aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/1.) Takács Máté
2018. január 06. 12:20:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

theA Star Wars: Az utolsó Jedik nálunk nem változtat pályát, ellenben a tengerentúlon a Jumanji: Vár a dzsungel hatalomátvételre készül. 2018 első filmjeként az Insidious: Az utolsó kulcs a közös pont most a két piacban premierek terén. Volt-e azonos listavezető, vagy akár csak premier 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt? Kiderül.

usa_2018_1.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Tavaly Bőrpofa már el se jutott az amerikai mozikba, ellenben 2013 első hétvégéjén, ami oly kedvező lett a horroroknak, A texasi láncfűrészes: Az örökség ($21.7M/$34.3M) felberregte magát az élre, éppen leszorítva a Django elszabadult, egyúttal véget vetve A hobbit: Váratlan utazás uralkodásának. A 3D-s kaszabolás persze hamar le is fulladt.

errefelé
Változatlanul a Pi élete és A hobbit: Váratlan utazás vitték a prímet, jobban mondva az előbbi, már tisztesebb tízmilliós távolságba helyezve magát a középföldei kaland elé (52M vs. 41.3M forint). Harmadik helyen nyitott hát a Jack Reacher, egy olyan időszakban, amikor könnyen buktak a filmek, hisz még nem lángolt fel a mozizási kedv kellőképpen. A UIP feliratosan nevezte Tom Cruise-t, ráadásul egy nem különleges akciófilmben, így hát be kellett érni 18.000 nézővel a premierkor, majd hamari kikopással, 43.000 eladott jegynél. A folytatás három és fél évvel később messze jobban ment.

10 éve...
odaát
2008 első produktuma is horror volt, természetesen, ám a Nem fogadott hívás ($12.5M/$26.9M) hű lett nevéhez, és csak az ötödik helyet csípte meg - nálunk meg be se mutatták, bár ez akkoriban alapszokás volt e műfajnál. Az élen harmadik hete A nemzet aranya: Titkok könyve trónolt, ezúttal 20.1 millióval, az összbevétel pedig ilyen rövidnek mondható idő alatt már csaknem beérte az első részéét. És harmadik epizód azóta se született, ugye...

errefelé
A nagy amerikai decemberi slágerfilm, a Legenda vagyok lépett be a magyar színtérre, és minthogy 2008 nem volt olyannyira kedvező környezet még a legnagyobb aspiránsoknak sem, mint jelenünk, csak az elvárhatót hozta 41.696 premiernézőjével, ami az első helyre sorolta, természetesen. Will Smith - feliratos - egyemberes showja végül nem egészen 140.000 látogatót szegezett a székek elé - ma ez legalább másfélszer ennyi volna, persze szinkronizáltan.

15 éve...
Új filmmel nem kedveskedtek a forgalmazók, ellenben a Schmidt története ($8.5M/$65M) országos szintre lépett, és egész pályafutása során derék számokat szállított - idei jegyárak mellett végső bevétele megközelítené a 100 millió dollárt. A gyűrűk ura: A két torony közben harmadik győzelmét aratta 25 millió dollárral.

errefelé
A Harry Potter és a Titkok Kamrája egy hónappal premierje után is képes volt vezetést szerezni - nyomában változatlanul a Halj meg máskor!-ral. A két blockbusterre nem szabadítottak rá jelentős újdonságot, ellenben az SPI egy nálunk csaknem kultstátust szerző francia filmet dobott le, A tökös, a török, az őr meg a nőt. A film nem nyitott különösebben érdekesen, de végül 81.000-en nézték meg.

20 éve...
odaát
Ugyancsak premierek nélkül telt 1998 első víkendje, amikor is a Titanic harmadjára ragadta magához a kormányt, ezúttal 33.3 millió dollárral, ami húsz év múltával már harmincmillióval többnek felelne meg. Igencsak figyelemreméltó teljesítmény, de 157.5 millió dollárnál járó bevétele még és gyakorlatilag harmadik hete változatlan hétvégi zsákmánya még mindig nem sejtette, hogy minden idők legsikeresebb filmjéről van szó, akkori viszonyok között.

errefelé
A miniszter félrelép három hét után végül átengedte a #1 pozíciót, amit 1997-1998-ban nehezebb is volt tartani a jóval kevesebb vászon és gyakrabban cserélődő filmek mellett. A trónfosztó az Összeesküvés-elmélet volt, amit csak Budapesten majdnem félszázezren néztek meg első hete zarultáig. Mel Gibson és Julia Roberts sztárereje végül 176.000 jegyet értékesített. Ekkor nyitott az Alul semmi is; a feltűnést nem keltő premierszámok után a film remek hírneve és Oscar-érdekeltsége révén 117.000 nézőig táncolta magát.

hu_2018_1.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

horror box office titanic will smith harry potter tom cruise national treasure i am legend sequel the lord of the rings life of pi conspiracy theory texas chain saw massacre box office hazai jack reacher regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9713553911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása