aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: the woman in black / wrath of the titans / american reunion Zalaba_Ferenc
2012. március 29. 12:49:40

Kategória: film 15 komment

Nem szeretném, ha csak azért romlana tovább a mozik látogatottsága, mert bizonytalan vagy abban, mit érdemes megnézni a napokban, úgyhogy íme néhány villámítélet az újdonságokról.

Nem szeretném, ha csak azért romlana tovább a mozik látogatottsága, mert bizonytalan vagy abban, mit érdemes megnézni a napokban, úgyhogy íme néhány villámítélet az újdonságokról.

A fekete ruhás nő (The Woman in Black). Susan Hill viktoriánus korban játszódó, egyébként a 80-as években íródott kísértethistóriáját Jane Goldman (Kick Ass) dolgozta át az eredeti műnél még nyomasztóbb forgatókönyvvé (a regény ifjú főhőse kiegyensúlyozott, boldog házasságban él, Daniel Radcliffe figurája viszont megözvegyült, megkeseredett ügyvéd), melyből James Watkins (Eden Lake) faragott kiváló kísértethistóriát. Mindketten sejthették azt, ami más filmesek előtt valamiért nem nyilvánvaló, azaz hogy a félelmet nem lehet kizárólag képi- és hangeffektusokból kisajtolni, a karakterépítés és a feszültségteremtés legalább ennyire fontos (ugyanakkor kétségkívül játékidő-igényes) tényező. Igazából a kiváló egyensúlyérzékkel felépített, remek atmoszférával megtámogatott narratíva adja a film lelkét (és nem az ismerős elemekből építkező cselekmény), hisz mire a paráztatás konstans szereplővé válik - mert idővel azzá válik, elhiheted -, addigra jó eséllyel elég bizalmat és odafigyelést fektetsz bele a karakterekbe és a történetbe ahhoz, hogy még érzékenyebben reagálj a történésekre. Első pillantásra Radcliffe némileg elveszettnek tűnik a zsánerben, de naiv és a serdülő korból épp hogy kikeveredett alakja végső soron eléri a kellő hatást a szellemhistóriától megtört helyi öregek között: ő egy kívülálló, akiből egyszerre lehet megváltó és mártír.

A titánok haragja (Wrath of the Titans). Mint a legrosszabb videojáték-trendek, melyekben dollármilliókat ölnek a "production value"-ba, és a karakterisztikát inkább újabb és újabb látványelemmel pótolják, a nem túl acélos Clash of the Titans nagyobb és hangosabb, ám még annál is sekélyesebb folytatása cselekményét tekintve is olyan, mint egy videojáték: hőse (Sam Worthington Terminátor-módban) megy, pontosabban sodródik előre a csőszerű cselekmény mentén, és bizonyos pontokon ad hoc jelleggel előrángatott monszterekkel hadakozik. Legalábbis azt hiszem, ezt történik, a szanaszét vagdosott, egy berezelt macska farkára kötött kamerával felvett csörtékből ugyanis vajmi keveset lehet kivenni, melyben az a dühítő, hogy igazából el sem lehet dönteni, hogy a speciális effektusok most akkor jók vagy sem. Na jó, a Mézeskalácsember tűzről pattant változataként tetszelgő Kronoszról el lehet mondani, hogy meglehetősen gagyin néz ki (főleg fejtájékon), és sajnálatos módon csak a messzeségből osztja a népet, pedig igazán megnéztem volna, ugyan mit kezd egy hegynyi méretű fickóval az a bátran felvonult hadsereg.

Amerikai pite: A találkozó (American Reunion). Olyan ez a film, mint egy érettségi találkozó: egyszerre nosztalgikus, vicces és kínos. Kínos, mert ciki a felismerés, hogy 13 évvel ezelőtt ezeken a poénokon (Stiffler beleszarik egy hűtőládába!) még röhögtünk, ugyanakkor üdítő is az a felismerés, hogy 13 évvel ezelőtt az ilyen poénokon még fenntartások nélkül tudtunk röhögni (Stiffler beleszarik egy hűtőládába... és tíz perccel később kér csak valakitől WC-papírt!). Poénok szempontjából a film igazi hit'n'miss: hol betalál, hol iszonyatosan mellétrafál, ugyanakkor a készítők (a Harold & Kumar-filmeket szállító Hurwitz/Schlossberg páros), akik bevallottan ezeken a filmeken nőttek fel, elég rendesen építenek a nosztalgiára: az eredeti filmek szereplői közül alig van olyan, aki ne kukkantana be a találkozóra - ha csak egy cameo erejéig is -, továbbá alig telik el úgy perc, hogy ne utalgatnának a régi epizódokra, ami azért elég merész (produceri részről némileg kétségbeesett) húzás, lévén időközben másfél generáció nőtt fel, és lehet, hogy ők egyáltalán, a régiek pedig már nem kérnek a pitéből. Pedig Jason Biggs frontális kolbászvillantása ide vagy oda, egészen ehető.

Címkék

kritika horror comedy 5csillagos 4csillagos daniel radcliffe clash of the titans ralph fiennes sequel liam neeson sam worthington rosamund pike kritika szokatrany 7csillagos brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr54541728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2012.03.29. 13:00:50

A Pite várós volt, és igazából amit leírtál róla, megállja a helyét! Néha nagyon kínos, néha visítva röhögős. Nem volt rossz, talán ha nem akartak volna nagyon nosztalgiázni, akkor jobb is lehetett volna.

Scotty 2012.03.29. 13:01:44

Azt mondta Sam Worthington, hogy sokkalta jobban eljátszotta Perseust ebben a részben. Mi valósult meg ebből? Nagy színész lesz belőle?

Ismeretlen_1068 2012.03.29. 13:04:33

2: Worthington szerintem nem rossz színész, nem is értem, miért abuzálják akkor is szegényt, mikor van esélye kibontakozni, ebben a filmben viszont nem sok teret kap arra, hogy bármit is kezdjen a figurájával: van egy fia, akivel kardot élez, nevelő célzatú szónoklatokat intéz hozzá, meg ilyenek, de kb. ennyi. De még mindig többet teljesít, mint Rosamund Pike, aki +1 főnél sokkal, de sokkal többet érdemelne.

Scotty 2012.03.29. 13:06:14

3. Én konkrétan sajnálom a srácot. A Terminator Salvationban nyújtotta élete alakítását, én még mindig azt mondom:) De tényleg, ott az érzelmi játéka, és vergődő karaktere nagyon betalált nálam.. Azóta se értem, mi történt vele. Vagyis van egy pocsék ügynöke ezek szerint? Ryan Gosling és Fassbender útvonalán kéne bandukolnia. Ehj, na mind1...

Ismeretlen_1068 2012.03.29. 13:08:13

Továbbá egyszerűen nem fér a fejembe, miért van az, hogy korunk CGI-figurái olyanok, mintha áramot vezettek volna beléjük, és gyakorlatilag úgy cikáznak ide-oda a vásznon, mintha kilométerdíjban fizetnék az alkotóikat. Konkrétan néha azt sem lehetett megállapítani, hogy az aktuálisan feltűnő szörnynek most az elejét vagy a hátulját ütik éppen.

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2012.03.29. 13:42:49

Az Eden Lake olyan durvajó volt, hogy jó ideje viszket a tenyerem a Woman in Black miatt - na meg nem lenne rossz látni egy jó kísértethorrort az agyonnyúzott Paramormal Activity után. Öröm látni, hogy nem sikerült elbaltázniuk, ma este meg is sasolom! :-)

Ismeretlen_97684 2012.03.29. 13:50:56

A Woman in Black óriási csalódás az Eden Lake után. Csupa sablon és klisé. "A félelmet nem lehet kizárólag képi- és hangeffektusokból kisajtolni" - hát, ehhez képest 10 percenként az ember képébe ugrik valami durva hanghatások mellett. Nagyon primitív. Kb. a Tükrök vagy a Túlvilág szülötte színvonal.

Ismeretlen_1068 2012.03.29. 13:57:24

Hát ez az, hogy csak tíz percenként. :) A maradék 9 percben ezt az 1 percet készítik elő.

gyusi 2012.03.29. 14:17:11

the woman in black kifejezetten jó film is lehetett volna, ha nem Radcliffre osztják a főszerepet. szegény annyira elveszett a szerepben, a félek nézése elég hamar unalmassá válik (pláne, hogy nem is nagyon van másmilyen neki). kár, mert a film nem rossz (az eden lake-től azért szerintem is messze van), de Radcliffe nagyon lehúzza a játékával.

chris92 2012.03.29. 14:25:14

The Woman in Black naptárba van foglalva, a WOTT kritikából meg az jött le, hogyha Jonathan Liebsmann így folytatja akkor ki fogja érdemelni az "I-can't-see-shit-type-of-shaky-cam-császára" címet!:)

mindanee 2012.03.29. 17:23:34

OFF aeon_flux! anno írtad, hogy szerencsésen eltörted a kezed. lehet írtál már róla azóta, de megkérdezném: hogy a végtag?

Ismeretlen_1068 2012.03.29. 18:15:57

Köszi kérdésed, egész jól. A gipszet szerencsére már januárban levették, aztán jártam egy hónapig gyógytornára, azóta pedig plusz funkcióval gyarapodtam: a könyököm immáron barométerként is működik, habár még nem teljesen tudom értelmezni, mikor fáj. :)

Nemo11 2012.03.29. 21:54:25

"cselekményét tekintve is olyan, mint egy videojáték: hőse [...] megy, pontosabban sodródik előre a csőszerű cselekmény mentén, és bizonyos pontokon ad hoc jelleggel előrángatott monszterekkel hadakozik." Gondolom nem sok RPG-vel játszol :)

Scotty 2012.03.30. 09:37:21

Megnéztem a Titánok Haragját. Tényleg egy gyenge filmecske.. Egyetértek AE-vel, a hasmenéses CGI figurákkal kapcsolatban... Ami még bosszant, hogy nem adták le előtte az új szinkronos Prometheus előzetest..Pedig 16-os karikás film, Intercom forgalmazó. Áh mind1, most már elkönyveltem, ezt a filmet itthon csak az internetes hájpot meglovagoló közönség nézi meg így..

Ismeretlen_1068 2012.03.30. 09:46:58

14: A szerdai vetítés előtt szólt az IC-s csaj, hogy még nincs kész az előzetes, de már tényleg forgatják a szinkront hozzá.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása