aeon flux

ready for the action now, danger boy?

elhunyt roger ebert Zalaba_Ferenc
2013. április 04. 23:15:00

Kategória: film 13 komment

9 éves koromtól tudatosan nézek filmeket. Vadászom őket. Van olyan kedvencem, amit csak egyszer mertem megnézni, hogy mindörökké megőrizzem azt a vadító érzést, ahogy felfedeztem. Van olyan kedvencem, amit ötvenszer láttam, mert újra meg újra el tud varázsolni. Évente több száz filmet nézek meg. 14 éves korom óta írok filmkritikákat. Jókat, rosszakat, mindegy: a számuk túl lehet az ezren. És itt van ez a blog is.

De soha, még csak megközelítően sem fogom annyira szeretni a filmeket, mint Roger Ebert szerette őket. Isten nyugosztalja a világ leghíresebb filmkritikusát, a legnagyobb mágust, aki legalább olyan magától értetődő könnyedséggel tudott nyilatkozni a legbonyolultabb filmes témákról, mint amilyen odaadással egyedi varázslatot fellelni a legbanálisabb sztorikban. Nehéz ezt a közhelyet nem annak értelmezni, ami, pedig nem hazudik: távozásával egy korszak véget ért.

rogerebert.jpg

Címkék

halottaink

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr325196314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdamTaylor 2013.04.04. 23:25:48

Egészen elképesztő... Most fejezem be szakdolgozatomat a filmítészi filmes kánonról - nincs olyan bekezdés amibe ne idéznék, utalnék rá, vagy használnám azt a tudást, amit az ő kritikáit és írásait tanulva olvastam. Pedig egyébként nem ő írta a legélvezetesebb kritikákat, és biztosan van aki jobban ért a filmhez mint ő - de az a fajta moziimádat, ami őt és írásait jellemezte, az a tudást... tényleg leborulok előtte és Isten nyugosztalja, egy bálványom ment el.

szkristof92 2013.04.04. 23:46:26

Isten nyugosztalja. A legnagyobb volt, írásban és élőben is.

levee 2013.04.05. 00:14:37

Ebert 2012-ben írt egy hosszú cikket arról, hogy mik élete kedvenc filmjei. Nem szeret listákat írni, de a felsorolt filmek fontossága miatt mégis kivételt tett. Érdekes lista, és jó érzés is egyben, hogy vannak Eberttel közös pontjaink :-D

Aguirre, Wrath of God (Herzog)
Apocalypse Now (Coppola)
Citizen Kane (Welles)
La Dolce Vita (Fellini)
The General (Keaton)
Raging Bull (Scorsese)
2001: A Space Odyssey (Kubrick)
Tokyo Story (Ozu)
The Tree of Life (Malick)
Vertigo (Hitchcock)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.05. 07:29:33

"Roger loved movies. They were his life. His reviews went far deeper than simply thumbs up or thumbs down. He wrote with passion through a real knowledge of film and film history, and in doing so, helped many movies find their audiences. Along with Gene Shalit, Joel Siegel, and of course Gene Siskel, Roger put television criticism on the map. Roger's passing is virtually the end of an era and now the balcony is closed forever."

--- Steven Spielberg, April 4, 2013

“I always loved Roger for being the good soldier. Not only the good soldier of cinema, but he was a wounded soldier who for years in his affliction held out and plowed on and soldiered on and held the outpost that was given up by almost everyone: The monumental shift now is that intelligent, deep discourse about cinema has been something that has been vanishing over the last maybe two decades. And it has been systematically replaced by celebrity news. It is what it is, and we have to stand the tide. I try to hold out and keep up what Roger was after.

[There] will be a long, long echo [of his work] reverberating for a long, long time. I’ve always tried to be a good soldier of cinema myself, so of course since he’s gone, I will plow on, as I have plowed on all my life, but I will do what I have to do as if Roger was looking over my shoulder. And I am not gonna disappoint him.”

--- Werner Herzog, April 4, 2013 (via EW)

“Roger really to me has been emblematic of a wonderful everyman approach to criticism. He never became jaded...even while bringing a very thoughtful critical eye.

Roger being such a warm and friendly personality put a personal stamp on his reviews and helped to fight that reduction of film criticism to a simple number. When you have a relationship with a film critic like Roger Ebert… you were getting a really cohesive and coherent idea of what a film might have to offer.”

--- Christopher Nolan, April 4, 2013 (via The Wall Street Journal)

isvaen 2013.04.05. 08:22:48

egy karácsonyra megkaptam a 100 híres film c. könyvét. elolvastam néhányat (2001 űrodüsszeia, keresztapa, homok asszonya, hetedik pecsét, aranypolgár, hét szamuráj), de itt le is kellett tennem. ezek a "kritikák" olyanok voltak, mintha egy középiskolás médiaórán elkésett a leadással, és leírta a tartalmat, a végére pedig beszúrt egy kis "színest". aranyos ember volt ahogy láttam, hallottam, de sztem egy olyan országon túl, ahol fetisizálják a szuperhősöket meg vámpírokszeretőket, nem élt volna meg a filmkritikáival. itthon biztos nem. mert lássuk be: nem volt egy varró de még egy báron se - ami azért...

Wintermoots (törölt) 2013.04.05. 15:25:29

RIP

I hope 13 Ghosts plays mostly at multiplexes, because it's the kind of movie you want to watch from the next theater." —

"This movie doesn't contain 'offensive language.' The offensive language contains the movie."

"...This movie isn’t below the bottom of the barrel. This movie doesn’t deserve to be mentioned in the same sentence with barrels."

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.04.06. 20:23:52

@isvaen: te miről beszélsz? mert lényegre törően és közérthetően fogalmazott?

"mintha egy középiskolás médiaórán elkésett a leadással" melyik középiskolában oktatnak médiaórát?

borostaTM 2013.04.06. 23:34:10

@scal: azért tényleg volt néhány alibi írás R. Eberttől abban a könyvben. De ez ízlések és pofonok.

Wintermoots (törölt) 2013.04.07. 11:45:30

@isvaen:

nem elsősorban kritikái színvonala a lényeg, hanem filszeretete, a fiatalabb nemzedékre gyakorolt hatása, első filmkritikus aki pulitzert kapott, népszerűsége, stb.
nyilván a nem amerikai, teljesen más korosztályba tartozó, 21. századi filmkritikusokkal nem kell összevetni, ahogy a modern/posztmodern bűvöletében élő egyetemi oktatók írásaival sem. más kategória.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.04.07. 12:02:29

@borostaTM: elképzelhető, de így másris nem hangzik olyan kreténül mint ahogy isvaen fogalmazott - egy in memoriam poszt alatt, igazi magyar mentalitás

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása