aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a diktátor [the dictator] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. május 17. 10:50:19

Kategória: 15 komment

A kelet-afrikai Wadiya első embere, Aladeen tábornok (Sacha Baron Cohen) hogy népe lőtt bizonyítsa nagyszerűségét, nukleáris töltet fabrikálásába fog, mellyel természetesen magára haragítja a világ csendőreit. A háború elkerülése végett kénytelen New Yorkba utazni, hogy szándékairól nyilatkozott az ENSZ előtt. Csakhogy odaát merénylet áldozata lesz, amely fejétől ugyan nem, de nemes szakállától megfosztja, ezért aztán a kutya sem ismeri fel, s miközben Manhattan utcáit rója, addig egy imposztor egy olyan békeszerződés aláírására készül, amely véget vetne a diktatúrának Wadiyában. Ez pedig tűrhetetlen.

A kelet-afrikai Wadiya első embere, Aladeen tábornok (Sacha Baron Cohen) hogy népe lőtt bizonyítsa nagyszerűségét, nukleáris töltet fabrikálásába fog, mellyel természetesen magára haragítja a világ csendőreit. A háború elkerülése végett kénytelen New Yorkba utazni, hogy szándékairól nyilatkozott az ENSZ előtt. Csakhogy odaát merénylet áldozata lesz, amely fejétől ugyan nem, de nemes szakállától megfosztja, ezért aztán a kutya sem ismeri fel, s miközben Manhattan utcáit rója, addig egy imposztor egy olyan békeszerződés aláírására készül, amely véget vetne a diktatúrának Wadiyában. Ez pedig tűrhetetlen.

Sacha Baron Cohen új magánszáma hiába tartalmaz egy egész bekezdést megtöltő sztorielemeket, A diktátor ugyanazt a nyomvonalat követi, mint Cohen valamennyi teremtménye Ali G-től, Boraton át Brünóig: egy, a saját szélsőséges szabályai szerint működő, gyermeki lelkű (félidióta? félufó?) karikatúra szembesül a világgal, és annak minden aspektusával. Bár Cohen figurái külső megjelenésükben homlokegyenest különböznek egymástól, az általuk bejárt út mindig ugyanaz. A komikus egy egész karriert épített fel ugyanarra a poénra, de mivel a célpontok száma végtelen, így maga a tréfa is szüntelenül aktualizálható.

És ahogy azt már korábban is leírtam, Cohen azért működik, mert a politikai (in)korrektség jegyében senkit és semmit nem kímél: haza is legalább annyi töltetet küld, mint idegenbe, egyszerre röhög a prűdségen és a liberalizmuson, a keresztényeken és a mohamedánokon (meg persze a zsidókon), a sztárkultuszon és a kisember jelentéktelenségén, a férfiakon és a nőkön, és persze saját magán is. A diktátor szűk 80 perces játékideje pedig hihetetlenül intenzív poéncunamit zúdít a nézőre, melyek között ugyan van jó néhány kevésbé sikerült is, de minden kapufára jön egy gyönyörű kapásgól, és ha az ember jegyzetfüzettel ülné végig a filmet, hogy a találatok után húzza a strigulákat, könnyen kiderülhetne, hogy A diktátorban több jó poén van, mint tizenöt másik vígjátékban.

Szóval Cohen kiválóan teljesítette a penzumot, és az is a javára írható, hogy valamelyest visszavett a péniszpoénokból (melyek azért elég rendesen a Brüno fejére nőttek, úgymond), és ugyan falloszvillantásra és férfiszerelemre ezúttal is van példa, mi több, egy bizonyos szerelmi szál egy vaginában fog kiteljesedni (és nem úgy, mint általában), a gyomorforgatás ezúttal meglehetősen kis szerepet játszik.

Ugyanakkor A diktátor nem csak ebben mutat változást az elődökhöz képest: míg a Borat egy az egyben az áldokumentarista, félig improvizált megközelítésre volt felfűzve, amely még a Brüno esetében is úgy, ahogy működött,  Aladeent egyszerűen már nem lehetett megetetni a mit sem tudó átlagemberrel, amely részben a figura excesszív megjelenésének, részben pedig Sacha Baron Cohen népszerűségének köszönhető. Tehát a film immáron hagyományos mederben készült (és a fentiekben ecsetelt sztorivonalon túl egy, már-már épkézlábnak mondható szerelmi szálat is kínál), de sebaj, Cohen így jobban elengedhette a fantáziáját, mi több, még Megan Foxot is ágyba vitte, és ezt nem sokan mondhatjuk el magunkról.

Címkék

politika kritika comedy borat sacha baron cohen ben kingsley megan fox bruno john c reilly religious 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr24541953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_233610 2012.05.17. 11:01:44

Milyen a szinkron? Ha csak annyira "jó", mint a 21 Jump Street esetében, akkor még van pár hónapom ráhangolódni a filmre.

Ismeretlen_105820 2012.05.17. 11:02:10

Ez jól hangzik! Viszont amikor megtudtam, hogy szinkronizált, kinőtt a hajam még ott is, ahol nem szokott. Nem vész el a poénok hada emiatt?

Ismeretlen_1068 2012.05.17. 11:06:16

1: Nem tudom, ugyanis a UIP volt olyan eszes, hogy a sajtónak felirattal vetítse a filmet. A felirat viszont hibátlan (a Talibános Fanfan poén már most bevonult a Príma Poénok Panteonjába :).

Ismeretlen_1068 2012.05.17. 11:06:32

Lényeg a lényeg: lesz feliratos vetítés is!

LiT 2012.05.17. 11:07:46

MOM Parkban van feliratos verzióban.

kekec 2012.05.17. 11:15:18

4: Igen, de csak Budapesten - gondolom.

Ismeretlen_1068 2012.05.17. 11:18:42

6: Igen, sajnos, de gondolom, ezen senki sincs meglepve.

Jester 2012.05.17. 11:21:59

"Megan Foxot is ágyba vitte, és ezt nem sokan mondhatjuk el magunkról" - Ezek szerint neked is gratulálhatunk. :)

Ismeretlen_122737 2012.05.17. 11:22:45

3: ez még a képsorok nélkül is viccesen hangzik :D

[bs] · http://filmvilag.blog.hu/ 2012.05.17. 11:59:48

Magyar felirat: Speier Dávid Kíváncsi lennék, a Hairy Pottert hogy fordította. :) (Nem olvastam a feliratot.)

Ismeretlen_1068 2012.05.17. 13:08:04

10: Szőri Potter. :)

freddyD 2012.05.17. 15:53:52

Cohent korunk egyik legjobb komikusának tartom, de az előzetesek miatt kicsit féltem ettől a filmtől, mert nem tűnt valami jónak. Ezek szerint mégis csak tartogat meglepetéseket :) Amúgy a Borat után sokan hajlamosak elfelejteni, hogy az Ali G is teljesen scriptelt volt, mégsem volt rossz. Amúgy sajnálatos, hogy szinkronnal adják ki...Nem értem, miért volt erre szükség, mikor a többi filmje is feliratos volt

Ismeretlen_1068 2012.05.17. 15:59:19

12: Igen, ez a filmje inkább az Ali G-hez húz, ami szintén durvajó. :) És hogy miért szinkronos? A Borat még egész jól szerepelt, de a Brüno eléggé alulteljesített, miközben a nép szereti a vígjátékokat - de csak akkor, ha magyarul beszélnek.

freddyD 2012.05.17. 16:51:07

Szerintem a Brüno a tematikája miatt nem volt itt siker. A korlátolt gondolkodású társadalmunkban szerintem az a hír járta, hogy aki ilyet megnéz, az biztos olyan... Ugyanakkor tuti, hogy ugyanezek a Boratban még jót röhögtek a birkózós marhaságnál Emlékszem, hogy a Brüno-t a Corvin legnagyobb termében néztük a premier hetén és voltunk hárman

dr.Fünke 2012.05.19. 21:38:37

Informatikus barátom majdnem felállt tapsolni az apple storeos poénnál:) Amúgy elég sok nagyon lapos poén volt, de a puszta mennyiségük miatt simán végigröhögtem. A soundtrack meg nagyon ütött.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása