aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: hihetetlenség Takács Máté
2018. június 17. 17:20:00

Kategória: boxoffice 4 komment

A Pixar legnagyobb üzlete már kétségtelenül a régiek folytatása: a Szenilla nyomában után A hihetetlen család 2. is csúcsot döntött, nem is akárhogyan.

incredibles2.jpg

> új filmek
Másfél évtizede oltári szenzáció kerekedett a Némó nyomábanból. A Pixar egyik legkedveltebb filmje több mint 70 millió dollárral nyitott és az animációs csúcsok legközelébe ért. Aztán másfél évvel később A hihetetlen család ugyanazt a szintet hozta első három napján, immáron maga a Pixar márkanév maximális érvényesítésével. A cég még sokáig folytatta újabb és újabb kedvencek gyártását, majd a Verdák megmérgezte a bandát. A folytatások lettek látszólag az új biznisz, és a közönség bizony jóváhagyta ezt a formulát: a legutóbbi eredeti darabok (Dinó tesó, Coco) a leggyengébben muzsikálók közé neveztek, míg a Szenilla nyomában bámulatos módon idézte meg a Némó futamát. A csoda azonban mégsem az, hogy ezek után - vagyis ezzel párhuzamosan, hiszen már jó ideje alakulgatott - A hihetetlen család 2. (Incredibles 2; hazai bemutató: július 19.) is elkészült, hanem az, hogy nem készült el hamarabb, mondjuk tíz évvel ezelőtt. Mert ha van olyan koncepció a Pixar-életműben, amit viszonylag könnyen és jogosan lehet folytatni, akkor az a szuperhőscsalád kalandja. Mr. Irdatlan és a többiek Némóhoz hasonlóan örökérvényű népszerűségről tehettek most tanúbizonyságot, ugyanis az egyik legtöbb moziban vetítétett film (több mint 4400 helyen nyomják egyszerre) valósággal elsöpörte a korábbi animációs mozikat 180 millió dolláros nyitányával. Úgy bizony, a szuperhősiesség kötelez, Marvel-szinten lépett ismét akcióba a - ki más mint a - Disney forgalmazta film. Az első részt masszívan felülmúló kezdeti érdeklődés (annak 70 milliója ma 103 milliót érne) olyan nagy, hogy kétséges, képes lesz-e a szokásoshoz méltóan kitartani; a Szenilla mintáját követve az bizony több mint 640 millió dolláros végeredményt jelentene. Csaknem képtelenség, noha a mögötte rejlő nézőtömeg nem példátlan: a Shrek 2. ilyesmi szintig jutott az eladott jegyeket illetően 2004-ben, előtte pedig Az oroszlánkirály áll, vagyis A hihetetlen család 2. egész nyugotan célozhatja meg a bevételi elsőség mellett a nézettségi dobogót is az animációs filmek öröklistáján az amerikai mozikban. Szó se róla, alaposan ki voltak éheztetve a családok, ráadásul egy hónapig nem is lesz újabb delikvens, de ez mindenhonnan nézve durva - és sejthető, mik lesznek az önmagán túlmutató hatások. A Disney tehát máris feledheti a Solo: Egy Star Wars-történet kellemetlen sajtóvisszhangját...

Tavaly nyáron a korhatáros vígjátékok rendre elkerülték a nézők figyelmét, idén eddig kétségtelenül jobb a helyzet. Merthogy nem voltak még korhatáros vígjátékok - az Átejtve, A partiállat és a Könyvklub mind PG-13 besorolással igyekezett gyűjtögetni, és ha látványos sikert nem is arattak, helytálltak, legalábbis előbbi meg utóbbi mindenképpen. A felnőttebbeknek szólók első megmérettetése így a Haverok harca (Tag; hazai bemutató: július 5.), melyben Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms és mások játszanak felnőtt létükre. A Warner 3300 mozit szórt meg a szokás szerint "high concept", vagyis egymondatos, de papíron piacképes sztorival bíró komédiával, és nagyjából nem is kellett csalatkozniuk. Már ha 14,6 millió dollárnál, vagyis az említett trió szintjénél többet nem vártak. A közepes kritikák mellé átlagos nézői vélekedések társulnak, ami már elég lehet, hogy hosszabb távon érvényesüljön a film - pláne, hogy ebben a kategóriában augusztusig nincs új jelentkező. A Haverok harca 50 millió dollár fölé juthat 28 milliós költségvetés mellett.

Az 1972-es Super Fly remake-je a szerdán mozikban került Superfly. A blaxploitation nem az a forrás, amiből egy újabb filmes társadalmi forradalmat lehet szítani a Fekete Párduc mintájára, így hát a Director X filmjét - melynek producerei között ott van Joel Silver is - a Sony csak módjával propagálta: 2220 moziban fut. Szerdai-csütörtöki számai elhanyagolhatóak, a hétvégi eredménye pedig nem sokkal haladja meg a hatmilliót. A filmről született kritikák ugyancsak a középszer szintjén mozognak, és a CinemaScore is hasonlatos a Haverok harca esetéhez. A 16 milliós költségvetését elérheti a bevétel, egyébként meg home videón talán majd meglesz a maga kultusza a Superflynak.

A nagy erőfeszítésekhez, amelyek megszülték végül, méltatlan bemutatót kapott a Gotti (Gotti; hazai bemutató: már a mozikban). 503 mozi tűzte műsorra John Travolta dédelgetett projektjét, a reklámozás pedig a Vertical Entertainment nevű forgalmazónak jutott, akiknek kétségtelenül ez eddigi legnagyobb vállalkozásuk. Nem fognak nevet csinálni maguknak vele: a film 1,7 millió dollárt hozott, ami nem akkora nagy katasztrófa, és némi érdeklődésről azért árulkodik, de tekintve a ritka gyenge kritikákat és gyaníthatóan sótlan nézői vélekedéseket, messzebbre-magasabbra nemigen jut a gengszertörténet. Pedig csak 10 millió dollárig kellett volna neki, hogy nagyon ne szégyenkezzen (ennyibe került ugyanis)...

> korábbi filmek
A borzasztó nézői visszajelzéseken felülkerekedtek a remek kritikák hangjai - így hát az Örökség kevesebb mint 50%-ot csökkent, ami úgy eleve príma dolog horrorfilmeknél, pláne így. Az A24 sikere 27 millió dollárt gyűjtött tíz nap alatt, és jó eséllyel 40 millió felett fog végezni - vagyis a jóval könnyebben fogyasztható Felelsz vagy mersz szintjét hozza.

Csaknem 665 millió dollárral a Bosszúállók: Végtelen háború már a negyedik legnagyobb bevételt elért film, minekután megelőzte a Titanicot. A Disney gondozottja a héten a kétmilliárdos globális határt is átlépte, ami korábban csak három filmnek sikerült.

A hihetetlen család 2.-vel tartott "double feature"-vetítéseknek köszönhetően az Időcsavar csak átverekedte magát a 100 milliós korláton. A Disney tehát gyakorlatilag megvásárolta rá a nézőket, hogy Oprah Winfrey és Ava Duvernay vállalkozása kicsit kisebb blama legyen.

> végszó & ami jön
Az év harmadik legforgalmasabb hétvégéje volt ez - hiába, a Végtelen háború és a Fekete Párduc nyitánya azért alaposan feladta a leckét. A hihetetlen család 2. frenetikus bemutatkozása igen komoly mentést jelent a gyengélkedő szezonnak, ami így még érdekesebbé vált, hiszen a következő hétvégén az utóbbi évek egyik legnagyobb sikere (de sok ilyen van mostanság...) folytatódik a Jurassic World: Bukott birodalom képében. A pillanat már elszállt, de azért mégis csak egy nagy-nagy márkanévről van szó... vajon 150 millió dollárt sikerül úgy termelni, hogy közben A hihetetlen család 2. is közel százmillió dollárnyi figyelmet kíván még a családoktól?

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A hihetetlen család 2. $180.0m $180.0m n.a.
2  Ocean's 8 - Az évszázad átverése $19.6m $79.2m $70m
3  Haverok harca $14.6m $14.6m $28m
4  Solo: Egy Star Wars-történet $9.1m $192.8m $275m
5  Deadpool 2. $8.8m $294.7m $110m
6  Örökség $7.0m $27.2m $10m
7  Superfly $6.3m $8.4m $16m
8  Bosszúállók: Végtelen háború $5.3m $664.2m $316m
9  Sodródás $2.1m $26.8m $35m
10  Könyvklub $1.9m $62.0m $10m

 

Címkék

tag sony disney box office comedy animation john travolta warner pixar sequel superhero gotti biopic blaxploitation superfly children movie incredibles 2 vertical entertainment

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr714054028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2018.06.17. 17:44:58

Egészen elképesztő Irdatlanék sikere! Én legfeljebb olyan 100 millió körüli nyitányt jósoltam volna. De drukkolok nekik, hogy a dinók ne kezdjék ki őket, pedig alapjáraton már elegem van a szuperhősökből.

Csaba Turbucz 2018.06.17. 19:14:36

@TomPowell25: úgy érted a szuperhősökböl és az óriásszörnyes faszságokból?Már nekem is.Nagy költségvetésű kategóriában l nem készül már semmi csak ezek.ja meg Star Wars.

TomPowell25 2018.06.17. 20:03:45

@Csaba Turbucz: Nem a műfajjal, vagy a minőséggel van különösebb bajom, hanem a mennyiséggel, mert egyrészt ezek az eseményfilmek nem események többé, hanem ipari módon gyártott termékek. Szerintem Irdatlanék lesznek idén az egyetlen olyan szuperhősök, akikért ismét gyermeki lelkesedéssel tudok majd rajongani. Az pedig túlzás, hogy nem készül semmi más, mert készülnek továbbra is, csak azt a kisebb (nem feltétlenül független) filmek között kell keresni, én legalábbis ott találom meg az utóbbi időben a számításaimat.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása