aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők legjobb képregényfilmjei #20-16 Cseh Dániel
2012. december 08. 19:30:04

Kategória: film 62 komment

A múlt héten lerántottuk a leplet a szerkesztőség által összeállított lista utolsó helyezettjeiről, amivel persze nem minden olvasónk értett egyet, de mi másért is szeretjük annyira a toplistákat? Haladunk tovább, a következő ötös fogat Japánból indul, hogy aztán mutánsokon és gengsztereken át jusson el a képregény műfaj történelmének egyik alapkövéhez. 

Aeon Flux - Top 25_1.jpg

20. Páncélba zárt szellem [Ghost in the Shell] (1995)

Kiadó: Kodansha
Rendező: Mamoru Oshii
Hangok: Kayuni Imeasa, Otsuka Akio, Yamadera Koitsi

A film: Az évszám 2029, az emberiség értékrendje alapjaiban változott meg. A hatalom már nem határozható meg fizikai erőnlét vagy tömegpusztító fegyverek mennyiségében, az információ, a tudás az, ami egy nemzetet a trónra ültethet. Vagy egy programot. A Páncélba zárt szellem manga már 1989-ben olyan kérdéseket feszegetett, amik egészen egy évtizeddel később váltak divattá, amikor egy testvérpáros globálisan fogyasztható és emészthető csomagolásba göngyölítette az emberek és gépek közti, egyre vékonyodó és ezáltal egyre veszélyesebbé váló határvonal kérdését. A Bábjátékos után nyomozó Kusanagi őrnagy története 1995-ben találkozott a filmvászonnal anime formájában, és bár a műfajhoz kevésbé szokott szervezet számára terhes élmény is lehet, szerepe megkérdőjelezhetetlen.

A jó: A géptestben élő, sosem pislogó Kusanagi őrnaggyal embert próbáló feladat azonosulni, de ha két látványos akció között odafigyelünk a kósza gondolatokra, lényegesen könnyebb.
A rossz: Egy alaktalan bűnöző program, az érzelmek nélküli, alkotóján túlnövő fenyegetés iskolapéldája.
Trivia: Kusanagi őrnagy a film végén szó szerint idéz Pál apostol leveléből.
Feledhetetlen: Gyakorlatilag minden, gyönyörűen megrajzolt akciójelenet, Kenji Kawai zenéjének támogatásával.
Buborék: "There's nothing sadder than a puppet without a ghost, especially the kind with red blood running through them."
Különvélemény: "Az most mellékes, hogy a Mátrixra mennyire hatott, sokkal fontosabb, hogy a Ghost in the Shell a cyberpunk gyakorlatilag egyetlen értékelhető filmes megnyilvánulása." (Zalaba Ferenc)
"Nézőjétől magabiztos hozzáállást igénylő anime, európai léleknek kissé megfoghatatlan történettel, de ugyanúgy memóriába záródó képekkel." (Takács Máté)
"Ilyen lett volna a Mátrix, ha Japánban készítik el, és kicsit művészfilmesebbre veszik az irányt... Várjunk csak, mikor is készült?" (Kofrán Gergely)
"Ember és gép között még sosem volt ilyen kicsi a különbség, de a legszörnyűbb, hogy alapjaiban nem is annyira rugaszkodott el a valóságtól." (Németh Barna)

Ghost in the Shell.jpg

19. X-Men: Az elsők [X-Men: First Class] (2011)

Kiadó: Marvel Comics
Rendező: Matthew Vaughn
Szereplők: Michael Fassbender, James McAvoy, Kevin Bacon

A film: Nem újkeletű dolog, hogy a pénz, a producerek és a stúdió befolyásolják egy készülő film minőségét, általában nem a megfelelő irányba, de az elmúlt években a Marvel két hőse is határidőre, kényszerűségből sietett a vászonra. Bár nem sikerült kifogástalanra, a mutánsiskola megalakulását bemutató film lényegesen jobb állapotban szállt ki a hullámvasútból, mint a pár hónapja megtépázott Pókember. A forgatókönyv hibáit és az időhiány okozta mulatságos trükköket ügyesen ellensúlyozta Vaughn magabiztos rendezése, valamint Fassbender és McAvoy remek játéka. A film véletlenül sem habkönnyű, súlyos kérdéseket boncolgató kerettörténete szintén piros pontot érdemel, nem úgy a komolyan vehetetlen (ágyú)töltelék karakterek, de a körülményeket ismerve a végeredmény így is kész bravúr.

A jó: Az X-Men univerzumban, különösen ebben a filmben kényes kérdés különválasztani a jókat a rosszaktól, elvégre minden mutáns egy célért küzd, csak más eszközökkel. Annyi viszont biztos, hogy a skála minden fokára jut egy fura fazon.
A rossz: Klasszikus antagonista figura, éppen csak egy fehér macska hiányzik az öléből. Tudtátok, hogy Kevin Bacon néha játszani is tud?
Trivia: James McAvoy a szerepre való felkészülés kezdetén nagy lendülettel kopaszra borotválta a fejét. Csak ezután tudta meg, hogy Xavier ebben a filmben még samponreklámba illően dús hajkoronával fog parádézni. Még jó, hogy a gerincét nem törte el...
Feledhetetlen: A méltán népszerű cameo mellett az a jelenet, amelyikben Erik besétál a bárba, és megmutatja a náci tiszteknek, milyen egy becstelen briganti.
Buborék: "Peace was never an option."
Különvélemény: "Elsietett trükkök ide, otromba befejezés oda, akkor a legjobb, amikor olyan, mint egy kémfilm szuperhős beütéssel." (Zalaba Ferenc)
"Nagy a létszám, így nem mindenki fér rá egészében az osztályképre, de Matthew Vaughn feszült és érzelmet kiváltó végjátékot prezentál, s James McAvoy és Michael Fassbender meggyőző jelenléte is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a legjobb X-Men filmről beszélhessünk." (Takács Máté)
"Pont olyan jó film ez ma, mint amilyennek az X-Men számított a maga idejében." (Kofrán Gergely)
"Vannak sebei, de mázlija, hogy ennek van a legjobb színészgárdája." (Németh Barna)

Kritika

X-Men - First Class.jpg

18. A kárhozat útja [Road to Perdition] (2002)

Kiadó: Paradox Press
Rendező: Sam Mendes
Szereplők: Tom Hanks, Paul Newman, Daniel Craig

A film: Klasszikus, régi vágású gengszter mozi, plusz egy nagy kanál abból, amihez Sam Mendes kiválóan ért. Az emberi tragédiákból. A Michael Sullivan életének fordulópontját és az elkerülhetetlen elől való keserédes menekülését bemutató történet rossz kezekben egy gyors feledésre ítélt akciófilm lett volna, vérszegény drámai vonallal, de Mendes hozzáértése, és a kiváló színészekből álló stáb, valamint Newman zenéje és Conrad L. Hall fényképezése együtt elvégezték a dolgukat. Az eredmény egy nyomasztó hangulatú, de a fekete humort nem csak hírből ismerő vérbeli dráma lett egy apáról, és annak fiáról, akit a játékidő végére férfivá érlel az élet. 

A jó: Kezdjük ott, hogy gengszter, a nagyfőnök mindenes bérgyilkosa, de a listának ezen a szakaszán már nem szabad ilyesmin fennakadni. Ezen kívül egy apa, aki mindenhez ért, csak a fiához nem.
A rossz: A nagyfőnök fia, aki soha nem kapta meg apjától azt az elismerést, amire mindig is vágyott, és féltékenységében családokat tüntet el a föld színéről. Daniel Craig egy tőle szokatlan szerepben. De azért Jude Law sem semmi...
Trivia: Paul Newman utolsó mozifilmben nyújtott élőszereplős alakítását nem vette félvállról; az ír akcentus elsajátításához Frank McCourt írótól kért egy felvételt, amin végig beszél, és ezt hallgatva véglegesítette John Rooney figuráját.
Feledhetetlen: Hanks és Law beszélgetése az útszéli büfében, melynek során nem csak a színészek arcán csorog a jéghideg verejték.
Buborék: "The name's Sullivan. You want me to spell it?"
Különvélemény: "Fantasztikus fényképezés, zseniális szereplők, átlagos történet. Craig-fújolóknak melegen ajánlott." (Zalaba Ferenc)
"Tom Hanks gengszterként, Jude Law hideg bérgyilkosként is meggyőző, Paul Newman pedig kisujját mozdítva biztosította be magának utolsó Oscar-jelölését. A kárhozat útja nem pokoljárás, de a kén szagát azért árasztja magából." (Takács Máté)
"Az egyik legszebben fényképezett film, ami valaha készült - főleg ennek köszönhető, hogy a hangulata a mai napig velem maradt." (Németh Barna)

Road to Perdition.jpg

17. X-Men 2. [X2] (2003)

Kiadó: Marvel Comics
Rendező: Bryan Singer
Szereplők: Ian McKellen, Patrick Stewart, Hugh Jackman

A film: A képregényfilmek rendíthetetlen hullámának kiindulópontjaként sokszor a 2000-es X-Men - A kívülállók című filmet említik meg. Bryan Singer első találkozása a mutánsokkal ugyan nem volt botlásoktól mentes, de nagyot kaszált a pénztáraknál, és a kritikusok sem voltak elégedetlenek, így három évvel később elkészülhetett a folytatás, ami minden fronton magasabbra helyezte a lécet. Jó színészekből és ügyes forgatókönyvből az első rész esetében sem volt hiány, de a több és látványosabb akció, a mélyebb karakterek, az emlékezetes, mutánsokat közös ég alá hívó gonosz és a bűvös két órát átlépő játékidő megtette a hatását, nem beszélve arról, hogy az egész forgatókönyv a magyar keresztségben Farkas név alatt futó Rozsomák karaktere köré épül. És akkor még az egymondatos szerepében is elbűvölő Kelly Hu szóba sem került...

A jó: Ellenségem ellensége a barátom, így amíg Stryker lélegzik, Magneto és bandája legalább annyira a jó ügyért küzd, mint Xavier, és az iskola tanárai, diákjai.
A rossz: Stryker megkérdőjelezhetetlenül negatív figuraként ritka példány az X-Men univerzumban, a fiát is megtagadó katona tökéletes görbe tükör a rasszista, előítéletes, dühben gondolkodó társadalomnak.
Trivia: Ian McKellen segített megírni a jelenetet Bobby Drake (Iceman) szüleinek tett vallomásáról, elvégre, ha valaki, hát ő tudja, milyen érzés másnak lenni, és erről nyíltan beszélni.
Feledhetetlen: A három hétig forgatott küzdelem Wolverine és Lady Deathstrike között, hiszen nincs is annál jobb, mint amikor két, adamantiummal töltött mutáns kóstolgatja egymást egy éppen összeomló föld alatti bunkerben.
Buborék: "You are a God among insects. Never let anyone tell you different."
Különvélemény: "Olyan ez a film az első X-Menhez képest, mint az Aliens az Alienhez képest. Az atmoszféra jelen van, de a narratíva sebességet vált, a színtér pedig kitágul. Igazi mestermunka a képregényfilmek között." (Zalaba Ferenc)
"Elég nagy a rakás, és kicsi a vászonidő, ahogy az összes X-Men filmben, de Bryan Singer és az írók jól keverték a kártyát, így a szereplőket nem csak felsorakoztatni sikerült, hanem némi rokonszenvet is képesek kisajtolni irántuk." (Takács Máté)
"Túlszárnyalja az első részt, de igencsak szemérmesen kezeli a képregénysorozat fajsúlyosabb témáit." (Kofrán Gergely)
"Singer nekem egy kissé mindig is nyögvenyelős volt, de itt elfeledtette velem." (Németh Barna)

X2.jpg

16. Watchmen - Az őrzők [Watchmen] (2009)

Kiadó: DC Comics
Rendező: Zack Snyder
Szereplők: Jackie Earle Haley, Billy Crudup, Patrick Wilson

A film: A legtöbb képregényrajongó egyetért abban, hogy ha egyetlen alkotást kell kiemelni a műfaj történelméből, az mindenképpen Alan Moore grandiózus vállalkozása kell, legyen. A film okán Magyarországon is megjelent mestermunka megfilmesítése ugyanakkor nem véletlenül váratott magára ilyen sokáig; Zack Snyderen kívül senki nem érzett magában kellő erőt a feladatra. Mert lehetetlen. Snyder kockáról kockára adaptálta a történetet, fantasztikus látványvilágot festett köré, de a leghosszabb, több mint három, és fél órás változatból éppen annyira hiányzik a lélek, mint a mozikban vetített verzióból. Bár közel sem tökéletes, de rendkívül erőteljes adaptáció, és bizony ember legyen a talpán, aki a film eszközeivel élve ennél többet ki tud hozni egy ilyen vaskos alapanyagból.

A jó: A fénykorukat élő torz, sérült, meghasonlott hősök első hírhozói, a makulátlan márványszobrokat végleg elfelejthetjük.
A rossz: Feltéve, ha rossz az, aki milliók életével fizetne milliárdok békéjéért. A rosszakat itt inkább a jók között kell keresni.
Trivia: Az őrzők közül egyedül Dr. Manhattan és Rorschach nem káromkodnak a film során. Szép kis banda.
Feledhetetlen: Bár a képregény ügyesebben titkolja kilétét, amikor a szálakat mozgató figura lerántja a leplet tervéről, az a jelenetsor szerez néhány emlékezetes pillanatot.
Buborék: "God doesn't make the world this way. We do."
Különvélemény: "Zack Snyder mozgóképes felolvasást tartott minden idők legjobb képregényéből. Szolgai munka, de az eredetit így sem sikerült elrontani." (Zalaba Ferenc)
"Nagy törekvések fűtötte, elismerésre méltó kudarc, ami jó szereposztásával és emlékezetes látványvilágával csitítja a kétkedők hangját." (Takács Máté)
"Minden hibája ellenére nagy élmény. Az adaptáció nem sikerült tökéletesre, bizonyos szempontból túl szolgai, más szempontból nem elég hű az alapanyaghoz, de működik. Az alaposan kidolgozott képi világnak és a korszak meghatározó slágereinek köszönhetően rendkívül erős atmoszférája van, ami a helyenként döcögőssé és töredezetté váló cselekmény helyett is képes egyben tartani a filmet. Az már csak hab a tortán, hogy miután a popcorn elfogyott, a szürkeállománynak is bőven marad csámcsognivaló." (Kofrán Gergely)
"A kevesebb több lett volna - annyira stílusos akar lenni, hogy ezért feláldoz minden mást." (Németh Barna)

Kritika

Kritika (Angyalosi Ádám)

Kritika (Director's Cut)

Watchmen.jpg

A jövő héten folytatódik a lista, kontinenseken és évszázadokon átívelő utazásra hívunk mindenkit, aki velünk tart, de addig rajtatok a sor, mondjatok ítéletet a fenti filmek felett!

Címkék

kritika anime comics marvel watchmen zack snyder hugh jackman halle berry daniel craig sam mendes bryan singer tom hanks paul newman x men superhero kevin bacon ian mckellen james mcavoy dc comics patrick stewart matthew vaughn michael fassbender jackie earle haley thomas newman top film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr714954437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.12.08. 19:48:46

A Watchment már ideje lenne megnézem :D rengetegen ajánlották és mondták, hogy jó, meg minden... de valamiért soha nem jutottam el odáig, hogy meglessem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.08. 20:22:11

Az Elsőkben akad egy-két hihetetlenül bárgyú motívum, ami rendesen aláássa az egész film kiváló hangvételét, és jaj, de összecsapták a végét... de hát ez Hollywood: soha nem lehet tudni, hogy egy film kaphat-e folytatást, miközben mindenki reménykedik benne, ezért a szálakat úgy kell elvarrni, hogy azok egyszerre tűnjenek elvarrottnak és tovább szőhetőnek.

Jaqen 2012.12.08. 20:26:22

@REMY: Inkább olvasd el a képregényt először. A film igazából csak akkor értékelhető, ha ismered az eredetit. Egyszerűen túl nagy katyvasz az egész.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.08. 20:28:26

A GitS-hez kapcsolódó trivia, hogy nyakig benne voltam a film DVD-kiadásában, melynek 1000 példányszámos limitált, digipackos kiszerelése anno Xpress-exkluzívként elővételben elfogyott. 6e Ft/db áron.

Ezt a klipet is fel akartuk rakni a kiadványra, de a jogtulaj 50.000 eurót akart érte kérni, ami persze egy vicc.

www.youtube.com/watch?v=OwdlqquJDK4

Drakeamarth 2012.12.08. 20:32:16

Szerintem ezzel egyedül vagyok a földön, de nekem a First Class rendezése elég idétlennek hatott. Rossz tempó, kapkodó történetmesélés, gyenge vágás, az effektekről nem is beszélve. Maga a film nem rossz, de Vaughn mindent elkövetett, hogy elbarmolja.

Laillabeth 2012.12.08. 20:40:42

a Ghost in the Shell-hez kapcsolódva: melyik Pál api-levélből idéz Kusanagi? csak mert a Bibliában 13 levél fut Pál neve alatt... :)

NorthopViggo 2012.12.08. 20:41:45

Kövezzetek meg, de számomra a First Class a legtökéletesebb X-men film, amit valaha láttam. Egyszerűen annyira letaglózó, és annyira beránt, amennyire Singer egyik X-men-je se tudott. Azok is rendben vannak, de valahogy kicsit nevetségesek. Számomra.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.08. 20:55:23

A kárhozat útja esetében nem a kiszámítható sztori jelenti a gondot, hisz egy ilyen történet másként egyszerűen nem végződhet, mint ahogy ez végződik: az apa és fia között egyszerűen nincs kapcsolat, és nem Hanks hibájából.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.08. 20:58:24

Az X2-t épp most próbáljuk legyűrni, úgyhogy ha majd végeztünk, beszámolok a friss meglátásaimról, amilyen zizi mostanság a gyerek, ez nem tudom, mikor fog bekövetkezni. :)

A Watchmenről pedig már többször is elmondtam az elmondani valót, úgyhogy kíváncsian várom a folytatást (direkt nem nézem a listát, hogy nekem is szerezzen izgalmas pillanatokat :).

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.12.08. 21:09:14

@Laillabeth: A korinthosziakhoz írt első leveléből. (13;11, 13;12)

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2012.12.08. 21:12:44

Az Alien - X-men párhuzam jó minden tekintetben! Abban is, hogy egyikből sem kedvencem a másodk rész.

Hú, A kárhozat útját meg kéne nézni. Még moziban láttam, és már semmire sem emlékszem!

Watchmen egyik legemlékezetesebb jelenete nekem a főcím volt. Nagy főcím-mániám van egyébként. Ha lehetne, gyűjteném.

szkristof92 2012.12.08. 21:40:20

Újabb remek bejegyzés, újabb remek filmek. Különösen a Ghost és a A kárhozat útja nagy kedvencek, de a Watchmen-t is szeretem lévén az a leghűbb adaptáció, amit készíteni lehetett az alapanyagból. Az X2 pedig a széria legjobb darabja, csont nélkül.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2012.12.08. 22:13:43

Lehet, hogy elfogult vagyok, illetve kifordult "értékelési rendszerem" van, de nekem a Watchmen lenne az első helyen.

No nem csak azért, mert "szolgai" módon szinte képről-képről lemásolta, hanem azért is, mert a Komédiás, Rorschach és Dr. Manhattan szinte élőként leléptek a képregény lapjairól és hangulata miatt.

Számomra a valaha készült leghitelesebb (és legjobb) képregény-adaptáció, és ez utóbbin van hangsúly (a Nolan Batmanjeit nem tekintem képregényfilmeknek, de ezt megindokoltam Dealer cikkeinél, hogy miért nem, és hiába van noir-szerű Sin Citynk). Sokszor látam és még sokszor fogom megnézni, és ezt kevés ilyen film mondhatja el magáról.

Kérem a köveket! :D

victor vacendak 2012.12.08. 23:15:37

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: maximálisan egyetértek. már a múltkori írás kapcsán is vitába keveredtem, a watchmen mellett. én is láttam 6x, minden verzióban, és az egyedüli film volt, amit még kamerás változatban is imádtam, és csak után aláttam moziban. a szolgai kifejezés nyilván a nolan "teljesen átírom, egysíkúsítom a karaktert a képregényhez képest" ellentéte. snyder ugyan a sucker punch-csal picit kiábrándított (bár inkább az idegesítő hülye picsák miatt), de a watchmen TÖKÉLETES film. david hayterre (az idétlen guyvertől solid snake hangján át a watchmenig eleget tapasztalt ebből a műfajból, hogy tudja, hogy kell adaptálni) bármilyen képregény forgatókényvét rábíznám.
én pont azt várom egy képregény filmtől, amit a watchmen hozott. azonos látványt, hangulatot, a képkockákról lelépett hősöket, melyeket úgy kelt életre, hogy nem erőszakol meg, mint nolan.

minyimaaa 2012.12.08. 23:20:11

nos GITS kapásból 20-adik(gondolom Akira nem is lesz.)....

hát sokat ezután már nem várok..

annyit azé várok, hogy Nolan Batmanek lesznek (vagy csak a Dark Knight) az első helyen. Bár nem képregényből lettek adaptálva.

victor vacendak 2012.12.08. 23:33:23

@minyimaaa: ha nem képregény, akkor milyen alapon kéne szerepelniük egyáltalán? nem hogy az első helyeken...fujj.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2012.12.08. 23:50:03

@victor vacendak:

Vitatkozni nem óhajtok, de jómagam imádom Nolan Batmanjait, sőt olyannyira, hogy a TDK-t már rengetgszer megnéztem, és távolról sem lett egysíkúsítva Wayne karaktere, de a többieké sem. A trilógiát, de főleg a második részt elemző gondolataim most nem szándékozom újra leírni, úgyis linkelik majd Dealer írásait, ha odaér, és kíváncsi vagy, akkor ott elolvashatod egy részét, de így éjfél felé nincs kedvem még egyszer leírni. Hosszú lenne. :D

_______________

Visszatérve a Watchmenre, most újraolvastam vagy húsz írást legalább és roppant széles a paletta a repkedő 10/10-10/9-től a közepesen át a hulladékig. Nagyon megosztó, a tekintetben is, hogy vannak elégedett képregényolvasók és totálisan csalódottak is.

Vannak hibái, elismerem, és bár sokak szerint az UC nem tesz hozzá sokat, nekem az a kedvencem (már majdnem teljes, és csak Ozymanias kiteljesítése hiányzik szinte belőle), viszont a eredeti TC változatot is imádtam.

Bán Attila a Filmtett erdélyi portál írója/kritikusa bár közepesnek ítéli a filmet megjegyzi: " a Spice Girls. Sőt, inkább Tokyo Hotel lesz helyette, meg Timberlake. És szomorú hírt kell közölnöm: a Zack Snyder rendezte erős közepes Watchmen-filmnél soha nem fog jobb szuperhős-képregény-feldolgozás készülni, ennyi volt, nem érdemes tovább várni, lehet más hobbi után nézni. Pesszimista jóslat, de ha realisták vagyunk, csak erre következtethetünk."

És a legfontosabb érve nagyon hasonló Ferencéhez, amikor arról ír (joggal), hogy a film egy teljesen más médium:

"[...] ami működik a képregény sajátos kifejezésformájában, az nem működik filmben. Teljesen másképp dolgozza fel az ember agya az egy oldalon elhelyezett több, rajzolt1 képet és szöveget tartalmazó képkockák egymásutániságát, mint a hangos, élőszereplős, folyamatos mozgóképet. Könnyebben azonosulunk egy akár pár vonalból álló figurával, akinek mi képzeljük el a hangját, a mozgását, mimikáját, mint egy hús-vér emberrel. A grafika vázlatosságát elménk szíves-örömest és automatikusan kiegészíti a neki leginkább tetsző módon, és ez a befogadásban olyan kezdő löketet ad, amivel könnyebb túllépni az olyan zavaró apróságokon, hogy „né má’, a csávó repül!” Ha elfogadjuk, hogy a sok vonal a papíron egy ember, annál fantasztikusabb, a valóságtól távol esőbb dolgot már nem tud mondani a fikció, és örömmel követjük a legelszálltabb dolgokat is. Filmben egy átlagembert is nehéz hitelesen létrehozni úgy, hogy ne a színészt lássuk, amint színészkedik, hanem magát a szereplőt. És ha ez a szereplő még valami különleges, valóságban nem létező tulajdonsággal is bír, akkor a feladat gyakorlatilag lehetetlen."

És ezzel maximálisan egyetértek, sőt, a múltkor neked adott érveivel is, viszont továbbra is fenntartom, hogy SZÁMOMRA ez a legjobb képregény adaptáció és nyugodt szívvel adok rá 10/10-et, mert a lehető legtöbbet adja vissza a polcomon méltán jelenlévő "regényből" a lehetőségeihez mérten (mellette ebből a műfajból csak a Kázmér és Huba van jelen, ezért:*): vizuálisan, és amennyire vászon engedi a gondolatiságból is.

_______________

* És egy kis gonosz önreklám. :D

factory.freeblog.hu/archives/2010/08/23/Essze__Kazmer__Huba/

Llew 2012.12.09. 01:05:17

Így, hogy a GitS a 20. lett, kicsit kezdem elveszteni bennetek a hitem.

waldorfbalcon 2012.12.09. 01:50:37

Tudom, hogy minden lista szubjektív, nyilván, de az, hogy bármelyik X-men, Watchmen, Pöcsmen megelőzze a Ghost in the Shellt, minimum ízlésficam. Javítok: hogy bármi megelőzze (kivéve talán az Innocence-t). Oké, nyilván kurva öreg vagyok már, és dübben a hályog a szememen, el is kussolok és visszateszem a katétert.

De azért basszus, meg kellene tanulni nézni!!! Kurvaélet...

Rodolfo63 2012.12.09. 02:24:59

én sosem olvastam a watchmen képregényt, sosem hallottam róla előtte

de a film valami hihetetlen hangulatot árasztott magából, totálisan magába szippantott, egymás után kétszer megnéztem, és utána is még jópárszor

ha tényleg ilyen volt nagyjából a képregény is, akkor a megélt "szűz" hatásából kiindulva respect, tökéletes képregény film lett belőle

syn city volt még nagy hatással, a bizarr történet és a képivilág együttese is nagy élmény

robbie90 2012.12.09. 04:43:47

Én sem olvastam a Watchmen képregényt, de a filmet imádom, szerintem nagyon egyben van.
Azért kíváncsi leszek, hogy a Maszk fel kerül e a listára. :)

Mikka-Makka 2012.12.09. 06:30:17

Watchmen képregényt olvasva el se tudtam képzelni hogyan fogja S. megfilmesíteni, aztán nagyon pozitívan csalódtam a moziban, talán emiatt is ez lenne a toplistám élén
viszont ha képregényt nem ismerném lehet h egyáltalán nem hagyott volna bennem mély nyomot

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.09. 07:27:49

@Llew: @minyimaaa: @waldorfbalcon: Nem így kell ezt nézni, srácok, ez "félig üres pohár" szemlélet, hanem azt kell mondani, hogy "de kurva jó, hogy GitS is van a listán, nem csak pöcsfej". :)

A nép fia 2012.12.09. 08:31:08

@Northop1997: Dettó. Singer filmjei aranyos mesék, de a First Class-ban ténylen nem babra megy a játék. Ráadásul eredeti nyelven sokkal jobb, mert a németek németül, az oroszok oroszul beszélnek, nem csak béna akcentussal. Remélem, a következő rész, a Jövendő múlt napjai még magasabbra teszi a lécet.

@REMY: Ha a képregényt nem akarod átrágni, akkor a Watchmen bővített verzióját ajánlom. A füzethez képest így is, úgy is lesznek eltérések, de nem vészes. Mire másodjára megnézed a filmet, össze fog állni a kép a képregény nélkül is.

victor vacendak 2012.12.09. 09:09:59

@Juraviel.Ihuan.Bedvin: "Filmben egy átlagembert is nehéz hitelesen létre hozni úgy, hogy ne a színészt lássuk, amint színészkedik, hanem magát a szereplőt. És ha ez a szereplő még valami különleges, valóságban nem létező tulajdonsággal is bír, akkor a feladat gyakorlatilag lehetetlen."

Ez a kulcs. A Watchmenben sikerült tökéletesre kihozni ezt, ráadásul úgy, hogy a színészek pont úgy néznek ki, mint a 25 ével ezelőtti rajzok.

Nem egyszerű adaptálni, de ettől függetlenül érthetetlen, hogy 99%-ban miért csak a szereplők nevét veszik alapul, minden mást pedig tehetségtelen írók kerekítenek a filmek kedvéért. így születnek olyan komikusan bugyuta filmek, mint az ironman, avengers, captain america, thor, x-men first class, spierman-ek...stb. talán még ang lee hulkja értékelhető.

Igazad van, nolanról nem érdemes vitatkozni, főleg, hogy nolan-fanboy vagy/vagytok, én meg batman-fanboy. sosem fogok egyetérteni a mészáros rajongóival semmiben, ami batman.

waldorfbalcon 2012.12.09. 12:29:13

@Zalaba_Ferenc: Kedves Feri,

modnom, semmi gond, tényleg, mindenkinek szíve joga, hogy azt szeresse, amit csak akar (nekem Pirx kapitány például örök kedvenc marad, mert gyerekként az volt A sci-fi, meg a Felszállt az Orion). 

Viszont ez elvileg egy szakmai lap, esztétikai, filmszakmai igényességgel (remélem, azt hittem, vagy ilyesmi). Azt pedig illene észre venni, ha egy adott műfajban van egy egyedi látásmódú és kivitelezésű kézműves mesterdarab. Mint ahogy azt is, hogy ezek a hollywoodi pizsamás filmek ipari szabvány szerint készült, unalomba forgatott, drága rutinmegoldásokkal operáló közhelygyűjtemények, kulturális begyazottságuk pedig nem terjed tovább a McDonalds ajándékos polcánál. Igen, van bennük pár jópofa arc, meg benyögés, szívesen megnézem őket én is, viszont maradnak biztonsági kamaszmozik. Mert ez a dolguk, erre készültek, ennyit tudnak. Ellentétben a GitS-el és Innocence-el, ami meg két éles felnőttmozi. Mintha egy fröccsöntött, elemes vásári "lézerkardot" hasonlítanánk egy 16. századbeli katanához, aminél ugye sokkal jobb, mert világít meg villog is.

Tudom, hogy elmúlt a problémás, többkörös filmek ideje, és ezek a laposra dögölt, műmacsó, bárgyú látványkatalógusok mennek. És hogy persze ezek a népszerűek, meg ez a közös pont, megminden, és aki most tizen- huszon- harminconéves kamasz, annak mondjuk a Watchmen a komoly film (ami szvsz egy gigagiccs, de ezen nem fogunk összeveszni). 

A filmesztétikának viszont az is egyik dolga lenne, hogy megtanítson nézni, pl. hogy miért ugyanolyan 10-ből 9,8 szuperhős film, vagy hogy hol kezdődik az innováció és kreativitás, alakformálásban, képkészítésben, történetvezetésben. Jó példákkal, okos szavakkal az ízlés és látás fejleszthető, mint akármelyik izom.

Egyszóval: "több fényt!"

Roki1 2012.12.09. 12:58:24

En alapvetoen birom ezt blogot, jok az irasok ebben a cikkben is(bravo, tenyleg), ertem azt is, hogy izlesek es pofonok, de ezzel a sorrenddel egyszeruen hiteltelenne valik az egesz listatok.
Latva a Watchmen 16. helyezeset, szinte biztos vagyok benne, hogy valamelyik Nolan film lesz a nyertes - es ez azert kurva szomoru.
Es nem csak azert, mert Snyder filmjenel nem szuletett azota sem jobb kepregeny-adaptacio, hanem mert a Batmanek nemhogy comic-filmkent, de sima akciokent sem olyan verhetetlen alkotasok.
Felfogni sem tudom, hogyan jott ossze Nolannek ez a gigantikus agymosas, hihetetlenul erdekes, hogy a fel vilagot kepes volt behulyiteni ezzel a harom erosen kozepes filmmel, es korejuk kerekitett hype-pal. Persze Heath Ledger, tudom, o tenyleg jo volt, es sajnalatos halala tortenetesen nagyot lenditett a folytatason, dehat akkor is.
Minap neztem ujra oket egymas utan, idot adva mindegyiknek, turelmesen. De _nem olyan jok_, basszus.
Az elso talan a leginkabb mukodokepes, a masodikat elviszi Ledger, a harmadikat viszont vegignezni is csak ket reszletben birtam, hemzsegett a bosszanto. felszines, elmismasolt hulyesegektol (moziban is ez zavart leginkabb, de masodszorra szembetunobbek voltak).
Mert Nolan igy dolgozik: leteszi a gyonyoru, hatasos csomagolast, amiben ugyan baromira nem illeszkednek az alkatreszek, es inkabb vanszorog, mint gurul, de ez mar nem erdekel senkit, a lenyeg, hogy a bloff grandiozus legyen.
A Watchmen sem egy hibatlan film, persze - de ahhoz kepest, hogy a kepregeny rajongojakent borzalmasan szkeptikusan ultem be ra a moziban, (amirol egyebkent a kozonseg fele kiszivargott kozben)- a vegen le voltam nyugozve. Szolgai? Bocsanat, de a kepregeny annyira zsenialis, hogy akkor lennek merges, ha nem lenne az. MOZIKENT pedig mukodik, es gyonyoru - mi kell meg egy tokeletes kepregenyfilmhez?

Atkakukac1989 2012.12.09. 13:01:36

Nagyon örülök, hogy a Watchmen és A kárhozat útja a listára került. És nem a helyezés számít, hiszen ahány lista, annyi sorrend. A lényeg, hogy ott van!

milanKovacs · http://www.zsiger.hu/ 2012.12.09. 13:41:00

de azt ugye tudjatok, hogy az X-Men First Class utan a folytatast mar nem Vaughn kesziti, hanem ujra Singer?! :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.09. 15:27:39

az x-men 2 az eddigi legjobb x men film és csak ilyen sokadik?!

toroloco 2012.12.09. 17:35:55

Ha már gits és a manga alalpu és anime filmek is játszanak és mind a story és esztétikai szempontok is erősen számítanak akkor egy ilyen lista első 10(20) helyére hollywoodi produkcióknak bekerülni esélytelen.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.09. 19:18:01

@waldorfbalcon: Ha az megnyugtat, az én listámon nem is szerepelt a Watchmen, ellenben a GitS viszont igen (meg még néhány olyan képregényfilm, melyeket a kutya se látott, számomra mégis fontosak), ami pedig a szuperhős-filmeket illeti: a jól sikerült darabok nagyon is fontos értékeket hordoznak, persze naiv, letisztult köntösben, de maguk kis kozmoszába ügyesen beágyazva. De itt most képregényfilmekről van szó, nem Ken Loach toplistáról.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.09. 19:22:18

@Roki1: Ja, hogy a Watchmen lenne a szuper képregényfilm? Az, amiben a szexjelenetben a Csupasz pisztolyt idézik meg? Meg amelyben Malin Akermannak lángálló haja van? Meg amelyben a katasztrófa közepén elhalkul a zene, és a majdnem a házban égő néger kislány megkérdezi a majdnem a házban égő édesanyjától, hogy "az a bácsi ott Isten?". Jáááj.

Persze, ez minden benne volt a képregényben is (a lángálló hajat leszámítva), de már annyiszor leírtam, hogy Snyder nem volt képes megkülönböztetni egymástól a filmet és a képregényt.

|brucewayne 2012.12.09. 19:55:36

@Zalaba_Ferenc: wehhe, @Roki1: elmondhatja magáról, sikerült annyira felhúznia (ami az írott szövegek esetében általában sem, ezúttal is csak az előzmények ismeretében egyértelmű), de legalábbis kibillentenie az egyensúlyodból, h hosszú-hosszú idő elteltével mégis leírtad azt a k* mondatot;)!

gondoltam, nem mindenki olvasta a vonatkozó részeket, és a nagy szívem nem engedte, h ne világosítsam fel a látogatókat.

persze csupán a tisztánlátás végett.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.09. 19:59:31

@bruce_wayne: Most nem biztos, hogy tudlak követni. Egyébként nem húztam fel magamat, habár a sok kérdőmondat biztosan mást sugall. :)

|brucewayne 2012.12.09. 21:03:06

@Zalaba_Ferenc: ej;)!

aeonflux.blog.hu/2009/07/30/kritika_watchmen_director_s_cut_2009

"És azért a mondatért, azért a szörnyű mondatért, amely a lángoló ház kapcsán lerendezett mentőakció során elhangzik egy fekete kislány szájából, azért a mondatért, amit nem vagyok hajlandó leírni, ugyanis leírhatatlanul szánalmas, azért a mondatért én kiosztanék egy Zack Snyderesen belassított/felgyorsított maflást Zack Snydernek."

majd mindez még hosszas poénkodással ragozva a hozzászólásokban.

összevissza írkálsz mindent, amire nem is emlékszel - hát h várhatod el ezek után, h komolyan vegyenek?!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.09. 21:10:59

a végén lesz poszt mindenki külön listájáról is, amit Ferenc említ, hogy neki is volt sajátja?!

|brucewayne 2012.12.09. 21:28:15

@doggfather: jó ötlet, erre én is kíváncsi vagyok.

waldorfbalcon 2012.12.09. 21:29:27

@Zalaba_Ferenc: Mi tagadás, egy csöppet igen :)

Hagyjuk most Ken bácsit, én is a műfajon belül gondoltam, amit írtam, nem belekeverve az egyéb regisztereket. Éppen ezért volt kiugró az aránytévesztés.
Ahogy nincs magával a műfajjal sem az ég egy adta világon semmi bajom. Mondjuk a jenki daraboknál a letisztultnál azért a naivat pontosabb jelzőnek tartom. (Ennek nyilván rengetegféle kulturális, üzleti, történelmi stb. oka van.)

Persze ez is egy pszeudo-kategória, hogy valaminek volt-e képregény-előzménye, aztán keveredik élőszereplős múvi, animáció, gyurmafilm. De rendben, semmi gond, ez is megteszi keretfeltételnek, teljesen oké, miért ne. Az egész úgyis csak egy filmajánló játék, mint minden ilyen lista.

Viszont ezek után csak egyetlen értelmes feltétel marad a rangsoroláshoz: melyik a jobb film? És szerintem többeknél emiatt akadt le az ékszíj, mivel itt tényleg nagyságrendiek a minőségi különbségek. Kicsit olyan, mintha egy donald-rágós öntapadós matricát hasonlítanánk össze egy full-testes jakuza-tetkóval.

És ez bizony visszahat, egy lista mindig egy prioritás- és értéktükör, amely alapján az ember eldönti, hogy kinek a mondókáját tartja fontosnak, érdekesnek stb. 

Hát ennyi :))

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 06:45:56

@bruce_wayne: Ugyan ki emlékszik már ilyenekre? :) Remélem, te is csak azért, mert a cikk kapcsán újraolvastad. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.10. 08:15:59

@Zalaba_Ferenc: kár, azokat is szívesen olvasgattam, cincálgattam volna. :D

Más:

Biztos egyébként, hogy nem lett a szűrőfeltétel nagyon megengedő?? Annyi, hogy legyen egy képkocka és kész kicsit kevésnek tűnik, főleg így, hogy bekerült a Ghost in the shell, ami mindenképpen benne kell, hogy legyen, csak szerény véleményem szerint nem versenyezhet egy amerikai szuperhősfilmmel (bármelyikkel), vagy egy európai képregényfilmmel (largo winch pl.). Egyszerűen azért, mert más.

Kicsit olyan nekem, mikor az almát a körtével, mondván mindkettő gyümölcs.
Vagy a paradicsom vs. paprika jobb példa, mert mind2 zöldség (tudom, hogy nem igaz, de a felületes szemlélő simán elhiszi, ahogy itt is hajlamos keverni a szezont a fazonnal).

Tehát amit ki akartam hozni, nem lett volna célravezetőbb egy szuperhősös, egy európai, egy keleti lista??

Vagy cél volt a "vitagenerálás"??

-creeper- 2012.12.10. 08:29:37

@SoZi: Ez nem is rossz ötlet - "Minden idők legjobb főcímei".

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 08:42:13

@doggfather: Képregényfilmes listát csináltunk, ezzel is megmutatva, hogy a képregények nem engyenlőek a szuperhősös mozikkal, és hogy ez az önkifejezőforma mennyire sokrétű. sokszínű tud lenni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.10. 09:05:46

@Zalaba_Ferenc: rendben is van, de azzal, hogy rangsorolod őket azzal már összehasonlítod, és itt jön amit írtam, hogy nem lehet (SZERINTEM) mindet mindennel.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 09:11:28

@doggfather: Nem is hasonlítunk össze mindent mindennel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.10. 09:19:15

@Zalaba_Ferenc: dehogynem, azzal, hogy SORRENDBE teszed őket.

Vagy hogy kerül valami előrébb vagy hátrébb ha nem hasonlítod össze?!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 09:21:23

@doggfather: Nem mindent hasonlítunk össze mindennel, csupán képregények alapján készült filmeket egymással.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.10. 09:27:23

@Zalaba_Ferenc: okés, de azokat mindet mindennel. :D

És az alapanyag különbözőségéből nem lehet a végeredményt se.
pl garfield vs lucky luke vs ghost vs watchmen??

most ezt így hogy? :D:D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 09:34:27

@doggfather: Az alapanyag konstans, nem a műfaj. Az éves toplistákba is belekötnél, mert abban Haneke verseng Whedonnal?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.10. 09:41:03

@Zalaba_Ferenc: épp az az állításom, hogy az alapanyag nem konstans. :D

és azt hiszem, ha feljebb elolvasom a (sokszor) durva és személyeskedő kommenteket mások is így gondolják. :D

Az eredeti kérdésem is csak annyi volt, hogy biztos, hogy elég-e annyi szempont, hogy "szerepelt egy képen".

A válasz, hogy szerintetek igen. ennyi. :D

Utána próbáltam az érveimet megvillantani. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.10. 09:42:10

és igen az éves toplistákban sem lehet szerintem összehasonlítani, egy horrorrt egy romkommal pl. ;)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 09:44:10

@doggfather: Az alapanyag a képregény, az konstans. Remélem, most már megérted.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 09:46:03

@doggfather: Mint ahogy ez a lista, úgy számtalan éves toplista is ellenpélda a te hozzáállásodra, úgyhogy azt hiszem, ezzel pontot is tehetünk erre a vitára(?).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.10. 09:54:22

@Zalaba_Ferenc: te nem akarod megérteni, hogy nem lehet konstans az alapanyag.

Vannak stripek (garfield), folytatásosok (szuperhősök), kerek egész történetek (watchmen, ghost...).

Vannak európaiak, amerikaiak, ázsiaiak. És bár mind képregény mégis annyira mások, hogy jaj.

rengeteg top 10 horror, thriller, vígjáték stb lista is van évente az meg engem igazol. :D

De nem magyarázom ezt tovább, a listát majd cincálom ezután is.

(de ezt meg kellett jegyeznem, kérdeznem)

Jah, és megint, és milyen dolog az, hogy a Penge az utolsó?! :D:D:D

Grifter 2012.12.10. 13:16:54

Ha mást nem is, azt sikerült elérni, hogy egyre kíváncsibb leszek mi marad a végére :D

|brucewayne 2012.12.10. 18:15:08

@Zalaba_Ferenc: á, dehogy, a szavaidat márványtáblákba vésve a falra aggatjuk, és előttük minden nap háromszor földig hajlongva imádkozik a család. aki bliccelni próbál, kegyetlenül megbüntetem! csak az a baj, h a bölcsességed már kinőtte a lakást, nem nagyon férünk tőle, és minél öregebb vagy, annál több idő kell az egyre hosszabb procedúrákra - de a tökéletességet nem adják ingyen.

na jó. hazudtam. csak a gyerek palatáblájára rovom fel esténként a napi szent megnyilatkozásaidat. csórók vagyunk, valójában nem futja márványra. meg tudsz nekünk bocsátani?

(viccet félretéve ismerek olyan csodalányt, aki tényleg gyűjti a neki tetsző, netes aranyköpéseket; igaz, ő "csak" digitális formában: ha jól emlékszem, jegyzettömb lesz az;)

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2012.12.10. 19:32:30

@-creeper-: Ugye? Mondjuk nagyon nehéz lenne választani.
Van egy jó kis oldal, amiben el szoktam merülni:
www.artofthetitle.com/
Itt a tervező dizájnerekkel is el szoktak beszélgetni. Kb kéthetente kerül fel új.

Lehota Árpád 2012.12.11. 10:10:08

Az első helyezett ugye a Sebezhetetlen lesz? És a Darkman is bekerül még a legjobbak közé?

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.12.11. 10:40:50

@Lehota Árpád: Ha rajtam múlna, biztosan mindkét film nagyon előkelő helyen végezne, de nem ezen a listán, ugyanis egyiket sem előzte meg tényleges képregény, így kimaradtak a buliból sajnos.

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2012.12.11. 12:50:15

@waldorfbalcon: Öregem! A számból az összes szót. Elismerésem. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása