aeon flux

ready for the action now, danger boy?

írópárbaj: 1. forduló, 1. kör, 7. páros - ludwig ádám vs. szele zoltán Zalaba_Ferenc
2012. augusztus 16. 14:00:00

Kategória: 28 komment

Íme az Első Nagy Írópárbaj első fordulója, melynek keretében két jelentkező méri össze tudását, továbbá bátorkodnak egy rövid bemutatkozást is megosztani veletek.

A feladat: Írj rövid kritikát egy aktuális, azaz 2012. május 1-je után hazánkban moziban bemutatott filmről!

Olvassátok el a kritikát, beszéljétek ki, ha úgy tetszik, de ami még fontosabb: az író nevének leírásával szavazzatok, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket!

Íme az Első Nagy Írópárbaj első fordulója, melynek keretében két jelentkező méri össze tudását, továbbá bátorkodnak egy rövid bemutatkozást is megosztani veletek.

A feladat: Írj rövid kritikát egy aktuális, azaz 2012. május 1-je után hazánkban moziban bemutatott filmről!

Olvassátok el a kritikát, beszéljétek ki, ha úgy tetszik, de ami még fontosabb: az író nevének leírásával szavazzatok, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket! (Figyelem! Az írások változatlan formában, azaz bármiféle korrektúra és lektorálás nélkül jelennek meg; tartalmukért felelősséget nem vállalunk, de azért remélhetőleg nem ilyen súlyos a helyzet.)

Ludwig Ádám: Amit még tudni akarsz a szexről (Hope Springs)

„Meryl Streep és Tommy Lee Jones besétál egy házassági tanácsadóhoz – tuti üzlet, írunk hozzá pár poént, és meg is vagyunk” – gondolhatták anno a Sony fejesei. Ezzel a hozzáállással különösebb baj nincs, hiszen mégiscsak egy nyári komédiáról beszélünk – a baj az, hogy ennél tovább senki se agyalt a dolgon. A Hope Springs-nek kizárólag a humora működik (és főleg az azokat előadó Jones, aki szabályosan lenyúlja a filmet), viszont ha két röhögés közti történetről, esetleg drámáról, neadj’Isten karakterekről van szó, akkor látványosan vérzik az egész – szegény Streep-en látszik is, hogy nem sokat tud kezdeni ezzel a semmilyen szereppel. Mindezek ellenére egy laza szombat esti filmecskének gond nélkül elmegy, mert ha működik, akkor legalább tényleg működik. Viszont hogy minek kellett Steve Carell-t leszerződtetni arra, hogy semmit, azaz semmit se csináljon, az rejtély.

Bemutatkozás: Sziasztok! A (kód)nevem Helsing (ami már azelőtt megvolt, hogy Sommers förmedvénye betette volna a lábát a mozikba), és mint oly sokan, én is elindulok szerkesztőségi versenyen, tök jó bulinak ígérkezik. Igazi filmállat vagyok; a film a mindenem, hatalmas rajongója vagyok a mozinak (tavaly 91 látogatást tettem nála), és ezt egy hasznavehetetlen diplomával is alá tudom támasztani. A mozgóképnek nálam lelkesebb szeretője aligha akad – főleg, ha Hollywood gyermekeiről van szó. Nem tagadom, ismereteimben vannak hiányosságok, de folyamatosan igyekszem tenni ez ellen. A bloggerkedés nem áll tőlem távol, saját filmes oldalamon (nevemPONTblogPONThu) jobban megismerhettek – ez volt a reklám helye :-) Hát, röviden ennyit magamról – illetve álljon itt még néhány kedvencem, hiszen azokon keresztül ismerszik meg az ember. Kedvenc film: iszonyat sok mindent szeretek, Blade Runner-től Before Sunset-ig, Nolan-től Bay-ig, Pixar-tól Pixar-ig…. mégis, ha ki kell szúrnom egy legnagyobb kedvencet, akkor az a Matrix Revolutions. A film minőségéről nem fogok vitatkozni – döntésem nagy részben érzelmi okokon alapul. Kedvenc zene: akárcsak a filmek, bár a skála itt szűkebb, de Pink Floyd, Mansell, Zimmer, Linkin Park, Peter Gabriel, Presser Gabi és még jópáran ott figyelnek a polcomon. De a Beatles uralkodik. Kedvenc sorozat: Sorozatokat nem nagyon nézek, de néha azért egy-egy kivétel becsúszik (United States Of Tara, Gilmore Girls, Newsroom). Illetve egy nehéz nap után nincs is jobb egy kis éjszakai Family Guy-nál. Kedvenc regény: megmondom az őszintét, nem olvasok túl sokat. Viszont képregények nélkül nem tudom elképzelni magamat. Watchmen és Hellboy a legnagyobb kedvencek. Kedvenc játék: miután ehhez nincs meg a szükséges felszerelésem, csak azt tudom megmondani, hogy miket zsákolok majd be tutira, ha egyszer lesz egy PS3-am: az Arkham, a Cybertron és a Lego szériákat :-)

Szele Zoltán: A csodálatos Pókember (The Amazing Spider-Man)

Ilyen az a Pókember film, amit mindenki megérdemel. A Raimi-féle trilógia ugyan pénzügyileg sikeres volt és a harmadik, kvázi öngyilkossággal felérő részig még a minőségre sem lehetett különösebb panasz, hiányzott az egészből az a csibészség, ami szerencsére nem maradt ki az újraindított filmsorozatból. Peter Parker itt végre nem egy szerencsétlen lúzer, hanem egy némileg kívülálló, csípős nyelvvel megáldott, intelligens fiatalember, akivel könnyű szimpatizálni, s a mindig elbűvölő Emma Stone Gwen Stacey-je is sokkal szerethetőbb figura, mint az állandóan szenvedő és drámázó M.J. Az érzelmi szálban, a főbb karakterekben és poénokban jóval erősebb ez a film, mint bármelyik Raimi mozi, éppen ezért kár, hogy Webb filmje csúnyán biztonsági játék. A forgatókönyv automatikusan kipipálja azokat a momentumokat, amelyek nem maradhatnak ki egy eredettörténetből, az akciók rövidek, de intenzívek, Lizard pedig nem kap elég időt és teret ahhoz, hogy emlékezetessé váljon. Mégis kitartok az első sorban leírtak mellett, csak egy kicsit változtatnék rajta. Ez az a Pókember, akit mindenki megérdemel. A kiemelkedő filmre még várni kell.

Bemutatkozás: AE frappáns és rövid bemutatkozást kért mindenkitől, utóbbi feltételt talán tudom teljesíteni :) Essünk túl a kötelező (?) körökön! Becsületes nevem Szele Zoltán, szombathelyi vagyok 23 éves (Igen, nyugodtan lecsekkolhattok a Facebook-on is. :). Internetes körökben Real013 vagy Real013GSF néven forgok, lehet, hogy már többen is ismertek a Videodrome blogról, amelynek a kezdetektől fogva szerkesztője vagyok, voltam. Amúgy némileg furcsa hibrid vagyok, mert a filmeket ugyanúgy imádom, mint a focit (ezt űzöm is megye 2-es szinten gőzerővel), vagy éppen a kosárlabdát. Sport és filmszerelmes vagyok. Jelenleg valahol félúton járok az egyetem befejezése és a munka között. Kedvenc film: Kill Bill 1-2, Tarantino életmű. Kedvenc sorozat: Six Feet Under, Doctor Who. Kedvenc előadó, együttes: System of a Down, Muse. Kedvenc regény: Bret Easton Ellis; American Psyho. Kedvenc Játék: Mafia.

 


Címkék

kritika jatek meryl streep tommy lee jones spider man emma stone toborzas steve carell andrew garfield kritika szokatrany 7csillagos 6csillagos iroparbaj

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr164769839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nándó 2012.08.16. 14:04:48

Szele Zoltán, bár a másik kritikában tetszik, hogy ugyanolyan semmilyen, mint maga a film. A stílus azért többet nyom a latban.

Ismeretlen_72212 2012.08.16. 14:17:07

hoppá, véletlenül pont két, önálló bloggal rendelkező fiatalember került össze:)? ráadásul az egyik pszichopata, kisminkelt arcú fotót küldött magáról:P??? nem is kérdés, h muszáj rá szavaznom: Szele Zoltán (ha a szmájlik nem tették egyértelművé: nem, igazából nem a kép miatt:)))!

michael jordan 2012.08.16. 14:19:26

Ádámé nagyon jól indul, aztán a végére elfogy a lendület. Zoltáné pedig pont a végén tesz rá egy lapáttal. Elgondolkodtat, visszaolvasásra késztet - jó technikát alkalmaz a lezárásra. Szele Zoltán +1.

Ismeretlen_105820 2012.08.16. 14:20:26

Örömmel állapítom meg, hogy az összes eddig bemutatkozott versenyző nemcsak tud, de szeret is magáról beszélni, méghozzá úgy tűnik, különösebb erőlködés nélkül. Így születnek a szerethető cikkek, a sokszor idézhető vélemények - ha írója azt sugározza, hogy "igen, kösz szépen, remekül érzem magam a bőrömben!". A jelenlegi párosról is elmondható mindez - Ádám egyértelműen érett felfogású, szívében fiatal egyén (mindjárt jön a dorgálás, hogy leöregeztem:), akinek írását a legnagyobb sajnálatomra felemésztette az állítása szerint semmilyen film - a sors iróniája, hogy ezt a slamposságot jól közvetítette. Remélem, legközelebb olyan tárgyban írhat majd, melyet szeret! Zoltánnal érzéseim szerint dumálni lehetne jót inkább, írásban most a kényelmesebb utat választotta. Próbálok nem kötözködni, de A csodálatos Pókember rendezője nem Scorsese, Nolan, Spielberg, vagy Lucas, hogy elegendő legyen a vezetéknevén emlékezni róla, továbbá kritikája inkább annak szól, aki már látta a filmet, ezért azt tanácsolom, próbáljon azokhoz is szólni, akik nem tudják, kire gondol, amikor azt írja, M.J., vagy ki az a Lizard. Ezzel együtt szimpatikus a stílusa, drukkolok neki is... de a szavazatom most Ádámé.

molgyorgy 2012.08.16. 14:23:56

Szele Zoltán

Ismeretlen_29159 2012.08.16. 14:49:09

Szele Zoltan +1 itt is

"L" 2012.08.16. 14:50:46

Szele Zoltán

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu 2012.08.16. 15:06:53

Ádám. Végre volt valaki, aki nem a tucatfilmeket választotta. Nem mintha ez a film sok szót érdemelne, de legalább merész volt a választás.

Ismeretlen_786375 2012.08.16. 15:24:46

Szele Zoltán

RenegadeElement 2012.08.16. 15:30:21

Szele Zoltán

Ismeretlen_6782 2012.08.16. 15:33:24

Szele Zoltán

freddyD 2012.08.16. 16:07:04

Szele Zoltán

Ismeretlen_82259 2012.08.16. 16:11:37

Szele Zoltán. Hajrá Real!

Ismeretlen_626918 2012.08.16. 16:17:17

Szele Zoltán.

gyusi 2012.08.16. 16:20:50

Szele Zoltán

Ismeretlen_188190 2012.08.16. 18:41:10

Az 5. hozzászóló véleményéhez képest én egy kicsit morci-maci vagyok, és nem feltétlenül tartom szerencsésnek, ha saját magáról kétszer annyit ír valaki, mint a filmről, amit választott. (tessék engem utálni)

lukrecia_ 2012.08.16. 18:50:33

Szoros kör, de Szele Zoltán írása talán egy fokkal lendületesebb, kerekebb lett, rá szavazok.

skaven 2012.08.16. 18:52:31

Adam. Es nagyon morcos leszek ha kiesik. :) Eddig az o kis szosszenete volt a legszimpatikusabb. Amugy en vagyok az egyetlen aki nem olvassa el a bemutatkozo szovegeket? A jelenlegi szerzokrol sem tudok semmit, nem sorozni akarok elmenni veluk, az erdekel hogy mit fognak tudni felmutatni az oldalon. A bemutatkozo szoveget folosleges szimpatiat kelthetnek szerintem, ami semmit nem jelent abbol a szempontbol, hogy fel ev mulva mire szamithatunk itt toluk.

Garru 2012.08.16. 21:30:46

Szele Zoltán. Nagyon frappáns írás, gratula! :) 20. skaven: nem vagy egyedül, én sem olvasom a bemutatkozásokat.

Ismeretlen_112472 2012.08.16. 23:19:37

Szele Zoltán

Cody 2012.08.16. 23:37:58

Ludwig Ádám.

Ismeretlen_180758 2012.08.17. 10:20:10

Egy nagyon egyszerű okból kifolyólag volt ez a legkönnyebb döntés: az egyik írást elhittem, a másikat nem. Talán nem túl szubjektív érv, hogy egy "Streep nem tud mit kezdeni egy szereppel" kijelentést nem lehet csak úgy a bedobni. De ha az volna, lelkiismeretem megnyugtatására ott a tény, hogy a stilisztikát bevonva is ugyanígy döntöttem volna. Szele Zoltán: +3

Ismeretlen_233610 2012.08.17. 10:35:25

Szele Zoltán Bár a szavazatom ő kapja, remélem, a következő körökben bátrabb lesz. Ahogy szerinte Webb, úgy szerintem ő is biztonsági játékot játszik a Pókember film választásával, pedig pont ezzel korlátozza saját magát; ennél lényegesen ügyesebb írásokat is olvastunk már tőle.

Ismeretlen_1068 2012.08.17. 11:20:12

Ezúttal nehéz volt a döntés, mivel mindkettőtöknek sikerült megragadni kiszemeltetek üstökét, de végül Zoltán nyert, talán azért, mert ő egy kicsivel mélyebbre ásott, meg aztán a keretes szerkezet rendesen betalált. Megérdemli a pontot. Szele Zoltán +3

Ismeretlen_82723 2012.08.17. 11:53:05

Zoltánra szavazok, mert egy általam nem túl kedvelt filmet tudott úgy pozitív előjellel jellemezni, hogy ne legyen ellenvetésem.

Ismeretlen_87626 2012.08.17. 12:42:11

Úgy érzem, hogy ez az első kör eldőlt, így hozzászólnék pár dologhoz, felvetett problémához. (Addig nem akartam, míg verseny van, de lassan lezárul a kör és itt most eléggé vezetek.) Először is, tetszik a verseny nagyon, vannak nagyon ügyes írók, akikkel élvezet lesz megküzdeni, ha továbbjutok. Ebben persze még nem lehetek biztos, mert Ádámban érzem a potenciált arra, hogy a mostaninál sokkal jobb írással jelentkezzen, a bemutatkozása is nagyon szimpatikus. Várom a második kört! Ömlesztem a cuccot, ne legyen sok kommentem egyhuzamban. :) 3, Önálló blogom is volt, de a Videodrome mindig csapatmunka volt, ha jól emlékszem a legnagyobb létszámú stábunk 13 fő volt. Kár, hogy ott szinte teljesen elfogyott a lelkesedés. 5, Én nem vagyok biztos benne, hogy velem dumálni érdekesebb lenne, elég hallgatag tudok lenni és már nem egy ember mondta, hogy sokkal jobban fejezem ki magam írásban, mint szóban. Webb témához: beleírtam volna én szívesen a teljes nevét, épp csak kicsúsztam volna az 1000 karakteres, megadott keretből (nem tudtam, mennyire veszi komolyan AE a terjedelmi szempontokat). Egy kicsit nehezemre esett beleférni a megadott keretbe, de a visszajelzések alapján csak sikerült összeraknom valami kerek egészet. 25, Tény, volt már jobb írásom is, de sokkal gyengébb is. A választás némileg tényleg biztonsági játék volt: általában azokról a filmekről tudok írni, amiket az írás előtt néztem meg, egyszerűen kell a friss élmény. Mivel a Brave, Batman kiesett (ezekről írtam hosszabban a Drome-on, meg túl egyértelmű választások voltak...), kb. a legutóbbi 2012-es film, ami szóba jöhetett az a Pókember volt. Ezért esett erre a filmre a választásom, meg különben sem kell minden puskaport ellőni az első körben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása