aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: halálos iramban - ötödik sebesség [fast five] (2011) Zalaba_Ferenc
2011. május 05. 09:35:43

Kategória: 15 komment

Egy pillanatra időzz el eme videó felett, majd miután sikerült abszolválnod üzeneteinek mélységeit, úgy ebben a szellemben olvass tovább!

A Fast & Furious azon ritka franchise-ok egyike, amely ugyan megjárta a poklok poklát (a Tokyo Drift egyes horrorszériák azon epizódjának felel meg, ami az űrben játszódik), mégsem csak egyszerű túlélő, hanem epizódról epizódra egyre erősebb motor hajtja. Azt azért ne várd, hogy valaha is felnőttkorba érjen, hisz minden tuningja ellenére ez a sorozat kisfiúk játéka, melyben rendíthetetlenül cool arcok bombázó csajok légzsákjait markolásszák és eszeveszettül száguldoznak, miközben fittyet hánynak minden törvényre, legyen az akár a jogalkotás szülöttje vagy szimplán csak a fizikáé. A széria ereje leginkább rejlik, hogy a klasszikus Robin Hood-történetet egy olyan, fikcióba hajló szubkultúrára húzza rá, mellyel bármilyen rassz azonosulni tud, s ezúttal pont nem a politikai korrektség jegyében. Hanem szimplán csak azért, mert klassz ez az egész.

Egy pillanatra időzz el eme videó felett, majd miután sikerült abszolválnod üzeneteinek mélységeit, úgy ebben a szellemben olvass tovább!

A Fast & Furious azon ritka franchise-ok egyike, amely ugyan megjárta a poklok poklát (a Tokyo Drift egyes horrorszériák azon epizódjának felel meg, ami az űrben játszódik), mégsem csak egyszerű túlélő, hanem epizódról epizódra egyre erősebb motor hajtja. Azt azért ne várd, hogy valaha is felnőttkorba érjen, hisz minden tuningja ellenére ez a sorozat kisfiúk játéka, melyben rendíthetetlenül cool arcok bombázó csajok légzsákjait markolásszák és eszeveszettül száguldoznak, miközben fittyet hánynak minden törvényre, legyen az akár a jogalkotás szülöttje vagy szimplán csak a fizikáé. A széria ereje leginkább rejlik, hogy a klasszikus Robin Hood-történetet egy olyan, fikcióba hajló szubkultúrára húzza rá, mellyel bármilyen rassz azonosulni tud, s ezúttal pont nem a politikai korrektség jegyében. Hanem szimplán csak azért, mert klassz ez az egész.

Az tehát, hogy ezt az optikailag rendesen felpimpelt miliőt épp milyen események mozgatják, teljesen másodlagos: a történetszövést akár még egy nyolcévesre is rábízhatják, ugye. Ezúttal az időközben utállak-de-szeretlek kapcsolatról full frontal bromance-re váltott, hetedhét országon túl is a körözési listákon szereplő Dom (Vin Diesel) és Brian (Paul Walker) az Utolsó Nagy Melóra készül, amely aztán Csúnyán Elgebaszolódik, mert Embereinket Átveri egy Kőgazdag, Spanyol Akcentussal Beszélő, Undorítóan Gonosz Drogbáró, ezért aztán Bosszút Esküsznek és Gyakorolnak.

És ehhez kell egy csapat. Mivel legutóbb nagyon bejött az érettségi találkozó, a "nagyobb=jobb" elv jegyében ezúttal rátesznek egy lapáttal és mindenkit meghívnak - mínusz azt az antipatikus csókát a harmadik eresztésből -, aki valaha is számított a szériában. Ha egy hátulgombolós széria esetében lehet beszélni nosztalgiafaktorról, akkor az most teljes fordulatszámmal pörög, és ugyan Dwayne Johnson újonc a gárdában, szakócával szabott arcszerkezetének és lánchegységeket idéző muszklijainak köszönhetően pillanatok alatt beilleszkedik a felhozatalba - annak ellenére, hogy ő a törvény másik oldalát képviseli.

Az igazi kicsi a rakást persze nem a színészekkel játsszák - különben nem a "The End? Are You Kidding?! We've Just Warmed Up" felirat után sorolnák fel őket -, hanem a járművekkel, és azt hiszem, most először kell megdicsérnem Justin Lint és stábját, ugyanis annak ellenére, hogy a film kaszkadőrmutatványai nonszenszpürét esznek reggelire, a száguldásoknak és ütközéseknek mégis van fizikájuk - súlyuk, erejük, hatásuk. Szóval lehet, hogy baromság egy tíztonnás széfet két személyautóra kötve csak úgy végighúzni a fél városon, de az eközben végrehajtott területrendezésben van valami mézesen csípős érzés, amit úgy hívnak: adrenalin.

Természetesen vannak a filmnek olyan aspektusai, ahol ez a konzekvens határátlépés visszájára fordul: a 130 perces játékidő fejedelmi túlzás, "Dom's 10"-jében pedig pontosan néggyel(!) több a komikus dumagép, mint amennyit normál esetben elbírna, ugyanakkor nem lehet nem vigyorogva nézni azt, ahogy a kétezres évek két legmenőbb akciósfilmes kopasza ölre megy egymással (na, mit gondoltok, melyik nyer?), miközben egyik moneyshot követi a másikat.

Talán egyszer ebben a szériában is eljön az az idő, amikor annyi mindent pakolnak bele, hogy azt már nem bírja el (a feliratok után feltűnő plusz jelenet ezt sugallja), de most még csak annyira szellemes, hogy ne csapjon át önparódiába. És ez jó. Csak a mozi után lehetőleg tömegközlekedéssel menj haza, mert félő, hogy baj lesz.

Címkék

kritika action sequel vin diesel fast and furious 6csillagos dwayne the rock johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr504539644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remo 2011.04.30. 09:09:57

Jó cikk, sikeresen elvette a kedvemet a film moziban való megnézésétől. :)

Ismeretlen_180758 2011.04.30. 09:11:50

Azért kedvelem ezt a sorozatot, mert még sosem csapott be. Mindig pontosan azt adja, amit ígér - és ez manapság kifejezetten üdítően hat. Ettől függetlenül persze tényleg annyi története van, mint amit egy ötéves kitalál matchboxozás közben:) Egyébként szerintem a második volt az "űrben játszódó rész", onnantól javuló tendenciát mutat. Bár az is lehet, hogy csak én szoktam hozzá:Đ

Ismeretlen_87170 2011.04.30. 09:12:39

Élvezted te ezt! ;D Legalábbis nekem úgy jött át. Jó írás amúgy, de a csillagok ellenére szigorúan kedvcsinálónak.

butch 2011.04.30. 10:01:09

nekem is kicsit furán jön át a kritika lényege, kicsit negatív felhangja van, viszont nagyon az jön le hogy iszonyatosan élvezte a filmet :) én most kedden láttam moziban és csak is alátámasztani tudom hogy történetileg, dramaturgiailag eléggé szedett-vedett (jobban belegondolva rohadtul nem értem hogy Vince minek jött be a képbe, minek volt az eltűnök-visszatérek játék), de az igazság az hogy marhára élveztem az egészet! tényleg nem akar többnek látszani mint egy "cool" akciófilm, amiben szinte nincs is megállás. ami még nagyon szimpatikus volt, hogy sokkal, de sokkal több a látványos üldözéses-robbanásos jelenet mint az első és a negyedik részben együtt véve. már nem annyira építenek csak és kizárólag az autókra jeleneteket mint eddig, ami nekem tetszett, mert míg elsőre jól mutatott, másodikra és harmadikra nagyon gáz volt (mármint ez a nagyon lazák vagyunk és szép autókkal versenyzünk az utcán dolog). a negyedik résznél már felismerték hogy jobb lenne az autók főszereplésével forgatott AKCIÓJELENETEKET (mert ezek a filmek mégiscsak akciófilmek akarnak lenni) csinálni, amit itt az ötödik filmnél még inkább kihasználtak. summa summarum: nekem nagyon bejött, az eddigi legjobb Fast and furious mozi!

Hunibacsi 2011.04.30. 10:05:41

Gratulálok szép irás. Ettől eltekintve alig várom, hogy lássam már :)

Ismeretlen_1068 2011.04.30. 11:06:59

Aki ismer, az tudja, hogy a fenti írásban semmi negatív él nincs. :) Ez az epizód volt az eddigi legjobb a franchise-ban. TF&TF 10/5 2F2F 10/4.5 TF&TF:TD 10/0 F&F 10/5 FF 10/6

toshiro · http://balazspakozdi.com/ 2011.04.30. 15:42:20

Egyetértek a kritikával, ragyogó írás. ;) Kicsit (nagyon) hosszú a film, viszont dugig nyomták akcióval. A széria legjobb darabja. 10/7 Egy folytatást még megér; pláne Dwayne-nel.

Gameface 2011.04.30. 19:05:05

sztem is a 2. rész volt a fekete bárány, a többi epizód mind élvezetes.

chris92 2011.05.06. 17:35:24

A 130 perces hossz tényleg megártott neki, húsz percet lazán kiollózhattak volna belőle, viszont a sorozat eddigi legjobbja, van hangulata, pörgős és minden baromsága ellenére (vagy pont amiatt) baromi élvezetes, főleg az akciók miatt. 8/10, és várom a folytatást.

Ismeretlen_87170 2011.05.06. 23:24:54

Az egyik legjobb blockbuster, amit életemben láttam. Szórakoztatni akar, szarja már le mindenki a fizikát, itt minden csak eszköz... Színvonalas és - minden bárgyúsága ellenére - tartalmas kikapcsolódás. A hossza meredek, de az ötlethez - 10 fős csapatot összerakni, megmozgatni - kellett ennyi, és egy pillanatig nem unatkoztam. A humora is tűrhető, a szinkron is elmegy (de azért várom már, hogy angolul halljam) és Dwayne Johnson tényleg olyan, mint az Ószövetség. Meg is kapja a maga jelenetét...

Ismeretlen_1068 2011.05.07. 06:50:36

Tartalmas? Tokenterhesség? Eltűnő, aztán ha a narratíva úgy kívánja, hirtelen előkerülő figurák? Joaquim de Almeida a 87. gonosz szerepében? No, azért ne essünk túlzásokba. :) De a film ettől függetlenül tényleg fun.

Ismeretlen_87170 2011.05.07. 11:21:50

Tartalmas alatt arra gondoltam, hogy szimpatikus a mag, ami köré az egészet felhúzták, hogy hangsúlyozzák a család és az összetartozás fontosságát. Jó, nyilván teszik ezt felszínes eszközökkel, de ha már egy ilyen széles közönséget bevisznek a moziba, legalább nem baromságokkal tömik a fejüket. Vannak sikeres blockbusterek mindenféle hasonló vonal nélkül, tehát nem erőszak ez, de a Diesel-motoros részekbe mind szorult némi tartalom. Mondom mindezt úgy, hogy a kritikád egyetlen pontját sem vitatom, csak az összkép sokkal jobb nálam. Egy valamit nagyon őszintén remélek: hogy a továbblépést nem az egyes elemek fokozásában látják... Mert ezt már nem szabad, bár el sem tudom képzelni, hogyan lehetne. Egy személyesebb, komorabb folytatás jönne jól, de nyilván ez ki van zárva.

Ismeretlen_1068 2011.05.07. 11:35:54

12: F&F 4-5 SPOILER!!! A feliratok közben beszúrt jelenet azért magában hordozza a darkos folytatást, főleg ha sok-sok további részben gondolkodnak a srácok. Egyébként a negyedik részben végig azt vártam, hogy Michelle Rodriguez a film végén visszatér, ugyanis a halálát nem láttuk onscreen, és ez minden hollywoodi nagykönyvben írva vagyon, hogy akinek a halálát nem látod "élőben", az nem is halt meg. :)

Ismeretlen_87170 2011.05.07. 12:32:10

#13 szintén SPOILER Ugyanígy voltam vele én is, hiányérzetem volt a végén, amiért ezt a kötelező csavart nem játszották meg. Lin és a stúdió levonhatná tanulságként, hogy a személyes vonal miatt ilyen sikeres a széria és hagyhatnák így a feloszlott csapatot, csak a szűk "családra" koncentrálva. Amúgy csak szerintem hasonlít ez a rész kísértetiesen a Halálos fegyver 4-re?

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2011.05.07. 16:49:12

Láttam olyan topic-ot az IMDb fórumán, amelyiknek a címe szerint ez a F&F franchise The Dark Knight-ja:) Micsoda analógiák, kérem szépen! A maga módján egyébként megállja a helyét az összehasonlítás:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása