aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/20.) Takács Máté
2018. május 20. 11:47:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Bosszúállók: Végtelen háború most már meghátrál, hogy újabb 100 millió dolláros ill. 100 ezer nézős blockbusternek adja át a helyét a Deadpool 2. képében. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_20.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A Star Trek két évvel korábbi lehengerlő sikerét nem tudta megismételni a Sötétségben - Star Trek ($70.2m/$228.8m), a várakozások ellenére. A sci-fi kalandfilm ezzel együtt is a nyár sikeresebb próbálkozásai közé repült be, de a harmadik rész súlyosabb visszaesése indikálta, hogy maradéktalanul senki nem volt elégedett e folytatással. Ezzel együtt, a tizenhárom Star Trek-film közül a negyedik legnézettebbnek bizonyult.

errefelé
A Sötétségben - Star Trek kisebb rakosgatás után végül nálunk is az amerikai premierrel egy időben érkezett, de nem sikerült számottevő mértékben emelnie a tétet az első részhez képest. Nem egészen 27.000-en nézték meg, amivel még csak a legnézettebb sem lett, ellenben a legtöbb pénzt az Enterprise szállította ezen a hétvégén. Végül 90.000-en eredtek a nyomába, éppen húszezerrel többen, mint két évvel korábban. Nálunk természetesen a harmadik rész lepipálta a korábbiakat. Második lett A nagy Gatsby, viszont több mint 27.000 nézője elsőnek determinálná. A romantikus drámát szintén megsegítette a 3D, ami még elég komoly húzóerő volt öt évvel ezelőtt, nem mintha Leonardo DiCaprio ne lett volna elég magában. 150.000-re nőtt végül közönsége.

10 éve...
odaát
Ahogy a Star Trek, a Narnia krónikái is erősen befékezett a folytatással. A Narnia krónikái: Caspian herceg ($55m/$141.6m) A Vasembert letessékelte az élről, de nem nyitott elég magasan ahhoz, hogy 225 milliós költségvetését igazolja, és akár csak halvány kilátásai nyíljanak a majdnem 300 milliót besöprő első rész befogására (kevesebb mint fele annyit gyűjtött végül). A Disney le is passzolta a portékát, így a Fox is átélhette az élményt két és fél évvel később.

errefelé
Talán csak az év, talán az évtized legnagyobb bukása nevezett a magyar mozikban a Speed Racer - Totál turbó formájában. A Wachowskik családi akciófilmje pusztán 3.307 nézőt érdekelt az első hétvégén, összesen pedig alig több mint 10.000-en nézték meg. További kommentár szükségtelen, az első helyet változatlanul a Míg a jackpot el nem választ tudhatta magáénak.

15 éve...
odaát
Rekordok törtek meg zajosan, hiszen a Mátrix: Újratöltve ($91.8m/$281.6m), igen komoly várakozások végére téve pontot, az év legnagyobb nyitányát kódolta a kasszákba, továbbá az addigi legmagasabb R korhatárost, nem mellesleg minden idők második legjobbját a Pókember mögött. A sci-fi akciófilm maradóerőről viszont nem tett tanúbizonyságot, első négy hétvégéjén az átlagos változási mutató -52,9% volt; a 300 milliót nem érte el végül, a trilógia záródarabjának pedig megásta a sírt.

errefelé
A Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, második győzelmét nem háborgatták nyári kasszarobbantó-jelöltek, ám a Tökös csaj vagy a Szakítópróba éppenséggel lerabolhatott volna közönségéből. Érdemben nem jött össze az InterCom egyszerre indított vígjátékainak. Rob Schneider azért megszolgálta: 77.000-en adóztak a fickónak végül - miközben a másik filmre 20.000-en se voltak kíváncsiak.

20 éve...
odaát
Nem háborgatta kihívó a Deep Impactet, így a katasztrófafilmnek álcázott dráma másodjára vezette a listát, tíz nap alatt 74 millió dollárt beszedve. Második helyen A suttogó ($13.7m/$75.4m) rajtolt el, figyelemreméltóan, és hasonló végeredménnyel. A csaknem három órás (me)lódráma Robert Redford legfényesebb rendezői dollárszámait prezentálta, s még eladott jegyek szerint is második az Átlagemberek mögött. Bronzérmes lett A bűvös kard - Camelot nyomában ($6m/$22.5m) című rajzfilm, amit a Warner nagy nyári dobásnak szánt - erről tanúskodik akkoriban képtelenül sok, 3107 mozija. Ehhez képest éktelen bukás kerekedett a filmből, a 40 milliós költségvetés alig több mint fele jelentkezett bevételként, ami nagyjából épp a büdzsével megegyező összegű pénzvesztést jelentett a stúdiónak - akik egy évvel később a Szuper haverrel újból megtalálták a leckét.

errefelé
Némi régóta várt néznivalót hajítottak elénk, hiszen egy héttel az amerikai premier után a magyarok is jegyet válthattak a Deep Impactre - példátlan gyorsaság volt ez két évtizede, és előfordulhatott, hogy ugyanaz a film vezette a magyar és amerikai listát. 65.000-en ugrottak rá az első négy nap folyamán, aztán nem kevés ideig maradt is az élen, míg végül 286.000 látogató által végigizgulva vonták ki a forgalomból. Eközben A vadon foglyai is futott pár kört; a közel nyolc hónapot késő túlélődráma 12.000 főt regisztrált elsőre, amit 66.000-re tornászott fel végül.

hu_2018_20.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

star trek matrix box office robert redford speed racer wachowski leonardo dicaprio narnia rob schneider the edge deep impact the great gatsby box office hazai the horse whisperer regebbi hetvege quest for camelot

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7413984672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása