aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: there will be blood (2007) (#2) Zalaba_Ferenc
2008. április 13. 23:23:30

Kategória: 9 komment

a film, ami egyesek szerint még a no country for old mennél is jobb. nos, a párhuzamot előtte sem értettem, de most így utólag se nagyon. oké, azon kívül, hogy mindkét filmet oscarra jelölték nem sok közös van bennük.

az első negyed óra bámulatosan szép és még izgalmas is, bárcsak ilyen lenne a film egésze. aztán ahogy kibontakozik a sztori, és megismerem a karaktereket, úgy kezd egyre érdektelenebbé válni az egész. először olajat keresnek, hát megtalálják. ki kell termelni, hát kitermelik. el kell szállítani, építenek hozzá vezetéket. és ennyi a történet. mást nem sikerül kihozni belőle.

daniel day-lewis, a method acting császára most is kitesz magáért, daniel plainview és hentes bill valahol rokon lelkek lehetnek… és mégis, a fickó reakciói kiszámíthatóak, mint ahogy a film fordulatai is. nem értem, miért fecséreltek jó harminc percet egy olyan, távoli rokonos fordulatra, amit már a dallasban is elsütöttek úgy tizenöt évvel ezelőtt*. a there will be blood nem más, mint egy újabb aviator, csak ezúttal paul thomas andersontól és nem martytól. újabb film egy gátlástalan bunkóról, aki ugyan gazdagságot és jólétet hoz, de mást nem. ezzel a filmmel nálam pta tényleg lépett egyet: ígéretes tehetségből nagypapás, kimért rendező lett. jobban állt neki a punch drunk love vagy a boogie nights.

SPOILER!

talán még abban hasonlít a film a no country for old menre, hogy a there will be blood sem kínál optimista végkicsengést (na jó, az is valami, hogy a film szerint elvileg negyvenes, de csak tizenkilencnek kinéző paul dano megkapja, ami neki jár :). a rendesen elkapkodott finálé ugyanolyan pesszimista, mégis üresebb és szájbarágósabb. sok hűhó semmiért feelingem van.

* amikor is egy fazon a halottnak hitt jock ewingnak adta ki magát, és még elli elhitte neki. persze minden épeszű ember nem.

Címkék

kritika oscar daniel day lewis paul thomas anderson 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr494535327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_62806 2008.04.14. 00:33:38

már gondolkodtam rajta, hogy írok egy összehasonlító cikket a (szerintem) rengeteg párhuzamról a két film közt, ezek után lehet, hogy tényleg össze kellene rakni. (egyébként nálam mindkettő simán 10, egyelőre nem tudom, melyiket szeressem jobban) A csillagos részre: persze, még győzike is tudta volna, hogy nem lesz ott rokoni kapcsolat, de amit a "testvére" Plainviewból kihoz, az szerintem a karakter bemutatásának egyik legérdekesebb szakasza.

VVega · http://halfpecssquad.blog.hu 2008.04.14. 01:33:26

Nem is a történet a lényeg. Sokkal inkább a két főszereplő párharca illetve azoknak az elveknek a párharca, ami szerint élnek. Két látszólag homlokegyenest ellenkező világnézet, de valójában rengeteg közös tulajdonságuk van és a végső összecsapásuk elkerülhetetlen. Szerintem ez már önmagában elég ahhoz, hogy a film ne legyen érdektelen. Plusz fantasztikus színészi játék, zseniális zenével és fényképezéssel. Nálam simán a tavalyi év legjobbja. Összehasonlító cikket várom, remélem összerakod :)

Ismeretlen_1068 2008.04.14. 06:29:52

SPOILER! az összehasonlítás engem is érdekel, viszont a film nekem is csalódást okozott. első kétharmadában fantasztikusan összerakott mágnás miska történet - némi sommersby-s beütéssel -, az utolsó harmadban viszont kicsúszik a lába alól a talaj, s végül a bizonytalanságot bohózatba illő lezárásra cseréli. de azért majd újranézem...

Süti 2008.04.14. 09:31:43

és ugye ne feledkezzünk meg a film hangulatát szinte teljesen tönkretevő zenéről sem....

Ismeretlen_1068 2008.04.14. 09:42:26

nekem semmi bajom nem volt a zenével. feszültséget teremtett. a hatvanas években sok klasszikusban alkalmaztak hasonló témákat (pl. a majmok bolygója, 2001: űrodüsszeia).

Ismeretlen_1068 2008.04.14. 09:43:07

mondjuk, eszem ágában sem lenne külön meghallgatni. :)

Ismeretlen_9654 2008.04.14. 12:52:56

igen, a zene a filmmel együt remekül funkcionál, de külön meghallgatni komoly próbatételt jelent. nem is értem, minek/kinek adták ki cd-n.

ringsider · geekz.blog.hu 2008.04.14. 14:18:57

daesuval értek egyet, azonos pályán mozog a két film, nem véletlen, hogy a forgatás alatt telekszomszédok voltak...:-) az elmúlt évtízedek legfontosabb amerikai filmjei között vannak, kétszer láttam mindkettőt, jelenleg nálam a Blood vezet egy paraszthajszállal!

frmn 2008.04.14. 15:55:13

Hát, végül is így is lehet nézni ezt a filmet, csak nem érdemes. A bohózatba illő lezárással sem értek egyet, szerintebb közelebb van az őrülethez...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása