aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/24.) Takács Máté
2018. június 17. 11:26:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Jurassic Park: Bukott birodalom nálunk ismét első lesz, az amerikai közönséget viszont még mindig váratja... De ami azt illeti, úgysem érhet majd a történelmi első hétvégét jegyző A hihetetlen család 2. nyomába. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_24.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

Ígéretesen vette kezdetét a DC Comics filmes univerzumépítése, hiszen Az acélember ($116.6m/$291m) közel 130 millió dollárral zárta első vasárnapját, vagyis nagyjából annyian nézték meg, mint A Vasembert öt évvel korábban. Olyan kitartónak - és kedveltnek - viszont nem bizonyult, így a 300 millió dolláros határ Supermannek változatlanul elérhetetlen maradt egyénileg; mindazonáltal a film a Warner legsikeresebb 2013-as bemutatója lett, ha az éves listás helyezéseket nézzük. A második helyen az Itt a vége ($20.7m/$101.5m) című vígjáték vette palira a közönséget, olyan jól, hogy végül kilenc számjegyű bevételt tudott elkönyvelni, nagy marhaság létére. James Francónak azóta se volt nagyobb sikere, és Seth Rogen is csak a Rossz szomszédsággal érvényesült jobban a pénztáraknál.

errefelé
A Szemfényvesztők stabilan nyitott az élen több mint 28.000 nézővel, és a nyár egyik szenzációjává vált éppen úgy, mint hazájában. A ProVideo krimije még egy hónappal később is több mint kilencezer új látogatót vonzott hétvégi szinten, végül pedig a 180.000-es forduló kapujában állt meg. A folytatás már jóval magasabbra tört - szemben az amerikai leszerepléssel. Határozottan jobban járt a magyaroknál a Gyakornokok, mint otthonában, hiszen a Google-vígjáték a 15.500 fős, nem feltűnő nyitányát követően ugyancsak kitartónak bizonyult. 87.000-es végződéséből következő arány bizonyítékként szolgál, hogy ez a műfaj és megszokott színészei (most épp Owen Wilson és Vince Vaughn) így vagy úgy, de boldogulnak.

10 éve...
odaát
Univerzumépítési tervek keretében Hulk kapott egy újabb esélyt, s lett az első film A hihetetlen Hulk ($55.4m/$134.8m) - ám ma már nem az egyetlen -, amely a Marvel Studiosszal szerződésben álló stúdión kívülről érkezett a folyamba. Az akciódúsabbra és egyszerűbbre vett figura a 2003-as Hulkéhoz hasonló számokat eredményezett, így vélhetően mindenki megtalálta benne a számítását. Dobogós helyen kezdett M. Night Shyamalan - most már csak átmeneti - karrier-leépítésének egyik zászlóshajója, Az esemény ($30.5m/$64.5m). A természetfeletti thriller ígéretesnek látszott és az első hétvége forgalma ezt is támasztja alá, ám végül alig több mint duplázni sikerült az első három nap összegét.

errefelé
A hihetetlen Hulk nálunk irtózatos mélypontot állított be már jó hamar az MCU háza tájára, meg hát önmagában is rettentő gyenge bizonyítvány az a 46.000 eladott jegy, amennyit a film ki bírt sajtolni belőlünk. 17.000 nézővel a negyedik helyen kezdett, majd gyorsan ki is paterolta magát, alig több mint 40%-át szállítva csak az öt évvel korábbi Hulk közönségének. Ugyancsak nagyon lemaradva elődjétől, de legalább első helyen kezdett a Narnia krónikái: Caspian herceg. A fantasyre több mint 42.000 jegyet adtak el első négy napján, összesen pedig 162.000-et - ami tulajdonképpen még rosszabb arány Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényhez képest, mint a Hulkok esetében.

15 éve...
odaát
Pihenős hétvége köszöntött a júniusi csúcsszezonra, hiszen a premiertrió érdektelennek bizonyult. A Némó nyomában visszaragadta a vezető pozíciót, harmadik hétvégéjét 190 millió dollár felett zárva (2018-ban ez 290 milliót jelentene ugyanennyi nézővel). Negyedik helyen rajtolt el a Fecsegő tipegők: A vadon szaga ($11.6m/$39.4m), amiben a babák a Thornberry családdal találkoznak. Ez nem volt akkora szám, mintha a galaxis őrzői találkoznának Thorral vagy ilyesmi, szóval csak módjával mentek a családok, ha egyszer Némóra is mehettek. Egy hellyel hátrébb az idény egyik kirívó perecelése, a Hollywoodi őrjárat ($11.1m/$30.9m) indult, ami Harrison Ford első filmje lett A moszkitó part óta, amit Magyarországon így nem is játszottak. Ford és Hartnett párosa aligha boldogulhatott olyan fiatalos-divatos versenytársak mellett, mint a Halálosabb iramban vagy a Bad Boys II - Már megint a rosszfiúk. Végezetül a Dumb és Dumberer: Miből lesz a dilibogyó? ($10.8m/$26.3m) kényeztette a közönséget, akik nem mégsem bizonyultak bármire vevőnek. A halovány vígjáték-előzmény gyorsan kikopott a mozikból és gyorsan el is feledte mindenki.

errefelé
A Mátrix: Újratöltve változatlanul, immáron negyedik hete háborítatlanul trónolt az élen. Nem sokkal lemaradva a Ki nevel a végén? nyitott, ám a nyári szezon ekkortájt még csak a minden körülményt legyőző blockbustereknek kedvezett igazán, és Adam Sandler is csak szárnyait próbálgatta még. A feliratos vígjáték így csak valamivel 18.000 néző felett lódult neki, ám az uborkaszezon elég teret hagyott neki, hogy végül 125.000 látogatóig duzzassza magát. Az InterCom egy másik filmet is nevezett, ám a Veszett vad is csak annak köszönhette, hogy nem szenvedett súlyos vereséget, hogy volt bőven ideje-helye gyarapodni a hézagos nyári kínálatban. 45.000 nézőt fogott be végül Tommy Lee Jones. A harmadik pályázó a Tulipános Fanfan volt; a francia kalandfilm végül az amerikai akciófilm fölé emelkedett a maga 62.000 látogatójával.

20 éve...
odaát
Jim Carrey második hete uralta a mozikat a Truman show élén. A film 64,5 millió dollárnál járt tíz nap után, vagyis mai árfolyamon számítva csaknem kétszer ennyinél. Második hely jutott így Harrison Fordnak, aki a Hat nap, hét éjszakával ($16.5m/$74.3m) korrekt számokat jegyzett; a kalandfilmnél Ivan Reitman rendezőnek sem akadt már többet termelő munkája. Derék módon szerepelt a Buli az élet ($8m/$25.6m) című vígjáték is, ami amellett, hogy sok később ismertté váló arcot felvonultatott, kisebb kultstátust is kivívott magának - nálunk viszont csak videón, DVD-n és Blu-rayen vált elérhetővé. Két dudás még megfért, ám egy harmadik komédiát már kudarcra ítélt a közönség. Norm Macdonald és a Bérbosszú Bt. ($3.6m/$10m) az MGM öt országos bemutatójának sereghajtója lett 1998-ban.

errefelé
A 98'-as focivébé árnyékában Az élet sója ragadta magához a vezetést a magyar mozikban. Ewan McGregor és Cameron Diaz párosa egész nyáron jól lavírozott - főként a Hollywood Multiplex mozi bő lére eresztett vetítéseinek hála -, így végül kis híján 92.000-en látták. A forgalmazó másik produktumában nagyobb sztárok sürögtek-forogtak, de az Őrült város nem az a könnyed mozi, amire hőségben és foci helyett nagy arányban tódultak volna a magyarok - Travolta és Hoffman így feleakkora látogatószámot jegyzett, mint a fiatalok. A Flamex az Egyéjszakás kalandot nevezte; Penge és Vasember együttes erővel 40.000 magyart ültetett a vásznak elé.

hu_2018_24.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

harrison ford superman matrix cameron diaz box office marvel dustin hoffman owen wilson john travolta hulk jim carrey ewan mcgregor vince vaughn josh hartnett narnia dc seth rogen tommy lee jones adam sandler shyamalan the happening finding nemo james franco dumb and dumber man of steel box office hazai regebbi hetvege the truman show six days seven nights

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6014053306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása