aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office preview: pirates of the caribbean 4 Takács Máté
2011. május 19. 17:17:25

Kategória: 12 komment

Világszerte elárasztja a mozikat A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken.

Világszerte elárasztja a mozikat A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken.


Észak-Amerika

Minden idők egyik legnagyobb filmsikere vált A Karib-tenger kalózai-sorozatból. A 2003-as A Fekete Gyöngy átka, rácáfolva a témát (kalózok) és forrást (parki attrakció) érintő hitetlenségre, erőteljes indítást követően ritkán látott mértékben volt képes hétről-hétre vonzani az újabb látogatókat, így 300 millió dollár fölé jutott. Nem csoda, hogy a nagy várakozások övezte, 2006-os Holtak kincse nyitányrekordot döntve 400 millió dollár fölé hajózott otthonában, világszinten pedig a harmadik filmmé lett, amely meghódította a milliárdos küszöböt. A 2007-es konklúzió több mint 100 millió dollárral maradt híján a mindent elsöprő középső fejezetnek, ellenben nemzetközileg tovább nőttek a bevételek, s most az új epizód a 3D-vel dúsítva újra esélyt kap, hogy bevegye a milliárdos határt. Ez azonban leginkább az észak-amerikai szereplésen múlik. Képes lesz-e az Ismeretlen vizeken közvetlen elődje nyomába szegődni, azaz 300 millió dollár fölé jutni? A kedvező aspektusok között említhető, hogy a történet alapvetően független az előzményektől (vö. A világ végén), új szereplőket vonultat fel, köztük a valóban élt, közismert Feketeszakállt, aki erőteljes ellenlábasnak ígérkezik (vö. A sötét lovag), továbbá egy ugyancsak markáns női szereplőt Penelope Cruz megformálásában, de az igazi kulcsa a sikernek mindig is a fő(anti)hős, Jack Sparrow volt, no és Johnny Depp, aki az első rész óta nemzetközi szupersztárrá vált, amire jó példa Az utazó lehengerlő Amerikán kívüli sikere (210 millió dollár), egyebek mellett. Önmagában a színészre alapozni ezen speciális esetben nem nagy baklövés tehát (Depp 55,5 millió dolláros gázsit kapott), és az Ismeretlen vizeken előzetesei nem is kecsegtettek olyan látványelemekkel, amik az előző két részt jellemezték (nyilván most a térhatásban hasznosítható elemeken volt a hangsúly). A Disney a költségvetést és a játékidőt is visszafogta; a 200 millió dollár szerény összeg ahhoz képest, hogy az előző kettőre fejenként (átlagolva) 262 milliót költöttek. A 4000 mozis premier 139 IMAX-vásznat foglal magában (világszinten pedig rekord mennyiségűt, 402-t), a Halálos iramban: Ötödik sebességen és a Thoron jól szórakozók pedig az elmúlt hétvégén kaptak időt a szusszanásra, úgyhogy most újult erővel sorakozhatnak fel a jegypénztáraknál. A különböző weboldalak 90-110 millió dollár közötti első hétvégét vetítenek előre, ami csakugyan reális elvárásnak tűnik, pláne a Memorial Day hétvégéjét megelőző víkenden.

Sparrow kapitány érkezése bizonyosan érzékletes lesz a két hetet uralkodó Thor bevételeiben. A 3D-s fantasy akciófilm most valószínűleg bepótolja az 50% feletti csökkenést, de ezzel együtt is egészen közel kerül vasárnapra a 150 millióhoz, ami a költségvetéssel megegyező összeg.

A múlt héten debütált páros igen eltérő folytatásra számíthat. A Koszorúslányok 26 millió dolláros nyitánya nagyon kedvező fejlemény volt, s a hasonlóan jó kritikai -és nézői- visszhang alacsony csökkenést garantál a Universal vígjátékának. Ez már a hétköznapi bevételeken is kiütközik, hiszen hétfőn és kedden (és minden bizonnyal a hátralévő napokon is) vezeti a napi listát a produkció. Tíz nap leforgása után 55 millió fölé várható az összbevétel. A pap - Háború a vámpírok ellen 15 milliós indítása és gyenge visszajelzései a szezon első bukásává teszik a Sony/Screen Gems filmjét a 60-75 milliós költségvetés ismeretében. A hétköznapi bevételek minimálisak, a 60% feletti bukfenc elkerülhetetlen a hétvégére.


Magyarország

A hazai mozikban éjféli és egész napos, de csak 3D-s premier előtti vetítésekkel már megkezdte hódítását az Ismeretlen vizeken. A széria magyarországi históriája is fényes: az első rész 2003 őszén, feliratosan került a vásznakra az InterCom forgalmazásában, s nem kiugró, de tisztességes karriert futott be 226 ezer látogatójával. A folytatás a kedvezőbb nyári szezonban, szinkronizálva jött a Fórum Hungary gondozásában, s több mint félmillió nézője az év egyik bombasikerévé tette. A 2007-es darab nálunk is elmaradt némileg elődjétől, de még így is nagyon sokakat érdekelt. Az új epizód frissen, s a nálunk eseményfilmeknél nagyon sokat számító (lásd: Tron: Örökség, Thor) 3D-vel felvértezve mutatkozik be, egy szegényes hétvégét követően, tehát az elvárások joggal nagyon nagyok. Az IMAX-vászonról Thort annak rendje és módja szerint kitúrták a kalózok a mai nappal, ám így végre méltó mód megtelik majd a legnagyobb hazai vászon; minden bizonnyal az Avatar óta a legjobb kihasználtsági mutatókat mérheti majd a Cinema City, akik amúgy szüljenek sünt, amiért a MOM Park (és az Aréna) feliratos vetítéseit végleg beszüntették. Ha nem szívesen hallgatod a színészeket magyarul, akkor az eredeti nyelvű, magyar vonatkozásoktól mentes verzió marad az egyetlen opció (Ian McShane-re valószínűleg nem árt felkészülni pár haladó nyelvleckével). A Holtak kincse 113 ezer nézőt vonzott az első hétvégén, míg A világ végén 142 ezernél tartott első vasárnapját zárva (ebben benne foglaltatnak a premier előtti vetítések is). Ugyancsak az előjátszásokkal együtt, az Ismeretlen vizekent talán megnézik 120 ezren a hét végéig, de 100 ezren biztosan.

Aki pedig nem vágyik túl nagy csinnadrattára, annak a Mokép a tavalyi év tizedik legjobb film Oscarjára jelölt alkotását hozza el A hallgatás törvénye képében, s ezzel jelesre vizsgáztak a hazai forgalmazók (tavaly az InterCom megbukott, mivel A szív bajnokai, karöltve pár másik díjnyertessel, elkerülte a vásznakat). A 4 kategóriában versenyzett filmet Budapesten a Művész, a Puskin, a Toldi, az Odeon és az Uránia játssza, de több más városban is műsorra került már most. Mivel egy komoly drámáról van szó, nagy tolongást nem érdemes várni: az ezer néző feletti hétvégét már nem szabad lebecsülni, az 1500 fő pedig már kifejezetten jó eredmény lenne.

Továbbá, ezen a héten veszi kezdetét a Magyarhangya programja A prímszámok magánya című filmmel, amely egyebek mellett a Corvinban és a Palace Lurdy Házban is megtekinthető lesz.


Táblázat az amerikai premierekhez

Az alábbi táblázat, ami klikkre nagyobb formát ölt, az amerikai bemutatónaptárt követi nyomon a jelentős érdeklődésre számító filmekkel. A premier dátuma mellett a költségvetés és idővel a nyitóhétvége ill. az akkor éppen aktuális bevétel összege szerepel majd, ezen felül pedig a Rotten Tomatoes, az IMDb és az Aeon Flux értékelése kap helyet.

Címkék

disney box office johnny depp forum hungary drama jerry bruckheimer pirates of the caribbean mokep 3d cinema box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr804539721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.05.19. 23:11:54

A Cinema City honlapján a hétvégi IMAX-vetítéseken már csak elvétve lehet zöld foltokat találni, és a hagyományos termek is szépen piroslanak, szóval a 120.000 itthoni néző nem is elrugaszkodott tipp. A Winter's Bone 1.500 nézője pedig tényleg szép teljesítmény lenne. Kapcsolódó hír: a tegnapi nappal a Chloe túl van a 7.500. nézőjén. :)

Gameface 2011.05.19. 23:32:28

pirátesz tipp: 82m nyitó, 230-240m totál. a kérdés: a dizni vajon ad még egy löketet gnómeónak és aranyhajnak, hogy átlibbenjenek a 100 ill. 200 milliós határon?

Ismeretlen_140561 2011.05.20. 00:23:01

Ugyanúgy negyedik részről van szó és ugyanúgy május közepén mutatkozik be a Karib-tenger kalózai film, mint tavaly a Shrek, ami a 3D ellenére is igen csalódást keltő adatokkal jelentkezett, ezt pedig lehetett magyarázni az egyel korábbi rész csalódást keltő minőségével. Ám, ha az imdb-t vesszük alapul, akkor a Világ végén 7.0-ja nem annyira gyenge, mint a Harmadik Shrek 6.1 pontja. Ugyanakkor a kritikák sem túl bíztatóak és a nézők sem fogják agyondícsérni, ahogy az éjféli vetítést követően mellettem is megfogalmaztak egy (az enyémhez nagyon közel álló) véleményt, miszerint "szart sem ért az egész". Nem lennék meglepve, hogy ha 5 nap múlva még mindig a Halálos iramban 5 lenne az év legjobb nyitánya. 85-90 millióra tippelek.

Ismeretlen_1068 2011.05.20. 07:02:19

Még egy kapcsolódó hír: a 13 millióba került Black Swan világszinten már átlépte a 300 milliót.

spike0007 2011.05.20. 07:17:23

Meglesz a 200 milla feletti totál amcsiban sztem!:)

Gameface 2011.05.20. 10:23:32

a win win nekimegy a 10 milliónak. hajrá! azért akármennyire is kongatják a vészharangot, rengeteg kellemes lefutásnak lehettünk tanúi idén. lincoln lawyer, limitless, insidious, source code, soul surfer... bőven van minek kalapot emelni.

Ismeretlen_1068 2011.05.20. 10:29:00

De ezek igazából kisebb sikerek: a nagy 100-150 milliós hétvégék kezdenek eltünedezni. Ha a Pirates 4 sem támadja meg a 100 milliót első hétvégéjén, akkor tényleg elkezdhetünk aggódni.

Ismeretlen_82723 2011.05.20. 10:42:34

7: Ugyan miért kell aggódni? Előbb-utóbb elkerülhetetlen a visszaesés, ez a dolgok rendje. Aztán ha újra beindul a bolt, akkor annál nagyobb lesz az örömködés az érintettek és a nyomon követők részéről. Például jövő nyáron, amikor a 250 milliót kóstáló új Batman-film 200 millióval rajtol... ;)

Ismeretlen_1068 2011.05.20. 10:44:12

8: Ha kipukkad a 3D-mánia - már pedig ki fog pukkadni -, akkor nagyon szűk esztendőknek nézünk elébe.

Ismeretlen_82723 2011.05.20. 10:44:59

2: Az Aranyhaj már kifulladt; mióta nagy sikerrel övezve megjelent DVD/BD-n, javarészt a 3D-s vetítésekkel gyarapodott, amit az újabb és újabb vetélytársak végleg elbitoroltak tőle. A Gnómeó és Júlia is még több mint félmillióra van a 100-tól, s a Kung Fu Panda 2. a héten feltehetőleg bezárja előtte a kaput. Nem is volt egészséges, hogy nincsenek 99 és 199 milliós bevételű filmek! :)

Gameface 2011.05.20. 13:38:52

100 milliós nyitás szerintem azért nem lesz mostanában, mert a sátorvas-mozik vagy csütörtökön, vagy szerdán nyitnak (újabban a transzi 3). a kalózoknak lenne a legjobb esélye, de egyáltalán semmi hájpot nem érzek. shrek 4, valaki? 10: sanda a gyanúm, hogy a stúdió ad még egy utolsó löketet a két animációs filmnek. 100.000$+ hétvége aranyhajnak és 200.000$+-os gnómeónak. "puerto rico" vagy csak reménykedem...

Ismeretlen_1068 2011.05.21. 06:27:39

30 milla pénteken (+44 nemzetközi vizeken szerdával, csütörtökkel együtt), 90-100 között lesz a vége. Hm.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása