aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office special: mennyit fog kaszálni az avatar? Takács Máté
2009. december 17. 07:40:20

Kategória: 46 komment

Vagy egyáltalán: fog-e? Mert hiába a sokéves munka, a forradalmi technológia, az éltető kritikák sokasága, ha a végső ítéletet a számok mondják ki, azok a számok, amikhez sokféleképpen lehet hozzáállni. Hol kezdődik egy több százmillió dollárt felemésztő filmnél a siker?

Vagy egyáltalán: fog-e? Mert hiába a sokéves munka, a forradalmi technológia, az éltető kritikák sokasága, ha a végső ítéletet a számok mondják ki, azok a számok, amikhez sokféleképpen lehet hozzáállni. Hol kezdődik egy 237 millió dollárt felemésztő filmnél a siker (és most maradjunk ennél a stúdió által bevallott adatnál)? Egy ideje már, mióta 150 millió dolláros költségvetésű blockbusterek váltják egymást a moziműsorban, könnyebben hajlanak az illetékesek a százmilliós mérföldkő után pipát tenni a cím mellé. De bizton számíthatunk rá, hogy James Cameron, a hollywoodi költségvetések jegyzékében csaknem minden munkájával új fejezetet nyitó rendező szigorúbb bánásmódban részesül, amiben szerepe van az irigyek szavának, az erőteljes reklámhadjáratnak és a szárnyra kapott ambiciózus kijelentésnek: az AVATAR forradalmasítja a filmkészítést. A TITANIC-kal való összehasonlítás elkerülhetetlen, és ezt a direktor úr magának is köszönheti évtizedre nyúlt szünete okán, hiszen a várakozás fokozza az elvárásokat. A józan megfigyelők természetesen nem várnak 1800 milliós világszintű bevételt, de mégis, akkor mennyi lehet az annyi?

Az AVATAR lehetséges közönsége messze szűkebb a TITANIC-énál, műfaja sci-fi, méghozzá háborús vonallal (a románc háttérbe szorult a reklámkampányban), amiből következik, hogy ezúttal a férfi közönség túljelentkezésére lehet számítani, és ami rögvest beteszi a kaput az idősebb korosztály előtt. Hogy szokatlan külsejű lényekre kell támaszkodni, velük kell szimpatizálni, az is elrettentésként hat. Így hát a három dimenzió ígérete rendkívül sokat számít, és az AVATAR számára ez a kulcs: erre készült, ebből fog táplálkozni. A reneszánszát élő formátumon az eddigi legnagyszabásúbb megjelenés a 20th Century Fox filmje, ez vitán felül áll; több mint 3300 vetítő észak-amerikai moziján belül a film 2500 3D-s vásznon lesz látható, ráadásul a karácsonyi időszakban érkezik világszerte a mozikba. A marketinggépezet ilyen-olyan formában már jó ideje működésbe lépett, az interneten felbukkanó minden egyes koncepciós vázlatot, képet, posztert, előzetest (a teaser minden idők legnézettebbike az Apple.comon), rövid filmrészletet rendkívüli érdeklődés övez; példának okáért, az aeonfluxon minden egyes avataros bejegyzésre átlagosan 26 komment jut (amúgy már bőven 40 felett járunk az ilyen postokból). És akkor még ott van a kapcsolt termékek sora olyan cégekkel kötött szerződések értelmében, mint a Coca Cola, a Mattel, a McDonald's, a Ubisoft, de érdemes megemlíteni a Fox saját háza táján meglépett promóciós trükkjeit: a film megidéződött a HAZUDJ, HA TUDSZ és a DR. CSONT című sorozatok egy-egy epizódjában is.

Látható tehát, hogy a TITANIC-hoz viszonyítva hátrányt jelentő műfaji és egyéb korlátokat az agresszív marketinggel kívánja áthidalni a forgalmazó: ez a film most mindenhol ott van, erre fogunk emlékezni 2009-ből, éreztetni kell az emberekkel, hogy lemaradnak, ha kimaradnak. A nagy arányban pozitív kritikai visszhangból elsősorban az olyan hírek érhetik el a hezitáló, kétkedő potenciális nézőt, mint a Golden Globe-díj jelölések, illetve a később esedékes Oscar-nominációk, de volt már rá példa korábban, hogy egy nagyköltségvetésű, szórakoztatásra szánt produkciót megsegít a puszta kedvező vélekedés is a bevételek terén; gondoljunk csak a tavalyi A VASEMBER-re vagy az idei STAR TREK-re, de A SÖTÉT LOVAG sem jutott volna félmilliárd fölé, ha történetesen nem lesz 2008 egyik legjobb filmje.

A jó szájhagyomány érvényesítéséhez azonban kell némi idő, a kezdeten márpedig sok múlik. Néhány hete minden idők harmadik legerősebb nyitányáról szólt a fáma az ALKONYAT: ÚJHOLD kapcsán, az észak-amerikai piacon jelenlegi éves első pedig öt nap alatt 200 millió dollárt kasszírozott. A súlycsoport nem azonos, hiszen két folytatásról beszélünk, méghozzá az utóbbi évek két legsikeresebb sequeljéről. A 2012 című novemberi látványosság már közelebbi támpontot ad. Roland Emmerich szintén nem spórolt semmin, erőfeszítései 23 millió dolláros nyitónapot és 65 milliós hétvégét eredményeztek. Ez az AVATAR számára már nem lenne egy lesújtó kezdet - tekintve a decemberi trendeket -, de a filmet övező felfokozott várakozás, és a tény, hogy kiéhezve valami újra, négy hete csak egy sportdrámát néznek az amerikaiak, nagyobb értéket sugall.

December 18-ra, péntekre 30 millió dollár körüli összeg reális becslésnek tűnik (csütörtök éjféli bevételekkel együtt), amit követhet ugyanekkora, vagy minimálisan eltérő (+/- 5-10%) szombat, s végül egy 20-25%-os negatív irányvétellel zárja vasárnap az első három napot. Ily módon 80 millió dolláros első hétvégére lehet számítani, ami mindenképpen elégedettségre adna okot. A karácsonyi és újévi filmkínálatot könnyedén kell kispadra szorítania az AVATAR-nak, magabiztosan megőriznie napról-napra a vezető pozíciót a listán, s kedvező esetben egy hónapig megmaradnia Amerika legnézettebb filmjének. Végső bevétel szempontjából a 300 millió dollár a kívánalmas cél, de a 250 milliós befejezés esetén sem kell levertnek tekinteni a filmtechnológiai forradalmat; a Foxnál már a világszinten mért 400 milliótól profitábilisnak tekintik a filmet, mivel mindennel együtt állításuk szerint kb. 390 milliót költöttek rá. A 400 millióhoz a nemzetközi bevételek játszi könnyedséggel hozzásegítik márpedig őket, hiszen a kivételes vizuális attrakciót ígérő címek soha nem látott méreteket öltenek Észak-Amerikán kívül; a 2012 kevesebb mint egy hónap alatt félmilliárdot hajtott föl, s a TRANSFORMERS: A BUKOTTAK BOSSZÚJA is 430 millió fölött állapodott meg. Az nem kifejezés, hogy az AVATAR nem kevésbé kápráztatja majd el az európai és ázsiai közönséget, így az emelt helyárakkal az alakváltó robotokat beérhetik az alakoskodó emberek. Ideális esetben tehát hozzávetőleg 750 millió dollárt gyűjt ez a TITANIC-nál alig kisebb mértékben vitatott produkció, amit ha nem is a végső határnak, de mindenképpen az újfajta filmgyártás igazolásának fognak tekinteni.

És hogy hol van ebben a 750 millióban Magyarország? Tekintve, hogy igencsak megdobja a bevételeket a 3D-s vetítésekre tóduló közönség, akár 375 millió forintot (kb. 2 millió dollár) is hozzátehetünk a közöshöz. Ehhez az kell, hogy negyedmillió magyar elégedjen meg azzal, hogy 3D-ben, szinkronnal nézhet valamit, ami nem a gyerekeket célozza meg csupán és nem is a horrorkedvelőket, s félretegye bizalmatlanságát, fenntartásait a tudományos-fantasztikummal és a poszterről bámuló gyanús kék lényekkel kapcsolatban.

Végezetül, mi lehet a legrosszabb eset? Néhány évvel ezelőtt egy rendező hatalmas sikere után zöld utat kapott, hogy régóta dédelgetett elképzelését filmre vigye, fantasztikus trükkökkel, a legmagasabbak között jegyzett költségvetéssel. A kritikák túlnyomó részt kedvezőek voltak, Oscar-díjak is kerültek a számlára, azonban a karácsonyi bemutató ellenére csak nyögvenyelősen vette be a 200 milliót a produkció, és ennek megfelelően alakultak a világ többi országának bevételei is; a magyar nézettség pedig egyértelműen csalódást okozott. A kételkedést kiváltó 'óriásmajom és a nő szerelmét' most a 'kékbőrű idegen lény és a férfiember' szerelme váltja fel. Az AVATAR-nak a KING KONG-ot semmiképpen sem szabad alulmúlnia.

Címkék

avatar box office james cameron

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr424537423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 07:52:00

én továbbra is pesszimista vagyok a bevételt tekintve. a film ott egyensúlyoz az "annyira próbál mindenkihez szólni, hogy végül nem szól senkihez" csapda szélén, hogy könnyen belefordulhat. legyen mondjuk 300-300, azaz összesen 600 millió. micsoda "bukta", mi? :)

Daemiaen 2009.12.17. 08:48:00

Én nagyon szurkolok Cameronnak annak ellenére, hogy nem vagyok megelégedve a látottakkal (az IMAX ellenére sem). Vagyis a látottakkal igen, a hallottakkal nem. :) Az utolsó bekezdésre reagálva pedig a King Kong játszva megeszi az Avatart.

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 08:49:35

dehogyis eszi. :)

Daemiaen 2009.12.17. 08:59:38

Erre nem is reagálok érdemben. :)

Ismeretlen_139112 2009.12.17. 10:54:40

Szerencsére a Fox bármikor segítségül hívhatja a kreatív könyvelés nevű csodafegyvert, főleg ha a technológiákért licenszdíjat tudnak felszámolni... A Titanicnál is úgy volt az a 200 millió, hogy kompletten beleszámolták a giganagy medencés stúdiót - amit azóta X másik film is használt. Ha nem lett volna ekkora siker a film, akkor mindjárt másik oldalra került volna az ára, és mondogathatták volna hogy nem is kéccázba fájt az... ;)

jimbo 2009.12.17. 12:49:05

ez nagyon jó le lett írva, hogy tényleg mit várhatunk box-office terén. én sem hiszem, hogy annyira kiemelkedő bevételekkel fog kecsgtetni, de arr jó lesz, ha lesz második rész, azt már komolyabbra vegyék, és ott jobban mehet a box-office rekord döntögetés.

Kemény Husi · http://steak.freeblog.hu/ 2009.12.17. 15:37:50

"Hol kezdődik egy 237 millió dollárt felemésztő filmnél a siker?" Ott, hogy egy felhos csutortoki napon teltházat produkál a manchesteri Odeon, délelott 11 órás vetítésnél :)

kekec 2009.12.17. 15:55:34

Szerintem egészen biztos a kasszadöntögetés ennél a filmnél. A saját környezetemben is azt tapasztalom, hogy a sok pozitív kritika, nézői visszajelzés és a rengeteg reklám megteszi a hatását és sok embert vesz rá arra, hogy megnézze az Avatart, noha nem biztos, hogy előzőleg különösebben érdekelte. Szóval biztosra veszem, hogy Cameron szép kis sikert könyvelhet el ismét.

Ismeretlen_82723 2009.12.17. 16:49:03

Most, hogy láttam, lehet, hogy ez százast levennék a 750 millióból...csökkent a bizodalmam a jó szájhagyományban, bár hozzáteszem, nekem a nézők által is éltetett és ebből (is) táplálkozó Vasember és Star Trek sem tetszett egy "oké"-nál jobban.

Ismeretlen_139112 2009.12.17. 20:40:58

MOM délutáni angol nyelvű vetítésén elég sok lány volt (külföldi-magyar vegyesen) és elég sokan törölgették a szemüket a film után. Szóval lehet hogy nem kéne teljesen leírni a Titanic-os közönséget...

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 20:49:28

10: lehet, hogy a két és fél órányi háromdé miatt dörzsölgették a szemüket. :)

ezmiez 2009.12.17. 21:00:43

@9: ó, végre. részemről is max oké volt a reakció. frusztrálva is érzem magam azóta emiatt:D

Ismeretlen_139112 2009.12.17. 21:04:06

Nemtom, az én szememnek a világon semmi baja nem volt... kicsit talán lehetett volna izmosabb a projektor, de ennyi.

Ismeretlen_1068 2009.12.17. 22:51:27

némi bevételi előrejelzés: http://www.slashfilm.com/2009/12/17/avatar-outselling-star-trek-in-advance-ticket-sales/

Ismeretlen_82723 2009.12.17. 23:25:17

A boxoffice.com és a Box Office Guru pedig egyaránt 75 milliót jósol.

Ismeretlen_112472 2009.12.18. 08:11:16

Én nem mondanék még semmit amíg az első konkrét számok meg nem jelennek. Tegnap este megnéztem és megszerettem a filmet. Jövő héten szeretném megint megnézni, de már az összes IMAX időpont teltházas. (Az első sorban pedig nem szívesen foglalnék helyet...) Szóval ilyen szempontból biztos hogy kasszasiker a film!

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 09:49:57

íme egy konkrét adat: első nap 105 előadáson 11.286-an látták budapesten, ebből 1707-en az IMAX-ben. az ottani átlagos kihasználtság 85%-os, az összesített pedig 28%-os (a 2D-s mozik kissé lekanyarították). összehasonlításképp az ICE AGE 3-at 16.817-en nézték meg, csak ott 157 előadáson osztozkodott ennyi néző (35%-os kihasználtság mellett). szerintem ez határozottan biztató adat.

Ismeretlen_82723 2009.12.18. 09:56:51

Szerintem érdemesebb a Jégkorszak 3-nál A sötét lovaggal összevetni: azt pl. szinte ugyanennyien nézték meg a nyitónapon a fővárosban, és végül 225 ezres országos látogatottságig vitte. Az ünnepek alatti gőzerővel szerintem meglehet a negyedmillió fő az Avatarnak.

Ismeretlen_139112 2009.12.18. 11:23:08

Nem árt azért észben tartani, hogy eddig az IA3 a legnézettebb film az idén.

Ismeretlen_112472 2009.12.18. 12:11:22

Na csak megvettem azt a jegyet kedd délutánra az első sorba. :) Annyira nem lehet vészes. Negyed magammal leszek, szóval majd csak elleszünk. A nézettségi adatok tényleg elég biztatóak. Biztos vagyok benne, hogy hétvégén a 2D-s kihasználtság is felfelé fog kúszni.

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 12:12:28

ööö, az IMAX-ba? vakmerőség. :)

Ismeretlen_112472 2009.12.18. 13:44:55

Majd mindenképpen beszámolok az élményről. Tegnap a 7 sorban csücsültem. Sokat vacilláltam, de végül csak bevállaltam. Négyünkből kettőnek meglepetés lesz az esemény, szóval biztosan extrán meg fognak majd lepődni, amint leültünk.

Daemiaen 2009.12.18. 19:02:10

Az Avatar 2000 vásznon 3 millió dollárnyi bevételt generált éjfélkor Amerikában. Hmmm.

Lord Picard 2009.12.18. 20:38:21

Az nem túl jó, igaz Daemiaen? :S Bár, gondolom, sejtem, remélem, hogy csak azért ennyi, mert nem 3D-s vásznak voltak és most inkább mindenki abban akarja megnézni. Nem tudom, vártam e ennyire bevételi adatokat egy filmnél, de nagyon izgulok, mert mióta láttam a filmet, nagyon-nagyon rákattantam a dologra, és nem szabadulok a hatása alól, nem szeretném, ha bukta lenne. Az biztos, hogy meg fogom még nézni 3D-ben a filmet, nem egyszer.

Ismeretlen_140561 2009.12.18. 21:36:33

24: Az már majdnem harmadannyi, mint a King Kong egész szerdája volt majdnem kétszer annyi moziban, és ahogy nálunk is, biztos vagyok benne, hogy a tengerentúlon is lehetett éjfélkor 3D-s változatot választani, ergo a jegyek is drágábbak voltak. Ez a film azonban nem az az Alkonyat vagy Harry Potter, aminek rajongói minél hamarabb látni akarják, másnap suliba, munkahelyre kell menni az érdeklődőknek. Szerintem a nagyobb célközönség is kibír plusz 14-20 órát, hogy lássa, továbbá egy két és fél órás opuszt is nehezebb végig figyelni éberen az éjjel. Szerintem várjuk meg a teljes pénteki eredményt, onnan okosabban tudunk majd nyilatkozni. Amúgy itt Nyíregyházán az éjféli vetítésen is alig voltunk, a későbbi napokra pedig szorgalmasan foglalják, ha nem is az utolsó helyeket, de jobban fogynak a jegyek. Biztos vagyok benne, hogy tisztességes összeggel nyit és tovább tart majd a lefutása, mint egy Alkonyatnak.

Ismeretlen_140561 2009.12.18. 21:43:35

Amúgy az milyen stratégia lenne már a következő? Valamikor a közeljövőben biztos elő fognak állni hasonlóval. Mondjuk a stúdió a tesztvetítések alapján meg van elégedve a filmmel és biztos benne, hogy a nézők is elégedettek lesznek. Természetesen 3D-s filmről van szó. Mondjuk az első héten csak 2D-s verzió futna, így a hardcore fanok elmennek, hogy lássák a filmet, akkor is, ha még csak 2D-s, legfeljebb megnézi 3D-ben még egyszer, ami csak egy héttel később lesz elérhető. Így talán többen néznék meg kétszer. Mert biztos lennének, akik az első héten megnézték, de vacilálnának a második megtekintésen. Elvégre én is ilyen vagyok. Ha nem lenne lehetőségem megnézni másodjára maximális élményt nyújtó teremben 3D-ben az Avatart, akkor lehet, hogy elhúzódna a második megtekintés 2D-ben.

Ismeretlen_140561 2009.12.18. 22:06:36

Most olvastam a movieweb-en, hogy 3.5 millió, nyilván felfelé kerekítve, de jobban néz ki:) Ám azt is leírják, hogy annak a 2000 mozinak a nagy része 3D-s. Viszont állítólag a matiné előadások becsült értékei kirobbanóak:)

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 22:22:19

a 15.000-es átlag nem rossz. ne feledjétek, ez nem egy franchise, nem is egy adaptáció és nem is egy színtiszta gyerekfilm. az átlagemberek kajálták, szerintem a word-of-mouth jól viszi majd.

Ismeretlen_1068 2009.12.18. 23:02:06

egy kis filózás a film első napi teljesítményéről: http://www.deadline.com/hollywood/first-word-avatar-midnights-only-3-million-even-with-higher-3d-ticket-prices-hollywood-now-predicting-85m-weekend/

Ismeretlen_139112 2009.12.19. 01:22:18

A film legfőbb ereje szerintem továbbra is az, hogy a legtöbb ember ugyanúgy többször fogja megnézni, mint anno a Star Wars első részét. Páran már írták szakmai fórumokon, hogy a teremből kijövés után egyből beálltak a sorba újabb jegyet venni, de csak későbbi előadásra volt hely. Szóval szerintem az Avatar lendülete jó sokáig ki fog tartani.

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 07:57:06

‘Avatar’ Shows Promise in Midnight Launch http://www.boxofficemojo.com/news/?id=2635&p=.htm

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 12:28:39

ítéletidő van amerikában, ennek ellenére 28 milliós pénteki bevételt prognosztizálnak a filmnek: http://www.deadline.com/hollywood/first-word-avatar-midnights-only-3-million-even-with-higher-3d-ticket-prices-hollywood-now-predicting-85m-weekend/

Ismeretlen_82723 2009.12.19. 12:47:12

Szerintem ha a péntek (a 3,5 millióval együtt) 30 millió alatt lesz, akkor szombaton pozitív irányú változás következik be. A 80 milliós nyitány továbbra is erősen lehetséges.

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 12:48:21

indiában viszont smash hit a film. :) http://www.indiaglitz.com/channels/hindi/article/52779.html

Ismeretlen_112472 2009.12.19. 16:23:28

Éljen! :)

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 18:32:34

http://hollywoodinsider.ew.com/2009/12/19/avatar-lands-27-million-friday/ a részletekről majd TheHun beszámol.

Daemiaen 2009.12.19. 20:04:13

Mi a helyzet nálunk? Gondolom, az idő betett a mai napnak...

Ismeretlen_1068 2009.12.19. 20:08:14

annyira, hogy a munkanap ellenére nincsenek statisztikai adatok. :)

Ismeretlen_112847 2009.12.19. 22:53:21

34: Kb. erről beszéltem. Indiában azért ha ráharapnak az elég sok pénz, lakik ott pár ember :)

Ismeretlen_1068 2009.12.20. 09:23:46

http://www.cnn.com/2009/US/weather/12/19/winter.weather/index.html én nem várok szép szombati számokat. :(

Ismeretlen_82723 2009.12.20. 09:56:49

Oké, de ha mindent belinkelsz, nekem már nem marad mit mondanom este. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.20. 11:39:14

szerencsédre egész délután/este távol leszek, így nem tudlak beelőzni... egyébként sorry. :)

galahad 2010.07.12. 13:16:22

(üzenet a jövőből)... én úgy 2,7 milliárdra tippelek :D (nagyon vicces volt visszaolvasni ezt a bejegyzést!)

Ismeretlen_82723 2010.07.12. 13:24:28

43. Tulajdonképpen az Avatar menetelése precedens nélküli volt, így ezen bejegyzés miatt kevésbé szégyenkezem. :)

Ismeretlen_1068 2010.07.12. 13:40:04

Én csak 600 millát prognosztizáltam. :) És ha mást nem, de a nyitó hétvégét úgy ahogy eltalálta A Magyar. Ja, s ha már előkerült: olvastátok, hogy Cameron 350 milliót keresett a filmmel? :)

galahad 2010.07.12. 13:47:50

én kevésbé voltam szkeptikus, arra számítottam, hogy valamivel túllépi a milliárdot, s valószínűleg kicsivel beelőzi a LOTR3-at, persze ez se lett volna sokkal közelebb:) 45: akkor le is forgathatja zsebből a második részt :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása