aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2006. május 23. 23:05:43

Kategória: Szólj hozzá!

the da vinci code (2006). csókolom, megvolt a film is; mostantól a mona lisa sem lesz már olyan, mint volt. ne parázz, nem fogok rajta titkos háromszögek után kutatni, egyszerűen csak lehányom, ha meglátom... a film kezdése előtt körbenéztem a szomszédos könyvesboltban, s hat da vinci-témájú* kötetet számoltam össze. addig üsd, amíg meleg. ilyen utalás mintha a bibliában is szerepelne, hm... oké, oké, összeterelem a gondolataimat, habár most közel sem szaladtak annyira szét, mint a film alatt.

nem lepett meg túlságosan, hogy a film pocsék, ugyanis sem ron howardot, sem akiva goldsman forgatókönyvírót nem tartom elég tehetségesnek ahhoz, hogy egy szar könyvből élvezhető adaptációt hozzanak össze, ráadásul a szóról-szóra történő adaptálás legalább öt órás lenne és baromi unalmas, a zanzásított változat lehetne két órás, de ez meg olyan sűrű volna, hogy már ettől válna unalmassá (sajna, ezt a változatot láttuk a moziban), a harmadik lehetőség az lett volna, hogy csak az alapszitut veszi kölcsön, hogy arra építsenek fel egy filmsztorit (a'la i, robot), de ezt minimum istenkáromlásnak (!irónia!) vették volna a regény rajongói. maradt tehát a tömény, ugyanakkor szolgai adaptáció, amelyben csak lábujjhegyen mertek eltérni az eredetitől, itt-ott megpróbálták dimenziókkal felruházni a brown-könyv pergamen-vékony karaktereit, de a legtöbb színész mintha ott se lett volna. tom hanks behorpadt fejjel lebegte végig a filmet, audrey tautou hisztérikus kirohanásainak nem volt több súlya mint az alap esetben semmibe révedő tekintetének, ian mckellen bohóckodott, szerencsétlen jean renóval pedig olyan dolgokat műveltettek, amitől még a gránitarcú titán is légiessé (hiteltelenné) vált. egyedül csak az albínó fejvadászt alakító paul bettany nem volt szürke (ő fehér volt, haha, mekkora poén, jaj, megszakadok...), habár a szájába adott idióta sorokkal még ő se tudott mit kezdeni. hát ennyi. most pedig elnézést kérek a frappáns befejezés hiányáért, de a két és fél órás tömény unalom még a vénámat is leszívta.

(*ezek közül egy sem foglalkozott magával a művésszel, mind a kódjait fejtegette...)

Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr574534226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása