aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/7.) Takács Máté
2018. február 17. 16:15:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A Fekete Párduc történelmi nyitány elé néz az amerikai mozikban, nálunk pedig birokra kel a Valami Amerika 3.-mal az első helyért. Mely filmek kerültek ki győztesen 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt?

usa_2018_07.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A Valentin nap csütörtökre esett, így már akkor neveztek az újdonságok. Szokatlan időpontot választott a Die Hard - Drágább, mint az életed ($24.8M/$67.3M), a nyár helyett télvíz idején értéktelenítve saját magát. Vezetést is alig-alig szerzett, a kritikai és nézői fújolás hamar véget vetett az életmentésnek, s olybá tűnik, magának a sorozatnak is. Ideálisabb néznivalónak bizonyult a Menedék ($21.4M/$71.3M) című Sparks-adaptáció, ami amúgy maga is egy korszak végét jelentette, hiszen a későbbiekre már jóval csekélyebb érdeklődés mutatkozott. És hogy teljes legyen tárház, egy young adult fantasyregény filmváltozata is bedaráltatott. A Lenyűgöző teremtmények ($7.6M/$19.5M) főhősei közül a srác mostanság Han Solóként ténykedik, a csaj pedig egyből el is tűnt a süllyesztőben, de hát egy hétvégi top 5-öt meghódítani képtelen, 60 milliós bukta nem túl jó ajánlólevél.

errefelé
A nálunk forgatott Die Hard - Drágább, mint az életed nyitánya nem árulkodott lankadó érdeklődésről (majdnem 70.000 ültek be rá az első négy napon), ám a későbbiekben azért akadtak zuttyok, így végül csak valamivel 170.000 feletti látogatószám valósult meg - nyári körülmények között biztosan jobb lett volna az összkép. A Lenyűgöző teremtmények minket sem nyűgözött le, még a Valentin napi rásegítéssel sem jött össze 10.000 néző az első hétvégén. Mentségre szóljon, akkoriban még gyakorlatilag minden hasonló próbálkozás bedőlt Magyarországon, kész csoda, hogy egyáltalán próbálkoztak velük.

10 éve...
odaát
Az egy évtizeddel ezelőtti President's Day hétvégéjén a Hipervándor ($27.4M/$80.2M) ugrott az élre, de nem elég ütős eredménnyel ahhoz, hogy a Fox franchise-t fejlesszen Anakin és Mace Windu térugró kergetőzéséből. A Spiderwick-krónikák ($19M/$71.2M)) sem tudta igazolni azt a rengeteg mozit, amennyi játszotta, és a gyerekkönyv-adaptáció ráadásul még jó drága is volt. Szóval a legalacsonyabb bevétel ellenére maradt a Streetdance: Step Up 2. ($18.9M/$58M), hogy folytatható széria zászlaját vigye: a táncolósdi még három további filmet fialt.

errefelé
Az S.O.S. szerelem! után egy évvel menetrendszerűen tolta ki magából a hazai filmgyártás a 9 1/2 randit. Fenyő Iván dicsfénye még tartott, a film átverekedte magát a 200.000 eladott jegyen. Ezzel párhuzamosan a Cloverfieldnek a 30.000 néző sem jött össze, s minthogy a két évvel ezelőtti újabb Cloverfield-film sem jutott sokkal messzebb, a forgalmazó tán nem is bánja annyira, hogy az ideivel nem kellett végül vesződnie. A kézikamerás szörnyfilm 12.000 nézővel indult, és ha nem is omlott össze oly gyorsan, mint a hazájában, hamar kisöpörték. Csendes gyűjtögető volt a Szerelem a kolera idején, na nem a pozitív kritikákat illetően, hanem a nézőket: az ötödik helyen indult, csaknem annyi látogatóval, mint a Cloverfield, s végül 56.000-en tették ki magukat a járványnak (a szerelemnek, nem a kolerának).

15 éve...
A Pókember nyomdokain csak úgy szaporodtak a szuperhősök a vásznon, közülük egy volt a Daredevil - A Fenegyerek ($40.3M/$102.5M) hőse. Elég korán jött a maga szolid sikeréhez, de az csak éppen akkora volt, hogy a folytatás ne legyen a premier másnapján evidens... helyette jött az Elektra, hosszú időre betéve a kaput a női hősök előtt.

errefelé
A Kapj el, ha tudsz! felhívását komolyan vette a Nemzetbiztonság Bt.: az odaát leszereplő akcióvígjátékra a magyar közönség kellően harapott, két héttel a nagyon hasonló Én, a kém után is újabb kört futott ez a műfaj több mint 120.000 eladott jeggyel. Tény és való, hogy ekkortájt Martin Lawrence nagyobb szám volt már, mint Eddie Murphy, olyan sikerekkel, mint az Állj, vagy jövök! és a Gagyi mami.

20 éve...
odaát
A Titanic ellentmondást nem tűrve siklott az élen a hosszú hétvégén, nyomában laza kis vígjáték, a Nászok ásza ($18.9M/$80.2M) tört utat, egyfelől magának, másfelől sztárjának, Adam Sandlernek, aki számára ezután nem volt megállás, legalábbis tíz-tizenkét évig. Ambíció átfűtötte, más egyéb nem szolgálta A gömb ($14.4M/$37M) boldogulását a box office-listán, így hamar magára maradt a Michael Crichton-adaptáció, pénzénél nem hagyva a Warnert. A szerző munkásságának mozis lejtmenete csak folytatódott a következő évi A 13. harcossal.

errefelé
Ha az Alien-franchise még tavaly is csaknem 75.000 embert ültetett a vásznak elé a premierkor, végképp nincs csodálnivaló azon, hogy az Alien 4: Feltámad a halálra több mint 100.000 jegy kelt el az első négy napon. És ekkor még a gyors erózió sem fenyegette a kasszarobbantókat; elhanyagolható mértékben maradt csak el 347.000 nézőjével a film A végső megoldás: haláltól.

hun_2018_07.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

box office alien titanic die hard cloverfield daredevil jumper adam sandler step up martin lawrence michael crichton sphere nicholas sparks box office hazai regebbi hetvege the wedding singer

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr2113676776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2018.02.18. 10:46:09

Mindig meglepődők rajta,ha látom,hogy a Cloverfieldek ennyire nem mentek jól a hazai mozikban. :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása