aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a sötét lovag - felemelkedés: a magyar szinkron Takács Máté
2012. július 14. 16:42:57

Kategória: film 28 komment

Mivel A sötét lovag: Felemelkedést is legalább akkora várakozás előzi meg, mint a Prometheus-t, ezúttal is érdemes kitérni a sarkalatos pontként jelentkező magyar szinkronra. Az előző részek feliratosan futottak a hazai mozikban, így meglehet, a visszatérő szereplők visszatérő szinkronhangjai is újdonsággal bírnak majd többek számára. Lássuk, mit is jelent soktízezer néző igényeinek kiszolgálása pár tucat elégedetlenkedésének fejében!

Mivel A sötét lovag: Felemelkedést is legalább akkora várakozás előzi meg, mint a Prometheus-t, ezúttal is érdemes kitérni a sarkalatos pontként jelentkező magyar szinkronra. Az előző részek feliratosan futottak a hazai mozikban, így meglehet, a visszatérő szereplők visszatérő szinkronhangjai is újdonsággal bírnak majd sokak számára. Lássuk, mit is jelent soktízezer néző igényeinek kiszolgálása pár tucat elégedetlenségének fejében!

Christian Bale Fekete Ernő. Bale-t éppen a Batman: Kezdődik! óta szólaltatja meg immáron állandó jelleggel a színésznél két évvel idősebb Fekete Ernő, s ez azt (is) jelzi, jól bevált párosításról van szó.

Tom HardyLászló Zsolt. Hardy magyar hangjaként egymást váltogatták a hazai szinkronszínészek korai filmjeiben, mígnem két évvel ezelőtt Király Attilára osztották Eames szerepét az Eredetben. Idén egy kitérő után (a Suszter, Szabó, Baka, Kémben Viczián Ottó tolmácsolta) újfent Királyé lett a terep a Kémes hármasban. S hogy akkor most hogyhogy László Zsolt kapta a feladatot, ráadásul azok után, hogy az előzetesekben is Királyt hallhattuk? Ez pár bekezdéssel lejjebb kiderül, mindenesetre felettébb ígéretes választás László hangja, akit egyesek Keanu Reevesszel, mások a Vészhelyzet Kovács doktorával, azaz Goran Visnjiccsel azonosítanak be.

Anne HathawayBogdányi Titanilla. A Prometheus kapcsán már esett szó a hölgyről, aki kifogástalanul teljesítette akkori feladatát. Most sincs ok a kételkedésre, már csak azért sem, mert Hathawayjel egyébként is régi ismerősök: már tíz évvel ezelőtt, a Neveletlen hercegnőben is ő volt az Oscar-jelölt színésznő magyar hangja.

Michael Caine Fülöp Zsigmond. Caine-hez aligha tudnak a szinkronizált filmeket kedvelők más magyar hangot elképzelni Fülöpön kívül, azzal együtt is, hogy idén az Utazás a rejtélyes szigetre című családi filmben Szersén Gyula "helyettesítette" őt. Bale-hez hasonlóan a Batman: Kezdődik! óta Fülöp konzisztens hangként van jelen Alfred szerepében.

Gary Oldman Epres Attila. A Batman: Kezdődik! idején Kaszás Attilát hangját hallhattuk Oldman szájából a DVD-n (nem az volt az első alkalom, lásd: a JFK - A nyitott dosszié), ám 2007-ben bekövetkezett tragikus halála miatt A sötét lovaghoz új megszólaltató után kellett néznie a szinkronrendezőnek. A választás ekkor esett Epres Attilára, aki korábban már több ízben dolgozott Oldman filmjein – és nem mellesleg az egyik legfoglalkoztatottabb, legmegbízhatóbb szinkronszínész manapság. A sötét lovag óta jobbára ő kapta Oldmant, szembetűnő kivétel ezúttal is a Suszter, Szabó, Baka, Kémhez köthető, ahol Hegedűs D. Gézára esett a választás.

Morgan Freeman Reviczky Gábor. Freemant pályafutása során számos kiváló hazai művész szinkronizálta, így Helyey László, Papp János, Kristóf Tibor és Reviczky Gábor. A leggyakrabban Kristófra esett a szinkronrendezők választása, így a 2005-ben, a Batman: Kezdődik! DVD-megjelenésekor is. 2008 nyarán a mozikban is szinkronizáltan futott Wantedben is ő kölcsönözte Freeman magyar hangját, azonban A sötét lovag szinkronizálásakor már alighanem meggátolta megromlott egészségi állapota a visszatérésben. Helyére Reviczky került, aki az utóbbi időkben érzett már rá jól Freemanre (Red), bízzunk benne, hogy ezúttal is így lesz.

Marion Cotillard Györgyi Anna. Az Oscar-díjas francia színésznőt jó pár hazai kollégája szólaltatta már meg, a legtöbbször Orosz Helga (így például a Taxi-sorozatban). Nolan előző filmjében, az Eredetben Györgyi Annára esett a választás, és a szinkronrendező nem változtatott ezen a felálláson. Györgyit legutóbb a Mindörökké rockban hallhattuk, ahol Malin Akermant szinkronizálta, ha éppen nem énekelt.

Joseph Gordon-Levitt Csőre Gábor. Gordon-Levitt esetében a fentivel ellentétben változás történt az Eredethez képest: ott Hujber Ferenc interpretálta nekünk szavait. Csőrére nem először osztják őt, s ezzel csaknem az élre került, hiszen szinte ahány szerep, annyi magyar hang fordult már meg a színész hazai vonatkozású pályafutásában. Ha Csőre komolyra veszi a figurát (márpedig a szerep ezt alighanem megkívánja), akkor nem fog kizökkenteni senkit, hogy Zsákos Frodót hallja.

Matthew Modine Lux Ádám. Rutger Hauer, Eric Roberts és Tom Berenger után Nolan Modine-nal folytatja rehabilitációs programját. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a '80-as években és a '90-es évek első felében Modine prominens színésznek számított, ám a Cutthroat Island irdatlan bukása jobbára a home video-részlegbe száműzte őt. A magyar közönség A szállító 2.-ben láthatta utoljára a vásznon, aminek DVD-megjelenésekor teljesen más jellegű magyar hangot kapott, mint most (Haás Vander Pétert). Lux Ádám korábban a Madárkában szinkronizálta Modine-t, de egyébként már az előzetesben hallható röpke mondata is meggyőző afelől, hogy remek választásról van szó.

Nestor Carbonell Király Attila. A Lost - Eltűntek Richardjaként is ismert Carbonell megszólaltatását A sötét lovag idején Király Attilára osztotta a szinkronrendező, ezzel egyértelművé téve, hogy Tom Hardy számára valaki mást kellett most keríteni. A Gotham City polgármesterét játszó színész kevés szerepe ellenére igen változatos szinkron-történettel bír: az El Tropicóban Dolmány Attila, a Füstölgő ászokban pedig Végh Péter szinkronizálta.

A következő, utolsó bekezdés spoileres lehet. Az elolvasáshoz ki kell jelölni a szöveget.


Liam Neeson Csernák János. A harmadik színész a sorban, aki új szinkronhangot kapott a trilógia folyamán. A Batman: Kezdődik!-ben Szakácsi Sándor kölcsönözte Neeson hangját, azóta bekövetkezett halála miatt azonban új embert kellett keresni a feladatra. A választás Csernák Jánosra esett, aki az elmúlt években már többször volt hallható az ír színészként, például a népszerű Elrabolva DVD-megjelenésekor is őt hívták a stúdióba. Idén egyébként Helyey László (A titánok haragja) és Gáti Oszkár (Csatahajó) tolmácsolásában is lehetett hozzá szerencsénk a mozikban.

További magyar hangok
: Széles Tamás, Görög László, Sipos Imre, Welker Gábor, Rajkai Zoltán, Sörös Sándor, Körtvélyessy Zsolt, Papp Dániel, Perlaki István, Varga Tamás, Tarján Péter, Gulás Fanni.

A magyar szövegért ezúttal Tóth Tamás felel (ezzel a trilógia mindhárom részét más magyarította). Tóth nevéhez fűződik a Prometheus is.

A szinkronrendezői feladatot Tabák Kata látta el, aki A sötét lovagon is dolgozott csaknem négy éve.

A sötét lovag: Felemelkedés július 26-án kerül a magyar mozikba az InterCom forgalmazásában. Feliratos változatban a Cinema City MOM Parkban lesz megtekinthető.

Címkék

szinkron comics batman christian bale action morgan freeman michael caine christopher nolan intercom gary oldman anne hathaway joseph gordon levitt györgyi anna tom hardy marion cottilard epres attila the dark knight rises fülöp zsigmond magyarvalosag crime movie reviczky gabor toth tamas bogdanyi titanilla fekete erno laszlo zsolt csöre gabor lux adam kiraly attila csernak janos tabak kata szeles tamas görög laszlo welker gabor sörös sandor rajkai zoltan papp daniel perlaki istvan varga tamas tarjan peter

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr244769697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_713534 2012.07.14. 16:55:20

"Titanilla" ? Most hallom először ezt a nevet. Kemény Amúgy a sötét lovag mindenhol feliratosan ment anno,nem? Mintha úgy emlékeznék

Ismeretlen_122737 2012.07.14. 16:56:02

Nagyon optimistán írtad meg a cikket, ami alapvetően jó, de sajnos engem nem sikerült meggyőzni. Nem a hangokkal konkrétan van a baj, hiszen azon hisztizni, hogy egy hang messze áll az eredeti színész orgánumától, felesleges. Viszont megnéztem egyszer (mert csak egyszer bírtam ki) a Sötét lovagot szinkronnal, és meg kell, hogy mondjam, legrosszabb szinkron-élményeim egyike. Ott két dolog is megbukott: nagyon sok szöveget rosszul fordítottak le (nem is jelentésben, hanem dramaturgiailag, ha értitek), így egy csomó nagyon fontos mondatnak elveszett a lényege. Ez mondjuk már a Batman Begins feliratában is jelentkezett (annak nem emlékszem a szinkronjára). A másik pedig, hogy a Sötét lovag szinkronjában a lehető legkevesebb lelkesedést sem lehet felfedezni, és ez számomra elrontja az egészet. Tudom, egy előzetes szinkronizálása nem ugyanaz az élmény, mint a teljes filmmé, de a TDKR-nek már az előzetesei is nagyon rossz élményt nyújtottak, legalább is nekem. Persze örülök, hogy a magyar szinkronstúdiók hozzásegítik a feliratokat olvasni nem szerető embereket ahhoz, hogy élvezhessék ezt a (remélhetőleg) kiváló filmet, elismerem a munkájukat, de számomra a Sötét lovag szinkronja rettenetesen lerombolta a filmélményt. Kifejezetten zavaró volt. Emiatt félek ettől is.

dr.Fünke 2012.07.14. 16:56:30

Köszi hogy ?????-t elspoilerezted. Király vagy. [a kitakart szövegrészre vonatkozó komment, szerkesztve]

gaillard 2012.07.14. 16:57:14

"A szinkronrendezői feladatot Tabák Kata látta el, aki A sötét lovagon is dolgozott csaknem négy éve." A "dolgozott" talán túlzás egy kicsit :P

Szkítör 2012.07.14. 17:13:15

most is lesz 1 olyan mozi ahol a premierkor menni fog feliratosan is?

Ismeretlen_551562 2012.07.14. 17:20:24

A lista ígéretes, és sejtettem, hogy azért nem Hardy kapta Király Attilát, mert Carbonell hangja lesz ismét, László Zsoltban viszont bízom. Epres Attila egyébként a legtökéletesebb hang Oldmanhez, Bogdányi Titanilla, viszont nem biztos, hogy illik majd Selina Kyle karakteréhez, hiába szólaltatta meg több ízben Hathawayt (az előzetes szinkronjában hallható Németh Borbála nekem jobban passzolt). A Sötét Lovag egyik bosszantó szinkron bakija volt, hogy a Batman: Kezdődik - egyébként kiváló - szinkronjában a Loebb parancsnokot megszólaltató Vass Gábor helyett a folytatásban Jakab Csaba volt hallható, míg Vass a Joker terveit felrúgó fegyencé a hajón. Apróság tudom, de ez a fajta kis következetlenség - már ha nem tudatos volt a döntés - zavar (tudom, nézzem eredeti nyelven és nincsenek ilyen problémáim:)). Persze a puding próbája az evés, és nem szeretném leírni előre a film szinkronját, és a szinkronrendező Tabák Katát, de az első részt jegyző Báthory Orsolya szerintem jobb munkát végzett.

Ismeretlen_82723 2012.07.14. 18:04:48

3: Ezt nem én spoilereztem el (még csak nem is lehet tudni, mennyire is spoiler), hanem...hanem az összes internetes oldal, ami foglalkozott a filmmel. A sötét lovag szinkronjával kapcsolatos megjegyzéseitekre nem tudok érdemben reagálni, én ugyanis csak eredeti nyelven láttam a trilógia mindkét korábbi részét (és emiatt ezt is úgy fogom megnézni; ha tetszik, akkor másodjára szinkronnal fogom, már csak László Zsolt miatt is, akire azért felettébb kíváncsi vagyok).

Ismeretlen_600274 2012.07.14. 18:10:41

Michael Caine-t nagyon is el lehet képzelni más magyar hanggal, szerintem Újréti László is kiválóan szinkronizálta több ízben.

Ronin 2012.07.14. 18:12:10

László Zsolt már a Bronson-ban is kölcsönözte Hardy hangját.

Flanker · http://http:\\emtv.blog.hu 2012.07.14. 18:15:22

Morgar Freeman-t Barbinek Péter is szinkronizálja (A Féreglyukon Át), egész jól illik hozzá.

Ismeretlen_1068 2012.07.14. 18:19:15

Egy rakás like és hozzászólás egy szinkronról szóló cikk kapcsán: kisebbségben vagyok. :)

Ronin 2012.07.14. 18:26:50

Hathaway-t én Tóth Ildikóra bíztam volna a femme fatale orgánum miatt (meg a Brokeback...-ben és a Csajok háborújában is adta már a bájos mosolyú színésznő hangját). Széles Tamás.... csak nem akarják már MEGINT visszahozni a Madárijesztőt? Emberek, lapozzunk már! És az öreg Hoffer Józsi is kapott egy szinkronszerepet. Ha valaki tud tőle egy szinkronszerepet (nem a Vörös zsarura gondolok), jelezze már nekem. :)

Reggie 2012.07.14. 19:20:11

Nem rossz lista, de ettől függetlenül, ezt a filmet csak is eredetiben leszek hajlandó megnézni. Éjféli premier csak szinkronnal lesz?

Ficus Cucis 2012.07.14. 20:14:23

Körtvélyessy Zsolt a hetvenes években kétszer is volt Pierre Brice (Winnetou) hangja :)

Ronin 2012.07.14. 21:04:13

13. Reggie Hammonddal vagyok.

kelemen 2012.07.15. 09:27:30

"akkor nem fog kizökkenteni senkit, hogy Zsákos Frodót hallja" komolyra veszi és frodó? ki ez, aki ilyet ír? oké, hogy 10 éve volt egy film, de csőre mégiscsak adam sandler és akkor lenne is értelme a mondatnak, amiben a komolyra vevésről van szó.

kelemen 2012.07.15. 09:31:24

"3: Ezt nem én spoilereztem el (még csak nem is lehet tudni, mennyire is spoiler), hanem...hanem az összes internetes oldal, ami foglalkozott a filmmel." és? az ember általában egy oldalt olvas. de jó dolog, hogy már ezen sem kell izgulni. ha mindenki hülye, akkor neked is annak kell lenni?

Ismeretlen_1068 2012.07.15. 09:39:55

Kelemen: Én azért örülök, hogy te minket választottál.

Ismeretlen_140561 2012.07.15. 11:12:43

A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse miatt is hajlandó voltam 250 km-t utazni egy feliratos kópiáért, azt hiszem, hogy itt az ideje, hogy újra megtegyem ezt. De úgy emlékszem, hogy A sötét lovagot is Budapesten láttam egy éjféli előadás keretein belül először. IMAX-ben pedig majd megnézem Manchesterben, mert ha minden jól megy, a környéken leszek :)

Ismeretlen_29159 2012.07.15. 12:30:02

De nyugtassatok meg, hogy lesz eredeti hangos, 2D változat és nem kell érte külföldre utaznom

Scal · http://www.fatumteam.com 2012.07.16. 01:09:03

FerddyD - most hallottad először Bogdányi Titanilla nevét? Nem nagyon szeretheted az animéket. Az egyik legfelkapottabb - és hozzátenném, legjobban dolgozó fiatal szinkronszínésznő. Megmondom úgy ahogy van, Fekete Ernőt én nagyon bírom Vasemberként, de Batmanre teljesen mást kellett volna találni. Még rosszabb volt mint Stohl Jokerként. Reviczkyt Freeman esetében én igencsak pihentetném, és visszarángatnám Helyey Lászlót, pénzeszsákot neki, azt biztos örülne. Kristófot senki nem tudja pótolni, de még mindig jobb mint Zimmer Feri modoros és lestrapált, meg agyonhasznált hangja. Hardynak mindenképpen jobb lett volna az Eredetbeli, ahogy Lewittnak is (igen, sokkal előbb asszociál az ember Sandler tojásfejére, vagy Eric Cartmenre, minthogy 11 éve Frodó is volt :S) de egyébként tényleg ezzel kúrták el a Karibot is, az is tök jó volt, hogy az első rész még eredeti hangon ment a moziban, nem olyan nagy durranás ez, nem kell vele melózni, aztán láss csodát kasszasiker, hát gyorsan szinkronizáljuk már le, olyan is lett - bár mentségére szóljon, ott nem a szinkronon múlt a 2-3 rész elbaszása (a szinkron inkább afféle kegyelemdöfés számba ment)

hahakocka 2012.07.16. 11:13:59

TheHungarian: Hogy-hogy nem magyarul nézed a nevedhez és MO-s box office elemzésekhez mérten? :) Jó hát érthető. :)

hahakocka 2012.07.16. 11:14:58

Scal: A Batman kezdődikben sokkal jobb volt Fekete Ernő de azért a 2. részben se írtam volna le, de érezhetően lazább teljesítményt nyújtott ott.

Ismeretlen_122737 2012.07.16. 11:50:23

20: lesz, a MOM Parkban (magyar felirattal).

Ismeretlen_1068 2012.07.16. 12:29:18

A következő mozikban lesz szerda éjféli TDKR-vetítés: Budapesten a Corvin, Sugár, Lurdy, Duna Plaza, Westend, Campona, Alle mozikban, továbbá az Aréna IMAX termében és a Mom Parkban feliratosan. Vidéken a Cinema City Győr, CC Sopron, CC Debrecen, CC Székesfehérvár, CC Pécs, CC Szeged, CC Miskolc, CC Szolnok, CC Zalaegerszeg, CC Szombathely, CC Veszprém, CC Nyíregyháza, CC Kaposvár és a dunaújvárosi Dózsa mozikban. (@hivatalos FB-oldal)

Ismeretlen_82723 2012.07.16. 17:32:26

A filmet a sok-sok multiplex mellett a fővárosi Puskin és Toldi mozi is vetíti majd, utóbbi eredeti nyelven.

Szkítör 2012.07.17. 11:17:18

26: http://toldimozi.hu/programok/dark-knight-rises kérdés hogy itt felirat nélkül vetítik?

SzD 2012.07.18. 13:17:57

Igazából semmi bajom Bogdányi Titanilla hangjával, sőt, nagyon is kellemes, de szentem abszolút nem passzol Macskanőhöz...más kérdés hogy Anne Hathaway-hez igen, de magához a karakterhez nem. Én inkább valamilyen mélyebb orgátumú, dögösen rekedtes hangot képzeltem el hozzá...pl. Pokorny Lia szerintem tök jó lett volna. Amúgy én annyira nem kesergek amiatt h szinkronosan fogják nyomni, mert Fekete Ernő határozottan nem végez rossz munkát, egyedül Heath Ledger miatt nem tudom szinkronosan megnézni a 2. részt, de itt szerintem annyira nem lesznek olyan pótolhatatlan hangok. Tom Hardy hangja úgyis torzítva lesz, és a magyar szinkronstúdiók azért össze tudnak keverni hozzá egy megfelelő hangot László Zsolttal.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása