aeon flux

ready for the action now, danger boy?

bevétel 7/11/23-25: disney's back in business Takács Máté
2007. november 25. 20:38:16

Kategória: 2 komment

A kritikusok falják, a nézők pedig szórják rá a pénzt: a Walt Disney Pictures régmúlt időket idéz fel a Bűbájjal, egyúttal felfrissíti klasszikus történeteit, de jó értelemben. A 3730 moziban játszott, játékfilm és rajzfilm egészséges egyvelegét kínáló produkció a Hálaadás-hétvége folyamán közel 50 millió dollárt kasszírozott, amiből 34,4 milliót tesz ki a háromnapos víkend. Sok következtetés és tanulság vonható le ebből. Egyrészt, a CGI-mezőny hanyatlásával egyidőben egyértelműen megmutatkozik az igény a hagyományos technikájú, eredeti Disney-féle történetekre; vagyis John Lasseter hátradőlhet székében, a The Frog Princess biztos közönségnek készül. A minőség diadala, ami persze majd hosszú távon fog megmutatkozni, mert meg fog, ezt biztosra vehetjük, és a régieket idéző, de nem régimódi hercegnő-történet iránti érdeklődés, hogy még egyszer kihangsúlyozzuk, aminek tanúi vagyunk. Most, hogy vége(?) A Karib-tenger kalózainak, s a Pixar vonzereje is csökken (noha még így is bőven nagy tömegeket mozgat meg), nem is jöhetett volna jobbkor a járandó út megnyilvánulása az egeres stúdiónak. Kevin Lima, a 102 kiskutya rendezőjének filmje minimum 150 millió dollárra számíthat.

eastwicki boszorkány

Meglepetésre, a hét második legeredményesebb premierje a This Christmas című, afro-amerikai szereplőgárdát felvonultató család-dráma/vígjáték. Preston A. Whitmore, a Crossover című IMDb bottom 100-as film rendezőjének negyedik munkája 18 milliót gyűjtött három nap alatt, amivel tízezer dolláros átlagot ért el mozinként; ehhez jön még a szerda-csütörtökön megszerzett 8 millió dollár, vagyis a szapuló kritikák ellenére összesen 26 millióval büszkélkedhet a Sony/Screen Gems bemutatója. Az 55 millió elérésében csak a december közepén startoló, szintén kivétel nélkül feka színészekkel operáló The Perfect Holiday szabhat gátat.

A negyedik helyen található ismét új release, ami nem más, mint a Hitman. A már nálunk is látható videójáték-adaptáció szintén hűvös fogadtatásra lelt a szakértő(?) firkászok körében, box office szereplése pedig az analizálók várakozásához képest jónak mondható: 13,2 milliós hétvége kerekedett a bérgyilkolásból, ami nem rossz fizetség a Foxnak a nem túl magas számú, 2458 moziból, főleg, ha még hozzátesszük a további 8 milliót a premier- és az azt követő napról. Ha az így kapott 21 milliót megduplázza, akkor boldogok lehetnek a befektetők.

Hetedik helyre érkezett az August Rush címet viselő zenés dráma, melynek címszereplője Freddie Highmore. A Warner Bros. filmje 9,4 millióval köszönt be a toplistára (öt nap: 13,2 millió), ami azért is szép eredmény, mert a célközönség nehezen behatárolható, hiszen nem egy felhőtlenül szórakoztató műről van szó, noha a családi jelleg észlelhető körülötte – a családokat ellenben számtalan más, vonzóbb produkció is megszóltja mostanság. Egy szó, mint száz, az elemzők 6-7 milliót vártak a filmtől, amit sikerült túlteljesíteni a kritikusok fanyalgása ellenére. Ha hozza a költségvetéssel egyenlő 30 milliót, ami most reálisnak tűnik, akkor tisztességes munkát végzett.

A hét vesztese, ha azt nézzük, melyik film futott be utolsóként az újak közül, Frank Darabont horrorja lett, a The Mist. 8,9 milliós háromnapos bevételével (öt nap: 13 millió) a Stephen King-adaptáció a tízes lista utolsó előtti helyét foglalhatja el. Nem vészes, csupán pár milliós elmaradás ez a reményektől, de minél alacsonyabb összegről fog csökkenni, annál hamarabb apadnak ki forrásai a Weinstein Company terjesztésének. Ha ügyet vet a közönség a horrortól szokatlanul, Darabonttól a megszokottnál gyengébb kritikai megítélésnek, akkor a 30 milliót is megkeresheti a The Mist, de ez nem valószínű.

860 mozira növelte a Miramax a No Country for Old Men állapotát, s noha visszacsúszott 1-2 helyet, az akadályt jobban vette a film, mint általában a széles körbe lépők. 7,8 millió dollár a jussa a péntek-vasárnap időszakban a Coen-fivérek mindenütt éltetett alkotásának, s majd’ 11 millió, ha szerdától számítunk.

Tavaly ilyenkor másodízben uralta a listát a Táncoló talpak és a Casino Royale, jövő ilyenkor pedig megmérettetik a Disney Bolt című rajzfilmje, illetve a The Curious Case of Benjamin Button című fantasy Brad Pittel, de minden bizonnyal a második hetébe lépő Harry Potter következő kalandja lesz a #1 befutó.

TOP 10, 07/11/23-25 (aktuális hétvége/összesen)
1. Enchanted ($34.4M/$49.1M)
2. This Christmas ($18.0M/$26.3M)
3. Beowulf ($16.5M/$56.6M)
4. Hitman ($13.2M/$21.1M)
5. Bee Movie ($11.8M/$111.9M)
6. Fred Claus ($10.6M/$52.9M)
7. August Rush ($9.4M/$13.2M)
8. American Gangster ($9.0M/$115.6M)
9. The Mist ($8.9M/$12.9M)
10. Mr. Magorium's Wonder Emporium ($7.9M/$22.2M)

Címkék

disney stephen king box office

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr504534898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2007.11.26. 11:23:10

a bevételi adatokat elnézve baromi unalmas ünnep lehet a hálaadás amerikában. :)

Ismeretlen_82723 2007.11.26. 12:22:22

Vagy csak hosszú. :) Van idő pulykára is, mozira is. Akár kettőre is, mert szinte minden családi film profitált az ünnepből.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása