aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a sötét lovag - felemelkedés [the dark knight rises] (2012) #2 Coriolanus
2012. július 27. 10:14:41

Kategória: 22 komment

(Hogy ne csak az én szőrös szívemnek ejakulációját olvashassátok nálunk, íme egy lelkes, de messze nem elvakult kritika Coriolanus jóvoltából. - AE)

- SPOILERMENTES -

Az első szó, amit 4 évesen papírra vetettem, az volt, hogy „Batman”. Persze, nyelvtanilag talán nem volt teljesen helyes, de mégis; egy 19 évig tartó szerelem ért ma révbe. Amit a Batman Begins elkezdett, a The Dark Knight még nagyobb magasságokba emelt, azt most a The Dark Knight Rises lezárta. Hibátlanul? Nem. Méltón? Igen. Pont került a történet végére, Batman megszületett, elbukott és legendává érett, csalódott rajongókat és elégedetlen kritikusokat csak elvétve látni, és ugyan nem sikerült megismételni a négy évvel ezelőtti mutatványt, egy pillanatig se gondold azt, hogy ez csak a film hibája.

(Hogy ne csak az én szőrös szívemnek ejakulációját olvashassátok nálunk, íme egy lelkes, de messze nem elvakult kritika Coriolanus jóvoltából. - AE)

- SPOILERMENTES -

Az első szó, amit 4 évesen papírra vetettem, az volt, hogy „Batman”. Persze, nyelvtanilag talán nem volt teljesen helyes, de mégis; egy 19 évig tartó szerelem ért ma révbe. Amit a Batman Begins elkezdett, a The Dark Knight még nagyobb magasságokba emelt, azt most a The Dark Knight Rises lezárta. Hibátlanul? Nem. Méltón? Igen. Pont került a történet végére, Batman megszületett, elbukott és legendává érett, csalódott rajongókat és elégedetlen kritikusokat csak elvétve látni, és ugyan nem sikerült megismételni a négy évvel ezelőtti mutatványt, egy pillanatig se gondold azt, hogy ez csak a film hibája.

A néző túl sokat vár, a film túl sokat vállal, Christopher Nolan nem tudott megküzdeni a rá nehezedő felelősséggel: a miértekre keresett válaszok a fenti háromszög tetszőleges számú pontján megtalálhatóak, az én olvasatomban mindhárom kijelentés szerepet játszik abban, hogy a The Dark Knight Rises nem egy támadhatatlanul zseniális alkotás. Elsősorban azt hiszem, bennem, a nézőben van a hiba. Óhatatlanul szaporodnak az egyéni inerciarendszerek, aminek az az eredménye, hogy elfogult lettem, esetemben negatív értelemben. Ha egy gyengébb képességekkel felruházott, ne adj’ Isten, pályakezdő rendező készít egy erős közepes filmet, valószínűleg elégedetten keltem volna fel az előadás végén, mondván, legközelebb már jobban sikerül. De ha Christopher Nolan, akinek ritka tehetségét még az ellentábor legelvetemültebb tagjai is elismerik, nem képes a The Dark Knight (és az Inception) elsöprő sikere után egy megkérdőjelezhetetlenül professzionális produkciót letenni az asztalra, a fejét akarom. Közben persze a tárgyalt film köret nélkül fogyasztja el a konkurenciát, tucatnyi, várhatóan klasszikussá érő jelenetet fial, elsőrangú színészi alakításokat sorakoztat fel, és nem utolsó sorban méltó lezárását képezi az utóbbi évek legfontosabb filmtrilógiájának.

De a film is hibás. Már majdnem megdicsérném, hogy a 165 perces játékideje elsuhan, akár egy denevér az éjszakában, amikor eszembe jut, hogy legnagyobb hibái kivédésére éppen további játékidőre lett volna szüksége. Ha azt írom, túlvállalja magát, te a Spider-Man harmadik részére asszociálsz, pedig szó sincs ahhoz hasonló minősíthetetlenségről, egyszerűen több új karaktert kapok, mint amennyi időt Bruce Wayne története átengedne nekik. Ironikus módon a probléma abban rejlik, hogy ezek a karakterek túlontúl érdekesek, és szeretném, ha Bane, akihez fogható fenyegetést személy szerint időtlen idők óta nem láttam a vásznon, megkapná azt a kitüntetett nemezis szerepet, ami kijárt a Jokernek. Szeretném, ha a sokak, köztük saját magam félelmét képező Selina Kyle még többször villantaná meg pajkos mosolyát, és Anne Hathaway, aki egyetlen pillantással pofátlanul fülledt erotikát varázsol a vászonra, kiemeltebb szerephez jutna. Jó lett volna választ kapni néhány kérdésre, melyek így viszont örökre a forgatókönyv fehér foltjaiként vonulnak be a történelembe - holott nyilván mindenre létezik logikus magyarázat.

És végül Christopher Nolan is elkövette a maga hibáját, talán az előző felvonás egyik mondata („Batman has no limits.”) visszhangzott fejében, és elhitte, hogy előtte sincsenek áttörhetetlen falak. De vannak. Nolan számára jelenleg az Inception az, ami grandiózus mivoltában még teljesíthető, és kordában tartható, a The Dark Knight Rises azonban görcsösen próbál lekörözni mindent, amit eddig láttunk, és ez persze részben sikerült is neki. De legtöbbször, amikor megbotlik, saját nagyságában akad el, miközben fontosabb dolgok is áldozatul esnek a monumentális, epikus befejezés oltárán.

De működik. Végső soron ez az, ami számít, Nolan nem felejtett el rendezni, ugyanolyan profin keveri a lapokat, ígéretéhez hűen visszatér Bruce Wayne figurájához, és mindent elmesél, amire kíváncsi voltam, kárpótol az előző részben őt ért elhanyagolásért is. Időnként néhány bábu madzagja lecsúszik az ujjáról, Gordon és Fox például lényegesen kisebb szerephez jutnak, de ami elveszik a réven, bejön a vámon; Wayne mellett több figyelem irányul Alfred figurájára, és bár az új belépőket szívesen csodáltam volna még, a kidolgozottságukra, motivációjukra nem lehet panasz.

A fentiek után talán meglepő, de az a helyzet, hogy a The Dark Knight Risest is katarzis követte. Nem, valóban nem ugyanaz az érzés volt, mint négy éve, a vége főcím alatti taps sem neki szólt, hanem az elmúlt 7 évnek, és a kissé szégyenlősen, de bevallottan könnybe lábadt szem is inkább a felismerés következménye lehetett. A felismerésé, hogy vége. Soha nem akartam, hogy még több része legyen, nem akartam, hogy más vegye át, és vigye tovább, de finoman szólva nem vagyunk elárasztva hasonló kvalitású képregényfilmekkel, ami pedig Batman történetét illeti, borítékolható, hogy a következő találkozásunk korántsem lesz ilyen kellemes élmény. Nem a hibák fontosak, hanem az, hogy abban a 80-90%-ban, amikor működik, akkor mindent elsöprő. Az, hogy grandiózusságából adódóan egymást érik a máris legendás, klasszikus státuszért üvöltő jelenetek, a szívhez szóló, végtelenül személyes monológok és önvallomások. Az, hogy a drámai fordulópontokat pazar akciójelenetek és ügyesen megírt dialógusok kötik össze, hogy Zimmer még egyszer, utoljára beleadott mindent, és Pfister képei is lenyűgözőek.*

A The Dark Knight Rises jó, méghozzá nagyon jó. Előny, ha különösen odavagy a főhősért és/vagy a rendezőért, de ha csak a jó filmeket, a mozit, az élményt szeretet és keresed, jó helyen jársz. Ha nagyítóval a hónod alatt, a hibákat kutatva ülsz be, lelked rajta, nem fogsz unatkozni, de amíg esetleg azon gondolkozol, hogy X karakter hogy jut el A pontból B pontba, Y idő és Z körülmények alatt, lemaradsz a varázslatról. Tudom, azt mondod, más tészta, és igazad is van, de néhány hónapja nem csináltál ügyet abból, hogy nagyra nőtt zöld orvosok és félistenek porolták ki egymást Manhattan szívében, mert szórakoztató volt. Nolan trilógiája, és annak záró darabja pedig sokkal több ennél. Intelligens blockbuster, vagy, ahogy mondani szoktam; midcult képregényfilm. Ezért mielőtt végső ítéleted mondasz felette, jusson eszedbe, mit adott neked eddig. Ha csak feleannyit, mint nekem, nem lehetsz eléggé hálás. És hogy mindez hány csillagot ér? A film nyolcat. Az élmény tízet. Így hát…

Kövess minket facebookon és twitteren!

Kapcsolódó anyag:
Egy másik The Dark Knight Rises kritika - AE billentyűzetéből.

* Ezúton szeretném megköszönni a Cinema City Aréna felelős munkatársának, hogy kritikán aluli képminőséget produkált azok számára, akik felirattal szerették volna élvezni a filmet. Egymást közt szólva, a moziban látottakhoz képest a neten keringő kamerás változat kész FullHD.

Címkék

kritika thriller batman the dark knight christian bale action morgan freeman michael caine christopher nolan sequel liam neeson superhero hans zimmer gary oldman anne hathaway dc comics tom hardy coriolanus the dark knight rises crime movie 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr964769743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tristram 2012.07.27. 10:39:00

Nem tudom, hogy éppen hogy állnak a nem regisztrált tagok kommentjei, remélem azért nem fog elszállni az éterben. Ritkán értek egyet AE-vel, de most az ő 7 pontja és kritikája azt hiszem jogosabb. Én is sajnálom, hogy vége, de ennek semmi köze ehhez a filmhez. Óriási baklövés, a film legnagyobb hibája, hogy romantikus ("képregényes") történetvezetést enged meg magának, miközben a lehető legnagyobb életszerűségre törekszik. Ezért hülyeség összevetni az Avengersszel. A film világán belül felállítottak szabályokat, a film ezeket hágja át, ezt nem szabad megtenni. Egyetlen példa: a film elején Wayne az orvosnál: zseniális jelenet, Wayne térdében nincsenek porcok, kész nyomorék, majd nézzük meg mi történik a film második felében (csodálatos gyógyulás). Ez nem fér össze, az ilyet nem lehet elnézni. Vagy-vagy esete, a kettő nem megy együtt. Számtalan hasonló marhaság és csúsztatás van a filmben. Az első egy óra csodálatos, ott folytatja, ahol abbahagyták 4 éve, működik minden, fantasztikus a hangulat, el is jutunk a csúcspontig (mindenki tudja mire gondolok) és onnan leszállóág. A befejezés tovább ront, ez sem fér össze Nolan ígéreteivel. Elnagyolt és túlzsúfolt a cselekmény, rengeteg kihagyott helyzet. Nem méltatlan lezárás, mert mindezek ellenére (főleg az első kb. egy órának köszönhetően) majdnem jó film és nagyon látszik az igyekezet, ez nem egy lélektelen munka, de a rendezőnek kicsúszott a gyeplő a kezéből. Eleve más szellemben kellett volna felfogni a trilógia lezárását, nem ilyen szappanopera szerűen, Nolan szemére lehet olvasni, hogy nem akart semmi újat mondani Batmanről, semmit nem tett hozzá az eddigiekhez, tisztességes, de átlagos akciófilm lett a zárlat, ami sok sebből vérzik és amit azért így is szeretünk.

Last 2012.07.27. 10:41:18

Az a helyzet, hogy tényleg van egy két érthetetlen momentum a filmben. De az az igazság - és ezt a kritika nagyon jól visszaadja, - hogy ott kell hagyni a bejárat előtt az összes negatív és zavaros gondolatot amit előzetesen a filmtől várunk. Csak élvezni kell. Én megmondom őszintén, így baromi élveztem az egészet. Annyira jól felépített filmről beszélünk, hogy öröm volt nézni. A befejezéssel is maximálisan elégedett voltam. Nem zavartak az apróbb hibák, mikor Batman első megjelenése az alagútban beleégett az agyamba. Vagy az, hogy Macskanő végre méltó filmet kapott (ezt látva, pedig az előző próbálkozások gyerekesen hatnak). Hogy karaktere közel felér Bane-hez. Aki van annyira jó gonosz, mint Joker. Mert van akkor fenyegetés jelent a fickó, hogy a gerinced is belefájdul. Ő másfajta módon gonosz. Tetszett, hogy nem akarta Nolan lekopizni az előző gonosz tulajdonságait. Ami Jokerben nem volt meg, az megvan Bane-ben. Ráadásul ismét megünnepelhettük azt, hogy 250 millió dollár mellett is maradt a realitás szintén minden. A közös párharcok a fő figurák között élményszámba mennek. (Nem mellékesen a gyomrod olyankor 2 centire szűkül). Alfred összes megszólalásának súlya van. (Ki az aki nem érzékenyült el?) Azt meg csak remélni merem, hogy akármekkora nyomás mellett is, de semmilyen módon nem folytatják. Így volt szép. Így volt jó.

kekec 2012.07.27. 10:58:53

A katarzis-szót én nem igazán tudom használni a Batman-trilógia egyik filmjével kapcsolatban sem, akkora élményt nekem sajnos nem adtak. Most, a befejező epizód után is azt mondom, hogy a Batman Begins tetszett legjobban, viszont ez az utolsó rész nálam több pontot kap, mint a The Dark Knight. Valahogy több érzelmet vonultatott fel ez a film, kicsit jobban szólt a szívhez is - ami Nolan filmjeiben ritkaság. Az utolsó felvonás tömény akció-orgiája nekem kissé sok volt, és a film végén már éppen megdicsértem volna Nolant, amikor az utolsó jelenetek miatt ezt vissza kellett vonnom. (Akik látták már a filmet, talán értik, mire gondolok.)

Ismeretlen_752263 2012.07.27. 11:12:08

1. Én meg előbb elfelejtettem bejelentkezni, de úgy látszik nem szállt el az éterben a cucc. :D

Ismeretlen_752263 2012.07.27. 11:15:31

Egyébként csak én érzem úgy, vagy Anne Hathaway messze a legjobb Macskanő volt. :D Annyira boldog voltam a film után, hogy a zseniális főgonosz mellé, még egy ilyen baromi jó figurát is képesek voltak beemelni a sztoriba. Ez már valami. A befejezés meg egyáltalán nem volt rossz, sőt én izgultam érte, hogy így legyen. :D

Llew 2012.07.27. 11:19:14

Nagyon rajongói kritika létére egész jól kordában van tart, de azért a végére csak felszínre tör az ömlengés: "egymást érik a máris legendás, klasszikus státuszért üvöltő jelenetek", "pazar akciójelenetek" Szép volt, jó volt, látványos volt, de sajnos pont, hogy a pazar akció jelentek még mindig nem tartoznak Nolan erősségei közé. SPOILER Az elején a gépeltérítés tök irreális a Hong Kong-i menekülés repülős jelenetéhez képest, de még hihető is volna, ha csak az emberrablás lenne a cél. Viszont még egy laikusnak is gyanús lenne egy olyan géplezuhanás, ahol a szárnyak mérnöki pontossággal leszakadnak, a törzs meg mérföldekkel odébb függőlegesen fúródik a talajba kívülről ütött kézi fegyver nyomokkal bent meg lelőtt holttestekkel. Batman belépője a Batpoddal nagyon jó a körülötte elsötétedő alagúttal. Valamint a járgány használata jobban bejött, mitn az előző részben, az oldalt hengeredő kerekes megoldással való fordulása meg veri a TDK rajfilmes falra felfutóst. Viszont a Bat a végső röpködése tűzijáték ide, vagy oda sehol sincs a TDK alagutas részéhez viszonyítva. Talán mert maga a Bat sem olyan karakteres jármű mint a Tumbler. A BB bunyók jók - és nem utolsó sorban jól követhetőek - voltak, leginkább az első, de az is főleg a végső "fatality"-nek köszönhetően. Viszont, ha bele gondolunk, hogy anno a vonaton Ra's fájdalom érzet hiánya, szarrá gyúrtság és minden egyéb nélkül, egy szál öltönyben elég jól elpofozta a páncélos tanítványt, akkor az erősen csorbítja Bane eredményét. SPOILER vége Nem, ezeken a film közben nem akadtam fent, én is élveztem a mozit. Manapság elvárható korrekt és látványos akciókatt hozott, de azért ezek a legendás, klasszikus, pazar, stb. szinttől messze vannak.

Atesz 2012.07.27. 12:44:04

Kedves Coriolanus ! Meglepett a plakát alatti írásod: "* Ezúton szeretném megköszönni a Cinema City Aréna felelős munkatársának, hogy kritikán aluli képminőséget produkált azok számára, akik felirattal szerették volna élvezni a filmet. Egymást közt szólva, a moziban látottakhoz képest a neten keringő kamerás változat kész FullHD." Én pont ott nézem holnap :( Ennyire gáz lenne? Ez most komoly? Remélem h csak az adott gépész baszott el vmit, és nem minden vetítés lesz ilyen! :S

Ismeretlen_618474 2012.07.27. 12:50:23

Nagyrészt magamat másolom máshonnan (lustaság, ugye): összességében nagyon tetszett, persze nem hibátlan, a második részt pedig nyilván nem tudja felülmúlni. Az mondjuk nem meglepő, hogy minél sikeresebb valami, páran annál inkább szükségesnek érzik, hogy elégedetlenkedjenek: egészen nevetséges mikor valaminek pont a harmadik részénél kötnek bele mondjuk a korhatár besorolásba vagy a bunyókba (amik egyébként részről részre jobbak lettek, tessék megnézni pölö a Begins elejét, aztán feltenni a kérdést, hogy ez mégis mi a jó franc?), logikai csapongások (most egy rakat példát tudnék felsorolni az előző két részből, de tényleg) ésatöbbi. Ami hibája van, az forgatókönyvi oldalról jön, de egyáltalán nem azért, mert hosszú lenne, ezt csak egy nagyokos kitalálta, a többi észlény pedig betanulta, hanem pont ellenkezőleg, azért nem tud még nagyszabásúbb lenni, mert valamit felépíteni csak valamiből lehet. Eljut az elsőről a második emeletre, de kihagy egy-két lépcsőt. Ettől viszont még nagyon is működik. Bane ugyan nem egy Joker, de azért bőven rendben van, egyedül a legvége, ahol azért tudnék kötekedni. Anne Hathaway pedig szuper, bár ennek nem kellene meglepőnek lennie (sokan túlságosan is rácsodálkoznak). Lényeg a lényeg, hogy nagyon bejött, a csúcspont nálam az első nagyobb bunyó, és persze a SPOILER kötél nélküli mászás SPOILER vége és ismét nagy szerep jutott a zenének, mert zseniális. A szinkron viszont szörnyű, aki mást mond, az hazudik, és be akar csalni a moziba (előbbi nem szép dolog, utóbbi viszont jelen esetben érthető). Bane például mikor a mikrofonba beszél, ott tényleg nagyon vigyáznom kellett, hogy ne röhögjek fel, az ilyenek pedig meglehetősen gyalázzák a hangulatot. Nálam a második rész 9-10 pont, ez és az első pedig 8-9 között mozog (felirattal is meg akarom nézni. a Begins jobb ívet kapott történetileg, itt viszont néhány jelenet nagyobbat ütött, mint ott bármi).

Ismeretlen_82723 2012.07.27. 14:00:45

Coriolanus figyelmébe: "Néhányan jeleztétek, hogy az Aréna Plaza 2012. 07. 26.-i 18,30-a Sötét Lovag – felemelkedés vetítésén képélesség problémák léptek fel. Ezeket még a vetítésen kiküszöböltük, de tény, hogy a hagyományos, 35 mm-es kópiáról vetített film minősége 20 percen át nem ütötte meg azt a szintet, amit megszokhattatok nálunk. Ezennel kérünk mindenkit, aki ezen a vetítésen volt és ezt jeggyel is tudja igazolni, 2012. 08. 02-ig vegye fel a kapcsolatot call centerünkkel, hogy egy másik vetítéssel kárpótoljuk. Bár nem hisszük, hogy még egyszer hasonló hiba előfordulhat, de kérünk mindenkit, hogy ha hasonló problémával találkozik vetítéseinken, még ott a helyszínen azonnal szóljon munkatársainknak. Köszönettel: a Cinema City vezetősége"

dr.Fünke 2012.07.27. 14:12:54

Sajnos a MOM-ban baki nélkül is gyenge a minőség. Nem tudom mennyire számít szentségtörésnek, de én jobban szeretem az Arena meg az Allee Chrities digitális projektorait. A hanggal is szoktak problémák lenni, hálistennek a szerdai vetítésen nem ment ki semmi technika. Kivéve a hiányzó karfát, aminek kiálló csonkja beleszúrt a seggembe és otthon vettem észre hogy véres vagyok:)

Ismeretlen_754132 2012.07.27. 14:21:22

9: Rendes tőlük, bár akkor már igazán lecserélhetnék a vásznat a 22-es teremben, aminek a közepe már legalább 1 éve látványosan ki van szakadva. Már nem egy filmet néztem abban a teremben, többet nem fogok. Pedig legutóbb szóltunk is, mert kurvára zavaró. Én elhiszem, hogy drága mulatság, de azért a néző szemszögéből meg kissé felháborító, hogy kifizeted a jegyet, és bámulhatod a szakadást az egész film alatt.

Ismeretlen_1068 2012.07.27. 16:57:31

Élvezettel olvastam (és lektoráltam) a fenti sorokat, de kicsit olyan ez a kritika, mint egy több bekezdésen át felfejtett bocsánatkérés amiatt, hogy ez a film nem annyira jó, de neked mégis nagyon tetszett. Persze, sok múlik az érzelmi kötődésen, de az nem túl jó, ha elhomályosítja az éleslátást. Azt az éleslátást, ami az utolsó bekezdésben tért vissza, melyben megelőlegeztél a jövő héten esedékes spoileres cikkemnek egy beszólást. :) Ügyes, ügyes.

batboy 2012.07.27. 23:10:38

12. elhomályosított éleshallás...a kritikád a szinkronos verzióról készült. ezt a jövőben nem árt majd jelezni a kritikánál.

Ismeretlen_1068 2012.07.27. 23:22:04

13: Abban legalább senkit nem hívtak "macska betörő"-nek. :) Egyébként a problémáim egyike sem köthető az elhangzott szövegekhez.

Action 2012.07.28. 00:04:02

Szvsz egy hajszálnyival gyengébbnek éreztem az előző részhez képest, de nekem nagyon bejött. Igaz, Bane nem egy Joker, de ez nem is baj, mert ez a film Bruce Wayne-ről szól. Anne Hathaway abszolút bejött, rosszabbat vártam tőle, a többiek meg hozták a kötelezőt. A történetet nem éreztem sem ostobának, sem unalmasnak (persze majd még meg kell nézni többször a filmet). Nálam 10/8. Úgy gondolom, megszületett egy újabb filmtrilógia, ami referencia lesz a filmrajongók körében, nálam legalábbis mindenképpen.

Ismeretlen_754132 2012.07.28. 00:39:32

Itt egy elég jó írás a befejezéssel kapcsolatban, osztom a szerző elméletét! Aki még nem látta a filmet, természetesen ne nyissa meg: http://www.denofgeek.com/movies/the-dark-knight-rises/22084/spoilers-a-word-on-the-dark-knight-rises-ending

Ismeretlen_139112 2012.07.28. 10:15:13

16: nekem így 2 nap után az a véleményem, hogy jó ez a befejezés így, a halálra szántak és a haláltól félők szembeállítása a film egyik fő témájának tűnik, és ebbe szépen illeszkednek az utolsó jelenetek, hiába tűnnek elsőre megalkuvásnak...

Ismeretlen_755931 2012.07.28. 15:39:13

Tegnap néztem meg, a film végén taps volt, és tudom, hogy sokaknak itt már volt ilyen élményben része, de azért muszáj megemlítenem na :D Egyet értek a fenti cikkel, vannak kis hibái a filmnek, de eltörpülnek az erényei mellett. Bane félelmetesre sikerült, tetszett, hogy nem próbálták meg Joker pótléknak megcsinálni (sokan csakazértis lefikázzák emiatt), Catwoman nagy meglepetés, (Nolan ezek után Rob Schneidert is beleteheti a filmjeibe, hiszen pont mint Ledgernél, Hathawayben se hittek, én se, aztán nocsak), de a legjobb Bale játéka volt, iszonyat sok érzelemmel volt tele, és a film végén én is meghatódtam. Sok jelenet iszonyat jól van megcsinálna(Batman első feltűnése, ugye a nagy bunyó, gödörből kimászás, utolsó percek), sokszor lettem libabőrös. Persze, volt egy-két dolog, amibe bele lehet kötni, de minek, hisz a filmnek most nem a sztori volt a mozgatórugója, mint a TDKban, hanem Bruce Wayne vívódása, illetve felemelkedése. A sok kritika után kellemeset csalódtam, simán 9/10

Ismeretlen_139112 2012.07.30. 18:55:04

Érdekes kis írás, már csak abból a szempontból is hogy mekkora vállalkozás is volt ez a film valójában: http://www-deadline-com.vimg.net/wp-content/uploads/2012/07/www.thedarkknightrises.com_downloads_TDKR_productionNotes-2__120706011239.pdf

Gonzo 2012.07.30. 22:34:08

Amikor ma délelőtt megvettem Iggy Pop-tól a The Idiot albumot, nem gondoltam volna, hogy ez a cím a mai napom mottója: megint elhittem, hogy egy amerikai film le tud kötni, továbbá hogy nolan batmanje talán most megér 1490 ft-ot (ok, szép kártyával fizetve, de akkor is) olvasva kommenteket, kritikákat, kapisgálom, mitől olyan nagy dolog c. nolan szériája, de hogy ez a filmtrilogia a XXI. század monolitja lenne... a rendező ultra profi, messze a mainstream legjobbja, de a történet, amit most összehozott... az összes panelt két perccel korábban meg lehetett jósolni, az utolsó 15 perc pedig maga volt a giccs, szirup és kínos dramaturgai sablonok tárháza, és végül a nolan-univerum árulása - fincher is megtette ugyanezt magával szemben 2 über film után. nolantől nem ezt vártam. döbbenet, hogy a biztos befutó reményében egy ilyen dagályos dilalógusokkal, a kötelező hollywoodi szkriptes panelekkel operáló, kínos csavaraokkal operáló (SPOILER: "- az apád volt. - Hm? - ok. - dehogy. az enyém. - ja! ne. - de - uh. és te? - hm? ja, te csak hobbiból ölsz. - hm? - akkor most meghalsz! - hm?"), nagy semmibe zakatoló történetet rögzített (részben IMAX) kamerájával. ha nincs zimmer, qrva élet, hogy elalszom, pedig csak 12:15 volt a vetítés kezdete. és három dolog cikázott a film közben a fejemben: 1,az első stand-up-filmzsurnaliszta (vagy manapság médiabohóc), puzsér szavai, aki nem érti, hogy lehet ezt a pszichésen roggyant embert páncélozott denevérgúnyában komolyan venni és a csodálat szintjén bámulni? (kiegészítés: amikor bane és batman első ízben egymáson bizonygatta létjogosultságát és bizonyította, hogy az ő bicepsze nagyobb, csak mosolyogni tudtam. a városháza előtti (?) végjátékban/csetepatában történt egymásra találásnál pedig már nevettem.) 2. a mai fogyasztói társadalomnak ez a művészet, a kielégülés, a minden. korunk filmvilágának big mac-je, vagy whoppere - ki hova teszi a voksát - és nem kell ide jobb vagy értelmesebb. tragikus. de ez bőven elég. kukába minden értelmes filmmel.szóval nem értem. eddig egy kritikából sem jöttem rá, mit tud, amiért magasabb szinten áll egy átlagos akciófilmnél. ja, és 3. befejeztem a szuperhősös, igazságosztós mozik látogatását. ez a film kijátszotta minden jóindulatomat ebben a zsánerben - és szerintem eleve mindet e téren. döbbenet. na, ennyit erről.

Ismeretlen_139112 2012.07.30. 23:14:07

és végül 4. remélem ide se írsz majd ilyen okosakat többé, mert attól tartok hogy senkit sem érdekel

Doktor Borz 2012.07.30. 23:56:58

Az a fordulat csak nekem tűnik erősnek, hogy a film cselekményét erőteljesen mozgató egyik karakter hirtelen a friendzone közepére kerül és ezzel az összes súlyosnak szánt tettét zárójelbe teszi visszamenőlegesen?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása