aeon flux

ready for the action now, danger boy?

toronto 2013: lunch box, a random desi romance, the right kind of wrong, words and pictures Németh Barna
2013. szeptember 05. 18:45:00

Kategória: film 2 komment

Pár óra múlva elstartol a Torontó Nemzetközi Filmfesztivál egy szokásosan erős programmal. Mi még négy versenyfilm ismertetésével vagyunk adósok, szóval jöjjön Clive Owen és Juliette Binoche nagy párbaja, ami egyben a szavak és képek harca, de lesz itt meghiúsításra váró esküvő, egy rossz helyre kézbesített ebéd, na meg egy tetszőleges bollywoodi románc.

További versenyfilmek: Blood Ties, August: Osage County, Fifth Estate, Kill Your Darlings, Mandela: Long Walk Freedom, Parkland, Rush, Life of Crime, Bright Days Ahead, Love Punch, The Grand Seduction, The Art of Steele, American Dreams in China, The Railway Man, Cold Eyes, Supermensch

wordsandpictures.jpg

Words and Pictures (r.: Fred Schepisi)

A veterán rendező, Fred Schepisi (Sikoly a sötétben, Fészkes fenevadak) újra a romantikus filmek tengerére evez, ám ezúttal két főszereplője révén a mozi két alkotóelemét, a szavakat és a képeket is megversenyezteti. Clive Owen egy régen elismert íróból lett középiskolai irodalomtanárt alakít, aki magánéletében egyre mélyebbre süllyed, miközben Juliette Binoche egy egykor híres festőből lett rajztanárt formál meg. Találkozásuk természetesen mindkettejük sorsára nagy hatással van, de miközben románcuk szárba szökken arra is fény derül, hogy a szavaknak vagy a képeknek van nagyobb hatalma.

lunchbox.jpg
The Lunchbox (r.: Ritesh Batra)

Aki mindig is arra volt kíváncsi, milyen lehet a Szerelem hullámhosszán (vagy hálójában) uzsidobozokkal, az most megnyugodhat, Bollywood elhozta a megváltást. Egy egyszerű, középosztálybeli háziasszony minden délben ebédet küld a férjének (aki egyébként már rég elhidegült tőle), amit egy kis félreértés folyományaként egy nyugdíjazás előtt álló özvegyember kap meg. Mikor mindkettejük számára világossá válik az eset, elkezdenek levelezni egymással az ételhordókon keresztül.

rightkindofwrong.jpg
The Right Kind of Wrong (r.: Jeremiah S. Chechik)

A rossz emlékű Az ördög háromszöge (Diabolique) és a még rosszabb emlékű Bosszúállók (The Avengers) rendezője is visszatér ahhoz a műfajhoz, amihez karrierje talán egyetlen igazi sikerdarabja (Benny és Joon) köthető, és persze közben ő is elrágódik az élet nagy kérdésein; most konkrétan azon, hogy meddig lehet elmenni a szerelemben? Adott egy férfi, aki találkozik egy nővel, és mindent elkövet hogy meggyőzze a lányt, őket egymásnak teremtették. A bökkenő csak az, hogy a lánynak aznap lesz az esküvője, csakhogy egy másik férfival.

shuddhdesiromance.jpg
A Random Desi Romance (r.: Maneesh Sharma)

Bollywood másodszor, ezúttal a leghagyományosabb értelemben. Egy modern elveket valló indiai leányzó már megbotránkoztatóan szkeptikusan áll a házasság intézményéhez - főleg mivel éveken keresztül azzal kereste a kenyerét, hogy hivatásos vendégként vett részt lakodalmakon olyan családoknál, akik nem tudták prezentálni a társadalmi pozíciójuk függvényében elvárt vendégszámot. Újra meg újra eljátssza szerepét, míg ebben a felszínes fényűzés világában egyszer olyan partnerre talál, aki talán képes megingatni meggyőződésében.

Nagyon durva romantikus túltengésre számíthatnak az idén Torontóba látogató mozizók, úgyhogy talán joggal merül fel a kérdés: vajon az előzsűri már tud valamit és forradalmi újdonságcsokorra számíthatunk a szerelmi történetek finoman szólva is elsablonosodott állóvizén, vagy csak így jött ki a lépés? Majd meglátjuk...

Címkék

fesztival toronto independent bollywood clive owen juliette binoche dijszezon dijszezon 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr605496920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh Barna 2013.09.05. 19:06:35

Nem tudom miért (egyébként sem vagyok jó Toronto megtippelésében), de most valahogy van egy olyan érzésem, hogy ezt a Fifth Estate nyeri és azzal újabb színfolttal bővülne a díjszezon.

Németh Barna 2013.09.06. 16:45:42

Ennyit a megérzésekről, a Fifth Estate elég megosztó lett :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása