aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/22-23.) Takács Máté
2018. június 09. 08:38:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Solo: Egy Star Wars-történet egy héttel ezelőtt még vígan őrizte a #1 pozíciót Amerikában és Magyarországon is, annak ellenére, hogy alaposan morzsolódott közönsége. Most viszont mindkét piacon új blockbuster-jelölt tűnik fel a színen: odaát az Ocean's 8 - Az évszázad átverése, nálunk pedig a Jurassic Park: Bukott birodalom léphet az élre. 5, 10, 15, 20 évvel, meg egy-egy héttel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_23.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

A 2013-as Memorial Day Weekend győztese, azaz a Halálos iramban 6. könnyűszerrel hasított második körében is az első helyen öt évvel és egy héttel ezelőtt - pedig nem kicsit esett. A premierek között ettől függetlenül akadt kiugró: a Szemfényvesztők ($29.4m/$117.7m) sztárparádéval és rejtélyes sztorival pipálta le a nagy költségvetésű Will Smith, aki fiával együtt állt a földbe A Föld után ($27.5m/$60.5m) élén. A Lionsgate folytatta a dolgot, de a Szemfényvesztők 2. hamar megálljt parancsolt a sorozatnak, Smith pedig csak a Suicide Squad - Öngyilkos osztag tagjaként ért el azóta is - szigorúan anyagi - sikert. Egy héttel rá megkaptuk a nézők szabadjára engedték a bennük rejlő pszichopatát, midőn első helyig lökték A bűn éjszakáját ($34.1m/$64.5m). Az olcsó thrillerből azóta franchise lett, ami idén negyedik részével él és virul, eddig minden résszel nagyobbat kaszálva. Ezalatt Owen Wilson és Vince Vaughn együttesen kezdték felszámolni komikus színészi karrierjüket a Gyakornokok ($17.3m/$44.7m) élén, noha ez a Google-reklám legalább még termelt némi pénzt (de azért bukás lett), nem úgy, mint később az Üzlet bármi áron vagy az Apavadászat.

errefelé
A Másnaposok-trilógia záródarabja elsöpörte a konkurenciát, meg a korábbi részeket is. A Másnaposok 3. ugyanis több mint 100.000 nézővel veselkedett neki május utolsó hétvégéjén... hogy aztán jócskán az első és a második eresztéstől elmaradva állapodjon meg. A 263.000 eladott jegy a hetedik helyre volt elég az éves listán, míg 2009-ben negyedik, 2011-ben harmadik helyet ért a Farkasfalka kalandja. A közel 60%-os zuhé ellenőre egy héttel később is maradt a #1 pozíció, miközben második helyen Will Smith szenvedett el kisebb vereséget, mint hazájában. A Föld után 34.000 premiernézőt vonzott, s a döcögős sci-fi végül átverekedte magát a 100.000-es határon is.

10 éve...
odaát
Indiana Jonesnak csak egy hétvége jutott a topon, mert a Szex és New York ($57m/$152.6m) előre nem látott, s megtörténte után is alig hitt módon tarolt a premierkor. A televíziós sorozat adaptációja rámutatott, mennyire elhanyagolt is a mozikban az a célcsoport, amelyikhez szólt - és amelyik a folytatást már csak ímmel-ámmal falta. Közben ide is jutott egy rádtörünk-megölünk horror: a Hívatlanok ($21m/$52.6m)) igen derekasan termelt, mégsem kapott észbe egyhamar az alkotógárda, így csak idén folytatták - aprópénzért. Egy héttel rá már egészen más volt a kép: a Kung Fu Panda ($60.2m/$215.4m) küzdötte magát az élre elegáns rúgásokkal, s kezdett meg egy színvonalban keveset, bevételben viszont határozott mértékűt csökkenő trilógiát. A DreamWorks azért így is egyik fő termékét ápolja benne a mai napig. Közben Adam Sandler még népszerűsége csúcsán szállította aktuális nyári gagyiját, és a Ne szórakozz Zohannal! ($38.5m/$100m) nem is tréfált a maga százmillió dolláros bevételével.

errefelé
Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága kihívó híján nálunk tudott ismételni az élen; két víkendet követően nem egészen 140.000-en látták a kalandfilmet. A premierek között az Erőszakik volt a leginkább figyelmet kiváltó. Martin McDonagh bűnügyi vígjátéka nem keltett így sem túl nagy feltűnést alig 2.500 eladott jeggyel, de a príma visszhangnak hála több mint 21.000-en nézték meg végül, ami igen nagy kitartásról tanúskodik. Indynek az volt a mázlija, hogy Carrie Bradshaw nálunk késlekedett egy hetet. Ám a Szex és New York így is legalább akkora szenzációvá vált a kasszáknál, hiszen egyetlen hétvégén több mint 65.000-en ültek be rá. Ennek tetejébe mifelénk még csak nem is siették el az érdeklődők, így egész nyáron gyarapodhatott, míg végül 280.000-nél is többen csekkolták le.

15 éve...
odaát
A Pixar addigi legnagyobb sikere, és az animációs filmek egyik legnagyobb királya került a mozikba a Némó nyomában ($70.3m/$380.8m) képében, aminek máig tartó, rendületlen népszerűségét a Szenilla nyomában hasonló tarolása visszhangozta pár éve. A mélytengeri kaland harmadik hetében visszafoglalta az első helyet, még nyár végén is egymillió dollár felett hozott hétvégi szinten, s 3D-s újrája alkalmával is dobogós nyitányt jegyzett; eladott jegyek számát tekintve immáron másfél évtizede a Pixar legsikeresebb filmje (kb. 56,3 millióan látták). Harmadik helyen kezdett ugyanakkor Az olasz meló ($19.5m/$106.1m). A remake sokáig képezte érdeklődés tárgyát, végül egy kis rásegítéssel a százmilliót is elérte - folytatást is terveztek hozzá jó ideig, ám alighanem már előbb valósulna meg egy újabb remake fiatalabbakkal, mint amaz. A következő fordulóban a Halálosabb iramban ($50.5m/$127.2m) farolt az élre, váratlanul nagy összeggel. Az ekkor még mindig csak szimpla "meglepetéssikerként", semmint minden idők legnagyobb franchise-ainak egyikeként tetszelgő autós akciófilm Vin Diesel nélkül produkálta magát meggyőzően, ami annyira sértette a fickó önbecsülését, hogy rövidesen visszaszállt a buliba, és onnantól máig nem is állt le. A második iram-mozira viszont így is többen ültek be valamicskével, mint a 2009-es nagy visszatérésre.

errefelé
A Mátrix: Újratöltve zavartalanul kasszírozhatott, hiszen alig indult ellene valami - ami igen, az a művészmozik vendégeit vagy épp a francia bűnügyi filmek kedvelőit kereste. Mind Az utolsó éjjel, mind a Becsületkódex top 10-es nyitány jegyzett, noha ez ilyen sivár mezőnyben nem volt nagy kunszt. Spike Lee drámája egyébként hosszabb távon nem szerepelt rosszul a maga 23.000 nézőjével. A következő menetben az élen nem állt be változás, midőn egy nagy és egy kis amerikai siker érkezett meg némi késlekedés után. A Több a sokknál nálunk nem vert gyökeret, ami Steven Martin vígjátékaira igencsak jellemző volt akkortájt (lásd még a Tucatjával olcsóbb esetét), be kellett hát érni egy halovány második helyezéssel, s végül 42.000 érdeklődővel. A sötétség leple még kevésbé borította be a magyar nézőket; meglehet, a horrornak mai viszonyok között 27.000 látogatójának kétszeresére is lehetősége nyílna.

20 éve...
odaát
A Godzilla a csalódást keltő nyitány után, igen rossz sajtóvisszhanggal megáldva zuhant ormótlant a második hétvégére. Első helyét így is tartotta, de a százmilliós határt még ekkor sem érte el. Újdonságként szerepelt a második helyen Sandra Bullock romantikázása, a Majd elválik ($14.2m/$60.1m), ami végül sikeresebb lett, mint a színésznő előzője, a Féktelenül 2: Teljes gőzzel. Forest Whitaker rendezése mai jegyárak mellett bizony százmilliós kasszasikernek számítana. Pontosan húsz évvel ezelőtt pedig a Truman show ($31.5m/$125.6m) lopta el a show-t, midőn első helyen kapcsolt be ma több mint 60 milliónak számító debütjével. Jim Carrey élő adása a nyári szezon egyik legfényesebb pontja volt. Másodikként lépett be a Tökéletes gyilkosság ($16.6m/$67.6m). Michael Douglas thrillere is derekasan megmozgatta a közönséget, hiszen bevétele 2018-as jegyárak mellett több mint 130 millió dollárt érne.

errefelé
Május utolsó víkendjén a Deep Impact harmadjára is első tudott lenni, lévén egy jóval olcsóbbnak ható katasztrófafilm próbált csak - hiábavalóan - csapást mérni rá. A Tűzvihar a tengerentúlihoz azért nem mérhető, de kétségtelen érdektelenségbe fulladt mifelénk is a maga 33.000 nézőjével. Hiába, a nyár kezdete nem terem túl sok babért. Ezt nyomatékosította egy héttel később a Gyilkosok gyilkosa is, ami bár lenyomta végül Mimi Leder szuperprodukcióját az élről, összességében csak 46.000-en láttak benne fantáziát.

hu_2018_23.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

matrix box office will smith owen wilson godzilla sandra bullock indiana jones jim carrey michael douglas sex and the city vince vaughn pixar adam sandler kung fu panda martin mcdonagh dreamworks spike lee finding nemo mimi leder deep impact fast and furious the hangover firestorm a perfect murder box office hazai the purge regebbi hetvege the replacement killers the truman show hope floats

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2014032866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása