aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office countdown: predators Takács Máté
2010. július 07. 13:11:08

Kategória: 18 komment

Rövidesen beköszönt a vadászidény. A Ragadozók húsz év után térnek vissza Idegenek nélkül, hogy bizonyítsák: ők is megérik a pénzüket, ha értő kezek közé kerülnek, akik ezúttal nem mások, mint Robert Rodriguez és Antal Nimród.

Rövidesen beköszönt a vadászidény. A Ragadozók húsz év után térnek vissza Idegenek nélkül, hogy bizonyítsák: ők is megérik a pénzüket, ha értő kezek közé kerülnek, akik ezúttal nem mások, mint Robert Rodriguez és Antal Nimród.

Az persze, hogy az alkotók gondoskodnak alapvető dolgokról, amik a Predatorok legutóbbi feltűnéseikor teljességgel hiányoztak, még nem garancia a sikerre. De kezdetnek jó. És a kezdet igen jó: bár még nincs 10 kritika sem a Rotten Tomatoes-on, ezidáig kivétel nélkül élvezetes darabról tudósítanak, mi több, az 1987-es eredeti méltó folytatásának tartják.

De lehet-e méltó annak box office futásához? Tapintható, hogy az Alien és a Predator közül előbbi a népszerűbb. A két franchise együttes történetének csúcsát is Alien-film, nevezetesen A bolygó neve: Halál jelenti, amit kicsivel (nézőszámban ellenben naggyal) követ az első egymás elleni film. A Ragadozó 1987-ben az év egyik legjobb nyitását produkálta (12 millió dollár), ami mai árfolyamon 23-24 millió dollárt érne; a végeredmény közel 60 millióra rúgott (115 millió 2009/10-ben), ám mindezen figyelemreméltó eredmény vizsgálásakor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a sztár akkor kevésbé volt a Földre érkező vadász, semmint Arnold Schwarzenegger és egysorosai. Ezt a folytatás fogadtatása is alátámasztotta: a Ragadozó Los Angelesben Danny Gloverrel 8,8 milliót (ma: 15-16 millió) szakított az első hétvégén, ami ugyan még nem rossz, ám a vége 30 milliónál nem sokkal alakult magasabban (54-55 millió manapság), vagyis éppen felére csökkent a lelkesedés. Predator apánk ezután leginkább az irodalom és a videojátékok médiumán élt tovább, mígnem 2004-ben Paul W.S. Anderson, a sci-fikben és videojátékok adaptálásában is jártas rendező-író-producer megálmodta az Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen címet viselő művet. A régi szörnyek új helyzetbe kerültek, így a nézők kíváncsisága elegendő volt ahhoz, hogy közel 40 millió kerüljön a kasszákba a premier hétvégéjén. A gyors forgácsolódásból kifolyólag a 100 millió távol maradt (még most, 6 évvel később is csak ennek küszöbére jutna a film ugyanannyi nézővel), a folytatás pedig már életképtelennek bizonyult szinten minden téren: a körülményes bemutató (2007 karácsony tája) 10 milliós nyitányt eredményezett, a vége pedig 41 millión alakult. Könnyen lehet, hogy az Aliennek négy saját és két megosztott film után végleg becsöngettek, a Predator ellenben még korántsem kimerített forrás, hiszen alapvetően több rejlik benne, mint a tojásrakáson és gyilkolászáson kívül sok érdekessel nem foglalkozó nyálkás társban, aki azonban módfelett nagyobb rajongótáborral rendelkezik - és tulajdonképpen ez utóbbi jelenti igazán a Ragadozók korlátait.

A film premisszája igen alapszintű (Nehézfiúk a Ragadozók ellen, kb.), azonban előzetesei többnyire megnyerőnek bizonyultak. A szereposztást (leginkább a főhős Adrien Brody kiválasztását) érte némi kritika, de ez a bemutató idejére már kellően elcsitult. A korhatáros akció/sci-fik nem tartoznak a legbiztosabb kasszarobbantók közé, s a Ragadozók még ezen belül is szűkösebb keretekkel bír, amit a 'rajongói matéria' tényezője is sejtet. Végső soron egy nyári léptékkel mérve közepes erejű indítás és vad tempójú fogyatkozás a legesélyesebb a pakliból, a csillagos eget pedig az AvP első részének 80 milliója jelenti. A Foxnak szüksége van arra, hogy e 45 millió dollár körüli vállalkozása legalább félgőzzel vágjon neki a listának, mert A szupercsapat és a Kéjjel-nappal már elsodródott az árral. Nem túl biztató előjel, hogy ezek a jóval méretesebb kört megszólítani képes akció-vígjátékok megbicsaklottak, ám a toplista teljes dobogóját most elfoglaló és a filmmel együtt nyitó gyerekfilmekbe beleuntak tüntetőleg is a mozik felé vehetik az irányt (nem sok felé, a becslések 2700-ról szólnak; a forgalmazó óvatoskodik a közelmúltbeliek fényében).

A fentiek fényében tipp az észak-amerikai szereplésre:
07.09. péntek: 10.500 millió dollár
07.10. szombat: 8.925 millió dollár (-15%)
07.11. vasárnap: 7.140 millió dollár (-20%)
nyitóhétvége: 26.565 millió dollár
végösszeg: 65.590 millió dollár (ebből a nyitány 40.5%)

nemzetköz & itthon
A Ragadozó és folytatásának története olyan időkbe nyúlik vissza, amikor az Észak-Amerikán kívüli piacok összefogása, meg egyáltalán: a hollywoodi produkciók forgalmazása még nem volt zökkenőmentes és különösképpen szorgalmazott, így a feljegyzett bevételek sem fedik feltétlenül a valóságot. Az 1987-es opus 38,5 milliós nemzetközi bevételt jegyez, amivel épphogy elmarad a film a globális 100 milliótól, ám sietve le kell szögezni, a Conan-filmek, a Terminátor és a Kommandó sztárjának jelenléte feltehetőleg hasonlóképpen sokat nyomott a latba. Az Aliennel közös produkciók közel azonos szintet ütöttek meg (90 millió dollár), ám az oroszlánrész gyaníthatóan itt is Aliené volt: az 1979-ben életre hívott rém mindegyik önálló bevetését 100 millió tájékára repítette a nemzetközi porondon. A Ragadozóknak ettől függetlenül nincs félnivalója: nyitott a világ a jól ismert régi ismerősökre, pláne egy közel globális júliusi, poszt-focivébés bemutató alkalmával. A 90 millió nem vészes elvárás, de akár még a 100 is megvalósulhat, függetlenül az amerikai fogadtatástól.

Csak épp nekünk kell tűkön ülnünk. Az eredetileg holnapra tervezett premier feltehetőleg az InterCom zsúfolt júliusi naptára miatt vándorolt augusztus 19-re, ám nem feltétlenül baj ez, már ami a film szereplését illeti. Tavaly azon dátumról dobbantott remekül az év meglepetéssikerévé avanzsált Becstelen brigantyk, de egyébként is: a nyár vége a megfelelő kínálattal esetenként még nyerőbb is tud lenni. A Predator hazai története nem a legfényesebb, de azért ígéretes: az első filmet a Hungarofilm prezentálta 1990. május 31-én, s bár világot nem váltott a 270 ezer körüli eladott jegyével, éppen elegendő hírnevet szerzett vele ahhoz, hogy 1991-ben a Mokép által delegált folyatás 220 ezer néző fölé jusson. A tizenhárom évvel későbbi ismételt feltűnés meggyőző eredményeket hozott, s még a 2008 januárjában bemutatott második összecsapás is 90 ezer néző fölé verekedte magát. A szinkronizáltan érkező, magyar származású rendezővel felvértezett (bár ez sem az Elhagyott szoba, sem A szállítmány esetében nem jelentett az égvilágon semmit a magyaroknak) produkció 100 ezer néző alatt nem adhatja meg magát.

[A hét másik premierje a Gru, azaz a Despicable Me, ami egészen kedvező kritikákat kap. Szokásos középpályás animációs futás várható tőle, inkább a Derült égből fasírt ($30m/$125m), mint a Horton ($45m/$155m) adatainak mímelésével.]

rendező: Antal Nimród
szereplők: Adrien Brody, Topher Grace, Alice Braga, Walton Goggins, Laurence Fishburne
forgalmazó: Fox
költségvetés: 45 millió dollár
magyar bemutató: augusztus 19.

kapcsolódó írások
kritika: Predator
kritika: Predator 2
kritika: Aliens vs. Predator: Requiem
countdown: The Last Airbender (és ami lett)
countdown: The Twilight Saga - Eclipse (és ami lett)
countdown: Grown Ups (és ami lett)
countdown: Knight and Day (és ami lett)
countdown: Toy Story 3 (és ami lett)
countdown: The Karate Kid (és ami lett)
countdown: The A-Team (és ami lett)
countdown: Sex and the City 2 (és ami lett)
countdown: Prince of Persia - The Sands of Time (és ami lett)
countdown: Shrek Forever After (és ami lett)
countdown: Robin Hood
(és ami lett)
countdown: Iron Man 2 (és ami lett)
countdown: A Nightmare on Elm Street (és ami lett)

Címkék

horror box office sci fi action predator rodriguez intercom coming soon antal nimrod adrien brody

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr84538337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afterward 2010.07.07. 13:25:20

Jaja...cca. osztom az elvárásaidat. De remélem túlugorja kicsit és jó lesz rá emlékezni:) Ezután jöhet a Paraffin...vagy mi:)

Ismeretlen_16964 2010.07.07. 13:28:45

"Könnyen lehet, hogy az Aliennek négy saját és két megosztott film után végleg becsöngettek" Errr... Kétfelvonásos prequel? Ridley Scottal? Nem rémlik semmi?

Ismeretlen_1068 2010.07.07. 13:31:04

3D-ben? Szerintem A Magyar tud erről a tervről, de lehet, hogy nem tartja túl jó ötletnek. :) A 2700 vásznat látva már én sem jósolnék 65 milliónál többet a filmnek - de lehet, hogy még ez is túl optimista tipp.

Ismeretlen_82723 2010.07.07. 14:12:07

3: Én jó ötletnek tartom, csak aztán legyen is belőle valami. Elvégre Rodrigueznek is 16 évbe telt, mire megvalósult a predatoros szkriptje. Persze a mai trendeket elnézve lehet, hogy sokkal könnyebben bólintanak rá egy új Alien-filmre 10 év múlva, mint mostanság.

Ismeretlen_112472 2010.07.07. 15:22:25

Aeon!Szerinted hány vászon lenne a kívánatos? Az AVATAR pl. hányon futott (nem számolva az IMAX-eket)? Egyáltalán mennyi szokott lenni az átlag? (A hazai kópiaszámról nagyjából képben vagyok, de az amerikaiból most hirtelen tökre nem.)

n-drew 2010.07.07. 19:16:57

Azt nem tudjátok, hogy a RT-on látható posztert hol lehet megtalálni nagyobb méretben?

thedistance 2010.07.07. 19:19:21

Hát, nem mondom, óvatos vagy az itthoni 100 nézős becsléssel:)

Ismeretlen_82723 2010.07.07. 19:59:58

7: "100 néző alatt nem adhatja meg magát." De miért, vitatja ezt bárki is? ;)

Ismeretlen_82723 2010.07.07. 20:04:21

3: Vigyázz amúgy, a 2700 a mozik száma, vászon így lehet simán 3500 vagy még több, attól függően, melyik hely hány termet (vásznat) áldoz rá. Egyébként szerintem 3000 mozi felett kéne nyomulniuk, de igazából már Cruise-t is alig lökték e szint fölé.

Ismeretlen_1068 2010.07.07. 23:31:29

Szegény DESPICABLE ME csak egy zárójeles bekezdést érdemel, miközben már 94%-on jár. :\ Nem mintha a nézők az RT alapján választanának filmet, de azért most már TÉNYLEG jól jönne egy nagy siker a Universalnak.

Ismeretlen_82723 2010.07.08. 00:03:31

10: De most őszintén, te mit tudnál írni róla előzetesen? Abszolút rutinszereplésnek néz ki.

Ismeretlen_1068 2010.07.08. 07:33:34

Én úgy általában egyik filmről se tudnék mit írni előzetesen - ezért írsz róluk te. :) Azt már lehet tudni, hogy hány moziban/vásznon vetítik majd?

Ismeretlen_82723 2010.07.08. 08:41:43

12: 3449 moziban. Ez meg kissé off, de azért érdekes: "Lionsgate marketing Expendables in bars, tattoo parlors, paintball venues, strip clubs, gun shops & record stores"

Ody 2010.07.08. 21:28:43

Egyelőre 74% -on áll az RT-n ami mégis jó jel lehet a filmnek. Van aki azt írta, hogy az első film óta ez lett a legjobb.

Ismeretlen_1068 2010.07.10. 06:04:26

11: A legfrissebb jelentések szerint a DESPICABLE ME már péntek délelőtt(!) 7.5 millió dollárt hozott, így összességében 50-60 milliós hétvégét prognosztizálnak neki. Wow, véget érhet végre a Universal pechsorozata?

Ismeretlen_1068 2010.07.10. 10:50:58

11 milliós a péntek, 30 milliós a hétvégi prognosztizáció (ha van ilyen szó :). Nem rossz, nem rossz.

Ismeretlen_82723 2010.07.10. 17:54:13

16: A végső becslés 10,5 millió, szóval végre egyet eltrafáltam. :) Az meg szép, hogy a Toy Story 3. csak 30%-ot fog esni a Gru nagy sikere ellenére.

Ismeretlen_1068 2010.07.16. 11:42:47

Egy ötlet: szerintem ezeket a spekulációkat visszamenőleg is érdemes lenne frissíteni a tényleges adatokkal - azaz belinkelhetnéd azokat a hétvégi eredményeket, melyekben a film szerepel a top tízben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása