aeon flux

ready for the action now, danger boy?

pilotmustra: 24 – élj egy új napért [24: live another day] (2014) Németh Barna
2014. május 07. 21:15:00

Kategória: tv 6 komment

Emlékeztek még a Ponyvaregény azon jelenetére, amikor Vincent Amszterdamról mesél? A hasisbárokról, a gyorséttermekről, arról, hogy ugyanaz a szar van ott is, csak apró különbségekkel? Egy kicsit így vagyok én is Jack Bauer történetével. Emlékszem, amikor sok-sok évvel ezelőtt megnéztem az első részt, fülig ért a szám. Nem azért, mert vicces, hanem mert más volt, képes volt felkavarni az állóvizet. A valós idejű cselekmény, az osztott képernyő, az irgalmatlan tempó, a könyörtelen írói megoldások és a többi kis apróság mind oda vezetett, hogy amire lefutott az első évad, egy új passzus született a tévésorozatok történetében.

24-LIVE-ANOTHER-DAY.jpg

A magasra tett lécet képtelenség volt leverni, a sorozatot játszi könnyedséggel hajtotta előre a lendület, de néhány év leforgása alatt nyilvánvalóvá vált, hogy ami egykor friss és erős volt, abból az alkotók szép csendben felépítették a 24 klisétárát, amelytől aztán soha többé nem tudtak megszabadulni. Tudtuk, mikor hullik el egy fontos szereplő, tudtuk mikor lepleződik le a kötelező áruló, tudtunk szinte mindent. Aki nem ért ezzel egyet, aki képes volt végig ugyanúgy élvezni Bauer kalandjait, annak felesleges tovább olvasni: a kényszerpihenőről visszatért Jack európai akcióját ugyanolyan örömmel fogja nézni, mint az azt megelőző nyolcat.

A többiek viszont csóválhatják a fejüket, mert ez az újabb (fél)nap sajnos nem hoz újdonságot. A helyszín új (London), az alapfelállás is megváltozott (Jacket terroristaként kőrözik), de a körítés ugyanaz maradt. Bátorsága ellenére a 24 mindig is szeretett biztonsági játékot űzni a demokrata és republikánus érdekek között, itt sincs ez másképpen. Mondanom se kell, az Államok elnökét most is végveszély fenyegeti, és ehhez ismét aktuális problémák szolgáltatják az alapot. Mint mostanában sokszor, itt is fontos szerepet kap az ember nélküli hadviselés témaköre a sokat vitatott drón-kérdésen keresztül, a titkos információk kiszivárogtatásáért közellenséggé vált Chloe pedig egyértelmű utalás a Snowden-ügyre. Az aktualitások sora ezzel lezárult, minden mást az előző évtizedből hoztak magukkal az alkotók.

Ez persze jó adag nosztalgiaélményt hordoz magában, ami önmagában hajlamos pozitív irányba dönteni a mérleget, de hosszú távon mégsem lehet erre alapozni – különösen úgy nem, hogy még ezt a nosztalgiát is csak a tartalék lángon égő első részt követő óra hozza el. Én például vártam, hogy az új környezet majd ad valami pluszt, de ebben az első két epizódban semmi angolos nem volt, de még a történet szempontjából is játszódhatna bármely szövetséges országban. Aztán ott vannak az új karakterek: a CIA londoni főmuftija (Benjamin Bratt), egy kegyvesztett ügynöknő (Yvonne Strahovski), egy szabályokhoz ragaszkodó harmadik (Gbenga Akinnagbe), valamint Chloe hacker-haverja (Michael Wincott) és a brit miniszterelnök nyúlfarknyi szerepében Stephen Fry. Ők lennének a jófiúk (ha!), de egyikük sem elég összetett vagy karizmatikus ahhoz, hogy emlékezetes legyen, bár sokan még nem kaptak elég időt ahhoz, hogy bizonyítani tudjanak, de nagy esély van rá, hogy többségük csak az itt megvillantott két dimenzióban vészelik át ezt a tizenkét órát (vagy nem).

A gonoszokról most a spoiler-veszély miatt nem nyilatkoznék, de remélem, hogy Catelyn Stark Michelle Fairley okoz még kellemes meglepetéseket. Ráférne a sorozatra, mert hiába a szédítő tempó, a gondosan megtervezett jelenetek és minden, ami a 24-gyel jár, a kérdés pusztán annyi: akarjuk-e ugyanazt kilencedszer?

A sorozat hazai premierje május 26-án lesz a FOX csatornán.

poster_24liveanotherday.jpg

Címkék

fox 24 *** thriller kiefer sutherland benjamin bratt spy movie tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr976131482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jester. 2014.05.07. 23:12:00

"24-nel" Bocs, de ez valahogy nem az igazi.

cineplex 2014.05.08. 04:30:34

Én akarom, habár egyet értek a kiszámíthatósággal, de akkor Bauer-t mindig öröm munka közben látni. Mondjuk azért egyszer hagyhatnák hogy úgy jöjjön össze valakivel, hogy az illetőt nem kínozzák meg, vagy ölik meg.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.08. 07:18:53

Iszonyú nagy étvággyal estem neki a sorozatnak, sőt, olyat tettem, amit azóta egyetlen sorozat esetében sem: élőben, szinkronnal néztem az M1-en, és nagyon gyorsan rá is kattantam, mert éreztem, hogy ez valami más lesz, de aztán már az első évadban eltört a dolog, mikor az eredeti sztoriszál már a sorozat közepén kimúlt (Jack családját elrabolják), és ami követte, már csöppet sem volt annyira érdekes, mi több, bejött a képbe az időhúzás és a minden idők legnagyobb filmes kliséjeként az amnézia is. Persze Bauer figurája volt annyira szimpatikus, hogy még néhány évadig kövessem a szériát (meg persze voltak merész és izgalmas megoldások), de pl. már a második évad hihetetlenül ciki volt, melyben Kim bauer egy egész évadra nyújtott Nordbergként egyik idióta csapdától a másikig botorkált...

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.05.08. 11:35:06

Jelzem kitartó fan vagyok, de látom és láttam a sorozat mélyponjait, mint Kim este a pumával, vagy a rokoni szálon öröklődő elnöki pozíció, vagy a sokkhatásként meghalt szereplők visszahozása. (Ha jól sejtem ez utóbbi kettő együtt szerepel ebben az évadban,jaj.)
De.
A lejtmenet messze nem egyenletes. A gyenge 4. és mégrosszabb 6. évad között volt a legerősebb sztori, ahol egyik mellékszál sem volt felesleges időkitöltés. Valamint a washingtoni 7. évad zseniális mellékszereplőket hozott be a sorozatba, akik eleinte nagyon nagy kliséként indulnak. Aztán az egyik odáig fejlődőtt, hogy teljesen hihető JackBauer pótlék lehetett volna belőle a 8. évadra. De az írók nem voltak elég bátrak, hogy lecseréljék a valóban kicsit fáradó Jack figurát.

Szóval nekem jöhet bármi 24. Sosem lehet tudni, mi sül ki belőle.

Spawn85 2014.05.09. 10:02:22

Én még csak az első részt láttam (kettő volt) de szinte minden szokásos "24 klisé" benne volt. De igen én pont úgy vagyok, hogy nem érdekel mert jó Jack Bauert újra látni munka közben. :)

Amúgy mivel itt élek Londonban nekem az ismerős helyszínek külön móka az ismerős helyszínek. :) (Már csak azért is mert a munkámból adódóan nagyon sok olyan kis "eldugott" utcában járok, amit turistáknak nem mutogatnak, a filmesek viszont azért megtalálják. :) )

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2014.05.10. 21:54:10

Egyébként hogy van ez ilyenkor? Most, hogy a FOX csatorna vetíti itthon magyar forgalmazásban, megkavarja-e ez a DVD megjelenést? Vagy a DVD frogalmazó marad ugyanaz? Azért kérdem, mert ez pont egy olyan sorozat, ami tisztességesen és rendszeresen megjelent itthon végig. Reménykedem, hogy ez továbbra is így marad.
Látatlanban is megveszem, mert megvan mind, és az első évadot leszámítva mindet DVD-n néztem végig. Az elsőt én is végigültem becsületesen az TV-ben...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása