aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: árnyúlat Takács Máté
2018. február 11. 17:32:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A szabadság ötven árnyalata kipréselte magából az elvártat, és az idei filmek között másodikként szerzett vezetést a tengerentúli mozikban. A Nyúl Péter is nekiiramodott kielégítő összeggel, ám Clint Eastwood új filmje, A párizsi vonat minden vágányon kisiklott.

1517_to_paris.png

> új filmek
A szürke ötven árnyalata és A sötét ötven árnyalata bevétele között 30%-os hiány volt tapasztalható az amerikai mozikban, így hát A szabadság ötven árnyalata (Fifty Shades Freed; hazai bemutató: már a mozikban) újabb méretes lemorzsolódás elé nézett, végső soron valóban a történet kifejezett kedvelőire számot tartva - és persze a "befejező rész" aspektustól is remélve némi löketet. Ez utóbbi az elmúlt években inkább kevesebbszer működött, mint többször (elég Az éhezők viadala és A hobbit esetére gondolni), és most sem áll be áhított fordulat, hiszen a film 38,8 millió dolláros nyitánya 17%-kal marad el a tavalyitól. A fogyatkozás azért még hibahatáron belüli, és a Universal nyilván nem farag rá, hogy eltapsolt 55 millió dollárt az év egyik legrosszabb kritikákat begyűjtő filmjére (több évtizedes tapasztalattal bírnak ebben), mindazonáltal a 100 millió dollárnak ezúttal csak halvány árnyalatát pillanthatja meg a film. A jövő hét közepén esedékes Bálint nap majd biztos nyom még annyit az üzelmeken, hogy 80 millió dollár felett végezzen e megszabadító könyvadaptáció - ami nemzetközileg már meghaladott összeg, hiszen 98 milliót szórtak rá a világ további nézői.

Meglepő, hogy 2018-ig kellett várni Beatrix Potter közkedvelt mesefigurájának első mozis kalandjára, és nem is feltétlenül kifizetődő, hiszen a Nyúl Péter (Peter Rabbit; hazai bemutató: március 15.) így jó pár hasonszőrű filmmel ébreszt összehasonlítást, és bizony a szülőknek is van már annyi tapasztalata, hogy óvatos mód járjanak el egy animált-állat-ugrál-színészek-között típusú családi mozival. A Sony kreálmánya az előzetesek tanúsága szerint valóban inkább húz a Hopp felé, semmint a Paddington irányába, ez a kritikákon is tükröződik, bár kétségtelen, hogy a bevételekre nem jelent nagy veszélyt. 25 millió dollárral második lett a neves nyúl kalandja, ami kiindulópontnak jó ahhoz, hogy 80-100 millió dollár közé is elpattogjon, ha a jövő heti Ősembert teljesen figyelmen kívül hagyják a famíliák.

Clint Eastwood most aztán belefutott: A párizsi vonat (The 15:17 to Paris; hazai bemutató: március 15.) nem csupán a kritikusokat sokkolta esetlenségével és balfogásával, hogy igaz történetét a valódi átélőkkel játszatja el, hanem a nézőket is kellemetlenül érintette. Mind a Nyúl Péter, mind A szabadság ötven árnyalata jobb első esti nézői értékeléseket gyűjtött be, és a 15 millió fölé tendáló előrejelzéseket is meghazudtolták: 12,6 millió dollárt rakodott csak fel a Warner szerelvénye. A thrilleri izgalmakat már az előzetes is hősi pátoszba oltotta, amivel persze ugyanúgy meg lehet fogni az amerikaiakat általában, mostanság viszont változatosan reagálnak az ilyesmire (elég A hazafiak napjára gondolni). A párizsi vonat csupán 30 millió dollárba került, így nincs szó nagy bukásról, ám igen kellemetlen fordulat ez a teljes kisiklás Eastwood számára az Amerikai mesterlövész és a Sully - Csoda a Hudson folyón sikere után. Na de, 88 éves a fickó, simán maradt még benne pár nagy dobás!

> végszó & ami jön
Leginkább a Nyúl Péter ugrándozhat örömében, de csak diszkréten - a premierek nem tettek mély benyomást a mezőnyre. Na de majd a következő körben, amikor is a Fekete Párduc egymaga messze túlszárnyalja a mostani forgalmat - és tán még az Ősembernek is hagy némi helyet.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A szabadság ötven árnyalata $38.8m $38.8m $55m
2  Nyúl Péter $25.0m $25.0m $50m
3  A párizsi vonat $12.6m $12.6m $30m
4  Jumanji: Vár a dzsungel $9.8m $365.7m $90m
5  A legnagyobb showman $6.4m $146.5m $84m
6  Az útvesztő: Halálkúra $6.0m $49.0m $62m
7  Szellemek háza $5.1m $17.2m n.a.
8  A Pentagon titkai $3.5m $72.8m $50m
9  A víz érintése $3.0m $49.8m $19.5m
10  Gengszterzsaruk $2.9m $41.0m $30m

 

Címkék

sony box office warner clint eastwood universal sequel adaptation children movie fifty shades freed peter rabbit the 15 17 to paris

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6713656432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása