aeon flux

ready for the action now, danger boy?

beszámoló: balaton sound vol.2 @ zamárdi, 08-07-10/11/12/13 Zalaba_Ferenc
2008. július 14. 12:10:56

Kategória: 25 komment

szemlézés

a sziget kft és tsai a balaton sounddal nem titkoltan egy új réteget kívánt megcélozni: csórikámék helyett a jóval fizetőképesebb középosztályt. így jött a képbe balaton parti föveny, a sushi bár, az ilyen-olyan teraszok, playboy nyulak, thai masszázs, no meg az elektronikus zene orrba-szájba. a derék (gazdasági szempontból meg egyenesen kitűnő) kezdeményezést a hiányos infrastruktúra és az ehhez idomuló látogatói hozzáállás azonban pillanatok alatt bombázta szét. a megcélzott színvonal köddé vált.

végül is elmondható, hogy a balaton sound aligha különböztethető meg a szigettől vagy a volttól: nagy a por, tornyokban áll a szemét, a wc-ket használni életveszélyes, a hangosítás vacak, a kaják nehezen minősíthetők (mármint állagban, egyébként kurva finomak és legalább annyira egészségtelenek), a közönség pedig hentereg, de legalább élvezi.

már amikor lehet. viharjelzés esetén ugyanis nincs B-terv, az egész feszkó lebénul: a szolgáltatók fedezékbe vonulnak, a sátrakat lezárják (tudod, fémszerkezet, gyúlékony ponyva), egyedül a nagyszínpad üzemel tovább (az ott fellépőket nyugodtan agyonvághatja a villám), de ott is csak este hattól van élet.

azért vannak különbségek. a program például közel se annyira diverzifikált, mint a szigeten - ebből mondjuk, nem is csináltak titkot -, ugyanakkor a dj-k mintha összebeszéltek volna: ha az egyik helyen electro house megy, akkor legalább három egyéb helyszínen is azt pörgetnek. ugyanakkor a balaton sound az utóbbbi évek egyik leghájpoltabb rendezvénye - a szervezők örvendezhetnek, a látogatók már kevésbé, ugyanis a limitált (20.000 kopf) férőhelyes happeningre pillanatok alatt elkelnek a jegyek, a kufárok vagyonokat keresnek, főleg a külföldieken, akiktől 100e ft feletti árat is elkérhetnek az amúgy 20e ft-ot kóstáló belépőért. jövőre valószínűleg megemelik a placc befogadóképességét (de nem a területét) és/vagy a jegyárakat. a szervezők ismételten csak nyerhetnek.

és mi a helyzet azokkal, akik bejutottak? ha nem vársz csodát, akkor simán jól érezheted magad. a rendezvény fő támogatója a heineken, ami igazán üdítő ser a sopronival szemben (elnézést, de nem a kozmopolita beszél belőlem, hanem a torkom), ugyanakkor szélesebbre kell nyitni a pénztárcát (a dobozos kiszerelés 550 ft). a preferált és ennek megfelelően túlzsúfolt helyszínek mellett akad egy-két "gerillaplacc" is (ilyen volt a café diszkosz), ahol nagyokat lehet mulatni laza közegben, s ha unod a banánt (vagy megy a majré a közelgő, ám soha meg nem érkező vihar miatt), akkor hentereghetsz a parton, mert az tényleg csodaszép. és nem fognak kinézni, hisz a balatoun sound is csak egy alternatív sziget, csupán punkok helyett kigyúrt kopaszok és csiniruhás jányok fekszenek a porban.

fülelés

sok látógatóval ellentétben engem mindig is a fellépők vonzottak (vagy tartottak távol) az ilyen megmozdulásoktól. ez most sem volt másképp, s a felhozatal előlegesen sokat ígért. az ígéretből aztán nem sok minden vált történéssé, de az a kevés legalább mély nyomot hagyott.

a goldfrapp a legnagyobb hőségben lépett színpadra, alison meg is jegyezte, hogy mindjárt elolvad. a zenéjük is olyan, mint a kókadozó vanília fagyi: gyorsan betolod, mielőtt foltot hagy. lájtos, lötyögős pop, elkalandozó figyelem.

a quimby-ről nekem a dél-szláv örömködés ugrott be, az pedig nem az én műfajom, sokat néztem az órám. DE aztán megjött a massive attack, akiket utoljára a hírhedt szigetes fellépésen volt alkalmam elkapni (tudod, ahol kevesebb, mint egy órát játszottak, jókora késéssel megelőlegezve), s ha nem lett volna csúnyán elkalibrálva a hang (ó igen, már megint), akkor talán életem egyik legjobbját élhettem volna meg. massive-ék masszív (bocs) 110 percet töltöttek a színpadon, kétszer is visszatapsolódtak, s összesen tíz fős jelenésükkel beleadtak apait-anyait abba a szánerbe, amit tulajdonképpen ők találtak ki. slágerek - ha lehet ilyet mondani - mellett számos dal szólt a hamarosan bekövetkező új albumról (előjáróban: jó lesz) a visual politikus és néhol magyar volt (ékezetes betűk nélkül), a közönség pedig értő, mert hát ezek a profik gyorsan kinevelték valamennyi jelenlevőt.


richie hawtin elmaradt (amúgy is fél háromkor kezdett volna), szóval ráálltunk a második napra. a gentleman hihetetlenül sok embert vonzott és mozgatott meg, de nem engem (amúgy is a végére futottunk csak be); a b-52s-t fél óra után hagytuk magára, mivel ugyanolyanok, mint húsz évvel ezelőtt: szarok. sikongatás, magyarázás, ad-hoc danolászás, s olyan témák, melyekről zenészeinknek sincs fingjuk (hogy kell mondani azt, hogy mezopotámia?). gondolom, a visszatpasra hagyhatott love shack nagyot szólt.

a fentiekben már magasztalt café diszkoszban melegítettünk a booka shade-re, amely fél 1-re volt meghírdetve a samsung arénába. a helyről egy jó és egy rossz dolog mondható: a szellőzés korrekt, nem folyik az izzadság a plafonról és nem újrahasznosított széndioxidot lélegzel be; ugyanakkor a hangosítás borzasztó (ne, már megint?!). a dj pöli által prünytögtetett elképesztően monoton technocsökevényből csak vmi visszhangosított tüff-tüff jutott el az aréna közepéig(!), melyet a helyszínen megjelent sok robot tanácstalan lötyögéssel hálált meg. a booka shade-nek még 1-kor sem volt nyoma, mi meg állva szunyókáltunk, így menekülőre fogtuk a dolgot.

harmadik nap jött a viharpara (előtte a szénné égés a balaton partján, de ez itt off) és a fentiekben ecsetelt lezárások. állatólag a jegyüzérkedés is csődött mondott: a tegnap még 20-30e-ért menő napijegyeket ma már 5e-ért sem lehetett elpasszolni. mi is majdnem hazacuccoltunk, de aztán erőt vett rajtunk a kíváncsiság, s bevetettük magunkat a helyszínre. a vihar végül elmaradt, az égés ellenben megismétlődött.

no nem a zagarral. balázs bandájával nem volt semmi gond. szertelen, sokat markoló elektronikus popzene zsánerpukkasztó megoldásokkal, az énekesnél sokkal ütősebb töltelékszámokkal, valamint egy slágerrel, ami csak refrénből áll. :) pattogás encore.

fatboy slim viszont égő volt. maximálisan annak éreztem. norman cook hihetetlenül nagy zenész, ő is feltalált egy zenei stílust, hatszáz néven publikált muzsikát, s régebb óta foglalkozik zenével, mint én a lélegzéssel. ugyanakkor nem túl jó dj. és ezt ő is tudja, mégis képes hülyét csinálni többek között abból a 10-15e emberből, aki tegnap este összejött meghallgatni őt. szar zenéket (2-3 éves nyári slágereket) "kever" (értsd: egyik pillanatban mgé ez szól, a másikban már az), electro house és francia electro, meg színtiszta house között pörög, s közben a színpadon marháskodik. van rá ideje. sőt, annyira a hallgatóság képébe dörgöli az overhájpoltságát, hogy a szett közben lemegy a színpadról, lábát lógatja a széléről, neonszínű kapásjelzőket dug a szájába, feje fölött pörgeti fülhallgatóját, egyszóval mindent csinál, csak a dolgát nem. és ezzel milliókat tesz zsebre. háromnegyed óráig bírtuk a hülyítést, aztán egyenesen hazajöttünk.

Címkék

pop fesztival fatboy slim electro balaton sound massive attack fesztival 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr664535651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z 2008.07.14. 15:49:27

én "csak" pénteken voltam kint, de bőven elég volt. inkább a punkok, mint ezek a kikent fiúk-lányok zselézett hajjal rózsaszín felsőkben. brr. viszont annyira nem a fesztivál miatt mentem, hogy azt sem bántam volna igazán, ha a nagyszínpadon kívül minden(ki) elolvad, és belecsorog a tóba. ellenben a goldfrapp-massive attack kombó frenetikus volt. lehet, hogy monitorra vetem a részleteket is. (érdekel? :)) mellesleg azt hittem, hogy nem bírod a žagart. érdekes. fbs tényleg nagy csalódás lehetett.

vargatom 2008.07.14. 16:11:54

Booka kb. 1kor kezdett, többnyire jó volt, de rövid. Egyébként tényleg tisztára Sziget rockerek és punkok nélkül, ránézésre a sátrak jó része is egy az egyben ugyanaz volt. Ha hirtelen felébresztettek volna a közepén, órákig is eltartott volna amíg észreveszem hogy ez nem a Hajógyári. Ha azt is nézzük, hogy maga a Sziget meg elég közepes lesz idén, akkor felmerül az emberben hogy tulajdonképpen mi is a szervezők elképzelése a jövőről... Két-három bőrt is le akarnak húzni a rókáról, és direkt szétszórják a fellépőket is ennek érdekében? Vagy csak arra készülnek hogy 1-2 éven belül kigolyózzák a Szigetet az önkormányzatok?

Ismeretlen_1068 2008.07.14. 16:44:51

Z: mindenképp! :)

Ismeretlen_1068 2008.07.14. 16:45:58

vargatom: nekem van egy olyan érzésem, hogy előbb lesz lehúzva az a bizonyos roló, mint gondolnánk.

Ismeretlen_47663 2008.07.14. 17:44:12

ha kaptam volna jegyet én is a Goldfrapp Massive párosításra lettem volna kíváncsi..

Ismeretlen_27676 2008.07.14. 18:10:26

en a Goldfrapp-Barabas Lorinc-Massive Attack-Koop -ot neztem ki, sikerult odaerni a Barabas Lorinc vegere, a Massive Attack viszont kurva jo volt. Koop utan meg huzas aludni, masnap otkor keles miatt mert mentunk a hegyekbe :) remelem keszult felvetel a massive-rol... es hogy kikerul valahova ahol en is eszreveszem :)

Ismeretlen_83328 2008.07.15. 02:03:39

Fatboy egy kínszenvedés volt egészen az utolsó negyedéig. ott végre élvezhető zenét "kevert" (kavart), de azért nem mondanám, hogy ezért feltétlen megérte lemenni soundra...

Ismeretlen_1068 2008.07.15. 08:25:47

mit értesz "élvezetes" alatt? egy kis big beat? netalántán jump up? ja és mennyit játszott?

Ismeretlen_35468 2008.07.15. 11:56:58

Aeon, sokat. És én azért nagyon bírtam. Nyílván bohóckodás volt, de az van, hogy ő ezt megteheti. Simán nyomhatja bootlegben a legismertebb számait. + a Washing Up Tiga-remixe nálam orgazmusközeli állapotot okozott.

Ismeretlen_84137 2008.07.15. 15:07:57

Neuromancerhez hasonlóan mi is a Goldfrapp - Barabás Lőrinc - Massive Attack - Koop tengelyt lőttük be és Alisonékat leszámítva egyikben sem kellett csalódnunk. Sőt, egyik jobb volt mint a másik. A partiarcokat én speciel jobban rühellem a punkoknál, de a fenti koncerteken szerencsére elég kevés díszpéldány képviseltette magát. Mondjuk azt kevésbé toleráltam, mikor benyitottam egy szabad jelzésű toi-toi-ba, ott meg ketten épp tolták fel a kokszot.

Ody 2008.07.15. 20:36:40

Aeon! Mennyire érdekelnek a Massive Attack koncertfelvételek? Van egy linkem ha igen. A tartalom: Massive Attack - Live @ Heineken Open'er Festival 2008 (04-07-2008) 01 - All I Want 02 - Uknown Title 1 [Marooned] 03 - Risingson 04 - Teardrop 05 - Unknown Title 2 [16 Seeter] 06 - Mezzanine 07 - Unknown Title 3 [Harpsichord] 08 - Unknown Title 4 [Red Light] 09 - Inertia Creeps 10 - Safe From Harm 11 - Unknown Title 5 [Marakesh] 12 - Angel 13 - Unfinished Sympathy 14 - Unknown Title 6 [Dobro]

Ismeretlen_27676 2008.07.15. 21:16:15

samspade: tehat ne sajnaljam a Goldfrappot? Barabas Lorincen (ami par szamot lattam) mokas volt, hogy a gyenge popos szamok alatt tomeg volt, a fasza Miles Davis-esek (meg ugye volt egy Davis is) alatt meg kiurult a sator legnagyobb oromomre :)) a balatonsoundos nepsegtol nekem is emelygesem volt. punkot tenyleg jobbak, azoknak legalabb mindenki barat es pozitivak, meg az utolso tarhalt soruket is megosztanak veled (nem mintha kene belole:) meg azt nem ertem miert vigyorgott ram annyi idegen aki szembejott :/ ha mar koksz: massive elott tobbszor tomeny fuszagba utkoztem mikor kozlekedtem, durva volt Ody: a balatoni felvetel erdekelne sokakat. Open'erre ez a linked van vagy masik? http://www.sendspace.com/file/w5l37j

Ody 2008.07.15. 22:14:40

Igen Neuromancer erre gondoltam. A balcsis cucc úgy tudom még nem elérhető.

Ismeretlen_1068 2008.07.16. 00:11:01

steadman: megteheti... sok emberrel, de nem velem. too old for this shit? :)

Ismeretlen_1068 2008.07.16. 00:11:51

köszi a linket, srácok, máris szedem!

Ismeretlen_1068 2008.07.16. 00:15:48

neuro: a punkok nem jobbak. ártalmatlanabbnak tűnnek ugyan, de egy kopasz nem mászna rád egy korty/slukk/harás bármiért. weeddel meg minden buliban lehet találkozni, ne legyünk képmutatók. amúgy is: legalize it! :) (nem élek vele.)

Mics 2008.07.16. 06:23:48

parapapapapapapapapa parapapapapapapapapa

Ismeretlen_1068 2008.07.16. 07:49:16

részletet hallhattunk fbs szettjéből? :)

Ismeretlen_27676 2008.07.16. 08:42:32

AE: de legalabb ok szorakoztatoak :) weeddel meg valoban lehet koncerten/fesztivalon, de ilyen tomenysegben en meg nem emlekszem hogy belefutottam volna... azaz a kulcsszo a "tomeny" volt :D (ja, en sem elek vele, ami azert is jo mert ha megszallnak a helyet a rend orei a kulsom miatt engem szo nelkul es azonnal vinnenek vervetelre :/ eloiteletes faszkalapok)

Ismeretlen_27676 2008.07.16. 08:43:50

Ody: ugye majd szolsz nekunk ha lesz felveteled a balatonirol? *wink wink nudge nudge*

Ismeretlen_47371 2008.07.16. 13:09:31

Én szombaton voltam, Nicola Conte "DJ-szettje" jó zenékből, de szar keverésből (egyszerű áthúzásokból tkp.) állt, dZihan & Kamien viszont abszolút kárpótolt az otthon maradt Padilláért (akinek a videója enyhén kamuszagú volt sztem).

Ismeretlen_1068 2008.07.16. 13:11:14

hogy érted azt, hogy kamu? hozott anyagból készült? "kedves *balatoun sound*, nagyon sajnálom, hogy nem jöhettem el, bla-bla", a csillagok között teljesen más hanggal? :) vagy csak nem tűnt betegnek a fazon?

Ismeretlen_47371 2008.07.16. 13:28:50

A szalmakalap mellé már csak a koktél és a napszemüveg hiányzott volna. De oké, ha beteg is volt, ez így akkor sem stimmel. Négy nappal a fellépés előtt derül ki, hogy nincs olyan egészségi állapotban? Ne már... Főleg úgy, hogy sejthette, mennyire elégedetlen a magyar közönség azok után, hogy tavaly ugyanezt játszotta be, csak közvetlenül a fellépése előtt. Az i'm deeply sorry meg az i wish i could go there enyhén szólva sovány vigasz. Persze az is lehet, hogy tényleg tök jól volt az öreg egészen múlt hét keddig, amikor is aztán hirtelen lett rosszul. Lehet... Csak hát ezt ki hiszi el ezek után?

zsé 2008.07.16. 17:13:57

a Sziget közönsége sokkal normálisabb. oda nem dugják ki a buta arcukat egy csomóan, mert kosz van meg büdösek az emberek. Balaton Sound este/éjjel kezdett el igazán durva lenni, amikor a party arc csajok megjelentek tűsarkuban (gyakorlatilag csak botladoztak, mert mindenhova beakadtak vele) divatlapos szerkóban, meg jöttek a szánalmas fiatal palace-töltelékek öklözni a break beatre.

Ismeretlen_1068 2008.07.16. 18:02:03

helyesbítek: nem breakbeatre, hanem 4/4-re (legyne az minimal, trance, house, electro), de jöttek, mint a hangyák.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása