aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: star wars - a klasszikus trilógia [the original trilogy] (2004) Zalaba_Ferenc
2011. október 02. 09:50:58

Kategória: film 5 komment

Prequel vagy original? Jar jar vagy Chewbacca? Bábok vagy pixelek? Mítosz vagy midikloriánok? Jó filmek vagy rosszak? Legutóbb az előzmény-trilógiáról írtam egy kifejtőset, úgyhogy az a minimum, hogy az eredeti filmeket is nagyító alá vegyem - hasonlóan érzelmes stílusban, de egészen más kicsengéssel.  A BD-megjelenés alkalmából folytatódik a nosztalgiázás. (Ez az írás eredetileg 2004-ben, a klasszikus trilógia DVD-változatának debütálásakor született. Most kissé átdolgozva olvashatjátok.)

A legtöbb kritikus az első bekezdést annak szenteli, hogy mikor és hol és kivel látta először a Star Warst, és utána hányszor nézte újra, mert hát a Star Wars-filmek nem egyszerűen filmek, ezek események. Mérföldkövek az ember életében, ha úgy tetszik, egy válaszvonal, mert vannak olyanok, akik már látták a Star Warsot, s vannak olyanok, akik még nem. Ők a furcsák.

No, de kanyarodjunk vissza a kiindulóponthoz, és essünk gyorsan túl a formaságokon: tehát, ha emlékeim nem csalnak, 1982 vagy 1983 lehetett, mikor a komáromi moziban megnéztem édesapám társaságában a The Empire Strikes Backet. Megpróbáltam vele leegyeztetni a dolgot telefonon, de már ő sem emlékszik pontosan, hogy melyik évben volt, és benne sem sok maradt meg az első nézetből, ám van egy közös emlékünk, amely mindkettőnkbe beleégett: Chewbacca elkapja az áruló Lando nyakát, felemeli az égbe és a fazon barnából már kezd lilára váltani, mikor az az állat Leia unszolására végre elengedi. Emlékszem, hogy azokat a szőrös mancsokat én is ott éreztem a nyakamon. Nagyon féltem tőle. Senkitől sem féltem ennyire, sem a Császártól, sem Vadertől, csak attól az óriásmajomtól. Mindenképp meg akartam tudni, hogy honnan jött és hová tart. Hát így lettem én is Star Wars-fogyasztó. Egy óriásmajom miatt, melyről végül nem tudtam meg semmit.

Két évtizeddel és két szörnyű prequel epizóddal később, a DVD-megjelenés küszöbén azon morfondíroztam, hogy hogyan válhatott George Lucas dilettáns sci-fijéből népjelenség. Okolhatnám a vietnámi háborút és az amerikai társadalom addigi legnagyobb pofára esését: kellett valami, ami mögé el lehetett bújni, amihez el lehetett menekülni, ugyanis sem a flower-power, sem a női egyenjogúság előretörése nem okozott általános megkönnyebbülést; Updike és Vonnegut könyveitől sokan fáztak, a Disney történetének legnagyobb mélyrepülését produkálta épp, és könyörgöm: az évtized egyetlen normális sci-fijét valami orosz ürge forgatta a világ másik felén, oda pedig nem megyünk, maximum háborúzni. Mit mást lehetett tenni, mint felfedezni Tolkien világát, lefektetni az Dungeons & Dragons első szabályait, vagy nézni az eget, nézni a csillagokat, és álmodozni.

George Lucas is álmodozó volt. De nehogy azt higgyétek, hogy egyből csillagrombolókkal és lézerkardokkal fantáziált: a kisvárosi fiatalember ennél sokkal földhözragadtabb volt. Imádta az autókat, a száguldást, a képregényeket és a nőket – először autószerelő szeretett volna lenni, aztán festő (és természetesen képregény-rajzoló), végül egy autóbalesetet követően a filmek felé fordult. Lucasnak nem volt kiterjedt filmes tapasztalata, nem falta a videókat, mint Quentin Tarantino és nem lógott be a stúdiókba, mint Spielberg, a filmek látványvilága sokkal jobban izgatta, mint történetük – ez a hozzáállás végül teljes életpályájára rányomta bélyegét.

A Dél-Kaliforniai Filmegyetem elvégzését követően Lucas volt segédrendező, animátor, még bestboy is, és közben San Francisco-i filmesekkel haverkodott (többek között John Milius-szal), Walter Murch-csel közösen pedig rövidfilmet forgatott, a furmányos című Electronic Labyrinth: THX 1138; 4EB címűt, amelyet a Warner pályázatát megnyerve később egész estés produkcióként is újraforgattak (és természetesen már ebből is létezik egy felújított, kiegészített változat). Ebben a projectben már Francis Ford Coppola is részt vállalt, Lucasszal közösen alapított vállalatuk, az American Zoetrope produkciójában készült a film, tehát a pénzt adó Warner Bros csak kívülről felügyelte a gyártás menetét – aztán végül csak kivágattak a kész filmből öt percet, öt teljesen jelentéktelen percet: ám sem a vágott változat, sem a hét évvel később bemutatott rendezői változat nem volt sikeres. Ellenben a Universal szigorú felügyelete alatt gyártott önéletrajzi ihletésű American Graffiti végre meghozta a várva várt anyagi és kritikai sikert. Lucast kikiáltották csodagyereknek, a Foxot képviselő Alan Ladd Jr. pedig mindent megtett azért, hogy a szakállas filmes náluk forgassa a következő filmjét. Ez volt a Star Wars.

Szívesen lennék azok között, akik 1977 májusában láthatták a Star Warsot, akik mindenféle elvárásoktól és előtanulmányoktól mentesen, csupán önmaguk értékítéletének vezérletével ülhettek be a filmre, hogy először éljék át John Williams felejthetetlen taktusait (hogy még véletlenül se a vászonra beúszó zagyva prológusra koncentráljanak), hogy aztán a mindig is unalmasnak és csendesnek tartott űrt szinte kettévágja egy csillagromboló, és ebben a szempillanatban filmtörténelem íródjon.

Nem, minket előbb ért utol a Star Wars-jelenség, mint a film maga: könyvek, képek, cikkek (ó, a Pajtás felejthetetlen írásai!) és mindenek előtt a szóbeszéd, amely teljesen belengte a gyerekkorunkat. Így aztán mikor először szembesültünk a filmmel, jó erősen markoltuk a karfát: tudtuk, hogy mire számítsunk. És még így is teljesen elvarázsolódtunk.

Pedig nekünk nem volt vietnámi háborúnk, habár a fásultsághoz elegendő volt a nyugati kultúra megtagadása és KGST-kompatibilis mesék – valljuk be – sokkal egyhangúbb sulykolása (na jó, a Noszov féle Nemtudomka kalandjai engem még a Skywalker családfánál is jobban izgattak). De a Star Warsnak még a vörös szigor sem tudott ellenállni; egy kicsit késleltette, megkerülni viszont nem tudta. Ment a vérmes protezsálás, de mindez semmi volt ahhoz képest, ahogy az amerikai kritikusok a filmet fogadták. „Darabos és ostoba történet, sekélyes karakterek” – sikoltotta egyikük. Ezek a felszínes megnyilvánulások teljesen hidegen hagyták a közönséget, ám a kritikusok sértődése bizonyos fokon érthető: a Star Wars után többé már semmi sem lehetett ugyanolyan. Bemutatását követően a film kicsit lassan, aztán őrjítően gyorsan vált minden idők legjövedelmezőbb produkciójává, és ezzel egy időben a klasszikus hollywoodi film ki is múlt. A közönség Spielberg Jawsától és Lucas Star Warsától kezdve hanyagolta a Keresztapa-jellegű filmeket, a nyár szépen feltöltődött látványmozikkal, és ezek hozták a legnagyobb pénzeket a konyhára.

Nem csupán a hollywoodi naptár rendeződött át teljesen, a stúdiók újra felfedezték a franchise-ban rejlő lehetőségéket, és egyre-másra nyíltak a produkciós irodák, melyek saját tőkéből finanszírozott filmeket gyártottak, s a nagy stúdiókkal csupán forgalmazási szerződéseket kötöttek. És persze újra divatba jött a tudományos fantasztikum: beviharzott a nyolcadik utas, a Disney átbukdácsolt A fekete lyukon, a Universal (az a Universal, amely az American Graffitti sikere ellenére sem kért a Star Warsból) gyorsan összetákolta a Battlestar Galacticát, és Dino De Laurentiis is megvalósította a Flash Gordon filmváltozatát, amelybe jól bele is bukott. Ő biztosan nem olyan tudatosan, hidegfejjel építkezett, mint Lucas, aki annak idején maga is Alex Raymond képregényét szerette volna vászonra adaptálni, végül ott kötött ki, hogy megalkotta a saját univerzumát.

Tagadhatatlan, hogy Lucas létező (és meglehetősen kopottas) ötletek felhasználásával alakította ki a maga birodalmát; a Star Wars struktúrája ötvözte a gyermekmesék, régi kalandregények és különböző népek mitológiáinak legfőbb ismérveit. Ezekben a legfontosabb közös pont a helyszín volt: a mesékhez hasonlóan a mítoszok is „az üveghegyen és a kerekerdőn túl” játszódtak, különleges, ismeretlen birodalmakban, melyekben a talpraesett parasztlegény vagy katona megküzdött a gonosz rezsimmel, vagy teljesített egy egyszerű, de veszedelmes küldetést, melynek végén elnyerte méltó jutalmát. Lucas ezt az alapötletet modernizálta: a történetet és hőseit a világűrbe teleportálta, ahol John W. Campbell és Ray Bradbury teremtményei mellett még bőségesen akadt hely egy színpadias történet harsány előadására (talán innen származik az űropera titulus?).

Bár John Ford hatása az Attack of the Clones esetén jobban érezhető, a The Searchers egy-két ismérve már a Tatooine-on ragadt Luke Skywalker és Owen bácsi ellentétéből is visszaköszön. A filmet ezen felül is áthatja némi cowboy-érzés, a bunyó a Mos Eisley-i kocsmában, Kenobi és Vader összecsapása fénykardok helyett coltokkal is elképzelhető, Han Solo pedig a törvényenkívüli bandita sztereotípiája – caskhogy ő fénysebességű paripán lovagol. Darth Vader a klasszikus gonosz mintaképe, fekete ruhájában és álarcban a középkor háborús uraira emlékeztet, hátborzongató légzése és ellentmondást nem tűrő hangja pedig azt a benyomást kelti, hogy ezt az embert(?) a fájdalom ígéretével nem lehet megtörni.

S hogy miről szól a Star Wars? A nagy kalandról, természetesen. Űrcsatákról, kardpárbajokról, a jó és rossz harcáról, a szerelem erejéről, a barátság és a testvériség szentségéről, meg egy űrmajomról, amely nagy és szőrös és nem értem, mit hadovál! A film pofonegyszerű történetét átitató Erő misztikuma jelentette azt az adalékanyagot, amely a meséből mitológiát varázsolt. Mint ahogy Tolkien világát az Egy Gyűrű, Artúr király legendáját az Excalibur, a Csillagok háborúját az Erő mozgatja. Az Erő két oldala az, melyet azóta megannyiszor körbejártunk, de a The Phantom Meance bemutatásáig nem sikerült megfejtenünk. Ez a titok élteti, ez adja a Star Wars galaxis sava-borsát.

Legalábbis az első rész esetében még így volt. Aztán a zseniális folytatásban – amelyben kevesen hittek – valami egészen más tényező, egy teljesen hétköznapi, de nagyon is jelentős dolog került előtérbe: mégpedig a család. Az 1980-ban bemutatott The Empire Strikes Back olyasmit művelt, melyet látványmozi sem előtte, sem utána nem tudott megismételni (talán James Cameron munkásságának bizonyos fejezeteit leszámítva): mélységet adott a karakternek, áthangolta a történetet, s lám, megszeretette azt a kritikusokkal. Mi, nézők jártunk a legjobban, hisz a Star Wars csodás univerzuma a második részben újabb dimenziókra lelt. Nem merült ki új helyszínek, ellenfelek, járművek bevetésével, hanem továbbgondolta a mesét. Mondhatni, magasabb szintre lépett.

Az biztos, hogy Lucasban már akkor ott érlelődött a folytatás (egyesek szerint egy kilenc epizódból álló saga) gondolata, mikor lefirkantotta a film első, 14 oldalas tervezetét. De hogy miről szóljon a folytatás, az csupán a Star Wars bemutatása után kezdte el foglalkoztatni a rendezőt. Könnyen megtehette volna, hogy kiadja kezéből fejőstehenét, hogy onnantól kezdve egyik csecsén lógva, hátratett kézzel élvezze az életet, de Lucas nem így tett. Arról viszont szó sem lehetett, hogy még egyszer előadja ugyanazt a mutatványt, ezért forgatókönyvírójával, Lawrence Kasdannal közösen elhatároztak, hogy áthangszerelik a történetet. A folytatás nem csupán anyagi (Lucas saját zsebből fedezte a forgatást), hanem erkölcsi kockázata is sorsdöntő volt: ha az új kép beválik, a Star Wars kozmosz ajtaja szélesre tárul, a lehetőségek tárháza pedig kimeríthetetlenné válik; de ha a közönség nem eszi meg az új módit, akkor Lucas tönkremegy.

A The Empire Strikes Back gyönyörűen nyit: a Hoth jégbolygóján a birodalmi lépegetők ellen megvívott csata máris egy új és izgalmas oldaláról mutatja be a Star Wars világát: sok nézőben ekkor tudatosul csak, hogy a csillagok közt tényleg háború dúl. Ezt a csatát a Birodalom nyeri; hőseinknek menekülniük kell, méghozzá külön utakat járva: míg az A New Hope a nagy találkozások filmje, az Empire az elválásoké. Luke, Leia és Han bejárja a poklok poklát, az út végén csalárdság, keserűség és egy szörnyű felismerés várja őket. Klasszikus momentum és nem várt drámai fordulat a könnyen belakható galaxisban. Lucas oda ütött, ahol a legjobban fájhatott: intergalaktikus családi drámát faragott a mesefilmből. A nézők puhára főzve csüngtek a film végén. A reménysugártól szerencsére nem fosztottak meg a nézőt (végtére is valamiből össze kell rakni a harmadik részt), de nem is ajándékozták meg a tündérmeséket záró teljes megnyugvás elégedett érzésével. Az egyszeri ember kérdésektől zsongó fejjel támolygott ki a moziból: olyan kérdésektől, melyekre a The Return of the Jedi válaszol majd.

Az Empire feszült mozi, fantasztikusan jól felépített struktúrát követ: a trilógia szíve, egyszerre szedi rendbe az első film csintalan játékosságát, és meghatározó mértékben hat ki a harmadik film menetére. Lucas jóval nagyobb költségvetésből gazdálkodhatott, mint az első film esetében: annak olcsóságát gyors vágással és szerény beállításokkal álcázta (gondolj csak Mos Eisley-re vagy kifejezetten a kocsmajelenetre - ma már egy fan-movie is grandiózusabb); a rendezést magára vállaló Irvin Kershner - Lucas egykori tanára - vezényletével a kamera most jóval nyugodtabban mozog, hajlamos elveszni a részletekben, és van is miben! A The Empire Strikes Back látványvilága ragadott a legjobban magával: Bespin lebegő városai, a verhetetlen aszteroida-mező vagy Dagobah mocsarai.

Kár, hogy az 1983-as The Return of the Jedi már nem tudta hozni ezt a színvonalat. Gyerekfejjel mindenképp ez az epizód a legélvezetesebb: az Empire kiszámíthatatlanságával szemben (hisz ki gondolta volna, hogy Yoda olyan lesz, amilyen, Lando pedig nem is olyan politikailag korrekt figura, mint gondolnád) ez a bejárt utat követi: ha úgy tetszik, elismétli az előző filmek emblematikus jeleneteit felnagyított formában. Jellemfejlődést csupán a Mark Hamill alakította Luke Skywalker tud felmutatni (hol van ő már az első rész bohém suhancához képest?), az új helyszínek varázslatosak, kár, hogy a benépesítésük felemás (az ewokok szerepeltetése minden kétséget kizárólag merchandise-okokból történt). A lezárás viszont nagyon erősre sikeredett – a trilógia a Star Wars saga legérzelmesebb jelenetével ér véget, és ez így van rendjén, hisz amint a könnyek felszáradtak, az ember legszívesebben máris visszatért a messzi-messzi galaxisba…

Ezzel én is így voltam, s ezúttal már a majomtól sem rettegtem.

Kapcsolódó anyag:
Star Wars: The Prequel Trilogy - kritika
Star Wars The Complete Saga - BD-teszt

Címkék

kritika harrison ford star wars fantasy sci fi adventure 9csillagos children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr494540594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:12:58

Kommentek #1 aeon_flux: 2011. 10. 02. 10:19 TRIVIA: Ki melyik Star Wars-epizódot látta először? Mikor, kivel, hányszor..? :) Action: 2011. 10. 02. 10:29 Én a Jedit láttam először 1984.10.09-én. A Csillagok háborúja regény már megvolt akkor, és nagyon tetszett a borítója, meg hallottam róla, hogy lézerkardoznak benne, szóval muszáj volt megnézni. Aztán rávettem az egyik osztálytársamat, hogy fűzze meg az apját, h vigyen el minket. Így kezdődött. Ráadásul ebben az évben adta le az mtv a New Hope-ot, így teljes volt a gyönyör. :) A Birodalom először képregényben volt meg, majd regényben olvastam, de hogy mikor láttam először, azt már nem tudom. De az a kedvencem. Hányszor láttam őket: sokszor :) Hogy miért tetszik a SW? Elsősorban azért mert laza, és mégis komolyan veszi magát. Az akciójelenetei ma is piacképesek szvsz, a tempója nagyon jó, a karakterek szerethetőek, a történet érthető. Nálam a régi trilógia 10/10. Dealer: 2011. 10. 02. 10:33 Fiatal korom okán nekem a Star Wars trilógia egyet jelent az 1997-es Special Edition változatokkal. Bár már előtte is oda lehettem érte, mert tisztán emlékszem a Return of the Jedi Rancor jelenetére az ORF1 műsorán, de igazán a Cinema SW címlapos, '97-es kiadása volt az, ami belopta magát és a trilógiát a szívembe. Nagyon jó, átfogó írásokkal volt tele, ha ezerszer nem olvastam el, akkor egyszer sem. Aztán egy ismerősnek megvolt a trilógia arany VHS díszdoboza, és nem túlzok, ha azt mondom; többet volt nálunk kölcsönben, mint náluk. Épp a minap néztem meg a YouTube-on azokat az intrókat, amikkel az egyes filmeket felvezették, aztán Vaterán rákerestem, és a képeket látva esküszöm, még az illata is eszembe jutott! :) Nálam mindenképpen innen ered ez a, ha nem is eget rengető, de mindenképpen kiirthatatlan Star Wars szeretet. Közben aztán a 2004-es DVD díszdoboz tulajdonosa lettem, és nagyjából ekkor ismertem fel, hogy a kevesebb néha több, így - szintén kölcsönbe, de szerintem azóta is nálam lehet valahol - megszereztem a klasszikus trilógiát, ezerszer átmásolt VHS szalagokon, az egyik klasszikus szinkronnal, talán a Rékasi félével, és a nyarat ennek az oda-vissza nézésével töltöttem. Ha nosztalgikus élményre vágyom, akkor a '97-es SE változatot nézem meg, az ahhoz készült szinkronokkal, mert bennem ez ébreszti fel a szép emlékeket, de a mai napig arra várok, hogy a klasszikus, tehát '77-es, '80-as és '83-as változatok megjelenjenek felturbózott kép- és hangminőségben, de minden belenyúlás nélkül Blu-Rayen. Ha ez megtörténik, onnantól tényleg nem fog érdekelni, mit művel Lucas a saját birodalmával, az enyémet már nem tudja elvenni senki. Az írás remek lett, biztosan nem lesz körülötte akkora szájkarate, mint a Prequel trilógia cikknél, de kevés nehezebb dolog van, mint eredetit írni egy ilyen, ezerszer és még egyszer átrágott témáról. zolindy: 2011. 10. 02. 12:31 Én a IV. epizóddal kezdtem, a 80-as évekelején leadták a tv-ben. És akkor még fekete-fehér tv-nk volt. A földön ültem a doboz előtt, és 2 órán keresztül csak néztem és néztem... fantasztikus volt. Egy dologra viszont a mai napig emlékszem, mikor Luke megtalálja Owen bácsi és Beru néni csontvázig égetett holttestét. Szóval ez volt az első alkalom, hogy halott embert láttam filmen, és összeszorult a szívem. 6 évesen azért ütni tud egy ilyen pillanat. Aztán a Jedi-t néztem a Hunyadi-moziban, feliratosan. Egészen addig, amíg a rancor meg nem eszi a disznóképű őrt Jabbánál. Nos, ott én már nagyon paráztam, és ki akartam menni. A Birodalom Visszavág volt meg legkésőbb. 87-ben, videón. 5. osztályba jártam, és az egész banda nézte, majd annyira rákattantunk a filmre, hogy szürke gyurmából felépítettük a Hoth-csatát. 1 éve újranéztem mind a 6 részt. És érdekesen reagáltam le őket. Természetesen nálam is az V. epizód a legjobb. Annyira, hogy már vagy 50x láttam, és simán hajlandó vagyok bármikor újra, annyira leköt benne minden. Utána jön a IV. epizód, ami szintén fantasztikus. Bár nem minden "javítással" értek egyet, de pl. kicserélni a film végi lassan mozgó űrhajókat pörgősebbre kifejezetten jó dolog volt. Ettől függetlenül még mindig egy nagyon jó ifjúsági film ez, ha le akarom egyszerűsíteni egy mondatban. A Jedi visszatér....húha!! 1 óra után kiszedtem a lemezt. Egyszerűen nagyon bántott a lebutítás. Régen nem foglalkoztam nagyon ezzel, csak nevettem, ahogy dúdolnak az ewokok, miközben Soloék alá rakják a tüzifát. :) Nem mondom, vannak benne jó pillanatok, meg a hangulat Jabba palotájában nagyon ütős(attól a börtönrésztől még most is kiráz a hideg), de semmi izgalom nincs már az egészben. Sőt, igazából már unalmas. Persze csak nekem, másnak lehet még, de részemről a Jedi visszatér ki van fújva. Ami tényleg furcsa volt, hogy az új trilógia jobban lekötött, mint a Jedi. A Baljós árnyaknál azért mi is néztünk, hogy mi a fene volt ez, és nagyon akartuk szeretni, mert mégiscsak Star Wars, de valahogy sosem ment. A Klónok támadása már egy fokkal jobb, és az a szeizmikus töltet a moziban nagyon nagy élmény volt. Mindenesetre annyira nem volt nagy élmény az egész, hogy a III. epizódért sátrat verjek egy mozi előtt. 3 héttel a bemutató után néztem meg, és azzal is úgy voltam, hogy "na ez is megvolt". Most már azért egy picivel jobbnak látom, kevésbé unalmasnak, csak épp az vele a bajom, mint az egész új trilógiával. Hogy a túlburjánzó, szivárványszínű fantáziavilág már sok, és hiányzik belőle az a fajta érzés, ami a régi trilógiának a legnagyobb előnye. Mert nekem adhatnak akármilyen werkfotót a Birodalom visszavágról, akkor sem fogom elhinni, hogy ezt a filmet a Földön forgatták. Az újabb részekről meg mindenki tudja, hogy a Skywalker Ranch pincéjében animálták. Számomra ez a nagy különbség a két trilógia közt. Locutus: 2011. 10. 02. 12:53 Én a Birodalommal találkoztam először, olyan 7 évesen ('94-'95 körül), VHS-en (és érdekes módon nekem nem a csatajelenetek maradtak meg, hanem az a pillanat, amikor Han tauntaunja összeesik). Utána jött a Jedi, amit egy unokatesómtól kaptam kölcsön, Sat1-ről felvéve (reklámostul-mindenestül), és azt úgy négymilliószor megnéztem, pedig egy büdös szót nem tudok németül. A komplett sorozatot végül keresztapámnál láttam, aki nagy SF-fan, és az első felújítás (ami még csak VHS-re jött ki '95 körül) van meg neki. És persze utána jött a sokszoros megnézés a jó öreg Pro 7-en, ahol úgy rémlik, kb. félévente leadták a trilógiát. :-) Végül jött a '97-es Special Edition, amit kis orosházi mozinkban egyetlen hónap alatt adtak le, úgyhogy nővéremmel kéthetente mentünk Star Warsot nézni. :-D Onnan azt sose felejtem, hogy mikor a Birodalomnál elkezdődik a bevezető szöveg, és a narrátor bemondja, hogy "Csillagok Háborúja", valahonnan felkiáltott egy kisgyerek, hogy "Már megint?" :-D Egyszóval a mai napig a Star Wars-sorozat az egyetlen, aminek minden darabját moziban láttam (mondjuk a The Clone Warsot csak azért, mert moziünnepen is adták még). Eszter: 2011. 10. 02. 12:57 az 5. részt,az elsős osztályommal,a kedvencem is az talán 8 éves lehettem,a helyi klubházban vetítették,babázni sosem szerettem,mindig jobban vonzottak a "kütyük",gépek,alkatrészek nálam is 10/10-es,a új trilógiát nem szeretem,max annyi,hogy ewan mcgregor szexi,dehát ez meg összességében semmit nem ér,ugye Remo: 2011. 10. 02. 13:02 Az első két részt kölcsönkazin a '80-as évek végén, A jedi visszatért kis szünetre rá kalózkópiában láttam, alámondással. Két kiadás között általában megnéztem kétszer-háromszor a filmeket, meg persze moziban is a special editiont. Mindig is szerettem a trilógiát, de annyira azért nem, hogy életem meghatározó filmemlékei között legyen. A Baljós árnyak volt az egyik utolsó film, amire nehéz volt jegyet szereznem, leginkább ez maradt meg vele kapcsolatban a mérhetetlen csalódáson túl. Időközben megbékéltem az új trilógiával, de az már végképp nem jelent többet bármely más korabeli látványfilmnél. elmouse: 2011. 10. 02. 13:20 A Birodalmat moziban apámmal és bátyámmal valamikor a '80-as évek elején. Ha jól emlékszem feliratos volt én meg még nem tudtam olvasni. :) Aztán '84 dec. 24-én (Szenteste!) a Magyar Televízió csodát tett és levetítette a Csillagok háborúját. Apám nem sokkal előtte vett valami kamionos ismerősétől egy Sanyo VHS videómagnót (kb 15 kg, feültöltős, zsinóros távkapcsolóval!) és rögtön fel is vettük. Ronggyá néztük a szalagot a későbbiekben. :) Jester: 2011. 10. 02. 13:23 8: A Birodalom visszavág szinkronizált volt. aeon_flux: 2011. 10. 02. 13:26 Megtaláltam a cikkben említett Pajtás-szösszenetet. Érdemes! www.starwarsklub.hu/05_made_in_hungary/hungary_045/jegbolygon_b.jpg

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:13:21

Kommentek #2 argab: 2011. 10. 02. 13:52 Nekem sajnos sokáig kimaradt, hiába volt videó '89 óta otthon, szüleimnél az ilyen "hülyeségek" ki szokták vágni a biztosítékot és soha nem néznek scifi/fantasy-t. Ezért a nagy VHS másolós időszakban kimaradt minden ilyen. Egy Csillagkapu csúszott be valahogy úgy 96 körül talán, de ott is csak miattam néztük végig akkor. Szerintem az alapozta meg a scifi mániámat is. :D Aztán ez teljesedett ki pár évvel később, mikor a klasszikus változattal (IV. epizód) találkoztam először az ORF1-en talán '98-ban, de akkor már ott tartottak, hogy éppen menekültek a Halálcsillagról. Egy kukkot sem értettem belőle, de azért végignéztem. Meg persze miután kinéztem újságból mi az, utána addig nyúztam szülőket, míg végül sikerült elérni, hogy minden megtakarított zsebpénzemből megvehettem a trilógiát VHS-en. (Náluk ez a kidobott pénz kategóriát súrolta) Akkor a Special Editiont sikerült beszerezni, bár amíg nem láttam a VHS-en a plusz werket, fogalmam sem volt mi az. :D Hú, talán 3200 volt darabja, bár már régen volt. Nos, nem túlzás azt mondanom, azok a kazetták rongyosra lettek nézve. Szó szerint, mert mikor tönkrement a még ausztriai származású NEC videónk 2000-2001 körül, az új néha kiesett a szinkronból, meg elvesztette a sztereó sávot időszakokra. :D A Baljós árnyakat akkor piszkosul vártam. Apám munkahelyén le is töltött belőle valami cam verziót. Angolul volt, akkor jóformán semmit sem értettem belőle, de annyiszor megnéztük, hogy ma is bennem van, mikor kell CD-t cserélni, meg mikor volt a csatában szünet, amikor lemerült az akku. :D Persze utána elmentünk rá moziban is, de az felénk csak valamikor jócskán őszbe fordulva, tél felé került emlékeim szerint moziba. De ez már inkább a másik adaghoz illene. aeon_flux: 2011. 10. 02. 13:52 "Az írás remek lett, biztosan nem lesz körülötte akkora szájkarate, mint a Prequel trilógia cikknél, de kevés nehezebb dolog van, mint eredetit írni egy ilyen, ezerszer és még egyszer átrágott témáról." Ja, már szinte sajnálom, hogy szeretem őket... persze nem. :) aeon_flux: 2011. 10. 02. 13:58 4: Én például nagyon szeretem az Endoron játszódó jeleneteket... amíg fel nem tűnnek az ewokok. Anno nagy erdőjáró voltam, és képes voltam egy faágon ücsörögve hosszú órákon át rekonstruálni a siklós üldözést. :) aeon_flux: 2011. 10. 02. 13:59 4: És igen, Owen bácsi és Beru néni csontváza nekem is órási traumát okozott. Majdnem akkorát, mint a csápos szörny az Alfa Holdbázisból. :) aeon_flux: 2011. 10. 02. 14:04 11: A Baljós árnyak szeptemberben került moziba: addigra jó sokan megnéztük a Z-változatot, de annyira nem tetszett a film, hogy utána el se mentem rá moziba. Lehet, hogy itt van a kutya elásva? :) argab: 2011. 10. 02. 14:42 15: Szerintem nálunk vidéken később volt csak. Kis vidéki mozi, hónapos csúszások szoktak lenni az országos premierekhez képest. De elég halovány emlékképek vannak, szóval nem biztos. Engem akkor 14 évesen még lekötött, sőt tetszett. Aztán a legnagyobb csalódás a II. volt. Ott már moziban láttam először, és lehet hogy azon kívül még egyszer csak kölcsönzős DVD-n. Az a mélypont szerintem, a film második fele az egész SW alatt. Annyira műnek hat az egész - kb ahogy ki is néz. Ezután a III.-at már nem is néztem meg moziban, csak DVD-n. Ezt mondjuk kicsit sajnálom. Most majd tervezek egy I-VI újranézést. Nem tudom milyen véleménnyel leszek róluk most. IV-VI-ot is a DVD megjelenéskor láttam utoljára. zolindy: 2011. 10. 02. 15:17 14. Alfa-holdbázis : ne is beszéljünk róla, nekem az iszonyú félelmetes volt. Emlékszem arra az idegenre, aki szétégette az embereket...ááááá! :) Dealer: 2011. 10. 02. 15:39 Nem volt olyan rég, hogy Star Wars maratont tartottam, és már javában a nagy James Bond maratonomat kéne tartanom, amivel "I'll be back" jövőre, de a két írás miatt lehet, hogy megismerkedem a Blu-Ray változatokkal is. :) Migu: 2011. 10. 02. 15:48 84-86-ban az M1-en leadták a IV. részt, én akkor láttam. Volt egy Fantasztikus Filmek sorozat a tévében, annak keretein belül ment le. A Owen bácsiék szénné égetett teteme engem is sokáig kísértett, ugyanúgy mint a későbbiekben moziban megtekintett Jedi visszatér első fele Jabbával, meg a többiekkel. Én a rohamosztagosokat tartottam nagyon félelmetesnek, hiszen elég sokkoló egy arctalan, ezrekből álló, soha el nem fogyó légió. Mindig foglalkoztatott, hogy kik is vannak a rohamsisakok mögött. Migu: 2011. 10. 02. 15:53 (Ebben a Fantasztikus Filmek sorozatban volt egy olyan sci-fi, amiben valami olyasmi volt, hogy emberek repkedtek az űrben, és az űrhajóban termett hirtelen sok-sok fénylő pont, végül valami óriási hidra szerű lénnyé manifesztálódott az egyre gyorsabban kergetőző kis csillagok sokasága. Az űrhajósok pedig ezekkel a lényekkel küzdöttek, pisztollyal, baltával. Na, ez mi lehet?)

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:15:35

Kommentek #3 ...: 2011. 10. 02. 16:41 Alfa holdbázis: Sárkányok birodalma. (Space 1999: Season 1, Episode 8: Dragons domain.) aeon_flux: 2011. 10. 02. 17:06 Vigyázat, illúzióromboló lesz. :) www.youtube.com/watch?v=9WKfEj5JpwA Migu: 2011. 10. 02. 18:17 25 éve nem tudom, hogy mi volt az, amire akkoriban annyira ráparáztam :) Köszi! hamsy: 2011. 10. 02. 18:58 A klasszikus trilógiának többször is nekileselkedtem annak idején, mert unokatesóméknak meg volt a IV-V-VI de az elején a két droid szerencsétlensége miatt sosem néztem tovább csak addig, amíg meg nem veszik őket. kb 6-szor futottam így neki a történetnek. mindig kiakadtam, hogy hol vannak ebből a lézerkardok, meg a Jedi lovag... ja én akkor azt hittem hogy Darth Vadernek ez a neve! :D mit tudtam én mik azok a Jedik... aztán ahogy kijött VHS-en az Ep I, ennek az unokatesómnak megvolt ez is és nála egy két hetes nyaralás alkalmával minden nap megnéztük. aztán ezt a részt átmásoltam egy E-120-as TDK üres kazettára, a borítót lemásoltunk színes fénymásolóval, és vettem egy üres VHS tokot, amit otthon aranysárgára fújtam hőálló szórófestékkel. és hogy teljes legyen a hamisítás, még egy hologrammos matricát is szereztem, valami gagyi filmnek a VHS borítójáról amit anyám vett a TK-ból amikor eladták onnan pár filmet (valami Christopher Lambertes film volt, mai napig nem tudom mi volt az, mert olyan szar volt a szalag, hogy nézhetetlen volt a film és annak a borítóját vágtam szét, hogy a hologrammos matrica ne sérüljön). na ezt a házibarkács VHS-t megnéztem vagy 1000-szer. akkor voltam kb 12 éves. hát az egy istenkirály filmnek számított nálam. Jar-jar minden mondatát még ma is tudom kívülről... (mai fejjel sajnos!!!) majd erre rá vagy 2 évre fater egyszer azzal állított haza munkából, hogy hozott valami Star Wars-t a munkatársa küldi nekem, hogy másoljam át, mert én szeretem ezeket a gumifejű filmeket. ez egy kedd délután volt szeptember elején és még tanulni sem kellett másnapra úgyhogy a két videót izzítottam és ment a másolás ahogy néztem. na ekkor néztem végig a IV-V-VI-ot egy huzamra egy délután. hát VI. részben mikor Obi van elmondja, hogy Darth Vader Anakin Skywalker volt hajdanán és az apja, és rájöttem, hogy az a kisgyerek az Ep I-ből, na akkor mondtam azt, hogy ez hihetetlen és a kedvenceim közé került a Saga. igaz, hogy a VI rész elején már a hányinger kerülgetett a sok dzsuvás szörnytől, de ez utána el is múlt. aztán a következő éven meg jött a Ep II a moziba. na ott nem néztem meg volt már akkor mozis cam-os felvétel. mai napig emlékszem, hogy a 700Mb-os CD-re nem tudtam kiírni, mert 704Mb-ot foglalt. tiszta ideg voltam miatta. a III.részt viszont már a moziban láttam, barátokkal. azóta átértékelődött a két trilógia, mert az elejét egy ritka nagy fosnak tartom (most hogy újranéztem, a BD gyűjteményt), de a klasszikussal is vannak bajaim történetileg. az a baj, hogy ha a IV-V-VI-ot külön nézzük akkor tökéletes a 3 rész, de együtt az egészet nézve az első 3 nagyon lehúzza a színvonalat. nem jók az átkötések. algi: 2011. 10. 02. 21:13 Én két filmet láttam 4-5 éves koromban moziban: valamelyik Star Warst és a Hófehérkét. Aztán újra és újra látni akartam a Hófehérkét, ahogy a mókus a farkával törli a tányérokat. Így kezdődött. cineplex: 2011. 10. 02. 21:55 Én elsőnek a negyedik részt láttam, imádtam azt a legelső szinkront, a második természetesen az ötödik volt és persze a hatodik - utóbbit hangalámondással néztem. Számomra a Csillagok háborúja ez a három rész, az új trilógia gyenge és hiába a sok jó színész, az sem menti meg. Persze ízlések és pofonok, mindenkinek más jön be. Santino: 2011. 10. 02. 22:45 Annak idején ezt is német nyelven láttam először valamelyik kereskedelmi adón, reklámokkal jócskán megszakítva. Akkor még nem nyűgözött le annyira, mint amikor magyarul láthattam videokazettán. Aztán kiderült, hogy létezik egy folytatása, amiben kiderül, hogy Darth Vader Luke apja, és Chewbacca meghal. Egyiket se hittem el, és a pletyka Chewie haláláról azóta sem tudom honnan származhatott. Végül úgy alakult, hogy A Jedi visszatér-t láttam előbb, és tökéletesen értetlenül álltam a fordulatok mögött, de azért nagyon tetszettek az ewokok, Jabba, meg a drámai befejezés. Később az 1997-es nagy Star Wars láz idején, mikor George Lucas mozikba küldte a felújított változatokat (azóta persze kiderült, hogy ez csak bemelegítés az új filmekhez) már igazi rajongónak számítottam, volt Chewbacca, Darth Vader, Luke Skywalker, Han Solo figurám, ez utóbbi kettő ráadásul két különböző változatban, bár a droidokkal, vagy Leiával jobban jártam volna. Megvolt még a könyvek regényváltozata, sőt még matricásfüzetem is, így utólag egyértelmű, hogy mekkora reklámhadjáratot indítottak, aminek 8 évesen a tökéletes fogyasztója voltam. Nekünk otthon csak a Csillagok háborúja volt meg videokazettán, mert a szüleim egyik barátja véletlenül a szinkronos helyett a szélesvásznú, feliratos verziót vette meg, így hát nekem adta. Én szerencsére tudtam, és szerettem is olvasni, így az első részt milliószor megnéztem eredeti nyelven. Másképp azóta sem szeretem, meggyőződésem, hogy igazán jó szinkron, soha egyik Star Warshoz sem készült a trilógiából. Elmondható tehát, hogy gyerekkoromhoz szervesen hozzájárult a Csillagok háborúja (különösen ez az első rész), mondhatni elválaszthatatlan része, betéve tudom az első perctől az utolsóig. A 2004-es felújított dvd-k óta nem néztem meg a Trilógiát (köztudomású ugyanis, hogy csak egy Trilógia van, és csak egy visszatérés, az pedig nem a királyé, hanem a Jedié), akkor hihetetlenül tetszett a dvd menüje, a gyönyörű képminőség, és a szinkron hiánya miatt sem rinyáltam, mint oly sokan, hisz számomra mindig is egyértelmű volt, hogy ezt bizony eredeti nyelven kell élvezni. Viszont az újabb felújításokat feleslegesnek találtam, sőt zavarónak, leginkább azt, ami a Jedi végén történt; kiábrándító volt Hayden Christensent, és Jar Jar-t viszontlátni ebben az alkotásban. A Trilógia darabjai közül ezt láttam a legutoljára, jóval később, mint a másik két részt, és ez tetszett akkoriban a legkevésbé. Az okok teljesen nyilvánvalóak: számomra már minden poént lelőtt addigra A Jedi visszatér (hogy kicsoda Yoda, hogy Vader Luke apja, hogy Han és Leia egymásba szeret) a nagy ívű történet végkifejletét is láttam már, ráadásul ez a rész a legsötétebb, legpesszimistább mind közül, és még csak rendes befejezése sincs. Valószínűleg mindmáig ezt a részt láttam a legkevesebbszer. Gyerekként egyértelműen, és 100%-ig ez volt a kedvenc epizódom a Trilógiából, örültem, hogy Luke már magabiztos Jediként tér vissza, lenyűgöztek az akciójelenetek, és nagyon szerettem az ewokokat. Korábban láttam a Jedit, mint a Birodalmat, így elsőre sok minden elég érthetetlen volt számomra, de ezeken viszonylag gyorsan túltettem magam.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:16:42

Kommentek #4 klogg: 2011. 10. 03. 0:04 Milyen sorrendben? Hát ahogy jöttek. :-) A New Hope 1979 ősze lehetett, mert augusztusban volt a magyar bemutató, Gyöngyösre egy-két hónappal később jöhetett. Egy nap az egyik srác a suliban tartott egy lelkes beszámolót, aminek csak a legvégét kaptuk el egy barátommal, mert már arról mesélt, hogy a Halálcsillag elleni csatában az árokban repülve az űrhajójával Luke-nak céloznia kell, és ezt két egymáshoz közelítő vörös vonal jelzi a monitoron. Ez az előadás, noha sokat nem is hallottunk belőle, annyira frankónak tüntette fel a filmet, amiről őszintén szólva addig nem is hallottam, hogy másnap (vagy néhány nap múlva, lehet, hogy aznapra már nem lehetett jegyet kapni) a barátommal elzarándokoltunk a Puskin moziba, kicsengettük a 12 forintot, és megtekintettük. És már a szünetben (!) is csak aztarohadtmostbeszarok-ot voltunk képesek kinyögni egymásnak. Kész voltunk, letettük a hajunkat. Ezt még legalább tucatnyi megtekintés követte. Az Empire-t nem tudom, mikor és hol láttam először - de nyilván amint bemutatták - és azt is sokszor láttam moziban, '83-'84-ben, mikor már csak az akkor még létező kis külvárosi mozikban adták, oda is képes voltam kimenni érte (valahol még néhány mozijegyem is megvan eltéve!). A Jedi-t a Bartókban láttam, és nem jött már be annyira, mint az első két epizód, de hát közben erősen változtam már én is... Ezt már csak háromszor-négyszer moziztam le. Hogy hogyan viszonyultam hozzá? Abszolút ez határozta meg a mindennapjaimat. Ezért kezdtem el falni mindent, ami sci-fi. Csak ezért kezdtem barátaimmal együtt fantasztikus képregényeket kiagyalni és rajzolni (szánalmasan szarok voltak, de imádtuk csinálni, sokszor óra alatt is a pad alatt firkáltuk), amivel néhány év alatt a rajztudásomat odáig fejlesztettem szinte a nulláról - vagy ötven vastag füzetet rajzoltam teli, ezek bosszantó és érthetetlen módon az idők viharában elvesztek valahol - , hogy felvettek a Kisképzőbe, tehát kvázi a pályámat is ezt jelölte ki. Überkurvafontosélmény volt. Ennyi. 4: "Mert nekem adhatnak akármilyen werkfotót a Birodalom visszavágról, akkor sem fogom elhinni, hogy ezt a filmet a Földön forgatták. Az újabb részekről meg mindenki tudja, hogy a Skywalker Ranch pincéjében animálták. Számomra ez a nagy különbség a két trilógia közt." Ezt nem is lájkolhatnám jobban!! 10: A mai napig megvannak az ehhez hasonlatos cikkek, újságkivágások össszegyűjtve. Amiről csak tudomást szereztünk, a haverokkal időt és zsebpénzt nem kímélve beszereztük. Pl. a gyöngyösi moziban lehetett kapni egy néhány lapos újságot az Empire-ről, ami egészen információdús volt, ellenétben sok újságcikkel, amik hihetetlen mennyiségű félreírást meg hülyeséget tartalmaztak... :-) A nyugati újságokból kifotózott és trafikokban árult képek gyűjtésében versenyeztünk - ezek is jórészt megvannak még, ezekért sok ízben fel kellett utazni a fővárosba a néhány fix ponthoz (Körút-Podmaniczky sarki kapualj, Hajós utca eleji trafik, Kosztolányi téri bódé) Amikor a Zenebutikban leadtak egy percnyi előzetest az Empire-ból, majdnem beszartam a gyönyörtől, a műsor ismétlésekor - mivel videó akkor még nem volt - jobb híján a tv képét fényképeztem, amilyen gyorsan csak tudtam a rozoga kis géppel, és az előhívatott homályos foltoknak is örültem, mint majom a farkának. '80 táján, még a trafikos képek előtt, egy vándorcirkusz céllövöldéjében volt egy Krieg Der Sterne plakát kiakasztva - nem volt megnyerhető, csak dekoráció volt, a céllövöldés meg juszt se akarta odaadni - , a haverral bámultuk egy óráig, hazarohantunk, megpróbáltuk felvázolni, de egyes részletekre nem emlékeztünk pontosan, újra odarohantunk, megint néztük egy darabig, nyomás haza, folytattuk a rajzot, és még vagy három négyszer ugyanaz a kör (hogy miért nem fényképeztük le vagy ilyesmi, fogalmam sincs, talán túl izgatottak voltunk, hogy eszünkbe jusson, a cirkusz meg másnap állt tovább), a végén egész tűrhetően sikerült, sokáig kinn volt a falon. És még sorolhatnám. Amennyire hihetetlenül meghatározó volt számomra, annyira hűtlen lettem hozzá a folytatások során (Baljós árnyak 1x mozi, néhányszor videón, Klónok néhányszor videón, Sithbosszú 1x divx-en, azóta se vágyom rá újra, és nem hinném, hogy csak bennem van a hiba, sic gloria satöbbi…) RE@L: 2011. 10. 03. 1:17 Én totál "szüzen" néztem meg valamikor 1996 környékén egy gyerekkori cimborámnál VHS-en. Kb. úgy hogy szóba jött hogy láttam-e már és mivel nem azonnal be a trabantba a tékába... New Hope volt természetesen szinkronosan. De mivel semmit de tényleg semmit nem tudtam róla ezért teljesen magával ragadott. Úgy emlékszem hogy a másik kettőt is így láttam mert nyáron a barátomnál voltam hosszabb időre, de azok nem maradtak meg annyira mint a New Hope. Mai napig emlékszem az első "én vagyok az apád"-ra is. Eszméletlen. Lobo: 2011. 10. 03. 9:13 Negyedikes voltam, amikor ment a moziban a Birodalom visszavág és a szüleim nem engedték meg, hogy elmenjek megnézni, pedig már mindenki látta az osztályból. Persze erre nem hivatkozhattam, mindig azt mondták, nem érdekel mások mit csinálhatnak:) Úgyhogy a könyvekkel vigasztalódtam, kívülről tudtam a Csillagok Háborúját meg a Birodalom visszavágot. Aztán 5. osztályos voltam, amikor az Új reményt megint játszották a moziban és arra elmehettem. Majd következő nyáron a medulini kempingben épp a Birodalom Visszavág ment, angolul persze horvát felirattal, de mi belógtunk rá s, mivel addigra a könyvekből már mindent ismertem, nem okozott gondot, hogy se angolul, se horvátul nem tudtam. A Jedit itthoni bemutatójakor már moziban láttam, Helyszín: Béke mozi, Nagykanizsa. Addigra már nem szóltak bele a szülők, hogy mit nézek meg és amúgy is volt már zsebpénzem:) kekec: 2011. 10. 03. 11:47 Először A Birodalom visszavágot láttam, 1982-ben, a bemutatás évében moziban. A Csillagok háborúját ugyanannak az évnek az őszén sikerült bepótolnom (a regényváltozatot természetesen már olvastam), majd két évre rá, iskolakezdéskor jött A jedi visszatér. Azután ahányszor csak játszotta valamelyik részt a helyi mozik egyike, barátaimmal, osztálytársaimmal mindig ott voltunk. Ahhoz a kisebbséghez tartozom, akinek A jedi visszatér a kedvence, ez lett a legszívszorítóbb rész és a film megváltástörténet-motívumai is ebben a legszembetűnőbbek. Nem sokkal később, 1985 őszén aztán a kalapos régész hazai bemutatkozása némileg elhódított a Star Wars-tól - de a sorozat azért ma is a nagy kedvencek között van. Dave Campestre: 2011. 10. 03. 13:15 ez nagyon jó Hitler Hears of the New Star Wars Blu Ray Release Changes www.youtube.com/watch Aribeth: 2011. 10. 03. 13:59 Rémlik, hogy gyerekkoromban a szomszéd fiú nézte az első részt videón, de az a pár jelenet, amit láttam, nem tett rám mély benyomást. Aztán jött az 1997-es szpesöl edisön. 14 voltam, anyuval mentünk moziba, viszont szegény előtte valamivel brutálisan elrontotta a gyomrát, és a robotok sivatagi kószálása idején már az előtérben vártunk a mentőre. Másodjára apu csatlakozott hozzám, aki maga is nagyon élvezte a filmeket még az első bemutatók idején, úgyhogy legalább tartottunk egy kellemes nerd-délutánt. Rajongó viszont soha nem vált belőle, és mire a Birodalom jött (nem is tudom, egy van két hónappal később?), már ő is értetlenül állt a gyerek hirtelen támadt SW-fanatizmusa előtt. A helyi Odeon tékába is a trilógia miatt iratkoztam be (hogy aztán a következő tíz évben a fél életemet az ottani polcok és katalógusok között töltsem), és emlékszem, hogy azok a szegény, nyúzott régi kazetták hetekig várólistán voltak. Dealer: "Aztán egy ismerősnek megvolt a trilógia arany VHS díszdoboza, és nem túlzok, ha azt mondom; többet volt nálunk kölcsönben, mint náluk." Hehe, ez ismerős. :)) Egy gimnáziumi osztálytársam kazettáit kaptam kölcsön, őt annyira nem érdekelte a téma, úgyhogy nyugodtan elnézegethettem őket akár hónapokig is. A különös az, hogy huszonéves koromban bekövetkező netkorszakig egy kezemen meg tudtam számolni, hogy hány SW-geekkel találkoztam, pedig nem egy barlangban éltem. Mivel kimaradtam az első vetítések okozta eufóriából, a special edition és a Sith-ek bosszúja közötti nyolc évet idegesítően magányos rajongással töltöttem, később pedig a fórumokon nem nagyon tudtam hozzászólni a "hét évesen láttam a New Hope-ot először, nyolc tonna ereklyém van még a nyolcvanas évekből, és az első szinkron volt az igazi" témákhoz, így eléggé eltolódtak nálam az arányok. Részemről a multiorgazmusos SW-élményt az jelenti, ha magam barlangolhatok abban a fantasztikus világban (amit a játékok biztosítanak), vagy ha a rajongók jó minőségű rajzait töltögethetem le a netről. És a kapcsolódó fórumokon legalább nem azon megy a vita, hogy melyik film mennyire szar vagy überzseniális. aeon_flux: 2011. 10. 03. 18:04 Így még soha nem hallottad az Imperial Marchot: www.youtube.com/watch?v=yHJOz_y9rZE Jerjerrod: 2011. 10. 03. 20:17 Teljesen egyetértek mindkét írásoddal. Kérdésedre válaszolva: A Csillagok Háborúját láttam először (számomra NEM Egy Új Remény), emlékszek is, mikor tátott szájjal néztem azt, hogy a fehér környezetben lévő fehér rohamosztagosok közül egyszer csak előjön egy fekete alak. Gyönyörűnek találtam ezt a képet, mindmáig benne van az emlékezetemben.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:16:59

Kommentek #5 Endor: 2011. 10. 03. 23:50 Én tízévesen '82 tavaszán láttam A Birodalom visszavágot. Emlékszem, hogy pár évvel korábban már tv reklámokban láttam a Csillagok háborúja előzeteseit, és teljesen odavoltam tőlük. A jóval idősebb testvéreim meg is nézték a filmet, én sajnos akkor még nem, csak ámulattal hallgattam a meséjüket róla, és talán el is sírtam magam, hogy nem nézhettem meg velük. Aztán eltelt pár év, és egy moziprtemiereket bemutató tv-műsorban láttam, hogy a Csillagok háborúja folytatódik, jön a Birodalom visszavág. El voltam ájulva a mozielőzetesétől, és ugráltam örömömben a tv előtt, hogy most aztán ha törik, ha szakad megnézem. Tényleg poén volt, hogy a STAR WARS felirat után mindenki értetlenkedett, hogy most újra az első részt játszák, vagy mi van? :-) Lenyűgözött, és utána az újrajátszott első részt is megnézhettem végre. Aztán alig vártam a Jedit, miután hallottam, hogy készül az új folytatás. Majd minden könyvet és cikket elolvadstam róluk. Aztán megjelent '95-ben VHS-en, még videomagnóm sem volt, de megvettem. Majd jött a '97-es SE, amikor örömmel álltam újra sorba a mozipénztáraknál. Pedig akkoriban már nem voltak jellemzőek a hosszú sorok a mozi előtt, mint a '80-as években. Aztán jött a Baljós árnyak és a nagy csalódás. Ironikus, hogy tökéletesen illik rá a Blu-ray kiadás egyik 1980-as extrájában Mark Hamill kijelentése, amikor arról beszél, hogy filmtrükkökkel már bármilyen elképzelést filmre lehet vinni: "a trükk az csak egy trükk. Ha nincsenek benne érdekes emberek, ha nem szolgál egy megindító, izgalmas történetet, és főleg, ha nem segít egy nagyobb látomás megértésében, akkor csupán egy mutatvány, egy átverés." algi: 2011. 10. 05. 22:20 35. Most komolyan: hányan tudják, melyik filmre gondolok, ha azt mondom, hogy Egy új remény? Senki. Tücsökciripelés. Az "A Star Wars" vagy "A Csillagok háborúja", és ezt mindenki érti.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása