aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: a világ nem elég Takács Máté
2012. november 11. 17:47:08

Kategória: film 5 komment

James Bond immáron a teljes földgolyót uralma alá hajtotta: a nemzetközi vizek alapos felzavarása után Észak-Amerikában is lehengerlő eredménnyel nyitott a Skyfall, biztos pályára állítva a közkedvelt filmsorozat 23. részét ahhoz, hogy jelentős előnnyel váljék fél évszázad legmagasabb bevételű epizódjává.

ÚJ FILMEK
Ian Fleming figurájának box office-története az Egyesült Államokban mindig is impozáns volt, bár a Dr. No bevételére tekintve ez elsőre nem világos. 1963-ban azonban a 16 millió dolláros finis éppen annyi nézőt takart, amennyi ma egy 150 milliós szintet jelentene, s kizárólag a tényleges számokat nézve, ezt alább sosem adta a 007-es. Ami azt illeti, a komplett szérián belül mindössze kétszer maradt a film olyan nézettség alatt, ami ne jelentene ma 100 millió dollár feletti bevételi összeget, ezek Az aranypisztolyos férfi és a James Bond, a magányos ügynök. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy valami, ami már sok évtizede népszerű, a mai, márkanevekre és ismert matériákra kiélezett bizniszben nagyot szól. Bond esetében ez hatványozottan igaz, hiszen pontosan tudja mindenki (és itt a mindenkit a legszorosabb értelemben kell venni), mit várhat, s még egy olyan nem túl emlékezetes és közömbösen fogadott előzmény, mint A Quantum csendje, sem képes keresztbe tenni a legmagasabb babérokra törő követőjének. A Skyfall (hazai bemutató: már a mozikban) ráadásul képes volt előnyére fordítani, hogy az MGM körüli huzavona négy éves hiátust eredményezett közte és elődje között, ugyanis éppen annyira borította a feledés homályát az említett előző kalandra e hosszabb időszak, mint amennyire felfokozta a várakozást a következőre, ami egyáltalán nem elhanyagolható módon ráadásul a jubileum évében is érkezett meg a mozikba. A forgalmazó Sony jól kivitelezett felvezetőkampánya, ami néhány rejtélyes párbeszédet leszámítva a változatos, gyorsan sorjázó momentumokra összpontosított, gondosan elrejtve a cím mibenlétét és a konkrét sztorit is, kifizetődött: a Skyfall az eddigi legjobb Bond-nyitányt jegyzi a maga 88 millió dollárjával, ami még egy lépés előre azon a szinten, amire A Quantum csendje helyezte a sorozat nyitányelvárását. Ebből a pozícióból a végső bevétel nagysága is új kapukat kíván döngetni, nevezetesen a 200 milliósat, ami a kiváló fogadtatásnak hála nem forog úgy kockán, mint legutóbb (amikor ügynökünk fékeveszetten zuhant lefelé a toplistán). E 88 millió dollár után az ideális végeredmény bizony negyedmilliárd fölé nyúlik, pláne úgy, hogy az amerikai nézők is olyan jó véleménnyel vannak a filmről, mint a többiek (egy 'A' CinemaScore tanúskodik erről). Ha ez megvalósul, akkor még a jegyeladások alapján rangsorolva is előkelő helyre juthat a Skyfall, a Tűzgolyó, a Goldfinger és a Csak kétszer élsz mögé sorolva be negyediknek – ahogy egyébként negyedik jelen pillanatban a 2012-es első hétvégi toplistán is, bár ez a következő körben változni fog. Novemberben egyébként ennél magasabb összeggel csak Harry Potter- és Alkonyat-filmek kezdtek.

KORÁBBI FILMEK
A Rontó Ralph második helyre csúszott vissza, amúgy igen derék, 33 milliós hétvégi eredménnyel. A Walt Disney Pictures animációs filmje látótávolságon belül került a 100 millióval, s még egy hétig nincs oka aggodalomra, aztán a hálaadás hete új vetélytársat hoz Az öt legenda képében. Majd kiderül, mennyire képes a DreamWorks a szokásos módszerével elhappolni a családi mozizókat, s meggátolni Ralphot abban, hogy utolérje 165 milliós költségvetését, de akárhogy is lesz, az bizonyos, hogy már ilyen rövid idő alatt is komoly érdemeket szerzett minden téren.


Az érdem Denzel Washingtonnak is jár, akinek sztárereje kiváltképp erős rajtot biztosított a Kényszerleszállásnak egy hete, ám a második körben talán a kelleténél kicsit több fogyott az üzemanyagból: közel 40%-os  csökkenést mértek a kasszáknál, ami 15 milliós harmadik helyezést biztosít Robert Zemeckis filmjének. A Paramount bemutatója 10 nap alatt 47 millió dollárt gyűjtött, s egyelőre még nem kell lemondaniuk arról, hogy kilenc jegyűvé duzzasszák e számot, de ahhoz erős díjszezoni háttér szükségeltetik majd.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A Skyfall a titkosabb reményeket is beváltotta, s bár Bondot nem szabad teljesen egy kalap alá venni velük, azért az Elrabolva 2., Az Argo-akció és a Kényszerleszállás erőteljes jelenléte mellett ez több mint jó. Mindegyik film kifejezetten a felnőtt közönséget célozza meg, s ők hogy képesek az összeset a várt mértékben megtámogatni, jelzi, hogy nem csak a 20 éveseké a mozivilág. Erről a jövő héten is meggyőződhetünk, ha Steven Spielberg új filmje, a 11 moziban már most bizonyító Lincoln helytáll az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész söprése mellett. Jelen víkend is igen tartalmasnak bizonyult a top 12 150 millió dollár feletti bevételével, de ha minden a tervek szerint alakul, legközelebb csak az első helyezett gyűjt majd ennyit, a top 5 pedig 235 millió feletti forgalmat bonyolít majd.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész | 4000 | $147,000,000
Lincoln
| 1500 | $15,000,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Skyfall
$87,8m $90,0m
2 1 Rontó Ralph
$33,1m $93,7m
3 2 Kényszerleszállás
$15,1m $47,8m
4 3 Az Argo-akció
$6,7m $85,7m
5 5 Elrabolva 2.
$4,0m $131,3m
6 9 A maflás
$2,6m $39,1m
7 6 Felhőatlasz
$2,5m $22,7m
8 11 Pitch Perfect
$2,5m $59,0m
9 4 The Man with the Iron Fists
$2,5m $12,7m
10 7 Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak
$2,4m $140,9m

 

 

 

 

 

 

Címkék

thriller anniversary box office bond action

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1004902092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.11. 18:42:45

...és világszinten már túl van az 500 millión. Vajh mennyi lesz a vége? 800? 900? És persze 3D nélkül.

Andrews 2012.11.11. 22:52:29

Durva bőven a legsikeresebb Bond lehet. Idén nem is volt sok 2D-s only film, mely ily sokat hozott volna vagy esetleg többet. Gratula a készítőknek meg is érdemlik! Folytatások is maradjanak ezen színvonalon ha lehetséges. :)

kacsabokaficam 2012.11.15. 17:25:06

kicsit off, de azt lehet tudni, hogy a felhőatlaszt adják-e majd feliratosan?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.15. 18:12:23

@kacsabokaficam: Igen, megtudakoltuk, és országszerte 10 moziban játsszák majd feliratosan.

kacsabokaficam 2012.11.15. 18:28:13

@Takács Máté: Ez jó hír, köszönöm a választ.:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása