aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: mission accomplished Takács Máté
2012. január 01. 20:37:09

Kategória: 3 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. december 30. - 2012. január 1.

A 2011-es esztendő utolsó hétvégéjén a Mission: Impossible: Fantom protokoll dominált, ahogy tette azt az előző héten is; a Sherlock Holmes: Árnyjátékkal fej fej mellett másszák a bevételi listát. Ezalatt a Hadak útján és a We Bought a Zoo némileg erőre kapott, ahogy A tetovált lány is kielégítő mértékben gyarapszik. Tintin kalandjai ellenben nem szólnak hosszú távra.

> Amerikai mozibevételek, 2011. december 30. - 2012. január 1.

A 2011-es esztendő utolsó hétvégéjén a Mission: Impossible: Fantom protokoll dominált, ahogy tette azt az előző héten is; a Sherlock Holmes: Árnyjátékkal fej fej mellett másszák a bevételi listát. Ezalatt a Hadak útján és a We Bought a Zoo némileg erőre kapott, ahogy A tetovált lány is kielégítő mértékben gyarapszik. Tintin kalandjai ellenben nem szólnak hosszú távra.

> a filmek
Szilveszter idén szombatra esett, így ahogyan egy hete szenteste, úgy most ez sürgetett korábbi zárást a moziknak, de az amúgy sem túl jelentős veszteségek megtérülnek az új év első napján, amikor kifejezetten szeretnek mozizni az amerikaiak. Ezen a héten is a Mission: Impossible: Fantom protokollt választották a legtöbben; a Paramount akciófilmje 31 millió dollárral, biztos kézzel vezet, s harmadik hétvégiként ez az összeg az öröklista első 15-je közé is beférkőzik. A három víkend után összegyűlt 134 millió dollár megegyezik a harmadik rész végső értékével, ám az eladott jegyek számában még van mit ledolgozni: a mai árak 168 millió dollárra módosítanák azt, amit J.J. Abrams rendezése akkor elért. Ez még viszonylag simán behozható összeg, így a negyedik küldetés teljesítettnek tekinthető, hiszen 175 milliós vég felé kacsintgatva képes volt előrelépést hozni az előzőhöz képest. Ehhez persze elengedhetetlen volt, hogy az általános vélekedés szerint jól sikerült Brad Bird filmje.

A második helyen a Sherlock Holmes: Árnyjáték áll 22 millió dollárral, ami 132 millióra növeli a 21 napos bankolást. Sikerült jelentős mértékben lefaragni az első résszel szembeni hátrányból, de ez a 20% körüli különbség valószínűleg már csak néhány százalékponttal fog csökkenni. A Warner kalandfilmje ugyancsak a 175 milliót veheti célba, ami végső soron nem katasztrofális elmaradás a 2009-es kiadás 209 milliójától, de ahhoz képest, hogy az előzés is a pakliban volt, sőt kifejezetten kívánalmas lett volna, ez így csalódás.

Ugyancsak ezt lehet elmondani az Alvin és a mókusok 3.-ról, de már jóval nagyobb hangsúllyal. Ezzel együtt azt is be kell látni, hogy ha a harmadik résznek is sikerült volna 220 millió közelébe férkőzni, akkor onnantól kezdve minden stúdió csak éneklő mókusokról lett volna hajlandó filmet készíteni. A harmadik körben 18 milliót összekalapozó vígjáték a százmillió kapujába érkezett, vagyis végül majdnem egy százassal múlja majd alul elődeit. 125 millió dollár viszont még mindig elég nyomós érv egy negyedik részhez.

A december 25-én, vasárnap kiugróan teljesítő Hadak útján a rákövetkező napokban fokozatosan veszített az érdeklődőkből, így már majdnem lufinak kiáltották ki a Disney bemutatóját, ám most újból erőre kapott: a hétvégén 16 millió dollár felett hozott Steven Spielberg első világháborús drámája, s így máris minden idők második legnagyobb bevételt elért első világháborús filmjévé lett, az Arábiai Lawrence-t követve. (Ennek oka egyébként az, hogy a legtöbb első világháborús film akkor készült, mikor még csak egy világháború volt, meg hát mit ér egy világháborús film nácik nélkül, úgyhogy nem is bolygatja Hollywood ezt az időszakot.) A Hadak útján 42 millió dollárt termelt nyolc nap alatt, s egyelőre még esélyes kilenc számjegyű területre is, de a lovas filmek népszerűsége legalább 80 millióig önmagában is elég hajtóerő.

Ugyancsak 16 millió tájékán horgonyzott most le A tetovált lány. David Fincher filmjére eddig 57 millió dollár értékben fizettek be az amerikaiak, amit nem egy orgánum csalódást keltőnek titulál a produkció presztízse és intenzív reklámkampánya mellett, de egy efféle komor mozitól a felhőtlen szórakoztatásra szabott versenyzők ilyen sűrű mezőnyében ez mindenképpen becsülendő eredmény, s még a továbbiakban is lehet rá számítania a Sonynak, így a direktor úr előző munkáját, A közösségi hálót (97 millió) megközelítheti végül.

Kielégítő mértékben összeszedte magát a We Bought a Zoo is. Ugyan nem lesz belőle már megváltás a Foxnak egy gyatra év zárásaképpen, a 14 milliós második hétvége jó alap ahhoz, hogy egész januáron át kitartson az élbolyban. Eddig 42 millió dollár folyt a kasszákba Cameron Crowe filmjére, amiből 75 millió megerőltetés nélkül lehet a finisnél.

A Tintin kalandjainak nem sikerült fordítania sorsán az újabb konkurenstől mentes hétvégén sem. Spielberg animációs jellegű mozija 12 millió dollárral a hetedik helyig jutott, ami egy ekkora volumenű bemutató számára a második hétvégén nagyon gyenge pozíció. Az eddig befolyt 48 millió dollár biztos lábakon sem lesz lényegesen több 70 milliónál, ami annak tudatában is kiábrándító, hogy Tintin ereje eleve nem az észak-amerikai piacban rejlett. Alighanem jót tett volna a Paramount terjesztésének, ha a We Bought a Zoo nincs a palettán, és viszont.

Az élmezőny legnagyobb pozitív változási arányát a Szilveszter éjjel jegyzi az előző hétvégéhez képest, nem meglepő módon. A Warner kicsit elmérte a filmet szinte minden aspektusában, így a rá költött 56 millió dollár a szilveszter lecsengésével már alighanem nem köszön vissza a bevételi oldalon: a jelenlegi 46 millió gyors csökkenésekkel 50 millióig fejlődik majd, így az Independence Day és a Saint Patrick's Day című Garry Marshall-művekre talán már nem kell számítani.

A kilencedik hely jutott A legsötétebb órának. A Summit Entertainment teljesen eltévedt sci-fije a legmozgalmasabb napok után is még határozottan 15 millió dollár alatt tartózkodik, így kétség kívül nagy vesztes fabrikálódott belőle. A forgalmazónak megint jól át kell gondolnia, mihez-mikor kezd a nem-Alkonyat bemutatóival.

A top 10-et az Utódok zárja. Alexander Payne filmje közel 40 milliónál jár, aminek akár a duplája is megvalósulhat még, ha a Fox Searchlight jól bánik a várható Oscar-jelölésekkel és a moziszámokkal. Márpedig jól szokott.

> végszó & ami jön
Nem újdonság, hogy 2011 minden szempontból elmaradt 2010-től: ugyan a 10 milliárd dolláros összbevételt teljesítették a filmek, ezúttal még nagyobb csökkenés tapasztalható éves szinten, mint legutóbb. A rosszabb hír azonban mindenképpen az, hogy 1995 óta nem adtak el olyan kevés jegyet, mint tavaly. Az ördög benned lakozik című horrorral induló 2012 valószínűleg nem hoz értékelhető változást pozitív irányban, szóval más kívánságok és fogadalmak szükségesek a stúdiófőnökök részéről, amikben a "folytatás" és a "3D" szavak minden bizonnyal gyakran előfordulnak majd, így vagy úgy.

> a top 10 (becsült adatok)
01. (1) Mission: Impossible - Ghost Protocol ($31.3m/$134.1m)
02. (2) Sherlock Holmes: A Game of Shadows ($22.1m/$132.1m)
03. (4) Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked ($18.3m/$94.6m)
04. (7) War Horse ($16.9m/$43.0m)
05. (3) The Girl with the Dragon Tattoo ($16.3m/$57.1m)
06. (6) We Bought a Zoo ($14.3m/$41.8m)
07. (5) The Adventures of Tintin ($12.0m/$47.8m)
08. (8) New Year's Eve ($6.7m/$46.4m)
09. (9) The Darknest Hour ($4.3m/$13.2m)
10. (13) The Descendants ($3.7m/$39.8m)

Címkék

box office tom cruise spielberg tintin mission impossible sherlock holmes the girl with the dragon tattoo brad bird

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr634541255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scott 2012.01.01. 20:53:44

A legsötétebb óra... Fájdalmasan idétlen dialógusok, borzasztó történet. És Ridley Scott ennek a filmnek a forgatókönyvírójával dolgozott az Alien prequel kapcsán. Dejó hogy Lindelof átírta a sztorit.

Ismeretlen_233610 2012.01.01. 22:28:27

Biztosan nem én vagyok az első értetlenkedő, de nagyon meglep a The Adventures of Tintin bukása, mert azzal együtt, hogy Európa volt a célközönség, és itt jól is teljesített, mégis egy hihetetlenül látványos és rajzlap egyszerűségű animációs film Steven Spielbergtől, amire harapnia kellene a népnek. Illetve bízom benne, hogy a The Girl with the Dragon Tattoo halk sikere nem kockáztatja a trilógia elkészülését.

Ismeretlen_170296 2012.01.01. 23:38:15

Hm, hogy a Mission 4 és a Sherlock 2 ugyanolyan eredménnyel végezzen, elképzelhetetlennek tartom. Az MI 21 napos pályafutása alatt végig magasabb moziátlagot produkált, valamint a moziszámemelésig nagyjából 30 milliós hátrányát mostanra 2 milliós pluszba oltotta, és a különbség csak növekedni fog a két film között. The Girl with the Dragon Tattoo folytatás szerintem nagy lutri lenne a stúdió részéről, főleg ilyen magas gyártási költséggel (ha az első részt vesszük alapul).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása