aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/6.) Takács Máté
2018. február 11. 09:33:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A szabadság ötven árnyalatával a trilógia utolsó rohamra indult az amerikai és magyar mozikban, most csaknem egy héttel előzve meg a Valentin-napot. A #1 pozíciók kérdése eldöntött, de mennyire volt biztos a vezető helyzete 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt?

usa_2018_06.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Melissa McCarthy egy Oscar-jelöléssel és védjegy-humorának lefektetésével vezényelte a Személyiségtolvajt ($34.6M/$134.5M) a toplista élére. Jason Bateman szokásosan szerencsétlen figurája csak asszisztált a hölgy törekvéseihez, amik egész magasra szóltak - noha Amerikán kívül még volt hová fejlődni...

errefelé
A hétvége legnézettebb filmje második alkalommal lett a 40 és annyi, ugyanakkor a 3D-vel turbózott premier, a Boszorkányvadászok vágott magának utat az élre magasabb bevétellel. A kicsavart mese nem aratott akkora sikert, mint manapság tenné, hiszen 20.000-en se nézték meg az első négy napon, s végül a 60.000 főt sem érte el.

10 éve...
odaát
Kate Hudson és Matthew McConaughey a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt sikerét igyekezett megidézni a Bolondok aranyával ($21.6M/$70.2M), és #1 pozíció ide vagy oda, tervük dugába dőlt: a bevétel éppen csak elérte a költségeket. McC még egy utolsó próbát tett a rákövetkező évben a romantikus izékkel, aztán csinált egy 180 fokos fordulatot. A többit vágjuk...

errefelé
Az Asterix az olimpián közel 30.000 nézővel második hete uralta a toplistát, az újdonságok közül pedig a Charlie Wilson háborúja kötött ki legfelül a maga 20.000 látogatójával. A politikai szatíra nem ment rosszul (több mint 70.000 látták), Tom Hanks és Julia Roberts következő közös filmje jócskán elmaradt ettől. S ha már elmaradás: az első Rambo-filmként került a magyar mozikba a John Rambo, és bár a tengerentúlon se robbantott kasszát, itthon a jelek szerint nem alakult ki még közepes kultusza sem a figurának: 13.000-en ültek be rá négy nap alatt, aztán 43.000 nézővel veszett el a dzsungelben. Még így is jobban ment, mint a Rocky Balboa egy évvel korábban. S ha már jobban menés: a Fűrész-széria is nevezett, ám a Fűrész IV. a kiugró harmadik rész után megint mélybe rántotta a franchise-t (12.000-en se nézték meg), ahonnét majd csak a 3D-s epizód rántotta ki, hogy a tavalyi Újra játékban megkoronázza egy 100.000-es nézőkörrel.

15 éve...
Ha már említettük, hát a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt ($23.8M/$105.8M) szép kis sikertörténetként vágott végig a listán 15 tél-tavasszal ezelőtt. Még a negyedik hétvégéjén is 10 millió felett termelt, végül pedig a Paramount második legnagyobb bevételű filmje lett 2003-ban - és Az olasz meló is csak 315 ezer dollárral előzte meg. Szintén premierként a Londoni csapás ($19.6M/$60.5M) üzelmei meghaladták elődjéét: csaknem 20 millióval nyitott, amit meg is háromszorozott. Az újabb folytatást egy ideig pedzegették, de másfél évtizedes távlatból már kétségtelenül új csapást kéne vágnia a toplistán...

errefelé
Megint Tom Hanks, és főleg Leonardo DiCaprio jelentette a február eleji csalogatót, hiszen a Kapj el, ha tudsz! pattant a toplista élére. Spielberg filmje korrekt köröket futott, de ha A Wall Street farkasa és A visszatérő későbbi eredményéből indulunk ki, akkor ez a komédia mostanság akár 186.000 nézője kétszeresére is képes volna, de másfélszeresére biztosan.

20 éve...
odaát
A Titanic nyomába a Gyilkosok gyilkosa ($8M/$19.2M) szegődött a második helyen; Antoine Fuqua első rendezése, egyúttal Chow Yun-Fat amerikai debütje nem mért gyilkos csapást a kasszákra, de ez egyik említett résztvevő karrierjének sem ártott. Ellenben a Blues Brothers 2000 ($6.1M/$14.1M) ötletéért biztosan sokáig vezekelt gazdája, hiszen nem csak lebőgött a pénztáraknál (költségvetése felére tett csak szert), de a kritikusok is elhúzták a nótáját.

errefelé
A Titanic regnálása nálunk azért nem nyúlt oly hosszúra, a harmadik hétvégéjén máris elényomakodott egy premier: A Sakál ellenállhatatlan sztárpárost kínált a mindig megbízható bűnügyi thriller műfajában, és mire Bruce Willis felkapta az utolsó parókáját meg az Arany Málnáját, már 275.000-en is megjárták a nézőtereket. Szintén kiugrott a Flubber - A szórakozott professzor; Robin Williams ügyetlenkedései félszáz ezer nézőt találtak meg az első hétvégén, összesen pedig több mint negyedmilliót.

hu_2018_06.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

box office saw titanic bruce willis rambo kate hudson robin williams leonardo dicaprio spielberg matthew mcconaughey tom hanks chow yun fat asterix jason bateman antoine fuqua melissa mccarthy box office hazai regebbi hetvege flubber catch me if you can the replacement killers

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr3013651702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2018.02.11. 12:08:24

Meglepő,hogy John Rambo ennyire lebögött a hazai mozikban.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása