aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: időről időre [about time] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. augusztus 28. 10:30:00

Kategória: film 22 komment

Timnek (Domhnall Gleeson) nincs szerencséje a lányokkal. Jelenlétükben hebeg-habog, leveri a cuccokat és könnyen félreérthető kijelentéseket tesz, ráadásul nem űz semmilyen menő hobbit, és unalmas szakmára készül (ügyvéd lesz), egyszóval olyan, mint Hugh Grant, csak messze nem annyira jóképű, ráadásul még a haja is vörös. Így aztán mikor édesapja (Bill Nighy) 21. születésnapja alkalmából azzal a hírrel lepi meg, hogy családjuk férfi tagjai képesek az időutazásra, eme képességét Tim arra használja, hogy végre becsajozzon. Masszív terv.

abouttime620.jpg

Tim Bevan producer szerint az Időről időre minden idők legkisebb időutazós filmje. És valóban. Főhőse nem kíván beleavatkozni a világ rendjébe, nem akarja megnyerni a lottó főnyereményét, nem áhítozik menő karrierre (látott ő elég filmet ahhoz, hogy tudja, mindez nem vezet jóra, másrészt apja is óva inti az ilyen tervektől), és még csak szíve választottja, Mary (Rachel McAdams) minden titkát sem akarja tudni, mint tette azt Bill Murray az Idétlen időkigben: neki csak egy ugródeszka kell egy jó kapcsolathoz, kiegyensúlyozott élethez, és végső soron a boldogsághoz. Simán rá lehetne hát vágni Richard Curtis filmjére, hogy biztonsági játékot űz az időparadoxonok, hurkok és ambíciók veszélyes csarnokában, de erről szó sincs, az Időről időre ugyanis egy nagyon ügyes, komplett és komplex tanulmány a párkapcsolatokról, családról, és - kapaszkodjatok - a boldog élet titkáról.

És rendkívül személyes film. Curtis a család fontosságáról kezdett el írni, mikor elsőként kézbe vette pennáját (illetve billentyűzetét), és a mű írása közben veszítette el mindkét szülőjét, ezért nem meglepő, hogy az Időről időre legalább akkora hangsúlyt fektet egy fiú és édesapja kapcsolatára, mint a szerelmi kálváriára. Tagadhatatlan, hogy Tim és apja kapcsolata idilli, jellemük alapossága, remekül megírt dialógusaiknak és színészi kvalitásaiknak köszönhetően viszonyuk mégsem tűnik csalókának, sokkal inkább irigylésre méltónak. Példaértékűnek. És talán Tim hozzáállása is naiv a kezében tartott hatalomhoz, de idővel te magad is rádöbbensz, hogy talán pont ő volt az, aki a legjobban használta fel azt.

Persze, vannak szabályok, melyeket nem szeghet meg: az Időről időre időutazói csak olyan helyekre és időpontokra utazhatnak oda és vissza, melyeket már megéltek, és melyekre pontosan és világosan emlékeznek. Szóval nem mehetnek vissza azokba az időkbe, amikor még nem éltek (hogy - Bill Nighy szavait idézve - megdugják Trójai Helénát), vagy amit még nem éltek meg, de ahogy öregednek, úgy lesz egyre tágabb a bejárható időintervallum, de van még egy szabály, amit szintén be kell tartaniuk, és amit sajnos nem árulhatok el nektek, mivel ez adja a film egyik legrámaibb fordulatát. A másikat pedig a mérlegelésből jön: egyszerre történik két fontos esemény az életedben, de csak egyiken tudsz változtatni.

Ahogy telik az idő, Tim egyre magabiztosabb, nem csak az időutazásban, de saját magában is: eleinte ügyetlenül használja tudományát, és cikibbnél cikibb helyzetekbe kerül, néha már-már az ellenszenv is felmerül vele kapcsolatban, pedig igazából arról van csak szó, hogy mindenki életében voltak jó és rossz találkozások és randevúk, jó és rossz pillanatok, és néha az időutazás sem elegendő ahoz, hogy ezeket kikerüljük. Mi több, azt sem lehet elérni, hogy valaki belénk szeressen, és arra Tim is nagyon gyorsan rájön, hogy egy párkapcsolatban kellenek a titkok, így tudományát csak addig használja, amíg el nem éri, hogy Mary megismerje őt. Szerencsére a film hamar túllép a "hogyan szerezzük meg a csajt" kérdéskörön, mi több, igazából kettejük szerelmének beteljesülésekor kezdődik csak el igazán. Rachel McAdams és bűbájos mosolya itt csak mellékszereplő. Ahogy népesedik a családja, ahogy egyre több felelősség nyugszik a vállán, úgy próbálja Tim egyre inkább arra használni tudományát, hogy ne használja azt. 

A megoldás varázslatos és intim, talán az egyik legjobb gondolat, amit hosszú évek óta romantikus filmben elhangzott (bocs, Richard Linklater). Igen, cizellált és szentimentális, eszményi és édes, de mint a legtöbb tanmese, univerzális és nagyon igaz.

Curtis a napokban azt nyilatkozta, hogy felhagy a rendezéssel (és inkább az írásra összpontosít), ami nagy hiba lenne, ugyanis fantasztikusan jól vezeti az amúgy kiválóan megírt figuráit (apró mellékalakok inkluzíve), az Őrülten hiányzolt is fényképező John Guleserian kamerájával bensőséges képeket fest, és képes gyönyörűen összefoglalni egy kapcsolat legjobb pillanatait (gondolok itt az egyetlen metróalagútban játszódó montázsra). 2013, a sci-fi éve, mondottuk vala, amiről időközben többé-kevésbé kiderült, hogy "a rossz sci-fik éve" lett, és az Időről időre sem menti meg a mundér becsületét, édes egyszerűen azért, mert ez a film nem (csupán) sci-fi, hanem sokkal több annál.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika sci fi drama romance rachel mcadams bill nighy richard curtis time travel eurocinema 8csillagos brit flick domnhall gleeson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr445481547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OneBoy FromBrasil 2013.08.28. 10:46:38

október 10?
jézusom, az messze van, azt hittem jövő héten már nézhetem is...

LasDen 2013.08.28. 10:50:16

ezt a "minden idők legkisebb időutazós filmje" címet már magának tudhatja a 2006-os Az idő fölött járó lány. Ott sincs világmegváltás, csak a mindennapi élet, és a szerelem. :D
De ettől függetlenül biztos, hogy jó film. Biztos megnézem majd. Márcsak Bill Nighy miatt is, bírom a palit...

Robert Horvath · http://bowl.hu/ 2013.08.28. 10:55:46

A poszteren olvasható szöveg viccesen rímel A nagy Gatsby "Azt mondod, hogy a múltat nem lehet átélni? Miért ne lehetne?" vezérmotívumára :)

Lennox 2013.08.28. 11:09:37

Hm, most felkeltették a film iránti érdeklődésemet, mert az előzetes eléggé lelombozott.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.28. 11:24:31

@LasDen: Azzal a filmmel még lógok magamnak.

Kollár_Bálint 2013.08.28. 11:24:35

Még egy film, amit mindenképp megnézek idén. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.28. 11:33:11

(Kicsit gondolkodtam a 9 csillagon, de ahhoz egy icipict ügyetlenül indul a film, és esetenként tényleg édesebb, mint kéne, másrészt humorból kevesebb van, mint lehetne, és egy-két drámai mellékszálon lehetett volna kicsit vágni.

Ugyanakkor rég pityeregtem már ennyit filmen, szóval masszív. :)

Wintermoots (törölt) 2013.08.28. 11:35:21

@Lennox:

azokkal jobb óvatosan bánni, néha remek filmek előzetesei katasztrofálisak.
ez a film lehet hogy jó a maga műfajában, látni kell(ene) az egészet.

Wintermoots (törölt) 2013.08.28. 11:42:27

rottenen eddig 10 kritika van.
90% pozitív átlagos értékelés 5.7/10
na kb. ennyire lehet komolyan venni azt az oldalt, bár haszna kétségkívül van.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.28. 11:45:14

@Wintermoots: Előfordul, hogy nem minden kritika után adnak pontértéket, és akkor azok kimaradnak az átlagos értékelés számításából, miközben a százalékba beleszámítják.

Wintermoots (törölt) 2013.08.28. 11:54:54

@Takács Máté:

értem. hát ez nem a legszerencsésebb módszer.
mindenesetre 7 db kritika mellett volt pontszám, 6 db 3/5-ös, és egy db 2/5-ös van, ebből jöhetett ki.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.28. 12:30:03

@Wintermoots: Nem mindegy, mennyi a pontérték? Csak az számít, hogy szerintünk kurva jó. :)

Lennox 2013.08.28. 12:37:26

@Zalaba_Ferenc: No, ez tényleg jobb, mint amit én láttam. :)

Wintermoots (törölt) 2013.08.28. 12:46:31

@Zalaba_Ferenc:

hát persze!:)
de rámutathatok arra, hogy egyrészt vannak akik félreértelmezik kicsi a rotten százalékolási-pontozási rendszerét, másrészt az kissé problémás, harmadrészt meg az ottani kritikák egy része hát hogymondjam. na mindegy.
tényleg az a lényeg hogy itt mit írtok!

nortonp 2013.08.28. 16:54:18

ez valahogy kimaradt eddig, ennek ellenére nem is emlékszem mikor hozta meg bármilyen írás ennyire a kedvemet egy filmhez. köszi!

Wintermoots (törölt) 2013.08.28. 17:01:37

én meg azon gondolkodom, hol lehetett egyáltalán megnézni ezt a filmet, ha jól láttam még sehol sem mutatták be:)

Regggie 2013.08.28. 20:27:41

Bill Nighy-t én is nagyon kedvelem, fel is veszem a filmet a gondolatbeli watchlist-emre. Ahogy elnézem, bő 1 hónap múlva mutatják majd csak be itthon.

bohar 2013.10.17. 06:59:12

Engem zavar, hogy a magyar cím: Időről időre, amiről mindenki az Idétlen időkig-re asszociál, és hát az eredeti cím jobb, maradhatott volna Az időről.
A trailer félrevezető, vacak. Egy vicceske könnyed csajozós filmnek néz ki, így más nézőket csal rá a mozira, nem azokat akiknek ez a film való.
A plakáton az Új vígjáték a szerelemről...., helyett a love-t fordíthatták volna nyugodtan szeretetről nekik, hiszen főleg arról van benne szó, szeretet: a tesó, a nagybácsi, az apa, a gyerek, és persze a szerelem a nő iránt.
Láttam a filmet. A kritikád igaz, vághattak volna belőle még belőle de nekem nagyon tetszett mégis, alig várom hogy meglegyen dvdn és újra nézhessem. A zenéje nagyon jó!!!! Azért voltak olyan jelenetek mikor egyfolytában nevettem, pl. az esküvőik :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.18. 08:22:13

@bohar: Szerintem az eredeti cím inkább úgy értelmezhető, hogy "már ideje volt", vagy "épp időben", de igazából a magyar cím se gáz, hisz jelzi a film epizodikus, nagyobb intervallumot átfogó jellegét.

sidek 2014.01.05. 00:37:37

Hát nem egy Négy esküvő, vagy Igazából szerelem, vagy Sztárom..., de így is egy nagyon kellemes film! Bár tudom, hogy pont az a jó benne, hogy nincs benne semmi hatásvadászat, és elég minimalista, de kicsit több érzelmet/drámát, és kicsit több humort elbírt volna, ahogy a fent említett filmek. Mindenesetre nem csalódtam benne.

Sándor Kilencz 2014.11.08. 18:39:22

Én nem vettem észre hogy Hugh Grant jóképű, de majd akkor megnézem jobban. :) Néhol kicsit szájbarágós, és lehetett volna mélyebb a vége, de összességében jó kis film.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása