aeon flux

ready for the action now, danger boy?

bd-n vágatlan változatban érkezik a z világháború Zalaba_Ferenc
2013. augusztus 03. 12:20:00

Kategória: film dvd bd 20 komment

Irtózatos bukást ígértek neki: utóforgatásainak, problémás befejezéseinek, kétkedően fogadott, PG13-ban hömpölygő zombiseregeinek hála nem is tűnt nyerőnek a Brad Pitt főszereplésével (és produkciós irodájának istápolásában) készülő film, ehhez képest egészen vállalható lett, és nem utolsó sorban sikert aratott.. Igen, a Damon Lindelof által szövegezett utolsó harmad meglehetősen elszakad az azt megelőző történésektől stílusában, méreteiben egyaránt, hisz a harsány tömegjeleneteket minimalista lopakodásra cseréli, ám kielégítő lezárást teremtett a sztorinak (leszámítva a folytatásért ácsingózó konklúziót).

Vajh hogy fogadtuk volna az eredeti - többek között Magyarországon forgatott -, aztán kiszórt befejezést, és ez miben is állt volna? Akik még nem látták a filmet, azoknak SPOILEREK jönnek!

world_war_z_620.jpg

Az Izraelből eredetileg Ciprusba tartó, aztán Walesbe átirányított gép a Lindelof-mentes változatban nem zuhan le, hanem Moszkvában landol, ahol Gerry-től (Brad Pitt) elveszik a telefonját és menekült partnerét, Segent, az izraeli katonalányt, aztán arra kényszerítik, hogy lépjen be a zombik ellen elkeseredetten küzdő orosz hadseregbe. Hónapok telnek el így, és Gerry-ből érzéketlen zombimészáros lesz. Az egyik küldetés során kitakarítják a moszkvai aluljárókat, ehhez azt a speckó zombiagyalót használják, melynek most nem jut eszembe a neve, de a harcban igazából a hideg jelenti a legfőbb fegyvert, a félig megfagyott zombikat ugyanis könnyebb kiiktatni. Egyszer aztán a fickó újra találkozik azzal az orosszal, aki elvette tőle a telefonját (és Segent, akiből szexrabszolgát csinált): Gerry visszaszerzi mindkettőt, és azonnal hívja a feleségét. Kiderül, hogy Karin Matthew Fox karakterénél, északon bújt meg, és áruba bocsájtja testét, hogy cserébe biztonságban tudhassa gyermekeit. Ezt hallva Gerry elhatározza, hogy megszökik az orosz hadseregből, visszarepül Amerikába, és kiszabadítja családját. Így is tesz. Vége.

Nos, lehet vitatkozni azon, hogy ez a befejezés mennyivel lett volna jobb, de a tesztvetítések szerint Pitt karaktere túlságosan elszakadt a valóságtól, nehéz volt vele azonosulni (mert bizonyos szinten ő maga is zombivá változott), és ha a Z világháború nem közönségfilmnek készült volna, akkor én magam is jobban szerettem volna ezt a küzdelmesebb befejezést, de egy ilyen, keményebb, sötétebb megközelítés nem kaphatott volna nagy költségvetést, ami kizárta volna a tömegjeleneteket, magyarán az egész film ellehetetlenült volna. És ha mégis (mint jelen esetben), akkor a közönség sem szerette volna annyira, mint amennyire.

Mindenesetre a vér azért így is hiányzott a filmből, és ez a Paramounthoz is eljutott, amely most bejelentette, hogy a Z világháború vágatlan változatban jelenik meg szeptemberben (BD-n és BD3D-n, míg a DVD a moziváltozatot tartalmazza majd). Maga Brad Pitt erősítette meg azt, hogy ez a vágatlan változat több akciót és izgalmat kínál majd, és jelen esetben talán még a bullshit-mérő sem leng ki annyira, hisz tényleg rengeteg olyan mozgalmas jelenetet forgattak, amely a végső filmből kimaradt. Azt ugyan nem tartom valószínűnek, hogy a moszkvai részt is visszacsempészik a sztoriba, de azért nem bánnám, ha csak egy részét is, de mégis.

A filmen kívül a BD egy rakat doksit kínál majd a forgatásról (kíváncsi vagyok, hogy ezek mennyire lesznek őszinték), valamint feltárja egy esetleges zombitámadás tudományos hátterét. (A hömpölygő, egymásra mászó zombik Marc Forster fejéből pattantak ki, akit a hangyák viselkedése ihletett meg.) Hogy nálunk mikor jelenik meg a film, és hogy az is tartalmazza-e majd a bővített változatot, az még a jövő titka.

bd_worldwarz.jpg

bd3d_worldwarz.jpg

Címkék

brad pitt marc forster disaster movie zombiemovie alternative version paramount bd

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr115443465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.08.03. 13:14:01

... és így se lett volna szinte semmi köze a könyvhöz. Legalább az "orosz" (katyúsatűz + tankok) és az "amerikai" (metronómra fejlövés) zombiirtási módszert átvehették volna a regényből, vagy valamit. Á, nem is húzon fel magam rajta...

Wintermoots (törölt) 2013.08.03. 13:37:22

egy-két inkább "művészfilmeket" kedvelő kritikus is pozitívan értékelte, mindenesetre az értékelések átlagosan jobbak, mint várták sokan.

az "év legjobb sci-fi-je", az elysium, jelen pillantban, persze még csak 9, azaz jelentéktelen számú kritika alapján, 56%-on áll. ezen kívül is van pár kritikus, aki látta és nem találta jónak.

a jóslás mindig problematikus:)

Lavmitendor 2013.08.03. 13:43:38

Persze látni kéne az eredeti befejezést, de nekem így első blikkre az eredeti jobban bejött, bár abban is voltak mérhetetlen hülyeségek. Pl amit máig nem értek, hogy amikor Pitt karaktere bent volt a plexi dobozban 500 vírussal, miért nem azt írta a táblára, hogy melyik kódszámú gyógyszert lője be magának, a helyett, hogy a Zs filmek leglejáratottabb "Üzenem a családomnak, hogy szeretem őket" idiótaságát írja rá?

Lavmitendor 2013.08.03. 13:44:44

Ja bocsi, első blikkre az újravágott jött be, elírtam.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.03. 14:44:28

@Werewolfrulez: Ebben abszolút igazad van. Gyakorlatilag köszönőviszonyban sem volt a két médiumnak egymáshoz, pedig a könyvben volt egy-két olyan ötlet, ami filmes megvalósításért kiáltott. Amúgy igazából egy minisorozat formájában lett volna a legjobb, igaz, egy világméretű sztori túl drága lett volna még az HBO-nak is.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.03. 14:45:27

@Wintermoots: Az összpontszám meg 7.1 (ráadásul a Slant kritikáját szerintem véletlenül minősítették rohadt paradicsommal, az ugyanis nem negatív - főleg nem az ő szigorukhoz képest).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.03. 14:46:21

@Lavmitendor: Azért nem azt írta rá a táblára, mivel egyoldalú volt a kommunikáció - nem tudtak rá reagálni, sajna.

Lavmitendor 2013.08.03. 14:51:02

@Zalaba_Ferenc: Pont erről beszélgettünk a film után a cimboráimmal. Nem volt semmiféle időkorlát (jó nyilván nem csinálhatták napokig), szóval elképzelhető lett volna, hogy egykét vírus kódját felírja a táblára, egy csörgés (mivel volt telefon a közelben amit tudtak hívni) ha jó, kettő ha nem. Pitt-et nem tudták volna bántani a zombik, ahogy a spanokat sem a vezérlőben. Nyilván ezek ilyen szőrszálhasogatások, csak igazából nekem kicsit bugyuta lett így a végkifejlet, a majdnem slowmotion-ben való vagány és "burkolt" Pepsi reklámos sétálásról nem is beszélve.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.03. 14:54:45

@Lavmitendor: Ez a csörgés jó ötlet, de mint ahogy nekem, úgy lehet, hogy nekik sem jutott eszükbe. Tudod, ez egy filmes dolog. Ott ülsz a légkondicionált moziszékben, és azt várod, hogy a vásznon látott, rendesen leharcolt, elfáradt, kikészült stb. szereplő komplett stresszhelyzetben ugyanolyan döntéseket hozzon meg, mint te ott a halál nyugiban. Persze, ettől még tök nagy hülyeség az, amikor a bögyös szőke elindul egyedül az emeletre. :)

Lavmitendor 2013.08.03. 14:58:54

@Zalaba_Ferenc: Persze megértem én, így nyilván könnyebb okosnak lenni. :D A másik ami már megnevetetett (pedig gondolom nem ez volt a célja), az a kutatóbázis egyik munkatársa aki körülbelül négyszer egymásután játssza azt el, hogy valami balfék módon zajt csap. Belerúg valamibe, ő az egyetlen aki alatt ropognak a szilánkok, beleveri a fegyverét a falba, indokolatlanul nyitogat nyikorgó ajtókat...stb.

Ennek ellenére pozitív csalódás volt a film, bár a vértelenség nagyon szíven ütött, de ez kell, hogy termelje a zsét. Várom a folytatást!

Wintermoots (törölt) 2013.08.03. 15:13:25

@Zalaba_Ferenc:

a pontszámot illetően igazad van.

(ha már slant, ők szerintem borzalmas stílusban fogalmaznak, bánt mikor olvasom, nem túl gyakran:) )

a megjelent kritikák esetében valóban lehúzták a z-t és erős közepesnek tartják az elysiumot, ahogy látom. de: (mindig van de:) )
a slant egy volt (n. schager) és egy jelenlegi (c. marsh) kritikusa beszélgetnek

-Somehow, ELYSIUM manages to be even worse than its trailers suggested.

-I missed a screening today. But I don't like DISTRICT 9 and this confirms suspicions.

-If you don't like DISTRICT 9 (me neither), I can't imagine you liking this. It's cut from same blunt-allegory cloth.

a world war z-t szerették, valamennyire.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.03. 15:23:07

@Lavmitendor: A harmadik ilyen után csendben el kellett volna neki mutogatni, hogy "na jó, te most szépen visszafordulsz". :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.03. 15:24:29

@Wintermoots: Annyira én sem bírom őket, de ha valamit (kommersz téren) pozitívan értékelnek, arra felkapom a fejem. Ahhoz képest, hogy a D9-t se szerették, ez a két és fél csillag nem is rossz, sőt. :)

Wintermoots (törölt) 2013.08.03. 15:34:53

@Zalaba_Ferenc:

ez így van, általában.
( mondjuk "kommerszet" túl könnyen lehúznak és helyenként elég gyenge indokok alapján. meg nem csak kommerszet.
pl. közönséges bűnözők, truman show, oldboy 2/4-et kapott tőlük, bár az első filmet illetően megosztottak voltak, van másik kritika is. mondjuk az oldboyt illetően én egyetértek, én sem adnék neki többet, de az első kettővel nem. vagy megosztottak voltak a miami vice, side effects, shame stb. filmek esetében is, ezt is tudom. na nem offolok tovább)

Az úriember 2013.08.03. 16:15:46

Magyarországon tuti, hogy nem lesz a World War Z - ből véres, vágatlan, bővített változat Blu-ray-n. :(
A Sacha Baron Cohen-es A diktátorból vagy a nemrég megjelent Boszorkányvadászokból is csak a moziverziók jelentek meg nálunk, azokat a filmeket is a Paramount stúdió készítette.

Sőt ! Állítólag a diktátor átlendülős-faroklóbálós poénja a magyar Blu-ray-n még cenzúrázott is ! :/

ilovebubbles 2013.08.03. 16:47:50

@Zalaba_Ferenc: nekem a csörgetés rögtön a film közbe eszembe jutott, azt hittem így fognak kommunikálni.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.08.04. 09:11:21

@Az úriember: Ebben az esetben majd "megrendeljük" a netes biztossági verziót. :)

Én örülök hogy sikeres lett a film -még ha a könyvhöz nem is lett túl sok köze- és kíváncsi vagyok, hogy a BD verzió mennyire lesz majd vágatlan vagy éppen bővített. Még 15-20 percnyi zombiapokalipszist el tudnék viselni.

A trailerben is volt 1-2 olyan jelenet ami a filmbe nem került be. Pl az egyik az ensz hajókon kitörő fertőzésre utalt.

batboy 2013.08.05. 16:57:27

"szexrabszolgát csinált"

"áruba bocsájtja testét"

nyilván ez a logikus kifutása egy nagy költségvetéssel ábrázolt globális zombijárványnak. ki volt az az eszement barom, aki az első verziót hagyta egyáltalán tovább jutni a papírformánál?!

Wintermoots (törölt) 2013.08.09. 14:42:38

@Wintermoots:

108 review (misztikus szám). 66%, 6.4/10
nagyon-nagyon sokat nem emelkedett, a pontszám meg csökkent.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása