aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: jack ryan - árnyékügynök [jack ryan: shadow recruit] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. január 15. 15:00:00

Kategória: film 10 komment

Jack Ryant (Chris Pine), az Afganisztánt megjárt, ott lesérült katonát a CIA sorozza be elemzőnek, de amikor Oroszországba küldik, hogy utánajárjon egy általa felfedezett pénzügyi simlinek, Ryan egy olyan összeesküvésre bukkan, ami az egész világot fenyegeti, így az addigi aktatologatóból hirtelenjében aktív ügynök lesz.

Jack Ryan az amerikaiak James Bondja. Ez eleddig talán nem volt mindenki számára egyértelmű, hisz Bonddal szemben Ryan inkább taktikázik, monitorokat bámul, aktákat vágdos le a feljebbvalói asztalára, és egyébként is, a nők helyett sokkal jobban érdekli a csillagok és sávok, s ugyan ezek legújabb inkarnációjáról is elmondhatók, Kenneth Branagh filmje mégis sokkal közelebb áll egy Bond-kalandhoz, mint bármelyik korábbi film, melyben a CIA elemzője ilyen meg olyan politikai balhéba keveredett.

Ennek megfelelően a tempó feszes, a kaland globális (New York és Moszkva között ingázó), a feszültség- és a veszélyérzet pedig háttérbe szorul a szexi megjelenés és a frappáns szóváltásokhoz képest. De a legnagyobb közös halmaz a főgonosz személye, aki testi defektusát kacsalábon forgó palotával és útszéles egóval ellenpontozza, vannak egyen járgányos és egzotikus megjelenésű fogdmegjei, no meg világromboló törekvései is.

Apropó rombolás: a kor szavára hallgatva a rosszak nem holmi bombákkal és túszokkal fenyegetőznek (habár bomba éppenséggel itt is akad), hanem oda készülnek vágni, ahol mostanság nagyon fájt, márpedig egy jó kis pénzügyi válság kirobbantása nem túl gyakori eszköz még a legmodernebb filmes terroristák kezében sem. 

Ez viszont csak egy jó pont a számos rossz mellett, ugyanis az újonc Adam Cozad és a tapasztalt vén róka David Koepp forgatókönyve a fentieken túl nem nagyon veszi a fáradságot arra, hogy friss, vagy legalábbis épkézláb legyen. Egyrészt ez egy "Ryan Begins"-sztori, annak viszont túlságosan összecsapott, mint ahogy a főszál is soványka: mire beindulna, már pereg is a vége főcím. Addig viszont a cselekmény olyan nyomvonalat követ, melyen nagyon sokan és sokszor jártak már korábban. A szkript bizonyos dolgokban nagyon egzakt és naprakész (csak úgy repkednek az ilyen olyan szociális hálók!), másokban viszont már-már fájóan ódivatú, mi több egyenesen buta.

Pine ugyanazt a(z amúgy szimpatikus) túlbuzgó cserkészlegényt hozza, mint a Star Trekben, Keira Knightley szerepe kimerül abban, hogy egyrészt kiváló túszmatéria lehessen, másrészt a film ne csak akció-thrillerként, hanem párkapcsolati perpatvarként is tetszeleghessen, hátha becsalogat néhány nőnemű nézőt is; a nagy öregek - Kevin Costner, mint Ryan mentora és Kenneth Branagh, mint a fentiekben már ecsetelt szupersimulékony főgonosz - soványka figuráik ellenére azért rendesen ott vannak a vásznon, és tulajdonképpen a filmre sem lehet túlzottan haragudni. Patrióta, ezerszer látott, de a 9/11-es utalások és a "rég volt már a peresztrojka" megjegyzések ellenére ártalmatlan limonádé, s mint olyan, egy nappal közelebb hozza a tavaszt.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Az új pontozási rendszerről itt olvashatsz.

Címkék

kritika *** thriller keira knightley action kevin costner kenneth branagh chris pine jack ryan

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr125759654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.15. 15:10:24

hát se a trailerek, se ez az írás nem győzött meg, hogy ezt látnom kellene valaha is...

Dean6 2014.01.15. 15:18:52

A kritika alapján korrektnek tűnik,legalább van miért moziba menni,ahogy elnéztem egy jó darabig megint nem lesz semmi számomra kedvező.

Zirowe 2014.01.15. 15:49:55

Nem Ethan Hunt az amerikaiak Bondja?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.01.15. 16:20:25

@Zirowe: Á, azt Tom Cruise teljesen kisajátította magának. :)

TomPowell25 2014.01.15. 19:41:44

Abszolút egyet értek a kritikával (ez is ritka:)). Leginkább a forgatókönyvön bicsaklik (és nem bukik) el az egész, valamint az agyon vágott akciójeleneteken, de kellemes kikapcsolódás, viszont semmi több. A legjobb Jack Ryan továbbra is Harrison Ford, a legjobb Ryan mozi pedig a Vörös Október.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.01.15. 22:25:42

Nálam:

Vadászat a Vörös Októberre 10/7
Férfias játékok 10/7
Végveszélyben 10/8
A rettegés arénája 10/4

stoppos76 2014.01.16. 09:02:02

Ezek mind ugyanazok a karakterek, vagy ha valaki CIA elemző, akkor rögtön Jack Ryannek nevezik el? :)

Mate11 2014.01.16. 13:53:15

Az lenne a kérdésem, hogy ez a film valamivel több mint a tavalyi Jack Reacher, vagy a 2 film naggyábból ugyanaz?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.01.16. 16:01:13

@Mate11: A pontszám lehet, hogy azonos, de a Jack Reacher messze jobb ennél.

esoember 2014.05.22. 23:53:55

Vadászat a Vörös Októberre 10/7??? Ezzel a hangulattal és zenével:
www.youtube.com/watch?v=rPsL2WVhFCc
10/10

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása