aeon flux

ready for the action now, danger boy?

írópárbaj: 1. forduló, 1. kör, 3. páros - kovács erzsébet vs. szabó ádám Zalaba_Ferenc
2012. augusztus 16. 10:00:00

Kategória: 45 komment

Íme az Első Nagy Írópárbaj első fordulója, melynek keretében két jelentkező méri össze tudását, továbbá bátorkodnak egy rövid bemutatkozást is megosztani veletek.

A feladat: Írj rövid kritikát egy aktuális, azaz 2012. május 1-je után hazánkban moziban bemutatott filmről!

Olvassátok el a kritikát, beszéljétek ki, ha úgy tetszik, de ami még fontosabb: az író nevének leírásával szavazzatok, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket!

Íme az Első Nagy Írópárbaj első fordulója, melynek keretében két jelentkező méri össze tudását, továbbá bátorkodnak egy rövid bemutatkozást is megosztani veletek.

A feladat: Írj rövid kritikát egy aktuális, azaz 2012. május 1-je után hazánkban moziban bemutatott filmről!

Olvassátok el a kritikát, beszéljétek ki, ha úgy tetszik, de ami még fontosabb: az író nevének leírásával szavazzatok, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket! (Figyelem! Az írások változatlan formában, azaz bármiféle korrektúra és lektorálás nélkül jelennek meg; tartalmukért felelősséget nem vállalunk, de azért remélhetőleg nem ilyen súlyos a helyzet.)

Kovács Erzsébet: Mindörökké rock (Rock of Ages)

Take me down to Paradise City, where the grass is green and the girls are pretty.” Amikor a végefőcím alatt megszólal a Guns ’n’ Roses slágere, nem Axl reszelős orgánumával, hanem Tom Cruise tiszta, ám vékony énekhangján, már meg sem lepődünk. Hiszen, mint ahogy a film utolsó képén a Hollywood Sign is jelzi, ott jártunk, ahol buli is van, szép nők is, mindkettő az Álomgyár sajátos módján. A romantikus vígjátékok és a Hajlakk-adaptáció után Adam Shankman ismét egy musicalt, a Broadwayen és a West Enden hét éve nagy sikerrel futó Rock of Agest filmesítette meg. A „zenegép-musical” a nyolcvanas évek egyik legcikibb és legkedvesebb műfaját, a glam rockot örökíti meg, csordultig tele posztmodern öniróniával. A vásznon mindebből a hajkefébe éneklő, hosszú hajú Alec Baldwin marad és az újra önmagát adó Russell Brand. A kocsma állítólag okádék- és sörszagú, de a profin koreografált táncjelenetek alatt, az American Idolba illő szereplők hangján a kultikus rockhimnuszok is súlytalanok. Stacee Jaxx, a rocksztár már nem Sherrie-t, a főhős barátnőjét dönti meg az öltözőben, hanem egy újságírónőt, jelképesen, fehérneműben. Azért egy citromos sörrel meg lehet nézni.

Bemutatkozás: Aseneth vagyok. Angol, latin és ógörög nyelvet tanultam, így hát szakmai ártalom, hogy az ilyen illetőségű filmeket nézem meg elsősorban… A Gladiátor és az Agora nézésekor bosszankodtam, az Eagle azonban már példamutatóan korhű volt. Azért leginkább egy ókori grindhouse horrort szeretnék látni! Kedvenc rendezőm David Lynch, de szívesen nézek nemcsak független, vagy „művész”-filmet, hanem hollywoodi filmet is, különösen akkor, ha az már kult, klasszikus vagy majd csak az lesz. És az lesz, ha a rendezőnek van saját látomása - ilyen a Star Wars első trilógiája, Nolan egyes filmjei, vagy a nekem nagyon kedves Szárnyas fejvadász. Aztán persze van úgy, hogy a főszereplő színész személye, karaktere a döntő: az új Bond-filmek a maguk nyers megközelítésével például nagyon tetszettek, már alig várom, hogy a Skyfall a mozikba kerüljön. Talán nem meglepő, hogy a sorozatok közül is a Twin Peaks az első számú kedvenc - de a Colombót és a Breaking Badet is szerettem. Zenei és irodalmi ízlésem szerint majdnem mindenevő vagyok. Ami a videojátékokat illeti, idáig a Dead Space Extraction tetszett a legjobban, de még nagyon kezdő játékosnak számítok."

Szabó Ádám: Piranha 3DD

Miután az első rész újabb bekezdéssel toldotta meg a hányás filmtörténeti jelentőségét és felhasználási módját, nem kis feladat előtt álltak az újabb, immár két D-vel megspékelt film alkotói. Ezúttal a fing, mint show-elem kap forradalmian új feladatot; közvetve ugyanis egy döglött marhából elszabaduló bélgáz robbantja ki az egész piranha-őrületet. A helyszín ezúttal egy vízi élménypark lenge tangákkal, ledér lányokkal, és egy pár szilikonmellre jutó körülbelül húsz mérges kishallal. Az előző rész bár messze van a zseniálistól, mint a filmbeli cicababa a negyvenmilliós kérdéstől, de kétségkívül szerethető és szórakoztató mozi volt. Az új epizódra ugyanezeket nem mondhatjuk el – a még elődjénél is groteszkebb és harsányabb megoldások nemcsak erőltetettek, de teljesen kiölik az izgalmat és feszültséget a filmből. Alexander Aja kraftját és lendületet kár tehát keresnünk – de miért is kérnénk számon bármit egy olyan filmtől, amelyet alig lehet megkülönböztetni a stáblista alatt pergő bakiparádétól. Akad viszont egy üdítő David Hasselhoff, aki elnyeri méltó helyét a filmtörténelemben – a B-filmek önironikus Posszeidonjává válik

Bemutatkozás: Továbbtanulás miatt 2 éve tettem át székhelyem Sz-Sz-B megyéből a napfényes Budapestre, ennyi ideje élvezem tehát a Cirko bájos kulter-hangulatát, az Uránia impozáns dísztermét, az Örökmozgó kuriózum-vetítéseit, vagy épp az Aréna IMAX-élményét. A filmszeretet valószínűleg családi hagyaték, de eredetét soha nem kutattam, műfajtól, irányzattól és évszámtól függetlenül rajongok a moziért – talán csak a doku-szeretet burjánzott el nálam az utóbbi időben, hogy kijjebb evickéljek a mainstream-ből. Foggal-körömmel védem a TDK-t, heveny vállvonással utasítom el azokat, akik ugyanígy tesznek az Oscar-díj kapcsán, és nálam nem kérdés, ki lőtt először. Kedvenc film: ajjaj, melyik ujjamba harapjak? Legyen most a Nagy Hal, 2 perc múlva úgyis mást mondanék Előadó: AC/DC Regény: Piszkos Fred, a kapitány(Rejtő Jenő) a hazai színtérről, Száz év magány (Gabriel García Márquez) külföldről, Apák könyve (Vámos Miklós) pedig a kortársak közül. Játék: Fifa-sorozat, szigorúan X-boxon Sorozat: A Jóbarátokat nem lehet letaszítani, a jelenleg is futók közül pedig… legyen az Így jártam anyátokkal.


Címkék

kritika jatek musical tom cruise 3csillagos piranha toborzas kritika szokatrany 6csillagos iroparbaj

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr924769826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

purple rain 2012.08.16. 10:10:10

Óriási döntetlen, de most Böbére szavazok. Igérem a második kör Ádámé, a harmadikból pedig kimaradok, hogy ne rajtam múljon :D Ők eddig a lefaszányosabbak!!!!!!!

Ismeretlen_105820 2012.08.16. 10:16:18

Aúúú! Ádámot idézve, bizony, hogy harapjuk az ujjunkat! Milyen izgalmasan mutatna az AE életében egy női szerkesztő, ráadásul ilyen remek ízlésű, meg aztán, jól láthatóan a tökösebb fajtából, nemde? Ráadásul nem kevés egyéni gondolatot vonultat fel a Rock of Ages-ről, ízlésesen tálalva. Ugyanakkor Ádám megfontoltan merész, egyben kimondottan szórakoztató módon emlékezett még a DD-s moziélményről. Iszonyatos nehéz helyzet, és az sem segítene rajta, ha aludnék rá. Ádám. Mert szeretnék Tőle art-témában is olvasni, ha már a bemutatkozójában pedzegeti.

Ismeretlen_626918 2012.08.16. 10:19:05

Kovács Erzsébet.

lukrecia_ 2012.08.16. 10:22:09

Nehéz választás, de részemről Kovács Erzsébet.

Ismeretlen_6782 2012.08.16. 10:32:06

Eddig ez a legszorosabb, mindkettő tetszik. Ha nagyon dönteni kell, akkor talán egy picit Ádám felé billen... Szóval Ádám +1.

Nándó 2012.08.16. 10:58:29

Nehéz kérdés, a legény szimpatikusabb, de egyszerűen rossz filmet választott. A Piranha 3DD-ről szerintem egyszerűen nem érdemes kritikát írni. Én Kovács Erzsébetre szavazok

SoZi 2012.08.16. 11:20:18

Biztos felrúgom a szabályt, de mindkettő! Az előző két kör mindegyik résztvevőjét simán lecserélném Ádámra és Erzsire! Nagyon egyetértek azzal, hogy kell egy nő a csapatba, aki nem az a tipikus csajos dolgok iránt elfogult léányzó, hanem legyen egy kicsit geek, de azért vigye bele a hölgyek teljesen más megközelítését. Nyilván mindenképpen dönteni kell, úgyhogy ERZSI

Ismeretlen_72212 2012.08.16. 11:28:37

ez tényleg eddig a legszorosabb, még ötölnöm kell rajta.

jjncaa · http://bowl.hu/ 2012.08.16. 11:35:10

Én is remélem, hogy mindketten továbbjutnak, Erzsi is szimpatikus és kell a női szerkesztő, de ezt a kört Ádám nyeri azzal, hogy egy borzalmas filmről írt egy teljesen korrekt kritikát :)

Ismeretlen_72212 2012.08.16. 11:42:06

végül nálam is Szabó Ádám.

"L" 2012.08.16. 12:00:48

Szabó Ádám

Ismeretlen_786375 2012.08.16. 12:15:40

Szabó Ádám (ne használjuk már a "művészfilm" kifejezést, kedves Erzsébet, könyörgöm. pont akkora hülyeség, mintha azt mondanám, hogy művészregény, vagy művészfestmény, csak valamiért ez a szó beivódott - sajnos -a köznyelvbe, pedig a "szerzői film" kifejezés mennyivel szebb és értelmesebb! - ezért harapni szoktam, sajnálom. továbbá a rendezőnek nem látomása szokott lenni, hanem víziója/látásmódja, az közel sem látomás :D)

VVega · http://vvegablanca.tumblr.com/ 2012.08.16. 12:26:42

Akkora közhely, hogy talán már az X-Faktor zsűrije sem használja, de legszívesebben mindkettőtöket továbbjuttatnálak. Ezt viszont nem lehet, szóval Kovács Erzsébet.

vegetto 2012.08.16. 12:28:14

Kovács Erzsébet.

bumbala 2012.08.16. 12:29:08

Mindkét versenyző írása stílusos, nem is igazán tudnék dönteni. A felfutó hölgy stílusa, és ízlésvilága kétségtelen jobban passzol a blog imázsába, de az úriember óriásit kockáztatott a filmválasztással, melyet egy merész bevezetőt kővetően profi módon vezényelt le, maximálisan adva a film hangulatát. Bátorságáért Ádámé a voksom, és epekedve várom következő írását valami komolyabb art-ról. + Szabó Ádám

Ismeretlen_1068 2012.08.16. 12:38:21

12: Beivódott, igen, ezért sem gond, ha az ember használja, mivel a körülményes körülírás helyett így azonnal be lehet lőni, hogy miről van szó. A szerzői film sem fedi feltétlenül ugyanazt, hiszt Zack Snyder is szerzői filmeket csinál... ha hagyják.

Ismeretlen_56007 2012.08.16. 13:13:14

Mindkettőre lehet?

molgyorgy 2012.08.16. 13:30:08

Szabó Ádám

Ismeretlen_1068 2012.08.16. 13:47:51

17: Nem sajna.

Sherpa 2012.08.16. 13:57:36

Szabó Ádám

Ismeretlen_178211 2012.08.16. 14:04:47

Szabó Ádám

michael jordan 2012.08.16. 14:07:24

Mind a kettő jó írás. Aki azért szavaz Erzsébetre, mert "kell a női szerkesztő", az nem az írást értékeli. Csak azért, mert Erzsi éppen nőből van, még nem szavaznék rá, de összességében kicsit jobban tetszett a kritikája. Bár meg kell jegyezni, Ádám írása is szórakoztató. Kovács Erzsébet +1.

RenegadeElement 2012.08.16. 15:35:27

Kovács Erzsébet

gyusi 2012.08.16. 16:28:21

Szabó Ádám

Ismeretlen_130806 2012.08.16. 17:25:00

Szabó Ádám. :D Én speciel még arra sem tartom érdemesnek a trasht, hogy beszéljünk róla, de kétségkívül nagy kockázatot vállalt a filmválasztással. Ezen kívül laza, jó szófordulatai vannak és már ennyiből is elhiszem róla, hogy mindennemű erőltetettségtől mentesen írt. Erzsébet is jó volt, ez tényleg az eddig legszorosabb verseny a három közül, de most 2-3 hajszállal a férfi nyert. :)

Ismeretlen_188190 2012.08.16. 18:29:47

Az első jelentkező, akire merek szavazni: Szabó Ádám

skaven 2012.08.16. 18:37:37

Egyertelmuen Adam, Erzsi pedig nagyon nem. Sorry, nem jott be a stilus.

safranyn · http://megneztem.blog.hu 2012.08.16. 19:49:21

Mindkét írás remek, de Ádám tényleg bravúrosan oldotta meg az Egy rossz filmről jól írni dolgot. Ezért Szabó Ádám. De remélem a zsűri átgondolja, hogy Erzsébetnek is adjon egy esélyt :)

Ismeretlen_56007 2012.08.16. 19:51:57

ha mindkettő nem lehet, akkor itt azt mondom, hogy most nem szavazok. :-) így érzem korrektnek.

Ismeretlen_786663 2012.08.16. 20:16:09

Szabó Ádám

Ismeretlen_62806 2012.08.16. 20:38:48

31: Ha lehetne mindkettőre szavazni, nem ugyanitt tartanánk? A különbség nem nőne. :)

Garru 2012.08.16. 21:58:54

Kovács Erzsébet +1 (eddigi legnehezebb választás)

Cody 2012.08.16. 22:07:19

Mindkét írás jó, a stílusa miatt viszont Szabó Ádámé a szavazatom.

Ismeretlen_112472 2012.08.16. 22:26:43

Most jutottam odáig hogy elolvassam a 3. kört. (Azért nem kis meló elé állítottad Aeon az olvasóközönségedet...) Apropó. A szerkesztők mikor fognak szavazni? És honnan tudjuk hogy ki számít szerkesztőnek? (Én speciel nem biztos hogy mindenkit ismerek.) Csak az átláthatóság miatt kérdezem. ;)

Ismeretlen_112472 2012.08.16. 22:27:47

Az előbb elfelejtettem szavazni... :) Én a voksomat itt Szabó Ádámnak adom. (És tényleg nem volt könnyű dönteni...)

Ismeretlen_1068 2012.08.16. 23:54:54

36: A többieket nem tudom, de én majd holnap reggel. (Jelenleg öten vagyunk szerkesztők: Angyalosi Ádám, Cseh Dániel, Németh Barna, Takács Máté és jómagam.)

Ismeretlen_786375 2012.08.17. 01:14:49

16: attól, hogy beivódott a köznyelvbe, attól még faszság :) és én harapok érte :D (mert nagyon szeretném, ha kikopna a köznyelvből. amúgy ez a 'művészfilm' pont annyira beazonosíthatatlan, mint a szerzői film, mert akkor Kubrick filmjei művészfilmek, vagy stúdiófilmek? :) ugyanannyira beazonosítható, mint a 'szerzői film', csak értelmetlen. a szerzői - zsánerfilm legalább nem értelmetlen. és mondjuk a kritikaírás kultúrmisszió is részben, szóval pont ezért kéne kerülni legalább kritikában :) )

wellmanster 2012.08.17. 06:50:13

egyikük sem =(

Ismeretlen_180758 2012.08.17. 10:15:53

Szerintem is ez az egyik (ha nem "a") legerősebb duó, mindkét versenyző szépen oldotta meg a feladatot. Tetszett, hogy Ádám nem puszta pocskondiázásra adta a fejét egy nagy büdös semmi kapcsán, és tetszett, hogy Erzsébet is frappánsabb tudott lenni, mint a langymeleg állóvíz filmalanya. Jó volt őket olvasni, jó szájízzel távoztam, de most egy kicsivel a citromos sör nyert. Kovács Erzsébet +3

Ismeretlen_233610 2012.08.17. 10:34:43

Kovács Erzsébet A legkevésbé sem volt könnyű választás, Ádám sajnos nem azt a témát választotta, amivel engem meg lehet fogni, Erzsébet választása sem a legszimpatikusabb, de legalább tudott mit kezdeni az anyaggal.

Ismeretlen_1068 2012.08.17. 10:55:08

Ha Ron Burgundy lennék, most fejhangon visítanék, hogy "I'm in a pickle!". Kire szavazzak: a csajra vagy a csöcsös filmről értekező komára? Igazából mindketten fején találták a szöget, már ami a szókátrány lényegét és tartalmi kritériumait illeti, ráadásul a választott film sem feltétlenül az a hálás fajta (habár rockra és csöcsökre soha nem lehet ráunni), szóval a döntés nehéz volt, de én most Szabó Ádámra voksolok, mivel az ő szösszenete némileg összeszedettebbnek tűnt. Szabó Ádám +3

Ismeretlen_82723 2012.08.17. 11:37:52

Erzsébetre szavazok, mert ha nő lennék, szerintem én is kb. ilyesmit írtam volna erről a filmről, de férfiként se írnék túlzottan eltérőt. Jól ragadta meg a rövid véleménynyilvánítás lényegét, úgy sorolt fel, hogy nem tűnik felsorolásnak. Meg hát idézettel kezdeni menő dolog.

Ismeretlen_62806 2012.08.17. 14:22:17

Nagyon nehéz döntés, két erős versenyzővel, de akármennyire is hálátlan a feladat, győztest kell hirdetni. Hosszas mérlegelés után Szabó Ádám, és a kissé összeszedettebb, gördülékenyebb írása kapja a voksomat, de nem szabad a babérjain ülnie, mert Erzsébetben is rengeteg potenciál rejlik - nagyon kíváncsian várom a második kört. Szabó Ádám +3

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása