aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2017/52.) Takács Máté
2017. december 30. 14:10:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Star Wars: Az utolsó Jedik változatlanul uralja a magyar mozikat, és az amerikai listán is vélhetően kivédi a Jumanji: Vár a dzsungel előretörését. Az év utolsó hétvégéjén 5, 10, 15, 20 éve a tengerentúlon és nálunk a következő filmek trónoltak az élen.

usa_2017_51.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A hobbit: Váratlan utazás bezsákolta harmadik győzelmét, ám közben nem egy sikerfilm iramodott neki december 25-én. A Django elszabadul ($30.1M/$162.8M) rövid úton Tarantino legsikeresebbje lett, és 18 év után Oscart is hozott a filmesnek. Abból A nyomorultak ($27.3M/$148.8M) számára sem volt hiány, és a musical szintén bearanyozta stúdiója szilveszterét is vaskos dollármilliókkal.

errefelé
Szoros végződéssel, de A hobbit: Váratlan utazás és a Pi élete helycserés támadást hajtott végre, így az esztendőt Ang Lee filmje búcsúztathatta az élről. A két fantasy együttesen csaknem 150.000 látogatót csábított a négy nap alatt. A nyomorultaknak nálunk se volt szégyenkezni valója, a musical csaknem 30.000 nézővel nyitott és nem sokkal maradt le a 100.000-ről. Feliratos, két és fél órás dalban elmondós nyomordrámáról van szó, ugyebár.

10 éve...
odaát
A nemzet aranya: Titkok könyve bővítette nyert futamai körét második hétvégéjén, tíz nap alatt 124 millió dollárt hajtva fel. A nem kimondottan illő időpontban elrajtolt Aliens vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2. ($10.1M/$41.8M) viszont napról napra aggasztóbb képet festett a december 25-i premierjét követően, így az első hétvégi eredménye egészen vérszegény lett, ahogy a vége is. A franchise aztán újjáéledt, majd megint eljutott éppen ugyanoda, látszólag. Első országos hétvégéjét élvezte az év egyik meglepetéssikere, a Juno ($10.6M/$143.5M). Az Ellen Page-nek - tévesen - szép karriert ígérő dramedy még márciusban is egymillió fölött hozott hétvégente, s az éves lista 15. helyét kipécézve olyan vaskos akciófilmeken fogott ki, mint a Csúcsformában és a Die Hard aktuális epizódja.

errefelé
A Macskafogó II: A sátán macskája magabiztosan tornyosult másodjára is a mezőny fölé. A hazai produkció 11 nap alatt több mint 160.000 nézőt toborzott, porban hagyva a temérdek hollywoodi alternatívát a téli szünetre. A nemzet aranya: Titkok könyve azért beszedte járandóságait (e hétvégén több mint 50.000 eladott jeggyel), miközben az utolsó premierhordát A király nevében fémjelezte; Uwe Boll nem dicsőült meg nálunk se, de mint a forgalmas időszakban prezentált, szinkronizált fantasy-kalandra, azért pár jegyet eladtak rá. A Paradigma Film tudja, mennyit. Vagy már ők se.

15 éve...
Ekkor sem volt különb a helyzet: az előző hetek slágere vitte a karácsonyi víkendet is. A Gyűrűk Ura: A két torony második hétvégéje 48,9 millió dollárt prezentált, ami manapság 75 millióval érne fel. A film kereken 200 millió dollárral fejezte be a hétvégét. A premierek között is akadt persze nagy sztori: a Kapj el, ha tudsz! ($30.1M/$164.6M) nagy közönségkedvenccé érett, midőn jócskán meghaladta a menőbbnek hitt másik 2002-es Spielberg-film, a Különvélemény bevételét.

errefelé
A Halj meg máskor! és a Harry Potter és a Titkok Kamrája mifelénk is váltakozó kimenetelű versengésbe kezdett; a legmozgalmasabb, utolsó víkenden a varázslókölyök emelkedett ki győztesen. A legnépszerűbb újdonság a Mindenütt nő volt, ami a tengerentúlon a legnagyobb szeptemberi sikerfilmek közé nyert bebocsátást negyed évvel korábban, míg nálunk 124.000 eladott jeggyel állt helyt.

20 éve...
odaát
A Titanic, ugyebár, még nagyon az elején járt hódító útjának 1997 karácsonyán. James Cameron filmje 35,5 millió dollárral állt az élen, ami meghaladja a legtöbb azévi film nyitányát is, de még ekkor sem látszott, mi van itt készülőben. A premierek sűrű mezőnyéből a Lesz ez még így se ($12.6M/$148.5M) kapta el leginkább a közönség figyelmét; James L. Brooks vígjátékát a kritika és a közönség egyöntetű szeretete messzire vitte, mind a kasszáknál, mind a díjszezonban - Jack Nicholson csak a Batman - A denevérember révén láthatott több zöldhasút karrierje során, már ami a film bevételét illeti. Tarantino ezen a karácsonyon is nevezett, és a télapó igencsak újfajta puttonyára (benne félmillió dollárral) kielégítő számban pályáztak a nézők, ha nem is lett egy emlékezetes kaszáló a Jackie Brown ($9.3M/$39.7M). Emlékezetes kaszáló a legtöbb moziban nyitó A jövő hírnöke ($5.3M/$17.6M) sem lett, mégis mély benyomást tett az esztendőre Kevin Costner kudarca: a kritika által alaposan helyben hagyott kalandfilm minden idők egyik legnagyobb bukásává lépett elő. Ettől függetlenül Costner nem lett kegyvesztett, következő filmjét is a Warnernél forgatta.

errefelé
A miniszter félrelép harmadjára körözött le minden mást, jókora távolságra is helyezve magát a mezőny további részétől. A Flamex próbálkozott észrevehetően frissíteni a kínálaton, méghozzá a Pénz beszél... című krimivígjátékkal. Charlie Sheen és Chris Tucker a fővárosi heti listán az ötödik helyig vitte, majd ugyanitt nem egészen 47.000 nézővel zárta kapuit.

hu_2017_52.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

box office tarantino harry potter django alien vs predator charlie sheen chris tucker national treasure kevin costner jack nicholson spielberg macskafogo jackie brown the hobbit ellen page the lord of the rings the postman life of pi as good as it gets box office hazai les miserables regebbi hetvege a miniszter felrelep catch me if you can

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr1613534117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása