aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a berni követ (2013) Cseh Dániel
2014. március 03. 21:00:00

Kategória: film 6 komment

A magyar filmművészet egyetlen rendszer, egyetlen kormány regnálása alatt sem élvezhette azt a támogatást és figyelmet, amit megérdemelt volna. Ezzel együtt mind a rendszerváltás előtti, mind az azt követő időszak képes volt zivataros körülmények között is tehetséges művészeket és műveket felmutatni, és bár a filmrendszert érintő néhány évvel ezelőtti teljes átalakítás okozta jelenlegi állapotok kísértetiesen emlékeztetnek a néhány évtizeddel ezelőtti körülményekre, csodák még mindig vannak. A bezáró művész mozik, ellehetetlenült kulturális szaklapok és minősíthetetlen fércművekre szórt súlyos százmilliók idejében onnan érkezik egy reménysugár, ahonnan a legkevésbé várjuk. A televízióból.

abernikovet01.jpg

Szabadságharcosok. Bános Tibor és Takács Ábel. Harcoltak '56-ban Pesten. Harcolnak ma is Berben. Nekik ma is tart a szabadságharc.

A megtörtént eseményeken alapuló, a mai napig ismeretlen részleteket okosan és stílusosan továbbgondoló A berni követ alacsony költségvetéssel dolgozik, szűk, zárt helyszíneken játszódik, mellőz minden látványos effektust, és működik. Ékes bizonyítéka annak, hogy sem a „kis ország vagyunk, kevés pénzzel”, sem pedig a „kis ország vagyunk, kevés tehetséggel” általános kifogások nem elfogadhatóak. Köbli Norbert, a szintén általa írt és szintén több elismerésre érdemes A vizsga farvizén evezve remek forgatókönyvet kerített az ’58-as események köré, a Most látszom, most nem látszom című rövidfilm rendezője, Szász Attila pedig biztos kézzel hozta ki belőle a legtöbbet.

A berni nagykövetségre behatoló két fiatal szabadságharcos története kiváló alapanyag, a korabeli jegyzőkönyvek fehér foltjait pedig sikerült olyan elegánsan kiszínezni, hogy a végeredmény nem kellemetlen és szirupos akkor sem, amikor sokszor látott megoldásokkal operál. Kádas József (Bános) és Szabó Kimmel Tamás (Ábel) megbízhatóan hozzák az ügyért akár halálba menő fiatalokat, különösen utóbbi meggyőző, de a követ szerepében Kulka János izzadtságcseppek nélkül lopja el a showt. Megkockáztatom, hogy az egykori Magenheim doktor mostanra olyan tehetség birtokosa, amivel a legnagyobb hollywoodi színészek között sem volna szégyellnivalója. Öröm látni, hogy a következő generáció sincs híján a tehetségnek, a Bános kedvesét alakító Lovas Rozi üdítő alakítása remélhetőleg további szerepeket hoz majd számára.

abernikovet02.jpg

Hiba volt megölni Nagy Imrét. Kurva nagy hiba.

Nagy András operatőr ügyesen dolgozik a szűk terekkel és a barnás színvilág is kifejezetten jól áll a filmnek, a kerítés mellet haladó svenk ügyesen zárja keretbe az alkotást, néhány beállítás pedig legjobb munkáját, a többek között fényképészeti szempontból is zseniális Fehér tenyér című filmet idézik. Parádi Gergely zenéje feszes tempót diktál, bár markáns, bármikor felismerhető, fülbe égő dallamoktól mentes, a képekkel együtt néha pattanásig feszíti az idegeket, máskor heroikus, ha kell, kiválóan egészíti ki Nagy munkáját. Az épületek, bútorok, ruhák a fenti dicséretre méltó páros munkájával kiegészítve olyan hangulatot varázsolnak, amibe másodpercek alatt örömmel ragad bele az ember, hatalmas hollywoodi produkciók véreznek el ott, ahol A berni követ nevetve veszi az akadályokat.

Az ékes listát, amelyen Jancsó, Tarr, Huszárik és Fábry nevét az elmúlt évtizedekben Fliegauf, Török és Antal bővítették, még korai volna lepecsételt borítékba zárni. A legnagyobb ellenszél, úgy tűnik, nem állja útját a tehetségnek, és amit A berni követ teljes stábja a jelen körülmények között, TV-filmes formátum keretei közé szorítva véghezvitt, az egy kisebb csoda. A premiert követő zajos szakmai és nézői visszhang, pozitív visszajelzés talán közelebb hozza nekünk, filmkedvelőknek azt a világot, ahol egy ilyen filmet nagyvásznon, kukoricával a kezünkben élvezhetünk, miközben valaki a TV-ben éppen Hajnal Tímeát dönti meg…ae4csillag.jpg

abernikovetposzter.jpg

Címkék

**** magyarfilm tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr935840195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.03. 21:52:36

"Szász Norbert"

Belegondolva, hogy minket leálltak baszogatni a hivatalos facebook oldalukkal azért, mert "nem említettük meg Szász Attilát", én a helyedben ezt gyorsan kijavítanám. ;)

Cucuminator 2014.03.03. 22:23:41

A film alapvetően nekem is tetszett, a magyar átlagból magasan kiemelkedik.

Kulka zseniális, Szabó Kimmel jó, a többiek meg vagy okék vagy még csak azok sem (élen Szikszaival, aki egyszerűen kész röhej), ráadásul a megírt dialógusok sem segítették a színészeket.

Az operatőri munkát is lehet méltatni, de a rendezés szerintem eléggé felemás volt. Nem érezte a rendező, hogy mennyire gáz a filmbéli tüntetés? (Biztosan én vagyok az érzékeny és kötekedő, de azokat a transzparenseket sem emberek írták... :D )

Arra a hetven percre engem elszórakoztatott, a végén a csavar ötletes volt, remélem ezt a színvonalbeli irányvonalat fogja a magyar (tv)film felvenni.

6/10

(Ha valaki nem ért egyet valamelyik állításommal, és ezért kötözködne, az gondolja oda az összes kifogásolt állítás elé a "szerintem" szócskát.)

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2014.03.03. 22:47:34

@Cucuminator: A spontán tüntetés valóban megmosolyogtató volt, én sokkal inkább tudtam be pénzhiánynak, mint rendezői melléfogásnak, de ott én is kizökkentem, kár lenne tagadni.

bélszájú 2014.03.04. 10:56:03

Fliegauf, Török, Antal és PÁLFI

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása