aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: so low Takács Máté
2018. május 27. 17:40:00

Kategória: boxoffice 5 komment

Az amerikai közönség kezd betelni a Star Wars-filmekkel, ráadásul a Solo: Egy Star Wars-történet nagyon kompetitív mezőnybe repült be - így fordult elő, hogy nem bírt felnőni a várakozásokhoz, amik akár Memorial Day-hétvégi rekordról is szóltak. Ehhez képest eldobta az árut és messze 100 millió dollár alatt futott be.

solo1.jpg

> új filmek
A Zsivány Egyes igen jó bizonyítékot jelentett arra nézvést, mennyire is szomjazza régi nagy kedvencét az amerikai közönség: még nem főfolyambeli film létére is rengeteg pénzt keresett, 532,2 millió dollárjával fel is zárkózott Az ébredő Erő mögé anno, de még eladott jegyek számában is le tudta pipálni a több mint tíz évvel korábbi A klónok támadását és A Sith-ek bosszúját. Aztán Az utolsó Jedikre már kezdett befékezni a lelkesedés, hiszen a legutóbbi három-évente-egy-film helyett a három-év-alatt-három-film már szokványos dologgá tette a messzi-messzi galaxis eljövetelét. A nyolcadik epizód ráadásul nem aratott osztatlan sikert a nézők körében, így az elpártolással a Solo: Egy Star Wars-történetnek (Solo: A Star Wars Story; hazai bemutató: már a mozikban), csupán öt hónappal rá, már elkerülhetetlenül szembe kellett néznie, bármiként is értékelik a nézők és az újságírók. Nos, egyik halmaz sem repes különösebben az örömtől, hogy elkészült ez az antológia-film, és a várakozások eleve tekintettel voltak arra, hogy kevesebb izgalommal kecsegtethet bárki számára egy fiatalkori Solo-film, mint az eddigiek közül bármely nevezés. Ezzel együtt természetesen a Star Wars az Star Wars, így 100 millió dollár még a változatos vélemények kiderülése után is evidens dolognak hatott nyitányként, kiváltképp egy hosszú, ünnepi hétvégén. Azonban minden aggály - legyen az a túl sok Star Wars, a tapinthatóbb érdektelenség, a vegyes visszajelzések és igen fontos tényezőként két másik film vehemens aratása az elmúlt hónap folyamán - valósággá vált, és a Disney sok bajt átvészelni látszott vállalkozása, ami végül negyedmilliárd dollárt emésztett fel a hírek szerint, nem tudott kilenc számjeggyel debütálni. A 83,3 millió dollár ugyan rekorder premier előtti vetítésekből befolyó bevételt rejt magában erre a kiemelt hétvégére vonatkozóan, és jó kezdeti jegyeladási statisztikákat is foglal magában, kétségtelenül olyan kifulladásról árulkodik, amit mondjuk A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken mutatott hét évvel ezelőtt, hasonló összeget szállítva le. A csalódást keltő számok vélhetően folytatódnak nemzetközi szinten is a 65 milliós első hétvége után (kezdve Kínával, ahol 10 millió dollárral mutatkozott be a film), s ha a Zsivány Egyes nagyjából azonos összeggel képviselte magát itt és ott, akkor a Solo sem tekintgethet 200-225 millió dollárnál nagyobb magaslatokba Amerikán kívül sem. Amerikában pedig, ahol a nézői vélekedések CinemaScore formájában elmaradnak a Végtelen háborúétól és a Deadpool 2.-étől, de azért még nem rosszak (csak épp az Éjjeli napfény és az Átejtve szintjét hozzák), annyi szerencséje lehet a filmnek, hogy a június nem lesz különösebben izmos. Ha az Ocean's Eight nem zakatol át mindenen, akkor a Jurassic World: Bukott birodalom érkeztéig viszonylagos feszültség nélkül gyűjtögethet a film, míg végül eléri a 215 milliót, mondjuk. És akkor erre jön a Boba Fett-film, ugyebár, ami jóformán csak azokat izgatná, akik már elfordultak a franchise-tól...

> korábbi filmek
A Deadpool 2. igen korrekt nyitánya nem tanúskodott arról, hogy egyszer lett volna Budán kutyavásár, vagyis hogy a figura két év alatt elveszett frissességét ne pótolta volna megalapozott népszerűség. Most azonban a Solo által is meglökve röppent a mélybe 66%-os esésével, azaz a második helyre 42,7 millió dollárral léphetett. A Fox terjesztése 207 millió dollárt szállított le eddig; 5,2%-os hátránya az első részhez képest így 12,4%-osra nőtt.

Bronzérmes a Bosszúállók: Végtelen háború ezen a hétvégén, immáron az ötödiken. A Disney nyitány-rekordere 16,5 millió dollárral képviseli magát, összesen pedig 621 milliót kalapozott össze - gyakorlatilag elérve ezzel az első Bosszúállók bevételét. 660 millió táján fog kiszállni, vagyis a Fekete Párduc 40 milliós előnnyel marad az MCU királya.

> végszó & ami jön
A top 12-re 172 millió dollárt csengettek ki a nézők, ami tulajdonképpen 2014 óta a legmagasabb szám ezen a fontos hétvégén, így a Solo csalódást keltő számai mellé egy sovány vigaszt jelenthet, hogy A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja vagy az X-Men: Apokalipszis az elmúlt két évben még nagyobb franchise-lefárasztónak bizonyult. További reménysugárt az jelenthet, ha kiemelkedő néznivaló híján sokan maradnak meg Hannál egy hét múlva is. Mellette a Sodródás című tengeri thriller és a Jackass-banda új filmje, az Action Point próbál labdába rúgni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Solo: Egy Star Wars-történet $83.3m $83.3m $250m
2  Deadpool 2. $42.7m $207.4m $110m
3  Bosszúállók: Végtelen háború $16.5m $621.7m $300m
4  Könyvklub $9.5m $31.8m $10m
5  A partiállat $5.1m $39.2m $30m
6  Breaking In $4.1m $35.6m $6m
7  Kutyaparádé $3.1m $10.7m $5.5m
8  Átejtve $3.0m $41.5m $12m
9  Hang nélkül $2.2m $180.0m $17m
10  RBG $1.1m $5.6m n.a.

Címkék

star wars disney box office solo lucasfilm star wars anthology

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9014006384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2018.05.27. 19:27:39

Csak ennyit fűznék hozzá:Éljen! :)

Repce Manó 2018.05.27. 20:28:46

A múlt héten meg akartam nagyképűen jósolni, hogy szerintem 4 nap alatt sem fog 150 milliót hozni a Solo, de hogy globálisan se érje el ezt a szintet... Jelenleg úgy néz ki, hogy 500 millió dollár világszerte is nagy falatnak néz ki. Az újraforgatásoknak hála pedig még keveslem is a 250 milliós költségvetést, szerintem simán van az 300 millió + a marketing, ami tuti van még egy százas. Úgy tűnik van egy élő példánk, hogy egy jól menő franchise-t is ki lehet nyírni.

Csaba Turbucz 2018.05.27. 20:49:35

@Repce Manó: Deadpool is szépen befékezett.Az az egyetlen a szerencséjük június 22-ig nem lesz más alternativa blockbuster kategóriában,onnan meg kampó lesz nekik..Ocean mozit nem tartom ellenfélnek.Az is taknyolni fog.300-at talán megcsipi Deadpool.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2018.05.28. 11:58:55

Végre úgy tűnik bukik egy mamut Disney franchise film!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása