aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a messzi dél vadjai [beasts of southern wild] (2012) Németh Barna
2012. december 15. 07:35:58

Kategória: film 5 komment

Volt egyszer egy Hushpuppy. Egy hatéves kislány, aki saját népével élt, saját törvényeik és hagyományaik szerint, valahol a világ leggyönyörűbb helyén. De a kislány megtudta, hogy a messzi dél vadjai már elindultak ellenük, és apukája betegsége miatt neki kell helytállnia, ha meg akarja menteni ezt a gyönyörű helyet.

beasts of southern wild.jpg

Valójában egy kis közösségben járunk, akik a hagyományos értelemben vett civilizáción kívül, a régiót gyakorta sújtó viharok és árvizek miatt felhúzott gát mögött élik életüket. Minden csupa sár és mocsok, ahol az iskolában a földön ülnek kicsik és nagyok, a közösségi élményt pedig egy rozsdás lakókocsiban berendezett kocsma szolgáltatja. De legyen ez akármekkora szeméttelep, a helyiek szeretik, ragaszkodnak hozzá, és nem hagyhatják, hogy a Kathrina hurrikán eltüntesse a föld színéről.

Az elsőfilmes Benh Zeitlin ezt a kettősséget gyúrja eggyé úgy, hogy egy kislány szemén keresztül láttatja a cselekményt; így válik a kisrealista történetből mese, és így lesz a csúnyából szép. Most okkal gondolhatnád azt, hogy ez a film az elmúlt évek hasonló, az amerikai társadalom peremvidékére fókuszáló alkotásainak (Frozen River, Winter's Bone) egyfajta romanticizált változata, de egyáltalán nem erről van szó. Bár az tény, hogy Zeitlin néhol kissé idealista, mégis zseniálisan megoldotta azt, hogy egymásba futtatva, de külön kezelve mutassa be a két világot. Pontos és hiteles képet fest tehát erről a helyről, ugyanakkor Hushpuppy fantáziáját meglovagolva azt is megtudjuk, miért látják ezt másként az itt élők.

Ez az egész persze nem működött volna, ha nem lettek volna autentikusak a színészek, de ők minden képzeletet felülmúlóan azok voltak. Különösen Quvenzhané Wallis, ez az icipici törékeny kislány, akinek tekintete nem csak hogy egyszerre sugároz ártatlanságot és bölcsességet, de olyan elementáris erők szabadulnak fel benne, melyhez foghatót gyerekszínésztől még nem nagyon láthattál. Innentől kezdve már bocsánatosabb bűn, hogy néhány ezer kilométerrel messzebb kevésnek tűnik az a néhány utalás, amely segíthet helyben, időben és közegben is belőni ezt a filmet, hiszen a film hatása vitathatatlan. Az biztos, hogy ennél szerethetőbb film nem került idén a mozikba, ami után az ember legszívesebben odaállna a kis hősnő mögé, hogy együtt szálljanak szembe mindennel.rating-9.gif

Beasts-Of-The-Southern-Wild-poszter.jpg

Címkék

kritika independent drama 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr884962790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.15. 07:39:51

Nekem nehezebbre esett megszeretnem ezt a filmet. Talán azért, mert az elmúlt években rendesen pakoltam a polcra az amerikai mocsokból, és most már alig volt hely, talán azért, mert a kislány faterja néhány decibellel hangosabb volt a kelleténél, talán azért, mert a kamerakezeléstől felfordult a gyomrom. Aztán rádöbbentem, hogy mindez része annak, ahogy egy gyermek látja a világot: felnagyítva, kapkodva, esetlenül, türelmetlenül. Így végül én is odaálltam mögé.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.15. 09:40:22

meghoztad a kedvem a filmhez, meg fogom nézni.

Atkakukac1989 2012.12.15. 10:05:55

Remek film, semmilyen módon nem tudok belekötni. A vége is nagyon rendben van.

Vektor. (törölt) 2012.12.15. 10:39:20

Ritkán találkozok olyan filmmel, ami ennyire tud játszani a néző érzelmeivel, és pont ezért imádom. A végkifejlet és az egész cselekmény előre kiszámítható, mégis az utolsó jelenetek olyan hatást gyakoroltak rám, mintha az év legcsavarosabb filmje lenne, ahol a főszereplő elbukhat. Wallis és Henry karakterét pillanatok alatt meg lehet szeretni, mindketten életük alakítását nyújtják, ami részben Benh Zeitlin érdeme, nem tudom, hogy másvalaki képes lett volna-e hasonló teljesítményt kihozni belőlük. Számomra a jó filmzene óriási pluszt jelent minden filmnél, ez esetben iszonyatosan sokat tesz hozzá, nem csak az év, de talán az évtized egyik legemlékezetesebb score-ja, amit részben szintén Zeitlin hozott össze. Remélem marad a független filmeknél a továbbiakban is, kár lenne, ha a tehetségét elpazarolná Hollywoodban.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.12.16. 11:56:51

Nagyszerű film, valóban az egyik legszerethetőbb, legkedvesebb alkotás az idei évben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása