aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők tíz legjobb filmje (TheHungarian) Takács Máté
2012. július 07. 11:23:24

Kategória: film 27 komment

Holmi záróvizsga legfeljebb elodázhatja, de le nem söpörheti a napirendről, amit vállaltam, így aeon_flux, Coriolanus és limupei. után én is színt vallok. Egy legjobb filmes számvetésnél több megközelítés is alkalmazható, én pedig fogtam magam, és a legkönnyebb utat választottam: nem az általam leginkább tökéletesnek vélt, de még csak nem is a rám legnagyobb hatással bírt filmekből válogattam, hanem azokból, amelyek egyszerűen a legkedvesebbek számomra, minden hibájukkal együtt. Miket beszélek, hiszen a következő tíz, ábécérendben prezentált film abszolúte hibátlan...

Csihiro Szellemországban (Szen to Csihiro no kamikakusi, 2001)
Az animációs mozik iránti lelkesedésem határtalan, ugyanúgy bírom a Disney-meséket mint Don Bluth produkcióit, ámde teljes élményt egészen máshol, Hajao Mijazaki munkásságában találtam; könnyűszerrel nyűgöztek le disztinktív rajzolt világukkal, különös figuráikkal és mindenekelőtt határtalan fantáziájukkal, ami mellé mindig párosul egy jobb világ áhítása. A Csihiro Szellemországban tulajdonképpen A vadon hercegnőjével is behelyettesítő; hogy mégis erre esett a választás, azt a jóval derűsebb és meseszerűbb történetének köszönheti.

Csillagok háborúja (Star Wars, 1977)
Meglehet, hogy A Birodalom visszavág sokrétűbb, izgalmasabb, érettebb, szóval jobb előzményénél, ám mégis csak ez az eredeti film, amit 35 éves kora ellenére minden generáció ugyanúgy él meg. Én is így voltam ezzel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár török utcai kirendeltségéből kölcsönzött videokazetta jóvoltából, és én is ugyanúgy a hatása alá kerültem, hiszen mint minden épelméjű gyerek, én is nyomban Jedi lovag akartam lenni.

A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001)
Peter Jackson trilógiája kapcsán nehéz tartózkodnom a nagyszabású megnyilvánulásoktól. Az utolsó orkhajszálig alaposan kimunkált filmek, amikben benne foglaltatik mindaz, ami jelentőséggel bír számomra, ha a vászon vagy a képernyő előtt ülök. Felsorolni ezeket addig tartana, mint az út a Megyéből Völgyzugolyba, hobbitléptékkel. Ahogy mondani szokták, eposzi.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989)
Jelen esetben a harmadik rész mellett tettem le a voksom az első ellenében, hiszen Az utolsó kereszteslovagban megvan mindaz, ami jó volt Az elveszett frigyláda fosztogatóiban (kaland, rejtély, nácik), és a hozzáadott érték tényleg érték: Sean Connery mint idősebb Henry Jones, vele pedig a direkt komikum és Indiana Jones figurájának leheletnyi árnyalása. Ha már egy olyan szimpla szövegen is mosolyra húzódik a szám, hogy "Azért jöttem, hogy megmentselek!", akkor biztos vagyok benne, hogy Donovannal ellentétben, én bölcsen választottam.

Jurassic Park (1993)
A Jurassic Park A gyűrűk urával vetekedve testesíti meg az ínyemre való, tökéletes modern filmélményt, jelesre vizsgázva minden aspektusában. Kiemelkedik ezek közül a mára már szinte teljességgel kiveszett kitartott feszültségkeltés, melynek erejét érzékelteti, hogy a két órás játékidőből alig negyedórán át láthatóak az őshüllők. Nagy-nagy ígéretet váltott be annak idején a film azzal, hogy dinoszauruszokat keltett életre a vásznon (bár nekem csak a videomagnó és a tévé jutott, de jövőre pótolhatok, éljen!): a dinóláz engem sem került el, Sam Neill egy lapra került Harrison Forddal, ahogy Dr. Alan Grant Indiana Jonesszal, még ha csak diszkontált kiszerelése is utóbbinak.

Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)
Quentin Tarantino meghatározó filmje nem először bukkan fel a szerkesztői tízesekben. Felesleges szaporítani a szót, azt megteszik a szereplők, én csak annyit mondok: ha kitörne a harmadik világháború, hajlandó lennék a film egy példányával a seggemben járkálni, hogy megőrizzem az utókornak.

Számkivetett (Cast Away, 2000)
Egyszerű, tulajdonképpen újrahasznosított történet, amelynek viszont minden eleme kiváló hatásfokkal érvényesül. Ezek gerincét természetesen Tom Hanks alakítása jelenti, ami elsöprőbb egy trópusi hurrikánnál. A Számkivetett ideális drámai súlyával, vérbeli robinsoni kalandjával, átható humánumával nagyon könnyen kaparintott meg magának, és még kritizált befejezésével is kibékültem: bizonytalan, mint a civilizációba visszatérő túlélő.

Toy Story - Játékháború (Toy Story, 1995)
Azt hiszem, már eleget áradoztam errefelé korábban a Pixar korszakalkotó filmjéről és annak első, majd második folytatásáról, amelyek természetesen egy szintet képviselnek az eredetivel, így szabadon cserélhetőek a tízes ezen pozíciójában.

Vissza a jövőbe (Back to the Future, 1985)
Robert Zemeckis időutazásos vígjáték(trilógiáj)a nem mérhető másikhoz: abszolút átgondolt, noha paradoxonjaitól szabadulni nem tudó tudományos-fantasztikus vonulatát tökéletesen állítja jobbnál jobb figuráinak és mulatságos helyzeteiknek szolgálatába, és emellett olyan izgalmakat tartogat, amiket minden egyes újranézéssel ugyanúgy át lehet élni. Óratorony, almanach, vonat lehet választani, hogy melyiknek a lobogtatásával kérjük számon a mai blockbuster-gyárosoktól a végletekig fokozott tetőpontok hiányát.

Volt egyszer egy vadnyugat (C'era una volta il West, 1968)
Még egy film, ami visszatérő vendég itt az AeonFluxon, ha legjobb filmekről van szó. Erejét jól jelzi, hogy úgy került e tíz produkció közé, hogy eddig mindösszesen egyszer láttam. Annál pedig nem hangzott el fenyegetőbb, baljóslatúbb, visszavonhatatlanabb mondat a filmvásznon, hogy "You brought two too many."

Végezetül egy "speciális említés" tízes, ami olyan filmeket tartalmaz, melyek más hangulatomban simán bekerülhettek volna a fentiek közé: A.I. Mesterséges értelem, Halálsoron, Hetedik, A hihetetlen család, Mátrix, Micimackó (1977), Nem félünk a farkastól, Az oroszlánkirály, Titanic (1997), WALL-E.

...és buzdítanék mindenkit, hogy ossza meg a maga tíz legjobbját bármely szerkesztői tízes kommentjei között, ha korábban még nem tette, mert majd összesítünk!

Címkék

harrison ford star wars lista tarantino lord of the rings indiana jones miyazaki pixar peter jackson sergio leone spielberg tom hanks robert zemeckis toy story jurassic park sam neill back to the future top film the hungarian

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr864769673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.07.07. 11:46:30

Oké, hogy többnyire közönségfilmes a listád, de azért _annyira_ nem kommersz, mint féltél. A Cast Awayt annyira nem szeretem, de a másik kilencbe én se nagyon tudnék belekötni.

Ismeretlen_82723 2012.07.07. 11:52:07

1: Én ugyanezt tudom mondani a tiedről, a Cast Away-t az Anchormannel helyettesítve. :)

purple rain 2012.07.07. 11:53:06

Mivel elég sok az átfedésünk, rászántam magam a listára. Van egy-két film, ami miatt kéretik nem cukkolni, ezen nőttem fel, számomra ezek amik a világ végéig időzhetőek :) A listám, szigorúan össze-vissza: Dupla dinamit A szikla Amerikai pite 2. Kincs ami nincs A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége Mátrix - Újratöltve Rendőrakadémia 3. Csillagok háborúja A dobogó legtetején azért az uralkodó helye biztos kb az idők végeztéig: Casino Ez a lista a mostani hangulatom tükrözi, ezenkívül van pár (számomra) klasszikus (Predator, Egy-két rész Rocky, Kickboxer, Casablanca, Armageddon, Angyalok városa, Vegasi vakáció, Reszkessetek betörők blablabla....) amik lehet már napon, más hőmérséklet/lelkiállapot/kedv mellett bekerültek volna, de kb 6-7 film helye biztos. Olyanoknak pedig, mint a Drive, TDK ésatöbbi, még ki kell állniuk az idő próbáját :)

Ismeretlen_45995 2012.07.07. 12:02:52

(Sorrend nélkül) Unforgiven; Volt egyszer egy Amerika; A jó, a rossz és a csúf; Észak-északnyugat; Die Hard 3; Szemtől szemben; Casablanca; A Dolog; A bérlő; Taxisofőr. Majdnem befért: Sztalker, Dr. Strangelove, Száll a kakukk fészkére, Kutyaszorítóban, Apokalipszis most, Amélie, Az ajánlat, 12 dühös ember, Blade Runner, Gyűrűk ura

Ismeretlen_712744 2012.07.07. 12:05:46

Szimpatikus lista, amelyet néhány szokatlan és izgalmas cím jócskán feldob (főleg a "futottak még" címek között). Mivel szeretek osztályozgatni, ezért íme: Csihiro Szellemországban 6/10 Csillagok háborúja 10/10 A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége 7/10 Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag 10/10 Jurassic Park 10/10 Ponyvaregény 9/10 Számkivetett 8/10 Toy Story - Játékháború 7/10 Vissza a jövőbe 8/10 Volt egyszer egy vadnyugat 10/10 A.I. Mesterséges értelem 9/10 Halálsoron 9/10 Hetedik 8/10 A hihetetlen család - Mátrix 9/10 Micimackó 7/10 Nem félünk a farkastól 8/10 Az oroszlánkirály 9/10 Titanic 10/10 WALL-E 6/10

Ismeretlen_1068 2012.07.07. 12:07:02

2: Igen, láttam, hogy pár hete bepróbálkoztál vele, de ugyanazt a minősítést kapat, mint az Ice Age 4, de eme film esetében ez egyáltalán nem szokott zavarni: az Anchorman egy "required taste". Ellenben a Cast Away egy jól megcsinált közönségfilm, csak nekem nem kedvencem (de csak a befejezés miatt).

Ismeretlen_1068 2012.07.07. 12:08:29

3: Rendőrakadémia 3.? Az addig rendben van, hogy a Rendőrakadémia, mert az első tényleg egész jó, de miért pont a 3. rész? :)

Ismeretlen_1068 2012.07.07. 12:14:23

Egy teljesen haszontalan trivia a Kereszteslovaggal kapcsolatban: Sean Connery alig 12 évvel idősebb Harrison Fordnál. Úgy tűnik, apuka nagy virgonc volt. :)

purple rain 2012.07.07. 12:15:34

7: Egész egyszerűen azon nőttem fel :) Zed motoros jelenete világklasszis Sweetchuck mellett, vagy Tackleberry mondata: Mi a jelszó Sweetchuck? Ölni! :) Ez a két elmebeteg a legnagyobb forma az egész sorozatban és itt élik ki magukat a legjobban :) Igazából minden másodpercét fel tudnám hozni érvként, de tényleg a gyermekkori emlék az amit valaki vagy megél, vagy nem. Tudtam, hogy ezért a filmért fogok itt kapni :) :) ELAZUTAMBÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL!!!! :)

cineplex · http://www.mazur51.wordpress.com 2012.07.07. 12:21:58

10 - Csillagközi Invázió Egyszerűen imádom, minden hibája ellenére a mai napig rabul ejt. Basil Poledouris dallamvilága, miközben az erődbe betörnek a rovarok, egyszerűen felejthetetlen. A híradók pedig plusz pont. 9 - Robotzsaru Abszolút klasszikus, minden ízében kemény és sok mindenben realista, a híradók itt is pluszt jelentenek. B. P ismét remekelt a dalszerzésnél. 8 - Függetlenség napja Tipikus popcornmozi, amit már vagy 100 szor végignéztem és még most sem unom 7 - Rambo Sly abszolút remekműve, a mai napig nem tudta überelni, John Williams témája pedig etalon. 6- Jurassic Park Dinók, John Williams és Sam Neil verhetetlen hármas 5 - Csillagpor Nem tudom mi az oka, de valamiért teljesen beleszerettem ebbe a filmbe, hogy ez annak köszönhető-e hogy Robert De Niro rózsaszín kosztümben táncol-t, vagy Claire Danes újboli feltünésének, vagy hogy Michelle Pfeiffer még mindig jó színésznő. De mondhatnám Ben Davis fényképezését, vagy éppen Ilan Eshkeri nagyszerű zenéjét. Igazából, simán csak szeretem a filmet. 4 - Jedi Visszatér A trilógia vége, Darth Vader és Luke kapcsolata, no meg persze John Williams muzsikája. Az Endor bolygó lakóiról nem is beszélve. 3 - Terminátor 2 Brad Fiedel fülbemászó zenéje, James Cameron és Arnold nagyszerű párosa, valamint Linda Hamilton kemény csajjá való átváltozása miatt és ez volt második legjobb alakítása - Kedvencek temetője 2 rulz. 2 - Gyűrűk ura trilógia Tolkien világa, nagy színészekkel és Howard Shore mindenki számára kedvelhető filmzenéjével. 1 - Cápa John Williams legendás főtémája, Roy Sheider és Robert Shaw felejthetetlen alakításával. 1 - Vissza a jövőbe Marty, Doki, Jerry Goldsmith, Robert Zemeckis és a máig idézhető beszélgetések, egysorosok.

Ismeretlen_45995 2012.07.07. 12:27:22

én meg kihagytam a Top Gunt. Korosztályomból egyszer mindenki akart Tom Cruise lenni... :)

cineplex · http://www.mazur51.wordpress.com 2012.07.07. 12:27:23

a 3 - nál kihagytam Edward Furlong-ot :D

purple rain 2012.07.07. 12:28:27

10: A Rambo főtéma erőteljesen J. Goldsmith, remélem csak elgépelted.... :) Túlzásba van véve ez a John Williams-ezés (nem csak itt, hanem a nagyvilágban...)

cineplex · http://www.mazur51.wordpress.com 2012.07.07. 12:43:51

Jaja köszi,észre sem vettem :D

Ismeretlen_714493 2012.07.07. 12:49:50

13: Jerry Goldsmith bizony, bizony!:) Amúgy nemrég néztem újra az első három Rambo filmet és ugyanúgy működtek mint gyerekoromban!:) Amúgy a listám nekem még mindgí nagyrészt ugyanaz mint amit AE-nél legépeltem csak egy módosítást végeztem: Alien Remény rabjai Gyűrűk ura trilógia (Forrest Gump-ot cseréltem ki) Terminátor 2 Ponyvaregény Harcosok klubja Hetedik Volt egyszer egy vadnyugat A birodalom visszavág Hard Boiled

cineplex · http://www.mazur51.wordpress.com 2012.07.07. 12:56:41

Nekem csak az első három a biztos a többi még változhat. Rengeteg választási lehetőség van szerencsére. 13 : Egyébként nem J.W. a kedvencem hanem J. G :D.

n-drew 2012.07.07. 13:19:14

Sikoly Féktelenül Az Álmosvölgy legendája Terminator 2 Bolygó neve: Halál Vissza a jövőbe X-men 2 Csillagok háborúja Batman (1989) Hetedik

Pitypalatty úrfi 2012.07.07. 13:39:35

1. Harcosok klubja 2. Ponyvaregény 3. Donnie Darko 4. Vissza a jövőbe 5. A Gyűrűk Ura 6. A tökéletes trükk 7. Becstelen brigantyk 8. Alkonyattól pirkadatig 9. Bábel 10. A zongorista

mrfaktor 2012.07.07. 15:24:43

cineplex: És mintha a Vissza a jövőben című filmeknek Alan Silvestri szerezte volna a zenéjét.

Ismeretlen_140561 2012.07.07. 15:25:23

Akkor én is írok egy pár kedvencről, amiket a legnagyobbnak tartok. Mondanám a Prometheust is, de annak még hűlnie kell. Radírfej (Eraserhead) - hetekig a hatása alatt voltam, miután megnéztem abban a kis főiskolai filmklubban. Hihetetlen atmoszférát teremt a szokatlan stílusával és képi világával. Cápa (Jaws) - Ez az egyetlen gyerekkori kedvenc, ami nem csak, hogy nem kopott meg, de egyre értékesebb számomra. Már nem csak a böhöm nagy cápa miatt nézem. Terminator 2 - Az ítélet napja (Terminator 2 - Judgement Day) - A sci-fi akciófilm megtestesítője, minden idők leghatásosabb negatív főszereplőjével, szegény Robert Patrick azóta se nagyon talált magára. A nyolcadik utas a Halál (Alien) - A sci-fi horror megtestesítője, mely a suspense elemekre épít, szintén atmoszférát teremt elsősorban, amely igen csak fojtogató még a gumiruhás űrlény ellenére is. Fellini: Országúton (La Strada) - kedvelem az olasz filmművészetet, ebből pedig kiemelkedik Fellini. Az Országúton az egyik legmegindítóbb műve, melyből megértettem, miért vette feleségül Giulietta Masina-t. Robotzsaru (Robocop) - mert kegyetlen, brutális és valahol nagyszerű Basil Poledouris zenéje... egy időben az volt a csengőhangom Barry Lyndon (Barry Lyndon) - igazából nem szeretem a kosztümös filmeket, de Stanley Kubrick műve 3 órás hossza ellenére is rövidnek hatott, annyira magával ragadott. Psycho (Psycho) - Alfred Hitchcock időtlen thrillerje, mely kiskoromban engem is borzongással töltött el, ma pedig az atmoszférája, ami miatt egyik őszi évben minden szerdán lejátszottam. A 40 éves szűz (The 40 year old virgin) - nagyszerű vígjáték a szexről, mely hála istennek nem a szerencsétlenkedésről szól, hanem egy szélsőséges esetet ütköztet azzal az esettel, hogy a tanácsot adó feleknek is meggyűlik néha a bajuk a társas kapcsolatokkal, hihetetlenül vicces mivoltához hozzátartozik Speier Dávid magyarított szövege A pokol hét kapuja (The Beyond) - mint már említettem, kedvelem az olasz filmeket, a horror zsáneréből pedig Lucio Fulci munkássága fogott meg. Őt nem a főszereplők, hanem a borzalmak motiválják. Hirtelen ennyi, lehet, hogy kiegészíthetném még pár filmmel, de első körben ők jutottak az eszembe

Ismeretlen_140561 2012.07.07. 15:35:31

Ááá, eszembe jutott valami, A pokol hét kapuja helyett szerintem jobban megérdemelné a listán való helyzetét Murnau Faust című filmje 1926-ból. Meg az M - Egy város keresi a gyilkost is meg szoktam nézni.

Eddy21 2012.07.07. 16:01:53

Akkor a jelenlegi TOP10. Csak miután leírtam, akkor vettem észre milyen kevés új flm szerepel rajta. 10. Vaklárma 09. A jó a rossz és a csúf 08. Szemtől szemben 07. A függetlenség napja 06. The Guard 05. A bolygó neve halál 04. Játsz/ma 03. A birodalom visszavág 02. Kelly hősei 01. A hét mesterlövész

Ismeretlen_97684 2012.07.07. 17:39:32

A Csillagok háborúját és a Gyűrűk urát rühellem, a Csihiro-t nem láttam, de a maradék nálam is nagy favorit.

purple rain 2012.07.07. 19:23:45

Azért ez a TOP 10 elég genyóság, egy rajongó úgyis fejből vág 20-30 filmet, abból meg olyan választani 10-et, mintha a saját gyereked életéről kéne dönteni :) :) Amúgy TOP 10 filmzene lista nem lesz valamikor? :)

Conjurer 2012.07.07. 20:34:24

Sorrend nélkül: Kung Fu Hustle Sleepy Hollow Fight Club Pan's Labyrinth Memento Requiem for a dream The Thing (1982) The Ring Se7en Once Upon a Time in the West

frew 2012.07.07. 21:32:32

A Chihiro-t nagyon adom. A vonatos jelenetnél szebb képsor nem sok készült a filmtörténetben.

phelan 2012.07.07. 23:09:44

10 film amit szeretek. több is van, de csak 10-et lehet írni. Cinema Paradiso (1988) - Tornatore mindig remek (majdnem). Csupasz pisztoly (1988) - Máig idézgetjük haverokkal. van mit. Die Hard 3 (1995) - John McClane. Hogy lehet kétszer ugyanabba a szarba lépni? Az hagyján de harmadszor?.. Leon (1994) - Volt egyszer egy Luc Besson aki tudott filmet rendezni. Írhattam volna a Nagy kékséget, vagy a Nikitát, de a Leont szeretem a legjobban. Pom Poko (1994) - Egy Miyazakinak benne kell lennie, és most legyen ez. Szakasz (1986) - Oliver Stone-nak bejött a 80-as évek. Szárnyas fejvadász (1982) - Hogy álmodnak-e androidok elektronikus bárányokkal? P.K Dick biztos tudta. Rutger Hauer filmvégi nagyjelenete akkor is megmentené a filmet, ha rossz lenne. De nem az. The Killer (1989) - Hardboiled. A Better Tomorow. Chow Yun-Fat. John Woo. Heroic bloodshed. Tigris és sárkány (2000) - Általában nem szeretem Ang Lee filmjeit. De ezt nagyon. Volt egyszer egy Amerika (1984) - Sergio Leone 4 órás eposza. Ennyi. Kár minden szó.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása