aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: x-men - az eljövendő múlt napjai [x-men: days of future past] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. május 20. 23:55:00

Kategória: film 27 komment

A jövő nem fest túl rózsásan: a mutánsok és az ő kiirtásukra tervezett őrszemek - gyakorlatilag legyőzhetetlen óriásrobotok - között globális háború dúl, és eme háborúnak az emberiség is nagy kárát látja. Az utolsó megmaradt mutánsok végső mentsvárként visszaküldik Farkast (Hugh Jackman) a hetvenes évekbe, hogy a Magneto (Michael Fassbender) és Charles Xavier (James McAvoy) közti csatabárdot elásva együttes erővel akadályozzák meg azt, hogy a kormány jóváhagyja dr. Bolivar Trask (Peter Dinklage) őrszem-programját, amely mindnyájuk végét jelentené.

Érted: Farkas, mint békeküldött. Isten irgalmazzon lelkünknek!

x-men_daysoffuturepast620.jpg

Kezdeném egy DVD-borítóra való szöveggel: évek óta nem láttam ilyen jó X-Men filmet. ...aztán mindjárt folytatnám azzal, hogy ez nem feltétlenül az erények netovábbja, ugyanis az X-franchise-ra mostanság elég rendesen rájárt a rúd. Brett Ratnerrel és Az ellenállás végével indult el a lejtmenet (a tökfödős Vinnie Jones?!), a két Wolverine-szólóprojekt emlékétől néha ma is felsírok álmomban (az egyiktől biztosan, a másiktól már kevésbé), Matthew Vaughn sebtiben összefabrikált "első osztálya" pedig inkább csak ígéretes volt, semmint jelentős. Maximum csak ügyes szereposztásával, amivel aztán jól átrendezte a sorrendet az X-Men kánon hierarchiájában. De erről majd később.

Az utolsó igazán nagyszerű X-Men Bryan Singer nevéhez fűződik, aki bő egy évtizednyi tévelygés, kardoskodás és kokettálás után végre visszatért a rendezői székbe. Gondoltátok volna, hogy az az ember, akit kitiltottak a Fox stúdióból, miután visszamondta az X3-at, most megrendezte ugyanezen stúdió történetének második legdrágább projektjét? Hollywood nem felejt: nem, a lópikulát nem. Így aztán miután Singer helyet cserélt Vaughnnal a rendezői székben (kinek X-es története szintén megérne egy misét, a legújabb X-Ment például egy másik Foxos képregényprojekt kedvéért hagyta el), és a Bosszúállók csapatösszevonós sikerének farvizén evezve kitalálta, hogy megvalósítja minden idők legössznépibb (sic) moziját, melynek néhány kiemelt szerepét nem egy, de mindjárt két menő színész is magára öltheti, nos akkor elkezdtem izgulni. Jó és rossz értelemben egyaránt. 

Mióta ötéves tervével a Marvel iszonyú nagyot kaszált, azóta Hollywoodban mindenki moziverzum-építkezésben és sztártalálkozóban gondolkodik, és ebből a team buildingből az amúgy is többszereplős X-Men franchise sem maradhatott ki. Nagy vállalás, nem vitás, mivel magában hordozza annak veszélyét, hogy nem mindenkinek jut akkora szelet a tortából - legyen az akárhány emeletes epikus megasütemény -, mint amekkora kijárna neki, és eme félszem sajnos részben be is igazolódott. 

Az van, hogy csapatmozgatásban még mindig Joss Whedon az ász. Ő az, aki nem csinált Vasember és Tsait Bosszúállók címen, aki még annak a "mihaszna" Amerika Kapitánynak is legalább akkora szerepet adott, mint az őt körülvevő (szex)isteneknek. Singer és Simon Kinberg, a nem túl fényes rezümével rendelkező író viszont nem annyira ügyesen osztogatja a lapokat: Hugh Jackman ugyan klasszul fest a Shaftes szerkójában és az ötven éves időutazással együtt járó "borjú az új kapura" mentalitásával, ám Xavier drogmámoros önsanyargatása és Magneto állandó magánakciói már nem annyira fényesek, és mivel Jennifer Lawrenceből időközben a világmindenség liblingje lett, hát az ő Mistique-jéből is muszáj volt sarokpontot gyártani - sok-sok akrobata akciójelenettel felvértezve. És mindez talán nem is lenne olyan nagy baj, ha egy idő után nem kavarodnának bele motivációikba, saját és népük képviseletébe, illetve egymás húzásába-vonásába, hogy végül az eredeti időutazás célpontja is olyan macguffinná váljon, amely körül ugyan le lehet rombolni a fél világot, de ha őt kipipáljuk, akkor minden meg van oldva.

Még szerencse, hogy Singerék nem nagyon hagyják azon siránkozni a nézőt, hogy egy-egy kedvencével miért bántak oly mostohán, ugyanis Az eljövendő múlt napjai cselekményközpontú film, amely nem csak epikusnak tűnik, de az is. Bryan Singer azon kevés mesélő-rendezők egyike, aki rájött, hogy a nagyívűséghez nem elég óriási látványelemeket egymásra dobálni, hanem ezek mellé olyan történetet kell szőni, melynek van súlya, tere és íve. Ebben nincs is hiba: Az eljövendő múlt napjai idősíkokat, kontinenseket átívelő sztoriját követve végig érezhető, hogy nagy a tét, ennek köszönhetően jól rendesen be is ránt, és ha a dráma nem is mindig működik, humorával, izgalmaival együtt lehet rezdülni egészen a több szálon futó és lélegzetelállító finisig.

Öncélúságnak helye nincs: van hely viszont az év egyik leginvenciózusabb, egyben leghumorosabb szöktetési jelentének (kinek főszereplője spinoffért kiált!), Terminátor-filmeket idéző kulcsmomentumoknak, előre és visszakacsingatásnak franchise-on belül és kívül egyaránt (figyeljétek azt a Shatner-cameót!), valamint emberes bodycountnak, melynek kivitelezése helyenként magyarázatot ad arra, hogy miért kapott hazánkban ugyanolyan besorolást ez a film, mint A Wall Street farkasa. Na jó, ez utóbbira nincs magyarázat, de mint ahogy Scorsese munkája is a jelenkor nagy filmje, amely a múltban játszódik, úgy ebből az X-Menből is generációja egyik kedvence lehet. Én azért kérek egy rendezői változatot.

kövess minket facebookon és twitteren!

poster_x-men_daysoffuturepast_hun_final.jpg

Címkék

kritika **** hugh jackman halle berry x men ellen page ian mckellen james mcavoy patrick stewart nicholas hoult michael fassbender jennifer lawrence peter dinklage time travel omar sy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr246186125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csgergo 2014.05.21. 00:02:38

Ilyesmi írásra számítottam :)
Pénteken irány a mozi, addig pedig kerülgetem a marketing élményromboló tevékenységét.

batboy 2014.05.21. 00:10:44

egy icipiri Emma Frost utalás azért van? :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.05.21. 00:10:51

Egy kicsit visszafogott az öröm, legalábbis nekem ez jött le az írásból. Jó-jó a film, sőt nagyon jó, csak...

Na, majd csütörtökön. :)

(viszont sikerült megtippelnem a végső pontszámot :D)

tumi 2014.05.21. 00:21:18

Szinkron elviselhető? Egyedül a Fassbender - Hujber Frenc párosítástól viszolygok, ami már a First Class-ban se működött.

fighting 2014.05.21. 00:25:58

Eddig is simán nézős volt. A kritika után meg még inkább. Ha ez itt fanyar 4 pontos, akkor nálam legalább is többször nézős lesz, mint ahogy az első osztály is.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.21. 00:26:29

@tumi: Farkas magyar hangjánál semmi sem rosszabb ebben a filmben.

Dean6 2014.05.21. 01:03:38

Én nem vagyok egy nagy x-men fan, talán a 2.rész tetszett,meg a first class,de talán ezt várom a közeljövőben a legjobban. Jó írás! A 3D milyen volt?

XFTN1 2014.05.21. 01:29:05

A szappanopera szintű párbeszédektől engem kirázott a hideg. Nem volt rossz, de húú de jó sem, mondjuk én a többi részért sem voltam oda.

@Dean6: Hát én azt javasolnám mindenkinek, hogy NE 3d-ben nézze. Semmi értelme, sőt zavaró is. Főleg mivel elég sok sötét jelentet van.

Andrews 2014.05.21. 10:17:25

Pedig az 1. rész óta Farkasnak ez a magyar hangja! Szerintem, nincs gond vele igaz, a tavalyi Wolverine-ben nem volt valami jó.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.21. 10:25:36

@Andrews: Abszolút Jackman! Csak úgy árad a hangjából az elhivatottság, az odaadás, az erő és a lendület.

www.activestudio.hu/upload/szinkrongaleria/689.jpg

TomPowell25 2014.05.21. 11:16:57

@Andrews: most egyet kell valamelyest értenem a szinkront ért kritikával. Sikovits-Vitay nem egyszer mintha annyira unná, hogy hangsúlyozni sem lenne kedve.

Bloodscalp 2014.05.21. 11:54:16

@tumi: ezt nem mondod komolyan?:(

NocadLee · http://nocadlee.hu 2014.05.21. 14:34:03

Shatner-cameó? Mármint William Shatner? Kirk kapitány? Denny Crane?

Wow.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.05.22. 08:44:10

Úgy érzem én vagyok az egyetlen, akinek kimondottan tetszett a legutóbbi Wolverine/Farkas film.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.22. 09:21:31

@Yooha: Jól indul, de aztán mikor a sok helyi lakos mellett egyedül Farkas szúrja ki a szerzeteseknek öltözött jakuzákat ÉS a tetőn (csöppet sem elrejtőzve) ücsörgő íjászt, akkor valami eltörik a filmben. És vicces, hogy a temetés után csak úgy mindenféle átmenet nélkül felülnek édeskettesben egy vonatra (melynek utasait csöppet sem zavarja, ha időnként több méter hosszú szellőzőnyílásokat karmolnak ki az utastér tetejéből), és irány a vidéki ház! Ugye ti is utazásra készen, nyaralókulccsal, pénzzel, fogkefével, stb. felszerelve mentek temetésre?

AlexWolf 2014.05.22. 09:23:59

"Hugh Jackman ugyan klasszul fest a Shaftes szerkójában és az ötven éves időutazással együtt járó "borjú az új kapura" mentalitásával"

miért néz mint borjú az új kapura? volt már 1970-ben, hiszen már kb 130-140 éves.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.22. 09:30:56

@AlexWolf: SPOILER-szerűség...

Na szóval az van, hogy a jövőből visszaküldik Jackman tudatát a múltbéli testébe, és mivel 50 éve nem látta a 70-es éveket, ezért rácsodálkozik egy-két dologra, de leginkább azokra az arcokra, akiket anno még nem, most viszont már jól ismer (Bestia, X Prof., Magneto, stb.).

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.05.22. 09:44:00

@Zalaba_Ferenc: Hát akkor bennem túlteng a suspension of disbelief :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.22. 09:56:06

@Yooha: ha nem is az egyetlen, de kevesek közé tartozol az tuti...

oszt jónapot 2014.05.22. 10:24:14

@Yooha: Nem. Szerintem is zsír volt.

batboy 2014.05.22. 17:50:11

@Yooha: Nem vagy egyedül, én imádtam. ha megrendezve nem is, de megírva fantasztikusan volt. talán a legszuperhőstelenebb szuperhős film az eddigi Marvel istállóból, megmártogatva a klasszik szamurájfilmek stílusjegyeiben, ráadásul a casting is betalált és a női karakterek sem csak széljegyzetekként sodródtak.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.05.22. 19:36:16

Egy szóban össze lehet foglalni ezt a filmet: középszerű.

Nyílméregbéka 2014.05.22. 20:32:47

Hát ez gyengécskére sikerült, az eleje még remek volt, de a közepétől úgy belassult a film, hogy végig ásítoztam. 6/10

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.23. 07:59:21

@Nyílméregbéka: ne már tényleg nem tetszett?!

Sztem simán az eddigi legjobb x film lett.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.05.23. 08:07:37

Ez nagyon rossz volt.
zéró karakterek, nem tempós, hanem ezerrel rohanó, így mindent felületesen kezelő tempó, és sok-sok logikátlanság.
az időutazási filozófia iszonyat gagyi.
illetve régebben azt ígérték, hogy ebben majd mindent helyreraknak, ami eddig hiba volt timeline szempontból. Hát, nem sikerült, csak óriási szarkupacot hagy maga után a film.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.23. 08:25:39

@Adam Van Helsing: amennyi hibát eddig összehoztak annyit nem is lehetett volna rendbe rakni, de azért pofás lett az összefésülés.

(nekem csak 2 dolog hiányzott igazán, patrick stewart mit keres a jövőben, és hogy lett rozsinak ismét adamantium karma)

És végre egy x film ami egy konkrét képregényt dolgoz fel.

(tudom a rozsi is azt tette legutóbb, de azt ne számítsuk jobb lesz neki is...)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása