aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/10.) Takács Máté
2018. március 11. 08:50:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Fekete Párduc kihívója az Időcsavar az amerikai mozikban, itthon pedig a Valami Amerika 3. igyekszik őrizni ugyanúgy negyedjére a dobogó felső fokát. Mik-kik tartózkodtak ott 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt?

usa_2018_10.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Az Alice Csodaországban nyomdokain járva prezentált a Disney egy újabb klasszikus történetet élő szereplőkkel, de az Óz, a hatalmas ($79.1M/$234.9M) az eszméletlen, 215 millióra rúgó költségvetése okán csak többé-kevésbé váltotta a reményeket, így a megannyi hasonszőrű fantasynek későbbi márciusokban már jobban kellett követnie a hagyományokat, mint ennek a prequelnek. Sam Raimi rendező pedig azóta is meditál.

errefelé
Az Óz, a hatalmas vetett véget a Die Hard - Drágább, mint az életed igen hosszúra nyúlt uralkodásának. A Disney-fantasy nem szólt akkorát, mint Amerikában, távolról sem, de 120.000 néző azért tett róla, hogy a 3D-s produkció kiemelkedjen az egyébként siralmas képet festő márciusi mezőnyből.

10 éve...
odaát
A nagyot szóló 300 után egy évvel a Warner egy újabb régi időkben játszódó kalandfilmmel szórta meg a vásznakat, ám az I. e. 10 000 ($35.9M/$94.8M) kevés téren evolválódott érdemes produktummá. Roland Emmerich vissza is kanyarodott a katasztrófafilm műfajához, az őskor pedig csak animációs formában volt már kedvére ezután a közönségnek.

errefelé
A Hipervándor teleportálta magát az élre, nem éppen hiperjó számokkal, de hát 2008 nem volt olyan tuti év, mint amiket mostanság élünk. A sci-fi közel 25.000 látogatóval nagyon simán első lett, végül 88.000-rel szállt ki a játékból. Negyedik helyen indult a Nem vénnek való vidék, egész korrekt számokkal (majdnem 13.000-en látták elsőre), és a legjobb film Oscarjával a zsebében 58 és félezren tévedtek rá.

15 éve...
A Több a sokknál ($31.1M/$132.7M) című vígjáték 2003 egyik meglepetéssikere lett már az első hétvégén, és egy időre visszahelyezte Steve Martint a kasszasikerek térképére. A Disney repertoárjából már igencsak kiveszett felnőtteknek szóló vígjátékok ékes példánya három héten át vezette a toplistát, és olyan filmeket előzött be éves szinten, mint a Hulk és a Halálosabb iramban. Eközben Bruce Willis nem sokat javított a Banditák és a Hart háborúja okozta kelletlen helyzetén A Nap könnyeivel ($17.1M/$43.7M); bár mindkét másikon túlhaladt, a háborús akciófilm alig hozott többet költségvetése felénél - és ami azt illeti, főszerepes, egyéni akció meglehetősen ritkán merészkedtek már e fölé a továbbiakban.

errefelé
Nem tört meg a Taxi 3. lendülete, az akció-vígjáték simán vert minden ácsingózó premiert. Azok között is akadt azért nyerő. A kör nálunk is szenzáció lett, a visszafogott indítást követően több mint 180.000-en folytak szét félelmükben a nézőtereken - és még a folytatás is 100.000-es mezőre lépett két évvel rá. Pár Oscar-díjas is bemutatkozott; Az órák remekül futott 86.000 eladott jegyével, a Chihiro Szellemországban pedig... nemigen nyitotta meg a kaput az animék előtt, de 29.000-en azért belekóstolhattak valami szokatlan csodába.

20 éve...
odaát
Egymillió dolláron se múlott, de a Titanic tizenkettedjére is első maradt. A majdnem sikerrel járó kihívó az Életre-halálra ($16.9M/$57.2M) volt; a spinoff akciófilm nem robbantott kasszát, de jól ment, elsősorban a nevezetes filmkapcsolatra építve (A szökevénnyel). Tommy Lee Jones üldözési mániája világszerte 100 millió felett hozott, s amerikai bevétele már önmagában meghaladná e szintet mai jegyárak mellett. A színésznek elég jól állt a szerep, úgyhogy újrajátszotta még gazdaságos kiszerelésben - és nagyobb sikerrel. Szerény bevételekkel pergett, de emlékezetes maradt egyébiránt A nagy Lebowski ($5.5M/$17.5M); a Gramercy forgalmazta vígjáték a 6. helyen nyitott és a Coen fivérek eddigi életművében is csak a 10. legnagyobb összeget tudhatja magáénak, országos premierek közül az egyik leggyengébben teljesítőként. A kultfilmek egyik gyakori ismertetőjegye pedig éppen ez: az anyagi szerénység. Ezen a hétvégén indult még az Everest ($0.4M/$87.2M) című IMAX-dokumentumfilm is, ami a formátum egyik legnagyobb sikerévé lépett elő az ezt követő hosszú évek során - lefőzni csupán a 2002-ben bemutatott, később nálunk is játszott Űrállomás tudta.

errefelé
Keanu Reeves és Brad Pitt után Michael Douglasen volt a sor, hogy táncba hívja kedvelőit. A Játsz/ma ugyan lényegesen elmaradt mind Az ördög ügyvédjétől, mind a Hét év Tibetbentől, így is 132.000-en voksoltak rá. Ezalatt Steven Spielberg addigi legkevésbé érdekes filmjeinek egyikét tudta le az Amistaddal; a történelmi drámára nem egészen 40.000-en voltak kíváncsiak.

hu_2018_10.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

disney taxi box office titanic bruce willis steve martin michael douglas imax spielberg tommy lee jones jumper roland emmerich no country for old men the big lebowski coens box office hazai oz the great and powerful regebbi hetvege us marshals

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9913729964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása