aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: one way to die in the west Takács Máté
2014. június 01. 17:51:00

Kategória: film 22 komment

A Disney "fantasyrészlege" kipipálhat egy újabb klasszikus mesét: a Demóna kígyózó sorokat eredményezett a pénztáraknál, tovább taposva az utat a hasonló produkciók előtt. Ezalatt Seth MacFarlane keveseket mentett át a Ted közönségéből: a Hogyan rohanj a vesztedbe nem tűnt érdemesebbnek a többség számára, mint egy átlagos westernkomédia, amik híresen rosszul mennek a tengerentúlon. Az X-Men: Az eljövendő múlt napjai a többi májusi nagyágyúhoz hasonlóan sok vért veszített második hétvégéjén, Godzilla pedig még másodjára is.

https://m.blog.hu/ae/aeonflux/image/201405/amillionwaystodieinthewest620.jpg

> új filmek
Szép kilátások nyíltak meg pár éve a Disney stúdió előtt: az Alice Csodaországban bődületes sikere megmutatta, hogy az ismert, klasszikus mesék feldolgozása élőszereplős, 3D-s látványorgiaként (mert hát ezek a fantasyk egytől-egyig nagyszabású mesterséges környezetben játszódnak) könnyen talál után a világ közönségéhez, és ami most fontosabb, hogy ezekkel az otthoniakat, vagyis az amerikaiakat is be lehet csábítani, elvégre Walt hazai kultúrkincset varázsolt Alice, Csipkerózsika és a többi európai eredetű, csak ritka esetben angolszász meséből. S ha már Csipkerózsika, biztosan nem véletlen, hogy az elsők között érte utol végzete ezt a sztorit: Maleficent egy korábbi felmérés szerint a legnépszerűbb, legijesztőbb Disney-gonosznak számít, szóval a Demóna (Maleficent; hazai bemutató: június 5.) erős hátszéllel várhatta a bemutatót, amit a kezdetekkor még az Alice és az Óz, a hatalmas mintájára, márciusba szántak. Az átprogramozás több mint kifizetődőnek bizonyult: épp zéró családi alkalmasság akadt a moziműsorban, miközben itt a nyár, és ez a 180 milliós extravaganza csaknem a legkisebbekig nyúlt PG korhatárával, miközben a közkedvelt Angelina Jolie-val a felnőtteket is határozottan terelte a jegyvásárlás felé (a közönség 51%-a 25 év feletti volt!). Az eredmény 70 millió dollár (globálisan pedig egy százassal több), ami az előrejelzéseket meghaladó összeg. A régre nyúló, biztos alapok, a megfelelő főszereplő és a tökéletes időzítés mellett egyéb erőfeszítés szükségtelen volt: nem kellett világossá tenni, pontosan mit is kínál a Demóna, mennyire sötét hangulatú valójában (a trailerek nem voltak bizalomgerjesztőek e szempontból, ám az alacsony korhatár árulkodó volt). A film kritikai fogadtatása nagyon hasonló a másik két felhánytorgatott produkció fogadtatásához (és azok esetéből láthatóan: sokat nem oszt vagy szoroz), viszont a nézői visszajelzések kellően pozitívak ahhoz, hogy 200 millió alatt ne álljon meg a Demóna.

Milliónyi módja van, hogy nyugaton, egészen pontosan Hollywood környékén elássa magát az ember, és ez például egy dédelgetett álom totális félrerealizálásából is adódhat. Szerencsére, Seth MacFarlane a Teddel elég mély nyomot hagyott a Universal alltime-listáján ahhoz, hogy a Hogyan rohanj a vesztedbe (A Million Ways to Die in the West; hazai bemutató: június 12.) fiaskója ne zárjon el minden utat a humorkreátor előtt, de azért intő jel, hogy egy rizikós műfajban még a spanyolviaszt feltalálók is kudarcot vallhatnak. És ez a kudarc most kettős: a filmet csúnyán helybenhagyta a kritika, amiből az is adódik, hogy a prognózisok alatt nyitó filmet rövid úton lerendezi majd a közönség. A 17 millió dollár így talán még a 40 milliósnak állított költségvetés mellett is túl alacsony startnak bizonyul majd, a szezon elején vélt százmilliós esélyek pedig egy szempillantás alatt köddé váltak. A western és a vígjáték elegye marad a múltnak, a stúdiónak meg a lecke: MacFarlane mint főszereplő eddig egy nemlétező dolog volt, és ennek áthidalására sokkal jobbal kellett volna előállni, mint a reklámokban prominens szerephez jutott Teddel. Liam Neesonnel például a felnőttek figyelmét is fel lehetett volna hívni a filmre...

Pár hét sikert hozó limitált körű vetítést követően az Open Road Films 624-re bővítette a Chef terét. Jon Favreau főzös-önmegvalósítós komédiája a jó kritikákból is táplálkozva csaknem ötmillióval vágott neki ennek a hétvégének, ami mondjuk áttörést nem hozott, de érezhetően nem jelenti a véget kétmilliós eredmény. A mostani összeg tízmillió fölé kúszik csakhamar, aztán a nyár folyamán folyamatosan gyűjtögethet még a Chef.

> korábbi filmek
Az X-Men: Az eljövendő múlt napjait sem kerülte el a májusi blockbusterekre nagyon jellemző második hétvégi mélyrepülés: a Fox szuperhős-filmje 64%-ot szaltózott, ami 32 milliós második víkendet jelent. Ez nem sokkal jobb, mint amit Godzilla produkált egy hete, és Pókemberrel szemben is csak a Memorial Day ünnepi hétvége miatt mutathat most fel előnyt Bryan Singer filmje. A 200 millió persze nem ügy még így se, de félő, hogy Az ellenállás vége 234 milliója megmarad már örökre franchise-legjobbnak.

A Godzilla veszteségei nem enyhülnek: a Warner csak rövid ideig örülhetett a monstre nyitány kapcsán, hiszen a szörnymozitól irtózatos iramban pártolnak el a nézők: újabb 60%-os esést jelent a 12 milliós harmadik hétvége. A 200 millió így nem lesz meg, ami azért még reális elvárás volt a premiert megelőzően is. Izgalmas kihívás lesz, hogy a folytatás ismét jól tudjon nyitni és ne porladjon még gyorsabban majd.

> végszó & ami jön
Jelen hétvége nagyjából ismételte az egy évvel ezelőtti számait, amiért Angelina Jolie arathatja le a babérokat. A megfeneklő vesztedbe és a sózsák módjára zuhanó korábbiak mellett csak ez a mesefilm bír most jó box office-erkölcsi bizonyítvánnyal. A következő körben két könyvadaptáció mérkőzik meg, és az előny a lányoknál: a Csillagainkban a hiba le fogja nyomni Tom Cruise-t elsőre, ám A holnap határa hosszútávon talán felérhet a legújabb ifjúsági pénzcsinálóhoz.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Csillagainkban a hiba | 3000 | $41m
A holnap határa | 3300 | $33.5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Demóna
$70.0m $70.0m $180m
2 1  X-Men: Az eljövendő múlt napjai
$32.6m $162.1m $200m
3 ú  Hogyan rohanj a vesztedbe
$17.1m $17.1m $40m
4 2  Godzilla
$12.2m $174.7m $160m
5 3  Kavarás $8.4m $29.6m $40m
6 4  Rossz szomszédság
$7.7m $128.6m $18m
7 5   A csodálatos Pókember 2.
$3.8m $192.7m $255m
8 6  Million Dollar Arm
$3.6m $28.0m $25m
9 9  Chef
$2.0m $6.9m n.a.
10 7  A csajok bosszúja
$1.4m $81.1m $40m

 




Címkék

western disney fantasy box office comedy angelina jolie godzilla universal x men jon favreau seth macfarlane children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr116249458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsedáj 2014.06.01. 18:00:50

A boxofficemojo szerkesztője szerint 2000 óta most először fordulhat elő az a csúfság, hogy egyik májusi bemutató se fog 230 milliónál többet kaszálni USA-n belül.

Ez vajon minek tudható be?

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.06.01. 18:03:02

Az Edge-nek csak 33 milliót jósolnak? Ez komoly?
Én minimum ötvenet azért kinéznék belőle...

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.06.01. 18:04:03

Szegény Póki meg egy hajszállal fog lemaradni a 200-ról, ahogy látom

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.06.01. 18:06:44

@Adam Van Helsing: Én annyit jósolok, és még jószívű voltam. De ettől függetlenül látok rá esélyt, hogy elérje a 100 milliót, mert jó film.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.06.01. 18:08:00

@Dzsedáj: Az elégtelen kínálatnak. Ezek a filmszereplők (kis megengedéssel) 2000-ben is ott nyüzsögtek már. Gyorsabban nézik őket (innen a 90 milliós rajtok), de egyre kevesebben. A Demóna viszont még behúzhatja a 230-at.

OneBoy FromBrasil 2014.06.01. 18:36:42

ahogy Antal Nimród is megmondta a filmvilágos interjúban, bizony ez a gáz, a sztárokra kihegyezett filmgyártás. a demóna az igazi ijesztő tendencia, nem a képregényfilmek. persze ez szubjektív.

edge remélhetőleg sikeres lesz, jó lenne neki egy ghost protocol féle meglepetés bevétel. a jó kritikai visszhang megvan, csak hát a scifi téma, az ugye elég fránya. de imádkozom érte. mert megérdemli.

godzilla nem érdemelte meg, mert semmit nem adott, nekem.

F. Fred Palakon 2014.06.01. 19:04:44

Azért nem nevezném "fiaskónak" Seth MacFarlane filmjének eredményét, mert a költségvetéséhez viszonyítva például jobban teljesített, mint a Demóna.

Egyszeru Elek 2014.06.01. 22:41:06

@F. Fred Palakon: A költségvetéséről azt pletykálják, hogy közelebb volt a 60-hoz, mint a 40-hez. Marketing nélkül, persze.

A stúdió csak tüzet olt. Nem tenne jót a következő projektnek, ha beégne a köztudatba, hogy Seth tud bukni is. Főleg úgy, hogy most főszereplőként sikerült neki.

isvean 2014.06.01. 23:52:16

aki képes volt a trailer után beülni a WesTED-be (a honi forgalmazó miért nem ezt a címet adta neki, nem is értem: plusz promó/bevétel a plázától, na mindegy), az meg is érdemelte. egy bamba, pojáca, humortalan, mimikátlan seggfej és agyonsminkelt sztárok tonnaszám (ez volt a vadnyugat?), plusz egy debil sztori. nem is értem a gyártót. az amerikai nézők ennyire nem hülyék... talán Will F.-fel elért volna sikert, de ezzel a seth akárkivel...

Ecco 2014.06.02. 07:51:05

@OneBoy FromBrasil: Edge-nek én is szurkolok, de az Oblivion is jó volt és csak 90 milliót hozott. :/

nortonp 2014.06.02. 08:31:16

"A boxofficemojo szerkesztője szerint 2000 óta most először fordulhat elő az a csúfság, hogy egyik májusi bemutató se fog 230 milliónál többet kaszálni USA-n belül.

Ez vajon minek tudható be?"

szerintem nem feltétlen negativ trendről van szó, legalább is az elmúlt nyaraknak mindig úgy mentünk neki, hogy na melyik blockbuster fog kegyetlen nagyot hasalni, most viszont minden szépen termel (egyelőre!), maximumra pörgetik a marketinget az első hétvégékre, utána meg pocsék lefutással is vastagon pluszosak a filmek. nekem inkább úgy tunik, hogy sokkal ügyesebben sikerül becsalogatni a nézőket és özönlenek minden friss látványfilmre és ezért értelemszeruen a következő hétvégén meg a korábbiak nagyot esnek. kiváncsi és nyitott a közönség, de kritikáktól függetlenül simán tovább ugrik a következő blockbusterre.

"normál" trend mellett a X-men elmenne ilyen nyitás és kritikák mellett 300M-ig, Godzilla meg kb 250-ig.

K. Kálmán 2014.06.02. 08:32:46

@Dzsedáj: Talán annak, hogy ezen filmek zöme nem túlságosan eredeti és maradandó élményt nyújtó alkotás. Talán kezdenek már ráunni a nézők az épkézláb sztori nélküli akciókra és az üres látványosságra. (Legalábbis én ebben bízom...)

Németh Barna 2014.06.02. 09:02:32

@nortonp: Nem egészen, ugyanis ez a "játék" nem két számból áll. A gyártási költséget teljes egészében a gyártó fizeti ki, míg a bevételen osztozkodnia kell a mozikkal, az állammal, a jutalékra jogosult stábtagokkal, ráadásul a marketingköltséget sem szokták belevenni ebbe. Szóval ha egy 200 milliós film 220 milliót hoz a mozikban, az minden, csak nem nyereséges. Az első hétvége azért értékelődött fel, mert akkor kisebb a mozik részesedése, ami aztán hétről hétre növekszik. Ugyanezért lett fontosabb a nemzetközi bevétel is, mert az igaz, hogy onnan még kevesebb a részesedés, de bőven lehet vele kompenzálni.

tjunior 2014.06.02. 09:09:21

Azt mondják ha a film az USAban visszahozza a gyártási költségeit már jó, a nemzetközi bevételek meg utána a DVD meg egyéb bevételek már visszahozzák a marketing költséget és még nyereség is lesz( persze a kreatív könyvelők megoldják a legnagyobb bevételeket is veszteségnek), a filmben megjelenő reklámokról se feledkezzünk meg,e gy James Bond filmet gyakorlatilag a cégek dobják össze.

Németh Barna 2014.06.02. 09:19:03

@tjunior: De ezt ugye te sem gondolod komolyan? :)

De ha szépen kéritek Mátét, biztos ír nektek erről egyet, ha ideje engedi :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.06.02. 09:48:12

@Adam Van Helsing: Szerintem a 25 milliós nyitányt is maximum a jó kritikák miatt fejelheti meg. Nagyon nem nyüzsög a nép az elővételes jegyek körül. Nemzetközileg eddig 20 milliót hozott a film (huszonakárhány országban), ami szintén nem förtelmesen sok.

Németh Barna 2014.06.02. 10:24:15

@tjunior: Hogy a gyártási költséget visszahozza az, ha Amerikában pont annyi a bevétel.

tjunior 2014.06.02. 11:06:13

@Németh Barna: nem ezt mondtam, hanem azt, hogy ha annyi a bevétel mint amibe került akkor azt már nem tekintik bukásnak, max csalódáskeltőnek, a nemzetközi bevételekkel együtt meg megvan a marketing és a maradék gyártási költség kb. ,a DVD meg egyéb bevételeknél meg már talán nyereség is van

nortonp 2014.06.02. 11:22:32

@Németh Barna: kösz Barna, ezeket vágom, hogy miből áll a "játék". a vastagon nyereséges nálam pl. azt jelenti, hogy pl. Spidey a 2. hétvégéjére globálisan már 5-600M körül járt (és tudom, hogy a nemzetközi részesedés még alacsonyabb), de ha egy film itt tart 2-3 hét után, akkor komoly heti esésekkel is elkönyvelhető, hogy a jövőre nézve kellően nyereséges.

tjunior 2014.06.02. 12:01:22

@nortonp: kb felezd meg a bevételt annyi meg nagyjából a stúdiónak, abból kell kijönni a gyártás és a marketing költségnek, konkrétan a Szpárderman3at már mindenhol bemutatták ( a boxofficemojon országokra lebontva meg lehet nézni az eredményeket) ha jól emlékszem, sem nemzetközi sem amerikai bevétele nem lesz már jelentős

nortonp 2014.06.02. 18:33:45

@tjunior: "kb felezd meg a bevételt annyi meg nagyjából a stúdiónak, abból kell kijönni a gyártás és a marketing költségnek" ...you dont say :-O

onnét kezdve, hogy a nagyköltségvetésu film moziban már bevételt termel nagy sikernek könyvelhető el (blu-ray, dvd, tévés sugárzások, franchise bevételek - most ez esetben a Pók pont kivétel - stb.) Maradjunk annyiban, hogy az eddig tárgyalt blockbusterek ilyen nyitások után (ilyen erős nemzetközi hátszéllel) nem tudtak volna olyan második hétvégéket produkálni, hogy egy kicsit is kérdéses legyen a folytatás bármelyiknél.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása