aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/19.) Takács Máté
2018. május 13. 12:03:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Bosszúállók: Végtelen háború harmadjára fitogtatja vezető erejét mind az amerikai, mind a magyar mozikban, miközben Melissa McCarthy a második helyhez vezényli A partiállatot. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_19.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Vasember 3. könnyen őrizte első helyét második hétvégéjén is, miközben 10 nap alatt csaknem 285 millió dollárt hajtott fel, vagyis több mint százmilliós előnye volt az első résszel szemben. Eközben a premier is teljesített: A nagy Gatsby ($50.1m/$144.8m) az amerikaiak egyik nagy kedvencét ültette ismét vászonra, az amerikaiak egyik nagy kedvencével a főszerepben, no meg térhatásban, ami öt éve még izgalmas pont volt. Baz Luhrmann filmje a kritikusoknál nem talált be különösebben, és a listán is gyorsan bukdácsolt lefelé, de az, hogy sikeres vállalkozásnak bizonyult, vitathatatlan.

errefelé
Csendesebb forduló köszöntött a magyar mozikba blockbusternek való premier híján. A Vasember 3. harmadjára is kényelmesen vezetett, miközben már a második legnézettebb volt az addigi hét MCU-film közül. A legtöbben a Kolibri-kódra ültek be az újdonságok közül, ami Jason Statham legjobb számait produkálta az akkori akciózásai közül (de csak mert ez szinkronizált volt), viszont ez sem jelentett még 30.000 nézőt se. Hasonlóképpen szerény körülmények között futott a Mellékhatások a maga nem egészen 23.000 eladott jegyével, folytatva a ProVideo rossz 2013-as szériáját. 

10 éve...
odaát
A Vasember csak kezdett belejönni: 100 milliós nyitány után kevesebb mint 50%-ot esett bevétele, ami második apró jele volt annak, hogy nagy dolog van születőben. A premierek közül az olcsóbb járt jobban; a Míg a jackpot el nem választ ($20.2m/$80.3m) szükséges könnyedséget dobott a látványpékségek közé, amivel hat hétre biztosította helyét a top 10-ben, és a Keresd a nőt! óta a legmagasabb bevételt hozta a Charlie angyalai-filmeken kívül Cameron Diaznak, mint főszereplőnek. Ezzel szemben a Speed Racer - Totál turbó ($18.6m/$43.9m) rövid úton nagy blama lett. A Wachowski testvérek 120 millió dolláros játéka alig több mint harmadát hozta a költségvetésnek - a Warner hét évvel később mégis megbízott újfent bennük, és a Jupiter felemelkedése kárán tanulhattak.

errefelé
Nálunk A Vasember nem tudta kivédeni a Míg a jackpot el nem választot: egy évtizede a szuperhősös filmek nem voltak kihívók a romantikus vígjátékok számára. Ashton és Cameron 26.000 néző nyerte simán a hétvégét, aztán meg sem álltak 141.000 látogatóig, s ezzel az InterCom legnézettebb 2008-as bemutatója lett addig a pontig. S ha már szuperhősök, akik képtelenek: a Vasember és a hihetetlen Hulk közé ékelődő Superhero Movie című paródiát csak 28.000-en nézték meg.

15 éve...
odaát
Háborítatlanul trónolt az élen második körében az X-Men 2. A szuperhősös folytatás közel 150 millió dollárt gyűjtött 10 nap leforgása alatt, ami manapság már 220 milliónál is többet érne. Az újdonság egy családi mozi volt, ami szintén nem járt rosszul: az Oviapu ($27.6m/$104.3m) Eddie Murphy utolsó százmilliós vígjáték-sikere volt, és hát a klasszikusok közé nem vonult be - folytatás azért készült hozzá, Cuba Gooding Jr. főszereplésével.

errefelé
Ahogy 2008-ban, úgy 2003-ban is a ütötte a romkom a Marvelt: a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt, akárcsak Amerikában három hónappal korábban, korrekt, de nem látványos kezdésével első helyet szerzett, majd hónapokig (egész nyáron) felszínen maradva végül 224.000 jegyet értékesített. Az X-Men 2. második helyre szorult vissza hát, s további két premier taposta a bokáját. A New York bandái esélyeit az oscaros hoppon maradás beárnyékolta, s hiába a vonzó nevek, egy csaknem három órás Scorsese-dráma nyári időszakban még 40.000 érdeklődőt sem vezérelt a vásznak elé. De nem is kell nagy drámának lenni a szerény szerepléshez: Jet Li és DMX is csak 33.000 nézőt verekedett össze magának a Bölcsőd lesz a koporsód élén.

20 éve...
odaát
A nyári kasszazörgetés a Deep Impacttel ($41.2m/$140.5m) vette kezdetét. A vetélkedő meteoros filmek közül a DreamWorks produkciója nyitott jobban, ám hosszú távon az Armageddon bizonyult eredményesebbnek - viszont ez nem gátolta abban a Mimi Leder dirigálta katasztrófamozit, hogy az addigi legsikeresebb női rendező jegyezte filmmé váljon, hajszál híján megelőzve a Nicsak, ki beszél!-t. És eközben a Godzillánál és a Halálos fegyver 4.-nél is előbbre végzett az éves listán.

errefelé
Alaposan megvárakoztatta a honi közönséget a Sikoly, de húsz éve még nem volt megvetett dolog a (tini)horror (ahogy ma megint nem), így a Budapest Film jó sokáig játszott terjesztése átlibbent a 100.000 nézős korláton, mire kifújt. Eközben az Alibi törzs már a startnál kifújt, szinte, lévén a Disney-vígjátékra csak 40.000-en ültek be; hogy feliratos mivolta ezt mennyire befolyásolta, arra nem lehet egyértelműen választ adni - az amerikai szereplés fényében viszont alighanem globális érdektelenség áldozatává vált.

hu_2018_19.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

cameron diaz box office eddie murphy scream jet li speed racer wachowski jason statham x men iron man scorsese mimi leder deep impact the great gatsby box office hazai regebbi hetvege krippendorfs tribe

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6713915080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása