aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: the dark knight (2008) Zalaba_Ferenc
2008. december 12. 00:41:24

Kategória: 25 komment

Háromszor is volt szerencsém moziban meglesni a The Dark Knight-ot, de már az első alkalom után világossá vált, hogy ez a film mérföldkő lesz a Blu-ray technológia történetében és a globális BD piacot is jó eséllyel jelentősen fellendíti majd. Persze ekkor még remélni sem mertem, hogy még idén megjelenik kis hazánkban is, ráadásul egy fullos, 100%-ig magyarított, kétlemezes kiadvány formájában kevesebb, mint 8000 Ft-ért. No nézzük akkor mit is rejtenek a várva várt korongok.


KÉPMINŐSÉG

Az 1080p/VC-1 kódolású transzfer változó képarányban került fel az 50GB-os, kétrétegű Blu-ray korongra. Az IMAX MK2 kamerákkal (65mm) forgatott jeleneteket 1:78:1-es képarányban élvezhetjuk, míg a Panavision Panaflex-szel rögzítetteket (35mm) 2:40:1-ben. Ha esetleg valaki attól tartana, hogy a képarányváltás egy kicsit is levon a film élvezhetőségéből, akkor megnyugtathatom, szó sincs erről. Sőt, aki nem tud róla előre, az jó eséllyel észre sem veszi majd.



 

2008 legjobban várt Blu-ray megjelenése az elvárásokhoz méltóan referencia értékű transzferrel bír. Az IMAX jelenetek - ahogy az a prológusból és a screenshotokból már sejthető volt - abszolút etalon minőséget képviselnek, még a gyakorlott BD néző is minden alkalommal a földön fogja keresgélni az állát amikor eltűnnek a fekete csíkok a képernyőről.

Mivel a film túlnyomó része sötétben játszódik, a Warnernek különösen nagy gondot kellett fordítania arra, hogy a fekete színek megfelelő mélysége mellett kellően éles, tiszta képet kapjunk. Jelentem, az eredmény több, mint lenyűgözőre sikeredett. A feketék mélysége, a fekete-szürke színek kontrasztja egyaránt top notch, mindemellett az IMAX kameráknak köszönhetően oly' mértékű részletgazdagságot, olyan precízen belőtt kontrasztot és olyan kristálytiszta, zajmentes képet kapunk a sötétben forgó jeleneteknél is, melyet ezidáig még nem láthattunk bd-n.



 

Az IMAX szcénákhoz képest némi visszalépést jelentenek a 35mm-es részek (és ugye utóbbiak vannak többségben), mert bár itt is akadnak remek, kiváló részletességű, gyönyörű feketékkel és roppant élethű színekkel megspékelt pillanatok, ha huzamosabb ideig 2:40:1-es képarányban futó rész megy és hirtelen becsusszan egy IMAX felvétel akkor azért erőteljesen látszik a felbontásbeli különbség az IMAX javára. De ezzel természetesen nem a hagyományos megoldással készült képsorokat akarom degradálni, ugyanis nemigen van jelenleg olyan BD transzfer, amely fel tudná venni a versenyt a The Dark Knight IMAX képsoraival.

A transzfer egyetlen apró hibája, hogy bizonyos jelenetek során (pl Joker kihallgatása) felfedezhetünk némi élkiemelést (edge enhancement). Bár sok külföldi Blu-ray fórumon lázadoznak miatta, én mélységesen egyetértek a neves BD teszterekkel, akik szerint a jelenség csupán alig észrevehető és ezzel együtt is csodálatos a képminőség.


HANGMINŐSÉG

Szerencsére a képminőség mellett a hangminőségre is odafigyeltek a WB-nél. A Dolby TrueHD hangsáv (48kHz/16-bit) valóságós földrengést varázsol a nappalinkba még alacsonyabb hangerő mellett is. Hans Zimmer és James Newton Howard minden taktusában tökéletes filmzenéje szinte megállás nélkül kíséri végig a filmet, hol lüktetve, hol suttogva, de mindvégig félelmetesen jól keverve. Percek alatt beszippant  a hangulata és nem is enged el többet. Fantasztikus.



Az egyéb hangeffektusokat tekintve sem érheti szó a ház elejét. Földi és légijárművek egyaránt megszólalnak (még gyakrabban felrobbannak) a filmben, a TrueHD hangsávon azonban nem tudnak kifogni. Sőt, ekkor van igazán elemében! A páncélautós üldözés minden perce például maga a mennyország. A mélynyomóm rég volt ennyire elemében, nem is tudom mikor hallottam ilyen kiváló minőségű mélyeket utoljára. A batpod hangja, Bruce Wayne ujjlenyomat analízise és Joker kórházi akciója külön említést érdemel, félelmetesen jól szólnak. A center hangfal becsülettel szállítja a kristálytiszta dialógusokat, a surround hangfalak pedig gondoskodnak róla, hogy még a legapróbb szisszenésről se maradjunk le.

 

Kiemelkedően jó basszussal és fantasztikus dinamikával rendelkező, tökéletesen kevert hangsávval van tehát dolgunk, mely magas hangerőnél csillogtatja meg tudását igazán. Az egyik, ha nem a legjobb TrueHD track amit idén hallottam. A szinkron technikai és minőségi szempontból sem ér fel az angol 5.1-es hangsávhoz, a maximális filmélmény érdekében mindenkinek azt javaslom, hogy az eredeti nyelv+felirat kombót válassza.


EXTRÁK

Valamennyi extra HD felbontásban, magyar felirattal ellátva került a korongokra. Az első lemezen a "Focus Points" (65 perc) névre hallgató, enyhe PiP (kép a képben) utánérzésű extrával találkozhatunk. Praktikus megoldás ugyan, hogy a film közben is megnézhetjük az éppen aktuális jelenethez kapcsolódó kisfilmeket (ilyenkor a film nem megy tovább, a kisfilm fut teljes képernyőben), de szerintem mindenki jobban jár ha a special features pontban megnézi őket külön. A mini-doksik egyébként tartalmasak, többek közt beleshetünk a filmzene készülésének különböző fázisaiba (a Joker theme-re kihegyezve) illetve megtudhatjuk azt is, hogy mennyire nehéz az élet ha az ember IMAX kamerákkal akar filmet forgatni.



Sajnos a második lemez sincs dugig tömve finomságokkal, de azért sok kellemes perc fog eltelni ezen extrák társaságában is. A "Gotham Tonight" (46 perc) menüpont egy hatrészes (ál)híradó szériát rejt, mely elkaluzolja a nézőt Gotham világába, sok képi és hangi visszautalással a Batman Begins történetének idejéből. A show-ban meginterjúvolt alanyok között Eric Roberts is feltűnik, természetesen mint Salvatore Maroni. Azt gondolom feleslges megemlítenem, hogy itt is mennyire fantasztikusan hozza a figurát. :)

A "Batman Tech" (45 perc) című dokumentumfilmben Batman új fegyvereit ismerhetjük meg közelebbről. Meglepő alapossággal jártak el a készítők ezügyben, érdemes mindenkinek megnéznie. A “Batman Unmasked: The Psychology of the Dark Knight” (45 perc) pedig Batmannek és ellenségeinek lelkivilágát, motivációit boncolgatja. Ez az extra sem csak a rajongókat fogja a fotelhoz bilincselni, megéri tehát rááldozni háromnegyed órát.

A "Still Galleries" ponton belül 4 kategóriát találunk: Joker Cards, Concept Art, Poster Art és Production Stills. Bár a Joker kártyák is mindenképp megérnek egy nézést, az igazi csemegét a Production Stills jelenti, köszönhetően a rengeteg fantasztikus, forgatás közben készített képnek Heath Ledgerről.



A "Trailers and More" pedig értelemszerűen előzeteseket és tv spotokat tartalmaz. Szám szerint 9-et, természetesen HD-ben.

Extrák terén sem lehet tehát okunk komoly panaszra, de egy ilyen kiemelten sikeres film esetén mégis elvártam még pár "így készült" dokumentumfilmet illetve egyéb érdekességeket. Sajnos a BD-Live csak az amerikai kiadásra került fel, így nekünk nem lesz lehetőségünk a jövőben bővíteni az extra tartalmakat.

A The Dark Knight tehát amellett, hogy az év egyik legjobb filmje, az év egyik legjobb BD kiadványa is egyben. Kötelező vétel minden Blu-ray rajongó számára.


Screenshotok 1920x1080-as felbontásban 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Címkék

the dark knight heath ledger christian bale blu ray christopher nolan warner bd kazama

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr244536109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.12.12. 06:56:26

kiváló tezst - mint mindig. :) mindjárt jól meg is dolgozom.

Ismeretlen_32458 2008.12.12. 07:46:16

Kiváló teszt. Hogy fogom kibírni ezt a pár hetet, hogy megnézzem BD-n :)

aTom 2008.12.12. 09:26:36

Látom te aztán nem sokat aludtál az éjjel. ;) Fogadd gratulációmat az írásért. Le a kalappal. Egy két dolog érdekelne viszont még a kiadással kapcsolatban: A magyar szinkron technikailag milyen formában került a lemezre? (Mondjuk egyértelmű hogy ezt a filmet csakis eredeti nyelven nézem majd meg, de mégis érdekelnek a részletek.) A magyar felirat a moziban látottakhoz képest ugye javított? Mármint nincsenek benne "érdekes" elírások mint nyáron a filmszínházakban?

zééé 2008.12.12. 09:33:33

Egy kérdés, lassan én is rászánom magam a készülék megvásárlására, de nem tudom az erősítőmnek milyen feltételeknek kell megfelelnie, hogy kicsiholjon magából egy dtshd-t, vagy egy pcm 5.1-et?

Ismeretlen_1068 2008.12.12. 09:42:30

aTom: a szinkron DD5.1-es, a feliratról majd holnap este beszámolok.

Ismeretlen_87470 2008.12.12. 10:07:35

zééé: Ha olyan lejátszót veszel, ami dekódolja a TrueHD-t és a DTS HD-t, akkor bármilyen erősítő jó, aminek van analóg 5.1 bemenete, csak nem árt hozzá 6 db jó minőségű rca csatlakozós kábelt venni. Ha digitális összekötést akarsz, akkor mindenképpen HDMI-s erősítő kell. Egy HDMI-s erősítő jó eséllyel tud fogadni PCM-et, és ha a lejátszó dekódolja a TrueHD-t, DTS-HD-t, akkor azt PCM-ként tudja az erősítő kezelni, akkor is, ha az erősítőben nincs dekóder (PCM-hez nem kell). Ha a lejátszó nem dekódolja a DTSTrueHD-t, akkor olyan erősítő kell, ami HDMI-s ÉS van benne dekóder is.

gez 2008.12.12. 10:27:47

“Batman Unmasked: The Psychology of the Dark Knight" xpress.hu szerint ennek a doksinak a dvd verzión is rajta kéne lenni, de én nem találtam:( eléggé szegényesnek is találtam így az extrakínálatot, főleg a "batman: begins"-hez képest.

Ismeretlen_1068 2008.12.12. 10:36:02

szinte biztos vagyok benne, hogy jövő karácsonykor ebből is jön vmi ultimate kiadás, viszont hülyeség lenne odáig várni: a film minősége egyszerűen brutális.

Ismeretlen_93066 2008.12.12. 12:15:27

szerintem nem a mozis felirat került rá. arra pl kifejezetten emlékszem, hogy batmannek itt már nincsen fia:)

CaWarin 2008.12.12. 12:25:04

Ha a sima dvd feliratából indulok ki, akkor a mozis felirat, itt-ott belepiszkálva/javítva.

zéé 2008.12.12. 13:15:47

Derceto köszi! Még egy kérdés sony bdps300be,c1 lejátszoról valakinek, tapasztalat, vélemény?

Ismeretlen_62806 2008.12.12. 15:34:15

Nagyszerű kritika, köszönjük! Ne feledkezzünk meg az első napos eladási adatokról sem: az eddigi rekordtartó Iron Man (260ezer példány) több, mint kétszerese, 600ezer darab kelt el belőle.

Ismeretlen_1068 2008.12.12. 15:57:34

hallod, batboy? első napon 600.000, azaz HATSZÁZEZER DARAB TDK BD fogyott.

Ismeretlen_1068 2008.12.12. 15:58:13

(csak amerikában.)

Ismeretlen_1068 2008.12.12. 15:58:48

amúgy a teszt némileg upgradelt változata itt olvasható: http://www.xpress.hu/HIREK/news.asp?KOD=99811853563086503311485524

Ismeretlen_93066 2008.12.12. 18:05:30

yesss, megkaptam a mailt a warnertől, hogy még befértem a Nolannal való "live community screening" chatelésbe:))) nem mintha bármit is akarnék kérdezni tőle, de nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz ez az egész. más: a warner bd-live felülete messze a legigényesebb amit eddig láttam. tettek már fel egy rakat interaktív batman comic bookot, további kisfilmet a filmzenéről (Harvey Dent Theme) és a batpodról is. nagy kár, hogy csak az usa változaton van bd-live és a többi ország kimarad a mókából:(

Ismeretlen_93066 2008.12.12. 18:11:06

Rejtett extra, nem tudom műxik-e, még nem csekkoltam le: There is an easter egg on the Blu-ray. It's on the third theatrical trailer. They made a Jokerized version of it that was used during the viral marketing before the film's release. It's a pretty funny video. It features the Joker's knife turning into a light saber when he's walking down the street and says, "And here we go!" Select the third theatrical trailer on Disc 2. Pause it when it starts playing. Then enter the following code: 5 6 5 3 7 It does work on the PS3 without a Blu-ray remote. Just use the triangle button to bring up the PS3 menu and you can use the number pad.

Ismeretlen_88360 2008.12.12. 20:50:46

lassan befuthatna nekem is a bőregér, csak a rohadt koporsó várat magára. (míg el nem fogy a türelmem) a teszt szokás szerint kiváló.

Szkítör 2008.12.12. 23:10:41

ilyenkor azért elgondolkozom hogy mennyit érnek és fognak érni a mai dvd gyűjtemények. nyilván egy vígjáték, dráma vagy valamilyen kultfilm ahol nem a technika és a látvány a lényeg, teljesen megfelel a mostani "hordozó" formátumon, de pl, ez a batman is, brutális lehet Blu-rayen, vagy pl. a The Fall. mondjuk árban még elég erős, de biztos fog lemenni egy idő után... szóval az ilyenek miatt érdemes lenne elkezdeni felkészülni a Blu-Ray-re nekünk halandó filmfanoknak is? (aeon_flux: a most megjelent soundtrack 2 cd special edition-ről nem fog véletlenül felkerülni valami anyag? eléggé brutális cuccnak néz ki, a "csomagolás" is de inkább a booklet tűnik lenyűgözőnek, bár árban nagyon húzós)

Zealander 2008.12.14. 10:38:02

Batman bőven megérdemelt ennyit:) Erősíteném én is a Blueray piacot, de sztem nekem csak a nyálcsorgatás marad:))

Ismeretlen_1068 2008.12.14. 12:24:59

tegnap letudtuk az új plazmán: az IMAX részek elképesztők, a feketék mélysége úgyszintén, a film viszont némileg veszített fényéből.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.12.14. 15:49:10

Az első rész szinkronja nagyon korrekt volt. Van olyan jó a Sötét Lovagé? Ki adja Joker magyar hangját?

Ismeretlen_62806 2008.12.14. 16:00:53

Linkovic: ha youtube-on rákeresel a "dark knight hungarian" szavakra, több részletet is megnézhetsz a filmből Stohl Andrással a Joker hangjaként (bár soha nem nézek szinkronnal filmet, szerintem kifejezetten jó munkát végzett).

Szkítör 2008.12.14. 19:14:03

Hát én inkább rosszakat olvastam róla, annyira belenéznék kiváncsiságból ebbe a szinkronrészletbe de nem visz rá a lélek, mert tuti illúzióromboló lenne. Kár hogy Kaszás Attila már nem él, talán ő lett volna a legjobb választás.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.12.14. 20:06:05

Köszi daesu, belehallgattam... inkább csak annyit mondok: no komment. (Szerintem nem Stohl Bucival van a baj, mert ő általában korrekt munkát végez. Maga a szinkron, a hangmérnöki munka, a szinkronrendezés minősíthetetlen. Buci képtelen eldönteni, hogy az eredeti hangot utánozza e vagy adja saját magát, végül mindkettőt csinálja egyszerre, a végeredmény pedig olyan lett, mint egy paródia. Sajnálom, mert az első rész szinkronja igényes munka volt.)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása