aeon flux

ready for the action now, danger boy?

írópárbaj: 1. forduló, 2. kör, 6. páros - kofrán gergely vs. szabó máté Németh Barna
2012. augusztus 22. 13:00:00

Kategória: 52 komment

Elérkeztünk az Első Nagy Írópárbaj első fordulójának második köréhez (az első kör eredményeit itt találjátok), melyben továbbra is a korábban már kisorsolt 8 páros méri össze tudását, ezúttal új feladatkörben.

A feladat: Írj 2-3 bekezdéses hírt bármilyen, a blogunkat érintő témakörben!

Versenyzőinktől azt kértük, hogy a lehető legaktuálisabb, ugyanakkor különleges témákból válogassanak, úgyhogy már csak ezért is érdemes elolvasni az alábbi sorokat, és természetesen névbemondással jelölni, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket. Figyelem! Csak a poszt megjelenését követő 24 órában tudunk szavazatot elfogadni.

Elérkeztünk az Első Nagy Írópárbaj első fordulójának második köréhez (az első kör eredményeit itt találjátok), melyben továbbra is a korábban már kisorsolt 8 páros méri össze tudását, ezúttal új feladatkörben.

A feladat: Írj 2-3 bekezdéses hírt bármilyen, a blogunkat érintő témakörben!

Versenyzőinktől azt kértük, hogy a lehető legaktuálisabb, ugyanakkor különleges témákból válogassanak, úgyhogy már csak ezért is érdemes elolvasni az alábbi sorokat, és természetesen névbemondással jelölni, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket. Figyelem! Csak a poszt megjelenését követő 24 órában tudunk szavazatot elfogadni.

Kofrán Gergely: Vasember 3 pletykák – A Marvel a Sötét Lovag babérjaira tör?

A jövő májusi bemutató egyre közeleg, a papírforma szerint tehát a Marvelnek nemsokára elő kell állnia az új Vasember-film első teaserével. Egy bennfentesnek tűnő Ain’t It Cool News-olvasó levelében azt állítja, látta az előzetes munkaverzióját (itt a teljes szöveg az állítólagos előzetes szóbeli leírásával, spoilerfóboknak nem ajánlott!), amely sötét, depresszív tónusa miatt hangulatilag sokkal inkább emlékeztette őt Nolan Batman-víziójára, mint a Marveltől megszokott könnyedebb szuperhős-történetekre.

Naiv dolog lenne készpénznek venni egy Dr. Genya néven írogató ismeretlen minden szavát, de az AICN szerkesztői hitelesnek tartják a levélhez mellékelt, nem nyilvános magyarázatot arról, hogy az illető hogyan került a teaser közelébe, valamint a beszámolója egyes részeihez hasonlókat említett a San Diego-i Comic-Conon levetített néhány perces ízelítő közönsége is.

Lehetséges volna tehát, hogy Tony Stark új páncéljáról eltűnik a metaforikus mellbimbó? Több jel is utal potenciális változásokra: az első két etapot tető alá hozó Jon Favreau-t a Halálos fegyver-széria forgatókönyveit, valamint a Kiss Kiss Bang Bang-et (nem, a magyar címét nem vagyok hajlandó leírni) jegyző Shane Black váltja a rendezői székben, maga a film pedig az egyesített Marvel-univerzumban játszódó szuperhős-mozik második hullámának nyitódarabja. Ez utóbbi tény azért is fontos, mert a második hullám tervezett filmjeinek egy része (Thor: The Dark World, Guardians of the Galaxy, Ant-Man) várhatóan a tudományos fantasztikum koca-mozilátogatóktól távolabb eső felére kalauzolja el a nézőket, amit akár a másik három történet realistább, „földhözragadtabb” megközelítésével is lehetne ellensúlyozni. Ezen kívül a borús hangulattal új célcsoportokat is megnyerhetnek maguknak a fanboyok lemorzsolódása nélkül, hiszen ők kis túlzással így is, úgy is megnézik a filmet. Ugyanakkor rendkívül nehéz lenne elképzelni egy Robert Downey Jr.-t is felvonultató humortalan Shane Black-filmet, no meg a címszereplő hangsúlyos jellemvonásai sem egyeztethetők össze túl könnyen egy keserű, önmarcangoló hősével. Ti mit gondoltok? Mennyivel lehet sötétebb a Vasember 3 az elődeinél? Érdemes lenne ilyen irányba elvinni a karaktert?
Szabó Máté: A Super rendezője készítheti a Guardians of the Galaxy képregényfilmet

A Marvel folytatja azt a szoktalan – de bevett - gyakorlatát, hogy legújabb filmjeinek meglepő rendezőt választ. Elég csak az előtte vígjátékokban szereplő és azt készítő Jon Favreuara (Vasember 1,2), a shakespeare-rendező (és szintén színész) Kenneth Brannaghra (Thor), vagy legújabb esetben a kult-státuszáról ismert Joss Whedonra gondolni (Avengers).Úgy látszik a legfontosabb szempontjuk nem az, hogy az illető otthonosan mozogjon a látványos-epikus filmek területén, hanem a  képregény hangulatához illő atmoszférát tudjon létrehozni. Eddig ezzel sikerrel is jártak.

A legújabb hírek szerint ez a tendencia tovább folytatódik, mivel James Gunn áll a legközelebb ahhoz, hogy a várhatóan 2014-ben, még az Avengers 2 előtt megjelenő, Guardians of the Galaxy (A Galaxis Őrzői) rendezői székébe csücsülhet. A név a Marvel egyik itthon kevéssé ismert, és nem is a legnagyobb nevekből álló, de kétségkívül nagyon izgalmas csapatát takarja. Az eddigi hírek szerint a készülő film főszereplője egy „Földről egy galaktikus méretű konfliktusba csöppenő űrhajós” (emlékeztek még a Farscape-re?), aki a Nova Corps megbízásából (kb. a Zöld Lámpások Marvel-es megfelelője) egy szuperhőscsapattal az élen a galaxis leigázására készülő Thanost próbálja megállítani. Igen, Ő az a Thanos, akit láthattunk az Avengers legvégén, és a fickó nagyon veszélyes. Az eddig napvilágra került infók alapján Thanos egy mítikus szuperkütyüvel az Idő, a Tér, az Elme, a Lélek, a Valóság, és az Erő teljes uralmára készül. (Infinity Gauntlet storyline)
De hogy jön ide James Gunn?
A 42 éves direktor nevéhez a Scooby Doo élőszereplős film  forgatókönyvének megírásán kívül leginkább a 2010-es Rainn Wilson (Office) és Ellen Page (Juno, Inception) főszereplésével készült Super kapcsolható, ami egy zseniális, fekete humorral, de ugyanakkor erős drámai vonallal megáldott képregény zsánerparódia. A Marvel valószínűleg erre a komolytalan, de mégis komoly hangulatra akar rájátszani a Guardians esetében. Ugyanis bármennyire is egy epikus űr sci-fi-ről van szó, a csapat egyik tagja egy Rocket Rackoon nevű beszélő mosómedve, aki egy olyan bolygóról származik, ami egyben a galaxis elmegyógyintézete, és az ottlakók gondviselésére génmanipulált beszélő állatokat hoztak létre.

Így már kezd érthetővé vállni a studió választása. A Marvel meg nem nagyon szokott csak úgy lehetséges rendezőket belebegtetni. Mindenestre reménykedjünk abba, hogy a két év múlva bemutatkozó Guardians of the Galaxy egy izgalmas, űrcsatáktól hemzsegő akciófilm lesz, a megfelelő mértékű öniróniával és humorral ellátva. Mert rég láttunk már ilyet.

Címkék

joss whedon comics jatek marvel robert downey jr iron man avengers shane black toborzas iroparbaj

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr254769875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_56007 2012.08.22. 13:05:37

Gergő

"L" 2012.08.22. 13:13:51

Kofrán Gergely

gyusi 2012.08.22. 13:16:29

kemény dió. nem csak a cikkek témája, de stílusa is hasonló. tetszik, hogy mindketten belefűzték saját véleményüket. Külön tetszik Gergelynél a vitaindító kérdéssorozat a cikk végén, bevonva így az olvasótábort is. most Gergelyre szavazok, de igazán nagy különbséget nem érzek a két írás között.

Ismeretlen_122737 2012.08.22. 13:16:47

Kofrán Gergely

Varesz 2012.08.22. 13:19:34

Szabó Máté

Ismeretlen_6782 2012.08.22. 13:20:22

Mindkettő jó, de Kofrán Gergelyé kiforrottabb - Máté mintha erőltetné kicsit a jópofizást. De lehet, hogy ezt csak belelátom, meg egyébként is jó Mátéé is - de nekem Gergőé jobban bejön most.

Aseneth 2012.08.22. 13:24:40

(Igen, én is versenyző vagyok, ezért csak egy rövid megjegyzés Kofrán Gergely írásához, természetesen szavazat nélkül.) Nagyon úgy tűnik, hogy Nolan Batman-filmei a maguk borús, realisztikus látásmódjával alaposan megágyaztak a közeljövő összes szuperhősfilmjének. Mint azt ebben a fordulóban is írtam, a közelgő Superman-film teasere is ezt a hangulatot közvetíti. Érdekes paradoxon a képregényfilm alapvetően eszképista műfaját ebbe az irányba elvinni - arról nem is beszélve, hogy Vasember és Batman esetében, akik a felszerelésük nélkül csak olyan emberek, mint mi, ez a felfogás még jogos is. De mi lesz az emberfeletti szuperhősökkel, Supermannel például?

K. Norbert 2012.08.22. 13:30:16

Gergelynek egyszerűbb dolga volt, mert egy közismert brandről szól az írás. Máténak több helyen is képbe kell hoznia az olvasót, amit a lendület megtörése nélkül nagyon nehéz. Valamivel letisztultabbnak éreztem Gergely hírét, övé a pont.

Ismeretlen_787824 2012.08.22. 13:32:36

Gergőre szavazok

erzsó 2012.08.22. 13:33:44

Szavazatom Kofrán Gergelyé.

Ismeretlen_72212 2012.08.22. 13:36:31

Szabó Máté

Ismeretlen_105820 2012.08.22. 13:41:19

Mindkét munka hihetetlenül jól sikerült és kiválóan tükrözi alkotóik téma iránti lelkesedését. Máté figyelmébe ajánlom, hogy az adatokkal precízen bánjon (a cikkben hivatkozott filmnek az a címe, hogy The Avengers), valamint érdemes utána járni, hogyan rakjuk a toldalékokat idegen kifejezések, nevek végére. Most Gergelyé a pont részemről, de nagyon, nagyon apró különbséggel. Azt még hadd emeljem ki, mindkettőtök tökéletes lezárást adott a cikknek (oké, Gergelynél kicsit túl konkrét a kérdéssor, valószínűleg egy "mit gondoltok" elég lett volna), de amilyen eszement jól áll a hozzászólás-vadászat az egyiknél, épp olyan zseniális az abszolút személyes és rendkívül stílusos "rég láttunk ilyet" a másiknál. Kurva jó kör volt, gratulálok mindkettőtöknek!

zo10 2012.08.22. 14:09:29

Ismét creeperrel értek egyet. Szavazatom tehát Kofrán Gergelyé. Tényleg szoros kör volt, nehéz dönteni!

Anduril 2012.08.22. 14:18:13

Szabó Máténak egy dologban nincs szerencséje: Kofrán Gergellyel sorsolták össze. Magas színvonalú mindkét írás, de Gergő egyedi stílusa és szabatos fogalmazásmódja egyértelműen az egyik befutóesélyessé léptetik elő. A fentiekkel együtt is azt mondom, ez talán a legütősebb párharc, amit Gergely főként írásai természetességével és gördülékenységével nyer meg jó fél testhosszal. A kandidánsok közül nála még egyszer sem éreztem izzadtságszagot :P +1: Kofrán Gergely

bumbala 2012.08.22. 14:18:40

+ Kofrán Gergely egy hajszállal

Nándó 2012.08.22. 14:23:16

Kofrán Gergely, de már mondtam, hogy nekem nagyon bejön a stílusod. Kérdéssel lezárni bátorságra vall, a blogolás irányába tereli a cikket, így pedig tökéletesen érthetővé válik, hogy miért ragadtál billentyűzetet egy félhír hallatán. Szabó Máté, nem rossz a tied, ügyelj egy kicsit jobban a nyelvtanra! És bár nagyon informatív volt, talán egy kicsit már túlságosan is. Ennyi információt hosszabb keretek között kell elemezni szerintem. Kofrán Gergely +1

vegetto 2012.08.22. 14:29:42

Szabó Máté

molgyorgy 2012.08.22. 14:29:57

Szabó Máté

skaven 2012.08.22. 14:49:25

Gergo jobb egy hajszalnyival. Az a baj Mate az osszes eddigi kort megnyerte volna nalam, igy azert ez kellemetlen, tenyleg nem kedvez neki a sorsolas. Orulnek neki ha mindketten tovabb jutnanak.

Ismeretlen_66823 2012.08.22. 15:02:44

Az a helyzet, az első gondolat a jó gondolat:) De az egész Michael Scumacher hibája, mivel elbizonytalanodtam a a kötőjel-használatról (picsába, hogy ebbe a szóban is van), ezért miután végigragoztam az összes Marvel-rendezőt - komolyan, ezekkel a nevekkel kellene nyelvtan házit íratni - szedtem a bátorságom, és beírtam google-be: "Schumacherre". És hát sajna kötőjel nélkül adta ki, bármennyire is magyartalannak tűnt az én eseteimben elhagyni. Aztán persze miután elküldtem a cikket - késő bánat - találtam ezt: "Ha az idegenes írásmódú név, szó végén néma betű áll, vagy az utolsó kiejtett hangot a magyarban szokatlan, bonyolult betűcsoport jelöli, akkor kötőjellel kapcsoljuk a toldalékot a szóhoz" Így hát ha most blogadmin lennék, első dolgom lenne javítani, de ez megmarad örök emlékül az utókornak. Kedves Csorba Tanár Úr! Ha ezt olvassa, szégyellem magam.

Ismeretlen_178211 2012.08.22. 15:03:56

Kofrán Gergely

SoZi 2012.08.22. 15:13:15

Nálam Gergely a nyerő! Abszolút AE-re való írás. Tartalom, mennyiség, kivitelezés, és stílus szempontjából is. Mondjuk a "pletykák" szót lecserélném valami finomabb, kevésbé bulváros szóra. De ez én vagyok.

jjncaa · http://bowl.hu/ 2012.08.22. 15:22:52

Legyen Szabó Máté, de a "kult-státuszáról ismert" jelző kiborított... :) Tehát onnan kellene őt ismernem, hogy (bizonyos körökben) ismert?

Ismeretlen_786375 2012.08.22. 15:25:09

Szabó Máté

Ismeretlen_66823 2012.08.22. 15:33:29

23. Én pl. ismertem előtte, de sose voltam se nagy Buffy, se nagy Firefly rajongó, de ezek mellett azt is tudtam, rajongói körökben mennyire tisztelt, elismert, kedvelt író-rendező.

michael jordan 2012.08.22. 16:24:43

A "mindenesetre reménykedjünk abba" pofán vert, mert az n betű hiányzik, de még így is Szabó Mátéra szavazok, most jobb volt.

Solmyr 2012.08.22. 16:34:10

@Aseneth: Jól összefoglaltad a véleményemet, a klasszikus szupererővel nem rendelkező képregényhősök esetén nemcsak divatos, de jogos is a sötétebb hangvétel. Arról nem beszélve, hogy én alapból depresszió-sucker vagyok: egy kékesszürke szűrő, néhány hosszú snitt a szemerkélő esőről, és már egy ponttal magasabbról indul a film :D (pl. az általam nemrég felfedezett skandináv krimikre majdhogynem recskázni tudnék.) Így aztán a Man of Steel teaser baromira bejött, viszont pont a téma miatt én is aggódom, hogy vajon a kész filmnek hogy áll majd a stílus. Meg aztán ebben az esetben (és a Vasember 3-nál is) fenntartásokkal kezelném az előzetes által sugallt összképet; ha second unit-képsorokat mutogatok némi lazán kapcsolódó narrációval, és beteszek alá valami melankolikusabb Howard Shore-dallamot, akkor a Csupasz pisztolynak is össze tudok vágni ilyen hangulatos trailert. :D [az 1. kört összefoglaló posztban már bemutatkoztam, de azért itt is tisztázom, hogy Gergő vagyok, ezért hiányzik a szavazat a kommentemből. :)]

SoZi 2012.08.22. 16:41:22

Nálam Gergely a nyerő! Abszolút AE-re való írás. Tartalom, mennyiség, kivitelezés, és stílus szempontjából is. Mondjuk a "pletykák" szót lecserélném valami finomabb, kevésbé bulváros szóra. De ez én vagyok.

Thomastic 2012.08.22. 16:43:04

Marvel contra Marvel vitában az én kezem Szabó Máté fele húz, de majdnem null-null. Nehéz dönteni, észérvekkel nem is ment, a második hír érdekesebb. Ennyi az indok.

lukrecia_ 2012.08.22. 16:57:28

Kofrán Gergely.

Garru 2012.08.22. 19:41:08

Kofrán Gergely +1 Mindkét írás jó - eddig talán az első igazán jó írások a mai körben. Micsoda pech, hogy Mátét Gergellyel sorsolták össze...

Ismeretlen_29159 2012.08.22. 19:44:03

Szabo Mate

Ismeretlen_84137 2012.08.22. 19:55:15

Remek párharc, kicsivel talán Gergely írása volt a jobb.

Ismeretlen_794163 2012.08.22. 22:27:30

Kofrán Gergely

Cody 2012.08.23. 00:13:26

Kofrán Gergely

Ismeretlen_112472 2012.08.23. 00:32:21

Mindkettő iromány kiváló! Nem tudok többet mondani. Kofrán Gergely (egy hajszálnyival)

Ismeretlen_180758 2012.08.23. 08:32:53

Gergő írásában van olyan mondat, amit ha agyonütnek sem értem, de azt meg pláne nem, hogy Shane Black miért előjel egy sötétebb tónusú, humortalan filmhez? Szóval jól összezavarodtam, ami után az ellenfélnek nem volt túl nehéz dolga, főleg, hogy érthetőbben adta elő mondandóját. Szabó Máté +3

Ismeretlen_233610 2012.08.23. 09:39:33

Szabó Máté Először is egy képzeletbeli piros pont Gergelynek, aki egy pletykából épített fel egy ügyes hírt. A három pontot mégis Máté kapja tőlem, mert a hossza ellenére is nagyon tetszett az első sortól az utolsóig, és a témaválasztása is ügyes. +3

Ismeretlen_188190 2012.08.23. 10:41:22

Kofrán Gergely

Ismeretlen_1068 2012.08.23. 14:31:40

Szabó Máté rendre lehagyja a címek névelőit (The Avengers, The Office), és erre megint csak háklis vagyok (most már tuti, hogy nyelvtan náci leszek a nap végére), továbbá olyan dolog nem létezik, hogy "képregény zsánerparódia". A képregény nem zsáner, hanem egy önkifejező eszköz. Ugyanakkor Kofrán Gergely szemlátomást nem látta a Halálos fegyvert, melyben egyszerre volt jelen a humor, a kisfiús báj és a tragikus komorság. Ezzel együtt a voksom az övé, mivel ügyesen vonja be az olvasót a diskurzusba a hír végén, s ez bizony fontos szempont egy blog életében. Kofrán Gergely +3

Solmyr 2012.08.23. 14:42:49

Nem mentegetőzni szeretnék, csak pontosítani azt, amit nem sikerült elég jól kifejeznem a híremben. Ugyan a Halálos fegyver-filmekből csak az elsőt láttam tévében, de általában elég tájékozott vagyok az utóbbi évtizedek ismertebb filmekkel kapcsolatban akkor is, ha nem néztem meg őket. Szóval ismerem a Halálos fegyver-filmek karakterét, ezért írtam bele a végén, hogy nehezen tudnék elképzelni egy humortalan Shane Black-filmet. Ami félreértésre adhat okot, hogy az olvasmányosság végett nem fejtettem ki, hogy a harmadik bekezdésem elején a "potenciális változás" alatt nem feltétlen a sötétebb irányba való elmozdulást értem, hanem egyszerűen olyan tényezőket sorolok fel, amelyek megváltoztathatják egy film alaphangvételét: ilyen a stúdió "korszakváltása" (Phase Two) és a rendezőváltás is, amely változásokat röviden elemezve arra jutok, hogy egyrészt a korszakváltás és a filmes trendek miatt benne lehet a pakliban a sötétebb irányba való elmozdulás, másrészt viszont az új rendező korábbi munkái alapján ez kétségbe vonható. Legközelebb igyekszem precízebb lenni. :)

Ismeretlen_82723 2012.08.23. 15:08:42

Mátéra szavazok. Nehéz volt dönteni, nagy a hasonlóság, az övé egyszerűen érdekesebbnek tűnt most. Ámbár James Gunn esetében én inkább a Slitherrel példáloztam volna :).

Ismeretlen_66823 2012.08.23. 16:37:55

Szerencsésebb lett volna azt írnom, hogy "képregényfilm zsánerparódia", de én akkor is az értelmezhetőségi szinten jogosnak érzem ezt a szerkezet, mert a klasszikus hősarchetípusra építő képregénytörténeteket fordítja ki. Ilyen esetben az is egy "zsáner" a maga nemében, mert nyilván nem az önkifejezési módot "parodizálja", hanem az arra az önkifejezési módra legjellegzetesebb stílusjegyeket, és az abból létrejövő műfajt. (és ebben az esetben a "képregény" szó eredeti jelentésétől elrugaszkodva, mégis egy olvasóközönség számára könnyen asszociálható jelentésre vonatkozik)

Ismeretlen_1068 2012.08.23. 16:54:52

Képregény és képregényfilm között olyan nagy a különbség, hogy minden további magyarázat irreleváns, főleg nem egy olyan félrevezető és degradáló passzus, hogy ez egy "olvasóközönség számára könnyen asszociálható jelentésre vonatkozik", már csak azért sem, mert maximum az olvasóközönség által lehetne asszociálható, nem pedig a számára. Továbbá a képregényfilm sem zsáner, maximum kategória, szóval ez így nem lesz jó, sajnálom. :(

Ismeretlen_66823 2012.08.23. 18:04:34

Rendben oké a kritikát elfogadom, fejlődnöm kell mind a fogalmazásmódomban, mind nyelvtanomban. Vitát nyitni a zsánerek, kategóriák, műfajok jelentéséről kicsit a kákán a csomó keresése...de elfogadom mert egy blogon követelmény a nyelvtanilag helyes megfogalmazás. Viszont én nem akartam soha, senkivel személyeskedni, és stílusommal se volt szándékomban senkit "degradálni" de a "szóval ez így nem lesz jó, sajnálom:(" kifejezés viszont eléggé a személyes degradálás eleme. Ennél szimpatikusabbaknak tartottalak titeket, sajnálom:(

Ismeretlen_62806 2012.08.23. 18:13:45

Mindkét írás jó és érdekes, de Máté érzésem szerint kevésbé terjengősen is meg tudta volna oldani a feladatot, valamint a fő hír jelen esetben nem a Guardians készülése, hanem James Gunn nevének felmerülése, így a második és harmadik bekezdést én felcserélném. Igazából nem egetrengető problémák ezek, de mikor két színvonalas cikk találkozik, sajnos ilyenekkel kell dönteni. Kofrán Gergely +3

Ismeretlen_1068 2012.08.23. 22:51:51

47: Azt ugyan nem tudom, hogy az érvelésedre adott válasz végén az "ez így nem lesz jó" konklúzió melyik univerzumban számít "személyes degradálás elemének" (igazából ezt a szóösszetételt se könnyű dekódolnom), de hidd el, szó sincs itt személyeskedésről: az összes többi kandidátus megkapta a maga kritikáját, mint ahogy mi is nap mint nap megkapjuk a magunkét.

Ismeretlen_1068 2012.08.23. 22:55:43

43: Ó, a szövegben van egy vesszőhiba ("Robert Downey Jr.-t felvonultató, humortalan Shane Black-filmet", így lett volna helyesen), ezért a humortalant nem Shane Blackhez kötöttem, hanem Robert Downey-hoz, szóval így mindjárt más értelme van a dolognak. Látod, mennyit számít egy vessző? :)

Ismeretlen_66823 2012.08.23. 23:41:59

eleme helyett eszköze, na- najó, mostmár tényleg lecsekkoltatom magam diszgráfiára.

Ismeretlen_797125 2012.08.24. 10:07:59

50: És tényleg... :D Majd legközelebb letisztultabban fogalmazok/helyesírok. (a spam-össztűz miatt regisztráltam, úgyhogy a Solmyr név bizonytalan időre nyugdíjazva)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása