aeon flux

ready for the action now, danger boy?

összesített filmes toplista 2011: minden hely elkelt Németh Barna
2011. május 29. 13:04:05

Kategória: 13 komment

A jó idő beköszöntével az élet is felpezsdült. Május majdnem annyi eseményszámba menő történést tartogatott mint az azt megelőző négy hónap. A nyári moziszezon kezdete és Cannes is besegített, hogy végre valahára a tízes lista minden helyére jusson egy film, ráadásul még új első helyezettet is köszönthetünk, ami orrhosszal ugrott az élre, miközben három másik meglepetésversenyző is elfoglalta a ranglétra egy-egy fokát.

A jó idő beköszöntével az élet is felpezsdült. Május majdnem annyi eseményszámba menő történést tartogatott mint az azt megelőző négy hónap. A nyári moziszezon kezdete és Cannes is besegített, hogy végre valahára a tízes lista minden helyére jusson egy film, ráadásul még új első helyezettet is köszönthetünk, ami orrhosszal ugrott az élre, miközben három másik meglepetésversenyző is elfoglalta a ranglétra egy-egy fokát.

Időrendben első delikvensünk Cannes-i nyitófilmként kezdte pályafutását, amivel gyorsan meg is alapozta az amúgy is nívósabbra sikerült fesztivál nívóját. A közönség nagyon megszerette Woody Allen új moziját - mert hogy róla van szó -, a kritikusok meg azon versenyeztek, ki adja először a világ tudtára: az élő komikuslegenda olyan filmet készített, amire minimum tíz, de sokak szerint húsz éve nem volt példa. Az igazság a kettő között van, ugyanis ha ilyen magas kritikai átlagot szeretnénk látni, 1994-ig kell visszarepülnünk, amikor a Lövések a Broadwayn (7 Oscar-jelölés) volt Allen éves projectje. A rendező rajongóinak már az is éppen elég lett volna, hogy a mesterük visszatért a "közepes-elég jó" mezejéről; de hogy a filmet olyan korai klasszikusokhoz hasonlítsák mint például a Manhattan - erre a legvadabb álmában sem gondolt senki. Ezek után a Midnight in Paris jó eséllyel indul a díjszezonban, melynek során Allen megkaphatja 22. Oscar, 22. BAFTA, 12. Golden Globe és 20. WGA jelölését, nem is beszélve a 10. Césarjáról. Ezen kívül azon sem csodálkoznék, ha agyonimádott operatőre (Darius Khondji) vagy egyik-másik színésze is belesne a szórásba. És azt hiszem, ez nem is olyan irreális elvárás az előzmények ismeretében.

Néhány nappal később, versenyfilmként debütált a rég várt The Tree of Life. A vetítés végén fütyülés is vegyült a tapsba, de pár órán belül kiderült, hogy nem a kritikusok adtak hangot nemtetszésüknek. Még ha nem is egyöntetű a siker, a többségnek azért nagyon tetszett Terrence Malick ötödik mozija. Ennek ellenére még mindig kétségeim vannak a jövőjét illetően. Ott van például a kritikusok fiatalabb korosztályát képviselő BFCA, ami meglehetősen gyenge pontot osztott a filmnek úgy, hogy általában ők adják a legmagasabb pontszámokat. Hogy egész pontos legyek, a The Tree of Life kevesebb kapott tőlük mint a Thor, miközben a többi jelentős kritikusnál 20-30 pont különbség van a két film között Malick javára. Persze a film biztos résztvevője lesz az év végi díjszezonnak, de reális esélyt a győzelemre csak néhány keleti parti nagyvárosban látok a számára (és valószínűleg ez lesz a helyzet a box office téren is).

De most evezzünk prózaibb vizekre, és rögtön álljunk is meg a legjobb közönségfilm címet viselő alkotásnál. A Bridesmaids kimagasló eredménye újfent bebizonyította hogy Judd Apatow igenis tényező, és hogy a kritikusok teljes mellszélességgel kiállnak a jól elkészített, eredeti darabok mellett, legyen az akármilyen habkönnyű semmiség. Különösen igaz ez a nyári szezonban, amikor hetente három olyan filmet kell végignézniük, ami mögött a legnagyobb húzóerő a franchise-építés. Egyesek szó szerint hálát rebegtek Kristen Wiignek, hogy végre valaki megalkuvás nélkül mert vicces lenni; és persze Apatow is megkapta a maga vállveregetését. És legyünk őszinték, meg is érdemli. Manapság bevállalni egy nőközpontú (ami nem cici-popsi központúságot jelent!), R besorolású, eredeti forgatókönyvből készített vígjátékot bátor húzás. A díjszezonban azonban mindig előnyt élveznek a drámák, de ahol van külön vígjáték kategória, ott találkozunk még ezekkel a koszorúslányokkal. Egy biztos: jelen pillanatban Kirsten Wiig a Golden Globe első számú favoritja, de én még egy SAG jelölést sem tartok elképzelhetetlennek. Ahogy a jelmondatuk is mutatja (Dying is easy. Comedy is hard.), a színészek elismerik a komédia súlyát.

És végül jöjjön egy olyasvalami, ami több szempontból is handicappel indult: a Kung Fu Panda 2 (kritikánk). Na nem mintha bárki is bátorítani akarná a folytatások özönét, de azt még a Dreamworks animációkkal kritikusabb nyugati partiak is elismerték, hogy ha már franchise, akkor az legyen ilyen. Po második kalandja nem az első rész másolata, ráadásul vicces és még az animáció is szép. Bár a 3D-t egyesek már szívesen száműznék a pokol legmélyebb bugyrába, de most még azzal sem sok mindenkinek akadt baja. Ezen összetevők együttállása pedig azt eredményezte, hogy még ha nem is sokkal, de a második felvonás jobb fogadtatásban részesült mint az első; és ez az eredmény nem sokkal marad el az Így neveld a sárkányodat! pontszámaitól. Üröm az örömben, hogy a Rangótól ez még mindig távol van. Viszont érdekes lesz figyelni, hova pozicionálja magát a hamarosan érkező Verdák 2 (trailer), aminek első része viszont nagyjából ilyen eredményt produkált.

Ez volt tehát május, és június is hasonló izgalmakkal kecsegtet. Az előzetes eredmények szerint a Super 8 (két trailer) akár felül is múlhatja az Eredet eredményeit (80,4), a Christopher Plummer jutalomjátékával tarkított Beginners (trailer) pedig szintén a dobogót célozza meg. De addig is jöjjön a friss táblázat, ami a ma délelőtti adatokat tartalmazza, vagyis kisebb eltérések még adódhatnak:

Magyarázat:

A lista az Egyesült Államokban bemutatott egész estés, angol nyelvű játékfilmeket tartalmazza, amik a kritikusoknál minimum 7/10-es eredményt értek el.

Az egyes gyűjtőoldalak eltérő átlagolása miatt a négy legnagyobb eredményeit átlagoltam a tisztább kép miatt.

A Rotten Tomatoes adatai közül a Top Critics kritikai átlagát vettem figyelembe.

Az IMDb és az aeonflux értékelései tájékoztató jellegűek, az átlagba nem számítottam be őket.

A múlt havi lista ITT látható.

Címkék

woody allen judd apatow dreamworks terrence malick dijszezon dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr74539767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.05.29. 14:01:25

Nos. Nagyon szeretnék végre látni egy olyan Woody Allen-filmet, ami a "korai, viccesebbekre" hajaz (a példának hozott Bullets Over Boradway pl. remek példa - kb. az az utolsó kedvencem tőle), de azért van súlya. Az agyonajnározott Match Point és főleg a Vicky Cristina Barcelona volt tőle nagyon gyengus, úgyhogy a lecke fel van adva. A The Tree of Life-nak szerintem jót tett volna, ha nem most futtatják meg az amerikai mozikban, hanem a díjszezon felé közeledve - könnyen lehet, hogy addig háromszor elfelejtik mindenféle vaslédik és háborúzó lovak közepette. Kristen Wiignek minden szempontból drukkolok (ha esetleg valaki még nem látta volna, nézze meg a Whip It!-et, abban is szuperjó a csaj). Kíváncsi leszek a Cars 2-re, de e Panda 2 és a Rango mellett a Pixarnak erősen fel kell kötnie a gatyát, ha el akarják hozni a szokásos díjaikat.

Ismeretlen_180758 2011.05.29. 14:23:31

The Tree of Life: A nyári szezonban alternatívát jelent a sok blockbusterrel szemben, míg év végén csak egy lenne sok ugyanilyen közül. Az elfelejtik rész ellen meg majd tesznek a marketingesek:) A Fox Searchlightnak lesz kábé öt filmje, amiből választani tud: Win Win, The Tree of Life, The Descendants, Martha Marcy May Marlene és a Margaret. Gondolom majd megnézik, hogy melyik miben erős és úgy kalkulálnak. Eddig így csinálták, és már egész jól belejöttek:) Woody: Nekem is az az utolsó kedvencem, bár a Hatalmas Aphrodité-Agyament Harry-Match Point trió is túlment nálam az elég jó kategórián. Kristen Wiignek én is szorítok, a Verdák 2 fogadtatását meg tűkön ülve várom. Mondjuk magát a filmet egy cseppet sem, de az más tészta:)

ignion 2011.05.29. 14:28:06

én örülök a cedar rapids-nek, meglepően jól szórakoztam rajta, nézzétek meg ti is

tristram 2011.05.29. 14:31:01

Woody kapcsán: persze halványabbak ezek a darabok, de még mindig simán hozzák a jó 7-es szintet és néha sikerül megugrania a lécet, lásd Match Point, ami a fentebbi véleménnyel szemben egészen kiváló! Egy tény: a Hannah és nővérei vagy a Bűnök és vétkek szintjét már nem hiszem, hogy eléri valaha is, de talán a világon nincs még egy ilyen termékeny rendező, aki ennyire tud garantálni egy bizonyos szintet és azt igazán legfeljebb szökőévenként múlja alul. Malick esetében meg szerintem mindenki a saját szemének higgyen, Az új világ is kapott hideget meleget, én hibái ellenére is fantasztikusnak tartom, nem is olyan sokára kiderül a mozikban, hogy milyen Az élet fája.

Ismeretlen_180758 2011.05.29. 14:39:00

4: "túlment az elég jó határán", vagyis az jó lett. Nálam 8/10. Ami pedig Malicket illeti: Én ezen cikkek kapcsán átkapcsolok objektívbe. Csak közvetítek és a díjszezonra koncentrálok. Eszem ágában sincs ítélkezni egyetlen film felett sem:)

Ismeretlen_62806 2011.05.29. 16:28:45

limupei: adsz bármilyen esélyt egy szélesebb körú Tree of Life releasenek a díjszezonban vagy valószínűleg csak a nappaliban tudják majd elkapni a tengerentúlon? (egy nappal a hazai premier előtt költözöm ki, és fel fogok robban az idegtől, ha emiatt pont nem sikerül elkapnom nagyvásznon :))

Ismeretlen_140561 2011.05.29. 16:34:13

Jó esélyt látok rá, hogy hamarosan helyet foglal az X-Men: Elsők is, tekintve, hogy 18 kritikából eddig nulla negatív és 8.1 pontos átlagolást ért el a rottentomatoes-on.

Ismeretlen_1068 2011.05.29. 16:44:35

2: Alternatívának alternatíva, de a díjszezonban valahogy jobban rá vannak állva az emberek az ilyen jellegű filmekre, meg aztán ha becsúszik egy-két fontosabb jelölés, az újabb nézőket hoz. És akkor máris jobban megérné reklámozni a filmet, hisz a kritikai mellett az anyagi elismerés sem árt. :) Van egy olyan érzésem, hogy a Foxnak még csak meg sem fordult a fejében az, hogy ez a film komoly tényező lehet az Oscaron.

tristram 2011.05.29. 16:45:02

5: bocs, nem neked címeztem:) Malick meg csak amolyan önreflexió volt, sajnos ritkán találkozunk úgy filmmel, hogy tényleg semmit nem tudunk róla, így aztán komoly prekoncepciókkal nézünk szinte mindent. Hasonlóképpen voltam Az új világ esetében és ott világosan kiderült, hogy Malick alapjában megosztó (amire régebben nem nagyon gondoltam), rengeteg magasztaló kritika, és nem kevés elmarasztaló. Valamelyik oldalra mindenképp áll az ember, legalábbis nagyon csekély lehet a középen elhelyezkedők száma.

Ismeretlen_1068 2011.05.29. 16:46:46

9: Történetesen én végig se bírtam nézni a The New Worldöt, de azóta tervezem, hogy adok neki még egy esélyt. (Az első három filmje viszont nagy kedvenc.)

Ismeretlen_180758 2011.05.29. 18:48:28

6: Szerintem nem. Olyankor az Akadémia tagjainak vannak privát vetítések, de egyre általánosabb a screener. De szerintem augusztusban még biztos megnézhető mozikban egy-két nagyobb városban. 7: Az X-Menről még egyetlen "top" kritikus sem írt, úgyhogy fogalmam sincs. De hamarosan kiderül:)

Ismeretlen_180758 2011.05.29. 19:33:41

8: Sajnos - mint mondtam - ez jelen pillanatban még nekem sem fordult meg a fejemben. A jelölés oké, na de díjat? Ez annyira nem Oscar-mozi, hogy jobban már nem is lehetne nem az. Gondolom most Searchlighték is gondolkodóba estek, mert Arany Pálmával viszonylag könnyű* elérni a legjobb film jelöltséget (lásd A zongorista, Ponyvaregény, Titkok és hazugságok, Zongoralecke az elmúlt húsz évből), viszont nyerni vele mindössze egyszer sikerült egy abszolút közönségbarát filmmel. *akiknek viszont nem sikerült az elmúlt húsz évből: Elefánt, Fahrenheit 9/11, Táncos a sötétben, Barton Fink (és most csak az angol nyelvűeket néztem!)

Ismeretlen_145118 2011.05.30. 10:21:37

aj Hannah és nővérei, meg még néhány sajnos kimaradt eddig, szakdoga után szerintem csípőből rárepülök ezekre, és bepótolom őket.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása