aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: the curious case of benjamin button (2008) Zalaba_Ferenc
2009. június 13. 07:06:51

Kategória: 5 komment

A Sötét Lovag decemberi megjelenése óta talán a Benjamin Button különös élete volt a legjobban várt hazai Blu-ray kiadvány. Szerencsére hozzánk is extrákkal dúsított, kétlemezes formában futott be David Fincher 3 Oscar-díjat nyert filmje.

KÉPMINŐSÉG

A Benjamin Button különös élete az eredeti 2:40:1-es képarányban került fel a kétrétegű, 50GB-os lemezre, melyről az 1080p/VC-1-es kódolású transzfer több, mint 40GB helyet foglal.

David Fincher csakúgy, mint előző filmje - a Zodiákus - esetében, ezúttal is a Thomson VIPER és a Sony F23-as digitális kamerák mellett tette le a voksát, az eredmény pedig - túlzás nélkül állíthatom - a 2009-es év eddigi legragyogóbb HD transzfere lett. A lehulló színes gombokból formát öntő, szemet gyönyörködtető Warner/Paramount logó után a színpaletta ugyan visszafogottabbá válik, de egy percre se higgye senki, hogy a néhol sötét, sárgás-barnás árnyalatú, néhol pedig hideg, kontrasztos színvilágú kép nem fog lemászni az LCD/Plazma képernyőjéről.

Claudio Miranda pazar operatőri megoldásai a moziban is lenyűgöző vizuális élményt nyújtottak, Blu-rayen azonban az élettel teli, hihetetlen részletgazdagságú kép egészen más szintre emeli az élményt. A nappal, szabad ég alatt játszódó jelenetek már-már három dimenziós mélységgel bírnak, az esti illetve a zárt térben forgó képsorok pedig klasszikus, filmszerű hatást gyakorolnak. Utóbbiakból bizony akad bőven a film majd' három órás játékideje alatt, - a feketék mélyek és kellően sötétek, a fény-árnyék átmenetek pedig szintúgy nagyszerűek.

Néhány rövidebb jelenet (például az órákészítő mester, Mr. Gateau története) valamivel gyengébb minőséget képvisel a film többi részéhez képest,  de ez természetesen nem róható fel a kép hibájaként, ugyanis szándékosan piszkolták össze őket a régies hatás kedvéért. Legyen tehát szó akár a viharos vagy napsütötte, kéklő tengerről, a nyüzsgő New York-i éjszakáról vagy az egyre fiatalodó Benjamin arcára fókuszáló felvételekről, a digitális HD transzfer minden pillanatban ámulatba ejtően részletes és gyönyörű.

HANGMINŐSÉG

A képminőséghez hasonlóan a veszteségmentes, 5.1-es angol Dolby TrueHD hangsáv is magas nívót és minőséget képvisel. Brad Pitt narrációja és a dialógusok mindvégig kellő hangerővel, nagyon tisztán és érthetően szólnak, Alexandre Desplat hibátlan dinamikával megszólaló filmzenéje pedig csodálatos atmoszférát teremt a filmnek.

Túlnyomórészt a center és a front hangsugárzók dolgoznak, de akad azért jó pár jelenet, melyek során mindegyik csatorna aktívan részt vesz a munkában. Onnantól válik különösen izgalmassá a dolog, hogy Benjamin a „The Chelsea" névre keresztelt vontatóhajó fedélzetére lép. A hullámok sodrása kitölti a teret, a hajókürt hangja pedig félelmetes basszussal bír. A csúcspont azonban a vontatóhajó és a német tengeralattjáró csatája, mely során a robbanások és a gépfegyverek ropogása valósággal szétszedi körülöttünk a szobát a kiváló surround kihasználtságnak és a remek mély hangoknak köszönhetően. Hasonlóan impresszív a kórházi szobába halkan beszűrődő vihar zaja vagy a zsúfolt, füstös kocsmák hangzavara. Nem is fecsérlem tovább a szót, a lemez a hangminőséget illetően is maximális pontszámot érdemel.

A Dolby Digital 5.1-es magyar szinkron természetesen nem kelhet versenyre az eredeti hanggal, azért szégyenkezésre nincs oka. Nekem sehogy sem sikerült, de aki képes megszokni a Brad Pitt - Fekete Ernő Tibor párosítást, az minden bizonnyal elégedett lesz a magyar hangsáv nyújtotta élménnyel.

EXTRÁK

Az első lemezen egy David Fincher által elkövetett audiokommentárt találhatunk, melyről sajnos lemaradt a magyar felirat. Nagy kár érte, ugyanis Fincher nem az a hallgatag típus,- rengeteg apró, érdekes információval szolgál a produkcióval kapcsolatban.

 

A második lemezen viszont minden extra magyar feliratos, ráadásul minden HD (1080i) felbontásban kapott helyet. A The Curious Birth of Benjamin Button cím egy magánál a filmnél is hosszabb, cirka három órás dokumentumfilmet rejt magában. Megnézhetjük egyben vagy akár apránként is, a főbb szegmensekre lebontva.

A First Trimester a pre-produkciós fázissal foglalkozik és egy rövid, de annál megindítóbb bevezetővel indít, melyben David Fincher megosztja velünk a születéssel és a halállal kapcsolatos élményeit, tapasztalatait. Ezt követően a producerek mesélnek a film létrejöttének különböző, koránt sem problémamentes fázisairól egészen 20 évre visszamenőleg (Tudtátok, hogy a rendező kishíján Steven Spielberg lett, Tom Cruise pedig komoly esélyes volt a főszerepre?). Zárásképpen pedig a forgatási helyszínek kiválasztásában vehetünk részt a stábbal.

A Second Trimester-ben a 200 helyszínt érintő, 145 napos forgatást követhetjük nyomon. A két részből álló, összesen egy órás kisfilmben betekintést nyerhetünk az összes fontosabb jelenet forgatásának kulisszatitkaiba. Végül pedig Jacqueline West árulja el, hogy honnan merített ötleteket a szereplők ruháinak elkészítéséhez.

A Third Trimester talán a legizgalmasabb rész, mely a filmben szereplő vizuális trükkök, hangeffektek illetve a filmzene elkészítésének rejtelmeibe vezeti be a nézőt. Kiderül, hogy miként varázsolták Brad Pittet Benjamin Buttonná és hogy a digitális arcfelvarrás bizony csodákra képes. Arról is lehull a lepel, hogy hogyan készült el és futott ki a virtuális vizekre a Chelsea vontatóhajó. Az utolsó részben pedig arról esik szó, hogy hogyan tették korhűbbé számítógépes trükkök segítségével  a városi felvételeket.

A hangeffektekkel kapcsolatos részben megtudhatjuk, hogy nem volt egyszerű a korhoz passzoló hanghatásokat szerezni vagy éppen fabrikálni és hogy mennyit szenvedett a stáb a forgatás során az intenzív környezeti zajokkal, illetve azok szűrésével. A filmzenéről pedig a zeneszerző, Alexandre Desplat ejt pár érdekes szót.  

A Birth pontban egy 4 perces szösszenetet láthatunk a film tavaly decemberi New Orleans-i premierjéről rövid bejátszásokkal tarkítva, ahol a stáb tagjai megosztják velünk záró gondolataikat a filmmel és a forgatással kapcsolatban.

A fentieken kívül kaptunk még négy képgalériát és megtekinthetjük a film két előzetesét HD felbontásban.

A Benjamin Button különös élete egy csodálatos mese korunk egyik legtehetségesebb rendezőjétől, mely a Blu-ray formátum adta lehetőségeknek köszönhetően még nagyobb, teljesebb élményt nyújt, mint valaha. A referencia minőségű kép és hang mellé párosuló fantasztikus extratartalom az itthon ez idáig  megjelent legjobb kiadványok közé emeli. Kihagyhatatlan darab, melynek minden BD gyűjteményben ott a helye. 

Screenshotok 1920x1080-as felbontásban: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Címkék

oscar bd brad pitt cate blanchett blu ray david fincher warner bd kazama bd magyarorszag

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr924536768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.06.13. 08:43:08

ilyet egy akciós csajnak nem illene mondania, de mióta megjött ez a emez, azóta csak rá veregetem. :) kiváló munka: a kiadvány és a teszt is.

Ismeretlen_76999 2009.06.13. 11:36:43

HMV-ről akartam berendelni a slipcase miatt és bevallom nem bíztam a magyar kiadványban, de ez emggyőzött! Példás kritika, mihamarabbi vétel.

Ismeretlen_93066 2009.06.13. 11:38:59

köszi. nálunk is csak ez volt a lejátszóban mióta megérkezett:) Még barátnőm is el volt ájulva a képminőségtől, pedig ő aztán nem az a fajta aki foglalkozik az ilyen dolgokkal:) így is hatalmas élmény volt, de komolyan sajnálom, hogy nem bd-n láthattam először ezt a filmet.

Ismeretlen_1068 2009.06.13. 12:27:32

érdekes, hogy ezt mondod: én anno egy információs vetítés keretében láttam elképesztően homályos kópiáról, aztán utána megnéztem normál moziban, ahol a legdrámaibb részeket végigröhögték a hátam mögött, de még így is nagyon tetszett a film. már be van ütemezve a film társasági vetítése. :)

n4nom4n · http://seygirfnuarb.deviantart.com/ 2009.06.14. 13:30:47

nem egy tipikus Fincher stuff de sztem akkor is jó film...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása