aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: titánok újratöltve Takács Máté
2010. április 04. 18:22:51

Kategória: 5 komment

> Amerikai mozibevételek, 2010. április 2 - 4.

A TITÁNOK HARCA uralta az észak-amerikai mozikat Húsvét hétvégén, ám a Warner Bros. ambiciózus műve mégsem aratott olyan elsöprő győzelmet, mint amit szántak neki. Tyler Perry ellenben ismét bizonyított, Miley Cyrus is derekasan helytállt első valós filmszerepében, s az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT is komoly játékos maradt a szünidőben.


torok gyík

> Amerikai mozibevételek, 2010. április 2 - 4.

A TITÁNOK HARCA uralta az észak-amerikai mozikat Húsvét hétvégén, ám a Warner Bros. ambiciózus műve mégsem aratott olyan elsöprő győzelmet, mint amit szántak neki. Tyler Perry ellenben ismét bizonyított, Miley Cyrus is derekasan helytállt első valós filmszerepében, s az ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT is komoly játékos maradt a szünidőben.


torok gyík

> #1
Címe maga is meglehetősen nagyratörő, de ezt persze örökölte 1981-es elődjétől A TITÁNOK HARCA (Clash of the Titans; hazai bemutató: április 15.), ellenben az, hogy a Warner közel 3800 moziba juttatta el - s ebből 1800 körüli a 3D-s vetítőhelyek száma - már önmagában jelzi, hogy sokat reméltek a mitológiai kalandfilmtől. És éppenséggel ez utóbbi szókapcsolattól, hiszen a film reklámkampányában többnyire a különböző szörnyekre, közülük is leginkább a krákenre fókuszáltak, s azért még megemlítették, hogy Sam Worthington az, akire mind lecsapnának. Nem használták tehát ki teljesen az AVATAR főszereplőjének még forró hírnevét, ahogy valamiféle sztorit sem vázoltak a CGI-halmazokat összefűzvén. Persze egy látványfilmnél az úgyis másodlagos, pláne, ha 3D-ben élvezhető, így azért bőven akadt jelentkező a monster mashre: 61 millió dollárt hagytak ott az amerikaiak a három nap alatt, s e három napból az ilyenkori szokást nem megszakítván a péntek, azaz Nagypéntek napja volt a legerősebb. A csütörtök esti előadásokból nyert aprópénzzel együtt 64 millió dollár a film jussa, ami egyáltalán nem kevés, önmagában. Ám ha a tavaly ilyenkor rajthoz állt HALÁLOS IRAM-ra gondolunk, mindjárt kisebbedik a titánok érdeme, hisz az az akciófilm - 3D nélkül - közel 10 millióval többel állított be havi csúcsot. A 2007-es 300-ról, amihez leggyakrabban mérték jelen produkciót, meg már nem is beszélve. Nem lehet hát teljes az öröm, mert ha a kritikusok szavával mélységesen egyetért a közönség, akkor nem fog elég sokáig dúlni ez a csata ahhoz, hogy a 125 milliós költségvetést jelentősen meghaladják a bevételek. Az újságírók ugyanis, amellett, hogy választ adnak arra, miért is nem foglalkozott a marketingosztály a történet körvonalazásával (mert az nem nagyon van), még a vizuális hatásokat is kevesellik. 150 milliót azért mindenképpen összegyűjt A TITÁNOK HARCA, de egy tehetséges rendezővel, s ezáltal egy jobb végeredménnyel többre is lehetett volna ezt vinni.

> új filmek
Tyler Perry újfent emlékeztette Hollywoodot arra, miért is kap minden évben előkelő helyet a befolyásos szórakoztatóipari személyek listáján. A WHY DID I GET MARRIED TOO? a 2007-es MIÉRT NŐSÜLTEM MEG? folytatása, egyben az író-rendező-producer-színész kilencedik bemutatója. És cseppet sem mutatkozik lankadás az érdeklődésben, hiszen a 29 millió dollár az egyik (harmadik) legjobb nyitány a pályafutásban, ráadásul jelen filmben még csak nyoma sincs a Madea nevű szereplőnek, akinek feltűnése eddig lényegesen több zöldhasút jelentett. Fölösleges szaporítani a szót, a formula egyre jobban működik, s ugyan Perry (még?) nem százmilliós kategória, de az egyetlen biztos pont a Lionsgate-nek és az egyik legbiztosabb pont a box office tengerén.

Miley Cyrus derekasan helytállt első, alteregójától független filmszerepében, de persze csak ha a bevételi palettára tekintünk. A Hannah Montanaként elhíresült fiatal énekes/színésznő most egy Nicholas Sparks-adaptációban penget békésebb húrokat, s AZ UTOLSÓ DAL (The Last Song; hazai bemutató: június 3.) nem okozott csalódást. A szerdai indulás óta összegyűlt 25 millió dollár ugyan messze elmarad a KEDVES JOHN három nap alatt összeszédelgett 30 milliójától, de máris több mint a költségvetés. Az említett helytállás azonban itt véget is ér, mivel a románc a kritikusokat a legkevésbé sem hatotta meg: a Rotten Tomatoes-on 87% szerint ami általában rossz a Sparks-művekben, az most full frontál érkezik (melodramatizmus, érzelmi manipuláció, túlcsorduló szentimentalizmus, túl hosszú játékidő), s ennek tetejébe a főszereplő személye totális baklövés volt a szerepre. Mindez nem hangzik túl jól, de a Disney leginkább a kasszák csilingelését hallja, ami 50 millióig biztosan szólni fog.

> további filmek
Az egy hete csak óvatosan porondra merészkedő ÍGY NEVELD A SÁRKÁNYODAT az elmúlt héten végig erős számokat produkált az iskolai szüneteknek köszönhetően, s a második hétvégéje sem alakult rosszul. A 29 millió dollár 33%-os negatív változást jelent a nyitányhoz képest, amit remélhetőleg csak kisebbek fognak követni, annak ellenére, hogy most az ünnep segítette a dolgok alakulását. 10 nap alatt 90 millió dollár fölé került a DreamWorks legjobb kritikákat kapott animációs filmje, s egyelőre még jó esély látszik a 43,7 milliós start megnégyszerezésére. Az ALICE CSODAORSZÁGBAN sínylette meg A TITÁNOK HARCA érkezését, hiszen a 3D-s vásznak 58%-át veszítette most el a Disney monstruma. A hétvégi bevétel ennek megfelelően nagyot esett, ám 300 millió dollár felett ez már a legkevésbé sem zavaró. Még egy darabig gyűjtögetheti 2D-s milliót, hogy aztán 320 millióval távozzon e ritka sikeres fantasy, ami A TITÁNOK HARCÁ-t még második hétvégei adatával is veri. A HOT TUB TIME MACHINE felemás kezdéséből sejthető volt, hogy nem marad sokáig a felszínen, s ezt a -42% hozó második víkend valószínűsíti. Az MGM vígjátéka 40 millió alatt zárja majd kapuit.

> végszó
Az összkép egészen fényesen fest, hiszen az eddigi legforgalmasabb áprilisi hétvégét zárta az amerikai filmipar, és azért A TITÁNOK HARCA még mindig jó volt egy rekordra, nevezetesen a legnagyobb húsvét hétvégi nyitányéra, amit a HORRORRA AKADVA 4 őrzött négy éven át. Az első tizenkét helyezett közel 170 milliós aggregált bevétele húszmillióval haladja meg a tavalyit, így a végkicsengés mindenképpen pozitív.

> ami jön
Ám ezáltal nagy teher nehezedik a Fox új vígjátékára, hiszen egyedüli premierként kell helytállnia a jövő héten. A PÁRTERÁPIA főszereplői Steve Carell és Tina Fey, akiknek népszerűsége felől nincs kétség, s szintén biztató tényező, hogy a rendező Shawn Levy eddig csak sikert jegyzett - már ami a bevételi listákat illeti.

> a top 10
1. Clash of the Titans ($61.2m/$63.9m)
2. Why Did I Get Married Too? ($29.3m/$29.3m)
3. How to Train Your Dragon ($29.0m/$92.1m)
4. The Last Song ($16.0m/$25.4m)
5. Alice in Wonderland ($8.2m/$309.7m)
6. Hot Tub Time Machine ($8.1m/$27.9m)
7. The Bounty Hunter ($6.1m/$48.9m)
8. Diary of a Wimpy Kid ($5.3m/$46.0m)
9. She's Out of My League ($1.5m/$28.7m)
10. Shutter Island ($1.5m/$123.4m)

> kapcsolódó írások
box office: 2009 azonos hétvégéje
box office: 2008 azonos hétvégéje

follow me on twitter!

Címkék

fantasy box office drama clash of the titans romance miley cyrus sam worthington tyler perry

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr694537870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2010.04.05. 09:39:06

Bár kritikákat nem olvastam, mégis ijesztő beszámolókba sikerült belefutnom, amelyek a TITANS néhány hét alatt összedobott 3D-hatását kritizálják: papírmasé térbeliség (tudjátok, mint azok a könyvek, melyeket ha felnyitsz, akkor papírból kivágott figurák emelkednek ki), torz fejek, egymás mellett elbeszélő karalterek, fejfájás. Ebből így nem lesz mozirevolúció. :(

Ismeretlen_1068 2010.04.05. 09:43:57

Volt szerencsém a héten a DATE NIGHT-hoz. Igazából bevételi szinten sem fűzök hozzá túl sok reményt, ugyanis még Shawn Levy-mértékkel nézve is csak egy kis film két szuperprodukció között. :) Nem igazán vicces, nem romantikus, nem izgalmas, összességében nem túl szórakoztató, ráadásul DV-ben forgatták és ezáltal még jobban átjön a "nincs itt semmi látnivaló" érzés.

Ismeretlen_140561 2010.04.05. 18:01:51

Lesz ma magyar? Vagy holnap? Csak érdeklődöm.

Ismeretlen_82723 2010.04.05. 19:11:12

Holnap. Ma munkaszüneti nap van. :)

Lackó 2010.04.06. 22:23:09

jacuzzi időgépet várom nagyon. - ez tényleg a '80-as évek? - csak egy módon tudhatjuk meg... - milyen színű michael jackson? - ... fekete - nooooooooo!!!! :-)))

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása