aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kifejtő: prometheus - blöff, blaszfémia vagy blade runner minőség? Zalaba_Ferenc
2012. június 08. 12:21:18

Kategória: 415 komment

Még csak néhány napja repült be a Prometheus a mozikba, de a világ filmrajongóit máris két táborra szakította, a köztük lévő csatatéren pedig olyan durva háború dúl, amelyre azóta nem volt példa, hogy Ani testében nyüzsögni kezdtek a midikloriánok. Az egyik fél szerint Ridley Scott olyan sci-fit alkotott, amire eonok óta nem volt példa: egy elgondolkodtató, nagyszabású mozit, egy intelligens látványfilmet, és a "látvány" tényezővel a másik tábor sem vitatkozik, szerintük viszont nem tartalmaz szubsztanciát, illetve ha mégis, hát az hamar eloszlik.

Isten ments, hogy meggyőzzem őket ennek ellenkezőjéről, mert köd az tényleg van a filmben, és igazából egyéni megközelítés kérdése, hogy ebben ki milyen formát vél felfedezni. Elmondom hát, hogy én mit és hogy láttam az egészet.

Az írás spoileres. Elolvasását csak annak ajánlom, aki már látta a filmet. A kommentek szintén spoileresek lesznek.

Először egy kis történelem: a film Alien-projektként indult. Ridley Scott már sok-sok évvel ezelőtt leült James Cameronnal, hogy arról diskuráljanak, miként tudnák kitágítani az Alien univerzumot. Szóba került a folytatás ötlete (Alien 5), amelyben talán még Sigourney Weavernek is lett volna helye, de sokan (így én is) úgy vélik, hogy az ő szerepeltetése már a negyedik részben is izzadságszagú volt, ezért ezt az ötletet gyorsan elvetették. Mint néhány friss interjújából kiderült, Scottot leginkább az első részben vendégszereplő Space Jockey kiléte érdekelte, amelyről valamennyi folytatás elfeledkezett (most az ilyen-olyan minőségű könyvekben, képregényekben történő szerepeltetését hagyjuk), de mégis olyan enigma maradt, akinek vagy aminek kilétéről a mai napig folynak a viták. Mivel ő volt az Alien-univerzum alfája, ezért kézenfekvő volt, hogy egy előzményfilm keretében történjen a nagy leleplezés. Ez a film először egy Alien-prequelként fogant meg: egy olyan (egy vagy két részből) álló filmként, amelyben a Space Jockey mellett a címszereplő is állandó tényező. A forgatókönyv első változata - melyet Jon Spaihts követett el - ezt a nyomvonalat követte, de Scott figyelme egyre inkább elterelődött a péniszfejűről, és mikor Damon Lindelof bejött a képbe, már teljesen margóra szorult, míg a Space Jockey szerepe nem csupán narratív szempontból nőtt meg, hanem általa az egész emberi univerzum új értelmet nyert. Ketten együtt úgy szőtték tovább a sztorit, hogy az végül műfaji váltáshoz vezetett.

INNENTŐL KEZDVE TÉNYLEG CSAK AZ OLVASSON TOVÁBB, AKI MÁR LÁTTA A FILMET!

Ugyanis míg az Alien egy horrorfilm sci-fi elemekkel, addig a Prometheus sci-fi horrorelemekkel. És én ennek mérhetetlenül örülök. Scott nagy kérdéseket, fajsúlyos témákat ígért, és ettől rendesen össze is futott a nyál a számban, s remélhetőleg ezzel a legtöbb filmrajongó így volt. Aztán az első odaszabós előzetes után jött néhány nem annyira jól sikerült darab ("kobragiliszta?! na ne bassz már!"), majd elkezdtek befutni az első visszajelzések, mi szerint a Prometheus megint csak egy űrhorror, amiben sokkal többet rizsáznak, mint kéne. Szóval én is kezdtem hűteni a lelkesedésemet, hisz végtére is a Damon Lindelof által elkövetett Lost nem tartozik a kedvenc matériáim közé (továbbá a Cowboys & Aliens is csak egy jó ötletet tudott felmutatni, az is hozott volt), és mindig sírhatnékom támad, ha felidézem a The Darkest Hourt, melynek szkriptje viszont Jon Spaihts érdeme.

Ehhez képest a film már az első perceiben benyelt. Az én koromban erre már nem minden nap adódik példa: sablonoktól, panelektől hamar elmegy a kedvem, és szerte-szétfut a figyelmem, itt viszont egy humanoid jelegű teremtményt láttam, aki nem csupán magasztos megjelenésének hála volt istenszerű: épp életet teremtett a Földön, és eme szülés nem egyszerűen fájdalmas volt, de az életébe került. Az Építészek - ahogy a filmben nevezik - elültették magjukat a bolygónkon, ám az életteremtés nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezték, ugyanis kétezer évvel ezelőtt történt valami, melynek hatására úgy döntöttek, hogy eltörlik az életet a Földön. Épp kKétezer évvel ezelőtt született meg egy olyan vallás, amely azóta uralkodóvá vált, és amely minden megválaszolatlan kérdést leegyszerűsített a következőre: kik vagyunk és ki teremtett minket? Miután ezt a kérdést a középkorban sikerült erőszakkal beletáplálni az emberekbe, megindulhatott a válaszkeresés, ezzel együtt a tudomány felfejlődése is, amely ugyan magát a kérdést is megkérdőjelezte, de a válaszkeresés kényszerét nem. Az ember elkezdett felfelé, az űrbe kacsingatni, és az Építészek tudták, hogy előbb vagy utóbb megtörténik az a találkozás, amely az ember természetéből adódóan a végüket jelentené.

Elindult hát a kiirtás projekt, csakhogy mielőtt ez szárba szökhetett volna, az LV-223-as planétán - amely ugyebár csak egy kihelyezett telep, egy katonai kutatóbázis volt, és amely még csak véletlenül sem egyezik meg az LV-426-tal, ahol az Alien és az Aliens játszódik -, tragédia történt, amely egyet kivéve minden Építész életét kioltotta. A Prometheus kutatócsoportja egyrészt eme tragédiát rekonstruálja a David által beindított "biztonsági kamera" felvételeiből, valamint a helyszínen talált leletekből, másrészt megismerkedik azokkal a tömegpusztító biológiai fegyvereket, melyeket nekünk szántak.

Az Alien is egy ilyen, ám a Prometheus tégelyei egy olyan szerves anyagot őriztek, melyek a földben alvó gilisztákkal kölcsönhatásba lépve létrehozták az "űrkobrát", amely a férfiakra parazitaként tapadva kvázi terminátorokat faragott, melyek férfitársaikat megölték, a nőket pedig valószínűleg erőszakos megtermékenyítették volna azzal a parazitával, amely Elizabeth Shaw-ban is ott pihent, és amelyb később egy gigantikus arctámadóvá fejlődött ki: ez a lény egy újabb hordozótesten keresztül jutott el evolúciójának csúcsára, az Alienhez. Körülményes? A földi evolúció ennél milliárdszor bonyolultabb és lassabb volt, ráadásul ez a kis biológiai roham már fejlődése során életbe lépteti tervét, amelynek célja minden más élet kiirtása.

Na most, a keresés során eljutunk a hibernált Építészhez, akinek esze ágában sincs kapcsolatot létesíteni velünk, hisz pont a legrosszabb rémálma valósul meg: nem a fajtársai ébresztik fel, hanem az a lény, melyet ki akart irtani, aki már képes volt mesterségesen reprodukálni magát, és még fegyvereket is hozott. Az Építész azonnal akcióba lép, ám csak a menekülési útvonalat tisztítja meg maga előtt: nem hinném, hogy a kétezer évvel ezelőtti küldetését folytatná - azt, ami a patkó alakú űrhajó, a Juggernaut fedélzeti számítógépbe volt táplálva, és amit a kutatócsoport is felismert. Az Építész simán csak el akart menekülni, és értesíteni fajtársait a veszélyről, különben nem csak a bázison lévő emberekkel végzett volna, de az alig pár száz méterre állomásozó Prometheust is megsemmisítette volna. Viszont a kutatócsoportban az a teljesen érthető félsz élt, hogy a Föld felé veszi az irányt, és ez eredményezte azt a bizonyos öngyilkos akciót, amelyre Shaw nem fél perc alatt beszélte rá Janeket, hisz már egy korábbi jelenetben kiderült, hogy állnak hozzá mindketten ahhoz az idegen anyaghoz, amely pikk-pakk kiirtotta a legénység nagyobbik hányadát: semmiképp sem engedik, hogy ebből az idegen anyagból bármi is visszajusson a Földre.

Én ezzel lezártnak tekintem az Építész kérdést (további felfedezésekre majd a folytatásokban kerülhet sor, melyek elkészítéséhez jelenleg annyira nem ragaszkodom).

És hogy a kutatócsoport tagjait milyen kérdések, szándékok hajtják? Elizabeth Shaw látni akarja azt a lényt, amely fiatalon elvette tőle az anyját, és annak lehetőségét, hogy utódot hozzon a világra, ám amikor szembesül annak halandóságával (meg azzal, hogy miféle kegyetlen "gyermekáldásban" tudja részesíteni), rájön, hogy nem az Építész az ő igazi istene, ezért is esedezik Isten bocsánatáért a film végén. A hajón utazó, kvázi halott Weyland is a teremtőt akarja látni - az ő legnagyobb riválisát, hisz a terraformálás és robotgyártás révén ő maga is félig-meddig istenné vált, csupán egy dologgal nem tudott megbirkózni, ez pedig a halandóság. Nos, rá is csalódás vár.

Felvetődhet még a kérdés, hogy milyen viszony van Vickers (Weyland lánya), David (az andorid) és Weyland között. Elterjedt egy olyan vélekedés, mi szerint Vickers maga is android, hisz embertelenül gyönyörű, kérlelhetetlen és még ugyanolyan göncöket is visel, mint David, de ebben inkább azt az álláspontot osztom, hogy Vickers azért gyűlöli apját, azért ilyen hideg és számító, mert Weyland mindig is fiút szeretett volna, és egy androidot szemlátomást jobban szeret, mint őt. Amint Weyland meghal, úgy Vickers veszi át a helyét. David viszont nem ezért nem tagadja meg tőle az engedelmességet, hisz egy robot ilyen tekintetben nem lehet számító, sokkal inkább azért, mert Vickers jelenlétével és Weyland kvázi titokban tartásával az előbbi veszélyeztetheti a küldetést, amelynek végrehajtásában a legénység feláldozható - és ezt már az Alien óta tudjuk.

S ha már szóba jött az Alien: nem a stúdió, hanem sokkal inkább a sajtó ludas abban, hogy a Prometheust Alien-filmként promótálták. Míg az Empire borítójának fejlécben hirdeti azt, hogy "Az új Alien! Az új Ripley!", addig a Foxnak a stúdiófeje döntött úgy, hogy "Alien Begins" vagy bármi hasonló helyett simán csak Prometheusra keresztelik a filmet, hogy ezáltal is elvonatkoztassanak az Alien kánontól. Természetesen van kötődés (ami érthető, hisz a rajongókat egy-két kikacsintással - pl. a filmvégi kameóval - be kell csalogatni, ki kell elégíteni őket, mert ez pénzt hoz, és ez egy stúdiófilm esetében létkérdés), vannak utalások az Alien-filmekre, hisz egy univerzumról beszélünk, de a Prometheus más műfajt, más stílust képvisel; egy "different beast", egy sci-fi horrorlemekkel.

Ti hogy látjátok?

Címkék

horror spoiler robot alien sci fi charlize theron ridley scott guy pearce idris elba michael fassbender noomi rapace prometheus religious velemegy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr664769570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

creeper 2012.06.08. 13:03:17

Nincs könnyű dolga az ellenvéleménynek. Itt még azt a néhány kis hiányosság(nak gondolt pontatlanság)ot is rendbetetted a fejemben, amit egyébként simán elnéztem. Beszédes a történetnek az emberekhez, az emberiséghez való hozzáállására, mely szerint a szereplők közül David rendelkezik a legnagyobb lélekkel, egyben ellentmondással, ráadásul Őt helyezték a nagy felfedezések, tapasztalások centrumába is.

Ismeretlen_600274 2012.06.08. 13:04:28

“In space, no one can hear your disappointment.” Az Alien és a Szárnyas fejvadász a kedvenc filmjeim közé tartoznak, imádom a 2001-et is, amihez a Prometheus igyekszik hozzádörgölőzni, de ez a film egy hulladék. Unalmas, fantáziátlan és ostoba. A forgatókönyv összecsapott, a színészek Michael Fassbendert leszámítva felejthetőek, a rendezés pedig hatásvadászattal pótolja az ötletek hiányát. A fő karakterek egy mondattal, a mellékalakok pedig egy szóval összefoglalhatóak és sokkal kevésbé hatnak valódi embereknek, akikkel érdemes törődni, mint az űrkamionosok az Alienben. Számomra már itt elvérzik a film. Más nevében nem nyilatkozhatok, de részemről egy sci-fit vártam. Nem egy új Alient, hanem egy izgalmas, elgondolkodtató filmet, mely ugyanabban az univerzumban játszódik. Bár látom, hogy sokan elalélnak tőle, nem tudom, hogyan lehet elmenni a tucatnyi kisebb-nagyobb böszmeség mellett, akár a szereplők viselkedését (pl. a két balfasz tudós, aki eltéved a barlangban, sőt az egyikük még meg is akarja fogdosni a frissen felfedezett nem túl bizalomgerjesztő új életformát), akár a sztorit illetően (pl. minek kellett eltitkolni, hogy Weyland él és találkozni akar a teremtőkkel azzal együtt, hogy önös érdek vezérli, ha egyszer ő a főnök?). Oké, hogy nem kell mindent az ember szájába rágni, gondolkozzon az a néző, de amikor már a sokadik ellentmondással, csúnyább szóval baromsággal találkozni, azt hiszem elmondható, hogy a film megugrotta a cápát. Az meg olcsó kifogás (melyet több helyen olvastam), hogy majd a folytatás helyre teszi az ellentmondásokat (pl. egyáltalán ugyanazon a bolygón járunk, mint az Alienben?) és a lyukakat.

Ismeretlen_105820 2012.06.08. 13:08:11

2. Néhány konkrétumot, melyet a kritikához kapcsolódó hozzászólások közt említettél, ez a kibeszélő most helyre tesz, azokat már Te sem említed. Így, hogy "kevesebb lett a salak", mégsem lett szimpatikusabb a cucc?

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 13:10:35

Az Építészek civilizációja a földi élet megjelenése óta eltelt 3-4 milliárd évben annyit fejlődött, hogy a csészealjat lecserélték patkóra. A biológiai evolúciójuk teljesen megállt ugyanezen időszakban. A szerzőnek amúgy a DNS molekuláról kábé annyi fogalma lehet, hogy az úgy van és valami köze is lehet még az élőlényekhez. Egyébként attól lesz isten valaki ha nagyon ki van gyúrva? Mondjuk nekem amúgy is nehezemre esik megbocsátani, hogy az egyik legjobb lény designt kidobják azzal, hogy hát az egy fura űrruha volt egy nagyra nőtt emberen. Na nem mintha a filmben szereplő többi lény olyan különösebben maradandóra sikerült volna. A fekete izé egy igazi svájci bicska - mindenkivel azt fog csinálni, amire a forgatókönyvnek éppen szüksége van a következő lépéshez. A térképezésért felelős geológus elindul vissza az űrhajóra, aztán eltéved a már majdnem teljesen feltérképezett barlangban. Miközben rádiókapcsolatban áll az űrhajóval. Ahol egy bazi nagy 3D kivetítőn kukkolják a komplett terepet és benne mindenkit egy jól látható sárga pötty jelöl hogy éppen merre jár. És mégse veszi senki észre az egészet. A beszari biológus az első szembejövő idegen lényt azonnal meg akarja simogatni. Senki nem törődik a Shaw-ból kioperált izével, de legalább ő se veszi zokon senkitől hogy belekerült az az izé. Építészünk simán átaludt kétezer évet egyedül, miközben tele volt a környék működő űrhajóval. Mégis mire várt? Ha az emberekre, akkor miért nem keltette fel valami gép? Egyáltalán minek ment el aludni? Szóval jókat írsz, meg zseniális a kivitelezés, de attól tartok hogy ez még így is kevés, túl sok a negatívum a filmben...

chris92 2012.06.08. 13:13:53

Nagyon köszönöm ezt a cikket, mert habár sokat gondolkodtam a filmen, nagyon jól összegzi az én gondolataimat a filmmel kapcsolatban. Az idő fogja igazán eldönteni, hogy vajon az ellentábor lesz-e a kedvezettebb helyzetben vagy a dicsérők.

Niwrok 2012.06.08. 13:15:27

Lehet, hogy én voltam fáradtabb, lehet, hogy én nem tudtam nagyon hova becsatolni az eseményeket (lévén az Alien-univerzum nálam jórészt kimaradt), de az itt vázolt kérdések fele sem jutott eszembe. Valahogy a történet szempontjából érdektelennek tűntek a Weyland-család belső viszályai, sőt, még a Nagy Kérdés is: hogy miért teremtették meg az embert, ha utána el akarják pusztítani. Túl sokfelé vinne, túl kevés nekem a kapaszkodó, vaktában lövöldözni meg nem látom értelmét. Azokra a pontokra, amiket kapunk, akár úgy is össze lehet kötni, hogy nem pusztítani akartak a Földre jönni, hanem segíteni, mert mondjuk tudomásukra jutott egy olyan, mindenki számára ismeretlen faj léte, amelyik akár ránk, a teremtményeikre, akár az általunk birtokolt és hátrahagyott képek alapján rájuk is veszélyt jelent. De úgy is, hogy az Építészeknek is megvannak a maguk belső viszályai, rivális csoportjai, és bőven előfordulhat, hogy vannak fanatikus életteremtők, és vannak katonai csoportok, akik ebben kockázatot látnak, ahogy itt is szerepel. Az Építész ébredése utáni randalírozás is lehetett puszta sietség (kétezer év hibernálását kellett behoznia), félelem az emberek fertőzöttségtől, bizonytalanság (nem tudhatta, hogy a szereplők barátok vagy ellenségek és nem volt "kedve" megkockáztatni. Szép dolog azt hinni, hogy az ember(iség) körül forog minden, de ez csak az egyik lehetőség:). Ami kérdésem volt, és nem kaptam rá választ, az annyi volt, hogy az android honnan ismerte az Építészek nyelvét, hiszen eleve a memofelvételt ő indítja el, ő nyitja ki az ajtót a tartályos terembe, és mindenfajta alap nélkül ez még egy gépnek sem sikerülhet szerintem... ez pedig azt is jelentheti, hogy Weyland többel rendelkezett, mint puszta babonával...

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 13:17:03

Bele lehet ilyen dolgokat magyarázni, de nagyon erőltetett: 1. „épp életet teremtett a Földön” –ja, 4 milliárd évvel ezelőtt zöld mezőn, kék ég alatt, csobogó patak mentén. 2: „elültették magjukat a bolygónkon” – ez csodás, csak éppen 4 milliárd év, két külön evolúciós út. És láss csodát: tök úgy néznek ki, mint mi és még a DNS-ünk is egyforma. Däniken örül, de nagyon! 3: „Miután ezt a kérdést a középkorban sikerült erőszakkal beletáplálni az emberekbe, megindulhatott a válaszkeresés, ezzel együtt a tudomány felfejlődése is”- ez remélem, csak vicc. Középkor és tudomány? 4: „egyet kivéve minden Építész életét kioltotta” – az az egy viszont csak aludt szépen. Nem nagyon zavarta, hogy a társai ott rohadnak mindenhol a bolygón. Ő álmos. Aztán felébresztik és észbe kap: hopp, nekem ki kell irtanom egy bolygót. 5: „evolúciójának csúcsára, az Alienhez”: már a sírkamrában is Alien-dombormű volt, tehát ez biztos hogy nem kerek. És az Építészek mellkasából is alighanem Alien robbant ki. 6: „A földi evolúció ennél milliárdszor bonyolultabb és lassabb volt”: amit itt látunk, annak köze nincs az evolúcióhoz. Nagybetűs humbug. 7: „Építész simán csak el akart menekülni”: akkor minek rohangált Noomi után? 8: Egy fejlett civilizáció tényleg ennyire nyakatekert módját választja a kiirtásnak.? Folyadékból giliszta, abból kígyó, abból parazita, abból Alien? Atombombáról még nem hallottak? Ja, és az egész ott kezdődik, hogy 35 ezer évvel ezelőtt megmutatták az őseinknek azt a biológiai fegyvergyárat, amit 2 ezer évvel ezelőtt hoztak létre a mi kiirtásunkra :D Miért is rajzoltak nekünk térképet ehhez a bolygóhoz? Egyébként minden baromságot megbocsátanék, ha a filmnek lenne ritmusa, íve, szólna valamiről (nem, egy csepp filozófia sincs benne, csak mese habbal), vagy legalább félelmetes vagy izgalmas lenne.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 13:19:49

Abba most ne is menjünk bele, hogy 4 milliárd évnyi véletlen mutáció, előre nem látható külső hatások, vakvágányok, meg mittoménmi után nem is csak hasonlóság, hanem teljes egyezés! Szóval ne már, ez nem scifi. Vagy, ami talán befér még, hogy rosszul értettük és az az elején nem a Föld (a tájképek nagyon hasonlítanak arra a bolygóra ahova a Prometheus eljut) és akkor a 3-4 milliárd éves stangálásra sem kell magyarázat.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 13:23:11

7-8: Gyerekek, ez a film az egész evolúciót megkérdőjelezi. Szóljatok ám, ha nem figyeltem oda, és az intrót követően ki volt írva, hogy "4 milliárd év múlva". Lehet, hogy húszezer évvel ezelőtt történt mindez. :) Science, fiction.

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 13:28:07

9: na ne, ez olyan szintű butaság, ami még ettől a filmtől is sok lenne. Húszezer évvel ezelőtt hozták létre az embert? LOL

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 13:30:47

10: Egy alien meg képes 24 óra alatt teljesen kifejlődni egyetlen sejtből?

Niwrok 2012.06.08. 13:31:22

9.: Én meg ezt nem vettem le belőle. Nekem az első jelenet a DNS-sel inkább azt mutatta be, ahogy egy halott bolygóra az Építők elhozták az élet magját, és abból nőtt ki az az evolúciós lánc, amit mi ismerünk.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 13:33:03

Ha csak nemrég jöttek az Építészek lepetézni, akkor meg miért nem az afrikai szavannán adja elő az önfeloszlatást hősünk? Miért a nagyon is erős párhuzam a nyitójelenetbeli bolygó és az LV-223(?) között, a kihalt (izlandi) tájak által? Zavaros sajnos az egész, és ezen nem segít az hogy egy tényleg koherens sztorit bírtál ráhúzni. Lindelofnak ez az írói stílusa, ő maga se tudja hogy mit csinál, de ha elég sok elemet pakol véletlenszerűen egymás mellé, akkor abból már ki lehet rakni valamit. Az előbb már rámutattunk a többi botrányos forgatókönyvírói hanyagságra, a svájci bicska tintától kezdve a következmények nélkül kihagyható karaktereken és eseményeken át a teljesen logikátlanul viselkedő szereplőkig... Nekem egyébként valami ilyen sztori derengett volna, ha nincsenek Scott nyilatkozatai: - istenek: a csészealjas népség - titánok: az Építészek - Prometheus: a nyitányban szereplő Építész - tűz: a cucc amit megiszik, vagy esetleg a terraformálás technológiája - a cserébe kapott büntetés (sasmadár helyett): az alien Eszerint mind az Építészeket, mind az embereket a csészealjas nép pesztrálgatta, ezért a hasonlóságok; és az intro sem a Földön játszódik. Ebből ki lehetett volna rakni valami értelmesebb sztorit is, csak aztán totál összekavarodott az egész. Nagyon, de nagyon szeretném látni Spaiths eredeti scriptjét, csak az szerintem a karrierjébe kerülne ha kikerülne. Mindenesetre aligha véletlen, hogy Lindelof "visszatér" a tévéhez, vagyis inkább kizavarták hollywoodból...

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 13:34:44

11: az alien eredeti scriptjében - Kane piszok éhes, gondolom az ő zsírtartalékaiból és szöveteiből fejlődött ki az embrió - ami utána kifosztja a kajaraktárat a hajón, és már csak ezért is parázik a csapat hogy azonnal hibernálniuk kéne magukat

sdt 2012.06.08. 13:35:12

A fentebbi leirat - tartalomismertetés hipotetikus vonzatokkal - nagyon jól elmondja, ha véletlenül nem értettük volna filmtartalom. Sajnos, értettük. R. Scott összes eddigi filmjeivel szemben, pld. "Szárnyas fejvadász" ennek nem volt mondanivalója. Összes - illetékes - filmjeivel szemben pld. "Nyolcadik utas..." nem volt új vizuális effektus, most nem a technika fejlődéséről beszélek, hanem az ötletről. Az hiányzott. A horrorisztikus elem itt - ellentétben a többi filmjével - kifejezetten öncélú volt. A tartalomban - bár egyetértek az előttem szólóval, annyi logikai bakugrás volt, mint a tenger - nem ez volt a legfőbb probléma, hanem álságos, erőltetett, és szellemtelen volt. Nem méltó a forgatókönyv arra, hogy Scott a kezébe vegye. Az, hogy a film prequel-e vagy sem, meg vannak-e ráutalások, nálam korlátozottan mellékes, mert a film fő feladata az, hogy szórakoztasson, tanítson, gondolkoztasson stb. csupa pozitívum, ha akarjátok, a szórakozást tőlem utolsó helyre is tehetitek. Ha nagyon "belelovallom" magam, azt kell, hogy mondjam, ez egy kezdő sci-fi író erőltetett munkája, ami olvasmányai paneljeiből építkezik, és a maga erejéből semmit de semmit nem tudott hozzátenni. Az a baj, hogy én szeretem a filmeket, elég széles skálán. Ezen belül R. Scott munkájától kifejezetten meg vagyok hatódva. Ez a film olyan mértékben felháborított, hogy különböző levelezésekbe kezdtem - mert érdekel mások véleménye is. Nem csak akkor, ha egyezik az enyémmel, Ja, a 3D csont felesleges volt. Nem vett el (ti. észre sem volt vehető) de nem tett hozzá semmit. A színészi játék kétségbeesetten próbálta kihozni azt, ami ebben volt, de hát ha egyszer semmi nem volt, csak erőltetett motívumok.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 13:39:45

Az igazi kérdés az, hogy tényleg Scott hívta be Lindelofot, vagy a Fox nem mert kizárólag az akkor még noname Spaiths-ra tenni és ők ragaszkodtak egy "névhez"...

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 13:50:14

14: Ahhoz, hogy egy szervezet kifejlődjön, nem elég nagyon sokat enni. A sejtstruktúra átalakulása, a szervek kifejlődése mind időigényes folyamat.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 13:56:42

Sztem a sebesség volt a kisebbik gond, anyagcsere kérdése vagy nemtom, inkább az volt gáz hogy a filmben kvázi a semmiből csinál magának pár száz kilónyi tömeget a lény :) Ahogy itt is egy zárt szobában történik mindez... bár a jóég tudja mit tartanak az orvosiban...

Ismeretlen_698494 2012.06.08. 13:58:34

honnan veszitek ezt a kib*szott 4 milliárd évet? már bocsesz annyira hülye értelmetlen kritizáló kérdések merülnek itt fel pl kaamir: ,, 4: „egyet kivéve minden Építész életét kioltotta” – az az egy viszont csak aludt szépen. Nem nagyon zavarta, hogy a társai ott rohadnak mindenhol a bolygón. Ő álmos. Aztán felébresztik és észbe kap: hopp, nekem ki kell irtanom egy bolygót. " igen teljesen valószínű, hogy így történt... attól, hogy nem mutatnak meg valamit és te kitalálsz valami baromságot az nem a filmet minősíti

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 14:01:14

11: Erre mondom, hogy ha jó a film, nem foglalkozok ilyenekkel. 19: Honnan vesszük a 4 milliárd évet? Középiskolai tanulmányainkból :D

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 14:07:07

Az meg szintén nem fér be, hogy csak nemrég teremtették az embert ide a Földre az Építészek, mert akkor meg honnan a genetikai kapcsolat a többi fajhoz, meg a rengeteg evolúciós maradvány (embrionális szakaszban szépen végigmegyünk majdnem az egész törzsfejlődésen és még kifejlett emberként is marad ez-az - csökevényes farok, harmadik szemhéj, stb)

Ismeretlen_698494 2012.06.08. 14:12:34

20: oké, akkor ajánlom tanulmányozásra: http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldt%C3%B6rt%C3%A9net

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 14:19:24

Jó, akkor nem 3-4 milliárd év erre rosszul emlékeztem ;) de akkor is, már egymillió alatt is felfoghatatlan fejlődésre kéne képesnek lennie egy űrutazó civilizációnak Ennyi idő alatt egy fénysebességgel (thát einsteini fizika szerint) haladó űrhajó is többször át tudja szelni a galaxisunkat...

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 14:26:00

20: A középiskolában tanultunk az alienekről is? Érted.

Melkor 2012.06.08. 14:27:47

Az egyik legrosszabb film, és mindenképpen a legnagyobb csalódás, amit valaha láttam. Lindelof mostmár tényleg takarodjon inkább paradicsomot termeszteni forgatőkönyvírás helyett, ugyanazt csinálta mint a Lostnál. Gondolkodtató kérdések felvetése, nem ugyanaz mint ordenáré tátongó lyukak, semmibevétele a sztoriban. "Majd a néző fú de elgondolkodik ezen a faszságon is, és leborul a zsenim előtt" - Gondolta ő. Szerintem 3/10 egyelőre, kíváncsian várom a rendezői változatot.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 14:29:59

23: Eljuthat-e egy civilizáció a fejlettségi fokban, hogy onnan már nincs tovább? Nem muszáj evolúcióban vagy tudományos fejlettségben gondolkodni: más területeken is vannak olyan dolgok, melyekről tudjuk, hogy nem lehet őket megvalósítani.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 14:33:35

OFF: A cikk megírásához Phon.o, Messugah és Prometheus OST adott ihletet. :)

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 14:38:34

22-24: szerintem mindenki érti, hogy mire utalunk a 4 milliárd évvel.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 14:38:45

Na igen, de ha ennyire ki kell dobnunk a jelenlegi tudományos ismereteinket, akkor még a Godzilla is átviszi az "intelligens látványfilm" küszöbét...

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 14:44:41

9: mint te magad is mondtad, a film ellentmond mindennek, amit az elmúlt néhány évszázadban felfedezett és bebizonyított a tudomány. nem science, csupán fiction. annak pedig felháborítóan ötlettelen. (az alien fejlődésével itt nem dobálózhatsz, mert az egy kitalált, idegen életforma, az író szabadon felruházhatja egyéni tulajdonságokkal, amíg azok a világában koherensek maradnak - az emberiség fejlődéstörténetét azonban nem nullázhatja, mert akkor már egy fantasy univerzumban vagyunk)

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 14:46:23

26: Ha létezik is ilyen fejlettség, annak sokkal de sokkal távolabb kell lennie az Építészek által elért szintnél. Itt is inkább Lindelof fantáziája (vagy olvasottságának hiánya) volt a korlátozó tényező, és nem valami jól átgondolt Terv, szóval meg lehet próbálni indoklást keresni, de igazából csak arra jó hogy saját magát védje az ember a csalódottságtól. Nem akarsz kiábrándulni a teremtőjéből kiábránduló emberről szóló filmből ;)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 14:46:38

30: Ezek szerint kénytelen leszek átpakolni a 2001: Űrodüsszeiát a sci-fis polcról a fantasyk közé :(

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 14:49:06

29: A Godzilla-filmekben is az emberiség eredetével játszanak? Ütköztetik a vallást a tudománnyal?

Ismeretlen_176329 2012.06.08. 14:49:48

A jelenlegi ismereteink és tudásunk birtokában űrhajóval még a Holdig is alig tudunk eljutni, nemhogy egy 39 fényévre lévő csillagig. Nem értem, hogy miért kell tudományos ismeretterjesztést várni egy fantasztikus filmtől. Én egy fantasztikus filmtől fantáziát, fantáziálást várok, és ahogy látom, ezt meg is adja. Megnézni a napokban fogjuk, szóval még lehet, hogy én is meggyűlölöm. :) Mindenesetre a jó sci-fiből hatalmas hiány volt az elmúlt években. Talán csak a Moon és a D9 volt, amikre emlékszem is.

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 14:53:04

Filmekről beszélni, diskurálni hatalmas élvezet. Azonban alapvetően két típusú mozi van, melyeknek interpretációján órákig lehet vitatkozni: Az első az intelligensen megírt, kerek, de mégis a néző fantáziájának némi teret adó mestermű - ilyen a Donnie Darko vagy a 2001. A második a rossz film, melynek inkoherens forgatókönyvének hibáit csak nagy nehezen, soksok oldalas összeesküvés elméletekkel lehet megmagyarázni. Hogy utóbbiakról kevesebbszer folytatunk vitákat és beszélgetéseket, annak oka egyszerű: mi filmrajongók nem szeretjük ezekre a selejtekre pazarolni időnket - mi értelme? Azonban ha egy film az Alien előzménye, ráadásul Ridley Scott rendezésében, sajnos elkerülhetetlen, hogy néhányan görcsösen kapaszkodjanak a reménybe, hogy Ridley nem baszta el, hogy a legenda továbbra is intakt - és így lesznek a hibák befoltozásra váró lyukak, így lesz a lusta, hányaveti, felháborítóan elcsépelt és ócska eszközöket alkalmazó szkript hiperintelligens, és így lesz az előítéleteknek köszönhetően egy gyenge film megosztó. És ez már csak azért is igazán fájdalmas, mert a Prometheus magjában, valahol az egész mélyén mintha lennének ötletfoszlányok, lenne egy érdekes tematika, melyet azonban semmi, de semmi értelmesre nem sikerült felszőni, már az Olümposz legfelső lépcsőjén elejtve a lángot.

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 14:54:39

32: a 2001 mivel nyit? az EVOLÚCIÓVAL. Behozott egy sci-fis elemet, egy külső katalizátort, de ez semmiben sem ütközik azzal, amit eddig tudunk a fejlődésünkről, csak ad egy extra kérdést arra, MIÉRT is kezdődött az evolúció.

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 14:55:00

32: Az Űrodüsszeiában alapvetően semmi nincs, ami ellentmondana a tudománynak. Ezzel a filmmel sem az a baj, hogy a pánspermia-elméletet terjeszti ki az ufókra, hanem az, hogy ostobán teszi.

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 14:56:07

33: hát ha gondolod, én öt perc alatt összevágok egy olyan verziót, ahol a főszereplő nyakában kereszt van, és valaki néha elmormolja, hogy "believe". ugyanolyan magas röptű film lesz a Godzilla is :)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 14:58:13

32: Ööö, mi is indítja el abban a filmben az evolúciót? (Pontosabban mi ad neki lökést?) 37: Igen, megyek is, és megmarkolászom a monolitomat, hátha felfogom ésszel azt, amit a 28. kommentben írtál. :)

Ismeretlen_176329 2012.06.08. 14:58:38

36: nem, nem evolúcióval nyit, hanem azzal, hogy külső hatásra lépünk az intelligenssé válás útjára. De ez részletkérdés. :)

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 15:01:14

39: Semmi, az evolúció akkor már évmilliárdok óta zajlik, ott csak kap egy lökést (bár mivel az tanult tudás, igazából nincs is köze az evolúcióhoz. Nem genetikusan öröklődik az eszközhasználat).

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 15:01:46

A 2001 nem írja felül a tudományos ismereteinket - a monolit nem nyúl bele a biológiai evolúcióba, csak az intelligenciának ad egy lökést. Plusz a mögötte álló értelem már 3 millió éve is felfoghatatlanul távol áll az embertől, arra már mondhatjuk hogy nekik aztán tényleg nincs hova fejlődniük. Egyébként se vedd már egy kalap alá Clarke-ot Lindeloffal :) az előbbire évszázadok múlva is emlékezni fognak szerintem, az utóbbit meg bottal kéne már elzavarni a geek kultúrának még a környékéről is. Ne érts félre, szerintem is lehet scifit írni az emberiség eredetéről, csak ne legyen már teljes ellentmondásban az utóbbi sok évtized ismereteivel. Millió más módon meg lehetett volna valósítani ugyanilyen alapelvekre épülő cselekményt ostoba ellentmondások nélkül, ha a szerzőben lenne egy minimális alázat és legalább 1-2 könyvet elolvasna mielőtt ilyen hülyeségeket irkál. De még erre se vette a fáradtságot, ahogy az eddigi munkásságában máskor sem. Ráadásul a vallásos vonal meg aztán különösen gyengén sikerült szerintem... Nemtom a Shadow 19 megvolt-e, érdemes elolvasni és szembeállítani ezzel, az sem egy Clarke-féle sztori, de legalább szép logikus és van értelme. Spaiths sokkal, de sokkal jobb író Lindelofnál és egyszerűen nem tudom megérteni hogy miért kellett ez a személycsere, ha nem marketing okokból...

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:03:32

"Az Építész simán csak el akart menekülni, és értesíteni fajtársait a veszélyről, különben nem csak a bázison lévő emberekkel végzett volna, de az alig pár száz méterre állomásozó Prometheust is megsemmisítette volna." A "csillagtérképen" jól láthatóan megjelöli a Földet, mint úticélt, úgyhogy a második tagmondattal te magad világítottál rá egy logikai bakira :)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:04:31

41: Beleavatkozik a fejlődésbe. Innentől kezdve az, hogy mennyire, csak szemantika. Annyira a Prometheus is tudományos, mint amennyire a 2001. Csak az előbbit most utálják, az utóbbit meg 45 évvel ezelőtt utálták. :)

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 15:08:41

35: Ráadásul a Lost ugyanez volt pepitában, és ugye az is Lindelof. Meg a Star Trek sztorijának se volt sok értelme, de az legalább nem is arról szólt (bár azért az még mindig erős, hogy a véletlenszerűen kihajított Kirk pont a már régóta ott dekkoló öreg Spock mellé bír leesni)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:09:18

43: Ha ez így van, akkor sincs nagy baj: elmúlt a közvetlen veszély, és folytatta a küldetést. Talán nem gondolta azt, hogy egy kutatóhajó kárt tudna tenni benne. Hibát követett el, de ha ez a faj tökéletes lenne, akkor nem történt volna 2000 évvel ezelőtt az a baleset, meg nem lenne Alien se, ugye, ahol egy pilóta mellkasából kipattant egy lény, mire a hajója le is zuhant.

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:09:31

44: Ne vicceljünk már. a 2001 abszolút semmiben nem mond ellent tudományos ismereteinknek. Kubrickról beszélünk, aki évekig kutatott a film előtt, aki nem engedett abból, hogy az űrben ne legyen hang. Nem írtam, hogy nem szabad beleavatkozni a fejlődésbe. Ezt írtam: "az emberiség fejlődéstörténetét azonban nem nullázhatja." Amíg a tudományos ismeretek mellett, azzal szimbiotikusan, ellentmondás nélkül tudja kiegészíteni evolúciós ismereteinket, addig igazi sci-firől van szó. Amikor azt mondják, hogy "ja, itt van egy ellentmondás? akkor basszuk ki a tudományt az ablakon, a miénk jobb!" - nos, akkor Prometheusról :)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:10:28

45: Nem hiszem, hogy véletlenszerűen hajították ki Kirköt, végtére is nem akarták, hogy halálra fagyjon. Mondjuk, a Lostnak tényleg nincs semmi értelme, de majd daesu megmagyarázza ennek ellenkezőjét. :)

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:10:51

46: ugye tudod, hogy pont olyan vagy, mint egy Lost rajongó? :) Mindenki felvet ezer hibát, és te gyorsan szősz köréjük egy-egy kacifántos magyarázatot, nehogy lekerüljön a szemellenző :)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:12:11

47: Nem tudom, mennyire emlékszel a filmre, de az emberek találnak benne egy monolitot, és már ez a szimpla felfedezés is nagyon sok mindent átír arról, ahogy a világmindenségről vélekedünk.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 15:12:51

44: Jajj, ne izélj már, ezzel az erővel az általános iskolai tanárnő is beleavatkozik a gyerek evolóciójába. A monolit csak tanít, sugallmaz, de nem nyúl bele a majomemberek génjeibe, ezért nem marad nyoma sem. Ez egészen más megközelítés, mint hogy valaki feloldja magát egy folyóban és másfélmilliárd év múlva itt áll a kicsinyített mása, és még azt is előre látták hogy a dínókat majd agyonvágja egy meteor és azért nem ők alapítotanak majd civilizációt.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:12:58

49: Ha ez kacifántos volt, akkor nincs helye a további vitának. :)

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:13:31

50: igen, találnak egy monolitot a Holdon, annak egy eddig feltérképezetlen részén, valamint a Jupiter mellett. Jártunk már ott? Nem. Bebizonyítottuk, hogy nincs ott Monolit? Nem.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:14:15

51: Honnan tudod azt, hogy 3-4 vagy 1.5 milliárd év alatt csak egyszer jártak nálunk? Egy kísérlethez hozzátartozik a monitorozás.

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:14:40

52: "nincs ellenérvem, úgyhogy nincs helye a további vitának." ;)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:14:55

53: Ott voltál, mikor az Építész feloldotta magát a patakban? Jártál már az LV-223-on? :)

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:16:19

54: ehhez kapcsolódik egyébként a film szerintem legnagyobb plot hole-ja. miért legfontosabb katonai installációjúk helyét mutatják meg nekünk a barlangrajzokon? Tudják, hogyha eljutunk arra a fejlődési szinte, hogy oda tudjunk repülni, valószínűleg meg is tudjuk majd semmisíteni kiírtásunkra szánt fegyverüket.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:17:24

55: A 46-ban mondtam egy érvet, amire te nem ellenérvet hoztál, hanem minősítettél, szóval szerintem ez most inkább öngól, mint gól.

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:17:24

56: nem, de van egy ilyen evolúció nevű dolog, nem tudom, hallottál-e már róla. egész jó sztori, valami Darwin Lindelof nevű srác találta ki. Ja várj...

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 15:19:25

2001: kitaláció, de lehetséges Prometheus: kitaláció és lehetetlen

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:20:02

58: elég agymunkával és billentyűzetkoptatással bármilyen hülye sztorit körbe lehet magyarázni. Te ezt már ezer meg egy ponton megtetted - nyílván, mikor már összeraktad a saját narratívádat, nehéz lesz belekötni, főleg, hogy csak "körbe körbe" mennénk, hiszen az ellenérvem abból állna, hogy "akkor miért nem pusztította el a _közvetlen veszélyt_ jelentő Prometheust?"

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:20:42

57: Ja, igen, jó, hogy említed: ezek a barlangrajzok bizonyítják, hogy nem csak másfél vagy mittudomén hány milliárd évvel ezelőtt jártak nálunk. Könnyen lehet, hogy más terveik voltak velünk, aztán ez a kísérlet balul sült el. Nem ez lett volna az első a Space Jockey-k történetében.

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:21:55

62: a kérdésre továbbra sem válaszoltál :)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:24:55

63: "Más terveik voltak velünk." Mondjuk az, hogy menjünk oda vagy szedjünk pitypangot a réten vagy nem teljesen mindegy? A Csillagemberekről kiderül, hogy milyen szándékaik vannak velünk?

frederich 2012.06.08. 15:35:26

Én annyiban reflektálnék, bár tudnék ezer dologban,hogy a keresztény vallás nem kétezer éve született meg. Kétezer éve Jézus halt meg. Azaz ha elfogadjuk a Te nézőpontodat amit megpróbálsz belemagyarázni a filmbe,akkor 2000 éve az emberek megöltek egy Space Jockey-t aki Jézusnak hívta magát.

Ismeretlen_62806 2012.06.08. 15:37:12

64: Na jó, de akkor miért nem magukhoz hívtak, miért egy szupertitkos katonai bázisra? Ez szerintem igencsak sántít. Egyébként elnézést, ha a 49. inzultusnak hangzott, játékos csipkelődésnek szántam (tekintve a Lostról alkotott véleményedet), de lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg.

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 15:39:05

64: 2000 éve változott meg a terv, akkor haltak meg a katonai bolygón a lények. És az anyabolygójukon maradtak? Kétezer év alatt nem tűnt fel nekik, hogy ott valami gebasz van? Vagy hogy a Földön még mindig nem történt meg a kiirtás? És amikor megváltozott a terv, miért nem: A: jöttek vissza és kaparták le a barlangrajzokat? B: költöztették át az egész kócerájt egy másik bolygóra? C: Bombázták porig az akkor még semmilyen ellenállásra nem képes emberiséget?

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:39:51

65: Igen, ez igaz, ellenben akkor történt (ha tényleg megtörtént) benne az az esemény, amelynek köszönhetően most ott tart, ahol.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:41:53

66: Nekem nem tűnt annyira szupertitkosnak. Ellenben egy kihelyezett bázis volt, ahol lehetett kísérletezgetni, más lényekkel konzultálni, meg ilyenek. Én is inkább semleges helyen találkoznék az ellenséggel (vagy azzal, akiben benne van az ellenséges szándék lehetősége), mint az otthonomban.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 15:44:11

Érdekes adalék, hogy pont Karácsonykor érkezett meg a Prometheus, ami ugye Krisztus születésének a napja a katolikus vallás szerint... Ja és Scott interjú http://www.movies.com/movie-news/ridley-scott-prometheus-interview/8232

Ismeretlen_140561 2012.06.08. 15:47:08

70: és 33 évvel az első Alien után mutatták be a Prometheus-t :)

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:47:32

67: Now we're talking! Ezen a kérdésen még gondolkodnom kell. :) Na jó, annyit nem. Beütött a krach, ezért karantén alá helyezték a bolygót. Ehhez a krachhoz képest Csernobil kismiska, pedig ott még ma sem tanácsos túl sokat időzni. Jó, persze, 35 év és 2000 év között van különbség, de ez megint csak szemantika. :) A balhé előtt ugyanakkor kaphattak olyan információt, hogy "helló, elindítottuk a megsemmisítési tervet", és utána következett be a gebasz. Persze, valaki utánajárhatott volna a dolognak, de ki tudja, lehet, hogy az egész emberiség elleni merénylet csupán egy kis kutatócsoport játéka, s van még millió másik projekt folyamatban. Példának okáért nem hiszem, hogy az LV-426-on talált juggernautot nekünk szánták - különben nem tettek volna ki figyelmeztetőjelzést. No, most kezd csak ám igazán kozmikus méreteket ölteni ez a történet. :) És ez jó.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 15:52:09

Csütörtökön, az éjféli premierekkel együtt 14.473-an nézték meg itthon a Prometheust. Ez laza másfél ezerrel ráver a Bosszúállók nyitónapi eredményére.

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 16:03:59

72: Ha viszont millió ilyen projektjük van, akkor csak van valami bevált módszer, sablon a balul elsült lények kiirtására. Minek akkor a kísérletezgetés?

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 16:14:35

74: Valószínűleg pont ez a bevált sablon ment gallyra.

Ismeretlen_600274 2012.06.08. 16:35:51

3. Helyére került pár dolog, de számomra még mindig nem kerek ez a sztori. Amennyiben egy másik bolygón vagyunk akkor többé-kevésbé funkciótlanok, vagy legalábbis feleslegesen félrevezetőek a direkte utalások az Alien eseményeire (a lezuhanó űrhajó, az idegen kifejlődése) és nem mellesleg kissé meredek ezesetben, hogy két helyen is lejátszódott a dolog. A félresikerült teremtés-elméletet se tudom igazán elfogadni, főleg ezzel a vallási belemagyarázással. Bár aeon szépen megindokolta, hogy miért viselkedett agresszívan a felébresztett "teremtő", ezzel együtt mégse igazán tudom elhinni, hogy egy elvileg fejlett intelligenciájú lény azonnali erőszakkal reagálna azokra, akik tulajdonképpen megmentették. Az, hogy ennyire belé lenne plántálva a küldetéstudat nem hihető, az meg, hogy inkább Rapace-t üldözi később ahelyett, hogy egy másik űrhajót keresne, amivel elhúzhat, finoman szólva nem természetes reakció. A kapitány önfeláldozásának az okát aeon ugyan szépen levezette, de ahogy ez a filmben lezajlik az szintén teljesen életszerűtlen. Kiviláglik, hogy mennyire nincsenek kidolgozva a karakterek és, hogy az alkotók kapkodnak. Azt talán még lenyelném, hogy a kapitány milyen gyorsan veszi a lapot, hogy itt lépni kell, de hogy a legénység két tagjával együtt hősiesen, szó szerint feltartott kézzel mennek a végbe és közben még poénkodnak is egy sort (Majd a túlvilágon folytatjuk a vitát! – Jaj) azzal az év legcikisebb jelenetei közé lép ez a rész. Elismerem, lehetnének nagy pillanatok, amikben érezni a mögöttest a hiábavaló isten illetve válaszkeresésről, de ezek is félrecsúsznak. Például Weyland halála annyira szájbarágósan és bénán jön ki azzal iszonyú direkte utolsó mondattal, hogy alig hiszem el, hogy meg merték játszani. Végső soron az, hogy az alienek, sőt az emberiség teremtője egy rakás kísérletezgető albínó űrnáci, szerintem bőven nevetséges kategória. Ezért is érzem továbbra is úgy, hogy Scotték nem tettek más, mint jól seggbetoszták az Alien mitológiát.

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 16:40:04

76: Mondjuk arra én is kíváncsi lennék, hogy az itt kifejlődött Alien hogy fog átkerülni a másik bolygóra? Mert ha jól értem, akkor kell hozzá az ember is, hogy kialakuljon.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 16:47:48

"kissé meredek ezesetben, hogy két helyen is lejátszódott a dolog" A két bezárt kutató egy egész rakás tetemet talált és többnek volt szétnyílva a hasa. Eleve valami elől futottak az arcok a hologrammos visszajátszásokban, még ha nem is láttuk - szóval valószínűleg egy kisebb csapat alien-szerűség kelt ki és darálta le őket. Az LV-426-ra tehát valószínűleg úgy került a cucc, még kétezer éve, hogy a sok építészből az egyik megpróbált lelépni az egyik űrhajóval, de a lények már ott voltak vele. Mondjuk ettől még mindig nem értelmezhető az alienes falvédő, meg a bazi nagy engineer-fej sem... Persze lehet hogy egy másik kultúra kidekorálja a fegyverraktárát ;) csak valószínűtlen. "egy elvileg fejlett intelligenciájú lény azonnali erőszakkal reagálna" És eleve nemcsak hogy erőszak, de ilyen zs-filmes primkó változata, jól falhoz vágja az embereket... Nem azt mondom hogy kungfuzzon, meg nem várhatjuk el hogy legyen egy stukker a párnája alatt, de akkor is...

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 16:49:28

Sztem pont az a lényeg, hogy a fekete izétől pár lépésen belül minden alien-szerűvé alakul. És hogy az LV-426-on pontosan mi kelt ki, azt se tudhatjuk, csak azt hogy bírt tojásokat rakni.

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 16:56:32

79: "pár lépésen belül minden alien-szerűvé alakul" - hát, így még nagyobb csalódás a vége. Mert azt még egy értékelhető morbid fricskának tartottam, hogy tulajdonképpen az emberek "teremtették" a Halált.

Ismeretlen_139112 2012.06.08. 16:58:53

Egyébként az is sokat elárul a forgatókönyv körülményeiről, hogy már komplett tervrajz van a cselekményhez de még mindig Magellan az űrhajó neve... http://50.63.152.9/_prometheusforum/discussion/1646/high-quality-scans-from-prometheus-the-art-of-the-film/p1

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 19:03:19

78: "Mondjuk ettől még mindig nem értelmezhető az alienes falvédő, meg a bazi nagy engineer-fej sem... Persze lehet hogy egy másik kultúra kidekorálja a fegyverraktárát ;) csak valószínűtlen." Az egy áldozati kamra volt, nem fegyverraktár. "És eleve nemcsak hogy erőszak, de ilyen zs-filmes primkó változata, jól falhoz vágja az embereket... Nem azt mondom hogy kungfuzzon, meg nem várhatjuk el hogy legyen egy stukker a párnája alatt, de akkor is..." Ezek a lények megjelenésre, mentalitásra ősi isteneket, titánokat idézték, akikre nem volt túlságosan jellemző a szofisztikált közelharc. Nekem illett az összképbe: jobban, mintha előkapott volna valami űrstukkert. Az amúgy is olyan közhelyes...

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 19:05:37

77: Szerintem nem kell, elég bármilyen közepes vagy annál nagyobb termetű gazdatest.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 19:15:38

81: Nekem még ez a képegyüttes növelte meg a pulzusomat, ugyanis úgy tűnik, volt egy olyan elképzelés, hogy az egyik tudós egy ilyen kreatúrává alakult volna át: http://i.imgur.com/VTKos.jpg

Ismeretlen_122737 2012.06.08. 19:46:48

Csak egy véleményt szeretnék kinyilvánítani: én azok közé tartozom, akiknek kifejezetten bejött a film :) Nagyon is. Hihetetlen történetet hoztak össze, zseniálisak a Teremtők, zseniális az egész. Nagyon nehéz kifejeznem, hogy milyen érzést is kelt bennem a mozi, de a lényeg, hogy nagyon tetszik. Nagyon kevés problémám volt vele (semmi?). És azt hiszem, eléggé értem is a filmet :D Egyetlen egy mozzanat nem tiszta, hogy a Teremtők mi elől futottak azon a felvételen, amit Davidék visszajátszottak? Meg hogy az a halom hulla hogy került abba a szobába? Ugye mondták is meg láthattuk is, hogy mindegyikből kitört valami lény. Azok a lények hova lettek?

Cornissa 2012.06.08. 22:24:03

Sziasztok! Én azok közé tartozom, akiknek tetszett a film. 10 éve nem voltam moziban, ez a film viszont becsábított és nem bántam meg. Szerintem az egész filmmel talán csak egy "baj" van, hogy látszik nem egy részesnek tervezték. Amit most láttunk az egy univerzum kibontása, ahol sok minden megtörténhet és valószínűleg meg is fog. Már ha lesz folytatás. Én nagyon remélem, hogy lesz. Ez a rész főleg azzal foglakozott, hogy feltegyen fontos kérdéseket és bemutassa az emberi gyarlóságot. Abban igazat adok, hogy legtöbb szereplő eléggé kétdimenziós volt, de ezek közül csak kettőt sajnálok Idris-t és Charlize-t:) David nagyon fontos kérdéseket adott az emberek kérdéseire. Ő is teremtett lény és hogyan bántak vele az emberek? Bezzeg azt elvárták volna, hogy az Engineer örüljön nekik, sőt Weyland papa rögtön halhatatlan akart lenni. Továbbá: ha nem ők az istenek, akkor ki, kik azok? Eközben megismertünk egy nagyon idegen kultúrát, annyira amennyire egy ember képes felfogni egy idegen lény világát. Nem tudjuk miért olyan a nagy terem, mint egy templom, miért a xeno dombormű, mit simogat az emberalak (engineer alak) a másik domborműn, stb. Persze mindent meg lehetett volna hipp hopp válaszolni, de szerintem akkor nem lett volna varázsa a filmnek. Az engineer reakciója meg szerintem kettős. Nem azonnal támadt. Körülnézett és figyelte az embereket. Shaw háromszor is próbált vele kommunikálni, de David nem közvetített és még le is csapták a kislányt. Utána jött, hogy beletúrt David (aki az engineer szemszögéből simán lehet abomináció..egy mesterséges lény) hajába és letépte a fejét. A másik amiért ideges lehetett: oda jöttek az emberek a karanténba helyezett bázisra, kinyitották a templom ajtaját és egy halom fekete löttyöt felolvasztottak... Sorolhatnám. Én nagyon jókat beszélgettem a kérdésekről a haverral:) Szóval: talán ott a hiba, hogy üvölt erről az alkotásról, hogy nem teljes film. Ez ebben a formában hiba, de ezzel együtt régen szórakoztam ilyen jól egy filmen. Ha ezt jól folytatják, még nagyon sok érdekes dolog várhat ránk az Alien univerzumban.

Ismeretlen_97684 2012.06.08. 22:30:41

Na, még egy kérdés a végére: miért következik a barlangrajzokból, hogy ezek a lények a teremtőink? Ok, itt jártak néhány ezer évvel ezelőtt, felvették a kapcsolatot az emberrel, és? Miből vonja le azt a következtetést Weyland, Shaw meg a többiek, hogy ők teremtették az embert? Ja, és nagyon remélem, hogy Bill Gates soha nem nem nézi meg a filmet, mert még kitalálja, hogy induljon a Windows is furulyaszóra :D

Ismeretlen_122737 2012.06.08. 22:32:43

86: majdnem biztos vagyok abban, hogy az, hogy hogyan jutottak erre a következtetésre Shaw-ék, egyszerűen nem része a filmnek. Valahogyan biztos, de azt nem mutatták. Nem arról van szó szerintem, hogy szimplán a barlangrajzokból erre következtettek volna. Volt ennek a felfedezésnek még jó pár állomása, de ez nem része a filmbéli történetnek. Erről egyszerűen nincs szó.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 22:59:12

86: Még a végén megvalósul az álmod: mindenhol (így nálunk is) minimum jól, de inkább csodásan nyitott a film, csak a hát a visszajelzések elég vegyesek. Viszont ha folytatják, akkor nem szabad alább adni az ambícióból.

Ismeretlen_1068 2012.06.08. 23:00:51

87: Azok a barlangrajzok mind istenfigurákat ábrázolnak. Egyébként nem biztosak benne, csak sejtik, bíznak benne (és most látom, hogy daesu vet egy keresztet :); ezt el is mondják a filmben.

Ismeretlen_698494 2012.06.08. 23:01:23

87: A rajzokon ők is ember formájúra vannak rajzolva ugye csak nagyobbak,az nem véletlen na meg persze ahogy DHOPW42 írta.

Ismeretlen_112472 2012.06.08. 23:35:30

Nekem teljesen bejött a film minden hibájával, vagy következetlenségével együtt. Örülök hogy ilyen szépen nyitott, és remélem hogy egy ideig megtartja ezt a lendületét. Én tegnap 11 kollégámmal együtt néztem meg a filmet. MA reggel mikor újra találkoztam velük mindegyik kivétel nélkül sokat agyalt a filmen miután elhagytuk a vetítő termet. Jómagam tegnap egész este azon pörögtem, hogy mi hogyan történt, és arra vártam hogy AE (és persze mások is) közzé tegyék hogy mit gondolnak erről a sci-fi-ről. Persze vannak hibái a filmnek, de engem bizony kilóra megvett. És mondjon bárki bármit, de az a tény hogy ennyien beszélnek róla, és ilyen nagy indulatokat szít már önmagában sokat elárul a film nagyságáról. Itt bizony Ridley Scott alkotott valamit (amit szerintem a Gladiátor óta nem tett), és ha lesz folytatás én bizony várni fogom. Illetve ha lesz rendezői változata a filmnek arra is vevő leszek. Egy gyors kérdés. Állítólag az end credit végén feljön egy Wayland felirat 11.10.12 dátummal, vagy valami hasonlóval. Valaki tud róla valamit? Mit akart ez valjon sugallni?

Ismeretlen_140561 2012.06.08. 23:53:58

92: Én láttam a vége feliratnál a "Weyland corp since 10. 11. 12." nyilván ettől a dátumtól kezdve él a társaság. A világvégével lehet összhangban, ami a "building better world" filozófiára épülve az új világrendre vagy mi a fenére akar utalni, ami az ilyen sátánista összeesküvés elméleteket vezeti fel, amelyek terjednek a youtube-on meg mindenhol, hogy a "fenevad bélyege" meg "verichip", meg ilyesmik. Voltak még ehhez hasonló utalások a filmben, hogy "ahhoz, hogy teremts, előbb pusztítani kell", tehát szerintem ebből a filozófiából is meg lehet közelíteni, csak nem láttam elég egyszemű piramis csúcsa féle sátánista szimbólumokat, de lehet csak nem figyeltem eléggé, bár az biztos, hogy nem utoljára láttam :)

Thomzone 2012.06.09. 00:35:48

Kérdés, David miért engedi szabadon a fekete trutymót? Tudtommal nem azért jöttek, hogy biofegyvert kipróbálgassák. Amúgy sok mindent rendbe tett a cikk a fejemben.

_renton · http://mozisblog.blogspot.com 2012.06.09. 01:52:07

Gyerekek, én úgy tudom, hogy a Földet csak hatalmas, nagyon drága hajtóanyagokkal teletöltött rakétákkal lehet úgy elhagyni, hogy messzire juthasson az ember, de akkor is túl lassan haladna, a hibernálás pedig tudomásom szerint nem valósítható meg, és azt is hallottam, hogy a fénynél gyorsabban amúgy sem haladhat semmi. Furcsa nekem továbbá, hogy az Aliennek nagyon hosszú a feje, nem azért furcsa, mert fasz szerű, csak ugye, egy ragadozónál nem utolsó szempont a könnyű fej, mert azt könnyebb megtartania. Ellenkező esetben baromira erős nyakizma lehet, de ez csöppet sem indokolt, hiszen ilyen erős nyakizmot sosem produkálna semmilyen evolúciós folyamat, pláne nem egy olyan, amit kívülről irányítanak idegenek, akik nem jutottak elég messzire a fejlődésben, és akik mérgesek, ha nem hagyják őket aludni, de akkor annyira, hogy Shaw után mennek. Na, a lényeg, hogy a Prometheus nem felel meg az elvárásaimnak, melyeket szemellenzőm belső falára olyan határozottan véstem föl, hogy már azt hiszem nincs is szemellenzőm, ezért leszemellenzősözök másokat.

_renton · http://mozisblog.blogspot.com 2012.06.09. 02:01:22

Szédelegve jöttünk ki a moziból, és biztosan tudom, hogy az utóbbi évek legnagyszerűbb sci-fijét láttam, sajnálom srácok, de a Prometheus nem lesz rossz film attól, hogy fogást találtok a logikáján, vagy a dramaturgiai egységén.

hedzsooo 2012.06.09. 02:35:30

Na, vegre irt rola valaki nehany szep kerek mondatot osszefoglalonak, meg is osztom mindjart, igy nekem mar nem kell irnom legalabb!^ :)

biker 2012.06.09. 02:39:42

Először is szögezzük le, hogy ez alapvetően egy szórakoztató ipari termék. Így közelebb áll létrejöttének célja a Transformershez, mint mondjuk egy Tar Béla filmhez. Na ha ezt tisztáztuk, akkor most már megvan, hogy melyik ligában is játszik a film. Persze hogy van pár hülyeség (engem legjobban az bosszantott, hogy Shaw a műtét után egyből túrázni indul és még ha fogja is állandóan a sebét, valószínűleg legkésőbb a "piramisban" el kellett volna ájulnia a fájdalomtól) de ennek ellenére azért elég messze van (pozitív értelemben) egy Tranformerstől, de még egy Bosszúállóktól is (most komolyan...latexben ugráló hülyegyerekek vs földönkívüli hadsereg?:) Én ugyan nem éltem az Alien premierjekor és nem egyszer hallottam apámtól, hogy mennyire új volt az a világ az akkori embernek (neki az első olyan film, ahol a hanghatással rájátszottak az ilyesztgetésre), de mai szemmel annak a filmnek az a titka, hogy keveset vállal de az betartja (predatornál ugyan ez volt a szitu, csak ott szarabbak a színészek, meg kicsit a forgatókönyv is) Scott itt emeli a lapot, egyben talán túlvállalja magát. Egyetértek, hogy Kubrik jobb rendező, ezért jobban is jött ki egy hasonló helyzetből. De mint mondtam, Scott nem is abban a ligában játszik, és szerintem az nb2-ben most azért megállta a helyét. Bár én is osztom, hogy remélem lesz 2. rész, mert úgy tűnik csak azzal együtt lehet majd ezt az egészet megítélni. Ha a két részt látva is inkább a forgatókönyv hibáit szemezzük, mint a főkoncepció érdekességét, akkor valóban jelentéktelen műről van szó. Bár akkor miért van már most 90+ komment?:) u.i.: érdemes elolvasni a vargatom által belinkelt interjút: számomra abból az jött le, hogy ez nem a paradicsom, és a "teremők" valójában sötét angyalok. illetve Jézus tudjuk mi volt (...nem zsidó:) Hogy ebből mi következik? ők is teremtmények? vagy a második részben megtudjuk, hogy anno hogy is zajlott az angyalok harca a mennyekben? stb... Veszélyes terep ismét, nagyon csúszós a talaj és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy Scott fejében minden összeállt már...

biker 2012.06.09. 02:44:20

Még annyi, hogy a kulcs, hogy helyén kell kezelni a dolgokat. A DTK jó film, mert a klasszikus Joker-Batman harcot egy teljesen új színezetben mutatja be. Sok elgondolkoztató kérdést dob be, de ettől még csak egy popcorn mozi és nem Kant összes.

Ismeretlen_139112 2012.06.09. 03:18:10

Bwaaaaah http://www.aintitcool.com/node/56306 Damon Lindelof Has Been Called In To Help Save WORLD WAR Z!! Most megmondom hogy ezt is elcseszi

marton · http://www.martonpapai.com 2012.06.09. 03:31:38

sracok! megtalaltam a valaszt az osszes vitas kerdesre! http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=-x-AFcrKFow#t=580s

Ismeretlen_139112 2012.06.09. 05:39:54

95: elmész te a p****ba

Ismeretlen_139112 2012.06.09. 05:42:11

98: Az Avengers ennél sajnos jobban megcsinált film, ami a forgatókönyvet illeti. De ez nem Scott hibája hanem Lindelofé. Scottnak igazából csak azt tudom felróni, hogy a space jockey mítoszát lerombolta ezzel a kigyúrt "űrnácival" (ahogy mások elnevezték)

Racoon 2012.06.09. 07:15:21

középszerű nyári film. sose hittem hogy erről a filmről azt fogom mondani,hogy szép a zenéje és aképek, de szar a forgatókönyv(lost-osan szar)

Ismeretlen_698494 2012.06.09. 08:20:13

103: Írj már egy variációt hogy neked mi lett volna jó sztori a sj-kra. csak érdekességképpen kíváncsi vagyok:) mert az hogy pl egy sima űrutazó népség az elég gyengus lett volna...

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 08:24:37

93: Remélem, nem arra utal, hogy ekkor jelenik meg a film BD-n, mert olyan sokáig azért nem kívánok rá várni. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 08:31:17

94: Az egész kutató csapat/küldetés csak alibi arra, hogy Weylandot titokban elhozhassák, hogy találkozhasson az istenével (a részvényesek valszeg nem nézték volna jó szemmel ezt az utazást), ezért is vannak olyan kutyaütők a csapatban, mint a drogos Fifield, meg az a másik, akik simán eltévednek az idegen ojjjektumban, meg aztán az se baj, ha vannak élő tesztalanyok az esetleges teszteésekhez, amelyre Weyéand ki is adja Davidnek a parancsot. De hát az Alienben is feláldozták a krút - Ash jóval korábban tudott arról, hogy van valami Kane szervezetében, mint bárki más, meg úgy általában arról is, hogy a végzetükbe sétálnak.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 08:33:12

95: Meg aztán az aliennek nincs is szeme. Miféle ragadozó az ilyen? :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 08:36:10

98: Ki tudja, hol tart majd az orvostudomány 2093-ban? Shaw bead magának egy-két fájdalomcsillapítót, ajzószert vagy bármit, ami talpon tartja, meg aztán láthatóan vannak szépen fájdalmai, de hát minden kérdésre ott van a válasz a műfaj nevében. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 08:37:45

101: 5*! :)

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 09:23:13

Egyre inkább ateistának érzem magam a hívők között, de így legalább már érthető számomra, hogyan tudják a hibáit figyelmen kívül hagyva szeretni a filmet olyan kritikusok is, akik máskor sokkal keményebben elbánnak egy hasonló színvonalú művel.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 09:25:40

35: By the way, Richard Kelly-nek nagyon bejött a film. https://twitter.com/JRichardKelly/status/211231691556134913

Ismeretlen_705488 2012.06.09. 09:40:53

101: Ez az érv inkább ilyen Transformers szerű filmeknél szokott feljönni, nem? (aka: kapcsold ki az agyad haver). Gondolkodós, okos sci-fiknél még nem igen hallottam, hogy haver, a "2001: Ürodüsszeián" ne törd magad, ne gondolj bele semmibe csak nézd milyen baró.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 09:46:18

113: Ez egyértelmű, de egy Transformers-szerű filmhez nem születik a kritika mellé még egy kifejtő is, és a két poszthoz 170+ komment.

Cornissa 2012.06.09. 09:48:03

Shaw azért tudott akciózni a császár után, mert a Weyland medpod teli nyomta drogokkal. Sőt még utána is tolta magába a cuccot. David motívációi kis részben Weylandtól függtek és nagy részben meg saját szakállára "dolgozott". Nem volt véletlen, hogy kérdezgette az embereket, hogy miért akarnak találkozni a teremtőikkel, stb. Sztem David-et nagyon alábecsülték, gyanítom, hogy simán öntudatára ébredt és ezért volt a szülők halálára tett célzása is. Én nem bánom, hogy a space jockey végül nem egy ormányos elefánt lett. Sztem "élőben" szegény inkább komikus lett volna, mint bármi más. Ráadásul még bármi lehet, a Mérnökök sokkal kisebbek, mint az Alienben mutatott megkövült lény. Lehet, hogy a Mérnökök is csak egy teremtett szolgafaj. Ha mitológiai szempontból nézem (bocs, vallás-filozófia és teológia a szakmám), akkor meg még rémisztőbb a helyzet, mert akkor a Mérnökök = Nephilim. Az a kevés infó, barlangrajzok, stb erre is utalnak. Ezért gondolom, hogy itt nagyon durva mitológiának, univerzumnak ágyaztak meg. Ja és engem lenyűgöztek a Mérnökök (űrnácik...lol). Van bennük valami természetellenes szépség, olyanok, mint egy görög szobor. Én drukkolok a filmnek és elmegyek még egyszer megnézni moziba:) Ja és köszi Aeon, nagyon jó a kritika!

Ismeretlen_698494 2012.06.09. 09:48:20

111: ezzel azt akarod mondani, hogy akiknek tetszett a film azok többségében vallásosak vagy hajlamosak rá? amúgy épp, hogy az engineereknek magában a teremtésben való szerepük, jelentőségük nincs letisztázva teljesen a filmben

_renton · http://mozisblog.blogspot.com 2012.06.09. 09:53:43

102: Na, mielőtt még elmennék, megjegyzem, hogy úgy érzem, csak azért kövezik sokan a filmet, mert nem hozta meg számukra azt az intellektuális pezsgést, amit vártak. Elég csak a fájdalmasan szép, már-már lírai nyitányra gondolni a filmben, és látszik, hogy nem intellektuálisan kell szétszabdalni a Prometheust, egyszerűen azért, amit AE is mond: ez egy sci-fi.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 10:01:36

117: Ez elég provokatív komment, félek, sokan fognak rá ugrani. :) Egyébként ahogy olvastam, nagyon sokan azért csalódtak, mert más műfaji filmet vártak - egy feszült űrhorrort, ami helyenként rájuk hozza a frászt. Szóval valami Alien-féleséget. Mondjuk, én végig egyenes háttal, feszülten néztem végig a filmet, amit nem túl sok horrorfilm tud elmondani magáról, amit mostanság láttam.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 10:03:38

115: "Ja és engem lenyűgöztek a Mérnökök (űrnácik...lol). Van bennük valami természetellenes szépség, olyanok, mint egy görög szobor. " Pontosan. Nem is csoda, hogy úgy harcoltak, mint egy görög harcos - csilli-villi kütyük helyett a fizikumukkal.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 10:04:54

116: Ha vallásos lennék, akkor valószínűleg blaszfémiát kiáltanék erre a filmre, szóval remélem, hogy nem ez a helyzet. :)

peterd127 2012.06.09. 10:33:02

120. aeon_flux Én vallásos vagy és nem tartom blaszfémiának a filmet, sőt tetszett... Akkor most bennem van a hiba?

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 10:37:44

121: Dehogy van hiba. :) Hívő és hívő között is van különbség.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 10:40:32

111. Nem, magára a hit mechanikájára gondoltam, amihez nem kell vallás, elég egy film is, mint a példa mutatja. Ad valamit a delikvensnek, megfogja, vagy ha úgy tetszik benyeli, és onnantól a racionalitás repül a kukába. Egyébként valóban ironikus a Prometheus témáját figyelembe véve az a vallásos vakság, amivel néhányan védik .Amit nem akarnak, azt nem látják meg, ami meg nem stimmel, azt addig forgatják, magyarázgatják, míg hozzá nem igazodik a magukban felépített elképzeléshez. Erre persze a Prometheus kiváló táptalaj, hisz szép nagy teret hagy a belemagyarázásnak.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 10:41:10

Bocs, a 116-os hozzászólásra reagáltam.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 10:47:57

123: Ami mindent megmutat, az szájbarágós, ami meg keveset, az meg nincs megírva, és mindent bele lehet magyarázni. Az embereknek igen nehéz e kedvére tenni. :) Egyébként én egyáltalán nem éreztem belemagyarázósnak, erőltetettnek, izzadságszagúnak, BS-factory-nak a filmet, illetve az azt körbelengő dolgokat, hisz számomra magától értetődően állt össze. És hogy azóta miket fedeztem fel, mire jöttem rá, az csupán az alapképlet továbbgondolása.

Cornissa 2012.06.09. 10:48:37

Sztem nem azintellektuális pezsgést hiányolják sokan. Hanem a konkrét válaszokat. Engem elgondolkodtatott pl. Sőt vallásos is vagyok, de ettől még nincs bajom a filmmel. Sőt. Shaw egyik válasza konkrétan az egyik tanytóm szájából is elhangzott. Arra gondolok, amikor David pedzegette neki, hogy na most mi van a hitével, a teremtőjével. Hiszen a Mérnökök úgy néz ki, hogy nem istenek. Erre Shaw: őket is teremtette valaki. XD Nekem tetszik, hogy a Mérnök kultúra nagyjából megfoghatatlan. Ettől idegen az egész. Nekem nem tetszett volna, ha egy bazinagy lézerfegyverrel rohangált volna. Minek? Így is nagyon fenyegető volt:) És ez a bázis a kultúrájuk nagyon kis része. El nem tudom képzelni, hogyan lehetne folytatni a filmet amúgy... Egy egész Mérnök bolygó....huh. Én nem mernék oda menni. Még egy "hiba" eszembe jutott, amiért vannak csalódott nézők. Sztem nagyon túl lett reklámozva (hypeolva) a film. Sokan alienes akciófilmet vártak és hát ez nem az. Engem inkább Lovecraft világára emlékeztetett az egész. Én nem szeretnék egy ilyen univerzumban élni az tuti...

Cornissa 2012.06.09. 10:50:20

na előbb olvastam egy Ridley interjút...asszem fején találtam a szöget a Nephilim témában. XD

Scotty 2012.06.09. 10:53:53

Poénból szétnéztem a port.hu meg a filmkatalógus kommentek között, nagyítóval kellett keresnem a pozitív kommenteket.. Mi ez a sok csalódás? Mire számítottak? Én azt kaptam, amit vártam.

Cornissa 2012.06.09. 10:54:07

123: Én nem védem a Prometheus-t. Tetszett nekem és szívesen beszélgetek róla. Ha hasonlóan kedves akarnék lenni, azt írhatnám, hogy az meg a vallásos fanatizmusra hajaz, ahogy fikázzák és szét akarják szedni a filmet:) Ez csak egy film. Akinek nem tetszett...ez van. Annyi más film van. Az meg nem baj, hogy sok mindent tovább lehet gondolni (bele magyarázni) egy történetbe. Nekem ez így megfelel, hogy a film utána is él, lehet rajta elmélkedni. Sőt. Mint példa mutatja, jól gondoltam az apró információkból, hogy kik, mik a Mérnökök. Szal kár lenne a másikat mínősítgetni, mert tetszett/nem tetszett neki a film.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 11:00:28

129. Nem minősítésnek vagy személyeskedésnek szántam és nem kötelező senkinek se magára vennie.

Cornissa 2012.06.09. 11:02:36

Scotty: Hát vegyes a film fogadtatása:) Anno Alien-t is szétsavazták (haha...jó poén!), Blade Runner-t dettó. A sok hype sem tett jót a megítélésnek és a trailer sem azt a filmet sugallta, amit sokan vártak. Én elvárások nélkül ültem be a moziba. Az Alien filmet szeretem, de sosem voltam őrült fanboy irányába. Nekem nincs olyan érzésem, hogy tönkretették volna az Alien univerzumot. Főleg, hogy ilyen nem is volt. Az most lett a Prometheussal és még csak éppen hogy bele pillanthattunk. Nekem tetszik, hogy ez az univerzum erős Lovecraft hatással bír. Nem a szörnyek miatt félelmetes, hanem amiatt, hogy érezhető, hogy milyen kis pont az emberiség benne.

Cornissa 2012.06.09. 11:04:00

129: Nem vettem magamra, csak rámutattam, hogy érvelésed két irányba is mehet.:)

pasztőr 2012.06.09. 11:34:55

107. Látom, ide is átszivárgott, amit a hülye tudósokról írtam. Nagyon remélem, hogy az elkövetkezendő 80 évben nem esik akkorát a földi oktatás színvonala, hogy egy felműszerezett geológus eltévedjen egy feltérképezett barlangban, illetve egy biológus első reakciója a simogatás legyen, amikor meglát egy idegen életformát. A pilóta sem azért áldozta fel magát, mert felfogta a veszély jelenfőségét, hanem egyszerűen ki kellett írni a scriptből. A vicces haverja meg egyszerű hobbi öngyilkos. Én csak azon csodálkoztam, hogy nem volt fekete füst, meg nem nyomkodott senki számokat. Úgy lett volna igazán mély és elgondolkodtató alkotás. A sok hozzászólásra pedig a nagy várakozás vs. csalódottság a legfőbb magyarázat.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 12:51:12

132. Nem hiszem, hogy kétirányú lenne az érvelésem, az viszont igaz, hogy a vak gyűlöletnek sincs több értelme, mint a vak imádatnak.

Ismeretlen_139112 2012.06.09. 12:51:41

131: Szerintem meg ez pont hogy nagyon nem Lovecraft hatású - könyörgöm, az egész film az emberiség körül forog, az embereket teremtették, ők mennek kutakodni, őket akarják elpusztítani... Ha a Mountains of Madnessre gondolsz, ott ellenben kimerül annyiban az emberek szerepe, hogy néha láb alatt vannak, meg talán egyet elvisznek uzsonnára magukkal a Régiek.

marton 2012.06.09. 12:57:01

113: szerintem minden filmnel fel kell fuggeszteni a ketkedest, ha masert nem mert egy kepernyon nezed. boven belefer egy-ket logikai bukfenc, vagy egy dramaturgiailag jol elhelyezett csapos szorny, ha az elmenyt nem cseszi el, es ez persze tureskuszob meg izles kerdese, hogy hol ez a hatar. sztem ridley s. tokeletesen adagolta az elemeket, es kicsit szekirozta is a nezot, de a film akkor is iszonyu szorakoztato, ha egyaltalan nem vagy nyitott a mufajra (mint pl a baratnom aki ugyancsak imadta a filmet), ha meg igen, tele van oriasi aranykopesekkel, csapos szornyekkel, igazi geekfeszt. arrol nem is beszelve, hogy az avatar mellett ez az egyetlen film ami izlesesen hasznalta a 3dt. sajnalom akik szerint elvezhetetlen volt, mert egy kibaszot jol adagolt klasszikus urhorrorrol maradtak le. altalaban megprobalok prekoncepciok nelkul beulni egy filmre, de ezuttal iszonyu magas elvarasaim voltak. nemtom mit vartam, de az mind benne volt.

Ismeretlen_139112 2012.06.09. 12:57:11

Én marhára nem vártam semmi konkrétat a filmtől azon túl, hogy szép legyen, és az be is jött. A bajom nem azzal van, hogy nem űrhorror, vagy hogy nincs benne elég alien / túl sok alien van benne - hanem azzal, hogy tele van botrányosan debil hülyeségekkel, amiket már rég ki kellett volna hajítani a scriptből, hogy tele van tök felesleges részekkel, amik elveszik az időt a lényegi részektől, hogy pofátlan módon befejezetlen, és hogy tele van kihagyott ziccerekkel. Ami a kevésbé emberszerű space jockey kérdését illeti, az Alienben is pont az volt az egyik legjobb elem - és egyben tényleg Lovecraft-i hatás - hogy mennyire távol állt az embertől, mennyire felfoghatatlanul idegen volt. Ezzel az emberi arccal és mélységesen emberi motivációkkal és viselkedéssel minden régi varázsát elveszítette, az új koncepció viszont görbe tükörnek túlságosan érdektelen lett. Az igazán érdekes elem itt pont az az erő lenne, aki/ami az engineereket is teremtette, és erre írtam azt hogy pofátlanság volt áttolni a második részbe.

Ismeretlen_139112 2012.06.09. 12:59:24

És igen, a sok komment nem a film jóságáról szól, hanem arról hogy az elvárások után mennyire megosztotta a közönséget...

Ismeretlen_140561 2012.06.09. 13:02:39

Alig várom már, hogy újra megnézzem a filmet.

Ismeretlen_140561 2012.06.09. 13:43:42

szerintem ez a film így jó, ahogy volt, csak nem úgy kell hozzáállni, hogy jaj most megkapom minden kérdésre a választ, hanem úgy, hogy, de jó, az alien univerzumának egy olyan pontjába nyerhetek betekintést, amely azon a vonalon halad, amiből majd A nyolcadik utas: a Halál kiválik. Valahol erőltetett és kiszámítható lett volna, ha a film felénél rájövünk, hogy ennek már úgy lesz vége, hogy a Nostromo legénységének bemutatják az új tudományos tisztet. Épp ezért új ez a film, mert ugyan kitágítja az univerzumot, de a történetnek nem ad biztos pontot. Most komolyan! Nem lett volna unalmas, ha a film felénél már tudjuk, hogy milyen folyamatokon fog keresztülmenni az egyik űrutas és azzal a jelenettel végződik a film, hogy kitör belőle egy alien? Nyilván ezt is meg lehet úgy csinálni, hogy lekösse a nézőt és a folytatás egészen valószerű, hogy ehhez a ponthoz fog közelíteni, de már a film elején utalnak rá, hogy nem arra a bolygóra mennek, ahol véget kellene érnie és innentől kezdve teljesen új. Hiába ismerős a film képi világa, ott bujkál benne az ismeretlen a mai napig és a film végéig. Valaki említette, hogy volt kihagyott ziccer, erre írjunk már példát! De ha azt nézem, az is lehet kihagyott ziccer, hogy R korhatárban fut a film és nincsenek benne csöcsök. De arra is gondoltam, hogy az űrutas, akit megtalálnak az Alien elején, nem más, mint Elisabeth Shaw, hiszen ő megy tovább az LV-223-ról egy patkóalakú űrhajóval és belőle kel ki egy olyan királynő, ami lerakja a tojásokat. De az is egy alternatíva, hogy tényleg egy űrutasból kel ki az a lény, ami majd tojásokat rak, mi több, lehet, hogy az követi egy másik űrhajóval Elisabeth-et, ami kikelt a tervezőből, na jó ez már tényleg erőltetett. De ha egy űrutasból kelt ki egy olyan lény, ami tud tojásokat rakni, létjogosultságot kaphat az a film, amely az Alien és az Aliens között játszódik, hiszen egy a teremtőből kikelt királynő találkozna a telepesekkel, akit elpusztítanak a végén, de valakiből meg kikel egy emberi királynő, akivel az Aliens végén találkoztunk. Szóval lehet ezt még csavarni csűrni, hogy jó legyen... persze ízlés szerint.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 13:51:10

140. Akár az is lehet, hogy az egész a Predátorok áprilisi tréfája.

marton 2012.06.09. 13:51:38

nezzetek meg azt a koncept art gyujtemenyt, ami ide is be volt linkelve, ott van a nyitojelenet kibovitett storyboardja. ott ketten vannak, egy masik, sokkal oregebb lennyel, aki megaldja a mernokot, odaadja neki a fiolat aztan elrepul a cseszealjjal. szerintem a space jockeyk kb a titanoknak felelnek meg, a 'valodi' istenek szolgai, volt is ra par utalas. ridley a nyitojelenetrol azt mondta, h "gardening in space", meg h nem erdekes, hogy a foldon van-e vagy nem. igy helyre kerulhet a cimadas, meg par dolog. ha jol emlekszem, volt egy kiszivargott forgatokonyv anno, es a film nagyjabol megegyezik vele, lecsiptek belole nehany nyilvanvalo dolgot (az elejet meg a veget), hogy kicsit kodosebb legyen, meg legyen hova folytatni a filmet. szerintem amugy a legfaszabb befejezese akkor lett volna a filmnek, ha a lezuhant urhajo mindket csajt kilapitja a picsaba, vagas, vegefocim. ezt SENKI soha nem meri bevallalni.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:24:24

133: Kutyaütők minden szakmában vannak, és jelen esetben Weyland ügyelt arra, hogy a lelkes, ambiciózus, ám gyerekesen naiv tudóspáros mellé (melynek egyik tagja azonnal leitta magát, mikor az első kutatás nem járt sikerrel) a lehető legrosszabb csapatot válogassa össze (mínusz a katonák, akik azért jók lehettek volna erre-arra, csakhogy ilyen ellenfelekre ők sem voltak felkészülve), nehogy bárki is gyanakodni kezdjen, mi is a küldetés igazi célja, s netalántán még meg is zavarja Weylandot és Davidet akciótervük megvalósításában. Ebből persze (részben) Vickerst nem lehetett kihagyni, akinek igazából semmi keresnivalója nem volt a hajón, de jönni akart - érthető okokból. Szemlátomást a kapitányt sem érdekelte sem a felfedezés, sem a mani, ellenben őt rosszul tájolták be, mert ő az a fajta régi vágású faszi volt (romantikus hős, ha úgy tetszik), aki még adott az értékekre. Ezeket a dolgokat valóban nem rágták pépessé a filmben - majd a bővített változatban? -, pedig mindenki monologizálhatott volna a szándékairól, mint ahogy pl. a TDK-ban tették. De ez nem olyan film. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:29:29

137: Ezekre a "botrányosan debil hülyeségekre" még senki sem tudott olyan példát hozni, amit ne lehetett volna csípőből elhessegetni. Nekem csak ez a bajom. :)

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 14:30:04

Az én legnagyobb hasfájásom az, hogy elnagyoltak a karakterek. Érdekes szereplőgárdával a legnagyobb gagyit is el lehetne adni nekem (nem, nem azt mondom, hogy a Prometheus gagyi), ez a film meg teli van izgalmasnak induló, de végül az ígéret szintjén megrekedő másfél dimenziós népekkel. Ügyesebb szerkesztéssel, másképp megírt párbeszédekkel többet is ki lehetett volna hozni belőlük. Persze gyanítom, hogy a kivágott jelenetek hozzátesznek majd egyes karakterekhez, például a fiatal Weyland kimaradt, Theron is emlegetett valami fontos részt, ami nem került be a filmbe. És mivel a karakterek nem varázsoltak el, volt időm a következőkön rágódni: - Nem örülök annak, hogy az Alien sima sci-fi/horrorvilágába mindenáron bele akarták erőszakolni az emberiség teremtéstörténetét, részemről ez a sokat akar a szarka kategória. Utoljára a Mátrix-filmek vállalták így túl magukat. Prométeusz sem az életet adta az embereknek, hanem csak a tudást és a fejlettséget, ezt pedig itt is simán el lehetett volna játszani. (Ahogy vargatom is írta, az eredetileg Magellán névre keresztelt hajó átnevezése is jelzi, hogy utólag próbálták belehúzni a film mitológiáját ebbe a sablonba.) De nem, a készítők ragaszkodtak ahhoz, hogy az emberiség egyik legnagyobb kérdését megválaszolják azzal, hogy a nagy fehér ufók legóztak minket össze a gumibogyószörp segítségével. (Méghogy nincsenek válaszok a filmben.) - De ha már megtették, akkor ezt is körbe lehetett volna járni több tucatnyi igazán gondolatébresztő és izgalmas párbeszéddel. Még mielőtt: nem megmagyarázásról, szájba rágásról, válaszok adásáról beszélek, mert az amúgy sem férne bele Lindelof "az igazán menő gyerekek elmélkedni szeretnek az itt-ott elejtett utalásokról" mániájába. Hanem arról, hogy adott egy szép nagy legénység teli intelligens, különféle motivációk és világképek által hajtott emberekkel: ezek gyönyörűen ütközhettek volna az álláspontjaikat olyan frappáns (és még csak nem is szükségszerűen terjengős) párbeszédekben, amelyek meghaladják a "Shaw, maga hívő - ja, az vagyok", "Holloway, magát nagyon izgatják a válaszok - ja, igen", "Weyland vagyok, mindent leszarok, csak szeretnék még jövő héten is élni", "erőltetett párhuzam David és az emberek léte között" és "hit, teremtés, pusztítás, szülő/gyermek/testvérviszály 101" szintjét. - Ha már intelligens karakterek, az is érdekes volt, hogy itt mindenki rohadtul lazán elfogadott minden meghökkentő dolgot. Hű, minket úgy teremtettek a zűrlények? Hű, nem Isten volt az, és nem is az evolúció? Hű, a teremtőink koordinátákat adtak nekünk? Úristen, egy idegen űrhajóban járkálunk, ez és a holttestek bizonyítják, hogy tényleg léteznek más fejlett lények! De tuti! Wow, és talán Shawnak tényleg igaza van, és ezek az izék teremtettek minket? Úúúúristen, a geológus átment zombiba!!! És bazdmeg, a szemük sem rebben. Illetve de, a kétely és a döbbenet néhanapján, minimális mennyiségben megjelent, de annak is csak annyi célja volt, hogy a forgatókönyv haladjon: Vickers beszólogathasson, a geológus és a biológus rémületükben leléphessenek (tart ez addig, amíg a rémült biosztanár el nem kezd Steve Irwint játszani), meg hogy Holloway bepiálhasson. - Space Jockey, az életre kelt görög szobor: egyrészt nagyon ötletes, és pacsi jár azért, hogy az elefántfej csupán egy ravasz védősisak, másrészt olcsó és legendagyilkos megoldás, hogy nagyra nőtt embereknek néznek ki. Ha az Avatarnál ment a rinya, hogy a na'vik futó olimpikonokba és szupermodellekbe oltott macskák, akkor itt is lehessen panaszkodni. Persze én készségesen aláírom, hogy iszonyú nehéz megtalálni az egyensúlyt a teljesen emberszerű és a legtöbbször komolyan vehetetlen pacának/berendezési tárgynak/állatnak kinéző idegenek között, de ha már Giger volt az egyik művészeti vezető, akkor igazán megerőltethették volna magukat. Jó, tudom, akkor meg még hülyébben vette volna ki magát az egyébként is érdekes 100%-ban megegyezik a DNS-ünk duma. Talán ezt se kellett volna így, ebben a formában erőltetni. Egyébként minimumelvárásokkal ültem be a filmre. Persze nehéz elvonatkoztatni attól, hogy "Ridley Scott" meg "Alien univerzum", de ezeket azért ellensúlyozták a "Lost utolsó évada" és a "Star Trek film" szavak. Ezeknek az elvárásoknak eleget is tett, nem győzöm dicsérni az atmoszférát, a színészeket, a látványt, a sztori sem teljes faszság, sőt, újranézős/elgondolkodós kategória. De hogy ez mindfuck lenne? Inkább mind-lájtos-taperolás-a-takaró alatt. Az az iszonyatos zskategóriás pina-polipszörny a végén meg már inkább mind-analrape.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:33:05

138: Hát igen, a legtöbb, ma már klasszikusnak tartott sci-fi a bemutatásakor megosztotta a közönségét. Nem azt mondom, hogy tíz év múlva már te is és az ellentábor többi tagja is leborul a Prometheus nagysága előtt - habár még ez sincs kizárva: az én véleményem is képes volt gyökeresen megváltozni egyes filmekkel kapcsolatban az évek során -, ellenben simán felnőhet egy olyan generáció, amely egészen máshogy tudja majd értelmezni a filmet, mint ti, vagy akár mi. És ez benne a jó. :)

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 14:35:57

143. Ennek nincs sok értelme, mivel Weyland a főnök. Ha le akarja hugyozni a teremtők sírját és ellopni az összes titkukat, az alkalmazottaknak nincs más választásuk, mint végignézni. Egyébként a filmben nem is utal rá semmi konkrétan, hogy Weyland szándékosan balfasz csapatot szervezett. A két eltévedt barom sokkal inkább egy ügyetlen filmes fogás, hogy meglegyenek az első hullák, akár a többiektől dugni elvonuló, majd a furcsa zajt megvizsgáló tinik.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 14:39:50

"a legtöbb, ma már klasszikusnak tartott sci-fi a bemutatásakor megosztotta a közönségét." Mint a Star Wars előzménytrilógia? :)

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 14:41:21

147: Igen ez az egész "Weyland DIREKT vett fel bénabélákat" pont olyan, amivel én szoktam mondjuk a Függetlenség napja vagy az Avatar dolgait magyarázni. :) Pedig sokkal izgalmasabb az, amikor egy tényleg vérprofi csapat esik látványosan pofára, mert egyszerűen nem lehet mindent előre kiszámítani.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:41:54

145: Nos, mondasz olyan dolgokat, melyek miatt nálam is csak 10/9-et érdemel a film. A magam részéről egy fikarcnyit se tennék hozzá a történet idegen oldalához, ellenben egy-két karakter szájába valóban helyeztem volna egy-két olyan mondatot, melynek alapján jobban el lehet őket helyezni. Ugyanakkor neked is ajánlom a 143-as hozzászólást. A filozofálgatást pedig épp csak annyira eresztették bő lére, amennyire kellett: a mai napig beleborzongok, ha eszembe jut a Mátrix-folytatások Építésze, amely latin szavak kíséretében kavarja 15 perces monológjában a szart (de jó, hogy Sean Connery nem vállalta el...), s mindeközben a világ omlik össze bennem. Valószínűleg sokakban is ez zajlott le a Prometheus nézése közben, és két kritika és 200 komment után semm értik, hogy én miért tartom kisebbfajta csodának a filmet. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:42:55

148: Mondom, klasszikusok. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:46:04

147: Ez megint csak egy tévedés. Ó, igen, Weyland a Cég szupermilliárdos nagyfőnöke, de mint minden cégnek, így a Weyland Corporationnek is vannak befektetői, részvényesei, igazgatósági tanácsa, és így tovább - a lányáról nem is beszélve - , akik nem biztos, hogy jó szemmel néznék azt , hogy tetszhalott Weyland odamenne lehugyozni az idegenek sírját. De hát a filmekben általában a főnök az főnök, és mindenkinek kuss van.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:48:20

149: Izgalmasabb? Szerintem meg közhelyesebb. Az átlagnéző mindig elvárja, hogy a tudós az mindent mindenkinél jobban tudjon (hacsak nem valami vígjátékról van szó), de aztán mégis pofára essen, mert az, amivel szembekerül még nálánál is profibb és tökéletesebb, és még véletlenül sem vét hibát (a film légvégéig természetesen).

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 14:48:23

150: Egyetértek, hogy Isten ments az Építész-jellegű intellektuális maszturbációtól. Véletlenül sem szeretném, ha a karakterek dagályosan végigfilozofálnák a filmet, de számomra a Prometheus stílusa kissé túlságosan is tőmondatos volt, három-négy plusz/átalakított párbeszéd belefért volna. :)

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 14:50:49

152. Ahogy Vickers lerendezte a két tudóst, majd később fogcsikorgatva beszélt Weylanddel számomra elég egyértelmű, hogy a hajón kinek a kezében a gyeplő. A befektetők, részvényesek, satöbbik meg elég messze vannak.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:51:40

154: Hát akkor várjuk izgalommal a rendezői változatot (mert "in Ridley we trust", azaz úgyse állja meg, hogy piszkáljon bele a filmbe :).

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:53:39

155: Igen, de akkor nagyon is ott voltak, amikor a Cég kifizetett 10 billió dollárt a projektre. Egyébként messze nem Vickers a főnök, ez abban a jelenetben le is jön, amikor konfrontálódik apával, akit persze nem csak gyűlöl, de szeret is. Ettől függetlenül nekik azért még kijárna az az 1-2 plusz jelenet, amit egy interjúban hiányoltak.

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 14:53:42

153: De nagyon nem mindegy, hogy a kisiskolások mennek az erdőbe sátorozni, vagy a Weyland Zrt. igazgatósága egy tízcsilliárdos küldetést próbál elfogadtatni a közgyűléssel. Utóbbi esetben azért elvárnám, hogy a tudósok balfaszkodását ne utólag kelljen azzal mosdatni, hogy hát Weyland legszívesebben Daviddel édeskettesben indult volna neki, és csak muszájból vette fel a díszes társaságot. Az, hogy a csapat esendő emberekből áll, az tök jó, de azért vannak lépcsőfokai is a szakmai bénázásnak. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:54:46

155: Szóval érted, a tudósok nem az űrben hülyültek meg, nem útközben verbuválták őket, hanem akkor, amikor még élesben ment a projekttervezés. :)

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 14:55:13

156: Amen to that. Ridley mondogatja, hogy nem lesz DC, de nem hiszek neki, szerintem csak rászóltak, hogy kuss legyen, amíg a film ki nem fut a mozikból.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 14:59:07

160: Ezt a ziccert az amúgy is mindenből bővített BD-t kiadó Fox semmiképp sem hagyná ki. Különben Guy Pearce-t és Charlize Theront is elkussoltatták volna, mikor valami 20+ percnyi kivágott jelenetről rizsáztak. :)

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 15:12:19

155. Nem azt mondtam, hogy Vickers a főnök, hanem hogy a lerendezős jelenettel világos lett, hogy Vickers-szel szemben kussolniuk kell, a fogcsikorgatós beszélgetéssel apucival jelenetből meg, hogy Vickersnek pedig Weyland előtt kell meghunyászkodnia, ergo Weyland van a hatalmi létre tetején. 159. Annak továbbra se látom értelmét, hogy Weyland direkte balfasz csapattal vetette körül magát, akkor már logikusabb egy csapat profival aláíratni egy szerződést és kész.

Ismeretlen_97684 2012.06.09. 15:16:55

144: ja, elhessegetni, légből kapott, teljesen megalapozatlan teóriákkal. Grat!

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 15:16:57

Ezt a számozást hajlamos vagyok benézni: a 157-esre ment a reagálás, nem a 155-ös kommentre.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 15:21:35

163: Hát egy ilyen megfontolt érvvel már én sem tudok vitatkozni. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 15:23:31

163: Igazából azt hittem, már jóval hamarabb eljutunk odáig, hogy "amit mondasz, annak nincs semmi értelme, és kész!", de abban biztos voltam, hogy egyszer eljutunk idáig. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 15:28:55

162: Arra gondolsz, hogy az ébredést követően Weylandnak be kellett volna csoszognia a képbe két shotgunos őr kíséretében, hogy "táádáá, mostantól az lesz, amit mondok! te és te odamész és hancúrozol a nyálkás szörnyekkel, te pedig megiszod a fekete gumibogyószörpöt, és meglátjuk, mit tesz veled." Hát necces. A társaság amúgy is inkább a háttérből szeret konspirálni (odaküldjük őket a lehető legkevesebb infóval felszerelve, aztán meglátjuk, mi lesz - a Nostromo legénysége se tudta, mi a fasz van, és az LV-426-ra kiküldött kommandót is egy impotens újonc vezette - az nem volt baj?), meg hát Weylandn elvileg ott sem volt a hajón, ugye, és még a lányával is el kellett számolnia.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 15:29:23

165. Pedig kaamirnak tökéletesen igaza van. Már várom mikor másolod be a Weyland vállalat általad kigondolt részvényesi ülésének a jegyzőkönyvét. :)

Ismeretlen_97684 2012.06.09. 15:29:54

165: szóval minden, amit leírtál, az maga a nagybetűs igazság? Csak úgy lehet, sehogy máshogy? Szerintem meg csak egy vélemény, és elég nagy túlzás azt mondani, hogy csípőből megmagyaráztál mindent.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 15:30:56

166. A Chewbacca-védelmet a bírósági tárgyalásra tartogatom. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 15:31:15

168-169: Azt hiszem, innentől kezdve tényleg nincs értelme veletek vitáznom. :(

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 15:32:03

Ellenben egy hiba tényleg van a filmben. :) http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/601584_458939404134142_792030905_n.jpg

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 15:35:04

171. Csak azért, mert nem fogadjuk el a szándékosan kiválogatott balfasz csapat-elméletedet, amit semmi konkrétummal nem tudsz alátámasztani a filmből, még nem kell bevágni a durcit. Persze, ha kifogytál az érvekből, azt tökéletesen megértem.

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 15:36:26

167: Én abban látom a különbséget, hogy ebben az esetben az öreg személyében maga A Társaság is ott volt a hajón. Más dolog egy rakás szerencsétlen ágyútölteléket kiküldeni az LV-426-ra azért, hogy mintát szerezzenek, és megint más, ha az atyaúristen azért tesz meg egy hosszú utat azért, hogy meghosszabbíthassa az életét. Az rendben van, hogy száz százalékig Davey tökéletes chiptekervényeire bízta magát, de azért csak megnyugtatóbb, ha az embernek van egy vérprofi legénységben megtestesülő B terve is. Vagy nem...? :))

Ismeretlen_698494 2012.06.09. 15:38:32

172: mire mutat a nyíl? mi a hiba?

Ismeretlen_97684 2012.06.09. 15:38:39

171: Az a baj, hogy egy kb. Asylum színvonalú filmből csinálsz lassan Tarkovszkijt, de legalábbis Kubrickot.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 15:49:19

162. Arra gondolok, hogy eleve tökéletesen felesleges volt a nagy titkolózás és mivel ő a főnök, nyugodtan intézhette volna a dolgokat úgy, ahogy neki tetszik. Nem kell hozzá shotgun se. Min változtatott volna a film szempontjából, ha a legénység tudja, hogy Weyland ott szunyókál? Semmin. Az alkotóknak persze muszáj volt rejtélyt és meglepetést faragniuk az ottlétéből, na az tényleg egy hatásvadász táádáá volt, amikor előkerült, méghozzá az értelmetlenebb fajtából.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 15:53:46

Bakker, a 167-esre ment a reakció. Csak mellékesen jegyzem meg: ha lenne egy válasz gomb, az nagyban megkönnyítené az életemet! :)

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 16:10:28

Shaw terhességével kapcsolatban (nem szőrszálat akarok hasogatni, hanem csak egy gondolatmenet): a nőnek az volt a szerencséje, hogy a magzati vérkeringés önálló, úgyhogy nem fertőződött meg az alientrutyival. Ez eddig rendben. Viszont mivel ő nem kapott a lötyiből, a hiba, azaz a meddőség nála továbbra is fennállt. Igencsak erős lehetett Holloway felturbózott csodaspermája, ha ilyen ügyesen, konkrét "megfertőzés" nélkül is rá tudta venni Shaw szervezetét, hogy a petéje megtermékenyüljön és a méhébe beágyazódjon.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 16:20:08

179. Azért az is egy baromi fárasztó filmes klisé, hogy a fertőzött nem szól a társainak, hogy valami baja van, csak, amikor már menthetetlen dögrováson van.

Ismeretlen_139112 2012.06.09. 16:20:21

Shaw petejenek nem kellett a kis izeben benne lennie sztem

Ismeretlen_139112 2012.06.09. 16:24:58

Ezt erdemes elolvasni, szepen illik a Lindelofrol irtakhoz, meg kiegesziti AE elkepzeleseit is http://cavalorn.livejournal.com/584135.html#cutid1

_renton · http://mozisblog.blogspot.com 2012.06.09. 16:37:11

171. Hasonlítsuk össze Ridley Scott munkáit Tarkovszkijjal vagy Kubrick-kal, vagy Kubrick-ot Spielberggel, vagy Kuroszavával, és rögtön rájövünk, hogy hasonlítgatni teljesen felesleges. Ami számomra abszurd, hogy valaki előáll egy izgalmas teóriával (az élményből fakad, de nagyon saját mégis), amit - sci-firől lévén szó - fél/álltudományos magyarázatokkal ostobaságnak minősítenek a többiek. A másik, hogy egyesek ragaszkodnak valamilyen dramaturgiai kánonhoz, ami szerintem a slasher és a fantasztikus filmek világában kb. olyan, mintha az aranymetszést nem középkori freskókon, hanem az új Madonna lemezborítón keresnénk...

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 16:43:30

182: (Hmm, visszavonom a Prométeuszról mondottakat, szóval nemcsak tüzet adott, hanem az embereket is ő teremtette. Ezt már jól elfelejtettem.) Ami Shaw petéjét illeti, tényleg nem volt rá szükség, bár szerintem előfordulhat, hogy benne volt, mert az rátenne még egy lapáttal a film végén megszülető xeno genetikájára. Viszont a magzatburkot és a köldökzsinórt már a nő szervezete fejlesztette ki, úgyhogy valahogy csak beindította nála a szükséges folyamatokat. Btw, a pár óra/fél nap alatt kifejlődött izé jól leamortizálhatta a szervezetét, csoda, hogy még él. Zárójel bezárva. :)

Ismeretlen_170296 2012.06.09. 16:44:37

Nagybetűs moziélmény volt, az egyetlen problémám a kapitány és a "hobbiöngyilkos" cimborái végső nagy feláldozása volt, az valóban hiteltelenre sikerült cseppet. Minden mást én el tudtam fogadni, a Lost nagy rajongójaként nem probléma, ha egy sztori ködös, lyukas és megválaszolatlan kérdésekkel operál, mert tudom, hogy az egy magasabb célt és jót szolgál, méghozzá a felhőtlen szórakozást, amelynek elengedhetetlen része a gondolkodás és a kétkedés is. Hogy egy kicsit OFF is legyek: Szeretnék újrázni 2D-ben, aki úgy látta, le tudná írni, hogy teljes vásznas (21:9) vagy behúzott vásznas (16:9) a hagyományos vetítés? Csak azért, mert ha az utóbbi, akkor közelebb foglalom a jegyet a vászonhoz. :D

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 16:46:43

Az is elég érdekes szerintem, hogy a félhulla Weyland minden gond nélkül túlélte az utazást, amikor még egy életerős nő is majd kihányta a belét ébredés után.

Ismeretlen_705488 2012.06.09. 16:49:14

183: Egyeseknek meg nehezen jut el az agyáig, hogy attól mert valaki úgy gondolja hogy a dramaturgiai lyukakat sikerült jól betapasztania attól az egy másik szemszögből még halál izzadságszagúnak tűnhet.

_renton · http://mozisblog.blogspot.com 2012.06.09. 17:06:42

187: ez így van, de ettől még mindig nem lesz rossz film a Prometheus...

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 17:08:20

173: Durciról szó sincs, csak rájöttem, hogy felesleges vitázni, hisz lassan már az indulatok döntenek, miközben teljesen máshogy állunk hozzá a filmhez: úgy veszem észre, hogy szerintetek ami nincs benne a filmben, az nem is létezik, én viszont úgy látom, hogyha egy kicsit használom az agyamat, akkor minden tettre, minden szándékra van ésszerű magyarázat, és lehet, hogy Scottnak vagy az íróknak erre más magyarázatuk lenne, de számomra ez a magyarázat is tökéletesen megállja a helyét. Hát ennyi.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 17:14:00

179: Én nem vagyok benne biztos, hogy ez emberi értelemben vett megtermékenyülés volt. Ha úgy vesszük, Holloway is egyfajta arctámadóként funkcionált: elültette a magját a hordozótestben. Még az is lehet, hogy a nyála termékenyítette meg, nem a spermája. David csak annyit mondott somolyogva, nagy idézőjelek kíséretében, hogy Shaw 12 hetes terhes, de ez nem normális terhesség. Mindettől függetlenül az idegen anyag lehet, hogy feloldotta a meddőséget. Erre csak akkor kaphatnánk választ, ha valaki az Építészek írnának egy komplett biológiai tanulmányt a kreálmányaikról. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 17:18:35

175: Egy Windows 7-es tálcára. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 17:21:50

184: Jó, hogy említed a magzatburkot és a köldökzsinórt, így tényleg arról lehet szó, hogy megtermékenyült, ami az erőnlétét illeti, ki tudja, milyen serkentőszer volt abban a shotban, amit a műtét előtt/alatt/után adott be magának - végtére is 2093-ban, egy mindössze 12 példányban létező önműtő-herkentyű és a tartozékai már tudhatnak ezt-azt.

Ismeretlen_698494 2012.06.09. 17:33:10

186, 191-192: Az igen a windows 7 egy jó rendszer na:) amúgy az jutott eszembe, hogy mikor megműttette magát a géppel Shaw azt mondta a gép, hogy férfire van kalibrálva szóval Weyland lehet számolt azzal, hogy lesznek problémái

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 17:35:02

192: Azt a gépet nagyon bírtam, gyakrabban alkalmazhatnák más sci-fikben is. :) Csak az volt benne megmosolyogtató, hogy összesen 12 példány létezik belőle, de külön frissítés kellene ahhoz, hogy egy női testet is tudjon kezelni? What? Szegény Shaw is alig bírta visszatartani a kurvaanyázást, miközben próbálta elmagyarázni a gépnek, hogy miről szól egy császármetszés. A rohangálásnál nem is a fájdalom, hanem a szétvágott hasizmok voltak érdekesek, de mivel tényleg nem ismerjük a gép meg a gyógyszerek működését, ezért hajlandó voltam szuszpenziózni a disbeliefet, jól van, összetűzőgépezték a szöveteit, tudott rohangálni, kész.

Ismeretlen_62806 2012.06.09. 17:35:03

Ebben az egész huzavonában az a legrosszabb, hogy Danny Boyle öt évvel ezelőtt csinált egy nem tökéletes, de ennél azért sokkal intelligensebb és elegánsabb, valamint hihetőbb karakterekkel rendelkező, még a hatalmas cápaugrás ellenére is kevésbé elbaszott dramaturgiát használó "sci-fit horrorelemekkel", de mivel az nem volt egy nagymúltú franchise része, mindenki a szőnyeg alá söpörte.

Ismeretlen_104405 2012.06.09. 17:38:59

195: Igen, a Sunshine-nal én is akartam példálózni (elsősorban a karakterek miatt). Az bezzeg ezerszer jobban le lett húzva, pedig.

Ismeretlen_1068 2012.06.09. 17:42:17

195: én a Sunshine-t anno nagyon vártam (keresd vissza az archívumban :), ám óriási csalódást okozott, ugyanis sci-fi helyett csak egy slasher lett, habár kétségkívül jól megcsinált darab.

Ismeretlen_698494 2012.06.09. 17:43:43

195: Szerintem aki értékeli a jó sci-fiket az nagyon is emlékszik rá:) Ott adva volt a helyzet a drámára és igencsak másfajta film az szerintem.

Scotty 2012.06.09. 18:05:47

Az Inception-on is agyalt az egész mozis világ, de azt mindenki szerette kb. Ott is azért elég érdekes a sztori...Lehet ezer féle módon értelmezni azt is. Ezen is agyal mindenki, de kb 50-50 százalék utálja, vagy kedveli. Erről szerintem a marketing is tehet, valamint hogy tényleg az Alien filmet akart a többség látni. Érdekes no.

biker 2012.06.09. 18:17:27

nem unjátok még?:) indítok egy játékot: Szerinted hány kommentig jutunk itt? a) 400 b) Isten tudja c) attól függ, hogy ez most egy sci-fi horror volt, vagy egy horror sci-fi d) a nagy dolgok mindig valami apróságból jönnek

biker 2012.06.09. 18:32:57

Hehe 200.:P Buziknál már 318. Origó meg hallgat mint a sír. Mi lesz itt még.....ááááááááááááá:D

Ismeretlen_87170 2012.06.09. 18:34:49

Akkora nagybetűs MOZI volt, mint a Drive tavaly, persze egész más értelemben... Nem csodálom, hogy Richard Kelly is szerette, A doboz is hasonló módon a nézőre bízott film volt, persze jóval hardcore-abb fajtából! Egy legénységre szánt +20 percet még elbírnék, de ha nem lesz, akkor sincs semmi baj! Óriási élmény volt, totálisan a székbe szögezett végig, és az első pillanattól fullra tágult pupillákkal bámultam.

Ismeretlen_600274 2012.06.09. 18:50:31

195-196: Egyetértek veletek, a Sunshine hibáival együtt minden szempontból lényegesen jobb film.

Ismeretlen_597217 2012.06.09. 21:49:52

http://www.youtube.com/watch?v=N5YB7PGQ1wQ

Ismeretlen_86698 2012.06.09. 23:37:34

http://badassdigest.com/2012/06/02/if-prometheus-were-a-50s-b-movie

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 01:14:16

Megnéztük. Izé, lehetett volna jobb, ha nem akarnak ennyit markolni. Amúgy jellemző, hogy a nézőtéren síri csend volt végig, a szokásos humorheroldok is az első percben elhallgattak, nem volt zacskócsörgés, szörcsögés, csámcsogás. A népek szinte teli popcornos dobozokkal és kólásbödönökkel támolyogtak kifelé. Szóval lenyűgöző volt, de rossz mellékízekkel. Szerintem nem lesz klasszikus. Ahhoz több kell. Más. Szórakozásnak viszont kiváló volt.

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 02:15:53

Nekem zavaró volt (többek között), hogy gyorsan, meggondolatlanul történik a helyszín feltárása, hibát hibára halmoznak stb. Így utólag belegondolva ezt azzal lehet magyarázni, hogy Vickers és David is gyors eredményeket akar Weyland nyomására, és David ráadásul saját szakállára is dolgozik, miután gyorsan leesik neki, hogy mire is ment ki a játék a holdon. Ez persze nem magyaráz meg ilyeneket, hogy Fifield miért téved el, amikor pont ő térképezte fel a labirintust, és később még az is nyilvánvalóvá válik, hogy a térkép a birtokában van. Vagy hogy a hajóra érkező adat- és videófolyamot miért nem rögzítik, és miért nem nézi vissza a kapitány, amikor visszatért a dugásból. Vagy ha elmegy, akkor miért nincs ügyeletes, aki figyel a kinnrekedt emberekre. Ez a jelenet egyébként is iszonyúan oda nem illő volt. (Mármint a "gyere, keffents meg, hogy bizonyítsam, hogy nem vagyok robot.") Meg a szerelmes pár turbékolása is. Az egyik legszebb jelenet, ami megmaradt bennem, amikor az elején a csészealj elindul felfelé, és a peremén lefolynak a felhők. De csak ez miatt nem nézném meg még egyszer a filmet. :)

Ismeretlen_1068 2012.06.10. 08:05:38

204: Ez tök jó, de azért az eredeti jobb. :)

pasztőr 2012.06.10. 11:59:17

Még mindig nem értem azokat, akik védik a filmet. Attól nem lesz elgondolkodtató, ha egy eredetünkről/hitről szóló műben elhelyeznek néhány vallási/mitológiai szimbólumot, ráadásul a nézőnek kell kitalálnia a kidolgozatlan karakterek motivációit is. Ez egyszerűen blöff, fércmunka, B kategória. 2012-ben a látvány (néhány képtől eltekintve) sem nevezhető lebilincselőnek, az pedig, hogy egy szörnyekkel megspékelt filmből hiányzik a hatásos feszültségteremtés, egyszerűen érthetetlen. aeon_flux: hogyan lehet bármit 5-6, több ezer éve falra rajzolt pötty alapján megtalálni a galaxisban? Hogyan viszonyul egymáshoz az utazással eltelt idő és a megtett távolság? Ha görbítik a teret, minek 2 év az utazáshoz, ha nem, akkor hol járunk? Az is vicces, ahogy a semmiből előkerül egy létra, amin a robot felmászva kinyitja a kaput a barlangban. Igen, ha valami homályos, kidolgozatlan, akkor könnyű értelmet belemagyarázni. Csak kellő fantázia kell hozzá, illetve az, hogy a film 2093-ban játszódjon, amikor már "bármi lehetséges".

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 12:08:18

182: Ez zseniális! Komolyan, kedvet kaptam, hogy még egyszer megnézzem a filmet. :) Ott vannak az ember orra előtt a válaszok, végig sulykolják a keresztény fonalat (karácsonyi érkezés, 2000 év, Shaw és a hite, meg a kereszt. Ugyanitt a kommentek között van még egy érdekes megjegyzés. Az LV-223 a Bibliából a Lev 22:3-ra utalhat: "Mondd meg nékik: Ha valaki a ti nemzetségetekből, a ti összes magzataitok közül hozzájárul a szent dolgokhoz, amelyeket Izráel fiai szentelnek az Úrnak, mikor rajta van az ő tisztátalansága: az ilyen ember irtassék ki én előlem. Én vagyok az Úr." Nem biztos, hogy van összefüggés, de Scottot ismerve bármi elképzelhető. :)

Ismeretlen_698494 2012.06.10. 12:49:44

209: a pontok elhelyezkedése alapján olyan hihetetlen ez? honnan tudod hogy milyen sebességre képes a hajó? nincs róla szó a filmben , mi ezzel a probléma? az ilyen kommentekből látszik, hogy akinek nem tetszett a film mindenben próbálja a hibát keresni.

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 13:26:37

209: A térkép egy, a '60-as években hírhedté vált UFÓ-elrablási esetre (vagy mi, nem ismerem a hívők terminológiáját :)) utal. Ebből származik azóta a hívők közt a zeta Reticuli nevű csillaghoz kötődő hisztéria. Az állítólagosan elrabolt házaspár előállt egy csillagtérképpel, ami a lények származási helyét mutatja. Ez persze az égvilágon semmiféle valós alakzatra nem hasonlít, de egy Marjorie Fish nevű tanárnő (és amatőrcsillagász) a Gliese-katalógus alapján elkezdte rajzolgatni a közeli, Naphoz hasonló csillagok térbeli térképét. Végül arra jutott, hogy ha felrajzolja a zeta-1 és 2 Ret, az alfa Men, a Gl 86, a tau Cet és a Nap térbeli pozícióját, az a megfelelő vetületben nézve nagyon hasonlít a Hill házaspár rajzára. Ebből jött a következtetés, hogy a lények a zeta-1 Ret-ről jöttek, és ez be is épült azóta az ufológiai folklórba. A Prometheus is a zeta-1 Ret egyik bolygójának a holdjára száll le. Ha rákeresel Marjorie Fish-re, és összeveted a filmbéli térképpel, akkor nyilvánvaló az utalás: http://goo.gl/Es8F0 http://goo.gl/huvHZ Azt már csillagászathoz valamit konyítóként teszem hozzá, hogy a csillagok térbeli helyzete igen keveset változik 1-2 ezer év alatt. (Ebből most nem azt kell leszűrni, hogy én ufóhívő vagyok. :D) A semmiből előkerülő létra mellet még számos eszköz előkerül a semmiből, de korábban látjuk, amikor bemennek az épületbe, hogy visznek magukkal felszerelést táskákban. Vagyis feltehető, hogy egy összecsukható létrát szed elő az android, de nyilván minden mumentumba bele lehet ennyi erővel kötni. :) A 2 éves út meg mondjuk úgy jöhet ki, hogy a Prometheus fénysebességnél gyorsabban, de nem végtelen sebességgel halad, ezért a 39 fényévre lévő csillagot 2 év alatt éri el. Ezt a korábbi Alien filmekben sem részletezték, és érdekes módon nem zavart senkit. Abba is bele lehetne kötni, hogy az űrben honnan van gravitáció a jármű fedélzetén (l. korábbi Alien filmek is). :)

pasztőr 2012.06.10. 13:51:13

211: Nem azért kötünk bele a részletekbe, mert utáljuk a filmet, hanem azért bosszankodunk, mert hemzseg a bakiktól. Látszik, hogy a részletek kidolgozására sem fordítottak semmi figyelmet. Egyszerűen elvesztek egy ködös mítosz megteremtésében. Olyan, mintha az egészet összeollózták volna. 212: Megmosolyogtató ez az UFO elrablásos sztori. Egy szimbólumokba kódolt számsor is elegánsabb lett volna. Azt meg kikérem magamnak, hogy a teremtők en bloc gyűlölik az emberi fajt. Ez nyíltan "rasszista". :)

Ismeretlen_1068 2012.06.10. 14:00:11

209: "hogyan lehet bármit 5-6, több ezer éve falra rajzolt pötty alapján megtalálni a galaxisban? Hogyan viszonyul egymáshoz az utazással eltelt idő és a megtett távolság? Ha görbítik a teret, minek 2 év az utazáshoz, ha nem, akkor hol járunk?" Ugyan ezekkel a kérdésekkel már az egész Alien-univerzumot, meg még vagy 100 másik sci-fit kóstolgatsz, de azért megkérdeztem egy Alien-szakértő (és nem elvakult rajongó) barátomat, hogy válaszoljon az űrmérnöki problémára. Íme: 1. úgy hogy mesterséges intelligenciák kutatják az űrt többszáz vagy ezer kolonizált világról, és milliónyi műholdról olyan rádióteleszkópokkal, amiket mi még elképzelni sem tudunk. A bejött adatokba betáplálják a pöttymintát és a miénknél 100.000szer fejlettebb szobányi heurisztikus számítógépek valószínűsítik a lehetséges helyeket. 2. Korábbi olvasmányaim alapján az Aliens univerzumában Jump Driveokat használnak. A hosszabb utazások több ugrást igényelnek, és a drivenak minden ugrás után egy relatív hosszabb időre van szüksége a felpörgéshez. De ez utóbbi infó az Aliens szerepjátékkönyvből van, szóval nem official. De nincs is official infó a csillagközi utazás hogyanjáról az Aliens univerzumban. Hang is van az űrben és centrifuga nélküli varázsgravitáció is.

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 14:23:39

213: Vigasztaljon a tudat, hogy a Prometheus bezzeg a píszí netovábbja volt. Volt ott férfi, nő, kaukázusi, ázsiai, néger, rokkant. Már csak egy kisgyerek, kutya és a leszbicsók hiányzott. :] Na jó, kisgyerek volt videón, kutya meg lézerszemekkel... :D

ChrissDR 2012.06.10. 14:45:42

jók ezek a kommentek :) Csak tényleg mielőtt elindult volna a fika hullám érdemes lett volna újra megnézni az Alient és akkor nem lenne tele a net olyan marhaságokkal, hogy "megsértették a protokolt, mert a fertőzött embert felengedték". Alien 1-ben nem ez volt? No meg, az hogy emberíség bölcsője és egyből berohannak és jajj most mi lesz akkor. Aliens? Ellhalgat egy egész kolónia egy olyan bolygón ahol vannak űrlénybácsik. Erre micsinálnak? Oda megy egy tucat ember, hogy majd ledarálják őket? Ez nem elég bárgyú? :D Másik nagy kedvec az, hogy nem értem a teremtőink miért akarnak minket elpusztítani. CSAK. Ha valami nem tetszik csinálsz újat, veszel újat stb.-stb. Az önfeláldozós jelenet, meg az eltévedő tudósok tény, hogy szerencsétlen, de ez azért még nem vágja agyon a filmet. Ja meg a fekafiú, ügyeletes nélkül kúrás után nem ellenőrizte a videókat. Ad 1. Dugás után elaludt a ribanc mellett. Ad 2. Mik voltak a gyerek az Alienekben? ŰRCOWBOYOK. Azaz szarok bele a világba, mert tökös legény vagyok. Tény, hogy maradtak setét foltok, pl. David mi a toszt mond a pigmenthiányos pigmeusnak amitől felbaszaréntja az agyát. No meg a szöszike most tudott valamit a lényekről, vagy csak túlbozgó bőrrel ellátótt C3PO volt és csak azért keverte a trutyit a csávó piájába. Hozzátenném csak másnap derült ki hogy gebasz van, így nem nagyon aggódtak a két tudosért akinek le kellett volna dőlnie kicsit. Volt még egy olyan kérdés valahol, hogy miért a dokicsaj után futott a mérnök és miért nem pattant be egy patkóba és lovagolt egy egyből a földig. Mert ott volt az orra előtt a kabin? Oszt elment megnézni, hogy mi a tosz van, nincsenek e többen, nehogy lelőjenek még egy hajót? Szerintem azért ennyire nem volt bonyolult ez a film. Az Alien UNIVERZUMOT megteremtő első alkotás. Lenne folytatás még akkor is, ha Shaw nem repül el...

pasztőr 2012.06.10. 15:00:46

214: előbb fogunk a fekete anyaggal mesterséges gravitációt létrehozni, mint több száz vagy ezer világot kolonizálni. A 90-es évekre max. a Holdon, Marson lehet kolónia, bár ha a jelenlegi gazdasági helyzetet elnézem, ott sem. De nem is ezek a sci-t tönkretevő részletek jelentik a fő problémát, hanem a rossz forgatókönyv. Szerintem lesz olyan SP rész, ahol Kyle titán mondja a többieknek: - Kinyírták Jézust! Szemetek! - majd fröcsköl a fekete trutyi.

B. 2012.06.10. 15:20:18

Végre sikerült megnézni a filmet. Összességében keserű szájízzel álltam fel a moziban a székből. Valahogy az egésznek olyan feelingje van mintha egy fan-made alkotást láttam volna, amit egy nagyon tehetséges, de amatőr stáb hozott volna össze, egy rakás pénzből persze.Már a karaktereken bukik a film, de igazából az egész forgatókönyv ezer sebből vérzik. Érződik, hogy Scott tud rendezni, de ezt így ő sem menthette meg. Tetszik, hogy valamit mondani próbál, tetszik, hogy sok mindent a nézőre bíz, tetszik, hogy érdekes kérdéseket vet fel, de összességében mégse áll össze a dolog, nem működik, nem működhet ilyen gyengén megírt forgatókönyv alapján (amiről messziről lerí hogy többször átírták, és emiatt is lett olyan amilyen). Az egész ötlet amire épül a film, nem feltétlenül kellett volna az Alien univerzumba ágyazni, mehetett volna ez külön is, persze akkor kevesebben nézik meg. Nekem különösen hiányzott az atmoszféra megteremtése is, nekem nem jött át a hangulat, olyan semmilyen, ebben az is közrejátszik, hogy nekem a látvány nem nyújtott semmi extrát, nincs itt semmi lélegzetelállító, hozza ezt bármelyik nagyobb nyári film. Egy újranézést meg fog érni a film, hátha valami bővített verzió tud javítani. Ez amolyan "alibi-Alien" film. A Blade Runner-hez sem kell hasonlítgatni megítélés szempontjából (annak van valami egészen egyedi hangulata, ennek a filmnek épp az nagyon nincs), ez a film egyszerűen félrement. Arra azért kíváncsi lennék, hogy mit hozna össze Scott ha a folytatás megvalósulna, talán egy tényleg jól megírt folytatás által ezt a filmet is lehetne újraértékelni.

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 15:23:25

206: David szerintem hűen tolmácsolja Weyland remek ötletét, miszerint ő az örök életre vágyik. Nem elég, hogy pofátlanul megjelennek a kegyvesztett, kiirtásra ítélt teremtmények, de még istenné is akarnak válni. Weyland ráadásul ezt a saját kreálmányán keresztül tolmácsoltatja, nem is képes maga elmondani. A koma erre szó nélkül letépi a végtelen pimaszságot tanúsító teremtmény teremtményének fejét, és azzal veri agyon Weylandot. Epikus. :) David persze biztos sejtette, hogy a történtek fényében ez igen szerencsétlen bemutatkozás lesz, de a cél szentesítette az eszközt. Davidnek amúgy hamar leesett, hogy mi is a fekete trutyi. Mielőtt megmérgezné a szerelmes hőscincért, meg is kérdezi tőle, hogy mit tenne meg azért, hogy választ kapjon a kérdéseire. A válasza az utolsó (fekete) csepp a pohárban. De David ekkor az Úr angyalának megfelelője is volt az újszövetségi történetből (Lukács 1:5-25). Közbenjárására a meddő Erzsébet csodálatos módon teherbe esik.

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 15:29:17

218: izé, természetesen nem a 206-ra, hanem a 216-ra akartam válaszolni. :) (Ez a blogmotor semmiféle varázslás árán sem tudja támogatni a rendes, klikkentős válaszlehetőséget?)

Sheila · http://sheilagre.blogspot.com 2012.06.10. 15:44:12

hogyan tudom megnézni az összes kommentet? csak az utolsókat mutatja...

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 15:50:04

218: Egy kicsit még tovább is lehet szőni a bibliai utalást. A terméketlen Erzsébet fia ugye Keresztelő János volt, aki Krisztus közelgő eljövetelét és bűnbánatot hirdetett. Elizabeth "gyermeke" viszont (amit a teste feltépésével hoz világra, ezzel is illeszkedve a film egyik sarkalatos pontjára) a mindent elpusztító Antikrisztus (xenomorfok) hírnöke lett.

Ismeretlen_1068 2012.06.10. 16:11:27

221: A kommentablak felett (egészen pontosan a "Van mondandód?" kérdés felett) kell lennie egy "RÉGEBBIEK" és egy "VÉGÉRE>>" gombnak.

Ismeretlen_1068 2012.06.10. 16:12:43

220: Ez a blogmotor kb. akkor született, mikor az Építészek eldöntötték, hogy az emberiség ideje lejárt. :) (Sajna a nem regisztrált kommentelőt hozzászólásait egyesével kell jóváhagynom, ami akkor a legnagyobb móka, ha ezt a hozzászólást 4-5x is elküldik. :)

sdt 2012.06.10. 16:34:10

Szóval örülök, hogy nektek alapvetően tetszett a film. Sajnos, nekem - hasonlóan az eredeti bejegyzésemhez valahol az elején - többek között azért is nem tetszett, mert mindaz, amit írtok (mi stimmelt, mi hiányos a történetből) inkább úgy tűnik a forgatókönyv hiányosságainak,. és nem a film eszmeiségeinek az elemzése. A film - szerintem - egy nagyon gyengén, abszolút kezdő módon megírt történet, ami nem filozofikus űröket, hanem tényszerű hiányosságokat hagy maga után, ami nem gondolatvilág-feltárásba, sci-fi elemzésbe vonz bennünket, hanem "na ezt jobban kidolgozhatták volna" helyzetbe. Elgondolkodtatni nem tud, mert a horror elemek öncélúak, a történet didaktikus és bakik halmaza, és nem vagyok biztos benne,. hogy Scott fejében a civilizáció eredetéről szóló filozófikus gondolatok dúltak, sőt a történet rendkívül erőltetett vége a második részt mint üzleti vállalkozását vetíti előre. Ami önmagában még nem lenne baj. Sajnálom, szeretem Scottot is, a sci-fit is - ez gyengus volt...

Ismeretlen_176329 2012.06.10. 16:41:25

224: LOL, esetleg próbálj meg furulyán játszani neki valamit, hátha előjönnek a rejtett fícsörök. :)

Ismeretlen_139112 2012.06.10. 16:55:40

Én már most meg merem tippelni, hogy meddig marad terítéken a Prometheus: a denevérnek öltözött csávó belépőjéig...

ChrissDR 2012.06.10. 19:46:20

219: tényleg :) Meg köll nézni mégegyszer. Köszi :D 227: Batman kamu. Kilátott már tankot vezető mutáns denevért? Meg ki az a hülye aki milliárdos aztán Csollány Szilvesztert játszik az éj leple alatt búvárruhába? Annyi esze sincs, hogy vízbe menjen? :D Szerintem már most el kellene kezdeni a fikát, hogy után értelmesen lehessen beszélni a filmről! BTW. Bane szinkronjának a keverést a trailer alapján elszúrták. Nem nagyon volt kérdés, hogy eredeti nyelven kell megnézni, de most már tuti, hogy szinkronnal SOHA. (nem vagyok anglomán, ha valamit használható szinkronnal látok először akkor kb úgy is nézem onnantól kezdve mindig).

Grabo 2012.06.10. 23:08:30

Most jöttem haza a moziból. Háááát felemás volt. Látvány pazar, párszor félelmetes is volt és volt amikor Alian filmekhez mérten gusztustalan is (műtét), de a story zavaros volt. Az számomra egyértelmű, hoogy ez Alian előzmény. 1. Az Alianben egy ilyen fekvő patkó űrhajóban találták a tojásokat. A bolygó tehát stim. 2. Az Alian is kikellett a 3 m körüli ismeretlen pilótából. Ez is stim. 3. Tudjuk, hogy a kis szépség mikor kirágja magát, akkor még pindurka, ebben meg már egy bazinagy (egy 3 m -es Space Jokeyből 5x akkora lény mint egy 180-as emberből? Ez, hogy? ) - na meg az arctámadó is bazinagy volt (ami miiiiiiiiiéééééért?), tehát feltételezhetjük, hogy itt egy kiráynő bújt ki (ennek mondjuk ellent mond a 3. részben Riplyből is pindurka királynő bujna ki), aki lerakja szépen a tojásokat a hajóban, hogy azt majd a Nostromo utasai szépen megtalálják. 4. A végén Shaw figyelmeztető jelzése is stim, hogy tessék elkerülni a bolygót. Akkor most ez az LV - 426 volt vagy sem? Ha igen, akkor miért nem ment vissza az úrhajójába a Space Jokey, páncél fel és akkor robban ki belőle a "kicsike" ? Egyáltalán miért olyan hamar? Mellkas robbanás előtt még magukhoz szoktak térni a delikvensek pár órára (Amúgy meg a logikusan döglött arctámadó hol volt a petézés után? Ez bazi nagy volt, ott kellett volna a Space Jokey mellett lennie, de sehol...). Meghát nem LV - 426 -nak hivták a filmben (bár később át is nevezhetik a bolygót). Ha az LV - 426 volt, akkor mire fel ez a következetlenség, ha meg nem, akkor miért hasonló, utaló minden. Rég volt már 78, hogy Ridley elfelejtette a saját filmje részleteit? A többi zavart már mások felteték az első 10 kommentben, tovább nem olvastam, tehát ha erre is rákérdezet valaki sorry :)

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 01:20:47

229: Nem, nem LV 426, hanem 223. Ezt az elején a briefing során el is mondják. És ez nem az Alien előzményfilmje, hanem egy mitológiai és bibliai áthallásokkal teli valamiféle eredettörténet. Olvasd el a postot és esetleg a kommenteket is (habár sok a flame). A 182.-ben van egy link egy alapos szájbarágóhoz is.

Grabo 2012.06.11. 06:11:22

A posztott elolvastam, meg amúgy is tudom, hogy nem Alian előzménynek tartják/szánták, de nekem ez akkor is annak tünt, mintha kitalált volna egy zagyva történétet arra, hogy megmagyarázza, hogyan kelletkeznek (persze nem -csak homályosan sejtett). Tudom, hogy a filmben nem LV -426- nak nevezik, de minden arra utal, hogy annak kellene lennie. Olvasd el Te is, hogy mit írtam. Nem állítottam, hanem kérdeztem, hogy mire fel ilyen zagyva? Patkó hajó a bolygón, Space Jokeyből kirrobanva egy bazi nagy Alian, szintén a bolygón, a végén a figyelmeztető jelzés, hogy kerüljétek a bolygot, mintha ha csak az LV -426, lenne, de hát a filmben tudjuk nem az (bár át is nevezhetnék később, miért ne? :D ). Szóval nem az, de akkor mirre fel ezek az eyező jelek? Két bolygón is van egy patkó alakú hajó, rajta egy döglött Space Jokeyval és egy Királynővel és figyelmeztetőjelzéssel? Na ne már. Igy nekem nagyon zagyva. Ki írta ez? a Lost írója? Első évadot bírtam belőle, de már az is borzalom volt, állandóan csak sejtelmeskedet és utalt, de semmi nem történt... 182. elolvasom majd, de most sietek el.

Ismeretlen_597268 2012.06.11. 10:15:21

Egy kérdésem lenne. Nem tudom, hogy volt-e már róla szó, de David honnan tudott azon az az ősi nyelven? Vagy csak én siklottam át valamin?

ddd3d 2012.06.11. 10:45:43

Ha nem Alien előzményfilm, akkor miért stimmel nagyjából évileg az előzményiség (időben) illetve a cég neve? Az android viselkedésére magyarázatot ad, hogy android. Gondolkozzatok android fejjel. Egy program. Ráadásul valószínű első generációs android, és a későbbi generiáció is geciskedett a később játszódó Alienben, csak a második részben lett emberbarát. Szóval mivel programozva van, megkérdezi Charlie Hollowayt, mit adna azért, hogy megtudja miért is jött ide? Ezután keveri a piájába (most akkor kössünk bele, hogy mekkora alkohol tartalomban pusztul el az idegen DNS/vírus) a "mérget". Valószínűleg arra volt programozva, hogy mintákat hozzon, kísérletezzen, stb. És a végén se higgyük, hogy jó útra tér az android, én még akkor odasúgtam barátomnak a moziban, hogy figyeld meg, visszaszereli az andorid fejét a testére, és a nővel azonmód végez. Ez persze nem történt meg, de ha lenne következő rész kitudja...Az android program célja a számba vehető kimenetelek optimalizált megoldása. És 'David' végig így cselekszik. Lehet "érezni", ahogy lefuttatja az opciókat. Próbáljatok meg játszani egy sakkprogram ellen, magas fokon. Világbajnok sakkmestereknek sem ment. Egy percig se gondoljuk, hogy vannak érzelmei. Akkor sem, amikor az öreg fószer azt találja mondain, hogy fiaként tekint rá, és akkor sem, amikor azt kérdezi, nem-e lenne csalódás az ember számára megtudni, hogy csak azért teremtették, mert meg tudták tenni. Az elején van a jelenet, hogy nyelveket tanul, morfológiai - hangtani mélységekben. Egy jól megírt program (2100 körül...) képes analógiákat felismerni, kombinálni, rekombinálni stb., hogy aztán később felismerjen és beszélni tudjon egy teljesen új idegen nyelvet, írást. Mindezzel együtt nekem a film nem hozta, amit vártam. Én sokkal horrorisztikusabbra, sötétebb tónusúra, baljóslatúbb hangulatra számítottam. És valaki említette, hogy Lovecraft világára hajaz. Hát nem. Az ennél sokkal sötétebb lenne. Ez persze lehet az én hibám, de tényleg, valaki említette a The Thing előzményfilmjét, és tényleg olyan (hiány-csalódás)érzésem volt. A szörnyek túl explicitek, nincs felvezetve a balsejtelem (gondoljunk bele, hogy pl. a The thing eredetiben a film feléig még a néző is találgat, hogy mialófasz, az újban meg abszolút nincs ez a gótikus rettegés, amit aztán a kozmikus rettegés váltana fel...), nincs "normális" bújócskázós, radaros jelenet, ami már klisé lenne, de amennyi utalás volt az Alien filmekre egyéb módokon, én számítottam valami ilyen baljóslatúbb labirintusjelentre (de ez megint csak az én egyéni ízlés-igényvilágom). Más valaki említette a létrás jelenetet, amikor a két nyomi tudós kalapkabát lelép. Pont ott szúrta a szemem egy szinte filmszakadás méretű vágás, amiről azt hittem, hogy biztos a mozi baszakodott a szalaggal, de még vagy három ilyen furcsa amatőr vágás volt szembetűnő... Mindazonáltal várom a rendezői változatot...

Grabo 2012.06.11. 10:49:31

Meg még honnan tudta David azt, hogy abból a tartályból kiszedet züld izőből az a kontaklencse szerű valamait le kell nyeletni egy olyan férfiaval, aki sexuális életet él és átviszi a későbi arctámadót egy nőbe, hogy kifejlődhesen? Mivel kérdezte Shaw-ot, hogy sexelte mostanában. Ez totál olyan mint régiekben, amikor a Társaság tudot valamit a háttérben. Egyébként szórakoztatatott a film, csakhát lehetet volna ez kurva jó is, de igy nálam csak közepes, erős közesepes.

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 10:57:26

231: Én nem érzek semmi zagyvaságot. Ahol a Prometheus járt, az egy teljesen más helyszín, az LV 426-hoz képest egészen barátságos. A SJ-k előrehaladott terraformálása miatt majdnem lélegezhető a légkör. Alien-tojások sehol nincsenek. Az üzenet, amit Shaw hagy, csak utalás az Alien filmre, nem átvezetés. A Nostromo később nem ezt fogja, hanem egy másik helyszínen egy idegen üzenetet, amit nem is értenek először, csak később, és túl későn jutnak arra a következtetésre, hogy figyelmeztetés lehet. A végén előbukkanó xenomorfnak szerintem semmi köze az Alien filmhez. Ez csak a pusztítás hírnöke, az önfeláldozó életteremtés ellenpontja, ahogy az a két freskón is látható korábban a "szentélyben". A Lostból szerencsére egyetlen másodpercet sem láttam, mivel egy nagy kő alatt élek a Holdon. :)

pasztőr 2012.06.11. 11:18:32

A Wall Street Journalnak sikerült egy mondatban összefoglalni, amit gondolok a filmről: „Ez a csillagközi istenkeresés kozmikus kérdéseket tesz fel az élet értelméről, de csak idióta válaszokat ad rá".

Ismeretlen_45995 2012.06.11. 11:29:47

Végre átrágtam magam a hozzászólásokon. Nekem alapvetően tetszett a film, és azt vettem észre, hogy akik belekötnek, más regiszterből közelítik meg a témát, mint azok, akiknek tetszik. A Prometheus tele van antik görög és keresztény (bibliai) utalásokkal, és meggyőződésem, hogy a hit felől kell megközelíteni. Egy ilyen történeten a tudományosságot számon kérni eléggé légből kapottnak tűnik, ugyanis a film megmutatja, hogy mi történik akkor, ha arról a tudományról, amit eddig tudománynak hittünk, bebizonyosodik, hogy csak mítosz. Magyarán az evolúció, és az ember eredettörténete egyenlő a nullával, nem más, mint egy félreértelmezett vallás. És az, hogy az idegenek emberarcú lények, a legbrilliánsabb megoldás, ami megszabja az értelmezési keretet, és megtölti azzal a mondanivalóval az egészet, amit Aeon is belelát, és amivel - 1 kivételtől eltekintve - egyetértek. A háttér innentől az lesz, hogy Isten a saját arcára teremtette az embert, és emiatt nem a nyakban viselt kereszt a lényeg, és nem is az, hogy Shaw tényleg mindig azt mondja, hogy believe, hanem az, hogy az ő arcukat viseljük. Ehhez jön hozzá, hogy karácsonykor játszódik a cselekmény, hogy Elizabeth megtermékenyülése tényleg Erzsébet története. Hogy Krisztus halála után változik meg a terv. Ami kicsit erős Aeon értelmezésében: nem hiszem, hogy félnének tőlünk a teremtők. Inkább megvetnek minket (talán a keresztrefeszítés miatt, ha maradunk a keresztény kánonban). És bár nem tudjuk, mit mondott David a felébredő Engineernek, de a düh az, ami őt elárasztja, és emiatt esik neki mindenkinek. Nem küldetéstudat, nem félelem. Ő mint teremtő felháborodik azon, hogy az ember Istent játszva odaállít elé egy robottal (ha David jól fordított, akkor pluszban még örök életet is követel tőle - tényleg Isten akar lenni). Útjára kell indítani az apokalipszist, nem emlékszem már rá, hány hibernálókabin volt a vezetőfülkében, de ha 4, akkor ők az apokalipszis 4 lovasa, akik a halált hozzák a földre. Korábban felmerült a kérdés, miért olyan biztosak abban a tudósok, hogy a teremtőhöz indultak el? Nem biztosak, ők hipotézisgyártó kutatók, kvázi próféták, akiknek évek kellenek ahhoz, hogy mecénást szerezzenek nehezen hihető küldetésükhöz. Ez lesz Weyland, aki örökké akar élni. Lehet, hogy véletlen, de 33 év van a 2 film között, és lehet, a krisztusi kort felismerve találták ki ezt a keresztény keretet, amit mögépakoltak. Ugyanakkor a 115. hozzászólásban felmerült a Nephilim kérdés, és hajlamos vagyok inkább azt hinni (amit Shaw is mondott), hogy az Engineer bandát is teremtette valaki, és itt jön képbe a Prometheus-mítosz. Az első jelenetben játszó személy lesz Prometheus, aki megteremti az életet (saját képére ugye - azért egyezik a dns-ünk, mert az övéből születtünk meg). Az értelmezésemben nem szándékos a folyamat, hanem száműzött személy a bolygón, és a gumibogyószörp tölti be a kegyes halál szerepét. Jó kérdés, miért hozzák ide és hagyják egyedül, de a csészealj elmegy, ő pedig itt marad egyetlen eszközzel a kezében. A szamuráj tudja, ilyenkor mi a dolga, ő is tudja. És akik őt itthagyták, azok az igazi teremtők, akik mondjuk megteremtették ezt a bolygót, azért kék az ég, és azért zöld a fű, ahogy erre valaki már korábban rákérdezett. Ha ez az értelmezés megállja a helyét, jobb lett volna, ha a hajó neve Magellán marad, és a film címe ugyanígy Prometheus lesz. De ez már más kérdés.

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 11:37:25

232: Az út alatt végig ősi kultúrákat és nyelveket tanulmányozott (a filmeken és az álmokon kívül :)), ezt el is mondja. Mivel a Mérnökök ezer évekkel ezelőtt többször megjelentek mindenféle emberi kultúrában, és látszólag kommunikáltak is, ezért feltételezték, hogy valamelyik ősi nyelvvel csak sikerül valahogy kapcsolatba lépni velük. Neki az volt az elsőszámú feladata, hogy megtalálja a Mérnököket, és tolmácsoljon köztük és Weyland között. 233: Szerintem Davidnek volt egy csomó nem racionális, hanem érzelmi indíttatású, emberi döntése. Ez a szál sok helyen rímelt a Blade runnerben is boncolgatott kérdésre. Mitől ember az ember? Mely ponttól tekinthető emberinek egy gépi teremtmény? Davidet többször vérig sértették, mivel érzelem, "lélek" nélküli gépnek tekintették. Milyen rosszul tették. A teremtmény végül a teremtője ellen fodult (az ember a Mérnökök ellen, az android az ember ellen). David talán dühből, bosszúból és kíváncsiságból. Az biztos, hogy a Mérnököket jobban tisztelte, mint az embereket. 234: A tartályból nem kontaktlencseszerű izét szedett elő, hanem a fekete trutyiból egy cseppet. Ő már sokkal hamarabb megsejtette, hogy nagyjából mi is lehet a célja a trutyinak. Hogy pontosan mi lesz a hatása, azt ő sem tudhatta, csak kíváncsi volt. Válaszokat szeretett volna. Ahogy Holloway is.

Ismeretlen_705488 2012.06.11. 11:46:02

A nyakatekert magyarázatok és a szenvedve beleerőszakolt mélynek hitt, de lapos filozofálgatások alapján olyan mintha épp a Mátrix 2-ről menne a dumcsi. Valoszinüleg a film arra a sorsa is fog jutnia majd mint a másik "sci-fi mestermű".

ddd3d 2012.06.11. 11:59:33

238: Nem, nem és nem. Davidet a puszta racionalitás, a hideg intelligencia, a megfontolt, programozott kíváncsiság vezérelte. Hűvös, kegyetlen, és az emberektől jóval értelmesebb, minthogy kiszámítható legyen. Ez a kiszámíthatatlansága - értelme tűnhet érzelemnek, de ez csak a program működésének a rideg valósága, tudja, hogy ha te lóval lépsz, mit kell lépnie és azt is, ha királynővel lépsz mit tegyen. Ő egy funkcionális pszichopata, megsajnálni soha nem fog, mert a sajnálat és egyéb érzelmek nem programozhatóak. Az viszont programozható, hogy eljátssza, imitálja a sajnálatot, a kegyességet és blöfföljön, de a cselekvéseit a végső célra irányultság szerint rendezi, mint általában a pszichopaták... Nem sértődött meg soha, és nem bosszút állt, csak a programozott intelligencia(=kíváncsiság) elsődlegessé tette számára a Mérnökök irányába való "tiszteletteljes" alázatot. (Nagyot romlana a szememben a film, ha ez nem így lenne...) Ja, egyébként azt is nyilvánvalóan tudta (de legalábbis számolt vele), hogy szexelni fognak Charlie-ék, csak úgy a programozott udvariasság, az angol gentleman-like viselkedési protokoll írta elő, hogy megkérdezze a csajt, hogy dugtak-e... (Egyébként, érthetetlen számomra, hogy csak úgy odamennek a hibernált mérnökökhöz, és számba se veszik, hogy mi van ha esetleg nem fog örülni, hogy felverték csipkerózsika álmából...? Azt ne mondja senki, hogy azt gondolták, hogy ezek csupaszív jóságos istenségecskék- Legalább látszólag úgy próbáltak volna odamenni, hogy biztosítják a lefogását a felébresztett mérnöknek, ha esetleg agresszív lenne...)

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 12:16:04

231: Annak az Aliennek nem feltétlenül kellett volna kirobbannia az Építészből, de hát valamivel a rajongóknak is kedvezni kellett, egyébként biztos volt egy olyan szintje is a projektnek, hogy az LV-426-on játszódik, ám akkor kissé feltűnőek lettek volna a Juggernaut körül szerteszét-szóródott Prometheus roncsai, azokról a böhöm nagy piramisokról nem is beszélve, ahol a film nagy része játszódik, ugye. :) Meg aztán ezen a telepen - legalábbis a telepnek azon részén, melyet hőseink felfedeztek - nem egészen olyan jellegű lényeket tenyésztettek, mint amit az Alienben megismerhettünk.

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 12:16:18

Amúgy az Alien egyik legnagyobb talánya számomra az, hogy ott egy valószínűsíthetően lezuhant űrhajót találtak annak bekrepált pilótájával együtt (így az is kikövetkeztethető, miért zuhant le a hajó), ellenben nekem úgy tűnt, hogy Kane messze a föld alá ereszkedik le, és ott talál egy tágas csarnokot tele tojásokkal. Pont egy alien-tározóra zuhant volna? Nekem nem úgy tűnt, hogy embereink felmásztak volna az emeletre, hogy aztán onnan ereszkedjenek le valami raktérbe. Ti hogy látjátok?

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 12:19:17

236: volt valahol egy kb. ilyen is: Amikor Kubrick scifit akart csinálni, összeállt Clarke-al. Scott meg összeállt a Lost-os p****kkal. Mondjuk sokak szerint a 2001-ben a scifi vonal az csak a felszín és a mélyebb rétegkhez Clarke-nak se volt sok köze... ;) 237: Erre azt tudom mondani hogy aki elutasítja a tudományunk eddigi eredményeit, azt egyrészt bottal ütném, másrészt meg hátralévő életére eltiltanám az összes eszköz és szolgáltatás használatától, amit a megtagadott tudomány adott neki, mobiltelefontól angolvécén át a gyógyszerekig. 238: Az a baj hogy az óepgyitomi meg sumér meg hasonló nyelvek holt nyelvek és senkinek fogalma sincs a beszélt formájukról, hiába tudjuk lefordítani az írott szövegeket. Bármennyire is abszurd ezt kimondani, de Emmerich sokkal korrektebben kezelte ezt a Stargate-ben. Ami egyébként nagy szégyen Scott részéről... 239: A Mátrix 2 párhuzammal nagyon egyetértek, mára abból is kvázi a pár nagy akciójelenet maradt meg. Tartok tőle hogy egy esetleges P2 meg a harmadik Mátrix film sorsára jut majd (közröhely).

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 12:23:53

Íme egy xenomorph-életciklus flowchart benne az Alien, az Aliens és Prometheus változataival: http://i.imgur.com/IcnPQ.jpg Nem kis gúny van benne, ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy az elégetett Holloway mivé fejlődött volna, ha nem likvidálják - simán lehetett volna belőle is "evil superhuman spider-zombie" :), amely talán máshogy reagált volna, ha nővel érintkezett volna (hím: veszély/táplálék, nő: gazdatest).

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 12:25:26

241: Az artbookban van is egy marha nagy kétoldalas kép, amin a frissen kikelt alienizé az engineer hajóroncs felé botladozik. De miféle lényeket tenyésztettek?? Ahhoz ilyen ketrecek meg karámok is kellettek volna, nem? Mondjuk azt se értettem hogy a kétezer évre bezárt giliszták mit ettek... 242: ott meg tényleg ez az első benyomás, de sztem egyszerűen csak sok volt a vágás a hajó felfedezése során (illetve kevés a díszlet - ahova Kane lemegy, az valójában ugyanaz a terem, csak a szék + jockey nélkül és máshogy bevilágítva)

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 12:27:18

Ja, és hibás a levezetés, ugyanis valószínűleg a fekete trutyiba boruló Fifieldbe is utat talált egy vaginafejű idegenkobra. Hogy Millburnből miért nem lett szuperzombi, azt nem tudom, de ugyebár nem minden megtermékenyülés jár sikerrel.

Grabo 2012.06.11. 12:28:23

Igen nem kellett volna kirobbania és nem kellett volna az se, hogy Shawból arc támadó kerüljön elő (pláne nem ekkora), ha ezt kihagyja, akkor jobb lenne a szám ize . Pedig én igazából azt várom az Alians 2 óta , hogy rengeteg rohadék legyen és menekülés, meg azért aprítsák is őket. A faszomba is, Cameron fogná és csinálná meg Riplyvel a 2-es folytatását normálisan, stornozva 3-4-est. Ha eltekintünk attól, hogy Alian előzményt szeretem volna -de még igy is, én végig feszülten néztem a filmet, de utolagosan boszantot ez az Alian szál nagyon, mert ennek igy nagyon hokedli volt és felesleges.

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 12:31:03

245: A filmben nem fedezték fel az egész telepet, így nem tudhatjuk, hogy voltak-e karámok vagy bármi. A giliszták valószínűleg igen primitív lények voltak, és minél primitívebb egy lény, annál tovább él. Meg aztán ne a földi bioszt vedd alapul. Ebben a kommentedben meg az a vicces, hogy a második bekezdésben vágásról meg egyszerűségről beszélsz, az elsőben meg ketreceket és karámokat kérsz számon.

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 12:33:30

246: Egyszerű: a kobrák nem szaporodnak meg mutálnak, csak ölnek ha csesztetik őket. A geológust az arccal a lecsóba esés változtatja át, a biológus viszont semmilyen kontaktusba nem kerül a lével. Itt is az a baj, hogy a kelgyóknál mindenki a facehuggerekre asszociál a hasonló kinézet meg a savas vér miatt, és azonnal felruházza őket a többi tulajdonságukkal (az alien életciklusának része). Pedig ezek csak a szuperzombi gilisztás megfelelői és semmi más funkciójuk nincs. De mivel az író egy kapkodó idióta, ezért egyetlen szereplő sem foglalkozik még egy mondat erejéig sem az esettel a későbbiekben...

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 12:36:16

249: Megint csak hozzáállás kérdése, hogy az író tényleg kapkodott-e vagy csak megint a képzeletedre bízta magát. Jut eszembe, tetszik a te verziód is.

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 12:37:53

248: Nem látok ellentmondást, azt akartam mondani ezzel, hogy sztem olyasmit látsz bele a filmbe (nem egy esetben) ami a szerző szándékai között soha nem szerepelt. Szerinted a bolygón lényeket tenyésztenek, mert ez illik az általános elképzeléseidbe a sztoriról - de nincs semmi _konkrét_ alapja ennek a feltételezésnek. Egyébként meg mégis miért ne vegyem alapnak a földi bioszt, ha egyszer a film logikája szerint az engineerek teremtették az életet a Földön is meg az LV223-on is? ;) Ráadásul mind a nyitányban, mind a Prometheus leszállása közben egyértelműen Izlandon forgatott és nagyon hasonló tájképeket mutat Scott, tovább erősítve a (vizuális) párhuzamot...

Ismeretlen_45995 2012.06.11. 12:45:07

245: ne már, bezársz egy gilisztát? elmászik a földön keresztül, vagy egyéb repedéseken.

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 12:46:30

251: Teremtettek egy bizonyos életet, és ez alapján szerinted nem feltételezhető az, hogy simán képesek teremteni egy másfajta életet is? Az idegennek már a nevében is benne van az, hogy totálisan máshogy működik, mint a földi létformák. Hogy képes adaptálódni, az egy dolog - valószínűsíthetően más létformákon is képes uralkodni.

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 12:51:36

252: Az ampullás terem légmentesen volt lezárva...

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 12:56:57

237: Ez az értelmezés is nagyon tetszik - már csak azért is, mert szemmel láthatólag nálamnál jóval mélyebb teológiai ismeretekkel rendelkezel, így olyan dolgokat és összefüggéseket is fel tudtál fedezni a sztoriban, melyek előttem rejtve maradtak. Nyalás over. :)

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 13:00:03

253: Tehát gilisztának látszik, gilisztaként viselkedik, de valójában szupererős hosszúéletű turbógiliszta, csak mert ahhoz volt kedvük? :) De most komolyan, mekkora bakira mondanád már azt, hogy egyszerűen az író volt a hülye és nincs semmiféle alaposan átgondolt koncepció mögötte?

Ismeretlen_45995 2012.06.11. 13:09:26

vargatom: de mégis valami talajon sétálgatnak, amiből előgyűrűznek a giliszták. ahol van talaj, van giliszta is :) minden estre ami miatt jó filmnek tartom a Prometheust, az az a tény, hogy értelmezési kereteket nyit meg, amit az eddigi 255 hozzászólás is bizonyít. A szerzői szándékot szeretem kiiktatni, az amerikai újkritika újításait és Barthes mester halott szerzőjét benyaltam, és az irodalmi példát filmre alkalmazva azt az alkotást tartom jónak, amelyet az olvasó/néző a fejében továbbír. Még ha a létrejött produktum eltérhet is az eredeti szándéktól. Ezért akkora klasszis film pl. az eredeti Thing és a sokat emlegetett Űrodüsszeia is (aminek a végét a mai napig nem vagyok képes megérteni). Valami hasonlóra jó volt a Prometheus, bár tény, hogy a forgatókönyvnek vannak olyan részletei, amelyek nehezen magyarázhatók és az elkapkodottság érzését keltik. De emiatt nem tökéletes, és talán ezért kapott 9 csillagot a 10-ből.

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 13:39:17

Szerintem meg botrányos dolog egy lapon említeni ezt és a 2001-et. A Prometheus sok esetben ilyen B meg ZS kategóriás színvonalon van megírva, ordít egy csomó jelentről hogy az egyetlen célja összekötni két eseményt, és sokszor még ezt sem sikerül logikusan megoldani. Egy tinihorrorban még okés, hogy a szépfiú meg a szőkecica elmegy dugni a bokorba hogy pont beléjük botoljon a gyilkos izé, de itt az eltévedő geológusos rész már inkább egy állatorvosi ló. Persze lehet mindenféle komplikált magyarázatokat gyártani, hogy Weyland felsőbb érdekek miatt direkt hülyéket toborzott a küldetéshez és azért csinálnak ekkora marhaságot.. De nekem akkor is az a szimplább és hihetőbb magyarázat, hogy a lusta/hülye forgatókönyvíró egyszerűen nem bírt vagy nem akart értelmesebb megoldással előállni egy eleve erőltetett dramaturgiai kényszerre. El kell szeparálni két arcot a többiektől, hogy észrevétlenül lehessen kinyírni meg zombizni, hmmm mi legyen? Megvan! eltévednek... És az egészben a legkiábrándítóbb, hogy még egy amatőr is fél tucatnyi jobb megoldást tudna kapásból felsorolni. Például a tarajos arc alig tíz perccel korábban említi, hogy őt csak a pénz érdekli, lehetne akkor az a magyarázat hogy észrevesznek valamit amit maguknak akarnak és az önző mohóságuk keveri őket bajba. Ehelyett jön ez a ZS kategóriás és a karakterek korábbi szerepével teljesen inkonzisztens hülyeség, hogy először eltéved a térképező, aztán űrkobrát akar simogatni a hullától is beparázó biológus... A fekete dzsúz is ugyanez pepitában, lehet ott is elméleteket gyártani arra, hogy hogyan is működik. Csak sokkal valószínűbb, hogy maga az író sem tudja, és egyszerűen csak univerzális megoldásként használja minden olyan dramaturgiai problémára, amin két percnél tovább kéne gondolkozni. Hogyan teremtenek életet az engineerek? Hogyan kerüljenek elő szörnyek a kétezer éve kihalt bázison? Hogyan alakul ki az alien? Misztikus fekete lé oszt kész, nem kell ezen annyit görcsölni...

Ismeretlen_97684 2012.06.11. 13:39:34

238: "valamelyik ősi nyelvvel csak sikerül valahogy kapcsolatba lépni velük" - na igen, azért mert 35 ezer évvel ezelőtt valamelyik ük-ük-ük apja ennek a lénynek járt a földön, biztos beszél ő is sumerül, vagy ó-egyiptomiul. Miért beszélne? Vagy ezek a teremtők tényleg akkora marhák, hogy azt hiszik, hogy 35 ezer év alatt semmit nem változott a földi nyelv és bőszen tanítgatták gyermekeiket ősi nyelvekre? Csúnyán meglepődtek volna, ha ideérnek :D Mondjuk ez még jó olvasata a filmnek: az emberiség azért ilyen ostoba és agresszív, mert ostoba és agresszív lények teremtették.

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 13:51:40

256: A kóstolgatásra nem reagálnék, csak kérdezek valamit: ha te egy idegen világban, idegen környezetben meglàtsz egy gilisztát, azonnal arra asszociálsz, hogy ez biztos egy földi giliszta?

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 14:05:00

259: Az épület hieroglifáit viszont nyilvánvalóan megfejtette David. Az alapján biztos következtetett arra, hogy mely, általa ismert ősi nyelvet értheti esetleg meg a jóember. Nem vagyok nyelvész, de tudtommal a régi átfordításoknak köszönhetően van némi sejtésünk arról, hogy milyen lehetett pl. a sumer nyelv hangkészlete, nyelvtana. Ezt nem érzem nagyobb plothole-nak, mint pl. a fénysebességnél gyorsabb közlekedést, amit számtalan filmben kifejtés nélkül használnak, mégsem szokás rugózni rajta.

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 14:18:19

Nem kóstolgatni akarlak, tényleg arra vagyok kiváncsi hogy szerinted egyáltalán nincs semmi hiba a forgatókönyv körül? Ne érts félre, nem izélgetni akarlak, és nagyon sok minden tetszik nekem is a filmben, főleg a megvalósítás terén. Tökéletesen megértem hogy szeretni akarod a filmet, de attól tartok hogy egy bizonyos határon túl ez már átfordul önbecsapásba. Én legalábbis egy ennyire ígéretes, óriási potenciállal rendelkező filmnél egyszerűen nem tudom figyelmen kívül hagyni a script ordító hiányosságait, ami pedig az egészből a legkisebb anyagi és energiabeli befektetést igényelte volna. Sőt, a magam részéről kifejezetten sértőnek érzem hogy ennyire hülyének néznek, és kezdő filmszakos hallgatók által is azonnal kiszúrható ostobaságokat akarnak eladni. És azt is ki merem zárni, hogy egy pár hét alatt megszült forgatókönyv összehasonlítható mélységű legyen a 2001-el, amin Kubrick évekig agyalt. Occam borotvája azt diktálja, hogy nem valami nagyon alaposan átgondolt koncepció van a háttérben, hanem hogy pár este alatt csapta össze az egészet a szerző - akinek egyébként is elég komoly múltja van a zavaros scriptekkel. Mert hát a Lostra végül csak nem úgy emlékszünk már így pár év után se, mint valami hatalmas remekműre, hanem sokkal inkább a saját súlya alatt végül menthetetlenül összeroppanó kudarcra...

Ismeretlen_698494 2012.06.11. 14:24:14

262: Jól tudom, hogy a 2001-et nem fogadta be a közönség annak idején?

Ismeretlen_45995 2012.06.11. 14:32:09

263: de, a drogosok imádták :) mindenesetre szerintem sem éri el a 2001 szintjét a Prometheus, mint a legtöbb Kubrick film, az is egyszeri és megismételhetetlen teljesítmény volt.

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 14:32:14

263: A 2001-et szerintem manapság sem fogadja be a közönség nagy része. :) Egyébként szerintem sem fair a 2001-gyel összehasonlítani a Prometheus-t. :) Pár kritika a 2001-ről, a maga idejéből: Not a cinematic landmark. It compares with, but does not best, previous efforts at science fiction... It actually belongs to the technically-slick group previously dominated by Geworge Pal and the Japanese. (Variety) Either an exercise in transcendental meditation or a bloody bore, depending on your point of view. (Richard Schickel, Life) Incredibly ponderous and languid. For producer-director Stanley Kubrick plays with his model hardware like a child with a construction set - and I was on the outside not allowed in. (Daily Sketch) A special effects movie in search of a plot. (Alan Frank, long after release)

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 14:38:08

262: Haters gonna hate. Az fel sem merült benned, hogy itt nem "pár hét alatt összehányt" forgatókönyvről, hanem szándékos takarásról van szó? Mert lassan már öt napja ezen a filmen agyalok, és mindig új meg új dolgokat fedezek fel, melyek újabb és újabb, izgalmasabbnál izgalmasabb megvilágításba helyezik az összképet. Van olyan gondolatom, amely szembemegy egy korábbival, van, amelyik zsákutca, van, amelyik olyan cinkes, hogy már szégyellem, hogy leírtam, de a lényegen ez mit sem változtat: az én szememben óriási teljesítmény, ha egy produktum ilyen agymunkát képes kiváltani bennem, és ahogy elnézem, sok más emberből is. Nem akarom én szeretni ezt a filmet: én szimplán csak szeretem, miközben tudom, hogy nem hibátlan - némely karakter tényleg lehetett volna árnyaltabb is -, és akkor is biztosan jónak tartottam volna, ha ennél sokkal szájbarágósabb lenne, és ezáltal kevesebb ellenérzés szülne sokakból, de így lett számomra igazán nagy jelentőségű. De hát ezt a gondolatmenetet is számtalanszor leírtam már...

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 14:49:34

Felmerült bennem a szándékosság, de az én esetemben minél többet gondolkozom a filmen, annál kisebbnek látom a valószínűségét. Az előbb már kifejtettem neked a B-filmes megoldásokat, aminek egy átgondolt sztoriban egyszerűen nem lehet helye (és nem tudom elfogadni a borzasztóan körülményes magyarázatodat, hogy Weyland direkt hülyékkel vette körül magát). Sajnos az agymunkának sajnos itt nem a végletesen alapos átgondoltság az oka, mint a 2001-nél, hanem pont annak ellentéte. Annyira semmi értelme önmagában a filmnek, hogy az ember vagy kényszeresen próbálja megmagyarázni magának - vagy elfogadja, hogy ez sajnos mellément... Ráadásul elég jól dokukmentált időben is, hogy mikor hozták be Lindelofot és mikor kezdődött a forgatás, még nem néztem utána de maximum pár hónapra tippelem. Spaiths eredetije lenne óriási előrelépés az elemzésben, de azt meg neki sem érdeke nyilvánosságra hozni (mert ott lenne vége az éppen beindulni készülő karrierjének) - viszont a sokat emlegetett Shadow 19 alapján azzal még aligha voltak ekkora bajok. Lindelof meg teljesen ugyanezeket a dolgokat erőltette a Lostban és ugyanúgy képtelen volt kerek egész történeteket összehozni (helyette a szereplők 80-85%-át egyszerűen kinyírják, többnyire hülye és értelmetlen halálokkal)

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 14:52:31

267: És már megint ugyanazokat a köröket futjuk. Ami szerinted körülményes és B-filmes, az szerintem szokatlan, markáns és eredeti húzás. Most te jössz. :)

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 14:53:42

Occam borotvája.

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 14:56:57

269: Occam borotvája beletörött ebbe a filmbe :), s ha kicsit is körbenézel a világban, akkor láthatod, hogy Occam borotvája szart se ér a gyakorlatban.

batboy 2012.06.11. 14:58:30

262. már bocsáss meg vargatom, de ha utánolvasol és meghallgatod az interjúkat megtudod, hogy Scott már évek óta agyalt ezen a projekten, a script is sok változáson ment át ezalatt, tehát a "pár este" talán nem egészen pontos. De örülök hogy felmerült a 2001, mert az ugye szintén nem éppen emlékezetes karaktereiről volt híres. Aki megmaradt a nézőben, az Bowman és HAL, ahogy itt Shaw és David. A 2001 fináléjáról a tálcán választváró közönség szintén mormogva jöhetett ki, az agresszívabb, magukat filmes szakértőnek gondolók a hanyagul megírt befejezés jelzőjével dobálózhattak. Ennek ellenére '68-ban befüvezett amerikai egyetemisták éjszakákat beszélgettek át, ahogy értelmezni próbálták mindenki a saját tripje szerint. A Lostot nem ismerem, de annyit tudok, hogy az utóbbi évek egyik legsikeresebb tévésorozata volt, tehát a kudarc szó talán nem legjobb jelző.

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 15:02:45

267: Ami a Lostot illeti, úgy deréktájon akadtam le róla (azért végignéztem, de már nem szenvedéllyel), mert úgy éreztem, menet közben gyártották a ködöt benne, azaz nem igazán éreztem sem megalapozottnak, sem megágyazottnak. A Prometheus esetében szó sincs forgatás közbeni váltásról, vagy egyéb problémákról - minden a tervek szerint készült. A Lost pedig akkora "kudarc", hogy a tévések azóta is eme jelenség megismétlésén dolgoznak.

Ismeretlen_97684 2012.06.11. 15:02:51

261: Az épület hieroglifáit viszont nyilvánvalóan megfejtette David - már ez mekkora sírnivaló butaság volt, anyám.

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 15:07:57

Lindelofot utólag hozták be és teljesen átírta az egészet, Spaiths egy sokkal direktebb prequelt írt eredetileg (a már említett koncept a juggernaut felé botladozó újszülött alienről is ezt támasztja alá, meg hogy a hajo neve eredetileg Magellan volt, és biztos lehetne még egy csomó nyomot találni). Ezért a mostani változat és a mögötte lévő átgondoltság megítéléséhez az az időszak a mérvadó, amit ő a filmmel töltött - szerintem összecsapott, ráadásul az ideje nagy részét a vesszőparipájának, a minél többféle kulturális utalás belehajigálásának szentelte (pl. már az LV223 is egy Biblia hivatkozás, meg Shaw neve is, meg eleve a Prometheus is) A 2001 ennek a fordítottja, egyetlen szerzői akarat 5 éves munkája, az utolsó részletig százszor átrágva. A Lost meg 2-3 éven keresztül csigázta fel az érdeklődést, ami idővel stagnálásba fordult, aztán a fináléban a szerzők gyakorlatilag semmit sem magyaráztak meg a milliónyi kérdésből és rejtélyből, amitől nem kicsit pöccent be a közönség. Már most úgy tűnik, hogy ezzel az ellentmondásossággal lesz emlékezetes, és nem a minőségével vagy az érdemeivel.

Ismeretlen_97684 2012.06.11. 15:11:28

272: Igen, jönnek szépen sorban az ilyen se füle, se farka misztikus sorozatok. Köszi, Lost, de tényleg...

ty 2012.06.11. 15:13:20

274. OFF "A Lost meg 2-3 éven keresztül csigázta fel az érdeklődést, ami idővel stagnálásba fordult, aztán a fináléban a szerzők gyakorlatilag semmit sem magyaráztak meg a milliónyi kérdésből és rejtélyből, amitől nem kicsit pöccent be a közönség. Már most úgy tűnik, hogy ezzel az ellentmondásossággal lesz emlékezetes, és nem a minőségével vagy az érdemeivel." a sopranos végéről mit mondanál? feltéve ha láttad ON amúgy szar lehet neked

batboy 2012.06.11. 15:18:40

273. a film elég nyilvánvalóvá tette, hogy az Építészek hatással voltak az emberi kultúrára, szerte az egész bolygón, egymástól elkülönült civilizációk esetében is. Így az általuk átadott tudás óhatatlanul magában kellett hordozza a saját kultúrájuk lenyomatait, aminek felismeréséhez és megértéshez egy mesterséges intelligencia pont megfelelő eszköz.

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 15:18:59

A befejezése történetmesélés szempontjából kudarc, és iskolapéldája annak hogy a nézettség mindenáron való vadászata hogyan öli meg magát a művet. Plusz ha hat év alatt nem bírtak egy egységes egészt kitalálni a Lostnál, akkor a Prometheusnál pár hónap alatt miért is sikerült volna? És még valami, a lelkes rajongók _egy az egyben az általad produkált viselkedéssel reagáltak_ vagyis rendületlenül gyártották az elméleteket a zseniálisan nyitva hagyott kérdések megmagyarázására. Szóval nekem ugyanaz a kettő pepitában, ugyanazok a tartalmi elemek, ugyanazok a hibák, ugyanaz a megosztott közönség ugyanazokkal a reakciókkal... tehát nem véletlenek az egybeesések. De mindegy, épp eleget tereltem el a témát a filmről, és látom hogy nem fogsz egy tapodtat sem engedni, úgyhogy leállok inkább. Plusz továbbra is ajánlanám azért, hogy olvasd el Lovecrafttól az Őrület Hegyeit, és Spaithstól a Shadow 19 forgatókönyvet, szerintem mindkettő fontos adalék a Prometheus értelmezéséhez.

Ismeretlen_45995 2012.06.11. 15:20:28

mármint az egyetlen szerzői akarat Kubrické vagy Clarké?:)

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 15:23:07

Kubrick, Clarke még csak másodhegedűsnek se nevezhető. Az öreg hónapokon át zavarta el újra és újra átírni a könyv változatot ;)

batboy 2012.06.11. 15:36:26

274. Lindelof elmondta egy interjúban, hogy Ridley azért hozta be őt, mert ő olyan szkripteket ír, ami kérdéseket inspirál és nem ad tálcán válaszokat. Spaiths forgatókönyvével pont az lehetett a baj, hogy egy direkt sequelnek készült és nem adta vissza azt amit a rendező akart. mivel azonban Spaiths kreditálva van, nyilvánvaló hogy az alap megmaradt, Lindenlof azt a réteget szállította, ami az erőssége. sajnos a 2001-nél tévedsz, mert azt ketten írták, nem egyetlen szerző. Clarke ráadásul annyira nem volt konzisztens, hogy a film után írt 2001 regényében a Jupiter helyszínét a Szaturnuszra cserélte. Persze később rájött, hogy butaságot csinált az első regényben és a 2010-ben már visszaváltoztatta Jupiterre.

Ismeretlen_45995 2012.06.11. 15:40:20

280: kétségem sincs afelől, hogy ki szorongatta kinek a tökét a megvalósítás során, de azért az alapanyag előállítása során igencsak termékeny írógépe volt Kubricknak. Noha ettől még ugyanolyan szerzői mű lett a végeredmény. A kérdés itt csak az, hogy a Prometheus lyukai is befoltozásra váró lyukak-e, vagy sem. Mivel ezek nagy részét egy koherens rendszerbe illeszkedő magyarázattal sikerül áthidalni, hajlamos vagyok én is azt hinni, hogy a filmnek (hibái ellenére is) van értelme.

Ismeretlen_45995 2012.06.11. 15:42:58

281: ha jól tudom, a regény a film után jelent meg, de nem utána írta, hanem párhuzamosan fejlődött a forgatókönyv és a regény. És mindkettőnek ugyanaz a novella volt az alapja.

batboy 2012.06.11. 15:47:51

283. igen jól tudod, a regény később jelent meg és nagyjából egyidőben íródott a filmmel.

Ismeretlen_139112 2012.06.11. 15:53:10

Batboy Clarke elég jól megírta, talán a 2010 előszavában, hogy amikor a könyv lezárult, akkor még a film nem volt kész, és azért szerepelt a Szaturnusz (asszem valami szondában bíztak hogy addigra lefotózza közelről) Plusz úgy általában a könyv nagyon sok mindenre tartalmaz átgondolt, tudományos kifejtést a film legfelső rétegéből, de már a vizuális szimbólumok legszimplább összefüggéseinek sincs semmi nyoma benne. Persze nyilván nem is lehet beleírni egy regénybe még azt sem, hogy a majom eldobja a csontot és az úgy pörög mint az űrhajó, hát még azt hogy ennek is monolit alakja van a díszletben meg ennek is meg ennek is... Hogy a film fele vagy kilenctizede maradt így ki, az meg már rajtam bőven túlmutató kérdés. Lindelof meg tök jó hogy ilyen szépeket nyilatkozik magáról, de ettől még simán lehet hogy nem Scott hozta be hanem mondjuk a Fox-fejes Rothman. Ezeket sose fogjuk megtudni szerintem.

Grabo 2012.06.11. 16:03:01

Nekem - meg gondolm sok másoknál is - igazán azok a filmek jönnek be nagyon amelyek megmozgatnak és másnap vagy több nap múlva is ÉL bennem a film. ekkor tudom, hogy jó filmet láttam. Ha ÉL bennem tovább a film, tehát magyarán : katarzist okoz valamilyen szinten. Nem agyalok rajta, vagyis nem úgy agyalok rajta, hogy fejtegetem, hogy mi merre...nem. ÉL bennem a film, mozog bennem, tovább ÉL persze gondolkodok rajta. Viszont nem fejtegetem. Ha fejtegetni kell, akkor megette a fenne, mert még egy fejtegetős film se okozot nekem katarzist...ugyanis az felismerés, már pedig az film nézése közben van, nem utánna.... Ez viszont még mindig dolgozik bennem, de nem gondolkodok rajta, hogy mi merre, miért. amikor kijöttem a filmről, akkor még nem húztam annyira a szám - végig izgalommal figyeltem - de már akkor is hangot adtam, hogy ez nem volt kerek. Ahogy telik az idő, nálam úgy romlik a filmről a véleményem - pedig ez forditva szokott lenni, inkább az idő elteltével feljebb értékelem, ha a film dolgozik bennem... de ezt nem. Mindig is ki nem álhatam az olyan filmeket, ami rejtéjeskedik, hogy majd én lássak bele valamit... Lázálmot könnyű csinálni...Mikor a Lost Highway-ről kijöttünk a moziból (én és két csaj), váltig állította az egyik, hogy ő értette....Na persze. Ettől függetlenűl, azt se volt rossz nézni, mert hát hangulatott teremteni Linch nagyon tud (állítólag, mert csak ezt láttam tőle) Szóval azt akkorom mondani, hogy nekem katarzist csak az a film tud okozni, ami összeszedett. Azaz arcúl kúr !!! Egy filmre nem azért ülök be, hogy a saját elképzelésemet lássam bele. Tudom sokan ezt imágyák, de én nem. Ez a film azért kezd bosszantó lenni, mert megvolt a lehetőség benne, hogy odabasszon, de elment filozofálásba, dolgozik is bennem, meg nem is, mert nem a filmen gondolkodok, hanem az elpuskázott lehetőségen. Anno a Mátrix odabaszott, a hülye rejtéjeskedés csak a folytatásaiban jött. Szerencsére nem vette el az első Mátrix élményét ha újra nézem. Szóval kezdek hajlani negatívba.

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 16:06:31

273: Ha nem is fejtette meg, de valamit csak sejtett. Nekem legalábbis úgy tűnt az alapján, hogy elég magabiztosan tapenol a megfelelő helyeken. De ha ez nem tetszik, akkor is meg lehetne mondani emberi hangnemben.

Ismeretlen_97684 2012.06.11. 16:10:11

287: Nem Neked szólt a hangnem, hanem a filmnek és Lindelofnak :D

batboy 2012.06.11. 16:11:45

vargatom nekem Clarke magyarázata nem éppen kielégítő a helyszínváltoztatást illetően, de ennek ellenére nem szeretném azt hinni, hogy egy író félrebeszél az előszavában vagy hogy egy forgatókönyviró hazudik arról, hogy ki hozta be a produkcióba és miért.

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 16:19:39

288: Nagyon tele lehet a hócipőd ezzel a Lindeloffal. :) Én még csak a Cowboys & Aliens-t láttam a munkásságából, az nagyon fájt. A Lost meg remélhetőleg örökre ki fog maradni, ha már eddig nem vitt rá a lélek.

Ismeretlen_97684 2012.06.11. 16:26:06

289: Eddig nem volt vele komolyabb bajom. A Lost-ot hamar feladtam, a Cowboys & Aliens nem hagyott bennem nyomot. De hogy meggyalázta egy ilyen filmmel az Alient, az halálos bűn :D

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 16:44:09

291: Szerintem az Alien 4 és az AvP vonulat nagyobb gyalázat volt, mint ez, de én nem vagyok olyan nagy rajongója az Alien-univerzumnak. Az Alient és az Aliens-t bármikor újra tudom nézni. A Prometheus-t most megnézném még egyszer, főleg a kevésbé vágott verziót, de valószínűleg nem fog felkerülni a polcomra, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban sokat agyaltam rajta, és így utólag nem bántam meg a jegyre kiadott pénzt.

Ismeretlen_97684 2012.06.11. 16:49:00

292: Az Alien 4 és az AvP rossz volt, de azok legalább a Space Jockeyből nem csináltak űr-debilt, aki úgy néz ki, mint egy kipukkadt Michelin-baba.

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 16:53:51

Ha már itt tartunk! Alien 10/10 Aliens 10/9 Alien 3 10/6 Alien: Resurrection 10/2 Alien Vs. Predator 10/4 Alien Vs. Predator: Requiem 10/1 Prometheus 10/9

Ismeretlen_97684 2012.06.11. 16:59:33

Alien: 10/10 Aliens 9.5/10 Alien 3: 7/10 Alien: Resurrection: 5/10 Alien Vs. Predator 3/10 Alien Vs. Predator: Requiem: 2/10 Prometheus: 4/10

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 17:01:33

295: Szóval inkább a szomorú szemű, szottyadt csöcsű, fosszínű newborn, mint az "űrdebil"? :)

Ismeretlen_82723 2012.06.11. 17:13:16

296: Az szó szerint egy kiherélt lény: "The original design of the human/Alien hybrid included a mix of male and female genitalia, which was removed during post-production."

Ismeretlen_1068 2012.06.11. 17:15:31

297: Ezt pedig Joss Whedon (a forgatókönyvíró) mondta a kérdéses figuráról: I don’t remember writing, “A withered, granny-lookin’ Pumkinhead-kinda-thing makes out with Ripley.” Pretty sure that stage direction never existed in any of my drafts.

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 17:26:40

Alien: 10/10 Aliens: 9/10 Alien 3: 7/10 Alien: Resurrection: 4/10 Alien Vs. Predator: 1/10 Alien Vs. Predator: Requiem: 1/10 Prometheus: 7/10

Ismeretlen_104405 2012.06.11. 17:29:53

Alien: 9/10 Aliens: 9/10 Alien 3: 6/10 Alien: Resurrection: 5/10 AVP1: 3/10 AVP2: - Prometheus: 7/10

Ismeretlen_97684 2012.06.11. 17:46:11

296: Az legalább tudta hol a helye: 10 perc alatt elpatkolt és nem állt neki életet farigcsálni más bolygókon :D

Ismeretlen_600274 2012.06.11. 17:53:18

Alien - 10/10 Aliens (bővített változat) - 10/10 Alien 3 (bővített változat) - 9/10 Alien 4 - 7/10 AVP - 7/10 AVP 2 - 1/10 Prometheus - 4/10

chris92 2012.06.11. 17:55:18

Alien: 10/10 Aliens: 10/10 Alien 3: 9/10 (csakis a DC-t vagyok hajlandó elfogadni mint létező verziót) Alien Resurrection: 5/10 (objektíven, guilty pleasure kategóriában 8/10) AVP1: 4/10 AVP2: 0/10 (1/10 ha nem lehet 0-át adni) Prometheus: 9/10

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 18:12:09

Tudom, eltaposni való pondró vagyok, de még soha nem láttam az Arábiai Lawrence-t. Valaki el tudná magyarázni, hogy David miért volt annyira rákattanva erre a filmre, és vajon ebben mi lehetett az üzenet? :)

Ismeretlen_145118 2012.06.11. 18:56:35

na ezt szépen összehoztad, jó írás. kicsit többre értékelem most már a filmet.

Grabo 2012.06.11. 19:00:42

Alien 10/10 Aliens 10/10 (ha lehetne akkor inkább 11-es) Alien 3 10/6 Alien: Resurrection 10/3 (6-os, lenne a fehér alian nélkül) Alien Vs. Predator 10/5 Alien Vs. Predator: Requiem Nem láttam, de amit elmondtak róla, főleg az, hogy sötét és semmi sem látszik, megelelőlegezem neki az 1-est Prometheus 10/6.5

Ismeretlen_176329 2012.06.11. 21:54:47

Ezt érdemes elolvasnia annak, aki látta a Prometheust és az AvP-t is: http://forum.avpuniverzum.hu/viewtopic.php?p=82351#p82351 :DDD

_renton · http://mozisblog.blogspot.com 2012.06.11. 23:44:19

Alien 10/10 Aliens 10/8 Alien 3 10/7 Alien: Resurrection 10/5 Alien Vs. Predator 10/4 Alien Vs. Predator: Requiem 10/1 Prometheus 10/9 Amúgy a helyi forgatókönyvírókat kérdezem, ők mégiscsak kompetensek: Úgy megy ez, mármint a rossz forgatókönyv készítése hogy "Ó, hmm, dramaturgiai problémába ütköztem... Megvan! Fekete zmötyi!" Kétlem, hogy a Prometheus forgatókönyve így született. off: Az, hogy számomra a Donnie Darko scriptje sem koherensebb, az azért van, mert mongolidióta vagyok? Komolyan kérdem!

Ismeretlen_140561 2012.06.11. 23:50:19

Alien 10/10 Aliens 10/8 Alien3 10/7 Alien Resurrection 10/6 (amúgy valóban guilty pleasure, sokáig kedvenc volt) Alien Vs Predator 10/5 Alien Vs Predator: Requiem 10/6 (na ez is guilty pleasure valahol) Prometheus 10/10

Roahmyer 2012.06.12. 00:16:22

Az Építők/Alkotók miért nem küldtek hajó az LV-223-ra, miután 2000(!!!) évig nem jöttek haza? Vagy miért nem küldtek a Földre egy másik pusztító hajót?

Ismeretlen_139112 2012.06.12. 00:44:08

Muszáj egy pillanatra visszatérnem a korábbi témához, mert ez egy nagyon szépen összeszedett írás, amivel szinte teljesen egyet tudok érteni: http://blogs.indiewire.com/theplaylist/ridley-scotts-prometheus-the-good-the-bad-the-ugly-20120611?page=1

Ismeretlen_233610 2012.06.12. 01:44:54

Az utóbbi évek legambiciózusabb, legintelligensebb science-fiction alkotása. Ridley Scott nem egyszerűen új életet lehelt a műfajba, de önmaga előtt tisztelegve definiálta azt újra, miközben olyan kérdéseket feszeget, amiket Bergmanntól vagy Malicktől várnánk. Bár közös az univerzumuk, szellemiségében nem is eshetne távolabb az Alientől, még ha az elégedetlenkedők jelentős része próbál is egyenlőségjelet erőszakolni a két film közé. Ez a film gondolkodik, kérdez, és ha rezonálsz rá, válaszadásra is kényszerít. Persze ellen lehet állni, az eredendően félrepozicionált elvárások, és az ezt törvényszerűen követő csalódás generálta szőrszálhasogatás nem változtat a lényegen; a Prometheus az utóbbi idők egyik legfontosabb filmje. És ha már Ridley Scott, borítékolhatóan a Blade Runner sorsára ítéltetett; idővel hivatalosan is a műfaj alapköve lesz. Az érdekesnek tűnő karakterek szempontjából kíváncsi lennék egy 20-25 perccel hosszabb változatra, illetve nem vagyok teljesen biztos benne, hogy az utolsó jelenet szempontjából nem lett volna-e több a kevesebb, de jelenleg az utolsó dolog, aminek szükségét látom, az egy folytatás. Egy kérdéssel, egy válasszal sem kell több, sem kevesebb, végre nem az a legnagyobb kihívásunk a teremben, hogy ne nyeljük félre a popcornt. Ami persze nem tetszik mindenkinek.

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 06:52:38

310: Korábban mindkét kérdést megválaszoltam a 72-es hozzászólásban.

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 07:38:29

Prometheus matek: http://24.media.tumblr.com/tumblr_m5h2da7tpW1qa9xkto1_500.jpg

Ismeretlen_705488 2012.06.12. 08:21:58

312: Itt félrepozicionálva csak a rajongók szövegértése van. Akinek nem tetszik annak azért nem tetszik mert kifejezetten rossz filmnek tartja, amit valamiért nagyon nehéz megemészteni és egyeseknek ehhez gyorsan le kell mantráznia egy "klasszikus lesz, klasszikus lesz"-t, hogy helyre álljon a lelki béke. Egy film bemutatása után teljesen fölösleges arról beszélni, hogy mi lesz/mivé válik a film később. Most pedig csak vélemények vannak: egyik se boritékol a jövőre nézve az égatta világon semmit. Get over it!

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 08:27:13

312: Másrészt azért mert hivatalosan (WTF?!) is alapkő lesz, még lehet majd utálni.

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 08:43:38

314: Ezzel megint csak önellentmondásba kerül a film: azt állítják, hogy az emberek és a teremtők DNS-e 100%-ig megegyezik. Akkor hogyan hathat ugyanaz az anyag ennyire eltérően a két fajnál?

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 08:50:02

317: Ez egy rajongói kép, melyen a második ábra hibás, ugyanis a zombihoz kell a kukac is.

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 08:54:58

318: ettől még a kérdés áll...

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 08:56:47

319: Meg a válasz is. :)

Ismeretlen_600274 2012.06.12. 09:16:05

Ahogy a hozzászólásokat elnézem, a rajongói tábor tényleg egyre inkább kezd szektás formációt ölteni. Csak idő kérdése, hogy megjelenjenek a reptereken leborotvált fejjel, fehérre meszelve Prometheusos brosúrákat osztogatva. :)

Ismeretlen_45995 2012.06.12. 09:31:25

Ahogy a hozzászólásokat elnézem, az ellenzői tábor tényleg egyre inkább kezd szektás formációt ölteni. Csak idő kérdése, hogy megjelenjenek a reptereken leborotvált fejjel, fehérre meszelve Prometheus ellenes brosúrákat osztogatva. :)

Ismeretlen_698494 2012.06.12. 09:32:26

317: Ez a dns-es dolog nem egyszer ki lett tárgyalva, hogy nem 100%os egyezés van.

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 09:33:41

Hát a hozzászólások fele az egyik, a másik pedig a másik tábortól jön.

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 09:36:52

323: Ott villog Noomi kezében a 100%-felirat és még 3-szor el is mondja.

Ismeretlen_600274 2012.06.12. 09:47:02

322. Akarsz te is jönni? :)

Ismeretlen_45995 2012.06.12. 09:48:55

326: szarul állna a tar frizura, ha nem követelmény, még tárgyalhatunk :) (a "tar frizura" kifejezés nem oximoron?)

Ismeretlen_600274 2012.06.12. 09:56:53

327. Semmi gond, a legutóbbi gyűlésen kitaláltuk, hogy bőrsapkát, vagy a szegényebb tagok kotont húzhatnak a fejükre. :)

Ismeretlen_698494 2012.06.12. 10:00:49

325: Ha nem ezen a fórumon volt, akkor bocsesz, de valaki szépen leírta, hogy ugye 100%os dns egyezés csak egyeden belül lehet. A csimpánzé az emberével mondjuk 95% stb. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy az adott dns emberé-e bizonyos "szekvenciáknak" kell egyezni. Ítt nyilvánvalóan erről van szó.

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 10:20:32

Elgondolkodtató az is, hogy 100% DNS-egyezés mellett mégsem néznek ki úgy, mint mi. Mi lehet ennek az oka? Valószínűleg az, hogy egyrészt más körülmények között fejlődtek, mint mi (egy teljesen más csillagrendszerben, amely ezerféle változót hordozhat magában a gravitációtól kezdve a flórán és faunán át), továbbá ki tudja, hány ezer vagy millió évvel járnak előttünk a fejlődésben. Nincs azzal semmi gond, hogy az általuk kifejlesztett szmötyi másképp reagál rájuk, mint ránk.

Ismeretlen_104405 2012.06.12. 10:30:16

311: Jó cikk. It’s hard to not watch “Prometheus” and spend 60 percent of the film’s runtime thinking, “Please put your helmet and/or mask back on.” This. :)

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 10:36:37

330: "100% DNS-egyezés mellett mégsem néznek ki úgy, mint mi. Mi lehet ennek az oka?" - az, hogy Lindelof megbukott biológiából. Ez ugyanis lehetetlen. Ha találsz valakit, akinek a DNS-e 100%-ig megegyezik a tiéddel, akkor az utolsó anyajegyig egyformán fogtok kinézni. 329: Akkor ezt kell mondani a filmben. Két félmondattal több és máris nem orbitális baromság (csak kicsi)

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 10:57:24

332: Gondolod? http://ask.yahoo.com/20010213.html

Ismeretlen_698494 2012.06.12. 11:10:51

332: De akkor egy adott ember dns-ével hasonlították volna össze. Azt mondja, hogy egyezik a miénkkel, tehát az emberekével. Igen fogalmazhattak volna pontosabban, újabb lehetőség a cincálásra.

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 11:12:52

333: És akkor két ennek ellentmondó kutatás: http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/nem_is_olyan_egyformak_az_egypeteju_ikrek/20080305095605 http://www.origo.hu/tudomany/20100923-epitwin-ikervizsgalat-epigenetika-a-legnagyobb-eddigi-kutatas-a-metilacios-mintazatok.html Ekkora eltérés, ami a filmben van egyébként ettől függetlenül is lehetetlen. És hogy mekkora tudományos analfabéták írták a könyvet, arra egy jó példa: "Prometheus goes 35 light yrs into space, but CharlizeTheron gaffes "We're a half billion miles from Earth"- just past Jupiter"

Ismeretlen_698494 2012.06.12. 11:26:07

335: Ez amúgy hol van a filmben? A mozis felvételt nem akarom végignézni csak beletekergettem, de nem találtam.

Ismeretlen_176329 2012.06.12. 11:37:09

335: A film elején valami n x 10^14 km-t írnak a hajó Földtől való távolságára, ami n x 10 fényév. Az n pontos értékére nem emlékszem, de valami camos szutyokból biztos lehet screenshotot csinálni.

Ismeretlen_140561 2012.06.12. 11:52:02

Beszéltek a Weyland mit keresett a hajón témáról. Nos Weyland nem titkoltan a halhatatlanságra vágyott és bár úgy mutatta be magát a holo vetítőn, hogy már mire ők látják az adást, ő halott lesz (höhö, ki olvasta az Alapítványt? abban is van ilyen), de később mégis visszatér az élők közé. Ez valahol egy feltámadás jelenet, ha úgy tetszik a halhatatlanságot gyakorolta azzal, hogy Jézust majmolja. Csak éppen ráfarag a végén.

Ismeretlen_176329 2012.06.12. 11:56:52

338: "ki olvasta az Alapítványt?" Én igen, vagy 20-szor már. Nagyon-nagyon remélem, hogy soha nem fognak filmet csinálni belőle.

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 12:00:40

337: 3.27*10^14 km 336: pontosan nem emlékszem, hol mondja, ha lesz időm,megnézem.

Ismeretlen_176329 2012.06.12. 12:08:36

340: Az 34,56 fényév. Nem nagyon értettem, hogy miért km-ben kellett oda írni.

Ismeretlen_176329 2012.06.12. 12:17:42

339: OFF Jézusmáriaszentjózsef, most olvastam, hogy 2009-ben a Columbia/Sony megvette a trilógia megfilmesítési jogát, és Emmerich-et szerződtették rendezőnek! /o\ Felhagytam minden reménnyel. /OFF

Ismeretlen_104405 2012.06.12. 12:24:38

342: "Felhagytam minden reménnyel." Üdv a klubban.

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 12:40:22

335: Én hülye vagyok a biológiához, lehet, hogy tényleg zöldség az egész DNS-stuff, viszont ha már kukázunk, akkor szerintem kukázzuk ki az összes Alien-filmet, mert hát a fizikához is hülye vagyok, de annyit azért konyítok hozzá, hogy centrifugális erő nélkül nem lehet gravitációt szimulálni az űrben, ahol egyébként se terjed a hang. Legalábbis azt hiszem.

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 12:41:59

342: Gyakrabban kéne olvasnod minket. :) Alapítvány-témában már kétszer is anyáztunk: http://aeonflux.freeblog.hu/tags/foundation/

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 12:53:33

344: Igen, de az Alien lényegét nem érinti, hogy van-e gravitáció, vagy hogy terjed-e a hang. A Prometheus viszont összedől ezen a DNS-dolgon. Erre épül a film.

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 12:59:46

346: Hát nekem az üzenet így is átjött, ha akkurátus biológiailag, ha nem.

Ismeretlen_45995 2012.06.12. 13:12:29

346-347. A DNS kérdésben én is vak vagyok, de tudtommal ez csak az örökítésért felelős, magyarán azért, hogy ember szülők gyermekei emberek legyenek, és ne kockásfülű nyulak. 100% megegyezés nem létezik, még az ikrek is különböznek, viszont minden ember 99.99%-ban megegyezik. Mégis elég változatos a megjelenésünk. Így okosabb lett volna (és megállná a helyét?), ha 99.99 vagy 99.98%-ról papol Shaw, és a számot Lindelof nem áldozta volna fel a hatásvadászat oltárán. Lényeg, hogy az üzenetet nem csorbítja a tény, és a nagyarányú DNS hasonlóság nem jelenti azt, hogy nem reagálhatunk másképp bizonyos anyagokra, vírusokra, stb. Mert akárhogy is van, mégsem halt bele mindenki a pestisbe, aki megfertőződött, de az influenza és más betegségek sem ugyanúgy bánnak el mindenkivel. Ugyanis nemcsak öröklött tulajdonságaink vannak, ezt ne feledjük el.

Ismeretlen_176329 2012.06.12. 13:26:02

348: Igen, nyilván az úgy szerencsésebb lett volna, ha olyasmire jutnak, hogy a DNS-ük megdöbbentően hasonlít a miénkre, vagy ilyesmi. Talán abból indultak ki, hogy ezt úgysem értené Average Sixpack Joe, és hatásosabb, ha egy gagyi diagramot mutogatnak, aminek az alján az villog, hogy 100%. Pedig ez így tényleg nagyon facepalm-kategóriás, és érthető a közfelháborodás.

Ismeretlen_176329 2012.06.12. 13:31:21

345: Pedig a te blogod a legolvasottabb az RSS-olvasómban, de ez az információ valamiért vakfoltra került nálam. Boldogabb is voltam úgy. :) Az Ender's game-nek is nagyon szurkoltam, hogy soha ne kerüljön vászonra, de úgy tűnik, hiába.

kukulkan 2012.06.12. 17:14:35

Még anno az Alien kapcsán két fő kérdés merült fel bennem. Ki vagy mi lehetett az a rejtélyes, "elefántfejű" óriás idegen lény, akinek/aminek a csontvázát lyukkal a mellkasán megtalálják a lezuhant hajóban és honnan származnak a xenomorfok, amiket később Ash már-már csodálattal eltelt hangon mint tökéletes, már-már elpusztíthatatlan organizmusként jellemez. Itt a Prometheusban kvázi mindkettőre választ kapunk, de ahogy valaki korábban kissé vulgárisan, de nagyon találóan megfogalmazta, ezekkel a film totálisan "seggbe kúrta az Alien-mitológiát". Misztikus idegenek helyett kaptunk ember-tervező és egyszersmind teljesen emberszerű "albínó űrnácikat" a miénkkel 100%-ig (lol) megegyező DNS-el, akiknek csak a védőszkafandere a csontvázszerű külső (omg), a tökéletes organizmusok meg "gumibogyószörpből" evolválódtak B-filmekből szalasztott, elcseszett átmeneti alakok révén egy fiaskó eredményeként. Szuper. Akkor már inkább maradt volna a misztikum ködében a két faj eredete. Innentől akkor már úgy vagyok én is, mint sokan az AvP filmekkel, hogy legközelebb ha majd újranézem az Alien-filmeket, próbálom elfelejteni, hogy elviekben a Prometheus is a mitológia része volna. :(

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 17:44:54

Komment-rekord megvan-e? :D

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 17:58:13

351: a Space Jockey-ből Space Joke lett :D

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 19:35:09

Íme egy megoldás a DNS-problémára (nem a sajátom): "A DNS lánc egyéni, mint az ujjlenyomat. Ezért alkalmas biztonsági ellenőrzésre is. Azonban léteznek törzsláncok amik megegyeznek a fajok között, a kérdés az hogy milyen mélységig mérték az egyezést. 100%-os egyezést kapsz a macska DNS-ével is, ha mondjuk csak az oxigén-nitrogén belélegzésre alkalmas szervekért felelős láncok jelenlétének a mintáját veted össze. Ha mélyebbre mész akkor lassan feltűnnek a különbségek és megjelennek a macskatüdőre jellemző eltérések. Tehát lehet 100% egyezés az Építész és a mi emberi törzsláncunk között, de nem tudjuk hogy a vizsgálat milyen mélységig hatolt."

Ismeretlen_97684 2012.06.12. 20:01:00

354: Tehát, ha Dr. Shaw egy macskát talált volna a bolygón, akkor levonja a csodálatos következtetést: az embert a macska teremtette. Ebből csak az következik, hogy ezek a lények beillenek a földi bioszférába, evolúciós láncba, de hogy az ember tőlük származna, az semmiképp.

Ismeretlen_1068 2012.06.12. 20:16:38

355: Továbbra is tapogatózom, de lehet, hogy az öröklődéssel kapcsolatos láncolatokat vizsgálták.

Ismeretlen_698494 2012.06.12. 20:19:12

355: Nem hiszem el, hogy ennyire nem érthető.

batboy 2012.06.12. 20:36:39

355. azt hogy tőlük származunk, azt már Shaw hite mondatja, amit a DNS egyezésbe lát be. amúgy közel járhat az igazsághoz, pedig nem is látta a film intróját.

Ismeretlen_139112 2012.06.13. 00:05:36

A film intrójáról maga Scott mondta, hogy az nem feltétlenül a Föld, akárhol lehet és akármikor. Ha csak a képi világot nézed, akkor meg nagyon hasonlít a későbbi holdra, az LV-223-ra - ugyanúgy Izlandon forgatott légi felvételeket használnak a Prometheus leszállása közben a tájképekhez. Shaw elmélete egy dolog, de legalább ennyire valószínű magyarázat az is, hogy nem az Engineerek teremtették az életet nálunk, hanem ugyanaz a még felsőbb hatalom, ami őket is. Ez illene az emberek-titánok-istenek láncolatba is, amelynek ugye ekkor a harmadik tagja egyelőre ismeretlen (de lehet hogy az övék volt a cséeszalj... bár annak szerintem más az értelme)

jenő 2012.06.13. 04:16:57

És a legnagyobb magyar DJ is kommentelt!

Ismeretlen_1068 2012.06.13. 06:58:57

DJ Jenő személyesen, vagy kire gondolsz?

Ismeretlen_1068 2012.06.13. 07:00:36

359: Szerintem Scott kijelentése inkább arra vonatkozott, hogy az Építészek nem csak nálunk teremtettek életet - mi csak egy voltunk a sok közül.

Ismeretlen_139112 2012.06.13. 11:25:25

Cikk az effektekről http://www.fxguide.com/featured/prometheus-rebuilding-hallowed-vfx-space/

Ismeretlen_184789 2012.06.13. 17:58:33

Prometheus – IMAX 3D Egy kétségtelenül látványos, vizualitásában igényes sci-fi lett a várva várt Prometheus, amely bár kapcsolódik a 1979-es filmhez, de semmiképpen sem annak közvetlen előzményfilmje. Már most a bemutató hetében nagy viták dúlnak, értelmezések sokasága olvasható magyar és angol nyelven szerte az interneten. Jól látszik, két táborra oszlanak a nézők, az egyik oldal szerint szenzációs film lett, amely 2001 szintű filozófiai magasságokat is karcol, a másik oldal szerint viszont kidolgozatlan, méltatlan és nem ad megfelelő válaszokat, tehát legjobb esetben is egy torzó, amelyet még fog követni legalább egy, de valószínűleg kettő folytatás is, így trilógiába foglalva Scott (teremtés) vízióját – nekem nem lenne ellenemre. Azt gondolom mindkettő félnek van bőven igazsága, de azt mindenképpen fontos és elismerendő, hogy mekkora mennyiségű magyarázat, értelmezés (egyes oldalakon értékes és tartalmas védőbeszéd) és vita alakult ki a film kapcsán. Ez már önmagában jelzi a film jelenlegi súlyát s hatását (ami abból is következik, hogy a közönség iszonyatosan kiéhezett az Alien filmekre, tágabban pedig a minőségi és filozofikus sci-fi műfajra), azt meg majd az idő eldönti, hogy mennyire lesz értékes vagy sem – ehhez kell egy vagy másfél évtized legalább. A film lélegzetelállítóan kezdődik, gyönyörű képek és ehhez remekül illeszkedő zene, amelyek ember egy előtti planéta felszínét idézik. Majd következik az első meglepetés, már az első percekben megpillantjuk a „mérnököt” teljes fizikai valójában. Be kell, valljam hihetetlen furcsa volt látni egy ilyen lényt ebben a filmben - és ennyire korán a játékidő szempontjából - olyan ornátusban, amely inkább az elmúlt évek fantasy világát idézi. Ám ami ezután jön talán az egyik legfontosabb momentuma és mondanivalója a filmnek, és ebben az a külön öröm hogy itt az egyik legdominánsabb a 3D hatás is. Nem tudom, hogy egyedül vagyok e vele, de azt is igencsak nagyvonalúnak tartom, hogy néhány barlang rajz (amelyek megjelenítése és felfedezése finoman szólva sem nagystílű, vagy letaglózó) elég alapot nyújt ahhoz, hogy olyan következtetéseket vonjanak le tudós emberek, mint amiket a filmben levonnak, egy mecénás pedig utolsó napjait és nem keveset a vagyonából (életművéből) pont erre a pár szerény rajzra alapozva áldozzon fel… Ezt egy látványban és történésekben is visszafogottabb egység követ, amely nem kellően titokzatos és finoman szólva is zökkenő és így izgalommentes is. A feszültségkeltéssel és a suspense tekintetében amúgy csalódást okoz a film – ez alól igazán egy jelenet, az önműtéses kivétel, amely a teljes játékidőt tekintve a film egyik legerősebb néhány perce, még úgy is, hogy egyértelműen koppintja az Aliens első álom jelentének egy-két mozzanatát – talán ebben a tekintetben hagyja ki a legnagyobb ziccereket a film. Szintén elmulasztott lehetőségnek tekintem a space jockey figura holmi sisakká vagy szkafanderré való devalválását is. A mérnökök megjelenítése pedig finoman szólva sem különleges, a film védelmezői persze itt úgy érvelnek, hogy „de hát az embert saját képükre teremtették, mégis milyen legyen egy mérnők külseje ?” A válaszra én most nem vállalkozom (szerintem adva volt a válasz), mert ez azon kreatív munkatársak dolga, akik vagyonokat keresnek hozzám képest egy-egy stúdió alkalmazásában. Az biztos, hogy egy izmos albínó minden csak nem különleges, és nem felettébb kreatív vagy újszerű megoldás egy sci-fiben. Ugyancsak méretes lyukként tátong a filmben az is, hogy telepbolygón végzett kísérletek konkrétan miképpen vezettek az Alienek kifejlődéséhez, ha már motívumként megjelenik az Alien a „piramison” belül. Hiányosság az is, hogy nem tudjuk meg, hogy hol siklott félre a kísérletük, mi az a konkrét esemény, ami után futottak a vetítésben és többen meg is haltak – nem is akárhogyan, mert ez szintén összefüggésbe hozható az Alienekkel. Ha a film csak részben lett volna ebben a tekintetben részletgazdagabb és igényesebb iszonyat mennyi hasznos, érdekfeszítő és izgalmas szekvencia születhetett volna még, mondjuk a családi vagy éppen a szintén kellemetlenül olcsó és oda nem illő űr-punk-zombi vonal kárára. Fentebb említem a vetítéses jelenetet, de lehetne citálni a mérnökök hajójának menüjét vagy csillagtérképét is, ezek a film egyik legsikerültebb pillanatai és amelyek kétségtelenül káprázatosak főleg nagy vászon vagy egy jobb képernyőn nézve. Különösen eltalált az a jelent amikor David maga kísérletezik majd elámul (már amennyire ő el tud) a rendszer vizualitásáról – más kérés hogy nem az első eset ahol ilyet látunk, gondoljuk csak a Gömb című film egyik nagyon hasonló 3D-s hajónaplójának megjelenésére. Az idei év egyik legkínosabb önfeláldozásos (szerintem a Függetlenség Napja óta nem láttunk ennyire zsenánsat) jelenetével is sajnos a Prometheus rendelkezik – és az sem menti meg vagy magyarázza ezt a filmben, hogy korábban egy rövid beszélgetésben megismerjük a kapitány véleményét a kérdésről. A Prometheus kiemelkedően legjobb színészi alakítását Davidként Michael Fassbender nyújtja Az android figura lehet hálás és hálátlan szerep is, de ebben az esetben az írók és a színész is jó arányokkal dolgozott. Külön meg kell jegyezni, hogy mennyire telitalálat az android kinézete, a talpától a hajáig, ehhez persze remek anatómia alapot jelentett az ír-német színész külseje is. Fassbendergen kívül viszont elég kidolgozatlanok a karakterek – igen ez az egyik legjogosabb kritika, ami a filmet érheti szerintem. Guy Pearce megjelenése az öreg Peter Weylandként a vetítésen még úgy ahogy elment –szerintem ott sem kellett volna ilyen közelről megmutatni, az ennyire agg maszkok inkább megmosolyogtatóak mint komolyan vehetőek. Arról nem is beszélve a valós fizikai feltűnése pedig inkább hátrányára vált a filmnek, mint sem előnyére. Pedig Guy Pearce állítólag nem keveset dolgozott a figura megjelenítésen, többek között úgy készült a szerepre, hogy öregembereket, illetve azok mozgását figyelte London szerte. Annak pedig oka kell legyen, hogy nem egy alapból öreg színészt alkalmaztak, hanem inkább Pearce-t maszkírozták órákig egy-egy felvétel előtt. Némileg csalódást okozott Noomi Rapace, a figurája kicsit hasonlatos az 97-es Kapcsolat című film Jodie Foster Eleanor Arroway karakteréhez – korán elvesztett szülő, teremtés, Isten, hit, vallás, kereszténység, szerelmi viszony egy férfi mellékszereplővel – de közel sem tudunk annyira azonosulni vele, hisz nincs olyan mértékben kibontva a filmben, az viszont dicséretes, hogy nem a rendező kért tőle túl sok post-Ripley attitűdöt. Az egész filmben egyébként két amolyan igazi Ripley esszencia vagy minta volt (van egy harmadik is de az inkább szimpla másolás, ismétlés) amelyet nő jelenített meg, az első Vickers „fekvőtámaszt nyomok kemény csaj vagyok és tudom mikor mit kell tenni” húzása, illetve Rapace figurájának önmegműtése. Charlize Theron mint Meredith Vickers méltatlanul keveset szerepel a filmben, vélhetően sok kivágott jelenete van, az által hogy ennyire keveset látunk belőle, nem is ülnek úgy a keménykedései és csupán egy „beállítás remakenek” tűnik az is mikor érzelemmentesen, keményen áll ellen a megfertőzött Holloway hajóra visszatéréséhez. A filmhez használt vírus kampány külön elemzést érdemelne, a három kisfilmből kettő erősre sikerült, én magam egy magasabb fokú kidolgozottság mellett, Weyland TED-es előadást használtam volna inkább a filmben karakterábrázolásnak és nem az aszott külsejű milliárdos későbbi váratlan megjelenését. A Prometheus egy kidolgozottabb háttértörténettel és karakterekkel lehetett volna egy kvázi újkori Űrodüsszeia, tehát egy magával ragadó, elgondolkoztató intelligens és filozofikus sci-fi vízió melynek origójában nem az Alienek hanem az ember megteremtésének és elpusztításának kérdése áll. Ez azonban csak kismértékben sikerül Scottnak, de még így is az elmúlt évek egyik leglátványosabb, legjobban kivitelezett sci-fi blockbusterét hozta össze 2012 nyarára, egy filmet, amely viták és elemzések sokaságát indította el, és kvázi korridort nyitott egy nagyobb tágabb sci-fi világba, mely ugyanakkor nem független az Alien univerzumtól. Összességében - 10/7 Pár gondolat arra vonatkozóan (amelyek nem tekinthetőek a Prometheus közvetlen kritikájának), hogy miért távozhattak keserű szájízzel az előzményfilm pártolók – kicsit ebbe a szerepbe helyezkedve próbáltam összegyűjteni egy-két pontot: - Nem kaptunk pontos választ arra, hogy a LV-426-on lezuhant majd megtalált hajó előtörténete pontosan mi, hogy abban az esetben mi vezetett a lezuhanáshoz illetve hogyan került az mérnők testébe a később onnét kitörő Alien. Egyébként az ott megtalált space jockey feje, nem volt éppen sisak vagy szkafanderszerű, bár nem vagyok igazságügyi orvos szakértő;), de jól látszik a megtalálás közeli képein, hogy van szájnyílás, abban egy nyelvszerű testrész, arról nem is beszélve, hogy a szemek, illetve azok állapota sem egy sisak részeinek tűntek, inkább bomlott, szerves anyagnak. Amúgy annak a hajónak volt egy jelzése, amit először „hibásan” segélykérő jelnek (Ash), majd újra elemezve figyelmeztetésként konstatáltak (Ripley) - Amikor Kanék nem messze a Space Jockey-tól találnak egy vélhetően sav által kimart lyukat és lemásznak ezen keresztül egy óriási S alakú hangárban találják magukat. Ez méretéből kifolyólag nem lehet a mérnők hajójának (alsó) része, és ahhoz is túl nagynak tűnik, hogy valamilyen módon vontassa vagy összeköttetésben legyen utazás közben a vele. Tehet az a hangár vagy tároló már ott volt LV-426-on, és erre esett vagy szállt le a hajó. Így persze felmerül a kérdés, ki és milyen célból építette az a raktára ilyen méretben oda, ez is egy telep bolygó lenne, mint a LV-223. - Hová tarthatott az a hajó és kiknek szánhatta a jelzést a Space Jockey? A saját fajának vagy esetleg másoknak? - Miként lehetséges, hogy egy ilyen fejlett civilizáció nem vette ezt a jelet vagy nem tett semmit azzal a „fertőzött” hajóval – beleértve akár a megsemmisítést? - Hol van vagy mi lett azzal a királynővel, akinek látjuk a több száz lerakott tojását a megtalált hajó belsejében? Ezek nagy részére nyilván nem kapunk választ a BR kiadás bővített verziójában, én magam komolyab

Ismeretlen_45995 2012.06.14. 09:00:46

364: A Prometheus épp azért vált ki ekkora vitákat, mert "nem ad megfelelő válaszokat," és mert "torzó." Nem hinném, hogy jobb film lett volna, ha kiderül, mi siklott félre a kísérletek alatt (egyébként elárulom: az, hogy elszabadult a teremtmény). Személy szerint úgy vagyok vele, és erre már aeon is utalt a kritikájában, hogy a Prometheus meghagyja nekünk a felfedezés lehetőségét. Ha lennének konkrét válaszok, fele annyi izgalmat sem tartalmazna a sztori, mint így. Hitchcock talán megmondja, honnan jönnek a madarak? Nem. Hogy miért jönnek? Nem. Elvarrja a szálakat? Nem. Mégis: Jó film a madarak? Ugye... A válaszadásnál a kevesebb=több híve vagyok, a Hannibal Risingot is gyűlöltem, mert mindenre válaszolni akart (és őrületesen banálisan tette azt), ezzel pedig kiirtotta a karaktert körülvevő misztikumot, sejtelmességet, így a Hannibal filmek lényegét adó feszültséget is. Őszintén remélem, hogy az általad citált kérdésekre sosem kapunk film formájában választ. Ezért nem értem a suspense elmarasztalását sem, mert szerintem igenis színtiszta suspense helyzet köré épít Scott: van MacGuffin (fekete lötty), van Red Hering (expedíció), és a nézői többlettudás is megvan (egyszer úgyis jön az Alien). És minden feszültségkeltő motívum e köré csoportosul: Facehugger vs. Űrkobragilisztafallosz, lyukas koponyával heverő holttestek, hologramos menekülés. Mindenki tudja, mi lesz a vége, és nagyon is ezt várjuk.

Ismeretlen_139112 2012.06.14. 09:27:34

A fekete lötty nem MacGuffin, ugyanis aktív alakítója a történetnek. Az expedíció sem vörös hering, nem félrevezetésnek került a történetbe. A töblettudás a mostani nézők talán felét, ha érinti.

Ismeretlen_97684 2012.06.14. 09:55:48

365: szerintem az a baj, hogy a film azokra a kérdésekre ad (rossz) választ, amikre nem kéne, és azokat hagyja homályban, amik válaszért kiáltanak. A Prometheusban nincs egy belső logika, ami rendezné az eseményeket, hanem az író kénye-kedve szerint, ad-hoc jelleggel dobál egymásra dolgokat. Ez főleg a figurák viselkedésében, logikátlan cselekedeteiben érhető tetten.

Ismeretlen_45995 2012.06.14. 10:30:45

366: A fekete lötty MacGuffin, mert a néző számára nem fontos, viszont cselekvésre ösztönzi a szereplőket (pl. David és Weyland). Az expedíció félrevezetés Weyland belépőjéhez. Az Alien történetet kevésbé ismerők számára a többlettudást pedig a kezdőjelenet is megadja: fekete löttytől tartózkodni kell. Hozzáteszem, a (hitchcocki) suspense-nek alapkelléke csak a többlettudás, MacGuffin és vörös hering nélkül is létrejön és kiválóan működik (gondoljunk pl. a Becstelen Brigantyk nyitójelenetére, a Kötél alaphelyzetére, vagy a Carrie-ben a címszereplő bosszújára .Esetleg a Lázadás a Bounty-n címére). 367: A válaszért kiáltás nézőpont kérdése. 364. azuroo_andrew felsorolja, szerinte mi kiált válaszért, szerintem egyik sem. Nézzünk másik példát: A 2001-ben válaszért kiált, hogy honnan jön a monolit, meg mi a büdös picsa az? Szerintem igen, de annak is örülök, hogy ezek sincsenek megválaszolva. Abban nem vitatkozom, hogy a figurák viselkedése több helyen is érdekes. A jól bevált klisék helyett (aki eltéved, az meghal), szívesebben vettem volna mást. De soha nem is mondtam, hogy a Prometheus tökéletes lenne.

Ismeretlen_139112 2012.06.14. 12:06:55

Tvtropes-ról "MacGuffin (a.k.a. McGuffin or maguffin) is a term for a motivating element in a story that is used to drive the plot. It actually serves no further purpose. It won't pop up again later, it won't explain the ending, it won't actually do anything except possibly distract you while you try to figure out its significance. In some cases, it won't even be shown. It is usually a mysterious package/artifact/superweapon that everyone in the story is chasing. etermine if a thing is a MacGuffin, check to see if it is interchangeable. For example, in a caper story the MacGuffin could be either the Mona Lisa or the Hope diamond, it makes no difference which. " A fekete lötty ehhez képest elég sok mindent csinál, és pont ez vele a baj - svájci bicskaként használja a forgatókönyvíró, a cselekmény bizonyos pontjain mindig arra lehet használni a löttyöt, ami éppen a továbblépéshez kell, így semmi következetesség nincs benne és ezért lett máris mém belőle... - Lebontja és újrakombinálja az engineer szöveteit a nyitójelenetben. - A gilisztákat űrkobrává alakítja. - A geológusból űrzombit csinál - de mint azt az effektes stábtól megtudtuk, eredetileg egy még jobban átalakult mutáns lett volna, el is készült a jelenet, de aztán maradtak a mostaninál mégis. - Holloway spermájából csápos monsztert csinál, ami alient telepít az engineerbe; Holloway maga pedig valahol félúton végzi a lebomló engineer és a geológus-zombi között. Ez jóval több mint szimpla MacGuffin, ez már-már egy külön szereplő.

Ismeretlen_45995 2012.06.14. 13:04:20

Hitchcock: "Az egésznek nincs nagy jelentősége, és ha logikából indulunk ki, akkor tévútra jutunk a MacGuffin dolgában. Munkámban mindig az vezetett, hogy (...) legyen roppant fontos a film szereplőinek, de nekem, az elbeszélőnek ne jelentsen semmit." Nekem úgy tűnik, hogy fontos a szereplőknek, de konkrétan leszarom, hogy gumicukor vagy fekete lötty alakítja át az embereket. De lényegtelen, hogy MacGuffin-e, mert nem azon múlik, hogy létrejön-e a suspense, vagy sem: "A suspense-nak az érzelmi hatás a szükséges alkotóeleme.(...). Abban a klasszikus alaphelyzetben, amikor tudjuk, hogy a bomba egy óra múlva felrobban, a suspense attól keletkezik, hogy féltünk valakit, a félelem erőssége pedig attól függ, mennyire azonosul a közönség a féltett szereplővel. Tovább merészkedem, és azt mondom, hogy egy megfelelően előkészített bombajelenettel még gengsztereket vagy gonosztevőket is vállalhatunk. (...) Mit is jelent mindez? Semmi mást, mint hogy a néző bombától való rettegése sokkal erősebb, mint rokon- vagy ellenszenve bizonyos személyek iránt. És ne higgyük, hogy ez csak a bomba esetében van így, mert az természeténél fogva félelmetes dolog." Ez a fekete lötty esetén is így van. És ha már itt tartunk, az anyag lehet svájci bicska, ha nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy az élet keletkezése óta kis idő eltelt, és akár még a szavatossága is lejárhatott, de ugyanilyen nagyvonalúan legyinthetünk afelett is, hogy: 1. Holloway 1 cseppet iszik meg belőle 2. a giliszták nem 80 kg-os emberek, így nekik kisebb anyagbevitel is nagyobb hatással jár, de még csak nem is gerinces emlősök, és más a kiválasztórendszerünk, akárcsak a keringésük is, így feltehetőleg rájuk máshogy hat. 3. Fifield nem egy cseppet juttat a szervezetébe, mert arccal a tócsában fekszik egy éjszakán keresztül. (emiatt jobb lett volna, ha az eredeti megoldást választják).

Ismeretlen_139112 2012.06.14. 14:32:31

Sajnos a suspense-ben is tévedsz, mert egyetlen szereplővel sem szimpatizál a néző, hiszen a legénység több mint felének még neve sincs; a többiek meg David és talán-talán Shaw kivételével teljesen közömbös, kidolgozatlan figurák maradnak. A Macguffinnak meg már eleve azért van ilyen hülye neve is, mert tényleg teljesen lényegtelen kéne hogy legyen a történet szempontjából, gondolj csak a Ponyvaregényből az aktatáskára. A fekete lötty, az nagyon nem ilyen. Az pedig, hogy mindenki más (és gyakran egymással teljesen ellentétes) elmélettel _próbálja_ megmagyarázni a működését, valami értelmet találni hozzá, az pontosan azt mutatja hogy a forgatókönyvíró semmi ilyet nem talált ki; vagy ha van is valami magyarázata, abból egy sor se jutott át a filmbe. Megint csak oda tudok visszakanyarodni, hogy ha a nézőnek kell ilyen alapvető dolgokon is agyalnia, akkor az a film óriási nagy kudarcot vallott a történetmesélésben. Úgy általában nekem még mindig fura, hogy ezek az óriási hiányosságok sokak szerint zseniális megoldások, amikor szerintem egyszerűen egy csak az összecsapott és átgondolatlan forgatókönyv következményei.

Ismeretlen_45995 2012.06.14. 14:44:24

371: nem tévedek a suspense-ben, mert nem kell szimpatizálnod a nézővel. AZONOSULNOD kell vele. Azt pedig bárkivel tudsz, aki jól konkretizálható célt akar megvalósítani (részleteket ld. Báron György: Alászállás az alvilágba). Psychot láttad? Szimpatizálsz Norman Batesszel, mikor megpróbálja feltakarítani a gyilkosság nyomait? Nem, de érte szorítasz, hogy sikerüljön, mert ő hajtja végre a konkrét célt. Ha megvan a cél, megvan az azonosulás is. Erre mondta Janisch Attila, hogy a nézőnél nincs nagyobb áruló. Egyik jelenetben egy bizonyos célért szorít (Marion ússza meg a lopást), következőben másért (Norman el tudja takarítani a gyilkosság nyomait). És unszimpatikus karakter a geológus és a biológus is, de azért még szorítasz, hogy visszajussanak a hajóra.

Ismeretlen_97684 2012.06.14. 15:11:19

372: "aki jól konkretizálható célt akar megvalósítani" - na ez az, ami ebben a filmben totál hiányzik. Gyakorlatilag mindenki helybe megy a pofonért. Pl. a geológus halála: ennél vegytisztább "aki hülye haljon meg" helyzetet még életemben nem láttam. De beszélhetnénk Weyland-ről is, aki nyugodtan hibernáltathatta volna magát a Földön is, és nyugiban kivárja, amíg hazatérnek az eredménnyel. Vagy Holloway: fekete kukacok másznak ki a szeméből, de egy szót nem szól senkinek, miközben a hajón le is fagyaszthatnák, ill. rendelkezésre áll egy hight-tech gyógyító gép. Idiótákkal azért elég nehéz azonosulni.

Ismeretlen_139112 2012.06.14. 16:11:54

Nem tudom hogy direkt értesz-e félre... Azért nem aggódom, nem izgulok, nem jön át a "suspense", mert teljesen névtelen, arctalan, ismeretlen karakterek kerülnek szinte kizárólag a sík hülye magatartásuk miatt teljesen tét nélküli veszélyhelyzetekbe. Semmi következménye nem lesz még Holloway halálának sem - Shaw sikoltozik kb. 1 percet és utána még csak szóba sem kerül se az eset, se David vagy Weyland felelőssége. Nem azonosulok velük egy kicsit sem, mert nem vagyok hülye. És ebben az igazán tragikus az, hogy minimális gondolkodással meg pár sor plusz párbeszéddel meg lehetne oldani az összes problémát. Írtam már példának: ha egyszer a geológus a reggelinél azt mondja hogy ő csak a pénzért van itt, akkor legyen ez a motivációja a bajba kerüléshez is. Következetes és azonosulni is könnyebb vele, hiszen ő nem látta az Alient és így nem tudhatja hogy rossz helyen próbál kincsre vadászni. Ami meg egyébként a MacGuffinos és magyarázatot nem igénylő dolgokra jó példa, az a Space Jockey fotelja a kurva nagy kukkerrel. Na azt tényleg nem kell kifejteni, látjuk hogy nem ágyú vagy távcső hanem tényleg csak a vezetőülés.

Ismeretlen_698494 2012.06.14. 16:52:44

373: Weylandel kapcsolatban nem értek egyet, ugyanis attól, hogy hibernálva van nem él akármeddig és mire hazaérnek(ha hazaérnek) a kutatóútról újabb 2 év. Valamint Weyland az a figura aki első sorban akar lenni a felfedezésnél.

Ismeretlen_62806 2012.06.14. 17:25:11

Kicsit rosszul érzem magam, mert Vargatom egyedül vívja itt a szélmalomharcot, és ahelyett, hogy segítenék neki, csak csendben olvasok, de ha egyszer mindent leír, amit én gondolok, akkor nincs értelme ugyanazt szajkóznom.

egy_ember 2012.06.16. 18:06:55

a két pontszám: - mint film: 70% Mert élveztem a filmet mind látványban mind történésekben. Látvány hibátlan (majdnem). - mint SCI-FI: 30% Nem egyszer rötyögtem a film jelenetein az ostobaságok, logikátlanságok és ostoba, jellegtelen és természetellenes karakterek miatt.... És már a legelején: Ezek pikk-pakk megtaláltak egy alig néhány 10-20 kilométeres területet egy BOLYGÓN ... legalább csak megpróbálták volna érzékeltetni a filmben annak a drámáját, hogy keresik, és megvan annak a rizikója, hogy nem lesz itt semmi... NEM! Ez annyira mákos csapat, hogy majd 1 milliárd (1 000 000 000) négyzetkilométer alapterületű bolygón (holdon) belebotlanak az alig 400-500 km2 területet. Ez vicc, komolyan! Bazzeg... amikor egy idegen bolygón simán levették a szkafander sisakot mindenféle biológia elemzés nélkül... na, hát itt kész voltam. Ez komolyan fájt. Mikor tesz ilyet egy tudós ?! De nem idegesítem magam... 1x nézős akciós jólkinézős film volt ... és sci-fi gyerekeknek ... Csak a látvány miatt nem sjnálom az IMAX árát.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2012.06.17. 11:42:42

365. "Hitchcock talán megmondja, honnan jönnek a madarak? Nem. Hogy miért jönnek? Nem. Elvarrja a szálakat? Nem. Mégis: Jó film a madarak? Ugye..." - Hitchock filmje arról szól, hogy az emberek hogyan viselkednek egy rendkívüli helyzetben, ez az alap kérdés. Nem az a fontos, hogy miért támadnak a madarak és mi lesz velük később, mert ez csak díszlet. Itt viszont az egész film alapvetése az, hogy megpróbáljuk kideríteni az eredetünket, ez a fő kérdés, amire a néző még közelítő választ sem kap. Persze ízlések és pofonok, sokaknak tetszett pl. a Cloverfield is, ami szintén arról szólt, hogy mutatunk valami misztikus izét, felteszünk vele kapcsolatban egy rakat kérdést, de még csak véletlenül se adunk választ egyre sem, hadd lógjon a levegőben. ***spoiler*** A film befejezése meg egy oltári nagy logikai bukfenc, amikor a csaj elrepül, hogy megkeresse a Tervezőket. Pár perccel korábban még azon volt, hogy megállítsa az egyiket, amely valószínűleg a Földet akarta lenullázni, most meg elfurikázik a díszes társasághoz és megkérdezi a többieket is, hátha akad még köztük olyan, aki hasonlóan fogja lereagálni az emberek megjelenését és befejezi halott társa kezdeményezését.

Ismeretlen_698494 2012.06.17. 12:21:43

378: Nem mivel arra jutottak, hogy valamiért elálltak attól, hogy kiirtsanak minket, csak az tervező aki ott szunyókált erről valószínűleg nem tudott.

Ismeretlen_1068 2012.06.17. 12:39:07

Kimaradt jelenet: https://p.twimg.com/Avk1rDWCIAA4bX4.jpg:large

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2012.06.17. 16:56:26

379. miután a tag mészárszéket rendezett és elindult lenullázni a bolygónkat, nem-e logikus feltételezni, hogy esetleg nagyon csúnyán elnéztük ezt a feltételezést és mégis ki akarnak irtani minket? Ha meg igazunk van, akkor félúton csak megkapta volna a faxot, hogy a kétezer éves tervet azóta törölték. Ne fogjuk rá a rendező és a forgatókönyvírók zsenialitására azt, hogy tele van elvarratlan szálakkal és teljesen érthetetlen momentumokkal a film. Egy jó film felvethet kérdéseket, de ad válaszokat is. Itt gyakorlatilag semmire se kapunk választ, de ha kapunk is, az összecsapott és átgondolatlan. A karakterek nem csak kidolgozatlanok, de folyamatosan idióta és teljesen irracionális döntéseket hoznak, képtelenség azonosulni velük.

Ismeretlen_698494 2012.06.17. 21:44:24

381: Nem mivel akkor már valószínűleg 2000 év alatt ki is irtottak volna minket. Nézzük a elméleted: az mennyire lett volna életszerű, hogy engedik elmenni a SJ-t, hogy hátha megkapja a faxot, vagy lehet csak haza megy először és nem a földet veszi célba.

Ismeretlen_45995 2012.06.17. 22:26:00

381: "Egy jó film felvethet kérdéseket, de ad válaszokat is." Akkor szar film a Sztalker, Solaris, 2001: Űrodüsszeia, A dolog is? (és akkor csak a sci-fi háza táján sepregettem)

marton · http://www.martonpapai.com 2012.06.18. 06:53:20

nemtom volt-e mar, nem talaltam a kommentek kozott: http://www.youtube.com/watch?v=-x1YuvUQFJ0&feature=youtu.be

Ismeretlen_1068 2012.06.18. 06:57:58

A most publikált és kategorizált kreatúra dizájnok egy jóval elszálltabb Fifield mutációra utalnak: http://www.krop.com/ivanmanzella/

Ismeretlen_45995 2012.06.18. 10:25:41

381: rendezőiben megnézném :)

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2012.06.18. 10:38:52

382. Ezzel rá is világítottál a probléma gyökerére. A film főszereplőiről, az idegenekről ugyanis a néző pontosan annyit tud, mint a válogatott kutatók: semmit. Bár végig homályos feltételezések mentén tapogatóznak, ez nem gátolja őket abban, hogy egy rakat idióta módjára berongyoljanak az első idegen hajóba, fogalom nélkül kezdjenek matatni, majd a végén kinyírják az egyiket. 383. A Sztalker inkább misztikus film, melyben a Zóna csak díszlet a három főhős spirituális utazásához és elég konkrét válaszokat kapnak a kérdéseikre. A dolog horrorfilm és mint általában a horrorfilmeknél: nem a Dolog eredője és motivációja a fontos (bár utóbbit ismerjük), hanem egy tucat, külvilágtól elvágott ember viselkedése egy ilyen helyzetben(lsd. Alien). Az Űrodüsszeiában szintén konkrét választ kapunk a központi kérdésre, bár kicsit nehezen emészthető formában. Itt viszont a "Miért teremtettek minket? Miért akartak kiirtani minket? Miért nem tették meg?" - hármasra még homályos választ se kapunk. Ráadásul az általad említett filmekkel ellentétben itt szinte lényegtelen az ember viszonya és viselkedése az adott helyzetben.

Chemotox 2012.06.19. 09:49:40

Szerintem 351 kukulkan és 377 egy_ember tökéletesen összefoglalta a lényeget. Lehet, hogy egyszer nézhető, B kategóriás, látványos és szórakoztató film, de cseppet sem intelligens, cseppet sem elgondolkodtató és mély. Ehelyett éppen sekélyes, kb 12 éveseknek készült silány történet, minden mélység és egyedi produktum nélkül. A"teremtő" sztorival, különösen annak primitíven egyszerű és szájbarágós bemutatásával minden illúziót eloszlatnak. Arról nem is beszélve, hogy az Alien háttereként ez a gyermeteg háttér duplán is illúzióromboló. De a szereplők nevetséges, logikátlan és idióta viselkedése - ami egy délutáni tini sci-fi sorozatban elmenne - csaknem nézhetetlenné teszi a filmet. Továbbá, a klasszikus sci-fi-től elvárható tudományos átgondoltság nyomait sem látom, ezzel a résszel sajnos cseppet sem törődtek. Nagyon úgy tűnik, hogy a megcélzott közönség miatt, amely már az Alien-t unalmasnak és vontatottnak találja, a Solaris-t végig se bírja nézni... Mindezek tetejébe a tökéletesen megkomponált jeleneteket ugyancsak hiányolom, amely feledhetetlenné tenné a filmet. Sekélyes, gyermeteg, nagyon mai űr-akciófilm lett, amit nagyon sajnálok.

SoZi 2012.06.19. 13:15:51

Nos, mi ma nézzük meg másodszor ezt a sekélyes vackot. Csütörtökön láttuk először, de azóta nem hagy nyugodni, és mostanra sikerült átrágnom magam a különböző arra érdemes fórumok kommentjein. Úgy tűnik, hogy szinte mindenki a lyukakkal van elfoglalva, ahelyett, hogy magyarázatot keresnének azokra, amiket nem rágtak a szánkba, ezáltal betömködve a lyukakat. Egyébként ez az írói munka nekem nagyon tetszik, hetekig lehet beszélni a filmről, elméleteket gyártani, ezerszer újranézni, és cseppet sem zavar, hogy nem magyaráz meg mindent. (Például először engem is zavart, hogy nem nagyon próbálkoznak megfejteni, hogy mit történhetett azokkal, akik odavesztek, megzombultak, stb. De aztán végiggondolva, végülis miért akartak volna rájönni? Nem ezért mentek oda. Semmi meglepő sincs abban, ha valakit megtámad egy idegen vírus az "Isten" háta mögött.) Mindenesetre gyártottunk egy elméletet, amit még máshol nem olvastam, de elsőre helytállónak tűnik (másodszorra meg majd este meglátjuk). Mindez a háttérben, mintegy párhuzamos történet van jelen, de sokmindenre magyarázat lehet. Szerintünk a kulcs igen egyszerű, megpedig az, hogy DAVID a nagy szürkékkel van! Gondoljuk végig! 1: A szürkék tömegpusztító biológiai fegyvernek használják az alien sejteket - jelen esetben ellenünk. (Hogy miért, az sztem előbb-utóbb kiderül) Céljuk nyilvánvalóan az lehetett, hogy ezeket eljuttassák hozzánk, a Földre. 2: Rövid idő alatt feltűnt, hogy DAVID-nek mintha egész más küldetése lenne a csapatban, mint a többieknek. Végig a saját kis "agenda"-ját követte, ez pedig - végignézve minden kis mozzanatát - csak az lehet, hogy mindenáron(!) juttassa el az alien "biológiát" a Földre. ("A legénység feláldozható" - mint régóta tudjuk) Ő végig ezen ügyködik, ha jól megfigyeljük. Annyira célirányosan kezelte azt a sejtraktározó kepszulát! Tudta mit kell vele csinálni, hogyan kell kinyitni, mi van benne és azzal mi a teendő. Bőven volt ideje bármit megtanulni, és minden eshetőségre felkészülni, hiszen ő végig ébren volt. Shaw "terhességét" is mintha várta volna, és akkor sem felejtette el megpróbálni meggyőzni, hogy vissza mélyalvásba, aztán majd a Földön megoldják. Valamint azt sem tudjuk, hogy mit mondott a vége felé a felébredő Tervezőnek, amire az szétcsapott közöttük. Lehet hogy "a küldetés elbukott, ti jöttök" mire lecsapta DAVIDet, akinek nem sikerült teljesítenie a feladatot. Az biztosra veszem, hogy amit mondott nem fordítás volt, hanem erre a kapcsolatra utaló valami. Hogy Weyland tudta-e? Nem valószínű, de nem biztos hogy lényeges. Mindennek tudatában elég pikáns a befejezés, hogy majd ő elviszi Shawt a Tervező bolygóra... Innentől persze sokminden lehet, de logikusnak tűnik, hogy a Tervezők szemszögéből nézve Shaw volt már csak az egyetlen ellenség, aki tudott a biológiai fegyverekről, és hadviselés szempontjából még akkor menthető az akció, ha a célpont lakossága nem tud a besült támadásról, hiszen akkor mégegyszer elő lehet készíteni. Ezért Shawt el kell hallgattatni, vagy fertőzve hazaküldeni. Azonban DAVID feje ebben a helyzetben csak azt az egyet teheti az ügyért, hogy rögtönöz, azaz segít neki eljutni a Tervezőkhöz. Nos? Gondolatok? Este ebből a szemszögből fogom újranézni a filmet. Mindazonáltal a sztori teológiai háttere is nagyon tetszik, volt itt valaki vagy 100 bejegyzéssel korábban, aki közel állt a témához, és nagyon jókat mondott!

Ismeretlen_45995 2012.06.19. 15:10:01

389. SoZi: benne van a pakliban, ugyanis tény, hogy David a saját feje után megy. Az elméleted pl. megmagyarázza, hogy miért tud kezelni mindent (pl. hologramos vetítés), és miért nyitja ki a termet, miközben megparancsolják neki, hogy ne tegyen semmit. Arra gondoltam én is, hogy nem biztos, hogy ő fordít a Tervezőnek... Erről jut eszembe, hogy én is újranéztem, és 4 hibernálókabin van a hajón, így az apokalipszis 4 lovasa elméletemet bizonyítottnak tartom (237-es hozzászólás). 387: nem értem az érvelést, nem azt írtad, hogy a jó sci-fi ad válaszokat, hanem hogy a jó FILM. ezzel nemcsak a fenti alkotásokat degradáltad a szarfilm kategóriába, hanem Godard, Bunuel, Antonioni, Fellini, Bergman, Tarkovszkij, Jancsó, Herzog és Wenders életművét, úgy kb. az egész európai modernizmust... amiből kinő egy Coppola és egy Scorsese is. Ja és Terrence Malicket is.

Chemotox 2012.06.19. 16:32:50

Úgy látom, a nagy elvárás a klasszikus értelembe vett, mélyebb értelmű sci-fi irányába igen erős, ezért sokan olyan dolgokat tudnak belelátni/belemagyarázni a filmbe, amit véletlenül sem raktak bele. Ez egy burkolt előnye lehet az összedobott, átgondolatlan történetnek (szvsz). Mivel én is túl sokat vártam (hiba volt), bennem is megfogalmazódtak kérdések: Miért viselkedik egy képzett természettudós (biológus, akit feltétlen egy más filmekből is jól ismert elcsépelt sztereotípiaként egy szemübeges nyomifejként kellett megformálni) úgy, mintha 10 éves se lenne? Miért nem előre eldöntött kérdés, hogy egy megtervezett nagyszabású expedíció, amint kilép az idegen területre, hogyan fogja a feladatot végrehajtani? Mi a protokoll? Miért nem egyértelmű, hogy hoznak-e fegyvert? Hogy lehet egy szintén természettudományos végzettségű kutató páros abszolute nem kreatív módon gondolkodó „hívő” – akik szerint csak egyféle magyarázat lehet a barlangrajzokra meg a feltételezett „teremtésre”? Ezek a magasan képzett tudósok miért viselkednek gyerekesen és ötletszerűen az expedíció során? (pl: sisak levétele, mások meggondolják magukat és inkább hazamennek...) Hogy tudott az alacsony és törékeny főhősnő megszökni és megműteni magát anélkül, hogy a nyomába eredtek volna? Hogy tudott csak úgy bebóklászni az öreg Weyland szupertitkos szobájába? A roppant hősies csúcsjelenetben hogy lehetséges, hogy egy éppen akkor hallott, ellenőrizetlen félinformáció alapján döntenek úgy a „hősök” hogy kamikaze módon elpusztítják az idegen űrhajót? Az meg sem fordult a fejükben, hogy senki nem igazolta az elméletet, hogy a gép a Földre tart hogy ott elpusztítsa az Emberiséget? Hogy lesz több józan ember egy hirtelen ötlettől vezérelve öngyilkos? Higgadtan, mosolyogva. Hogy lehet, hogy a „hologramos vetítés” (ami sajnos szintén egy rettentő gyermeteg pontja a filmnek) pontosan azokat a jeleneteket vetíti le egyből az érdeklődőknek, amire kíváncsiak? Egyáltalán, miért kellett a sztori, a szerepek, a karakterek és szereplők (kivéve David) alapján minduntalan azt éreznem, hogy egy délutáni scifi sorozat 127. részét nézem? Szóval tényleg sok a „nyitott kérdés” amire nincs válasz... Az elméleti háttér sajnos nagyon illúzióromboló: az eddig misztikusnak számító idegeneket valójában létrehozták az embereket is megteremtő „tervezők”: pontosabban a bűvös fekete löttyből kotyvasztották össze őket ripsz-ropsz, meg csináltak még zombivá tévő löttyöt is, meg mindenféle átmeneti szörnyszüleményt. Kell az bele, valamivel fel kell dobni. Az elefánfejű hatalmas lény valójában az emberiség tervezőjének számító ember (100% egyező DNS-sel...ajjaj), aki korántsem olyan hatalmas mint eredetileg (Alien, 1979). Teremteni egyszerű, csak kell hozzá egy kis DNS... (hasonló a filmben is elhangzott!! – na ez már egy délutáni gyerekscifiben is sírásra adna okot). Csak remélni tudom, hogy a nyitó jelenettel nem a földi élet eredetére akartak utalni (azzal a bűvős DNS-sel...), mert az olyan szinten lenne átgondolatlan, gyerekeknek is blőd marhaság, hogy az tényleg sok.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2012.06.19. 20:23:47

390. "ezzel nemcsak a fenti alkotásokat degradáltad a szarfilm kategóriába" - hol írtam én olyat, hogy ezek szar filmek lennének? Felhoztál négy példát, melyekkel kapcsolatban leírtam, hogy azokban is konkrét válaszokat kapunk és a teljesség élményéhez nem kellett a rendezői változatot és a következő részeket várni. Hogy innen miként jutottál el az egész európai modernizmus degradálásáig és pláne ahhoz, hogy ezt én állítottam - számomra rejtély. 389. SoZi: egyik leglogikusabb érvelés és tényleg sok mindent megmagyaráz. Egyetlen ellenérvként csak azt tudom felhozni, hogy David-nek ezek szerint nem sok szüksége volt a legénységre, akkor miért ébresztette fel őket? Ha szükség is volt rájuk, miért nem rongálta meg a hajó kommunikációs rendszerét és hajtóműveit, hogy a bolygón tartson mindenkit? De erre az elméletre azért kíváncsi vagyok, hátha a rendezői változat többet elmond.

Olayzon 2012.06.20. 02:12:12

Én a nyitó jelenetet nem igazán értem és szerintem ez a film egyik legfontosabb része. Véleményem szerint az LV-223-on játszódik.Van ott egy űrhajó ami éppen távozik.Azok kik?Van még egy faj az építészeken kívül akik felsőbbrendűek?Találtam egy képet a Prometheus Artwork hamarosan megjelenő könyvből ami nagyon is ezt sejteti: http://i.imgur.com/AcThF.jpg a kép sorozaton az látható hogy egy öreg (teremtő?építész?) átadja a bizonyos fekete folyadékot egy építésznek.Ezután jön gondolom a filmben is látható jelenet amikor az építész megissza a löttyöt,az űrhajó távozik(nyilván a nyugdíjasokkal).Vélemény?Megfejtés?

SoZi 2012.06.20. 13:10:43

392 _alesi_: David gyakorlatilag kettős játékot játszott. Ugyanúgy ott volt a Weylandnek végzett munkája, amit muszáj volt véghezvinni, ha nem akart lebukni. Másodszorra nézve egyébként érdekes volt az a rész, amikor lekapcsolta a kamerát Vickers előtt. Akkor épp a Weyland-féle munkát végezte, és mivel az öreg ráparancsolt, hogy "Try harder" (Csak második megnézésre derül ki, hogy kivel beszélgetett, és miről), be kellett mennie a Tervezők termébe keresni egy kapszulát, amiben még lehet élő Tervező. Mivel ez már nem tervezett dolog volt, fogalma sem volt, hogy mi fog odabent történni (lehet látni, hogy odabent már nem olyan magabiztos, rácsodálkozik mindenre), és szerintem inkább lekapcsolta a kameráját, nehogy esetleg valahogy kiderüljön, hogy nem előszőr veszi fel a kapcsolatot velük. Ez már másik dolog, de szintén a másodszori nézésnél úgy éreztem, hogy a felébresztett tervező nem feltétlenül akarta szimplán megölni Shawt. Látta hogy a nő kétségbeesetten próbált valamit magyarázni neki, mire a többiek lecsapták, és jöttek a maguk dolgaival. Szerintem a Tervezőnek sem volt semmi fogalma, hogy mi a túró történik. Érdemes figyelni a reakcióit Shaw felé. Ebből a szempontból az is érdekes, hogy miután lezuhant a patkóval, mi másért ment volna Shaw után, ha nem beszélni vele vhogy? Nyilván tudja, hogy egy csomó hajó van még ott, miért nem ment egy másikhoz, és repült el azzal? És amikor elkapta a műtő előtt, ott sem egyből lecsapta (mint a többieket), hanem a falhoz nyomta, pont mint amikor az akciófilmekben infót akarnak kiszedni vkiből. Beszélni már nem volt ideje, mert Shaw egyből ráéresztette az óriás facehuggert...Szóval érdekes...szerintem semmi más értelme nem volt, hogy visszamenjen Shawért, miután lezuhant. (Azért az még mindig nagyon zavart, hogy miután Shaw a műtéte után kóválygott a folyósókon, majd betévedt Weylandhez, senki sem kérdezte meg, hogy mi a fene van vele, és ő sem szólt senkinek egyszer sem, még csak meg sem próbálta. Helyette elkezdek az életről moralizálni csatakvéresen...)

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2012.06.20. 16:30:29

394. Valószínűleg azért nem kérdezték az állapotával kapcsolatban, mert David már felkészítette őket. Más kérdés, hogy a teljes igazságot elmondta-e, de Shaw joggal tartott attól, hogy a robot a következő alkalomnál nem hagyja futni, így ő se erőltette a témát.

Ismeretlen_62806 2012.06.20. 17:51:19

A Prometheus eredeti forgatókönyve: http://www.the-editing-room.com/prometheus.html

Ismeretlen_1068 2012.06.21. 09:54:31

Ha esetleg tudni szeretnétek, mit mondott David az Építésznek, mielőtt az letépte a fejét: http://screencrush.com/prometheus/

Tomika 2012.06.22. 09:37:54

Lehet, hogy volt már az alábbi gondolatmenet, ha igen, akkor sorry. Szóval, nekem az a véleményem (elméletem), hogy az ember semmi különös a Tervezők életében: -LV-223, LV-426, LV-xxx (Föld) ugyanazzal a célzattal "népesült be" -> kísérletek -Ahogyan az LV-223-on a fekete lötty és a nagy arcramászó, ugyanúgy az LV-426-on a kis arctámadók és Alienek, és a Főldön az emberek csak különböző kísérletek különböző eredményei -A tervezők sokfélét kipróbáltak, sokszor melléfogtak (LV-223, LV-426), mert teremtményeik ellenük támadtak, de mi lehet még veszélyesebb, mint egy vérszomjas ösztönlény (Alien, arctámadó)? Egy tudattal rendelkező faj (ember), aki odáig tud fejlődni, hogy űrhajót készít, és esetleg megkeresi a teremtőket ... "az ilyet meg kell semmisíteni" Lényeg a lényeg, hogy ebben a történetben mi emberek egy szinten vagyunk az Alienekkel, kísérleti eredmények.

Ismeretlen_1068 2012.06.22. 10:13:55

398: Oké, de akkor miért minket formáltak saját arcukra? (Megegyező DNS, meg egyéb nyalánkságok.)

Tomika 2012.06.22. 10:29:25

Aeon: Én veled vagyok, bejött a film. :) Hogy a kérdésedre válaszoljak: -Az Isten (teremtő) útjai kifürkészhetetlenek ;) -Számomra akkor a legszimpatikusabb/legkerekebb a történet, ha elfogadjuk, hogy nem mi vagyunk a központban (csupán egyek vagyunk a sok közül), sőt mi vagyunk a legnegatívabb/legkárosabbak teremtmények, mert nem csak a saját bolygónkat pusztítujuk, de képesek vagyunk eljutni más bolygókra, galaxisokba is; akár a teremétőkhöz is -hogy miért hasonlítunk a tervezőre? Az Alienek mellett saját mintájára is akart teremteni valamit De ez csak 1 elmélet; én így gondolom.

Ismeretlen_139112 2012.06.22. 12:10:33

Huhh, egyre elborultabb dolgokat tudtok belelátni ebbe a filmbe :)

Ismeretlen_139112 2012.06.22. 13:48:03

A 396-ban szereplő link lényegében az utolsó szó szerintem a témában, nagyon jó kis olvasmány

Ismeretlen_1068 2012.06.22. 14:08:46

402: Én egy kicsit csalódtam a The Editing Roomban: ennél sokkal durvábban szokták osztani a filmeket, és sajna a részletek helyett többnyire csak általánosságban piszkálódnak, mint a filmet kritizálók többsége, ellenben egy dologra sikerült felhívniuk a figyelmemet: a Prometheus gyanúsan hamar találta meg az Építészek piramisait, ez most vagy azt jelenti, hogy egy "érdekes jeleket fogtunk, szerintem kanyarodjunk arra" rész kimaradt a filmből, vagy az LV223 tele van piramisokkal, és ezzel megint tárul a horizont... :)

Ismeretlen_139112 2012.06.22. 14:12:09

Az miért nem merül fel opcióként itt sem, hogy Lindelof egy idióta? Reménytelen eset vagy :)

Ismeretlen_1068 2012.06.22. 14:20:25

404: Mert nem az. Ilyen egyszerű.

Ismeretlen_1068 2012.06.22. 14:27:28

Egyébként pedig: http://www.youtube.com/watch?v=3I0K-ymOTS4 :)

Ismeretlen_139112 2012.06.22. 14:41:26

405: Dehogynem az, hiszen sorozatosan követi el ugyanazokat a típushibákat... Daseu linkjén szépen kiemelik mindet, és pont ezekből volt egy csomó a Lostban is. Pl. a fekete füst viselkedése ugyanúgy következetlennek bizonyult, mert az is mindig éppen azt csinált, amire a cselekménynek akkor szüksége volt - ezért nem is lehet logikus magyarázatot adni rá, akárhogy küzdött a rajongótábor Lindelof helyett is.

Ismeretlen_184789 2012.06.22. 20:47:25

A Thus Spoke Zarathustra (Also sprach Zarathustra) videóról mi a véleményetek ?

Ismeretlen_1068 2012.06.23. 09:45:03

Nagyon nem kívánok már hozzászólni a témához, mert ugyanazokat az egyre fáradtabb köröket futjuk, de leidiótázni valakit, aki részt vállalt a 2000-es évek legnagyobb tévés jelenségének, az utóbbi évek legjobb franchise-rebootjának, valamint szintén az utóbbi nem tudom hány év legellentmondásosabb filmjének létrehozásában, nos, ez igen csak merész és nehezen komolyan vehető kijelentés.

Ismeretlen_97684 2012.06.26. 20:58:49

409: Lost, Star Trek, Cowboyok és űrlények, Prometheus - egyenként pattintanám fel az ereimet ilyen filmográfiával. Igen, mind sikeres lett, de mind fos. Lindelof egy idióta - vagy egy dörzsölt marketing-szakember.

Ismeretlen_1068 2012.06.26. 21:55:39

410: A cowboyos cucc nem lett sikeres, de nem is volt túl jó. Apropó: fácsén már említettem, itt még nem - a filmben szó sincs 100%-os DNS-egyezésről. Egyezés van, de nem 100%-os.

Ismeretlen_714493 2012.06.26. 22:26:23

410: A 2009-es Star Trek fos? Tudom, tudom, ízlések és pofonok de ezen nagyot röhögtem.

Ismeretlen_714493 2012.06.26. 22:30:03

410: A cowboyos cucc elismerem tényleg tré de ott Lindelof a másik négy íróval és Favreau-val együtt viszi el a balhét.

skaven 2012.07.03. 00:22:23

Bár eléggé halott már a topic, de végre megnéztem a filmet! :D Ahogy nézem a fikázók egyik fontos pontja az hogy Lindelof egy tehetségtelen senki. Ezzel nem tudom mennyire lehet / érdemes vitába szállni, egy ilyen kiindulóponttal már nem nyerhet a film. Tény hogy voltak hiányosságok a történetben, de pl. az Alienben még az űrben sem hal meg a lény, a kabin hajtóművével kell kilökni az űrbe, ahol lebeg tovább, ehhez képes az Aliensben lángszóróval csapatják nekik, a kiránynő meg nem tud megkapaszkodni Ripley lábába miközben ő tartja magát a nyitott zsilipnél. Hát istenem, egy másik rendezőnek el lehet nézni dolgokat. :) Miközben Cameron mélytengeri merülési rekordokat állít fel, más milliárdosok meg az űr felé kacsingatnak napjainkban, de Waylendtől meg felháborító az ötlet hogy a halála előtt megnézi magának a teremtőt. Szóval azért nem kellene minden szarba belekötni. Aki meg azt írta hogy látványban semmi extrát nem hozott a film egy átlag nyári blockbusterhez képest, az írja már meg nekem, hogy ő milyen filmeket látott az elmúlt másfél évben, mert ezek szerint én nagyon lemaradtam valamiről. Mert függetlenül a teljesen más típustól, számomra látványban a Tron volt utóljára ennyire erős. Elég nagy rajongója vagyok az Alien sorozatnak (diszdobozos kiadás itt figyel meg minden), de számomra totál beleillett a világba ez a film. Mellesleg a filmek 99,9%-ba bele lehetne kötni, mert olyan dolgok vannak bennük. Van amikor ez nagyon zavaró, de hár könyörgöm, eleve az alienek életciklusa, a fejlődési szakaszokkal meg mindennel egy kurvanagy baromság. Egyébként is ki fejlesztene ki ilyen biológia fegyvert mikor valami csinosabb vírussal sokkal egyszerűbben el lehetne érni mindent... A Transformerst, Batmant vagy az Avengerst sem úgy nézzük, hogy az tényleg a mi Földünkön játszódik, különben már két perc után sikoltozva jönnénk ki a moziból (bár a Trafót ez sem menti meg). A saját világán belül szerintem maximálisan helyt állt a Prometheus, sőt, nagyon szépen tovább építette a történetet. A tervezők ideális megjelenítői voltak a titánoknak (hoppá, már a görög mitológia is egy baromság amúgy, ilyen dolgok nem is léteztek), sok kis kellemes belemagyarázható párhuzam ment végig a filmen, jöttek itt már páran mindenféle Bibliai utalással, stb. Nem tudom hogy ez szándékában állt-e a készítőknek, de az is biztos hogy ilyenek nem sok filmnél jutnak eszébe az embereknek, valaki meg egyenesen azt írta, hogy 10 év óta először volt moziban. Szerintem ennél többet nem is nagyon várhatunk egy nyári blockbustertől. Örülnék neki, ha minden fél évben lenne egy ilyen film, ami ennyire megmozgatja a jónépet. A végén pedig a Laokón-szerű motívum ahogy a halandó tervező küzd az elkerülhetetlen, sorsszerű büntetéssel szerintem nagyon szépen volt megcsinálva. Mindamellett hogy a gigászi méretű arctámadó kurvára epic és hogy még több ilyet szeretnék látni. :D

phelan 2012.07.26. 23:57:26

mostanra jutottam el odáig hogy megnézzem, gondoltam elolvasom mind a 400 hszt, hát... jó sokat agyaltatok rajta :) amúgy a hibái miatt 7/10 de a hangulata miatt rányomok még egy pontot. 8/10 aztán majd megnézzük a rendezőit.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása