aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: szerelem a hatodikon [les femmes du 6ème étage] (2010) Takács Máté
2012. augusztus 22. 18:00:00

Kategória: Szólj hozzá!

Az 1960-as évek Párizsában egy házaspár új szobalányt fogad fel: egy fiatal spanyol nőt, aki a többi spanyol cseléddel a lakóház legfelső emeletén él, nem kimondottan fényűző körülmények között. María (Natalia Verbeke) alaposan felforgatja Joubert úr (Fabrice Luchini) életét...

asszonyok a teljes erkélyösszeomlás szélén

Az 1960-as évek Párizsában egy házaspár új szobalányt fogad fel: egy fiatal spanyol nőt, aki a többi spanyol cseléddel a lakóház legfelső emeletén él, nem kimondottan fényűző körülmények között. María (Natalia Verbeke) alaposan felforgatja Joubert úr (Fabrice Luchini) életét...

A Szerelem a hatodikon egy mese. Másképpen nem is lehet tekinteni rá, mert bár az eltérő társadalmi szituáltság mellett a kulturális különbségek is a helyzet komplikáltságát sejtetnék, semmivel sem emlékezteti nézőjét a film arra, hogy amit lát, annak nem szabadna megtörténnie, vagy hogy nem érhet jó véget. A mediterrán temperamentum és a francia merevség megütközése lényegében egyetlen emberben zajlik le, alaposan meg is változtatva életét, és ez a címbeli szerelem tulajdonképpen nem csak egy nő iránt nyilvánul meg, hanem mindaz iránt, amit a hatodik emelet hölgyei képviselnek.

Ez egy kedves gondolat, ámbár e kedvesség végül nem csak hasznára lesz a produkciónak, hanem kicsit vissza is fogja. Egyszerű humorral operál (a jobbára idős tollforgatókból álló közönségből a legnagyobb kacagást az váltotta ki, ha valaki lekommunistázott vagy lekapitalistázott valakit), egyszerű helyzeteket részesít előnyben a cselekmény görgetéséhez és egyszerű megoldásokat választ, ami a befejezéskor a legszembetűnőbb; nem arról van szó, hogy ne lenne kielégítő, csak kissé fantáziátlan és legalább kétszer láthattuk már szinte ugyanezt az elmúlt két év során. De egy mese vége már csak ilyen: el lehet futni véle, vagy aki nem hiszi, utánajárhat. Én azért mindenképpen az utóbbit javaslom, már csak Fabrice Luchini játéka miatt is.

Címkék

kritika comedy mozinet romance eurocinema 6csillagos french cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr594769881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása