aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: gengszterosztag [gangster squad] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. január 17. 13:15:00

Kategória: film 18 komment

Mickey Cohen (Sean Penn), a bokszolóból lett gengszter mindenre ráteszi a kezét, és mindenkit eltapos, aki az útjába áll: egész Los Angeles a zsebében van, kivéve John O'Mara őrmestert (Josh Brolin), a nyakas ír zsarut, aki főnöke (Nick Nolte) javaslatára összeállít egy tökös gyerekekből álló csapatot, hogy gerillaháborút indítson Cohen ellen.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb talányával gazdagodhattam ma: vajh egy ilyen tehetséges és tulajdonképpen népszerű színi gárda vajon mit láthatott ebben a filmben? Mókát? Lazítást? Egy biztos, forgatókönyvet biztosan nem, mert érzésem szerint az nem is volt neki, maximum egy olyan, melyben sok a kép (sztoribord) és kevés a szöveg, mi több, azok helyét is javarészt linkek töltik be (ezt és ezt a jelenetet lásd ebben és ebben a filmben).

Mert nincs olyan gengszterfilmes klisé, nincs olyan akciófilmes közhely, nincs olyan western-sztereotípia, amely a Gengszterosztagban ne maradt volna érintetlenül. Ezzel nem is lenne olyan nagy baj, ha teszem azt, az egyik piff-puff közepére betoppant volna Tapraesett Tom, hogy szív alakban lyuggassa ki az egyik keménykalapos genyóarcot, csakhogy Ruben Fleischer (Zombieland) filmje olyannyira komolyan veszi magát, hogy nekem, nézőnek még véletlenül se sikerüljön szórakoznom.

Van itt, kérem, minden: vén pisztolyhős, aki átadja a stafétabotot, fegyvereket eldobó, pusztakezes leszámolás az esőben (oké, az egy szökőkútból esik, de akkor is esik), aranyszívű kurva, aki a főgonosz nője, de valójában a jófiúba szerelmes, mesterlövész, sebhelyesarcú, karcos hangon harsogó rendőrfőnök, stb-stb. Ami viszont nincs:

  • gógyi: az hagyján, hogy egy túlbuzgó gengszter úgy megy előre, mint egy tank, de hogy maga, a gengszterosztag is pusztán a vakszerencsében bízva tapossa le az ellenfelet, azt nehéz dekódolnom, főleg hogy ezt a nem túl hatékony módszert az aggódó tekintetű Ryan Gosling még meg is kritizálja félúton, erre mi történik: ugyanezzel az elánnal menetelnek tovább egyenesen abba a csapdába, amelyről még egy vak is látja, hogy az - feltéve, ha a Mickey Cohen házába beszerelt poloskát nem csak este fél 8 és fél 9 között követik nyomon;
  • jellem: poszterekről lekapart figurákat és beöltöztetett kirakatbabákat tologatnak ide-oda a filmben, és nem elég, hogy az átlagnéző egyfajta autodidakta kaszásként percekkel korábban ki tudja mondani, hogy kit mikor és hogyan ér utol a végzete, azok vígan és dalolva sétálnak bele a halálukba, s közben nem felejtenek el a családjukról beszélni és mindenféle önfeláldozó kijelentéseket tenni, hogy még véletlenül se érezd érzelmileg erőltetettnek azt, ahogy hamarosan lekaszálják őket;
  • kreativitás: oké, a fenti két pont már elég rendesen kimeríti ennek hiányát, de ha a jellemek, dialógusok és értékelhető cselekmény nemlétét akcióval próbálják pótolni - mert abból viszont nem szenved hiányt a film -, akkor legalább azok felépítésében mutathatnának némi eredetiséget: ma már a lassítva kilőtt puskagolyó, a szétgépfegyverezett ház vagy a lassítva közeledő hősök háta mögött felrobbanó akármi látványa nem kábítja el az egyéb nívókra fogékony érzékszerveidet, épp ellenkezőleg.

És hogy miért is bukott meg ez a film Amerikában? Mert egyszerűen nem működik. Nem hinném, hogy bárkit is az aurórai lövöldözések tántorítottak volna el a jegyvásárlástól: ennek a filmnek az a legnagyobb baja, hogy rajzfilmes esztétikával dolgozik, ugyanakkor túlontúl véres - mert hát már az első percekben szétszaggatnak valakit -, és ez a két dolog elég rendesen kiüti egymást.

Címkék

kritika gangster 4csillagos action sean penn nick nolte josh brolin ryan gosling emma stone ruben fleischer

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr835023423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2013.01.17. 13:25:33

Őszintén bevallva, én már az előzetesektől se voltam elájulva, és volt egy olyan érzésem, hogy ez bizony nem lesz akkora durranás, mint amilyen szeretne lenni. Kár, hogy igazam lett. :-/ Amúgy is a "ha nincs más, akkor megnézem" kategóriát képviselt a mozis váró listámon, de így most még hátrább került.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2013.01.17. 13:32:03

Most szomorú vagyok, nagyon vártam. Főleg mert szeretem a Zombielandet, annak vizuális ötleteit, és kíváncsi voltam egy hasonló gengszterfilmre. Plusz szeretem a kor gengszterfilmjeit, és rég láttam jót ebben a műfajban. Az a mozis lövöldözés tűnt a film fénypontjának, továbbra is nagy baromságnak tartom hogy kivágták!

A Lawlesst kihagytam, mert ez tűnt jobbak, de mostmár nem is tudom. AE? Ahhoz képest hol van ez a film?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.17. 13:34:16

@SoZi: A Fékezhetetlen se tette túl magasra a lécet, de ez a film sehol sincs hozzá képest, viszont inkább az Aki legyőzte Al Capone-t majmolja, de nagyon duuuurván. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.17. 13:37:23

spoiler van benne?

vagy lehet olvasni?

prick 2013.01.17. 13:38:48

Miért írtad, hogy kezdhetünk aggódni a JLA miatt?

K. Kálmán 2013.01.17. 13:56:12

@Zalaba_Ferenc: nekem is az Aki legyőzte Al caponét jutott egyből az eszembe a trailer megtekintése után. Mondjuk épp ezért kezdett érdekelni a film, mivel amazt kedvelem. De nem te vagy az egyetlen kritikus, aki a jellemek teljes hiányát rója fel a filmnek, szóval lehet benne valami. Azért még mindig reménykedek, hátha nekem bejön.
A Fékezhetetlent például kifejezetten jó mozinak tartom.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.01.17. 13:59:27

@Zalaba_Ferenc: de az Aki legyőzte Al Capone-t messze nem jó film, szóval ha azt majmolja, de még abban is alul marad, akkor tényleg valami fatális hiba van vele.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.17. 14:13:23

@doggfather: Ennél a filmnél nem létezik olyan, hogy spoiler. Az első perctől kezdve tudod, hogy mi, hogyan történik meg benne.

TomPowell25 2013.01.17. 14:17:00

Én bajban vagyok a filmmel. Mert a rendező miatt nem számítottam sok jóra (az előzetesekből már nekem is az Aki legyőzte Al Capone-t ugrott be), a fent leírtakkal tökéletesen egyet értek, egy közhely gyűjtemény, a remek színészeknek nincsenek karaktereik, csak vázlatrajzaik, és a film is nem egyszer olyan, mintha a jeleneteket, csak egymásra pakolták volna, plusz nem egyszer vérciki (azok a lassítások, Istenem). Viszont valahogy mégis áthatja egy régi módi báj, ami miatt nem tudom utálni a filmet, pedig erre készültem. Az osztályzatomon egyelőre még gondolkodom.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.17. 14:19:41

@TomPowell25: Szerintem egy számítógépes effektusokkal felturbózott autós üldözésnek vagy a bullet time-ban repkedő golyóknak egyáltalán nincs régimódi bája. Habár ez utóbbi már olyan rég kiment a divatból (kivéve a Resident Evil-filmeket, természetesen), hogy talán mégis van. :)

Atkakukac1989 2013.01.17. 17:35:45

Annyira furcsa, mert a werkfotók, a trailer és a poszterek alapján teljesen abban a tudatban lézengtem eddig, hogy ez egy újabb gengsztergyöngyszem lesz. De ezek szerint mégse, pedig ilyen szereplőgárda azért nem minden filmben bukkan fel, sajnálom. :(

Creativ3Form 2013.01.17. 18:18:45

@Atkakukac1989: A traielerk alapján is? Hm, én már azok alapján láttam, hogy ez egy csili-vili, túl sokat akarok, de még csak meg sem fogom tudni közelíteni azt pukkanás lesz, semmi több. Olyan messze volt már a trailerek alapján az "újabb gengsztergyöngyszemtől" hogy csak na. :-D De, nem vagyunk egyformák. Én lettem volna a legboldogabb, ha pozitívan csalódok. :-(

sirok0001 2013.01.18. 09:05:33

Valahogy éreztem, hogy ezt nem kell megnézni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.18. 10:11:19

tuti megnézem. A színészi gárda miatt alap, de az előzetesek alapján sokkal többet vártam a filmtől. Csak a rosszat lehet hallani róla :S nagy csalódás, pedig az év egyik legjobban várt filmje volt. :S

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.19. 14:32:58

tényleg elég gyenge lett.
A pc ilyen erőltetése meg epic, hogy 49ben legyen feka is, meg spanyol is a csapatban. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása