aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: kínos pillanatok Takács Máté
2014. február 02. 17:46:00

Kategória: film Szólj hozzá!

A Super Bowl hétvégéjén úgy összességében nehezen kelhetnek versenyre a mozik a sportközvetítéssel, ám gyakran akad egy-egy kiugróan teljesítő premier. Idén nem: a Csajkeverők című vígjáték nyitánya elvész a nagy bűzös átlagban, míg a Nyárutó című dráma ugyancsak nem tett túl a szerénykedő elvárásokon. Harmadik hete a Ride Along vezet.

laborday620.jpg

> új filmek
Fiatalok és idősek egyaránt a tévék elé szegeződnek vasárnap este, s az előbbiekre nagyban számító filmszínházak és a forgalmazók így jóformán két naposra redukálódó hétvégével gazdálkodhatnak. A FilmDistrictet beszippantó NBC Universal a Focus Features-nél pakolta le a Csajkeverők (That Awkward Moment; hazai bemutató: február 27.) című párkapcsolati tinivígjátékot, melyben Zac Efron, Miles Teller (Képszakadás), Michael B. Jordan (Fruitvale Station) és Imogen Poots (Mocsok) játsszák a főbb szerepeket. Efronnak ugyan megvoltak a maga sikerei a High School Musicalen túl is, de egy jó brand (Nicholas Sparks) vagy egy könnyen konkretizálható, piacképes sztori (Megint 17) kell neki is a boldoguláshoz – ami az utóbbit illeti, a Csajkeverők akkor még "Are We Officially Dating?" címre hallgató szkriptje szerepelt a 2010-es hollywoodi feketelistán a jónak tűnő megfilmesítetlenek között. Nos, vagy benézték ezt, vagy ami valószínűbb, félúton ment valami tönkre, mert a végeredményt igen gyengének minősítették a kritikusok, és hát a nézők is csak a legátlagosabb átlagot produkálták 9 millió dollár képében; ez normális vasárnapi változási mutató mellett sem lenne több 10.5 milliónál. A több mint 2800 vetítő mozit elnézve ennél azért pár millával többet szerettek volna elkönyvelni. A mázli az, hogy állítólag hatmillióból hozták ki.

Jason Reitman most először nyúlt mellé rendezői minőségben, erről árulkodik a Nyárutó (Labor Day; hazai bemutató: február 6.) silány kritikai fogadtatása. Márpedig egy színészekre támaszkodó dráma esetében elengedhetetlen a jó bevételekhez az érdemlegesnek ítélő visszhang. A Paramount azért nem adta fel, és meglepően sok mozit szerzett meg a regényadaptációnak (konkrétan 2584-et), amit ugyanakkor nem volt képes megnyerő marketinggel megtámogatni, no meg a premierdátumot sem választották meg túl szerencsésen. Így a film a merészet nem gondoló várakozásoknak megfelelően, ötmillió dollárt bankolt a hétvégén; ez kevés lesz ahhoz, hogy a 18 milliós költségvetés mellett bármilyen szempontból is jól mutasson a végső bevétel, de hát e film esetében nem is box office-téren jelentkezik az elsődleges kudarc. Persze azért lehetett volna szépíteni.

> korábbi filmek
Harmadik hete a Ride Along vezeti a listát, és ebben még a Universal is csak titkon reménykedhetett a bemutatót megelőzően. Ice Cube és Kevin Hart harmadik körben 12 millió dollárt hajtott fel, ami ezen a férfinéző-elszívó víkenden kifejezetten jó, 42%-os csökkenést jelent csupán. 93 millió dollár az egyenleg, vagyis egy hét múlva már a második idei film is átvándorol a 100 millión.

Mert az első már meg is van A túlélő képében. A stúdió számára óriási mentés ezeknek a kisebb filmeknek a kiugró teljesítése olyan fix kasszarobbantók elvándorlása után, mint A szürke ötven árnyalata és a Halálos iramban 7. A túlélő az ötödik most a listán, s éppen a 105. millióján dolgozik.

Újféle megtekintési lehetőséggel rukkolt elő a Disney ezen a hétvégén a Jégvarázshoz: sing-along, azaz a karaoke módjára feliratozott dalokban bővelkedő változat segítette az így is fenomenálisan teljesítő rajzfilmet az előző hétvége számainak megismétlésében. Így a két Oscarra jelölt mese forgalmazásának 10. hétvégéjén is 9 milliót kasszírozott (és ezzel a második helyen tanyázik ismét), aminél többet a múltban csak a Titanic, az Avatar és Gettó milliomos produkáltak. Az összbevétel jelenleg 360 millió dollár, vagyis a Gru 2.-nek már csak legfeljebb egy hete maradt a 2013-as toplista harmadik pozíciójában, plusz az egymilliárd dolláros globális bevétel is kezd valósággá válni... ebben Kína és Japán mondja majd ki a végső szót. A film szempontjából szép sikerrel zárult Annie Awardson egyébként már a folytatás ötlete is felvetődött a színpadi változat mellé...

A hét folyamán A Wall Street farkasa is csatlakozott a 100 milliósok közé, így a tavalyi év 35 filmet számlál ebben a klubban (technikailag oda számolandó a limitáltan kezdő A túlélő is, noha már az idei egyenlegeket gyarapítja), ami új rekord. Azt mondjuk érdemes hozzátenni, hogy öt évvel korábban ugyanennyi nézővel csak 27 filmnek sikerült volna a kilenc számjegyű bevétel elérése – szóval ne lepődjünk meg, ha az eseménytelennek kinéző idei év mégis közel kerül ehhez a szinthez a szépen növekvő jegyáraknak hála.

> végszó & ami jön
Nincs mit csodálni rajta, hogy kifejezetten ócska hétvége volt ez a moziknak, hiszen az hagyján, hogy más programot találtak az amerikaiak, de a kínálat is maga ellen dolgozott két érdektelen friss filmmel. Alighanem sokat köszönhet mind A túlélő, mind a Ride Along a többi film életképtelenségének, ám februárban már élesebb lesz a küzdelem. Elsőnek rögvest az év eleji szezon legbiztosabb tippje érkezik, A Lego-kaland, hogy megingassa a februári nyitánylista dobogóját. Jön még a Műkincsvadászok, ami egy hete még szintén nyerőnek tűnt, ám az első kritikák alaposan belerondítottak a 100 milliós elképzelésekbe. A harmadik delikvens a Vámpírakadémia című ifjúsági regény-adaptáció lesz.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
A Lego-kaland | 3650 | $52m
Műkincsvadászok
| 2800 | $21.5m
Vámpírakadémia
| 2500 | $8m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  Ride Along
$12.3m $93.0m $25m
2 4  Jégvarázs
$9.3m $360.0m $150m
3 ú  Csajkeverők
$9.0m $9.0m $6m
4 3  A mogyoró-meló
$7.6m $50.2m $42m
5 2  A túlélő
$7.2m $104.9m $40m
6 5  Jack Ryan: Árnyékügynök
$5.4m $39.0m $60m
7 ú  Nyárutó
$5.3m $5.3m $18m
8 7  Amerikai botrány
$4.3m $133.6m $40m
9 8  A Wall Street farkasa
$3.6m $104.1m $100m
10 6  Én, Frankenstein
$3.5m $14.5m $65m

Címkék

box office comedy drama zac efron jason reitman

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr315794372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása